📜 💠 نشريه فرهنگی هدهد (شماره 217)
📰 🔹گوهر ناب کلام امام باقر علیه السلام
🔺راه و رسم زندگی ...
🖨 برای دریافت نسخه پی دی اف (PDF) مخصوص چاپ اینجا را كلیك كنید
#هدهد #امام_باقر علیهالسلام #نشریه_فرهنگی
🆔@TolidatFarhangi
💠 کانال و سایت مؤسسه امام خمینی(ره)
🔰 https://eitaa.com/iki_ac_ir
🔰 https://iki.ac.ir
☎️ 02532113627
💠
نعمت دوزخ🔸 در سوره مباركه #الرحمن كه اصلاً شمارش نعمت های الهی و اقرار گرفتن مطرح است، نعمت های خدا را می شمارد، بعد این نعمت ها را كه شمرد، می فرماید: ﴿فَبِأَی آلاَءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ﴾؛ به كدام یك از آلاء و نعمت های الهی باور ندارید. یكی از آن نعمتهای الهی که مطرح می شود #جهنم است: ﴿هذِهِ جَهَنَّمُ الَّتِی یكَذِّبُ بِهَا الْمُجْرِمُونَ﴾، بعد می فرماید: ﴿فَبِأَی آلاَءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ﴾، ﴿یرْسَلُ عَلَیكُمَا شُوَاظٌ مِن نَارٍ و نُحاس فلا تَنتَصِران﴾، بعد می فرماید: ﴿فَبِأَی آلاَءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ﴾؛ جهنم چقدر خوب است, عذاب چقدر خوب است! یعنی نظامی كه جهنم نداشته باشد نظام ناقصی است. 🔸 این همه ظلم و كفر و آدمكشی و ترور و اینها هست، حساب و كتابی در عالم نباشد؟! خب همان طوری كه ﴿خَلَقَ الْإِنسَانَ مِن صَلْصَالٍ﴾, ﴿یخْرُجُ مِنْهُمَا اللُّؤْلُؤُ وَالْمَرْجَانُ﴾, ﴿كُلَّ یوْمٍ هُوَ فِی شَأْنٍ﴾، بعد درباره تك تك این نعمت ها می فرماید: ﴿فَبِأَی آلاَءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ﴾، آنجا كه فرمود: ﴿یرْسَلُ عَلَیكُمَا شُوَاظٌ مِن نَارٍ﴾ هم فرمود: ﴿فَبِأَی آلاَءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ﴾; بَه بَه جهنم چه جای خوبی است! وقتی انسان فقط جهنم را میبیند بله خب جای عذاب است؛ ولی وقتی در #نقشه_عالم، جهنم را می بیند، می گوید جای بسیار خوبی است، برای اینكه بالأخره تبهكار باید كیفر ببیند یا نبیند؟ این همه آدم كشی ها بالأخره باید روزی كیفر داده بشوند یا نشوند؟ لذا در كلّ عالَم, در نقشه عالم, جهنم جای بسیار خوبی است و آن كسی كه جهنم را در جای خود قرار داد و بهشت را در جای خود قرار داد، همان كسی است كه «تَسْعَی رَحْمَتُهُ أَمَامَ غَضَبِهِ». #آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی #جام_معرفت 📚 سوره مبارکه فاطر جلسه 4 تاریخ: 1392/08/07 🌐 https://esra.ir 🆔 @a_javadiamoli_esra
🌸🌺با سلام و تبریک ایام مبارکه ذی الحجه به ویژه دهه امامت و ولایت؛ سال گذشته چند پیام با عنوان «پیامهای معرفتی آیات قرآن در خطبه غدیر» منتشر شد.
امسال ضمن بازنشر آن با همان عنوان، مطالب جدید با عنوان «جرعهای از خطبه غدیر» منتشر می شود. انشاله که مفید باشد.
نخستین پیام را به مناسبت روز جمعه به حضرت ولیعصر(عجل الله تعالی فرجه الشریف) اختصاص می دهیم، به امید گوشه چشمی از حضرتش
✅کانال سلسبیل معرفت👇👇👇
🌸@salsabilmarifat
🌸پیامهای معرفتی آیات قرآن در خطبه غدیر (1)
🌺آیه تبلیغ
✅خطبه غدیر نقلهای گوناگونی دارد که مفصل ترین آنها روایتی است که از امام باقر(ع) نقل شده است.
بر اساس این نقل، رسول اکرم ص در این خطبه نورانی نزدیک به 90 آیه به عبارات قرآن بدون تغییر یا تغییر اندک، استناد یا اقتباس می کنند. استناد به آیات قرآن کاملا معنادار بوده و در راستای تبیین معارف و به انگیزه معرفت بخشی از راه قرآن کریم بوده است.
در حقیقت، خطبه غدیر به عنوان یکی از منابع روایات تفسیری به ویژه در موضوع امامت و ولایت و مسائل گوناگون آن مورد استفاده قرار می گیرد.
✅یکی از این موارد، اشاره به آیه تبلیغ و تبیین آن است. رسول اکرم ص می فرماید:
«... فَأَوْحَى إِلَيَ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ يا أَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ ما أُنْزِلَ إِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ فِي عَلِيٍّ يَعْنِي فِي الْخِلَافَةِ لِعَلِيِّ بْنِ أَبِي طَالِبٍ ع وَ إِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَما بَلَّغْتَ رِسالَتَهُ وَ اللَّهُ يَعْصِمُكَ مِنَ النَّاسِ مَعَاشِرَ النَّاسِ مَا قَصَّرْتُ فِي تَبْلِيغِ مَا أَنْزَلَ اللَّهُ تَعَالَى إِلَيَّ وَ أَنَا مُبَيِّنٌ لَكُمْ سَبَبَ نُزُولِ هَذِهِ الْآيَةِ إِنَّ جَبْرَئِيلَ ع هَبَطَ إِلَيَّ مِرَاراً ثَلَاثاً يَأْمُرُنِي عَنِ السَّلَامِ رَبِّي وَ هُوَ السَّلَامُ أَنْ أَقُومَ فِي هَذَا الْمَشْهَدِ فَأُعْلِمَ كُلَّ أَبْيَضَ وَ أَسْوَدَ أَنَّ عَلِيَّ بْنَ أَبِي طَالِبٍ ع أَخِي وَ وَصِيِّي وَ خَلِيفَتِي وَ الْإِمَامُ مِنْ بَعْدِي؛پس آنگاه خداوند چنین وحی ام فرمود: به نام خداوند همه مهر مهرورز ای فرستاده ی ما آنچه از سوی پروردگارت درباره علی و جانشینی او بر تو فرو فرستادیم به مردم برسان وگرنه رسالت خداوندی را به انجام نرسانده ای و او تو را از آسیب مردمان نگاه میدارد .. هان مردمان ! در تبلیغ آنچه خداوند بر من نازل فرموده کوتاهی نکرده ام و اکنون سبب نزول آیه را بیان می کنم : همانا جبرئیل از سوی سلام پروردگارم –که تنها او سلام است - سه مرتبه بر من فرود آمد و فرمانی آورد که در این مکان به پا خیزم و به هر سفید و سیاهی اعلام کنم که علی بن ابیطالب برادر وصی و جانشین من در میان امت و امام پس از من است»(طبرسی، الاحتجاج، ج 1، ص 59)
✅رسول اکرم ص نخست به وحی الهی پیرامون جانشینی حضرت علی ع و نزول آیه تبلیغ: « بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ يا أَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ ما أُنْزِلَ إِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ» (مائده:67) اشاره کرده و سبب نزول آن را تبیین می کنند. بر این اساس، سبب نزول آیه این است که جبرئیل سه بار از سوی خدای متعال نازل شد و دستور الهی را نازل کرد که رسول اکرم ص حضرت علی ع را به عنوان برادر، وصیّ، خلیفه و امام پس از خود معرفی کنند و منزلت ایشان را بیان کنند.
✅رسول اکرم ص به صراحت، وحی الهی را پیرامون حضرت علی ع بیان می کنند: «بَلِّغْ ما أُنْزِلَ إِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ فِي عَلِيٍّ» و منظور از آن را به روشنی جانشینی حضرت علیّ ع است: « يَعْنِي فِي الْخِلَافَةِ لِعَلِيِّ بْنِ أَبِي طَالِبٍ ع».
✅روشن است که تعبیر «فی علیّ» بیان تفسیری است و شأن نزول آیه را بیان می کند. از سوی دیگر، از چگونگی تعبیر روایت که آیه را با بسمله آغاز می کند و به آیات قبل و بعد از این آیه اشاره نمی کند، روشن می شود که این آیه به صورت مستقل نازل شده است.
✅ حال باید این نکته روشن شود که چگونه انجام ندادن وحی الهی پیرامون حضرت علی ع با انجام ندادن رسالت برابر است؟ پاسخ به این پرسش را باید با تبیین مفاد فراز مزبور پیدا کرد که رسول اکرم ص حضرت علیّ ع را برادر، وصیّ، خلیفه و امام پس از خود معرفی می کنند؛ نه اینکه محتواى پيام وحی مسائل جزئى و فردى باشد همچنین مربوط به توحيد و نبوّت و معاد نيست؛ همانگونه که مربوط به نماز، روزه، حج، زكات، خمس وجهاد هم نيست.
✅اینکه انجام ندادن وحی الهی پیرامون حضرت علی ع با انجام ندادن رسالت برابر است و در طرف مقابل، برابری ابلاغ وحی درباره وصایت و امامت و جانشینی حضرت علی ع با انجام رسالت است، این است که امامت، تداوم رسالت است و امام همانند پیامبر – به جز در موارد خاص که جزو اختصاصات رسول اکرم ص است- است و شئون ایشان را برعهده دارد که به صراحت در همین فراز به منزلت امام و جایگاه وی همانند پیامبر اشاره دارد. از این رو، با در حقیقت، با امامت، دین تداوم پیدا می کند و با نبود امامت، دین در زمان کوتاهی از میان می رود.
#غدیر
#امامت
✅کانال سلسبیل معرفت👇
🌸https://eitaa.com/salsabilmarifat
🌺جرعه ای از خطبه غدیر(1)
🌸رسول اکرم (ص) پس از تاکید فراوان درباره امامت و ولایت حضرت علی (ع) و اهلبیت (ع) و اشاره به امامان باطل و گمراهی، به صورت ویژه و برجسته به حضرت مهدی (عج) به عنوان آخرین حجت الهی و امام اشاره می کنند.
همچنانکه از فرازهای خطبه شریف غدیر پیداست، اشاره به حضرت مهدی عج در راستای امتداد امامت و ولایت است و از آینده امامت خبر می دهد.
✅نخستین فراز از این بخش عبارت است از:
«أَلَا إِنَّ خَاتَمَ الْأَئِمَّةِ مِنَّا الْقَائِمُ الْمَهْدِيُّ؛ بدانيد كه آخرينِ امامان، مهدى قائم از ماست»
🔸رسول اکرم (ص) حضرت مهدی (عج) را آخرین امام و با ویژگی های «قائم» و «مهدیّ» معرفی می کنند.
🔸از آیات قرآن کریم برخی از ویژگی های یاد شده برای حضرت مهدی (عج) با کمک روایات برداشت می شود، مانند:
«وَ نُرِيدُ أَنْ نَمُنَّ عَلَى الَّذِينَ اسْتُضْعِفُوا فِي الْأَرْض وَ نَجْعَلَهُمْ أَئِمَّة وَ نَجْعَلَهُمُ الْوارِثِين؛ (قصص/ 5)و خواستيم بر كسانى كه در آن سرزمين فرو دست شده بودند منّت نهيم و آنان را پيشوايان [مردم] گردانيم، و ايشان را وارث [زمين] كنيم».
🔸مفاد آیه به منت گذاشتن خدا بر انسان بر وعده پیروزی مستضعفان و وارث قرار دادن آنها بر روی زمین اشاره دارد.
این آیه در رابطه با مستضعفانی است که فرعون و فرعونیان به آنان ستم کرده بودند و خداوند بر مستضعفان منت گذاشته وآنان را پیشوا و وارث قرار می دهد.
( ر.ک: طباطبایی،المیزان، ج16، ص 9)
🔷گرچه ظاهر آیه مربوط به بنی اسرائیل است ولی آیه با «تنقیح مناط و الغای خصوصیت» توسعه یافته و بر اهل بیت (ع) و امام زمان (ع) که در آخر الزمان ظهور می کند، تطبیق می یابد؛
همچنانکه از حضرت علی ع نقل شده است :«هُمْ آلُ مُحَمَّدٍ يَبْعَثُ اللَّهُ مَهْدِيَّهُمْ بَعْدَ جَهْدِهِمْ فَيُعِزُّهُمْ وَ يُذِلُّ عَدُوَّهُمْ؛ آنها آل محمد ع هستند خدا مهدیِ آنان را بعد از رنج و زحمتشان بر میانگیزد، پس آنان را عزیز میکند و دشمنانشان را خوار میگرداند».(طوسی، الغیبه، ص 184)
# غدیر
#امامت
#مهدویت
✅کانال سلسبیل معرفت👇👇👇
🌸@salsabilmarifat
🌺آزادی بیان و آزاد اندیشی
🌸 امروزه بیش از گذشته به بهانه آزادی بیان و آزادی اندیشه، توهین به مقدسات صورت می گیرد. به همین جهت نکات مهمی پیرامون این موضوع بیان می شود:
🔶اختيار داشتن انسان، ميل فطري حقيقت جويي، تأکيد فراوان بر علم و تعقّل و ستودن صاحبان عقل و لبّ و ويژگيهاي نيک آنان نشان ميدهد که اسلام اجمالاً آزادانديشي را ميپذيرد و بر آن تأکيد مينمايد.
🔷آزادانديشي به دو معناست.
🔹 معناي نخست آزادانديشي، آزادي در عقيده و باور است و اينکه انسان آزاد است که هر عقيدهاي را داشته باشد.
🔻 با توجه به اينکه عقيده، امري قلبي, دروني و شخصي است، اجبار و زور در آن راه ندارد و نه ميتوان کسي را به عقيدهاي مجبور ساخت و نه ميتوان آن را به زور تغيير داد. عقيده، تابع دليل است و تا هنگامي که دليل، باقي است، عقيده نيز پابرجاست و در صورت خدشه دار شدن دليل، عقيده نيز از بين ميرود.
🔻از اين رو, آزادي عقيده به معناي اختيار در عقيده است که امري واقعي و تکويني است و عقيده هر فردي در صندوقچه فکر و قلب اوست که هيچ کس بدان دسترسي ندارد. به همين جهت, نه اسلام و نه هيچ نظام حقوقي ديگر نمي¬تواند نفياً يا اثباتاً درباره عقيده قانوني داشته باشد.
🔻با اين بيان روشن ميشود که آزادي و اختيار در عقيده به معناي درستي هر عقيده نيست و اسلام هر عقيده¬اي را درست نمي-داند و به همين دليل, عقايد درست و نادرست را روشن نموده است و انسانها را به داشتن عقيده درست و حق سفارش نموده و از داشتن عقيده نادرست و باطل برحذر مي¬دارد.
🔻قرآن کريم ميفرمايد:«لا إِکراهَ فِي الدِّينِ» در گرايش مردم به دين اجباري نيست.
اين آيه دلالت ميکند که در دين, اجباري وجود ندارد؛ چرا که دين، مجموعهاي از معارف علمي (اعتقادات) است که معارف عملي به دنبال دارد و اعتقاد و ايمان از امور قلبي است که اکراه و اجبار در آن راه ندارد، زيرا اکراه و اجبار در کارهاي ظاهري و بدني تأثير دارد.
اعتقاد قلبي علتها و اسبابي از سنخ اعتقاد و ادراک دارد که وجود يا نبود آن، تابع دليل علمي است.
🔻خداي متعال اختيار در عقيده را با عبارت بعدي روشن¬ ساخته، ميفرمايد: «قَدْ تَبَيَّنَ الرُّشْدُ مِنَ الْغَيِّ؛ راه درست به خوبى از راه نادرست متمایز شده است. اين جمله, دليلِ جمله قبل است. مفاد اين دو عبارت آن است که در امور مهمي که وجه خير و شر در آنها بيان شده و وجه پاداش و کيفر اعمال انسان روشن شده, نيازي به اجبار نيست. بلکه انسان از ميان دو راه نيک و زشت و دو عاقبت ثواب و عذاب, اختيار هر کدام را دارد. هنگامي که حقايق و روش دين به وسيله بيان الهي- که با سنت نبوي روشن می¬شود-آشکار مي¬گردد که دين, درست است و درستي در پيروي نمودن از دين است و گمراهي در ترک دين و رويگرداني از آن است. از این¬رو, هيچ وجهي براي اجبارِ کسي توسط کسي در دين نيست.
♦️بنابراين, آزادي انديشه به معناي اختيار در عقيده درست است و اسلام با آن موافق است. اساساً اختيار انسان از مباني مهم «انسان از ديدگاه اسلام» است.
ادامه در 👇👇👇
🔹معناي دوم آزادانديشي, آزادي در اسباب و مقدمات انديشه است، مانند بيان، نوشتن مطالب، فروش کتاب و به طور کلي ترويج انديشه و از سوي ديگر، شنيدن، خواندن مطالب، خريد کتاب و به طور کلي زمينه به دست آوردن انديشه.
🔺 اجمالاً در اين موارد و بسياري از موارد ديگر، آزادي وجود دارد, لکن تا هنگامي که با مصالح مادي و معنويِ (دنيوي و اخروي) خود يا ديگران ناسازگار نباشد.
از اين رو، هرگاه آزادي موجب زيان بر جسم يا روح خود يا ديگران شود، قابل قبول نيست. بلکه ضرري که بر روح انسان وارد شود و به سعادت ابدي او لطمه وارد کند، مهمتر از زيان جسمي است و اهميت آن بسيار بيشتر است و جلوگيري از آن به مراتب مهمتر است.
🔻اسلام بر انتشار انديشه درست تأکيد دارد؛ لکن آزادي در انتشار انديشه باطل را روا نميدارد، زيرا انتشار آن، موجب گمراه ساختن انسانهاي ديگر و از بين بردن مصالح معنوي و آخرتي جامعه انساني ميشود و به همين دليل، حکومت اسلامي بايد با آن برخورد کند.
🔺در فرهنگ اسلامي، ويروسهاي فکري به مراتب خطرناکتر و جديتر از ويروسهاي جسمي است و آسيبهاي آن به مراتب بدتر و شديدتر است. هنگامي که مبارزه با ويروسهاي جسمي ضرورت دارد، برخورد با عوامل بيماري زاي فکري ضرورت بسيار بيشتري دارد، چرا که آخرت انسان را به خطر مياندازد.
🔻قرآن کريم ميفرمايد:«مَنْ قَتَلَ نَفْساً بِغَيْرِ نَفْسٍ أَوْ فَسادٍ فِي الأَرْضِ فَکأَنَّما قَتَلَ النّاسَ جَمِيعاً وَمَنْ أَحْياها فَکأَنَّما أَحْيَا النّاسَ جَمِيعاً» هر کس فردي را بيآنکه مرتکب قتل شده يا در زمين فسادي برانگيخته باشد، بکشد، مانند آن است که همه مردم را کشته است، و هر کس فردي را زنده کند، ( از مرگ نجاتش دهد) مانند آن است که همه مردم را زنده کرده است.
🔺بر اساس روايات متعدد، کشتن و زنده ساختن در اين آيه, افزون بر بُعد جسمی, شامل بُعد معنوی(گمراه کردن و هدايت نمودن ديگران) نيز ميشود.
🔺از سوي ديگر، اسلام، بر شنيدن، خواندن و به طور کلي فراهم ساختن زمينه انديشه درست پافشاري ميکند، لکن آزادي در فراهم ساختن زمينه انديشه نادرست و شبهه¬ها را تنها براي افرادي جايز ميشمارد که توانايي شناخت و تحليل و نقد انديشههاي درست و نادرست، خوب و خوبتر را داشته باشند.
🔻قرآن کريم ميفرمايد: «فَبَشِّرْ عِبادِ الَّذِينَ يَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ أُولئِک الَّذِينَ هَداهُمُ اللّهُ وَأُولئِک هُمْ أُولُوا الأَلْبابِ؛ پس بشارت ده به بندگان من، آنان که (براي دستيابي به حقيقت)، به سخن گوش ميسپارند و سپس بهترين آن را پيروي ميکنند. اینان همانهایند که خدا آنان را هدایت نموده است و اينان همان خردمندانند.
🔺همانگونه که از ظاهر آيه پيداست تجليل قرآن ويژه کساني است که بهترين سخن را ميپذيرند؛ لکن اين که بهترين سخن کدام است و چگونه ميتوان آن را از ميان ديدگاههاي متفاوت باز شناخت، نميتوان از آن غفلت نمود.
به طور طبيعي، تعيين بهترين ديدگاه براي کساني امکان دارد که بتوانند سخنان گوناگون را بررسي نموده و برترين ديدگاه را تعيين کنند.
🔻دين اسلام که به دنبال پاسخگويي به اساسيترين پرسشهاي انسان دربارة مسائل انسان و جهان و نشان دادن هدف نهايي بشر از زندگي و همين طور ترسيم راه رسيدن به سعادت است، همواره آدمي را از کجرويها برحذر ميدارد و به او توصيه ميکند مادامي که اندوختههاي علمي و بنية فکري و عقلاني خود را به حدّ کفايت نرسانده و قدرت تجزيه و تحليل و پاسخگويي را براي خود فراهم نياورده، به شبهاتي که راجع به دين و محتواي آن مطرح ميگردد، گوش فرا ندهد : «وَقَدْ نَزَّلَ عَلَيْکمْ فِي الْکتابِ أَنْ إِذا سَمِعْتُمْ آياتِ اللّهِ يُکفَرُ بِها وَيُسْتَهْزَأُ بِها فَلا تَقْعُدُوا مَعَهُمْ حَتّي يَخُوضُوا فِي حَدِيثٍ غَيْرِهِ إِنَّکمْ إِذاً مِثْلُهُمْ» و همانا در قرآن اين (دستور) را بر شما نازل كرد كه هر گاه شنيديد آيات خدا مورد انكار و استهزا اقرار مى گيرد با آنان ننشينيد تا در سخنى غير آن فرو روند و گرنه در آن صورت شما هم مانند آنان خواهيد بود.
(اخلاق اسلامی برگفته از آثار آیت الله مصباح یزدی(ره))
#آزادی بیان
#آزادی اندیشه
✅کانال سلسبیل معرفت👇👇👇
🌸@salsabilmarifat
🌸🌺با سلام و تبریک ایام مبارکه ذی الحجه به ویژه دهه امامت و ولایت؛ سال گذشته چند پیام با عنوان «پیام معرفتی آیات قرآن در خطبه غدیر» منتشر شد.
امسال ضمن بازنشر آن با همان عنوان، مطالب جدید با عنوان «جرعهای از خطبه غدیر» منتشر می شود. انشاله که مفید باشد.
✅کانال سلسبیل معرفت👇👇👇
🌸@salsabilmarifat
🌺پیام معرفتی آیات قرآن در خطبه غدیر (2)
🌸آیه 12 سوره یس
🔸خطبه غدیر نقلهای گوناگونی دارد که مفصل ترین آنها روایتی است که از امام باقر(ع) نقل شده است. بر اساس این نقل، رسول اکرم ص در این خطبه نورانی نزدیک به 90 آیه به عبارات قرآن بدون تغییر یا تغییر اندک، استناد و اقتباس استفاده می کنند. استناد به آیات قرآن کاملا معنادار بوده و در راستای تبیین معارف و به انگیزه معرفت بخشی از راه قرآن کریم بوده است. از این رو، با تحلیل خطبه و دقت در استنادش به قرآن کریم افزون بر استفاده از معارف، آیات قرآن کریم شرح و تبیین می شود. در حقیقت، خطبه غدیر به عنوان یکی از منابع روایات تفسیری به ویژه در موضوع امامت و ولایت و مسائل گوناگون آن مورد استفاده قرار گرفته و از این طریق، دامنه روایات تفسیری گسترش یافته و امکان بیشتری برای بهره مندی از روایات تفسیری فراهم می گردد.
🔸یکی از این موارد، اشاره به آیه ۱۲ سوره یس است. رسول اکرم ص می فرماید:
«لَا حَلَالَ إِلَّا مَا أَحَلَّهُ اللَّهُ وَ لَا حَرَامَ إِلَّا مَا حَرَّمَهُ اللَّهُ عَرَّفَنِي الْحَلَالَ وَ الْحَرَامَ وَ أَنَا أَفْضَيْتُ لِمَا عَلَّمَنِي رَبِّي مِنْ كِتَابِهِ وَ حَلَالِهِ وَ حَرَامِهِ إِلَيْهِ مَعَاشِرَ النَّاسِ مَا مِنْ عِلْمٍ إِلَّا وَ قَدْ أَحْصَاهُ اللَّهُ فِيَّ وَ كُلُّ عِلْمٍ عَلِمْتُ فَقَدْ أَحْصَيْتُهُ فِي إِمَامِ الْمُتَّقِينَ وَ مَا مِنْ عِلْمٍ إِلَّا عَلَّمْتُهُ عَلِيّاً وَ هُوَ الْإِمَامُ الْمُبِينُ؛ حلالى نيست مگر آنچه خدا و رسولش و امامان حلال كرده باشند، و حرامى نيست مگر آنچه خدا و رسولش و امامان بر شما حرام كرده باشند. خداوند عز و جل حلال و حرام را به من شناسانده است، و آنچه پروردگارم از كتابش و حلال و حرامش به من آموخته به او سپردهام. اى مردم، هيچ علمى نيست مگر آنكه خداوند آن را در من جمع كرده است و هر علمى را كه آموختهام در امام المتقين جمع نمودهام، و هيچ علمى نيست مگر آنكه آن را به على آموختهام. اوست «امام مبين».
🔸رسول اکرم ص نخست منحصر بودن حکم حلال و حرام به خدای متعال را بیان می کنند؛ همانگونه که قرآن کریم در آیات فراوان به آن اشاره دارد، مانند: ««إِنْ الْحُكْمُ إِلَّا للَّهِ (انعام:57) «حكم و فرمان، تنهاازآن خداست!» و «وَمَنْ لَمْ يَحْكُمْ بِمَا أَنزَلَ اللَّهُ فَأُوْلَئِكَ هُمْ الظَّالِمُونَ».(مائده،45) «و هر كس به آنچه خدا نازل كرده حكم نكند، ستمكار است».
🔸رسول اکرم ص سپس به یادگیری حلال و حرام از سوی خدای متعال اشاره می کنند؛ همانگونه که قرآن کریم به تعلیم معارف از سوی خدای سبحان اشاره می کند: وَ لَوْ لاَ فَضْلُ اللَّهِ عَلَيْکَ وَ رَحْمَتُهُ لَهَمَّتْ طَائِفَةٌ مِنْهُمْ أَنْ يُضِلُّوکَ وَ مَا يُضِلُّونَ إِلاَّ أَنْفُسَهُمْ وَ مَا يَضُرُّونَکَ مِنْ شَيْءٍ وَ أَنْزَلَ اللَّهُ عَلَيْکَ الْکِتَابَ وَ الْحِکْمَةَ وَ عَلَّمَکَ مَا لَمْ تَکُنْ تَعْلَمُ وَ کَانَ فَضْلُ اللَّهِ عَلَيْکَ عَظِيماً (نساء، 113) اگر فضل و رحمت خدا شامل حال تو نبود، گروهی از آنان تصمیم داشتند تو را گمراه کنند؛ اما جز خودشان را گمراه نمیکنند؛ و هیچگونه زیانی به تو نمیرسانند. و خداوند، کتاب و حکمت بر تو نازل کرد؛ و آنچه را نمیدانستی، به تو آموخت؛ و فضل خدا بر تو (همواره) بزرگ بوده است.»
🔸رسول اکرم ص پس از بیان اینکه علومی را که از خدای متعال یاد گرفته بودند، را به حضرت علی ع یاد می دهند، ایشان را با عنوان «امام مبین» یاد می کنند که هر علم در ایشان ثبت و ضبط است. پیامبر اکرم ص با این بیان، به آیه دوازدهم سوره مبارکه یس اشاره می کنند که میفرماید: «وَ كُلَّ شَيْءٍ أَحْصَيْناهُ فِي إِمامٍ مُبِينٍ؛ هر چیزی را در امام مبین، احصا، شمارش و ثبت و ضبط کردیم»
🔸توضیح آیه این است که امام مبین در این آیه دو مصداق دارد:
🔰 1.لوح محفوظ؛ غالب مفسران" امام مبين" را در اينجا به عنوان" لوح محفوظ" همان كتابى كه همه اعمال و همه موجودات و حوادث اين جهان در آن ثبت و محفوظ است تفسير كردهاند.(ابوالفتوح رازی، روض الجنان،ج16، ص139؛ طبرسی، مجمع البیان،ج8، ص654؛ طباطبائی، المیزان،ج17، ص67)
🔰2.در برخی از روایات، امام مبین به حضرت امیر مومنان علی ع تفسیر شده است. از جمله در حديثى از امام باقر ع از پدرش از جدش ع نقل شده است كه فرمود:" هنگامى كه اين آيه «وَ كُلَّ شَيْءٍ أَحْصَيْناهُ فِي إِمامٍ مُبِينٍ» نازل شد. ابو بكر و عمر برخاستند و عرض كردند: اى پيامبر! آيا منظور از آن تورات است؟فرمود: نه، عرض كردند انجيل است؟ فرمود: نه، عرض كردند: منظور قرآن است؟ فرمود: نه، در اينحال امير مؤمنان على ع به سوى پيامبر ص آمد هنگامى كه چشم رسول خدا ص بر او افتاد فرمود:هو هذا! انه الامام الذى احصى اللَّه تبارك و تعالى فيه علم كل شىء:" امام مبين اين مرد است! او است امامى كه خداوند متعال علم همه چيز را در او احصا فرموده"!.
✅ ارتباط این دو مصداق به این صورت است که قلب پاك پيامبر ص در درجه اول و قلب وسيع جانشين او در درجه بعد آيينههايى است كه لوح محفوظ را نشان می دهد، و مطالبی که در لوح محفوظ است از سوى خدا به آن الهام مىگردد، به اين ترتيب نمونهاى از" لوح محفوظ" مىباشد.
🔸شایان ذکر است روایات فراوانی در علم حضرت علی ع و گستردگی آن وجود دارد؛ مانند:
🔰- از رسول اکرم ص نقل شده است که: کسی که بخواهد به آدم در علمش بنگرد و.....، باید به علی بن ابی طالب بنگرد.(صدوق، معانى الاخبار، ص 95)
🔰 -پیامبر اکرم ص فرمود: من شهر علمم و علی در آن است. (صدوق، الامالی، ص 345؛عبد البر،الاستیعاب،ج3، ص1102؛ حلّی، كشف اليقين في فضائل أمير المؤمنين عليه السلام ، ص50؛ر.ک:سنن الترمذي، ج 5، باب 87، ص 301، ج 3807)
🔰همچنین فرمود: آگاه ترین امتم پس از من، علی بن ابی طالب است. (صدوق، الامالی، ص 548؛ حلّی، كشف اليقين في فضائل أمير المؤمنين عليه السلام ، ص50)
🔰 -از ابن عباس نقل شده است: على به من علم آموخته است، علم او از جانب رسول خدا (ص) است، و رسول اللَّه (ص) را خداوند از بالاى عرش خود آموزش داده است، بنا بر اين علم پيامبر (ص) از جانب خدا، و علم على از جانب پيامبر (ص)، و علم من از جانب على است، و علم تمام ياران محمّد (ص) در برابر على (ع) همچون قطرهاى است در برابر هفت دريا.( مفيد، الأمالي، ص236)
#غدیر
#امامت
✅کانال سلسبیل معرفت👇
🌸https://eitaa.com/salsabilmarifat
🌺جرعهای از خطبه غدیر(2)
🌸رسول اکرم(ص) می فرماید:
«أَلَا وَ قَدْ أَدَّيْتُ أَلَا وَ قَدْ بَلَّغْتُ أَلَا وَ قَدْ أَسْمَعْتُ أَلَا وَ قَدْ أَوْضَحْتُ أَلَا وَ إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ قَالَ وَ أَنَا قُلْتُ عَنِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ أَلَا إِنَّهُ لَيْسَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ غَيْرَ أَخِي هَذَا وَ لَا تَحِلُّ إِمْرَةُ الْمُؤْمِنِينَ بَعْدِي لِأَحَدٍ غَيْرِهِ؛ بدانيد كه من ادا نمودم، بدانيد كه من ابلاغ كردم، بدانيد كه من شنوانيدم، بدانيد كه من روشن نمودم، بدانيد كه خداوند فرموده است و من از جانب خداوند عز و جل مىگويم، بدانيد كه اميرالمؤمنينى جز اين برادرم نيست. بدانيد كه اميرالمؤمنين بودن بعد از من براى احدى جز او حلال نيست»
✅رسول اکرم (ص) پس از آنکه روشن کردن و توضیح دادن دستور خدای متعال درباره ولایت و امامت حضرت علی ع بیان می کنند، عنوان «امیرالمؤمنین» را به ایشان اختصاص داده و از کاربرد آن برای دیگران منع می کنند.
🔶بر اساس روایات، اهلبیت ع از کاربرد این عنوان برای خودشان نهی می کردند و بر اختصاص آن به حضرت علی (ع) تأکید داشتند.
از امام صادق ع پرسیده شد که آیا با عنوان «امیرالمؤمنین» به امام زمان ع سلام کنیم؟ فرمود: هرگز؛ زیرا این نامی است که خداوند تنها برای امام علی ع برگزیده است و هیچ کس، نه قبل از او و نه بعد از وی، به آن نامیده نشده؛ مگر کافر باشد.
🔷کاربرد این عنوان، افزون بر بُعد معنوی که سروری معنوی بر مؤمنان را بیان می کند، بر بعُد اجتماعی و سیاسی یعنی رهبری مؤمنان دلالت دارد.
🔸از این رو، برخی از غاصبان خلافت، افزون بر غصب مقام خلافت، این عنوان را نیز غصب کردند و میان مردم رواج دادند.
🔻ابن ابی الحدید چندین نامه ای از معاویه با این عنوان بدین صورت نقل می کند:
- من عبد الله معاوية أمير المؤمنين إلى عمرو بن العاص...
-من عبد الله معاوية أمير المؤمنين إلى الحسن بن علي
-من عند عبد الله معاوية أمير المؤمنين إلى الحسين بن علي
♦️بررسی روایات نشان می دهد عنوان «امیرالمؤمنین» در زمان رسول اکرم ص بکار برده شده؛ برای نمونه از بریده نقل شده است :
أَمَرَنَا النَّبِيُّ ص أَنْ نُسَلِّمَ عَلَى عَلِيٍّ ع بِإِمْرَةِ الْمُؤْمِنِين پیامبر ص به ما دستور داد به علی با عنوان «امیرالمؤمنین» سلام دهیم»(مجلسی، بحار الانوار، ج37 ، ص290)
#امامت
#غدیر
✅کانال سلسبیل معرفت👇👇👇
🌸@salsabilmarifat
🌸پیام معرفتی آیات قرآن در خطبه غدیر (3)
🌺آیه 56 زمر
✅خطبه غدیر نقلهای گوناگونی دارد که مفصل ترین آنها روایتی است که از امام باقر(ع) نقل شده است.
بر اساس این نقل، رسول اکرم ص در این خطبه نورانی نزدیک به 90 آیه به عبارات قرآن بدون تغییر یا تغییر اندک، استناد یا اقتباس می کنند. استناد به آیات قرآن کاملا معنادار بوده و در راستای تبیین معارف و به انگیزه معرفت بخشی از راه قرآن کریم بوده است.
✅رسول اکرم ص می فرماید: «مَعَاشِرَ النَّاسِ إِنَّهُ جَنْبُ اللَّهِ الَّذِي ذَكَرَ فِي كِتَابِهِ فَقَالَ تَعَالَى أَنْ تَقُولَ نَفْسٌ يا حَسْرَتى عَلى ما فَرَّطْتُ فِي جَنْبِ اللَّهِ؛ اى مردم، على «جنب اللَّه» است كه خداوند در كتابش ذكر كرده و خدای سبحان فرموده است: مبادا کسی بگوید اى حسرت بر آنچه درباره جنب خداوند تفريط و كوتاهى كردم».(طبرسی، الاحتجاج، ج 1، ص 60)
✅رسول اکرم ص امیرمؤمنان علی ع را جنب الله در قرآن کریم ذکر کرده و کریمه: « أَنْ تَقُولَ نَفْسٌ يا حَسْرَتى عَلى ما فَرَّطْتُ فِي جَنْبِ اللَّهِ»( زمر: 56) را تلاوت می کند.
✅ این آیه ناظر به حالات برخی از انسانها در روز قیامت است که وارد عرصه محشر مىشود و نتيجه تفريطها، و مسامحهكاريها و خلافكاريها، را در برابر چشم خود مىبيند، فريادش به" وا حسرتا" بلند مىشود، اندوهى سنگين توأم با ندامتى عميق بر قلب او سايه مىافكند، و اين حالت درونى خود را بر زبان آورده و ابراز پشیمانی و حسرت می کند،گرچه فایده ای ندارد.
✅جنب به معنای پهلو و ناحیه و جانب است.خدای متعال که مجرد است و جسم ندارد و زمان و مکان ندارد؛ بلکه آفریننده زمان و مکان و جسم است، جنب هم متناسب با این حقیقت باشد که هر چیزی که در جانب پروردگار قرار دارد: فرمان او، اطاعت او، كتب آسمانى كه از ناحيه او نازل شده است.( ر.ک: طباطبایی، 1372، ج17، ص282)
✅جنب الله مفهوم کلی است و مصادیق متعددی دارد و یکی از برجسته ترین آنها به بیان رسول اکرم ص امیرمومنان علی ع است. ایشان در جانب پرودگار متعال است و جایگاه ویژه نزد خدای متعال داشته و ارتباط وثیقی با خدای سبحان دارد. کوتاهی کردن و پیروی نکردن از حضرت علی ع به همین جهت حسرت و پشیمانی را به دنبال دارد.
#غدیر
#امامت
✅کانال سلسبیل معرفت👇
🌸https://eitaa.com/salsabilmarifat
🌺جرعهای از خطبه غدیر(3)
🌸رسول اکرم(ص) میفرماید:«... وَ أَحَقُّكُمْ بِي وَ أَقْرَبُكُمْ إِلَيَّ؛[علی] سزاوارترين شما به من و نزديكترين شما به من است»
🔶حضرت علی (ع) سزاوارترین فرد و نزدیک ترین فرد به رسول اکرم (ص) است؛
🔷زیرا هیچ کس از جهت نسبی و سببی و فضایل همانند او نیست؛ چرا که در عین اینکه پسر عموی رسول الله (ص) است، داماد اوست.
🔸از سوی دیگر، در خانه رسول خدا (ص) بزرگ شده و تربیت یافته است؛ حتی از فاطمه بنت اسد مادر حضرت علی (ع) نقل شده است که:
من مریض بودم، حضرت محمد (ص) زبانش را در دهان علی (ع) گذاشت و با اذن خدا علی (ع) از آن شیر خورد. (ابن شهر آشوب، مناقب آل أبي طالب عليهم السلام، ج2 ؛ 169)
🔻از جهت فضایل و کمالات معنوی از قبیل پیروی از خدای سبحان، عبادت، علم، تقوا، سخاوت، شجاعت، زهد، تواضع، عدل، امانت و....نیز هیچ کس به حضرت علی (ع) نمی رسد.
برای نمونه قرآن می فرماید: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا نَاجَيْتُمُ الرَّسُولَ فَقَدِّمُوا بَيْنَ يَدَيْ نَجْوَاكُمْ صَدَقَةً ذَلِكَ خَيْرٌ لَّكُمْ وَأَطْهَرُ فَإِن لَّمْ تَجِدُوا فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ؛ ( مجادله(58), 12) اى كسانى كه ايمان آوردهايد هرگاه با پيامبر [خدا] گفتگوى محرمانه مىكنيد, پيش از گفتگوى محرمانه خود صدقهاى تقديم بداريد, اين [كار] براى شما بهتر و پاكيزه تر است و اگر چيزى نيافتيد, بدانيد كه خدا آمرزنده مهربان است»
توضیح آیه شریفه این است که همگان به خاطر وجوب صدقه، از نجواي با پيامبر ص پرهيز كردند، جز يك نفر و او كسي جز علي بن ابي طالب(ع) نبود. وي ديناري داشت كه به ده درهم تبديل كرد و براي هر بار رازگويي با پيامبر (ص)درهمي به فقيران پرداخت. پس از آن آية ديگري نازل شد و حكم لزوم پرداخت صدقه در رازگويي با پيامبر(ص) نسخ شد.
🔹ابوهریره و ابن عمر از عمربن خطّاب نقل می کنند که:
برای علیّ سه ویژگی بود که اگر یکی از آنها در من بود، برایم از شتران سرخ مو دوست داشتنی تر بود؛ ازدواجش با فاطمه، دادن عَلَم به او در روز خیبر و آیه نجوی.
(ابن شهرآشوب، مناقب آل أبي طالب عليهم السلام، ج2 ، ص73؛زمخشری، الکشاف،ج4، ص494؛قرطبی، الجامع لاحکام القرآن، ج17، ص302.)
#امامت
#غدیر
✅کانال سلسبیل معرفت👇👇👇
🌸@salsabilmarifat
با توجه به اینکه اخیرا متاسفانه خوردن مشروبات الکی فراوان شده است، برشی از کتاب «اعجاز علمی قرآن» پیرامون شراب و مشروبات الکلی تقدیم می شود
🌸یکی از خوردنی های حرام شراب و هر مایع مست کننده است.
🌺روشن ترین آیه در این باره عبارت است از:
«يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّمَا الْخَمْرُ وَ الْمَيْسِرُ وَ الْأَنْصابُ وَ الْأَزْلامُ رِجْسٌ مِنْ عَمَلِ الشَّيْطانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ، إِنَّما يُرِيدُ الشَّيْطانُ أَنْ يُوقِعَ بَيْنَكُمُ الْعَداوَةَ وَ الْبَغْضاءَ فِي الْخَمْرِ وَ الْمَيْسِرِ وَ يَصُدَّكُمْ عَنْ ذِكْرِ اللَّهِ وَ عَنِ الصَّلاةِ فَهَلْ أَنْتُمْ مُنْتَهُونَ؛(مائده:۹۰-۹۱) اى اهل ايمان! جز اين نيست كه همه مايعات مست كننده و قمار و بتهايى كه [براى پرستش] نصب شده وپاره چوبهايى كه به آن تفأل زده مىشود، پليد و نجس و از كارهاى شيطان است؛ پس از آنها دورى كنيد تا رستگار شويد. مسلماً شيطان مىخواهد با شراب و قمار، ميان شما دشمنى و كينه [سخت] اندازد، و از ياد خدا و نماز بازتان دارد؛ آيا شما [از اين امور با همه زيانها وخطراتى كه دارد] خوددارى خواهيد كرد؟
🔷قرآن کریم برای شراب از عنوان «رجس» استفاده کرد است و سپس به پرهیز از آن دستور داده است.
🔹رجس به معنای پلیدی است.
با استفاده از قانون «تعلیق حکم به وصف مشعر به علیت آن است» می توان برداشت کرد که دلیل حرام بودن شراب و ضرورت پرهیز از آن، «رجس» بودنش است.
این تعبیر درباره برخی از خوردنی های حرام نیز بکار رفته است.
🔶افزون بر «رجس»، تعبیر «من عمل الشیطان» بکار رفته است که نشان میدهد به صورت برجسته و ویژه کار شیطانی است.
🔸در آیه دوم نیز به برخی از آثار شرابخواری اشاره میکند که ایجاد دشمنی و کدورت، بازداشتن از یاد خدا به ویژه از نماز است.
♦️در روايات به برخى از زیانهای خوردن شراب اشاره شده است. این روایات را میتوان تبیین عنوان «رجس» قرار داد؛ همچنانکه چگونگی عداوت و نیز چرایی از یاد بردن خدا و نماز را توضیح میدهد.
برخی از این روایات عبارتند از:
🔺حضرت ابى الحسن على بن موسى بن جعفر عليهم السّلام فرمودند:
خداوند عزّ و جل خمر و شراب را به خاطر چند جهت حرام فرموده:
الف: در آن فساد است.
ب: عقل شارب را تغيير داده و زايل مىكند.
ج: شارب را وادار مىكند كه خداوند عزّ و جلّ را انكار كند.
د: شارب را وادار مىكند كه بر خدا و انبيائش دروغ ببندد.
ه: فسادهاى ديگرى از شارب سر مىزد.
و: قتل و نسبت ناروا دادن و مبادرت به زنا ناشى از شرب خمر مىباشد.
ز: شرب خمر سبب مىشود كه شارب نسبت به اجتناب از محارم الهى بىاعتناء و كم مبالات باشد
سپس امام فرمودند:
به خاطر اين جهت حكم نموديم كه هر شراب و مايع مستكنندهاى حرام است زيرا عاقبتى كه بر خمر مترتّب است بر اين مايعات نيز به مترتّب مىباشد يعنى آنچه از فساد كه به دنبال شرب خمر هست به دنبال شرب اين مايعات نيز خواهد بود لذا كسى كه به خدا و روز آخرت ايمان داشته و دوستى و ولايت ما را دارد و اساسا مودّت و محبّت ما خاندان پيامبر صلّى اللَّه عليه و آله دين او مىباشد بايد از شارب مسكر اجتناب و احتراز كند چه آنكه بين ما و شارب مسكر هيچ ارتباطى نمىباشد.
(صدوق، علل الشرائع، ج2، ص475)
🔺 مفضّل بن عمر گوید: محضر امام صادق عليه السّلام عرض كردم:
براى چه خدا شراب را حرام كرده است؟ حضرت فرمودند:
خداوند متعال شراب را به خاطر تأثيرى كه داشته و فسادى كه ايجاد مىكند حرام فرموده زيرا شراب موجب پيدا شدن ارتعاش در شارب آن بوده و نور و جوانمردى او را از بين برده و وادارش مىكند كه بر ارتكاب محرّمات جرات پيدا كرده و بر ريختن خونها مبادرت نموده و بر مرتكب شدن زنا اقدام نمايد و اساسا شارب خمر وقتى مست شد اطمينانى نيست بلكه بسا با محارم خود نزديكى كرده در حالى كه عقل و ادراكش بجا نيست و شرب خمر در شارب آن ايجاد نمىكند مگر هر شرّ و بدى را.
(همان، ص476)
🔺از اسماعيل بن يسار نقل شده:
مردى از حضرت ابا عبد اللَّه عليه السّلام پرسيد:
آيا شرب خمر بدتر است يا ترك نماز؟
حضرت فرمودند:
شرب خمر از ترك نماز بدتر است،
سپس فرمودند: مىدانى چرا؟
آن مرد عرضه داشت: خير.
حضرت فرمودند: زيرا شخص با شرب خمر در حالتى قرار مىگيرد كه نه خداى تعالى را مىشناسد و نه مىداند كه خالقش كيست.(همان)
#علم_و دین
#فلسفه احکام
#مشروبات الکلی
✅کانال سلسبیل معرفت👇👇👇
🌸@salsabilmarifat
🌺 ویژگی های «مشروبات الکلی» و پیامدهای خوردن آن از منظر علم تجربی
🔷الكل به سرعت از طريق مخاطهای دهان، معده و ريه جذب بدن میشود به گونهای که به محض بلند شدن ِ پیالهی شراب و داخل شدن به معده، مادهی مسکر آن به خون مىرسد و پس از وارد شدن به معده در تمام بافتهای آن در مدت کوتاهی پخش میشود.
سپس بر حسب نسبت آب موجود در سیستمهای مختلف و بافتهای بدن توزیع میگردد؛ زیرا الکل سریع ذوب شده، همین جذب سریع و بخش فوری آن است؛ به گونهای که اگر زنی باردار، شراب بنوشد، مقداری از آن در حدود 10٪ از طریق جریان خون به بافتهای مغز مىرسد.
کلیهها و ریهها فقط ۵-۱۰ ٪ از الكل را دفع میکنند، بدون اینکه آن را تغییر دهند و مابقی به کبد رفته، دیاکسید میشود و به صورت دى اكسيد كربن ( CO2 ) انرژى و آب درخواهد آمد. یک گرم در حدود ۷ گرم كالرى تولید میکند و همین باعث بیاشتهایی خواهد شد. در نتیجه بدن با کمبود مواد غذایی طبیعی وارد به جسم مواجه خواهد شد.
🔷میتوان مسمومیتهای ناشی از الکل را به دو بخش اصلی تقسیم کرد:
1.مسموميت الكلى حاد (مستى)
2. مسموميت الكلى مزمن (اعتياد) که به فرد معتاد، «الکلی» میگویند.
مصرف مقدار زياد الكل، انسان را دچار گيجى و مستى مىكند. حال شخص به خوردن آن، عادت داشته باشد یا خیر و مهمترین عضوی که در حالت مستی تحت تاثیر قرار میگیرد، مغز است، مانند دیگر مواد مخدر، الکل تأثير تخديرى ( Depressent ) بر مغز دارد. مستی هنگامی بروز مىكند كه ميزان الكل موجود در خون به 5٪ برسد. هر اندزاه این نسبت زیاد شود، نسبت الکل خون بالا میرود به گونهای که در حالت 4٪ به بیهوشی و در حالت 5٪ الکل در خون به مرگ فرد میانجامد.
عوارض مغزی مذکور، فرد را در معرض خطرات زیر قرار میدهد:
۱. تصادف در حالت مستی با ماشین، سقوط در رودخانه يا گودال به دليل عدم کنترل توانايى و تلو تلو خوردن هنگام راه رفتن.
۲. تجاوز به حقوق ديگران و مشاجرات غیر ضروری به دلیل نبود تعقل و خویشتنداری.
۳. ارتکاب جرایم جنسی به سبب میل جنسی زیاد و اشتیاق بالا.
۴. التهاب حادّ لوزالمعده که گاه به مرگ فرد میانجامد و مستی بهترین مقدمه برای این حالت است.
۵. زخم معده شدید و ریهها که گاه به مرگ میانجامد.
۶. اغما ( Coma )، كه ممكن است با كاهش قند خون همراه است و اگر فرد مست در حالت اغما در معرض سرما قرار گيرد، خواهد مرد، همچنانکه برخی از انسانهای مست با بو کشیدن استفراق خود مىميرند.
۷. مرگ بر اثر تنگى نفس و ایست قلبی.
♦️مصرف مشروبات الکلی زیانهای زیادی را متوجه سیستمهای بدن خواهد کرد که در ذیل، آنها را بیان خواهیم کرد:
🔺الف) الكل و سیستم عصبى. الکلیسم یا الکلیهای معتاد به مصرف هر روز، زیانهای زیادی را متوجه سیستم عصبی میکند از جمله: 1.اختلال در عملکرد اعصاب 2.ایجاد افت و اختلال در یک عصب 3.التهاب و تشویش عصب بینایی4.بیماری بلاغرا یا گری خشک
🔺ب)مشروبات الکلی و تاثیر آن بر دستگاه گوارش. هر اندازه که مشروبات الکلی از سیستم گوارش بدن، عبور کند، در آن تباهی و بیماری به ارمغان میگذارد، از جمله: 1.خراشیده شدن مخاطهای دهان و حلق، 2.پیدا شدن لکهای سفید در زبان که اکثرا به سرطان زبان میانجامد 3.التهاب مری4.استفراغهای خونی شدید 5.سرطان مری 6.التهاب سطح معده به طور حادّ، 7.التهاب پنهان و مزمن معده 8. سرطان معده و مری 9.زخم معده 10.اختلال در روند جذب غذا 11.آسیب به لوز المعده شامل التهاب مزمن لوز المعده و بیماریهای کبدی
🔺 ج) الكل و بيماريهاى قلبى، شامل:1. ضعف ماهیچههای قلب2. نارساییهای قلبی مادرزادی
🔺د) الكل و بیماریهای خونى. الکل به کاهش مواد غذایی و کماشتهایی در افراد میانجامد: 1.کمبود آهن به سبب نبود آهن 2.کاهش شدید خون به سبب کمبود اسیدفولیک 3.کاهش شدید خون به سبب کمبود ویتامین B12 4.زرد شدن پوست بدن به سبب کاهش گلبولهای قرمز 5.بیماری هموسدرین
🔺ه) الکل وبیماریهای عفونی. اعتیاد به الکل، سیستم دفاعی بدن را ناتوان کرده، به پیوست، زمینه ابتلا به بیماریها خصوصا بیماریهای مسری را فراهم میکند. مهمترین بیماریهای مسری عبارتند از: سل، سفلیس، التهاب ریه، برداء(مالاریا)، تب تیفوئید، بیماریهای پوست و التهاب آن، جوشها و التهاب غدد عرقی زیر بغل و سوزاک.
🔺و) الکل و تاثیر آن بر عملکرد جنسی بدن
🔺ز) الكل و سرطان؛ الکل، یکی از پنج علت اصلی برای پیدایش سرطان مغز است.
🔺ح) الكل و بارداری
🔺ط)بيماريهاى روان. مشکلات روحی زیادی وجود دارد که بر اثر اعتیاد به الکل یا دست کشیدن ناگهانی از مشروبات الکلی ظاهر میشود.
ادامه در 👇👇👇
🔺ی)عوارض جانبی الکل:
1.چه بسا الکل، حملههای بیماری نقرس را تحریک کند، ان هم به سبب افزایش اورهی خون.
2.چه بسا الکل و اعتیاد، به تشکیل سنگهای دو قلوی کلیه و ورم مثانه منجر شود
3.گاه، پایین آمدن خون بعد از نوشیدن الکل، بسیار شدید است که به بیهوشی و چه بسا مرگ میانجامد.
امروزه مصرف زیاد مشروبات الکلی مانند بیماریی همهگیر، تمام کشورهای جهان را فراگرفته است به گونهای که تعداد معتادان به مصرف نوشابههای الکلی در آمریکا عددی قریب به 10 میلیون نفر میرسد که نتیجه آن، عوارض و مشکلات زیر بر جامعه آمریکا تحمیل شده است:
-25000 کشته در تصادفات رانندگی بر اثر مصرف مشروبات الکلی
-15000 مورد مرگ بر اثر بیماریهای عفونی ناشی از مصرف مواد الکلی
-15000 خودکشی
000/500/2 نفر بازداشت به خاطر مصرف مواد الکلی
معتادان به مشروبات الکلی سالیانه 15 میلیارد دلار بر دولت آمریکا هزینه مالی تحمیل میکنند که 10 میلیارد دلار آن به خاطر عدم حضور کارکنان در ادارات 2 میلیارد دلار آن برای بهداشت و مصارف پزشکی معتادان به مشروبات الکلی و 3 میلیارد دلار آن، نتیجه خسارات و زیانهای وارد از جانب افراد مست است.
(دیّاب و قرقوز، طب در قرآن، ص213-225)
#علم_و دین
#فلسفه احکام
#مشروبات الکلی
✅کانال سلسبیل معرفت👇👇👇
🌸@salsabilmarifat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥دکتر دنیل جی امن متخصص آمریکایی:
🔻 مصرف مقدار کم الکل هم باعث کوچک شدن مغز افراد شده و عامل ایجاد بیش از ۷ نوع سرطانه
👈پس از 14 قرن تحمل خسارت، علم، به گوشه ای از مصلحت دنیوی حکم خدا پی برد
پس به دامن شریعت بازگردیم تا بیش از این، دیر نشده
#علم_و_دین
#فلسفه_احکام
✅ کانال سلسبیل معرفت👇👇👇
🌸@salsabilmarifat
🌸پیام معرفتی آیات قرآن در خطبه غدیر (4)
🌺آیه 28 زخرف
✅خطبه غدیر نقلهای گوناگونی دارد که مفصل ترین آنها روایتی است که از امام باقر(ع) نقل شده است.
بر اساس این نقل، رسول اکرم ص در این خطبه نورانی نزدیک به 90 آیه به عبارات قرآن بدون تغییر یا تغییر اندک، استناد یا اقتباس می کنند. استناد به آیات قرآن کاملا معنادار بوده و در راستای تبیین معارف و به انگیزه معرفت بخشی از راه قرآن کریم بوده است.
🔸رسول اکرم ص در خطبه غدیر می فرماید: «مَعَاشِرَ النَّاسِ الْقُرْآنُ يُعَرِّفُكُمْ أَنَّ الْأَئِمَّةَ مِنْ بَعْدِهِ وُلْدُهُ وَ عَرَّفْتُكُمْ أَنَّهُ مِنِّي وَ أَنَا مِنْهُ حَيْثُ يَقُولُ اللَّهُ فِي كِتَابِهِ وَ جَعَلَها كَلِمَةً باقِيَةً فِي عَقِبِهِ؛ اى مردم، قرآن به شما مىشناساند كه امامان بعد از على فرزندان او هستند و من هم به شما شناساندم كه آنان از نسل من و از نسل اويند. آنجا كه خداوند در كتابش مىفرمايد: «آن را به عنوان كلمه باقى در نسل او قرار داد». (طبرسی، الاحتجاج، ج 1، ص 65)
🔸رسول اکرم ص به تداوم امامت و ولایت در فرزندان حضرت علی ع اشاره می کنند و به قرآن کریم استشهاد می کنند و آیه را توضیح می دهند:«وَ جَعَلَها كَلِمَةً باقِيَةً فِي عَقِبِهِ؛( زخرف/ 28).و او كلمه توحيد را كلمه پايندهاى در نسلهاى بعد از خود قرار داد»
🔸مفاد آیه این است که خدای متعال توحید یا هدایت(که از عبارت "سیهدین" در آیه قبل استفاده می شود) را در نسل حضرت ابراهیم قرار داد تا همیشه درنسل ایشان باقی بماند.( ر.ک: طباطبائی، المیزان، ج18، ص96 و 106؛ مكارم شيرازى و همکاران، تفسیر نمونه، ج21، ص45)
🔸 رسول اکرم ص این آیه را درباره امامت اهلبیت ع و باقی ماندن آن تا روز قیامت تفسیر می کنند. از امام صادق عليه السّلام نیز نقل شده است که منظور از آن، امامت است که خدا تا روز قيامت در نسل حسين ع قرار داده است: «يَعْنِي بِذَلِكَ الْإِمَامَةَ، جَعَلَهَا اللَّهُ فِي عَقِبِ الْحُسَيْنِ إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ».)بحرانى، البرهان في تفسير القرآن، ج1، ص317(
🔰از نظر برخی از مفسران، ارتباط امامت با آیه مورد بحث از این جهت است که بالاترین مراتب هدایت، امامت است. (ر.ک: طباطبائی، المیزان، ج18، ص 106)
🔰از دیدگاه برخی دیگر یکی از مراتب توحید، توحید در ولایت تشریعی و حاکمیت و رهبری است. (مكارم شيرازى و همکاران، تفسیر نمونه، ج21، ص45)
✍به نظر می رسد با توجه به پیوند توحید و ولایت و نیز پیوند هدایت و ولایت، مفاد آیه روشن می شود. بنابراین، باقی ماندن توحید یا هدایت تا روز قیامت، با باقی ماندن ولایت است و اساسا ولایت در راستای توحید است؛ همانگونه که در زیارت جامعه کبیره می خوانیم: «إِلَى اللَّهِ تَدْعُونَ وَ عَلَيْهِ تَدُلُّونَ وَ بِهِ تُؤْمِنُونَ وَ لَهُ تُسَلِّمُونَ وَ بِأَمْرِهِ تَعْمَلُونَ وَ إِلَى سَبِيلِهِ تُرْشِدُونَ وَ بِقَوْلِهِ تَحْكُمُون؛( صدوق، عيون أخبار الرضا عليه السلام، ج2 ، ص274) تنها به خدا فرا می خوانید و تنها بر او راهنمایی می کنید و تنها به او ایمان می آورید و تنها تسلیم او هستید و تنها به امر او عمل می کنید و تنها به را او ارشاد می کنید و تنها بر اساس سخن او حکم می کنید»
#غدیر
#امامت
✅کانال سلسبیل معرفت👇
🌸https://eitaa.com/salsabilmarifat
🌺جرعه ای از خطبه غدیر(4)
🌸رسول اکرم(ص) در بیان فضایل امیرمؤمنان علیه السلایم می فرماید:«وَ مَا خَاطَبَ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا إِلَّا بَدَأَ بِهِ؛ و هيچگاه خداوند مؤمنين را مورد خطاب قرار نداده مگر آنكه ابتدا او مخاطب بوده است»
🔶خدای سبحان در آیات فراوان(89بار)، به صورت مستقیم مؤمنان را مخاطب قرار می دهد:
«يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا» و با توجه به اینکه حضرت علی ع نخستین مؤمن بودند، نخستین و برجسته ترین مخاطب این آیات ایشان هستند؛ به ویژه در برخی از آیات که مخاطب عامل به آن، اندک است؛
🔹 برای نمونه عبدخیر نقل می کند که از امیرمؤمنان ع درباره کریمه «يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَ تُقاتِهِ؛ (آل عمران:102) اى كسانى كه ايمان آوردهايد! آن گونه كه حق تقوا و پرهيزكارى است، از خدا بپرهيزيد!» پرسیدم.
ایشان فرمود:
سوگند به خدا غیر از اهل بیت کسی به آن عمل نکرد؛ ما خدا را یاد کردیم و فراموش نمی کنیم و ما خدا را شکر کردیم و کفران نمی ورزیم و ما از خدا پیروی کردیم و معصیت نمی کنیم.
هنگامی که این آیه نازل شد، صحابه گفتند: ما توانش را نداریم.
خدای متعال این آیه را نازل کرد:«فَاتَّقُوا اللَّهَ مَا اسْتَطَعْتُمْ؛ (تغابن:16) پس تا مىتوانيد تقواى الهى پيشه كنيد».
(ابن شهرآشوب، مناقب آل أبي طالب عليهم السلام، ج2 ، ص177)
#امامت
#غدیر
✅کانال سلسبیل معرفت👇👇👇
🌸@salsabilmarifat
🌺تفاوت اعمال شب عرفه برای افراد!!!
🔸فردي بود به نام آقاي ذكايي كه حياط بسيار بزرگي در خيابان پامنار داشت با اتاقهاي متعدد ، وضع مالي اش هم خوب بود. ماه به ماه براي دريافت اجاره به در منزل ما مي آمد. اجاره آن روز پانصد تومان بود، كم نبود.
.
🔸شب عرفه اي بود، پدرم داشت آماده مي شد تا لب حوض منزل وضو بگيرد كه در زدند.
گفت: ” در را باز كن ، حاج آقاي ذكايي است ، اجاره اش را مي خواهد.”
.
🔸آمد داخل، به حاج آقا سلام كرد. مرحوم پدرم به من گفت: “پاكت آنجاست، برو بياور و به حاج آقا بده” رفتم پاكت را كه قبلا آماده كرده بود. برداشتم و بردم به آقاي ذكايي دادم. تشكر كرد و قبل از اين كه برود از پدرم سؤال كرد: امشب شب عرفه است؟ گفت: “بله، امشب شب عرفه است” سؤال كرد: “اعمال امشب چيست؟ اعمال امشب را براي ما نمي گوييد؟ تا آقاي ذكايي اين حرف را زد مرحوم پدرم بلند شد ايستاد و گفت: ” امشب اعمالي براي من دارد و اعمالي هم براي شما “! خيلي با اخلاق خوب ، با بيان خوب و زبان خوب و صورت باز پاسخ دادند. او با تعجب سؤال كرد: “مگر فرقي مي كند؟
.
🔸مگر من و شما دارد؟ مرحوم پدرم فرمود: “بله، فرق مي كند! اعمالي كه براي من هست ادعيه و زيارت امام حسين عليه السلام است، نمازهايي است، اذكاري است، بيدار بودن و احيا گرفتن است اين است كه تا صبح بنشينم و خدا را بخوانم و عبادت كنم، اين مربوط به من است.
اما آن اعمالي كه براي شماست اين است كه الآن مقداري برنج و روغن خوب بخري و ببري در منزل كساني كه واقعا محتاج هستند، كساني كه سال مي گذرد و برنج نديده و نخورده اند، به ياد امام حسين به آنها بدهي و دلشان را شاد كني، چون شب عرفه است و شب امام حسين است، بعد هم به خانه ات برو و تخت بگير تا صبح بخواب! من بايد بيدار باشم و براي شماها دعا كنم، براي خودم دعا كنم “!
____
خاطره ای از شیخ علی اکبر برهان؛ ایشان وکالت مطلقه از سید ابوالحسن اصفهانی و آیتالله حجت داشتند.
🌸پیام معرفتی آیات قرآن در خطبه غدیر (5)
🌺آیات 6 و 7 سوره حمد
✅خطبه غدیر نقلهای گوناگونی دارد که مفصل ترین آنها روایتی است که از امام باقر(ع) نقل شده است.
بر اساس این نقل، رسول اکرم ص در این خطبه نورانی نزدیک به 90 آیه به عبارات قرآن بدون تغییر یا تغییر اندک، استناد یا اقتباس می کنند. استناد به آیات قرآن کاملا معنادار بوده و در راستای تبیین معارف و به انگیزه معرفت بخشی از راه قرآن کریم بوده است.
✅رسول اکرم ص می فرماید: «مَعَاشِرَ النَّاسِ أَنَا صِرَاطُ اللَّهِ الْمُسْتَقِيمُ الَّذِي أَمَرَكُمْ بِاتِّبَاعِهِ ثُمَّ عَلِيٌّ مِنْ بَعْدِي ثُمَّ وُلْدِي مِنْ صُلْبِهِ أَئِمَّةٌ يَهْدُونَ إِلَى الْحَقِ وَ بِهِ يَعْدِلُونَ ثُمَّ قَرَأَ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمِينَ، الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ، مالِكِ يَوْمِ الدِّينِ، إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَ إِيَّاكَ نَسْتَعِينُ، اهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقِيمَ، صِراطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَ لَا الضَّالِّينَ وَ قَالَ فِيَّ نَزَلَتْ وَ فِيهِمْ نَزَلَتْ وَ لَهُمْ عَمَّتْ وَ إِيَّاهُمْ خُصَّتْ(طبرسی، الاحتجاج، ج 1، ص 62)؛ اى مردم، من راه مستقيم خداوند هستم كه شما را به پيروى آن امر نموده، و سپس على بعد از من و سپس فرزندانم از نسل او كه امامان هدايتاند، به حق هدايت مىكنند و به يارى حق به عدالت رفتار مىنمايند ؛ سپس پیامبر (ص ) سوره حمد را قرائت فرمودند.
✅رسول اکرم ص نخست خودشان را صراط مستقیمی بیان می کنند که خدای سبحان به پیروی از آن امر کرده است و سپس برای حضرت علی ع و همچنین برای فرزندان معصومش (ع) این ویژگی را ذکر می کنند.
✅ روشن است که صراط مستقیم انسان را به مقصد هدایت کرده و از انحراف نجات می دهد.
✅در روایات نیز این موضوع بیان شده است؛ برای نمونه امام صادق ع پس از قرائت آیه «الصِّراطَ الْمُسْتَقِيمَ» فرمود:«هُوَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ ع؛ آن، امیرمؤمنان ع است.(قمی، تفسیر قمی، ج1، ص28)
✅رسول اکرم ص پس از بیان صراط مستقیم بودن خود و حضرت علی ع و هدایت اهلبیت ع به حق، سوره حمد را قرائت می کنند و از نزول سوره حمد درباره خود و اهلبیت ع خبر می دهند. روشن است که با این بیان، منظور از «صراط مستقیم» و «انعمت علیهم»، اهلبیت ع هستند.
✅گرچه مصادیق متعددی برای «صراط مستقیم» و «انعمت علیهم» وجود دارد؛ لکن مصداق برجسته آنها رسول اکرم (ص) و امیرمؤمنان (ع) و اهلبیت (ع) هستند. از این رو، در برخی از روایات به مصادیق دیگر اشاره شده است، مانند : « قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص فِي قَوْلِهِ عَزَّ وَ جَلَ اهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقِيمَ دِينَ اللَّهِ الَّذِي نَزَلَ بِهِ جَبْرَئِيلُ ع عَلَى مُحَمَّدٍ ص صِراطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَ لَا الضَّالِّينَ قَالَ شِيعَةِ عَلِيٍّ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ بِوَلَايَةِ عَلِيِّ بْنِ أَبِي طَالِبٍ ع لَمْ تَغْضَبْ عَلَيْهِمْ وَ لَمْ يَضِلُّوا».(کوفی،تفسیر فرات کوفی،ص52؛ مجلسی، بحار الانوار، ج36،ص 128)
#امامت
#غدیر
✅کانال سلسبیل معرفت👇
🌸https://eitaa.com/salsabilmarifat
🌺جرعه ای از خطبه غدیر(5)
🌸رسول اکرم(ص) در بیان فضایل اهلبیت(ع) می فرماید:
«أُولَئِكَ أَوْلِيَاءُ اللَّهِ لا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَ لا هُمْ يَحْزَنُونَ؛ ايشان دوستان خدايند كه ترسى بر آنان نيست و محزون نمىشوند»
🔶رسول اکرم ص در این فراز به سه ویژگی اهلبیت ع اشاره می کنند:
1.ولیّ خدا بودن
2.نداشتن ترس
3.نداشتن اندوه.
🔷این فراز با استشهاد از این آیه است:«أَلا إِنَّ أَوْلِياءَ اللَّهِ لا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَ لا هُمْ يَحْزَنُونَ؛( یونس/62) آگاه باشيد كه قطعاً بر اولياى خدا، نه ترسى است ونه اندوهگين مىشوند».
🔺اینکه خدای سبحان ولیّ مؤمن است، به این معناست که با مؤمن ارتباط دارد و امور مؤمن را تدبیر می کند و به صراط مستقیم هدایت و امر و نهی می کند و او را در دنیا و آخرت یاری می رساند.
از سوی دیگر،مؤمن با خدا ارتباط دارد و از خدا اطاعت می کند و برکات معنوی از قبیل هدایت و معنویت و توفیق را و آثار آن از قبیل اکرام و بهشت به دست می آورد.
( طباطبائی، الميزان في تفسير القرآن، ج10، ص88 -89)
🔻از نتایج مهم برخورداری از ولایت الهی، نداشتن ترس و اندوه است.
🔻مصداق برجسته اولیای الهی، اهلبیت ع هستند که در بیان رسول اکرم ص به آن اشاره شده است.
🔺در روایتی نیز امیرمؤمنان ع پس از قرائت آیه یاد شده فرمود:
«تَدْرُونَ مَنْ أَوْلِيَاءُ اللَّهِ؛
می دانید اولیای خدا چه کسانی هستند؟
قَالُوا: مَنْ هُمْ يَا أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ؛
گفتند: ای امیرمؤمنان آنان چه کسانی هستند؟
فَقَالَ: هُمْ نَحْنُ وَ أَتْبَاعُنَا؛
فرمود: آنان ما هستیم و پیروان ما هستند.
( عیاشی، تفسير العياشى، ج2، ص124)
#امامت
#غدیر
✅کانال سلسبیل معرفت👇👇👇
🌸@salsabilmarifat
🌺نماز غفیله و نسبتش با نافله مغرب
🔹نماز غفیله یکی از نمازهای مستحب است که میان نماز مغرب و عشاء خوانده میشود و وقت آن بنا بر احوط بعد از نماز مغرب است تا وقتى كه سرخى طرف مغرب از بين برود. 🔸از دیدگاه برخی از فقهاء به نیت رجاء و مطلوبیت خوانده شود(مانند حضرت امام (ره)، آیت الله مکارم و...)
🔹کیفیت نماز غفیله:
دو رکعت نماز که در ركعت اوّل آن بعد از حمد بايد به جاى سوره، اين آيه را بخواند:
وَ ذَا النُّونِ إِذْ ذَهَبَ مُغٰاضِباً فَظَنَّ أَنْ لَنْ نَقْدِرَ عَلَيْهِ فَنٰادىٰ فِي الظُّلُمٰاتِ أَنْ لٰا إِلٰهَ إِلّٰا أَنْتَ سُبْحٰانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظّٰالِمِينَ فَاسْتَجَبْنٰا لَهُ وَ نَجَّيْنٰاهُ مِنَ الْغَمِّ وَ كَذٰلِكَ نُنْجِي الْمُؤْمِنِينَ
و در ركعت دوم بعد از حمد به جاى سوره اين آيه را بخوانند:
وَ عِنْدَهُ مَفٰاتِحُ الْغَيْبِ لٰا يَعْلَمُهٰا إِلّٰا هُوَ وَ يَعْلَمُ مٰا فِي الْبَرِّ وَ الْبَحْرِ وَ مٰا تَسْقُطُ مِنْ وَرَقَةٍ إِلّٰا يَعْلَمُهٰا وَ لٰا حَبَّةٍ فِي ظُلُمٰاتِ الْأَرْضِ وَ لٰا رَطْبٍ وَ لٰا يٰابِسٍ إِلّٰا فِي كِتٰابٍ مُبِينٍ
و در قنوت آن بگويند:
«اللّهمّ انّى اسألك بمفاتح الغيب الّتي لا يعلمها الّا انت ان تصلّي على محمّد و آل محمّد و ان تفعل بى كذا و كذا ...» و به جاى كلمۀ كذا و كذا حاجتهاى خود را بگويند، و بعد بگويند: «اللّهم انت وليّ نعمتي و القادر على طلبتي تعلم حاجتي فأسألك بحقّ محمّد و آل محمّد عليه و عليهم السّلام لمّا قضيتها لي»
🔸در فضیلت آن وارد شده است که سبب ورود انسان به دارالکرامة (بهشت) میشود:
«قال رسول الله (صلى الله عليه و آله): تنفلوا في ساعة الغفلة و لو بركعتين خفيفتين، فإنهما يورثان دار الكرامة، قيل: يا رسول الله و ما ساعة الغفلة؟ قال: ما بين المغرب و العشاء»
🔻فقهاء در اینکه نسبت نماز غفیله با نافله مغرب چیست، چند دیدگاه دارند، از قبیل:
1.نماز غفیله غیر از نافله مغرب است ولی می توان میان آنها جمع کرد(نافله مغرب را به صورت غفیله خواند) و از قبیل تداخل دو مستحب میشود(مانند حضرت آیت الله بهجت- حضرت آیت الله خوئی_ آیت الله وحید خراسانی- آیت الله سیستانی- مقام معظم رهبری)
۲.غفیله جزو نوافل نماز مغرب نیست، ولی شخص میتواند دو رکعت از نافلۀ مغرب را، به رجاء تداخل، به شکل غفیله بخواند.(آیت الله شبیری زنجانی- آیت الله مکارم شیرازی)
✅کانال سلسبیل معرفت👇👇👇
🌸@salsabilmarifat
🌸پیام معرفتی آیات قرآن در خطبه غدیر (6)
🌺آیه 179 آل عمران
✅رسول اکرم ص می فرماید:«مَعَاشِرَ النَّاسِ إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ لَمْ يَكُنْ يَذَرُكُمْ عَلى ما أَنْتُمْ عَلَيْهِ حَتَّى يَمِيزَ الْخَبِيثَ مِنَ الطَّيِّبِ وَ ما كانَ اللَّهُ لِيُطْلِعَكُمْ عَلَى الْغَيْبِ اى مردم، خداوند عز و جل شما را به حال خود رها نخواهد كرد تا آنكه خبيث را از پاكيزه جدا كند، و خداوند شما را بر غيب مطلع نمىكند»( طبرسی، الاحتجاج، ج 1، ص 62)
🔸رسول اکرم ص به این آیه از قرآن کریم اشاره می کنند: «مَا کَانَ اللَّهُ لِيَذَرَ الْمُؤْمِنِينَ عَلَى مَا أَنْتُمْ عَلَيْهِ حَتَّى يَمِيزَ الْخَبِيثَ مِنَ الطَّيِّبِ وَ مَا کَانَ اللَّهُ لِيُطْلِعَکُمْ عَلَى الْغَيْبِ؛ چنین نبود که خداوند، مؤمنان را به همانگونه که شما هستید واگذارد؛ مگر آنکه ناپاک را از پاک جدا سازد. و نیز چنین نبود که خداوند شما را از اسرار غیب، آگاه کند»( آل عمران: 179)
🔸این آیه مربوط به جنگ احد است که در آن، مؤمنان حقيقي و دروغين در كنار هم بودند و همگي خود را در اقامه دين الهي سهيم ميدانستند، خداي سبحان در این آيه ، به پيامبرش خبر داد كه به مقتضاي سنت الهي، مؤمنان را با جنگ و مانند آن ميآزمايد، تا ناپاكان از پاكان و منافقان از مؤمنان شناخته شده و جدا گردند و هيچ كس بدون آزمون رها نشود. از سوی دیگر،خداوند انسان¬ها را از غيب آگاه نمي¬کند، زيرا براي آن شايستگي ندارند و علم غيب را فقط به رسولان خويش عطا ميكند، زيرا شايسته آن اند.
🔸گرچه مورد نزول این آیه، جنگ احد است؛ لکن رسول اکرم ص آن را توسعه داده و بر امامت و ولایت تطبیق می کند.
#غدیر
#امامت
✅کانال سلسبیل معرفت👇
🌸https://eitaa.com/salsabilmarifat
🌸جرعهای از خطبه غدیر(6)
🌺رسول اکرم(ص) پس از بیان فضایل امیرمؤمنان (ع) به ویژگی های دشمنان ایشان اشاره می کند و می فرماید:
«أَلَا إِنَّ أَعْدَاءَ عَلِيٍّ هُمْ أَهْلُ الشِّقَاقِ و الْعَادُونَ؛ بدانيد كه دشمنان علی اهل دشمنی و تجاوزگرانند»
🔹ویژگی دشمنان حضرت علی ع دشمنی و مخالفت و نیز تجاوز از حدود الهی است. روشن است که حضرت علی ع که در اوج ایمان و تقوی و پاکی است، مورد دشمنی و مخالفت کسی قرار می گیرد که از این مسائل بدور باشد؛همانگونه که دشمنان پیامبران الهی اهل دشمنی و مخالفت و گناه بودند.
🔸بررسی تاریخی کسانی که با حضرت علی ع دشمنی ورزیدند، گواه روشنی بر صدق این سخن است؛ به ویژه کسانی که با دست ایشان در جنگهای بدر و حنین و احد کشته شدند.
🔻«وَ إِخْوَانُ الشَّيَاطِينِ الَّذِينَ يُوحِي بَعْضُهُمْ إِلى بَعْضٍ زُخْرُفَ الْقَوْلِ غُرُوراً؛و برادران شياطيناند كه سخنان فریبنده را از روى غرور به يكديگر مىرسانند»
🔸یکی دیگر از ویژگی های دشمنان حضرت علی و اهلبیت ع، برادری با شیاطین است که شدت ارتباط آنان با شیاطین را می رساند که نتیجه آن، گمراهی خود و بلکه گمراه کردن دیگران است.
🔹رسول اکرم ص این فراز را از آیه «وَ كَذلِكَ جَعَلْنا لِكُلِّ نَبِيٍّ عَدُوًّا شَياطِينَ الْإِنْسِ وَ الْجِنِّ يُوحِي بَعْضُهُمْ إِلى بَعضٍ زُخْرُفَ الْقَوْلِ غُرُوراً(انعام:12)؛ اينچنين در برابر هر پيامبرى، دشمنى از شياطين انس و جنّ قرار داديم؛ آنها بطور سرى (و درگوشى) سخنان فريبنده و بىاساس (براى اغفال مردم) به يكديگر مىگفتند» اقتباس کرده و آیه را بر دشمنان حضرت علی ع تطبیق کرده اند.
#امامت
#غدیر
✅کانال سلسبیل معرفت👇👇👇
🌸@salsabilmarifat
🌸🌺با سلام و تبریک ایام مبارکه ذی الحجه به ویژه دهه امامت و ولایت؛ سال گذشته چند پیام با عنوان «پیام معرفتی آیات قرآن در خطبه غدیر» منتشر شد.
امسال ضمن بازنشر آن با همان عنوان، مطالب جدید با عنوان «جرعهای از خطبه غدیر» منتشر می شود. انشاله که مفید باشد.
✅کانال سلسبیل معرفت👇👇👇
🌸@salsabilmarifat
🌸پیام معرفتی آیات قرآن در خطبه غدیر (7)
🌺آیه 8 حشر و 94 نحل
✅رسول اکرم ص در خطبه غدیر می فرماید: «مَلْعُونٌ مَلْعُونٌ مَغْضُوبٌ مَغْضُوبٌ مَنْ رَدَّ عَلَيَّ قَوْلِي هَذَا وَ لَمْ يُوَافِقْهُ أَلَا إِنَّ جَبْرَئِيلَ خَبَّرَنِي عَنِ اللَّهِ تَعَالَى بِذَلِكَ وَ يَقُولُ مَنْ عَادَى عَلِيّاً وَ لَمْ يَتَوَلَّهُ فَعَلَيْهِ لَعْنَتِي وَ غَضَبِي فَلْتَنْظُرْ نَفْسٌ ما قَدَّمَتْ لِغَدٍ وَ اتَّقُوا اللَّهَ أَنْ تُخَالِفُوهُ فَتَزِلَّ قَدَمٌ بَعْدَ ثُبُوتِها إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِما تَعْمَلُونَ؛ ملعون است ملعون است، مورد غضب است مورد غضب است كسى كه اين گفتار مرا ردّ كند و با آن موافق نباشد. بدانيد كه جبرئيل از جانب خداوند اين خبر را براى من آورده است و مىگويد:«هركس با على دشمنى كند و ولايت او را نپذيرد لعنت و غضب من بر او باد». هركس ببيند براى فردا چه پيش فرستاده است. از خدا بترسيد كه با على مخالفت كنيد و در نتيجه قدمى بعد از ثابت بودن آن بلغزد، خداوند از آنچه انجام مىدهيد آگاه است» (طبرسی، الاحتجاج، ج 1، ص 60)
✅رسول اکرم ص کسی را که سخن ایشان درباره حضرت علی ع نپذیرد، ملعون و مغضوب بیان می کنند و آن را از جبرئیل از خدای سبحان نقل می کنند.
سپس رسول اکرم ص در بیان سفارش به پذیرش ولایت و امامت، به یک آیه استناد می کنند: «وَ لْتَنْظُرْ نَفْسٌ مَا قَدَّمَتْ لِغَدٍ وَ اتَّقُوا اللَّهَ إِنَ اللَّهَ خَبِيرٌ بِما تَعْمَلُونَ؛( حشر، 18) و هر کس باید بنگرد تا برای فردایش چه چیز از پیش فرستاده؛ و از خدا بپرهیزید! خدا به آنچه را که انجام می دهید، آگاه است»
رسول اکرم همچنین از این کریمه اقتباس می کنند:«وَ لاَ تَتَّخِذُوا أَيْمَانَکُمْ دَخَلاً بَيْنَکُمْ فَتَزِلَّ قَدَمٌ بَعْدَ ثُبُوتِهَا؛(نحل:94) سوگندهایتان را وسیله تقلّب و خیانت در میان خود قرار ندهید، مبادا گامی بعد از ثابتگشتن (بر ایمان) متزلزل شود؛ و به خاطر بازداشتن (مردم) از راه خدا، آثار سوء آن را بچشید! و برای شما، عذاب عظیمی خواهد بود!»
✅آیه نخست، مؤمنان را به آمادگی برای آخرت و محاسبه و تقوا و سفارش می کند.
آیه دوم پیمان شکنی و سوء استفاده از مقدسات را نکوهش کرده و آن را موجب تزلزل و لغزش و بدعاقبتی بیان می کند.
✅گرچه مضمون و محتوای آیه نخست کلی است و هرگونه محاسبه نفس و تقوا را شامل می شود؛ لکن رسول اکرم ص، مصداق محاسبه و تقوای الهی را نسبت به پیروی از حضرت علی ع بیان می کند و با توجه به آیه دوم، مخالفت با ایشان را سبب تزلزل ایمان انسان و بدعاقبتی ذکر می کند و خدا را آگاه به همه اعمال به ویژه چگونگی ارتباط انسان با ولایت بیان می کند.
✅چگونگی پیروی از مراجع معظم تقلید و ولایت فقیه در عصر حاضر را باید از این منظر نگریست. از این رو، پیروی از مراجع عظام تقلید و ولی فقیه و رهبر معظم انقلاب، مصداق تقواست و انسان باتقوا نمی تواند با رهبری معظم انقلاب زاویه داشته باشد.
#امامت
#غدیر
✅کانال سلسبیل معرفت👇
🌸https://eitaa.com/salsabilmarifat
🌺جرعه ای از خطبه غدیر(7)
🌸رسول اکرم(ص) می فرماید:
🔻«مَعَاشِرَ النَّاسِ إِنَّهُ سَيَكُونُ مِنْ بَعْدِي أَئِمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى النَّارِ وَ يَوْمَ الْقِيامَةِ لا يُنْصَرُونَ؛ اى مردم، بعد از من امامانى خواهند بود كه به آتش دعوت مىكنند و روز قيامت كمك نمىشوند»
🔶رسول اکرم (ص) از آینده خبر می دهد که گروهی به عنوان رهبران جامعه بر مردم تسلط یافته و به جای دعوت به بهشت، به جهنم، دعوت می کنند.
🔷این فراز استشهاد از کریمه قرآن است:
«وَ جَعَلْناهُمْ أَئِمَّةً يَدْعُونَ إِلَى النَّارِ وَ يَوْمَ الْقِيامَةِ لا يُنْصَرُونَ؛( قصص:41) وآنان (فرعونيان) را پيشوايانى قرارداديم كه به آتش (دوزخ) دعوت مىكنند و (البتّه در) روز قيامت، يارى نخواهند شد»
🔸گرچه این آیه درباره فرعون و فرعونیان است که مردم را به زمینه های ورود به جهنم مانند کفر و معصیت دعوت می کنند؛(طباطبائی، المیزان، ج16، ص38)
لکن از ذکر آن در این خطبه و با این سیاق، روشن می شود که افرادی که شایستگی امامت ندارند، در این مقام قرار می گیرند و به همین جهت، مردم را با زبان یا رفتار خود، به گمراهی و گناه دعوت می کنند و به این سبب، مردم را به جهنم فرا می خوانند.
به صورت طبیعی، چنین افرادی مورد یاری شافعان قرار نمی گیرند؛ چرا که شایستگی برای شفاعت ندارند.
🔻«مَعَاشِرَ النَّاسِ إِنَّ اللَّهَ وَ أَنَا بَرِيئَانِ مِنْهُمْ؛ اى مردم، خداوند و من از آنان بيزار هستيم»
🔶رسول اکرم (ص) برائت خود و خدای سبحان را از امامان باطل اظهار می کند و این بیزاری کاملا بدیهی و منطقی است.
هنگامی که خدای سبحان و رسولش ص مردم را به بهشت و نور فرا می خواند، امکان ندارد از امامان باطل که به آتش فرا می خوانند، بیزاری نجویند.
🔷قرآن کریم می فرماید:
«اللَّهُ وَلِيُّ الَّذِينَ آمَنُوا يُخْرِجُهُمْ مِنَ الظُّلُماتِ إِلَى النُّورِ وَ الَّذِينَ كَفَرُوا أَوْلِياؤُهُمُ الطَّاغُوتُ يُخْرِجُونَهُمْ مِنَ النُّورِ إِلَى الظُّلُماتِ أُولئِكَ أَصْحابُ النَّارِ هُمْ فِيها خالِدُونَ؛(بقره:257) خداوند دوست و سرپرست مؤمنان است، آنها را از تاريكىها (ى گوناگون) بيرون و به سوى نور مىبرد. لكن سرپرستان كفّار، طاغوتها هستند كه آنان را از نور به تاريكىها سوق مىدهند، آنها اهل آتشند و همانان همواره در آن خواهند بود.»
همچنین مىفرمايد:
«وَ اخْفِضْ جَناحَكَ لِمَنِ اتَّبَعَكَ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ فَإِنْ عَصَوْكَ فَقُلْ إِنِّي بَرِيءٌ مِمَّا تَعْمَلُونَ؛(شعراء:215-216) بال و پر خود را براى مومنانی که از تو پیروی می کنند، بگستر( استقبال كن) اگر تو را نافرمانی کنند، به آنها بگو" من از كار شما بيزارم"»
🔸بر اساس این کریمه، رسول اکرم ص با دستور حق تعالی از کار گناه مؤمنان اظهار بیزاری می کند.
حال اگر کسی نه یک گناه انجام دهد؛ بلکه امام باطل جامعه باشد، به طریق اولویت مورد بیزاری است.
#امامت
#غدیر
✅کانال سلسبیل معرفت👇👇👇
🌸@salsabilmarifat
🌸پیام معرفتی آیات قرآن در خطبه غدیر (۸)
🌺آیه 58 اسراء و 102 هود
🔸رسول اکرم (ص) در خطبه غدیر می فرماید:«مَعَاشِرَ النَّاسِ إِنَّهُ مَا مِنْ قَرْيَةٍ إِلَّا وَ اللَّهُ مُهْلِكُهَا بِتَكْذِيبِهَا وَ كَذَلِكَ يُهْلِكُ الْقُرَى وَ هِيَ ظالِمَةٌ كَمَا ذَكَرَ اللَّهُ تَعَالَى؛ اى مردم، هيچ سرزمين آبادى نيست مگر آنكه در اثر تكذيبِ خداوند، آنان را هلاك خواهد كرد، و همچنین سرزمینها را هلاک می کند در حالی که ستمگر است، همانگونه که خداوند ذکر کرده است»( طبرسی، الاحتجاج، ج 1، ص 62)
🔸رسول اکرم (ص) با اقتباس از دو آیه به پیامد تکذیب توحید و امامت وعده می دهند:
أ.«وَ إِنْ مِنْ قَرْيَةٍ إِلاَّ نَحْنُ مُهْلِکُوهَا؛ هیچ شهر و آبادی نیست مگر اینکه آن را هلاک میکنیم»( اسراء: 58)
ب.«وَ کَذٰلِکَ أَخْذُ رَبِّکَ إِذَا أَخَذَ الْقُرَى وَ هِيَ ظَالِمَةٌ؛ و اینچنین است مجازات پروردگار تو، هنگامی که شهرها و آبادیهای ظالم را مجازات میکند! »( هود: 102)
🔸گرچه موضوع این دو آیه، تکذیب توحید است؛ لکن با بیان رسول اکرم ص استفاده می شود که تکذیب امامت نیز پیامد هلاکت را به دنبال دارد. از سوی دیگر، از آیه به روشنی استفاده می شود که دلیل هلاکت اهل سرزمین، ستمگر بودن آنان است؛ همچنانکه رسول اکرم ص عامل هلاکت را تکذیب بیان می کنند. بنابراین، تکذیب، خود ستم است و چه ستمی بالاتر از تکذیب توحید و ولایت.
🔸 البته روشن است که سخن رسول اکرم ص بر اساس آیات قرآن، تهدید جدی است و البته تحقق یا عدم تحقق، به عوامل و موانع متعددی بستگی دارد.
#غدیر
#امامت
✅کانال سلسبیل معرفت👇
🌸https://eitaa.com/salsabilmarifat