در این خانوادهها، آسیب جنگ هنوز ادامه دارد
با وجود گذشت چند دهه از پایان جنگ تحمیلی عراق علیه کشورمان، هنوز هم خانوادههای متعددی هستند که از آسیبهای این جنگ خانمانسوز در رنج هستند. محققان کشور این موضوع را با محوریت زنان خانوادههای جانبازان بررسی کردهاند.
آسیبدیدگی در جنگ، امری دهشتناک است که برای همیشه تأثیرات خود را بر حیات فردی و اجتماعی فرد آسیبدیده باقی میگذارد. همسر افراد جانباز با آسیب دیدگی جانباز و هزینههای گزاف مادی و فرامادی آن در ارتباط نزدیک هستند و در نقش مراقبت کننده از جانباز، فراتر از وظایف مربوط به پایگاه و نقش همسری خود، به طور مستقیم تحت تأثیر دشواریهای معمول کمک به فرد کم توان جسمی و روانی قرار میگیرند.
به اعتقاد صاحبنظران، دشواریهای مادی و روانی، سلامت جسمی و روانی همسر فرد جانباز و سایر اعضای خانواده به خصوص فرزندان را به چالش میکشد، چراکه زن به عنوان پناهی در مقابل این دشواریها عمل میکند و علاوه بر عهدهداری وظایف همسری و مادری، اموری که به طور متعارف به شوهران سپرده میشود را نیز برعهده میگیرد. همسران جانبازان، نزدیکترین افراد به آنان بودهاند، بسیاری از آنان در اعزام همسر رزمنده خود به جبهه نقش حمایت کننده داشتهاند، اکثراً بیش از سه دهه تجربه زندگی با جانباز را پشت سر گذاشتهاند و برخی با گذشت ایام، پیری، از کار افتادگی، دور شدن خانواده پدری جانباز، سالهاست که خود به تنهایی به رتق و فتق امور جاری میپردازند.
اهمیت موضوع این زنان فداکار، محققان را بر آن داشت تا در خصوص آنها پژوهشی را به انجام برسانند. در این پژوهش، تجربه زیست زنان در خانوادههای آسیب دیده از جنگ با تامل ویژه بر ایفای نقش همسری در خانواده فرد جانباز مورد بررسی قرار گرفته است.
این پژوهش به مبتنی بر روایت پژوهی اجرا شده است و در جریان مصاحبه صورت گرفته و سپس بر روی دادههای به دست آمده، تحلیل مضمون انجام شده است.
نتایج بررسیهای این پژوهش، مضمونهای اصلی تجربه زیست همسران جانبازان را به شرح زیر مطرح میکنند:
گرانباری نقش حاصل از اجرای همزمان نقش پرستار، همسر و مادری بسط یافته؛ مقوله نارضایتی اقتصادی حاصل از اخلال نقش نانآوری مرد و توأم با تجربه فقر یا عدم تفاهم مالی؛ و سرآخر زوجیت ناکامل ناشی از نارضامندی جنسی، عدم حل تعارض زوجین و اضطراب مداوم همراه با برخی موارد خشونت خانگی هستند که به دلسردی از نقش همسری منجر میشوند.
بر این اساس، همسران جانبازان در مقام کنشگران اجتماعی با تغییر انتظارات و بازتعریف نقش، یا بر دلسردی از نقش فوق غلبه میکنند یا از اجرای نقش همسر جانباز دست میشویند و جدایی را برمیگزینند.
سیاست حمایت اجتماعی رسمی از جانبازان، به وظایف تیمارداری همسران در قلمرو خانگی متکی است. البته این اتکا از پیش طراحی و سنجیده نشده و اجرای وظیفه تیمارداری زن در خانواده را طبیعی فرض میکند و نوع جانبازی، شرایط جانباز، شرایط جسمی و روانی مراقب بدون مزد زن و فقدان امکانات مالی را نادیده میگیرد».
«در سیستم فوق، حتی تشخیص وخامت حال جانباز و تعیین زمان مراجعه به پزشک و بستری شدن در بیمارستان را هم به زن و اعضای خانواده واگذار کردهاند. در چنین سیستمی که به تصور از خانواده سنتی متکی است، خشونت خانگی و سایر مشکلات خانواده نادیده گرفته میشود. البته تنها زنان، قربانی این سیستم حمایتی نیستند، بلکه متاسفانه فرزندان نیز بدون مشاوره برای مشکلات روانی، افسردگی، افت تحصیلی رها میشوند».
در این تحقیق آمده است: «اعمال این دست سیاستهای اجتماعی ایثارگران در شرایط فعلی، آسیب پذیری خانواده جانبازان را به دنبال دارد. از سوی دیگر، با بالارفتن سن مراقب و افزایش مشکلات جسمی و روانی جانباز و همسرش، این سیستم در خانوادههای فعلی نیز نمیتواند بیش از این ادامه یابد».
«با توجه به این یافتهها، سیاست حمایت اجتماعی رسمی در قوانین و عملکرد بنیاد شهید و امور ایثارگران باید تغییر یابد و به جای تمرکز بر فرد جانباز و نیازهای او، به کل خانواده جانباز (شامل جانباز، همسر و فرزندانش) به عنوان خانواده در معرض آسیب بپردازد. درواقع فارغ از درصد جانبازی مرد، باید مشکلات فعلی خانواده بررسی شود و خانواده در ذیل برنامه توانمندسازی و پایش مددکاری قرار گیرد».
این نتایج که در «فصلنامه مطالعات اجتماعی ایران» منتشر شده، بار دیگر بر لزوم توجه به خانوادههای آسیب دیده از جنگ بهویژه جانبازان تاکید دارند.
تذکر:
با توجه به سالمندی جانبازان و رفتن به سمت کهولت ، حمایت از همسران آنان و ایجاد انگیزه بیشتر در آنان ضرورت بیشتری پیدا می کند . کنترل این سونامی در حمایتهای مادی و معنوی از همسران جانبازان است تا آنان که خود سالمند شده اند بتوانند با کمک پرستار این راه پر مشقت را ادامه دهند .
کانال ایثارگران بدانند
https://eitaa.com/setad1395
کانال ایثارگران بدانند در پیام رسان های ایرانی با لینک های زیر در خدمت ایثارگران:
دوستان را به کانال دعوت کنید .
https://eitaa.com/setad1395 ایتا
https://ble.ir/yammoj بله
https://splus.ir/setad1395 سروش
یک پیام
بنیاد حتی یک مرکز تخصصی نگهداری از جانبازان سالمند یا والدین شهدا ندارد
میانگین سن جانبازان حدود ۶۰ سال است و متاسفانه پدیده سالمندی جانبازان که ۱۰ تا ۱۵ سال سریعتر از سایر افراد اتفاق می افتد هیچ اهمیتی برای مدیران بنیاد ندارد
آقایان بجای کلنگ زنی بیمارستان با هزینه سرسام آور و بی نتیجه باید بفکر توسعه مراکز نگهداری و توانبخشی جانبازان سالمند باشند
17.36M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✨ببینید فرزند_ایران 🇮🇷
روایت یکی از هزاران همسران جانبازان
🤍 عاشقانه و بدون توقع . .
🎞روایتی از مادرانه های زنان ایثارگر و پرمهر ایران
بهرغم کملطفیها..... پا آرمانهای انقلاب هستیم
http://fashnews.ir/fa/news-details/110283/%D8%A8%D9%87%E2%80%8C%D8%B1%D8%BA%D9%85-%DA%A9%D9%85%E2%80%8C%D9%84%D8%B7%D9%81%DB%8C%E2%80%8C%D9%87%D8%A7-----/
📝رقم وام قرض الحسنه اشتغال ایثارگران ۱۵۰ تا ۳۰۰ میلیون / وام صندوق توسعه ملی تا سقف ۵ میلیارد تومان
"حجتالله امانی"مدیرعامل صندوق اشتغال و کارآفرینی بنیاد شهید:
🔹️طرحهای دانش بنیان در اولویت دریافت وام اشتغال و کارآفرینی قرار دارند، و وام قرضالحسنه اشتغال از محل صندوق بین ۱۵۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان است.
🔹 از طرفی وامهای مختص اجرای طرحهای پزشکان، پیراپزشکان، خرید دفتر از سوی ایثارگرانی که قصد اجرای طرح دارند و اسمشان در سامانه ما بیکار ثبت شده از محل صندوق توسعه ملی و تا سقف ۵ میلیارد تومان تعریف شده است.
📝وام ۳۰۰ میلیونی اشتغال برای این گروه از ایثارگران
حجتالله امانی، مدیرعامل صندوق اشتغال و کارآفرینی بنیاد شهید:
🔹️وام اشتغال ایثارگران تا پایان خردادماه ۱۴۰۳ از محل منابع سال گذشته قابل پرداخت است. ایثارگرانی که حائز شرایط هستند و طرح کسب و کاری دارند تا خرداد ماه مهلت دارند برای دریافت این وام اقدام کنند.
✅شارژ حکمت کارت کارکنان نیروهای مسلح:
🔻حکمت کارت اتکا به ازای هر نفر عائله #کارکنان نیروهای مسلح ۴۰۰ هزارتومان شارژ گرديد.
شارژ حکمت کارت بازنشستگان و عائله تحت تکفل آنان به ازای هر نفر ۳۶۰ هزار تومان است . این تفاوت بین بازنشستگان و شاغلین نوعی تبعیض بوده و باید رفع شود .