💠 یاد صدر
🔻 در چهلودومین سالگرد شهادت علامه شهیدصدر بهصورت #حضوری برگزار میشود:
🔷 آیتالله محسن اراکی
🔹 جایگاه شهید صدر در تحول حوزه
🔷 حجتالاسلاموالمسلمین محمدتقی سبحانی
🔹 شهید صدر و دانش نوین کلام شیعه
🔸 پنجشنبه ۱۸ فروردین ۱۴۰۱، ساعت: ۱۱:۰۰
🔸قم، میدان مصلی، پژوهشکده باقرالعلوم (علیهالسلام)
📺 پخش زنده از صفحۀ رسمی اینستاگرام پژوهشگاه شهید صدر و
🔘 نشست اسکای روم
🆔 @shahidsadr
شهید سید محمدباقر صدر
💠 اندیشه صدر 🔻 در چهلودومین سالگرد شهادت شهیدصدر بهصورت وبینار برگزار میشود: سلسلهنشستهای عل
📎دکتر مسعود پورفرد در دومین نشست اندیشه صدر:
🔺دیدگاههای شهید صدر راهگشای جمهوری اسلامی و جهان اسلام است
📎کتاب «فقه سیاسی شهید صدر» را سال 1396 چاپ و منتشر کردم؛ نگاه شهید صدر در حوزه سیاست میتواند تحول آفرین باشد؛ نگاه شهید صدر در قلمروهای مختلف علوم انسانی بویژه سیاست، بسیار کاربردی و کارآمد است.
📎طرح بحثهای شهید صدر در اقتصادنا، فلسفتنا و مانند آنها را دریایی از خلاقیت در حوزههای علوم اجتماعی هستند. با توجه به دیدگاههای شهید صدر میتوانیم حوزه علم سیاست را متحول کنیم؛ این نگاهها بومی و اسلامی است.
📎ما در تبیین «نظریه عاملیت جمعی در اندیشه سیاسی شهید صدر» از کتابهای «المدرسه القرآنیه»، «الاسلام یقود الحیات» و «اقتصادنا» استفاده کردهایم.
📎به طور ساده منظور از عاملیت جمعی چیزی در مقابل عاملیت فردی است؛ شهید صدر حامی این عاملیت جمعی است که در حوزه نظامهای اجتماعی سیاسی عاملیت جمعی مؤثرتر و کارآمدتر است؛ سازمانهای مردمنهاد و تشکلهای مردمی و جمعی نمونه سادهای از عاملیت جمعی هستند؛ یعنی گروهی از مردم که مجموعهای از روابط اجتماعی، شبکه اجتماعی و هدف خاص دارند.
📎منظور از عاملیت جمعی یک گروه مستقل از قدرت سیاسی است که ممکن است تخصصی در فرهنگ، اقتصاد و سیاست نیز داشته باشند؛ این گروه زیرمجموعه قدرت اجتماعی هستند.
📎شهید صدر نقشی کلیدی و اساسی برای عاملیت جمعی در حوزههای اجتماعی و سیاسی در نظر داشت. این عاملیت جمعی در دوران معاصر پیروزیهای بزرگی را برای جمهوری اسلامی در جنگ تحمیلی و عرصههای مختلف رقم زده است؛ اگر این عاملیت مهم شمرده شود نظام سیاسی هم میتواند موفقیت خود را بیمه کند.
📎شهید صدر ثابت کرد عاملیت جمعی بر پایه اسلام میتواند ساختارهای متصلبی مانند ساختار سیاسی صدام را در هم بشکند. هرچند متأسفانه این عالم بزرگ جهان اسلام را به شهادت رساندند اما ایشان منابع و مطالب کلیدی را در فلسفه جامعهشناسی مطرح کرد که میتواند مورد استفاده ما قرار گیرد.
📎شش گزاره در چگونگی استفاده از آثار شهید صدر مورد توجه قرار دارد. گزاره اول این است که عاملیت فردی با تلاش اجتماعی میتواند به سمت عاملیت جمعی سوق پیدا کند؛ دو نوع میتوان این طریق را پیمود یکی حب ذات که مورد اشاره شهید صدر است که خودخواهی ذاتی افراد زمینهای برای رساندن خیر به دیگران است و این کمال خواهی میتواند به حرکات خیرخواهانه جمعی نیز منتقل شود؛ دوم فلسفه صدرایی و حکمت متعالیه که شهید صدر آن را تدریس میکرد نیز به دنبال حرکت جوهری فردی به حرکت جوهری جمعی و مورد تأیید شهید صدر است.
📎گزاره دوم موید این است که تغییر در ساختار غیر ممکن نیست. دو بخش ساختار و کارگزار نشان میدهد که ساختارها سیستم جبری است که الزامات و شکلهای خاص خود را دارد و ممکن است منعطف یا متصلب باشد؛ شهید صدر اعتقاد دارد ساختار به هر شکلی باشد قابل تغییر است؛ از سویی عاملیت جمعی با قدرت بیشتر خود میتواند این ساختار را تغییر دهد.
📎در کتاب مدرسه القرآنیه شهید صدر، ویژگیهای امت که همان ویژگیهای عاملیت جمعی است بیان شده است؛ در این کتاب بیان شده است که امت باید هدفی خاص، همبستگی، همدلی و ارزشهای معنوی داشته باشد.
📎در گزاره چهارم کارگزار فردی نقش فردی و کارگزار جمعی نقش جمعی دارد. باید عاملیت جمعی با ویژگیهای مطلوب خود فعال شود و ما این قدرت اجتماعی را در کنار قدرت سیاسی به رسمیت بشناسیم و وظیفه نظارت و کنترل را به آن واگذار کنیم که این یکی از پایههای اساسی و زیرساختهای نظریه عاملیت است.
📎تأکید نصوص دینی بر عاملیت جمعی و نهی از گوشهگیری عنوان کرد است و همچنین گزاره ششم مطرح میکند که آیات مربوط به این مسأله در حوزه اجتماعی وجود دارد؛ شهید صدر آیاتی را انتخاب میکند که زندگی اجتماعی سیاسی نشان میدهد که این جامعه، جمع و امت، میتواند در راهها و سبکهای زندگی خود موفق شود؛ عاملیت جمعی بر اساس این آیات میتواند گرهگشای کارآمدی یک نظام باشد.
📎مشکلات جمهوری اسلامی ناشی از توجه کم به عاملیت جمعی است. شهید صدر به این مشکلات پاسخ میدهد که مشارکت جمعی را در نظام خود استفاده کنید و هیچ نگران نباشید؛ ما با این دیدگاه میتوانیم در جمهوری اسلامی و حتی در جهان اسلام تحول ایجاد کنیم.
📎ناکارآمدی نظام سیاسی با وجود داشتن اندیشمندی مانند شهید صدر عجیب است. دیدگاههای شهید صدر راهگشای جمهوری اسلامی و جهان اسلام است.
📎در جمهوری اسلامی هم نظریات مختلفی در باب عاملیت جمعی داریم که البته قوی نیستند؛ در نظریات نخبگانی یک عده خاص تصمیم میگیرند و تصمیمساز و همه کاره هستند و مردم هیچ کاره هستند؛ اما در دیدگاه شهید صدر حتی نخبگان هم مجبور هستند در تشکلهای مردم حضور پیدا میکنند.
#اندیشه_صدر
#مرور_نشست
🆔 @shahidsadr
💠اندیشه صدر
🔻 در چهلودومین سالگرد شهادت شهیدصدر بهصورت وبینار برگزار میشود:
سلسلهنشستهای علمی «اندیشۀ صدر»
🔻 چهارمین نشست از سلسلهجلسات اندیشۀ صدر:
🔷 روش تفسیری شهید صدر
🔹 حجت الاسلام و المسلمین پناهیان
🔸 جمعه ۱۹ فروردین ۱۴۰۱، ساعت: ۱۸:۰۰
📺 پخش زنده از صفحۀ رسمی اینستاگرام پژوهشگاه شهید صدر
🆔 @shahidsadr
هدایت شده از KHAMENEI.IR
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰 انتشار نخستینبار
📹 ببینید | رهبر انقلاب: شهید محمدباقر صدر امید آینده اسلام بود
🔺️ رسانه KHAMENEI.IR به مناسبت سالگرد شهادت شهید سیدمحمدباقر صدر از علمای عراق، گزیدهای از بیانات آیتالله خامنهای در خطبههای نمازجمعه ۲۱فروردین۱۳۶۶ را برای نخستین بار منتشر میکند.
🌙 @Khamenei_ir
📚فرصت صدرخوانی
🔺به مناسبت چهلودومین سالگرد شهادت شهید محمدباقر صدر
🔺فروش ویژه همه آثار فارسی و عربی پژوهشگاه شهید صدر
🔴 ۲۵ درصد تخفیف
🔴 از ۱۹ فروردین ۱۴۰۱
🔴 تا ۳۱ فروردین ۱۴۰۱
🏷️ خرید از سایت mbsadr.ir
🆔 @shahidsadr
هدایت شده از علیرضا پناهیان
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💡با نابغۀ ناشناختۀ قرن آشنا شوید
🔻تعابیر کمنظیر امام خمینی و رهبر انقلاب برای این شخصیت بزرگ
👈🏻 ۱۹فروردین، سالروز شکنجه و شهادت "نابغة ناشناختۀ قرن" توسط شخص صدام
@Panahian_ir
@shahidsadr
هدایت شده از KHAMENEI.IR
💫 آیتالله خامنهای: مرحوم آیتالله صدر فقاهت اسلامی را با نوآوری در مسائل و با شجاعت و با دیانت همراه داشت. ۱۳۶۶/۰۱/۲۱
🌷 سالگرد شهادت شهید محمدباقر صدر
🌙 @Khamenei_ir
هدایت شده از KHAMENEI.IR
🔰 #تحلیل_و_تبیین | شهید صدر؛ نابغه مبارز
🔻 گفتوگو با حجتالاسلام والمسلمین کعبی، درباره شخصیت علمی و مبارزاتی شهید سیدمحمدباقر صدر
🔹شهید صدر در سال منتهی به پیروزی انقلاب و در سال بعد از پیروی انقلاب، کتابهای ارزشمندی تدوین کرد که آن کتابها جزو پایههای تئوریک نظام اسلامی میتواند حساب شود.
🔹اگر بخواهم شهید صدر را با شخصیتهای معروف انقلاب اسلامی مقایسه کنم، باید بگویم که شهید صدر از لحاظ مایه فکری، از تفکر عمیق شهید مطهری و از لحاظ تشکیلاتی، از بعد تشکیلاتی و سازماندهی شهید بهشتی برخوردار بود.
🔹واقعاً نابغه متفکری بود که در سن میانسالی شهید شد و همه این دستاوردها را در ۴۷ سال عمرش بهدست آورد. یکی از بعدهای مهم شهید صدر، اخلاص و برای خدا کارکردن و ازخودگذشتن و قیام لله بود.
🔹جمله معروف شهید صدر است که میگوید: «ذوبوا فیالامامالخمینی، کما ذابه فیالاسلام»؛ ذوب شوید در امام خمینی همانطور که امام در اهداف اسلام ذوب شد.
🔍 ادامه را بخوانید👇
https://khl.ink/f/49997
💠اندیشه صدر
🔻 در چهلودومین سالگرد شهادت شهیدصدر بهصورت وبینار برگزار میشود:
سلسلهنشستهای علمی «اندیشۀ صدر»
🔻 پنجمین نشست از سلسلهجلسات اندیشۀ صدر:
🔷 جامعیت تفسیر شهید صدر
🔹 حجت الاسلام و المسلمین سعید بهمنی
🔸 شنبه ۲۰ فروردین ۱۴۰۱، ساعت: ۱۸:۰۰
📺 پخش زنده از صفحۀ رسمی اینستاگرام پژوهشگاه شهید صدر
🆔 @shahidsadr
شهید سید محمدباقر صدر
💠 اندیشه صدر 🔻 در چهلودومین سالگرد شهادت شهیدصدر بهصورت وبینار برگزار میشود: سلسلهنشستهای عل
📎دکتر پیغامی در سومین نشست اندیشه صدر:
🔺شهید صدر به سئوالات بنیادین اقتصاد دنیا پاسخ داده است
📎شهید صدر بر خلاف دیگر علمای اسلامی در عرصه اقتصاد به سئوالات بنیادین اقتصاد پاسخ داده است.
📎امام موسی صدر و یکی شهید محمد باقر صدر دو بازوی بینالمللی برای امام خمینی (ره) در تأسیس انقلاب اسلامی بودند که متأسفانه هر دو در همان زمان انقلاب از میان ما رفتند؛ البته کماکان روز به روز به اندیشههای این شهیدان نیاز داریم و باید آنها را مرور کنیم.
📎شهید صدر مشکلات اقتصاد جهان را به صورت مبنایی مطرح کرده است و به دنبال ارائه راه حل از مبانی اسلامی برای آنها بوده است؛ در حالی که دیگران اخلاق اقتصادی، حقوق اقتصادی و فلسفه اقتصادی اسلام را بیان کردهاند.
📎سئوال از «سهمبری عادلانه عوامل تولید» را یکی از سئوالاتی برشمرد که شهید صدر در صدد پاسخ به آن از مبانی اسلامی بوده است. در هر فرآیند تولید عوامل مختلفی حاضر هستند که در مشارکت با هم تولید میکنند؛ حال پس از به دست آمدن ماحصل تولید این مقدار چگونه باید بین تولید کنندگان تقسیم شود؟ این یکی از سئوالات مهم تمام مکاتب اقتصادی است.
📎سئوال مذکور سئوال جدی اقتصاددانان از گذشته تا همین سالهاست. هر مکتب اقتصادی بنا به اصول خود به بخشی از عوامل تولید توجه دارد؛ به طور کلی غرب قائل به مساوات است، یعنی همه تولید کنندگان گندم باید به صورت مساوی از محصول برداشت کنند؛ اما این طور مساوی هم دارای اقسام مختلفی است.
📎شهید صدر فرآیند تولید را همگن فرض نمیکند؛ اگر این اندیشه امروز به خوبی و به زبان انگلیسی در محافل علمی خارجی مطرح شود خریدار خواهد داشت؛ متأسفانه دیپلماسی علمی ما به گونهای نبوده است که این اندیشهها را بتواند صادر کند.
📎شهید صدر خلاف همه اقتصاددانان جهان انواع تولید را همگن فرض نکرده است؛ اسلام در برداشت از منابع طبیعی و مباهات عامه به کنشگری صاحب کار اصالت میدهد؛ یعنی صاحب سرمایه و ابزار اصالت ندارد؛ متأسفانه از این اندیشه در شیلات ایران و دیگر کشورهای اسلامی مدلسازی نشده است؛ شهید صدر در فلاحت نیز قائل به اصالت نیروی کار است.
📎دومین نوآوری شهید صدر همگن ندانستن سرمایههاست. شهید صدر بین سرمایه فیزیکی و سرمایه مالی تفکیک میکند که سرمایه مالی یا به قرض آمده است و یا باید مشارکت در کار داشته باشد؛ در صنعت، شهید صدر اجازه میدهد که هر سه صاحب زمین، صاحب پول و کارگر در ریاست مجموعه مشارکت کنند.
📎ارزش اضافی ناشی از کار تیمی عوامل تولید مسألهای است که اقتصاد خرد کنونی از پاسخ دادن به آن فرار میکند، اما این پرداخت شهید صدر به مسأله آن را به درستی پاسخ داده است.
📎 رویکرد شهید صدر ایفای کرامت انسانی به تمام انسانهاست. ما نباید با اسم تأکید بر کرامت انسانی در رویکردهای مارکسیستی بیفتیم که با نجات انسان از استثمار سرمایه جلوگیری کنیم. شهید صدر راه میانه و درست را پیموده است و توجهی به هیچ کدام از مکاتب مارکسیستی و لیبرالیستی و مانند اینها ندارد.
📎 درباره بانکداری اسلامی بسیار کار شده است، اما عجیب است که به مقاله الاسس العامه للبنک فی المجتمع الاسلامی در الاسلام یقود الحیاه ارجاع ندادهاند؛ همه به کتاب البنک اللاربوی شهید صدر ارجاع میدهند اما به آن مقاله ارجاع داده نمیشود؛ در حالی که در این مقاله شهید نوعی از بانکداری به نام بانکداری تجاری را اسلامی میکند و در کتاب خود بانکداری سرمایهداری را اسلامی میکند؛ همین بیتوجهی در قانون بانکداری بدون ربای پیشین همه بانکها را همگن فرض کرده، در حالی که شهید صدر تمام بانکها را همگن نمیدانسته است.
📎 ورود شهید صدر در مبحث توازن اجتماعی و اقتصادی ستودنی است. در جلساتی که در کتاب «گفتارهای عدالت اجتماعی» چاپ شده است، تصریح کردهام که رسیدن به این عدالت یکی از مسائل بزرگ جهان است.
📎مباحث اقتصادی شهید صدر فنی و تخصصی است. بنیان و مبانی این مباحث مایهای است که شهید صدر از اسلام دارد؛ نکته عجیب این است که اسلامشناسی مبنایی شهید صدر با اسلامشناسی علامه طباطبایی، شهید مطهری و امام موسی صدر بسیار مشابه است؛ شهید صدر استاد رهبر معظم انقلاب نبوده است اما مبانی اسلامشناسی این شهید با رهبر معظم انقلاب و دیگر علمای اسلامی یکی است؛ به این دلیل میتوان این منظومه را بیتوجه به اینکه چه کسی آن را صادر کرده است به نام منظومه فکری اسلام ناب نامید.
📎داشتن سیستم عامل اندیشه انقلاب اسلامی منوط به مجهز بودن به نظام فکری انقلاب اسلامی است که با خواندن اندیشههای شهید مطهری، علامه طباطبایی، شهید صدر و دیگران است. بدون این خوانش کسی معنای مطالبات رهبر معظم انقلاب را متوجه نمیشود؛ متوجه شدن بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی منوط به آشنایی با این اندیشه اسلامی است که در یک منظومه واحد هستند.
🆔 @shahidsadr
هدایت شده از شهید سید محمدباقر صدر
16.46M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 توضیحی درباره کتاب سنتهای تاریخی در قرآن کریم
💬 باور به تغییر در هر جامعهای موجب میشود که آن جامعه دست به انقلاب و مبارزه با ظلم بزند. باور به سنتهای تاریخی جامعه را از رکود خارج میکند و به عبارت دیگر، قرآن را اینزمانی میکند.
🔹حجتالاسلام و المسلمین دکتر ناصر رفیعی
🔸استاد حوزه و دانشگاه
🔺ما را در اینستاگرام دنبال کنید.
🆔 @shahidsadr
نمایندگی خراسان اندیشکده حقوق بشر و شهروندی دانشگاه امام صادق(ع) با همکاری پژوهشگاه تخصصی شهید صدر برگزار می کند:
💠اولین جلسه از سلسله جلسات تخصصی «تبیین روش مند مبانی حقوق بشر و شهروندی در آثار اندیشمندان مسلمان»:
✅کرامت و حقوق انسان در اندیشه شهید صدر (ره)
با حضور:
🔹دکتر محسن اسماعیلی
▪️هیئت علمی دانشگاه تهران و عضو محترم مجلس خبرگان رهبری
🔹حجت الاسلام علی نعمتی
▪️دبیر هیئت اندیشه ورز اقتصاد حوزه علمیه خراسان
🔹دکتر علی ربیع زاده
▪️قائم مقام اندیشکده حقوق بشر و شهروندی
🕘 زمان: یکشنبه 28 فروردین 1401 ساعت21
🌐 اسکای روم اندیشکده به آدرس:
https://vc.isu.ac.ir/ch/human-rights
⭕ همراه با اعطای گواهی معتبر و ثبت نام علاقه مندان برای شرکت در هسته مطالعاتی شهید صدر (ره)
🆔 @shahidsadr
1⃣ بخش اول
📎حجتالاسلام والمسلمین پناهیان در چهارمین نشست اندیشه صدر:
🔺شهید صدر معمار اندیشه اسلامی بود
📎اگر چهل سال پیش به نگاه شهید صدر خوب پرداخته بودیم، در فضای روشنفکری و حتی فضای سیاسی جامعه اینقدر تلفات نمیدادیم.
📎 شهید محمد باقر صدر را علامه باهوش و با زکاوت بود. شهادت هولناک این شخصیت که علم و عمل را با هم در آمیخت و در اوج صفای باطن در چنین ایامی به شهادت رسید را تسلیت عرض میکنم؛ این شهادت مصداق اتم و اکمل ورود ثلمه به اسلام بود.
📎متاسفانه جامعه اسلامی به آثار شهید صدر بیمهری کرده است. ما باید برگردیم به پنجاه سال پیش و سخنان شهید صدر را واکاوی کنیم و ببینیم که چقدر این اندیشهها راهگشای ما در عرصههای مختلف جهان اسلام است؛ این اندیشهها از نیازهای اساسی ما برای پیریزی تمدن عظیم اسلامی است.
📎 نابغه بودن شهید محمد باقر صدر با دیگر ستارگان جهان اسلام متفاوت بود؛ شهید صدر امتیازاتی داشت که این شخصیت را کمنظیر میکند؛ نبوغ برخی در حافظه، سرعت یادگیری یا انتقال مطلب است، اما شهید صدر قدرت جمعبندی، نظریهپردازی، نگاه نظاممند و ساختارمند و سیستماتیک، قدرت تولید راهبرد داشتن و دارای تفکر استراتژیک بود که نبوغ ایشان در این عرصهها بود.
📎 شهید صدر نه تنها تفکر استراتژیک داشت بلکه در این زمینه نابغه بود؛ شهید صدر معمار اندیشه اسلامی بود؛ خانههایی از اندیشه اسلامی میساخت که میشد بشریت در این خانهها زندگی کند و پناه بگیرد.
📎باید کاری کنیم که در مکتبها و مدرسهها، افرادی مانند شهید صدر در حد استعدادهای خود تربیت شوند؛ گاهی اوقات شیوه آموزش ما جزئی نگری را تشدید میکند و افراد از کلینگری پرهیز میکنند و ناتوان میشوند؛ جزئی نگری لازم است اما شهید صدر با سرعت بسیار بالا جزئیات را در کنار هم قرار میداد و در همان دوران یک کلنگر بزرگ بود و میتوانست از بالا مجموعهای را تحت نگاه هوشمندانه خود قرار دهد.
📎 روشهای مختلفی برای بهرهگیری از قرآن وجود دارد که شهید صدر این روشهای تفسیر قرآن و تلاش برای فهم قرآن را به دو روش جزئینگر و موضوع محور تقسیمبندی میکند؛ و رویکرد جزئینگر را مورد توجه بسیاری از مفسران میداند که لازم است تا قرآن کریم مورد تحریف قرار نگیرد.
📎شهید صدر تفسیر موضوع را مطرح میکند و بر دیگر تفاسیر برتری میدهد؛ در این نوع از تفسیر، انسان موضوع خود را به قرآن عرضه میکند و قرآن پاسخ این مسأله یا شرح آن موضوع را بیان میکند؛ در اینجا اتفاقات عجیبی رقم میخورد؛ شهید صدر اعتقاد دارد تفسیر جزئینگر محدودیتهایی دارد ولی تفسیر موضوعی نامحدود است و با این روش به صورت نامحدود میتوان از قرآن بهره برد.
📎شهید صدر به فرموده امیرمؤمنان حضرت علی (ع) از قرآن استنطاق و حل مسائل را از آن طلب میکند؛ این بینهایت بودن فواید قرآن کریم در تفسیر موضوعی نکته بسیار جالبی است که مورد توجه این اندیشمند جهان اسلام است و ما را به آن توجه داده است.
📎فهم عمیق آیات قرآن را به واسطه استفاده از این روش شروع شد: شهید صدر نکتهای را اشاره میکند که «حقیقت آن است که تعیین و استخراج این نظریهها، امروز امری بایسته و ضرورتی اساسی است و نمیتوان به هیچ وجه خود را از آن بینیاز پنداشت؛ پیامبر اکرم(ص) نیز نظریهها را ارائه میکرد، اما از رهگذر اجرا و در چارچوب فضای کلی قرآنی که در زندگی اسلام ایجاد میکرد؛ هر فرد مسلمانی در این فضای کلی هرچند به صورت اجمالی و ارتکازی، نظریههای اسلامی را میفهمید زیرا آن فضا و چارچوب روانی، اجتماعی، فکری و تربیتی که پیامبر بنا نهاده بود، توانایی آن را داشت که نگاه صحیح را ارائه کند».
#مرور_نشست
#اندیشه_صدر
🆔 @shahidsadr
2⃣ بخش دوم
📎اکنون در زمان نزول قرآن نیستیم. اکنون نیازمند تفاسیر جزئی قرآن کریم هستیم تا کلمه به کلمه قرآن را متوجه شویم، اما نیازی که امروز باید با تأمل برطرف شود این است که به وسیله نبوغ شهید صدر بدانیم که مردم در صدر اسلام قرآن را به وسیله رسول گرامی اسلام(ص) در اجرا میدیدند اما امروز الگویی مانند رسول خدا(ص) که حجت را بر ما تمام کند نداریم، حال چگونه باید جایگزین رسول خدا(ص) را پیدا کنیم؟ درک کلنگر به قرآن کریم و حل مسائل خود با این کتاب ارزشمند چگونه انجام شود؟
📎 روش تفسیر موضوعی در نظر شهید صدر مرحله دوم تفسیر است و نباید تفسیر جزء نگر فراموش شود. شهید صدر نشان میدهد که تفسیر جزئینگر با رویکرد جزئینگری مقدمهای برای تفسیر موضوعمحور است؛ ما نباید در جزئینگری متوقف شویم که شهید صدر از باقی ماندن در جزئینگری نهی میکند و اشاره میکند اگر در جزئینگری باقی بمانیم باعث میشود که از قرآن برداشتهای نادرستی پیدا کنیم که نمونههایی از آن در تاریخ بوده است.
📎 اکنون برخی آنچنان در جزئینگری فرو رفتهاند که حتی با نگاهی که بخواهد کلی نگاه کند و مسألهای را حل کند و با برداشتهایی که نتیجه همین رویکرد موضوع محور است مخالفت میکنند؛ شهید صدر اشاره میکند که رشد و بالندگی فقه هم به خاطر همین کلینگر شدن است؛ رشد فقه در تاریخ فقاهت از زمانی است که فقها با موضوعات و مسائل به سراغ روایات معصومان (ع) و قرآن رفتند.
📎 کافی نیست که ما جمعبندی بین آیات را پیدا کنیم یا بر اساس چند واژه یک سری آیات را در کنار هم قرار دهیم، بلکه باید نظریهپردازی کنیم و به نظریه برسیم؛ به نظریههای علمی و انسانی که پاسخدهنده نیاز بشر باشد.
📎شهید صدر مدافع شیعیان در مقابل اهل سنت نیست بلکه شهید صدر مدافع اسلام در برابر تمام اندیشههای انحرافی است و حتی میتوان گفت ویژگی برجسته شهید صدر این است که میخواهد با قرآن جهان و حیات بشر را اداره کند؛ مسائلی که دنبال میکند مسائلی است که بشر برای اداره حیات خود نیاز دارد؛ ما الان به چنین تشیعی نیاز داریم که دغدغه آن صرف نقد دیگر مذاهب یا شبهات دیگر مذاهب نباشد؛ امروز با نیازهایی از بشریت مواجه هستیم که اندیشمندان جهان بیتوجه یا ناتوان از پاسخ به آنها هستند.
📎 به بیان شهید صدر رویکرد جزئی نگر از قرآن شروع و به قرآن ختم میشود و شاید به هیچ یک از نیازهای جامعه نگاه نکند. شهید صدر تصریح دارد برای نظریهپردازی در رویکرد موضوعمحور تفسیر قرآن، ما باید از مسائل عینی حیات بشر شروع کنیم و به قرآن برسیم و بعد برگردیم و مسائل حیات بشر را حل کنیم؛ چقدر روشنفکران جهان به این نگاه دینی نیاز دارند.
📎 اگر ما چهل سال پیش به این نگاه شهید صدر خوب پرداخته بودیم، اینقدر در فضای روشنفکری و حتی فضای سیاسی جامعه تلفات نمیدادیم؛ چند ده سال در درگیریهای بیهوده برخی روشنفکران معطل ماندیم و فرسوده شدیم چون از دین تلقی غلطی داشتند که این افکار تابناک و روشنفکرانه شهید صدر میتوانست تلقیهای غلط آنها را برطرف کند.
📎 شهید صدر در درک مسائل جامعه دارای نبوغی بینظیری است. وقتی انقلاب اسلامی به پیروزی نرسیده است میگوید، «با پیروزی انقلاب خمینی ابرقدرتها نابود شدند»، که این اوج دقت در وضعیت جامعه را نشان میدهد و متأسفانه برخی هنوز با این همه پیروزی به این نگاه نرسیدهاند.
📎متن صریح شهید صدر این است که «این روش تفسیری از موضوع یا واقعیت خارجی یا شیء بیرونی آغاز میکند و به قرآن مجید میرسد، بنابراین به این دلیل که این تفسیر از موضوع بیرونی آغاز میکند و به قرآن کریم میرسد در پرتو تفاوت اول آن را تفسیر موضوع محور مینامیم، از سوی دیگر آن را تفسیر وحدتبخش نیز مینامیم؛ زیرا در این رویکرد بین تجربه بشری و کتاب الهی وحدت برقرار میکنیم؛ البته نه آنکه تجربه بشری را بر قرآن حاکم کنیم، یا قرآن را تابع آن نماییم، بلکه به این معنا که آن دو را در قالب یک روند پژوهشی میریزیم تا در نتیجه این روند یکسان پژوهش، مفهومی قرآنی به دست بیاید که میتواند موضع اسلام را در برابر آن تجربه بشری یا مقوله فکری که به روند پژوهشی وارد شده است معین کند».
این روند موضوع محور به درد دانشگاههای ما میخورد؛ زیبایی و روشنفکری بیانات شهید صدر تمامی ندارد.
#مرور_نشست
#اندیشه_صدر
🆔 @shahidsadr
3⃣ بخش سوم
📎از موضوعات مورد توجه شهید صدر به «سنتهای تاریخ در قرآن کریم» که مورد نیاز حوزههای علمیه از صدر اسلام تاکنون بوده است میتوان اشاره کرد. همانطور که باید خودشناسی را بر خدا شناسی اولویت دهیم، باید سنتهای تاریخ را بشناسیم و بعد سراغ دین برویم تا دین برای ما نجات بخش باشد؛ همانطور که اگر طبیعت انسان، حیات اجتماعی و سنتهای الهی در تاریخ را نشناسیم، اسلام را تحمیلی خواهیم شناخت؛ همانگونه که بسیاری به این دلیل، دین گریزی دارند.
📎 توجه به «چه کسی بودن» و «کجا بودن» را که دو امر برای ورود به مسائل است مهم است. خیلیها درباره انسانشناسی که ما چه کسی هستیم توجه کردهاند، اما باید ببینیم که کجا هستیم؛ ما انسانی در خلأ نیستیم؛ انسانی محکوم به یک سلسله سنتهای تاریخی و اجتماعی هستیم که تنها در این چارچوب میتوانیم حیات و حرکت داشته باشیم؛ حالا دستوراتی که برای حرکت مناسب در این چارچوب است را بعد از شناخت چارچوب دریافت کنیم.
📎 شهید صدر ناجی عراق از مارکسیسم است. شهید صدر مسأله مارکسیسم را طوری برای مردم حل شده نشان دادند که امروز هیچ اثری از مارکسیسم نمیبینید.
📎 توصیه امام خمینی (ره) مبنی بر مطالعه آثار و اندیشه شهید صدر را اجرا کنید و از این اندیشههای تابناک بهره ببرید؛ حتی موضوعات مطرح شده به وسیله وی که موضوع و مسأله کاری شما نباشند را نیز مطالعه کنید، تا از روی دست این متفکر، این کسی که دارای تفکر راهبردی است نگاه کرده باشید و از روی دست او نحوه برخورد با مسائل را یاد بگیرید؛ بویژه برای طلاب گرامی و محققان علوم اسلامی و حتی علوم انسانی شایسته است که به اندیشههای تابناک و روش مطالعه و پژوهش و تفکر او مراجعه کنند.
#مرور_نشست
#اندیشه_صدر
🆔 @shahidsadr
🌱 آزادی در اسلام
💠اسلام با تمدنهای جدید غربی که برای آزادی هیچ مرزی جز آزادیهای دیگران قائل نیست، تفاوت دارد. اسلام قبل از هر چیز به آزادی رفتار عملی فرد از بندگی شهوات و بتها اهتمام دارد و از آن پس به انسان اجازه میدهد که تا جایی که از حدود قوانین الهی خارج نشده است، هرگونه که میخواهد رفتار کند.
💠قرآن مجید میفرماید:
💠«خَلَقَ لَكُم مَّا فِي الأَرْضِ جَمِيعاً»؛ همه آنچه را در زمين است براى شما آفريد (بقره: ۲۹).
💠«وَسَخَّرَ لَكُم مَّا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ جَمِيعًا مِّنْهُ»؛ و همه آنچه را در آسمانها است و آنچه را در زمين است از سوى خود براى شما مسخّر و رام كرد (جاثیه: ۱۳).
💠قرآن با این آموزه همه هستی را تحت تصرف انسان و آزادی او قرار میدهد، اما این آزادی، محدود به مرزهایی است که آن را با آزادی درونی از بندگی شهوتها و آزادی بیرونی از پرستش بتها، هماهنگ میسازد.
📚کتاب آموزههای وحی، صفحه ۸۴
🆔 @shahidsadr
شهید سید محمدباقر صدر
🌱آزادی در اسلام
💠اسلام با تمدنهای جدید غربی که برای این نوع آزادی هیچ مرزی جز آزادیهای دیگران قائل نیست، تفاوت دارد. اسلام قبل از هر چیز به آزادی رفتار عملی فرد از بندگی شهوات و بتها اهتمام دارد و از آن پس به انسان اجازه میدهد که تا جایی که از حدود قوانین الهی خارج نشده است، هرگونه که میخواهد رفتار کند.
💠قرآن مجید میفرماید:
💠«خَلَقَ لَكُم مَّا فِي الأَرْضِ جَمِيعاً»؛ همه آنچه را در زمين است براى شما آفريد (بقره: ۲۹).
💠«وَسَخَّرَ لَكُم مَّا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ جَمِيعًا مِّنْهُ»؛ و همه آنچه را در آسمانها است و آنچه را در زمين است از سوى خود براى شما مسخّر و رام كرد (جاثیه: ۱۳).
💠قرآن با این آموزه همه هستی را تحت تصرف انسان و آزادی او قرار میدهد، اما این آزادی، محدود به مرزهایی است که آن را با آزادی درونی از بندگی شهوتها و آزادی بیرونی از پرستش بتها، هماهنگ میسازد.
💠 اما آزادی عمل در پرستش شهوات و چسبیدن به زمین و مفاهیم زمینی و رها کردن آزادی حقیقی انسانی یا آزادی عملی در پرستش بتهای بشری، نزدیکی جستن به آنها، حرکت به دنبال منافع آنها و دست برداشتن از رسالت بزرگ و حقیقی انسان در زندگی، چیزی است که اسلام هرگز اجازه نمیدهد؛ زیرا از سویی این کار نابود کردن عمیقترین معانی آزادی انسانی است و از سوی دیگر اسلام آزادی را نه به معنای فراهم کردن میدانی برای کششهای حیوانی در وجود انسان، بلکه جزئی از برنامه فکری و روحی کاملی میداند که انسانیت باید بر اساس آن بنیان بگیرد.
📚 کتاب آموزههای وحی، صفحه ۸۴
📚 @shahidsadr
May 11
🌻تصمیمی برای تبیین حقیقت
💠بنابراین امام حسن(ع) ـ و خط صحیح ـ ناگزیر بود موقتا کناره بگیرد و موقتا آتش بس دهد و رهبری تمام جهان اسلام را به معاویه بسپارد تا درون مایه برنامه معاویه آشکار شود و آن مسلمانان ساده لوح ـ که فقط چیزی را می فهمیدند که پیش چشمانشان بود ـ بفهمند علی(ع) که بود و معاویه که بود، برنامه علی(ع) چه بود و برنامه معاویه چه بود.
📚 امامان اهل بیت، صفحه ۳۶۲
🆔 @shahidsadr
شهید سید محمدباقر صدر
🌻🌻تصمیمی برای تبیین حقیقت
💠بنابراین امام حسن(ع) ـ و خط صحیح ـ ناگزیر بود موقتا کناره بگیرد و موقتا آتش بس دهد و رهبری تمام جهان اسلام را به معاویه بسپارد تا درون مایه برنامه معاویه آشکار شود و آن مسلمانان ساده لوح ـ که فقط چیزی را می فهمیدند که پیش چشمانشان بود ـ بفهمند علی(ع) که بود و معاویه که بود، برنامه علی(ع) چه بود و برنامه معاویه چه بود.
💠معاویه خود در آشکار شدن این واقعیت سهم بسیاری داشت . او اصلا نگذاشت وقایع و رویدادها حقیقت او را آشکار کنند، بلکه از همان روز نخست درون مایه برنامه خود را علنی کرد و بر آن شد تا این اعلان را هم در عمل و هم در سخن در همه زمینه های گوناگون حکمرانی اش ادامه دهد . تا این که دیگر مسلمانان به طور کامل و آشکار فهمیدند برنامه معاویه همان برنامه جاهلیت است که می خواهد اسلام و نظام اسلامی را نابود کند و فهمیدند علی بن ابی طالب(ع) کسی بود که با خود مشعلی داشت و راه را روشن می کرد . آن گاه تجربه کوتاهی که امام در آن به حکومت پرداخته بود، در نگاه جمهور مردم مسلمان در آن حال که در کوران بدبختی و گرفتاری به سر می بردند همچون رویا و آرزویی بر جا ماند.
💠از همین روست که می بینیم بسیاری از مسلمانان گه گاه با امام حسن(ع) تماس می گیرند تا ایشان آتش بس را بشکند؛ چون معاویه از شرایط تخلف کرده است . اما امام حسن(ع) نقض پیمان را نمی پذیرفت و می فرمود: هر چیز هنگامی و حسابی دارد . ایشان به طور مطلق ایده شکست آتش بس را رد نمی کرد، اما با این سخن که هر چیز هنگام و حسابی دارد، آن را عقب می انداخت؛ زیرا می خواست معاویه به طور واضح تر و برجسته تر آشکار شود. می خواست اهداف معاویه برای همگان آشکار شود. اما چون خود معاویه می دانست که روزی دستش تا این حد رو می شود و در برابر مسلمانان رسوا می شود، پیشتر اندیشیده بود تا این رسوایی را پنهان کند.
📚کتاب امامان اهل بیت، صفحه ۳۶۲
🆔 @shahidsadr
🌱 انس به وضعیت موجود، مانع هدایت جامعه
💠انس، تنبلی، بیارادگی و ایستایی، حالتی نفسانی است که اگر در جامعهای رواج یابد، آن جامعه به جمود و رکود دچار میشود؛ زیرا در این حالت، خدای خود را از واقعیت موجودش میسازد و وضعیت نسبی و محدود زندگی فعلیاش را به حقیقتی مطلق و الگویی آرمانی تبدیل میکند که هدفی بالاتر از آن برای خود نمیبیند.
💠این در حقیقت همان چیزی است که قرآن مجید در بسیاری از آیات مربوط به رفتار جوامع در رویارویی با انبیا، مطرح ساخته است. هنگامی که پیامبران برای این جوامع، آرمانهایی حقیقی را به ارمغان آوردند که از وضعیت موجود زندگی برتر و بالاتر بود و میخواست این واقعیت موجود را به حرکت درآورد و آن را از حالت نسبی خود جدا کرده و به وضعیتی دیگر دگرگون سازد، با جوامعی روبرو شدند که انس و الفت و سستی در آنها رواج داشت و در نتیجه، مردم آنها به دعوت انبیاء پاسخ منفی دادند و گفتند: ما پدران خود را بر این سنتها دیده و شناختهایم و به همان الگو و آرمان آنها وفاداریم.
📚 کتاب سنتهای تاریخی در قرآن کریم، صفحه ۱۴۱
🆔 @shahidsadr
🌱 انس به وضعیت موجود، مانع هدایت جامعه
💠انس، تنبلی، بیارادگی و ایستایی، حالتی نفسانی است که اگر در جامعهای رواج یابد، آن جامعه به جمود و رکود دچار میشود؛ زیرا در این حالت، خدای خود را از واقعیت موجودش میسازد و وضعیت نسبی و محدود زندگی فعلیاش را به حقیقتی مطلق و الگویی آرمانی تبدیل میکند که هدفی بالاتر از آن برای خود نمیبیند.
💠این در حقیقت همان چیزی است که قرآن مجید در بسیاری از آیات مربوط به رفتار جوامع در رویارویی با انبیا، مطرح ساخته است. هنگامی که پیامبران برای این جوامع، آرمانهایی حقیقی را به ارمغان آوردند که از وضعیت موجود زندگی برتر و بالاتر بود و میخواست این واقعیت موجود را به حرکت درآورد و آن را از حالت نسبی خود جدا کرده و به وضعیتی دیگر دگرگون سازد، با جوامعی روبرو شدند که انس و الفت و سستی در آنها رواج داشت و در نتیجه، مردم آنها به دعوت انبیاء پاسخ منفی دادند و گفتند: ما پدران خود را بر این سنتها دیده و شناختهایم و به همان الگو و آرمان آنها وفاداریم.
💠سیطره واقعیت موجود بر افکار آنها و نفوذ حس در خواستههای آنان به حدی میرسید که به جای اینکه انسانهایی اندیشمند و متفکر باشند به افرادی حسی تبدیل شده بودند؛ آنان همیشه فرزند روزگار خود و واقعیتهای آن بودند، نه صاحب و اختیاردار آن، به همین خاطر نمیتوانستند از وضعیت موجود گامی فراتر نهند.
به قرآن کریم گوش فرا دهید که میفرماید: «قَالُواْ بَلْ نَتَّبِعُ مَا أَلْفَيْنَا عَلَيْهِ آبَاءَنَا أَوَلَوْ كَانَ آبَاؤُهُمْ لاَ يَعْقِلُونَ شَيْئاً وَلاَ يَهْتَدُونَ»؛ گفتند: بلکه ما از چیزی پیروی میکنیم که پدرانمان را بر آن یافتهایم؛ آیا هرچند پدرانشان اندیشه نمیکردند و راه نیافته بودند؟ (بقره: ۱۷۰)
💠... قرآن کریم نخستین علت تن دادن جامعه به الگوی پست را مطرح میسازد. این مردم سنتی را برپا و وضعیتی را موجود یافتند و بهخاطر حالت انس و عادت و به حکم سستی و پوچی، به خود اجازه ندادند تا از آن عبور کنند و پا را فراتر از آن بگذارند. آنان این اوضاع را الگوی خود قرار دادند و با آن، با دعوت انبیا در طول تاریخ مبارزه کردند.
📚 کتاب سنتهای تاریخی در قرآن کریم، صفحه ۱۴۱
🆔 @shahidsadr
🌱 راه هدایت روشن است
💠 «لا إِكْراهَ فِي الدِّينِ قَدْ تَبَيَّنَ الرُّشْدُ مِنَ الْغَيِّ» بقره/۲۵۶
هیچ اجبارى در دین نيست؛ [زیرا] راه درست از راه انحرافى روشن شده است.
💠مقصود اسلام از نفی اجبار در دین این است که راه هدایت از راه انحراف روشن شده و حق و گمراهی از هم متمایزند و از آنجا که نشانهها روشن و برهان آشکار و تفاوت بین تاریکی و روشنایی بر همه هویداست، دیگر نیازی به اجبار نیست و از اساس امکان اجبار بر پذیرش دین وجود ندارد؛
💠زیرا دین تنها کلماتی بیروح نیست که بر زبان جاری شوند یا آداب و رسومی سنتی نیستند که اعضا و جوارح انسان آنها را انجام دهد؛ بلکه دین، باور و نظام و شیوهای برای اندیشیدن است.
📚 کتاب آموزههای وحی، صفحه ۸۵
📚 @shahidsadr