شهرستان ادب
🔻منبر داغ
(ضمن تبریک به مناسبت فرارسیدن ایام ولادت #حضرت_محمد صلی الله علیه وسلم، داستان کوتاهی میخوانیم از #محمدقائم_خانی)
▪️«...تعمیرکار آمد داخل مسجد. کمی با کولر ور رفت و پشت هم سؤال پرسید که چه شده و چه نشده. همهاش را جواب دادم و سپس رهایش کردم تا هر کاری دلش میخواهد با کولر بکند. کولر هم پشت دیوار بیرونی مسجد، بین دو تا پنجره بود و نیازی نبود تا پشت بام برود. نردبان آوردم پیش طاق زیر پنجره تا خودش هر کار دوست دارد با کولر بکند. بعدش خداحافظی کردم و رفتم به حیاط. قرار شد اگر کاری داشت زنگ بزند تا من هم بتوانم به کارم برسم. حوض و شبستان را رد کردم و رسیدم به کانون. قبل از اینکه کلید بیندازم توی قفل در کانون، فکر کردم که به سرایدار بگویم فردا حتما قفل را عوض کند. قفل توی جاقفلی چنان لق میزد که بدون کلید هم، مقداری میچرخید. چهار تا کامپیوتری که داشتیم کافی بود تا این قدر سرسری نگیریم ماجرا را. ولی سرایدار همیشه میگفت قفلهای این مسجد را پدرش از اوس حمید بازار خریده و امکان ندارد بدون کلید مخصوصش، باز شود. کلید را انداختم توی قفل لق و چرخاندم. زبانه کنار کشیده شد، حتی در، تکانی هم خورد اما باز نشد. دوباره زبانه چرخاندم و در را هولش بدهم، ولی جابهجایی در، به قدِ نوک ناخن هم نرسید. آمدم عقب و نگاهی به کلید انداختم. با بقیه خیلی فرق داشت ولی بعید بود هیچکدام از بقیه هم اصلاً داخل قفل بروند. کانون هم که تنها همین یک در را به حیاط مسجد داشت و راه دیگری برای رفتن به آن نبود. با همۀ این فکر و خیالها، چسبیدم به در و تکتکِ کلیدها را امتحان کردم. باز هم فقط همان کلید اولی، داخل قفل رفت و زبانه را چرخاند، منتها در از جا تکان نخورد که نخورد...»
ادامهی این داستان را در سایت شهرستان ادب بخوانید:
🔗 shahrestanadab.com/Content/ID/9643
#عاشقان_محمد
☑️ @ShahrestanAdab
شهرستان ادب
🔻در اخبار نبشتهاست... | شماره نهم
(گزیده اخبار مهم هفته با موضوع کتاب و ادبیات در ایران و جهان به روایت شهرستان ادب)
▪️#در_اخبار_نبشته_است تازهترین ستون سایت شهرستان ادب است. هشتمین در اخبار نبشته است جمعۀ گذشته منتشر شد. در نهمین مطلب «در اخبار نبشته است» از شما دعوت میکنیم گزیده اخبار مهم هفته با موضوع کتاب و ادبیات -در ایران و جهان- را به روایت شهرستان ادب بخوانید.
مطالب این هفته، از نوشتههای هفته گذشته ایسنا، آبزرور، ایبنا، ایرنا و نیویورکتایمز و با همکاری #گروه_ترجمه_شهرستان_ادب گردآوری شده است.
این اخبار را در سایت شهرستان ادب بخوانید:
🔗 shahrestanadab.com/Content/ID/9759
☑️ @ShahrestanAdab
شهرستان ادب
🔻بازیچه فروش
(یازدهمین صفحه از #یک_صفحه_خوب_از_یک_رمان_خوب را به بازخوانی صفحهای از رمان #طبل_حلبی اثر مشهور #گونتر_گراس اختصاص میدهیم)
▪️«...روزی روزگاری، اسباببازی فروشی بود که اسمش زیگیزموند مارکوس بود و از جمله طبلهای حلبی میفروخت که دیوارهشان، لعاب سرخ و سفید داشت. اسکاری که چند سطر پیش صحبتش بود مشتری عمدۀ این طبلها بود؛ زیرا حرفهاش، نواختن طبل حلبی بود و بیطبل حلبی نمیتوانست زندگی کند و علاقهای هم به زندگی، بی این آلت موسیقی نداشت. به همین علت از کنیسۀ شعلهور به پاساژ تسوگهاوس شتابید زیرا خانه و دکان پاسدار طبلهایش آنجا بود. ولی وقتی رسید، مارکوس را در وضعی دید که دیگر در این دنیا نمیتوانست طبل حلبی بفروشد.
آنها، یعنی همان آتشنشانان آتشافروز، که من، که اسکار باشم، خیال میکردم از پیششان رفته، فرار کردهام، پیش از من سروقت مارکوس آمده بودند. قلممو در سطل رنگ، فرو کرده و روی شیشۀ دکانش با خط زوترلین نوشته بودند: «خوک جهود». بعد لابد از خط زشت خودشان دلشان به هم خورده بود؛ زیرا شیشۀ ویترین را با لگد شکسته و زیر پاشنهشان خرد کرده بودند، بهطوریکه از خردهشیشهها فقط میشد حدس زد که چه لقبی به مارکوس داده بودند. بعد بیاعتنا به اینکه دکان، دری دارد از ویترین بیشیشه وارد شده و به شیوۀ خاص خود با اسباببازیها سرگرم بودند...»
ادامهی این صفحه را در سایت شهرستان ادب بخوانید:
🔗 shahrestanadab.com/Content/ID/9750
☑️@ShahrestanAdab
شهرستان ادب
🔻نفحات احمدی
(#عاشقان_محمد (ص) در کوچۀ ادبیات، پروندهای است که همزمان با ولادت حضرت رسول در سایت شهرستان ادب گشوده شد که شامل اشعار و یادداشتهایی برای پیامبر اکرم (ص) میباشد. در ادامۀ این پرونده، دو رباعی میخوانیم از #مصطفی_محدثی_خراسانی، شاعر پیشکسوت، که به پیامبر اسلام (ص) تقدیم شده است. این رباعیها از کتاب #جشن_یگانگی انتخاب شدهاند که توسط انتشارات شهرستان ادب منتشر شده است.)
▪️هرصبح شکوه سرمدی میبینم
هرشب نفحات احمدی میبینم
هستی چو بهار، جوششِ نام شماست
گلها همه را محمّدی میبینم
آرامش انفجار در من جاریست
بیتابم و انتظار در من جاریست
گلبانگ محمّدم به قرن پاییز
من زندهام و بهار در من جاریست
☑️ @ShahrestanAdab
شهرستان ادب
🔻گزارش تصویری نشست نقد و بررسی مجموعه شعر #چاپ_بیروت سرودهی #علی_داودی در فرهنگسرای انقلاب 🔗 shahr
🔻گزارش مشروح نشست نقد و بررسی مجموعه شعر #چاپ_بیروت سروده #علی_داودی
🔗 shahrestanadab.com/Content/ID/9805
☑️ @ShahrestanAdab
شهرستان ادب
🔻 امیری فیروزکوهی و جنگ
( پروندۀ #ادبیات_جنگ_و_دفاع مقدس را با یادداشت دیگری از #محمدامین_اکبری بهروز میکنیم. اکبری در یادداشت پیشین خود به اشعار جنگ ##مهدی_اخوان_ثالث پرداخته بود و اکنون در این یادداشت #امیری_فیروزکوهی را موضوع یادداشت خود قرار داده است. این مطلب را با هم میخوانیم.)
▪️ «... در مقابل غزل عاشقانه، گروهی از شاعران همنسل شهریار به پیروی از شاعران سبک هندی به سرایش غزل مضمونگرا مبادرت کردند... نمایندۀ شاخص غزلسرایانِ مضمونگرا در این دوران، «سیدکریم امیری فیروزکوهی» است.
هرچند که امیری فیروزکوهی بیشتر به غزلهای مضمونگرایش شناخته میشود و قسمت عمدهای از دیوانش را هم غزلیاتش تشکیل میدهد، در سایر قالبهای کلاسیک شعر فارسی نیز شعر سروده است...
قصیده، دیگر قالب تخصصی اوست و جالب آن است که همان امیری فیروزکوهی که در غزل از پیروان صائب تبریزی است و بهشدت به کشف مضامین تازه میاندیشد، در قصیده به پیروی از شاعران سبک خراسانی، شعر میسراید و بیش از همۀ قصیدهسرایان فارسی، دنبالهرو خاقانی بزرگ است. یکی از معروفترین قصاید ادبیات معاصر که برای حضرت ختمی مرتبت (ص) سروده شده است، از امیری فیروزکوهیست؛ قصیدهای با مطلع:
آنک آوازِ نبى از در بَطحا شنوید
ذکر حق را ز در افتادن بُتها شنوید...»
ادامۀ این یادداشت را در سایت شهرستان ادب بخوانید:
🔗 shahrestanadab.com/Content/ID/9804
☑️ @ShahreatanAdab
شهرستان ادب
🔻 خزان با تو
(شعری میخوانیم از کتاب #بی_نقابی سرودۀ #حمید_درویشی. این کتاب توسط انتشارات شهرستان ادب منتشر شده است.)
▪️ آنقدَر خانهام از بوی تو عطرآگین است
که خزان با تو چنان اول فروردین است
با تو کاه است، اگر کوه به دوشم باشد
بیتو انگار که حتی نفسم سنگین است
تا تو هستی غم دل نیست، که با بودن تو
چهرهای شاد در این آینۀ غمگین است
دلنشین است مرا تلخترین حرف تو نیز
شوکران از لب تو مثل شکر شیرین است
سالها زخم به دل دارم و دلخوش به توام
زخمها را لب تو، بوسۀ تو تسکین است
سر مویی نتوان حُسن تو را گفت به شعر
چون که هر موی تو شایستۀ صد تحسین است
☑️ @ShahrestanAdab
شهرستان ادب
🔻تبارشناسی زنانگی
(#محسن_حسن_نژاد در تازهترین یادداشت خود نگاهی داشته است به مجموعه داستان #اسم_شوهر_من_تهران_است، اثر #زهره_شعبانی که در دهمین جایزۀ جلال شایستۀ تقدیر شناخته شد)
▪️«...ایدهها، عالم خودشان را دارند. در اختیار ما نیستند. از قواعد ما پیروی نمیکنند. گاهی با خواندن یکداستان میتوان به بصیرتهای عمیق نظری رهنمون شد. «اسم شوهر من تهران است» مجموعۀ داستان کوتاه بهظاهر سادهای است که شاید بسیاری از ما پس خواندن بهسادگی از کنار آن رد شویم. شاید بهنظر ما مجموعۀ داستانی معمولی جلوه کند، اما دستِ کم برای من بصائر خاص خودش را داشت. این اثر، کوششی بود برای تفسیری زنانه از زنانگی. اثری که در آن به شیوهای مختصر و ساده، بیانی تبارشناسانه از تاریخ زنانگی بهدست داده است...»
ادامۀ این یادداشت را در سایت شهرستان ادب بخوانید:
🔗 shahrestanadab.com/Content/ID/9808
☑️ @ShahrestanAdab
شهرستان ادب
🔻در اخبار نبشتهاست... | شماره دهم
(گزیده اخبار مهم هفته با موضوع کتاب و ادبیات در ایران و جهان به روایت شهرستان ادب)
▪️ #در_اخبار_نبشته_است تازهترین ستون سایت شهرستان ادب است. نهمین در اخبار نبشته است جمعۀ گذشته منتشر شد. در دهمین مطلب «در اخبار نبشته است» خبرهایی داریم از جمال میرصادقی و نویسندگان زن ایرانی، لغو انتشار کتابی درباره نوجوانی انتحاری، جایزه نوبل ادبیات، خیام نیشابوری و نیز دو خبر از افغانستان.
از شما دعوت میکنیم گزیده اخبار مهم هفته با موضوع کتاب و ادبیات -در ایران و جهان- را به روایت شهرستان ادب بخوانید.
مطالب این هفته، از نوشتههای هفته گذشته خبرگزاریهای مهر، فارس، ایسنا، تسنیم، ایبنا، گاردین و با همکاری #گروه_ترجمه_شهرستان_ادب گردآوری شده است.
این اخبار را در سایت شهرستان ادب بخوانید:
🔗 shahrestanadab.com/Content/ID/9815
☑️ @ShahrestanAdab
شهرستان ادب
🔻پیام تسلیت موسسه شهرستان ادب خدمت سرکار خانم #طیبه_ثابت
(در پی شهادت برادر ایشان جانباز سرافراز سیداحمد ثابت)
▪️با خبر شدیم جانباز هشت سال دفاع مقدس جناب آقای «سیداحمد ثابت» برادر بزرگوار سرکار خانم #طیبه_سادات_ثابت _شاعر گرامی_ به خیل یاران شهیدش پیوستهاست.
موسسه شهرستان ادب و مجموعه شاعران و نویسندگان همراه با این موسسه، شهادت این جانباز سرافراز را خدمت خانم ثابت و خانواده محترم ایشان صمیمانه تبریک و تسلیت میگویند.
☑️ @ShahrestanAdab
شهرستان ادب
🔻پیام تسلیت #علی_محمد_مودب مدیر عامل شهرستان ادب در پی شهادت جانباز سرافراز «سیداحمد ثابت»
(برادر بزرگوار سرکار خانم #طیبه_ثابت)
▪️"وقتی موج برادرم را میگیرد/ چون آتشبار میرقصد/ همسایهها پردههایشان را میکشند/ و من تنها پنجره را باز میکنم/ تا آسمان نوار هفت رنگ مدالاش را/ پاره کند..."
خواهر ارجمندم شاعر گرامی
سرکار خانم #طیبه_سادات_ثابت
بارها با شعر شما برای برادر جانبازتان سید احمد آقا گریسته ایم
شهادت این فرزند عزیز خمینی را به شما و مادر بزرگوار و رنجدیده شما تسلیت عرض می کنم
و از خدای متعال، عاجزانه می خواهم که به ما توفیق بدهد تا شرمنده نفسهای پاک و دشوار این عزیز و خونها و مجاهدتهای یاران شهیدش نباشیم
از خدای متعال برای شما و خانواده تان که عمری زینب وار پرستاران آن عزیز شهید بودید صبر و اجر خواستارم
برادرتان
علی محمد مودب
☑️ @ShahrestanAdab
شهرستان ادب
🔻 جنگ که بیاید
(پروندۀ #ادبیات_جنگ_و_دفاع_مقدس را با شعری از کتاب #چاپ_بیروت بهروز میکنیم؛ کتابی سرودۀ شاعر مطرح، #علی_داودی، که اختصاص به شعرهای سپید او دارد. شعری از این کتاب را با هم میخوانیم.)
▪️جنگ که بیاید
تو عکسی میشوی بر دیوار
من دراز میکشم وسط خانه و سرم فرسنگها دور میپوسد
سالها بعد
درخت توتی از سینهام رشد میکند
تا نسیم
شعرهای نگفتهام را به جهان برساند
عزیزم
گاه جنگ قصههای شیرینتری دارد
عزیزم
دنیای بیچارهایست
که برای گفتنِ یک دوستت دارم
باید پرچم نیروهای سازمان ملل را بالا بگیرد
☑️ @ShahrestanAdab
شهرستان ادب
🔻دلزدگی از «خونمُردگی» | یادداشتی از #محمدقائم_خانی
(در پروندۀ #ادبیات_جنگ_و_دفاع_مقدس)
▪️«...#خون_مردگی کتابی نیست که تو را به دهۀ شصت ببرد و دلزدهات بکند. صفحههای رنگارنگش دستانت را میگیرد و تو را در شهر و نخلستان میچرخاند، بیآنکه حوصلهات سر برود یا به نگاهی گذرا و توریستی بسنده کنی. "خونمردگی" تو را درگیر، پابند خوزستان و سردرگمی مردمش میکند که کشور همسایه، آن را استان نوزدهمش میخواند. زبان جذاب داستان برای فارسیزبانان قابل فهم است و درعینحال، حالوهوای جنوب را زنده میکند. نویسنده با چنان تبحری از کلمهها استفاده نموده که نهتنها خواننده فاصلهای بین خود و شخصیتها احساس نمیکند، بلکه به صمیمیترین حالت ممکن به دردها و خواستههاشان گوش فرامیدهد.
"خونمردگی" دربارۀ آینده است؛ آیندهای که زیر ابرهای سیاه انفجار بمب، تار شده و هیچکس هم تصوری از بعدش ندارد. دربارۀ پسری است که میخواهد آیندهاش را نجات بدهد و از طریق ارث پدری، روزهای خوشی برای خودش بسازد. پسر، رفتن از ایران را برمیگزیند تا گلولهها دنبالش نکنند و ثروتش را نگیرند ولی جنگ، سختجانتر و صبورتر از این حرفهاست. دامش را همهجا گسترده و بر جان و مال همهکس چشم طمع دوخته است. پسر درحالیکه پشت کرده و هوای فرار دارد، با سر به معرکه کشیده میشود و در برابر خود، هیولای قتل و غارت را عربدهکش و بیرحم میبیند...»
ادامه این یادداشت بر کتاب سرکار خانم #الهام_فلاح را در سایت شهرستان ادب بخوانید:
🔗shahrestanadab.com/Content/ID/9748
☑️ @ShahrestanAdab
شهرستان ادب
🔻 موجگرفتگی
(در پی شهادت جانباز سرافراز، سیداحمد ثابت، برادر شاعر گرامی، خانم #طیبه_سادات_ثابت، به بازخوانی شعری میپردازیم که این بانوی شاعر تقدیم به برادر جانبازشان و سایر جانبازان جنگ تحمیلی سروده بودند. گفتنیست این شعر در زمان حیات شهید ثابت سروده شده است و #علی_محمد_مؤدب نیز در پیام تسلیت خود به خانم ثابت به این شعر اشاره کرده است. این شعر را ضمیمۀ پروندۀ #ادبیات_جنگ_و_دفاع_مقدس کرده و شما را به خواندن آن دعوت میکنیم)
▪️ وقتی موج برادرم را میگیرد
چون آتشبار میرقصد
همسایهها پردههایشان را میکشند
و من تنها پنجره را باز میکنم
تا آسمان نوار هفت رنگ مدالاش را
پاره کند...
☑️ @ShahrestanAdab