تاریخچه فقاهت و مرجعیت
به کوشش دکتر آیت پیمان ریاست مجمع جهانی شیعه شناسی
بحث مرجع تقلید که از کی شروع شده است؟ (با توجه به شبههای که این مسئله را ساخته دوران صفوی میداند ! ).
مسئله تقلید و رجوع عالم به جاهل امری عقلی بوده و منحصر به زمان، مکان و دانش خاصی نیست، بلکه تمام عاقلان اگر در کاری متخصّص نباشند به متخصّص آن رجوع میکنند.
قرآن و سایر منابع اسلامی، همچنین سیره پیامبر(ص) و امامان معصوم(ع) دلالت بر ترغیب رجوع به راویان احادیث و اسلام شناسان حتی در زمان حضور معصومان(ع)، میکند، و این امر در زمان غیبت امام مهدی(عج) خود را بیشتر نشان داده است. شواهد تاریخی از صدر اول بر آن دلالت داشته و نقش بیبدیل علمای شیعه در همه دورانها غیر قابل انکار است.
۱. طبق آموزههای اسلام کسب معارف فقاهت به معنای عام نیز امری است که خداوند نه تنها بر آن ترغیب نموده، بلکه ترک آنرا مذمت کرده: «چرا از هر فرقهای دستهای کوچ نمیکنند تا اینکه در دین آگاهی یابند».[۱]
از طرفی تربیت شاگردان فقیه و آگاه، در زمان ائمه(ع) و توسط آن ذوات مقدسه و ارجاع مردم توسط امام معصوم به آنان از همان صدر اول آغاز گشته و ائمه اطهار(ع) بعضاً مردم را به شاگردان خود ارجاع میدادند. در این باره روایاتی وجود دارد؛ از جمله اینکه امام علی(ع) به قثم بن عباس مینویسد: «صبح و شام بنشین و برای مردم سؤال کننده فتوا بده و جاهل را آگاه و با عالم مذاکره کن».[۲]
این دسته از روایات، امر ارجاع به غیر امام معصوم(ع) تا قبل از غیبت امام مهدی(عج) را روشن میکند و اینکه ارجاعات ائمه(ع) به شاگردان مورد اطمینان امری شایع بوده است. در زمان غیبت امام مهدی(عج)، این روایت معروف از آنحضرت است که فرمود: «وَ أَمَّا الْحَوَادِثُ الْوَاقِعَهُ فَارْجِعُوا فِیهَا إِلَى رُوَاهِ حَدِیثِنَا فَإِنَّهُمْ حُجَّتِی عَلَیْکُمْ وَ أَنَا حُجَّهُ اللَّهِ عَلَیْهِمْ»؛[۳] اما راجع به حوادثی که اتفاق میافتد پس در آنها به راویان احادیث ما رجوع کنید؛ چون آنهایند که حجت من بر شما بوده و من حجت خدا بر آنان خواهم بود.
بر اساس این روایت؛ تکلیف مردم در عصر غیبت امام مهدی(عج) روشن شده و مراد از راویان حدیث که در روایت آمده همان کسانی هستند که در اثر سر و کار داشتن زیاد با روایات و منابع دینی، توانایی استخراج احکام دینی را دارند.
مراجع دینی به عنوان کارشناسان این فن بوده، و مراجعه به کارشناس امری عقلی و در همه شئونات زندگی بشر لازم بوده و اختصاص به احکام دین ندارد،
حال، اگر در زمینه احکام فقهی کسی خود کارشناس باشد نیازی نیست – بلکه جایز نیست – تقلید کند؛ ولی کسی که متخصص فن نیست باید رجوع به عالم کند؛ زیرا این دستور عقلای عالم و مورد پذیرش همه خردمندان است .
علاوه بر این پیامبر خاتم ، اصحابی خاص را به مناطق مختلف فرستادند تا با ارائه اسلام به مردمی که دسترسی به پیامبر ندارند ، به سئوالات دینی آنان جواب داده و احکام دینی را بیان نمایند .
منبع حوزه نت ، با تصرف و تلخیص
____
۱ . توبه، ۱۲۲.
۲. قطب الدین راوندی، سعید بن عبداللّٰه، فقه القرآن، محقق و مصحح: حسینی، سید احمد، ج ۱، ص ۳۲۷، کتابخانه آیه الله مرعشی نجفی، قم، چاپ دوم، ۱۴۰۵ق.
۳. شیخ صدوق، کمال الدین و تمام النعمه، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر، ج ۲، ص ۴۸۴، دار الکتب الاسلامیه، تهران، چاپ دوم، ۱۳۹۵ق.
@shiastudies
┗━☆❤️❤️❤️☆━┛
✨﷽✨
✅فضیلت قرائت و تلاوت قرآن در منزل
✍️ آیتالله بهجت (ره) : در روایت آمده است: خانههایی که در آنها تلاوت قرآن میشود، «تُضِیئُ لأهْلِ السمآءِ کما یضِیئُ النجْمُ [أَلْکوکبُ الدری] لأهْلِ الأرْضِ؛ چنانکه ستاره یا ستاره درخشنده برای اهل زمین میدرخشد، برای آسمانیان میدرخشد».
در گذشته صدای قرآن از منازل بلند میشد. در حالات اصحاب سیدالشهدا علیهالسلام در شب عاشورا آمده است: «لَهُمْ دَوِی کدَوِی النحْلِ؛ زمزمهای همانند صدای زنبور عسل داشتند». همچنین آمده است که ایشان: «مَا بَینَ راکعٍ وَ ساجِدٍ وَ قائِمٍ وَ قاعِدٍ؛ در حالات مختلف برخی در رکوع و برخی در سجده و برخی ایستاده و بعضی نشسته [به عبادت و راز و نیاز و مناجات و انس با خدا مشغول بودند]».
و در خطبه همام در شمار ویژگیهای متقین آمده است: «فَصافونَ أَقْدامَهُمْ یتْلُونَ آیاتِ اللهِ آناءَ اللیلِ و أَطْرافَ النهارِ؛ مرتب به نماز ایستاده و در لحظات شب در آغاز و پایان روز، آیات خدا را تلاوت میکنند».
📚 در محضر بهجت، ج۲، ص۲۹۶
┏━☆❤️❤️❤️☆━┓
@shiastudies
┗━☆❤️❤️❤️☆━┛
✅بهتر از این پیدا نخواهید کرد!
🔸از مرحوم #آیت_الله_بهجت سؤال شد که «در میان اذکاری که شما میدانید و در روایات و جاهای دیگر، وارد شده، به نظر شما کدام ذکر، مهمتر است؟» ایشان خیلی صریح و بیتردید فرمودند: « ذکر #صلوات. ما که گشتیم چیزی بهتر از این ذکر پیدا نکردیم؛ شما بگردید ولی بهتر از این پیدا نخواهید کرد»
🔸برای جلسه ختم صلوات [تعداد هم] آنچه معروف است همین چهارده هزار تاست. ان شاءالله برای رفع این بلا؛ بلکه همه بلاها خوب است.
┏━☆❤️❤️❤️☆━┓
@shiastudies
┗━☆❤️❤️❤️☆━┛
༻ ﷽༺
🌹پیامبراکرم صلی الله علیه و آله:
💎من قضی لأخیهِ المُؤمِنِ حاجَةً کانَ کَمَن عَبَدَاللّه َ دَهرَهُ.
🔰کسی که حاجت برادر مؤمن خود را برآورده سازد، مانند کسی است که عمر خود را به عبادت گذرانده باشد.
📚الأمالی، طوسی، ص ۴۸۱
┏━☆❤️❤️❤️☆━┓
@shiastudies
┗━☆❤️❤️❤️☆━┛
✨﷽✨
🔴 کتک خوردن از همسر
✍️مرحوم کاشف الغطاء از بزرگترین فقیهان عالَم تشیّع بود. اصحاب خاصّش فهمیدند که این مرد بزرگ الهى، گاهى که به داخل خانه میرود، همسرش حسابى او را کتک میزند.
یک روز چهار پنج نفر جمع شدند و خدمتش آمدند گفتند: آقا آیا همسر شما گاهى شما را میزند؟! فرمود: بله، عرب است، قدرتمند هم هست، گاهى که عصبانى میشود، حسابى مرا میزند. من هم زورم به او نمیرسد. گفتند: او را طلاق بدهید. گفت: نمیدهم.گفتند: اجازه بدهید ما زنهایمان را بفرستیم، ادبش کنند. گفت: این کار را هم اجازه نمیدهم.گفتند: چرا؟
فرمود: این زن در این خانه براى من از اعظم نعمتهاى خداست، چون وقتى بیرون میآیم و در صحن امیرالمومنین علیهالسلام میایستم و تمام صحن، پشت سر من نماز میخوانند، مردم در برابر من تعظیم میکنند، گاهى در برابر این مقاماتى که خدا به من داده، یک ذرّه هوا مرا برمیدارد، (کمی مغرور میشوم) همان وقت میآیم در خانه، کتک میخورم، هوایم بیرون میرود. این چوب الهى است، این باید باشد.
📚کتابنفس؛ انصاریان،ص ۳۲۸
┏━☆❤️❤️❤️☆━┓
@shiastudies
┗━☆❤️❤️❤️☆━┛
﷽ 💝 مهارت های #دعوت_به_نماز 💝
0️⃣3️⃣ در تبلیغ نماز، از نقش افراد [مشهور و تاثیرگذار] غافل نشویم.
🍀 اگر یک فوتبالیست در میدان بازى در برابر چشم دیگران از خدا یاد کند و برنامه هاى #نماز_جماعت را در میدان ورزشى احیا کند؛ و اگر یک دانشگاهى در وسط درس کلام خود را قطع کند و به #نماز_اول_وقت بایستد؛
🍀 و اگر مجریان سیما سخن و برنامه هاى خود را قطع کنند و در اول وقت به نماز بایستند، فرهنگ نماز اول وقت ترویج مى شود.
📚 #استاد_قرائتی ؛ امر به معروف و نهی از منکر ؛ ص ۳۵
┏━☆❤️❤️❤️☆━┓
@shiastudies
┗━☆❤️❤️❤️☆━┛
❌ شبهه
چرا دشمن علمای دینی را ترور نمیکند اما دانشمندان هستهای را ترور میکند؟
✅ پاسخ
✍️ حجتالاسلام دکتر قربانی مقدم
🔹 اقدامات و دشمنیهای دشمن دقیق و حساب شده است.
نقش علمای دینی بیشتر تاثیرگذاری فکری است، بنابراین حذف فیزیکی آنها نه تنها مانع انتشار افکار آنها و استفاده جامعه از دانش علما نمیشود، بلکه موجب گسترش افکار آنها میشود. (مانند شهید مطهری که پس از شهادتش آثار او بیشتر منتشر شد به طوری که بعضی از آثار او بیش از ۱۰۰ بار تجدید چاپ شده است) بنابراین بهترین راه برای مقابله با علمای دین، #ترور_شخصیت آنها است. شایعات، تهمتها و حملات رسانهای علیه حضرات آیات مکارم، مصباح، علمالهدی و سایر علما مخصوصاً ائمهی جمعه در همین راستا است.
🔹اما نخبگانی مانند دانشمندان هستهای و دفاعی نقش فنی دارند بنابراین حتی اگر ترور شخصیت شوند می توانند علم خود را برای جامعه به کار بگیرند، به همین خاطر لازم است حذف فیزیکی شوند تا دانش آنها به کار گرفته نشود.
┏━☆❤️❤️❤️☆━┓
@shiastudies
┗━☆❤️❤️❤️☆━┛
او را به امام زمان علیهالسلام معرفی کردم
#با_شهدا
حضرت آیتالله العظمی بهاءالدینی رحمةاللهعلیه مکرر میفرمودند: «آن که اذان را با معنا میگوید، اذان بگوید!» منظور ایشان جلال افشار بود. پس از شهادت جلال، قاب عکسی را که تصویر این شهید در آن نقش بسته بود، به محضر آیتالله بهاءالدینی رحمةاللهعلیه عرضه کردند. ایشان بیاختیار گریستند و اشک از چشمانشان جاری شد؛ بهطوری که قطرات اشک روی عکس جلال افتاد. ایشان در حالی که اشک میریختند، فرمودند: «امام زمان عجلاللهتعالیفرجه از من یک سرباز خواستند؛ من هم صاحب این عکس را معرفی کردم! اشک من، اشک شوق است!»
ولادت: 1335 (اصفهان)
شهادت: 1361، عملیات رمضان (شلمچه)
مزار: گلستان شهدای اصفهان
مطالعه بیشتر : http://mdhaa.blogfa.com/post/137
┏━☆❤️❤️❤️☆━┓
@shiastudies
┗━☆❤️❤️❤️☆━┛
💠 حدیث روز 💠
💎 نشانه تواضع و فروتنی
🔻امام حسن عسكري(علیهالسلام):
مِنَ التَّواضُعِ السَّلامُ عَلي كُلِّ مَنْ تَمُرُّ بِهِ، وَ الْجُلُوسُ دُونَ شَرَفِ الْمَجْلِسِ
❗️ يكي از نشانههاي تواضع و فروتني آن است كه به هركس برخورد نمایي، #سلام كني
و در هنگام ورود به مجلس هر كجا، جا بود بنشيني ـنه آن كه به زور و زحمت براي ديگران جایي را براي خود باز كني-.
📚 بحارالأنوار، ج ۷۵، ص ۳۷۲، ح ۹
┏━☆❤️❤️❤️☆━┓
@shiastudies
┗━☆❤️❤️❤️☆━┛