🔴بزرگترین ننگ تاریخی دوران حکومت رضاشاه و جدایی بخش اعظمی از ایران و دادن مناطق استراتژیک به همسایه های ایران در پیمان سعد آباد
💠رضاشاه پهلوي ارتفاعات آرارات در غرب ايران را به تركيه، قسمتهائي از شرق ايران را به افغانستان و منطقه سوق الجيشي اروند رود (شط العرب) را به عراق بخشيد. 😞😞😞
🔅سرلشكر ارفع كه در سفر رضاشاه به تركيه عضو هيأت همراه وي بود، خاطراتي از اين سفر در زمينه نوع نگرش رضاشاه نسبت به اختلافات مرزي ايران با همسايگان دارد كه خواندني است.
💠ارفع در خاطرات خود ميگويد:«من عضو هيأت تحديد حدود و حل اختلافات بودم. در اين هيئت كساني چون محمدعلي فروغي و رشدي آراس شركت داشتند. يك روز كه من و يك سرهنگ ترك بر سر موضوعي مورد اختلاف با حرارت بسيار بحث ميكرديم رشدي آراس گفت:«ما تركها به نظر اعليحضرت شاهنشاه اطمينان و اعتقاد كامل داريم، سرهنگ ارفع پروندهها و نقشهها را به حضور ايشان ببرد هرچه فرمودند ما قبول داريم».
من نقشهها و كاغذها را جمع كردم و يك راست به كاخ سلطنتي رفتم و به اتاق داخل شدم و گفتم عرايضي دارم. چند دقيقه بعد شاهنشاه وارد شدند در حالي كه من نقشهها را روي ميز پهن كرده بودم. همين كه نقشهها را ديدند فرمودند:«موضوع چيست؟» من شروع كردم به توضيح دادن كه فلان تپه چنين است فلان منطقه چنان است، آنجا سخت مورد نياز ماست، و از اين حرفها... ولي پس از مدتي كه با حرارت عرايضي كردم با كمال تعجب ديدم اعليحضرت چيزي نميفرمايند. وقتي سرم را بلند كردم ديدم شاه با حالت مخصوصي به من نگاه ميكند گويي به حرفهايم چندان توجهي ندارد و تنها چشم به چشم من دوخته است تا ببيند من چه ميگويم. من سكوت كردم. فرمودند: معلوم است منظور مرا نفهميدي... بگو ببينم اين تپه اين جا از آن تپه كه ميگويي بلندتر نيست؟ عرض كردم: «بلي قربان»... فرمودند: «آن را چرا نميخواهي؟ اين يكي چطور؟» عرض كردم «بلي». فرمودند: «منظور اين تپه و آن تپه نيست. منظور من اين است كه دو دستگي و جدايي كه بين ايران و تركيه از چندين صد سال وجود دارد و هميشه به زيان هر دو كشور و به سود دشمنان مشترك ما بوده است از ميان برود. مهم نيست كه اين تپه از آن كه باشد. آنچه مهم است اين است كه ما با هم دوست باشيم.»
من شرمنده شدم و كاغذها و نقشهها را جمع كردم و به وزارت خارجه كه محل تشكيل هيئت بود برگشتم. همه منتظر من بودند تا وارد شدم پرسيدند اعليحضرت چه فرمودند؟ گفتم: « فرمودند ما دوست هستيم اين موضوعات در كار نيست. تقسيم كنيد اين طرف تپه كه رو به «قطور» است مال ما باشد و آن طرف مال تركها». اين واقعاً درس بزرگي بود براي من و دريافتم كه شاهنشاه ايران تا چه اندازه نظر بلند و با گذشت و خواهان دوستي و صلح و صفا هستند.»
به اين ترتيب رضا شاه پهلوي ارتفاعات آرارات را به تركيه و قسمتهائي از شرق ايران را به افغانستان و شط العرب را به عراق بخشيد. در خاطرات سرلشكر ارفع كه عضو كميسيون تحديد حدود مرزي بوده چگونگي اين واگذاري را بيان مينمايد... بنابراين پيمان سعدآباد از هر لحاظ به زيان ايران بوده است.
⛔️ تاریخ را نمی توان تطهیر کرد ⛔️
.................................
📚منبع:تاريخ بيست ساله ايران، حسين مكي، نشر ناشر، 1362، جلد 6، ص 153
🔴فحاشی رضاشاه به دو زبان
اردشیر ریپورتر که در به قدرت رسیدن رضاخان خیلی موثر بود او را اینچنین توصیف میکند: قامت بلند و جثه قوی، سبیل چخماقی، چشمان نافذ و بدون سواد آکادمیک. او ترکی و روسی را تاحدی تکلم میکند و به هر دو زبان دشنام میدهد.
🖇 منبع : حکم میکنم، علیرضا کمرهای، ص ۶۶
✅ساخت راه آهن توسط رضاشاه؛ خدمت یا خیانت؟؟
🔴مهدیقلی هدایت (مخبرالسلطنه) در کتاب «خاطرات و مخاطرات» خود درباره طرح احداث خط آهن محمره (خرمشهر) به جز (بندر گز) مینویسد: «اول اسفند 1305 من پیشنهاد راهآهن را به مجلس بردم. منالغرائب، مصدقالسلطنه مخالف شد که در عوض قندسازی باید دایر کرد. راهآهن منافع مادی مستقیم ندارد. گفتم از راهآهن منافع مادی مستقیم منظور نیست. منافع غیرمستقیم راهآهن بسیار است. نظمیه یا نظام هم منافع مادی ندارد، ضروری مصالح مملکتاند. قند هم به جای خود تدارک خواهد شد و اثبات شیء نفی ما عـدا نمیکند.»
منبع: موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی/خاطرات و مخاطرات
#راه_آهن
#رضا_پهلوی
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#عکسنوشت
🔵 انتخابات در دوره پهلوی
هندرسن، سفیر آمریکا در ایران، در گزارشی به وزارت امور خارجهی آمریکا پیرامون انتخابات مجلس هجدهم، به تعیین نمایندگان مجلس از بالا اشاره می¬کند؛ نکته¬ای که صوری بودن انتخابات در این دوران را به رخ میکشد.
وی در این گزارش مینویسد: علاء وزیر دربار، اظهار داشت چند هفته پیش، اسدالله علم، رئیس املاک سلطنتی، به او گفته است به دستور شاه صورت اسامی عده¬ای را برای نامزدی نمایندگی مجلس تهیه کرده، شاه لیست مزبور را با اسامی نامزدهای نمایندگی از سوی زاهدی تطبیق داده و پس از یکدست کردن اسامی نامزدها، چند تن از نامزدها را جابهجا کرده است.
منبع: غلامرضا نجاتی، شصت سال خدمت و مقاومت، ج اول، ص 337 تا 340.
🔵دوران پان بازی
در زمان رضاشاه علاوه بر مجلس، قوای قضاییه (عدلیه) و مجریه نیز فاقد استقلال بودند. دستگاه های دولتی و وزارتخانهها، قدرت هیچگونه تصمیم گیری نداشتند و برخی به سبب شناختی که از روحیهی نظامی و استبداد رأی او داشتند، حتی قادر به اظهارنظر نبودند. در دوران حکومت رضاشاه ملی گرایی افراطی با هدف به حاشیه راندن اسلام شدت گرفت.
هم زمان با کودتای ۱۲۹۹ش (۱۹۲۱م) رضاشاه در ایران، امیر فیصل در ۱۲۹۸ش (۱۹۲۰م) در عراق و آتاتورک در سال ۱۳۰۰ش (۱۹۲۲م) در ترکیه به قدرت رسیدند. موج ملیت گرایی افراطی در این سه کشور در قالب پان ایرانیسم، پان عربیسم و پان ترکیسم ظهور کرد و از این طریق جدایی ملتهای مسلمان در منطقه حساس خاورمیانه در قلمرو نظام سلطه استعمار انگلستان صورت گرفت.
📚سرگذشت دیکتاتور ص ۷۱ و ۷۲
🔵فروپاشی توهم محبوبیت!
🔹شاه از یه جایی به بعد هرگز نخندید!
با آنکه حکومت پهلوی از اساس و همان ابتدای امر بر پایه عدم مشروعیت مستقر شده بود، اما محمدرضا پهلوی همیشه تصور می کرد پادشاه محبوب مردم ایران است. این باور کذایی با انقلاب سفید به شدت فزونی گرفت و شاه اعتقادی راسخ یافت که مردم بسیار او را دوست می دارند! از همین رو بود که با وقوع انقلاب اسلامی، شاه هنوز باور نکرده بود که مردم علیه او قیام کرده اند. تقریبا تا 17 شهریور 1357 این باور ادامه داشت. اما با وقوع جمعه سیاه و پیش از آن تظاهرات عید فطر، شاه دانست در میان مردم مشروعیتی ندارد:
«تظاهرات عید فطر که از قیطریه شروع شد و آن انبوه جمعیت غیر منظره و شعار حکومت اسلامی که همراه آن انبوه جمعیت بود و اساسا سازمان دهی بی چون و چرایی که آن جمعیت را به قیطریه کشانده و سپس در ردیف های منظم به راهپیمایی در خیابان ها آورد، زنگ خطر بزرگی بود. و تنها با گذشت چند روز جمعه 17 شهریور پیش آمد و آن تظارات و برخورد در میدان ژاله و صدای گلوله ها و خونی که بر آسفالت خیابان ریخته شد و این نیز دومین زنگ خطر بود و تازه شاه دانست که مردم علیه او هستند و این روحیه شاه را یکسره دگرگون کرد و حتی می شود این لغت را به کار برد که آن مرد با همه ابهت و قدرتی که به آن تظاهر می کرد یکسره شکست. پس از این دو حادثه دیگر کسی چهره خندان و شاداب شاه را ندید. او به انزوایش پناه می برد و اگر در جمع درباریان می آمد حرف نمی زد، شوخی نمی کرد و بر سر میز شام اخمو و در هم بود. و شام که تمام می شد بی درنگ میز شام را ترک می کرد و به اتاقش پناه می برد. با او نمی شد حرف زد چرا که بی حوصله بود و حالت افسردگی او روز به روز شدیدتر و محسوس تر می شد.» 1
📚احمدعلی مسعود انصاری/من و خاندان پهلوی/چاپ دوم، ص 140-141
🔵 قومیت ستیزی رضا ماکسیم!
کارگزاران فرهنگی حکومت رضاشاه، به تقلید از غرب "جدایی دین از سیاست" را از لوازم ملیت گرایی قلمداد میکردند. آنها بدون داشتن درک صحیح از شرایط تاریخی ایران، همبستگی میان علایق ملی و دینی را که در ایجاد وحدت و اقتدار کشور و هویت ملی جامعه ایرانی نقش مؤثری داشت، نادیده گرفتند. یکی دیگر از شاخصه های ملیت گرایی افراطی دوران رضاشاه، قومیت ستیزی و نفی اقلیتهای زبانی یا قومی جامعه ایرانی مانند: ترک، کرد، عرب، بلوچ، ترکمن و مانند آن بود.
اعمال تبعیض قومی و تلاش برای از بین بردن گویشها و لهجههای محلی، آداب و رسوم و لباسهای زیبای محلی با توسل به خشونت و نظامی گری از نمودهای این سیاست بود که آثار زیانباری برجای گذاشت.
ملیت گرایی افراطی در دوران رضاشاه به دلیل تضادهای درونیاش حتی با ملیت گرایی غربی نیز همخوانی نداشت.
📚سرگذشت دیکتاتور/ ص ۷۲ و ۷۳
🔵مدرنیزاسیون با سلاح!
سرکوب و از بین بردن قدرت عشایر و رؤسای آنها مبارزه با نظام زندگی ایلی به انگیزه ی جایگزین کردن نظام نوین زندگی اجتماعی، یکی از اهداف و اقدامات عصر رضاخان بود. خلع سلاح عشایر در سطحی گسترده توسط ارتش صورت گرفت و در کنار آن، ارتش برای تأمین نیروی خود از ایلات، خصوصا طوایف شکست خورده، سربازگیری می کرد تا به گونه ای خسارات وارده بر آنان را جبران کند گفتنی است که در سالهای آغازین سلطنت به دلیل ناتوانی در حراست از مرزهای کشور، علاوه بر مسلح کردن عشایر، تأمین امنیت منطقه نیز عملا به نیروهای محلی سپرده شد. مخالفت ها و شورشهای عشایر در برابر این اقدامات تا سال های میانه ی سلطنت همچنان ادامه داشت. سیاست خلع سلاح - که در صورت فراهم آوردن زمینه و امکانات و اجرای درست آن امر مثبتی بود. اگرچه از منظر امنیتی توجیه می شد، اما هدف دیگری را نیز پی می گرفت و آن این بود که رضاشاه و مشاوران و برنامه ریزان غرب گرای او،
جامعه ی عشایری را با مدرنیزاسیون مورد نظر خود ناسازگار میدیدند. اصولا نابودی جامعه ی عشایری مورد تو و از منظر آنان، جامعهی عشایری نمی بایست وجود باشد، تا برای تأمین امنیت عمومی خود نیازمند سلاح باشد.
📚سرگذشت دیکتاتور ص ۸۲
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#فیلم
قرارداد نفتی رضا شاه با انگلیس که به مدت شصت سال سهم ایران از فروش نفت خود را به ۲۰ درصد محدود می کرد
- خدا رو شکر نفت ملی شد !