✅✅سند شماره۲۴
🔴انتخابات هفتم
مدرس و رضاشاه کندذهن
🔴"مدرس نماینده با شهامتی که تا دوره ششم قانونگذاری آراء درجه نخست تهران به وی تعلق داشت در پایان انتخابات دوره هفتم، چنین وانمود کردند که حتی یک رای هم در صندوق به نام وی نبوده، که خوانده شود. وی ضمن نطق مبسوطی که راجع به انتخابات دوره هفتم ایراد کرد، اظهار داشت: اگر باور کنیم که تمام مردم تهران به من رای ندادند، ولی خودم شخصا به پای صندوق رای رفته، یک رای به خودم دادم. پس این یک رای که به نام مدرس بود در صندوق چه شد و چرا خوانده نشد?"
📚منبع:دولتهای ایران در عصر مشروطیت ، حسین ملکی، چاپ اول ، 1370، ص223
❕خارج از کتاب: در پی این ماجرا، مدرس در تاریخ 16 مهرماه 1307 به دستور پهلوی اول تبعید شد.
✅✅سند شماره۲۵
🔴یکی از ماجراهای عشقی فرح با بژورن مایرولد،دانشجوی نروژی بود
مصاحبه بژورن که در مجله "السیی پری" فرانسه به چاپ رسید از این رابطه پرده برداشت!
این آشنایی یک عشق آتشین میان آنها ایجاد کرد تا اینکه فرح ناپدید شد و دانشجوی نروژی متوجه ازدواج فرح با شاه ایران شد.فرح هنگام بازگشت به فرانسه او را خواست و موضوع را به اطلاع وی رساند. فرح به او گفت:
بژورن! من همان کسی هستم که بودم،برای تو ملکه یا علیا حضرت نیستم فقط و فقط فرح هستم. به من وعده بده که دوستی ما در قلب ما هرطوری شده باقی بماند!
📚منیع:پرونده شماره630،ص57
برگرفته از کتاب پهلوی ها را بشناسیم
✅✅سند شماره۲۶
🔴چند در صد جمعیت شهرنشین ایران در دوره پهلوی در تنها یک اتاق زندگی می کرده اند؟!
🔴در سال 1351، 43.6 درصد در آمد میانگین شهرنشین(...) به مصرف مواد غذایی رسیده، اجاره ها در فاصله 1354-1339ش، 15 برابر شده است؛ در فاصله 1353-1354 این هزینه ها 200 درصد و در سال 1354- 1355ش، 100 درصد افزایش داشته است. تعداد خانواده های شهرنشین که تنها در یک اتاق زندگی می کردند از 36 درصد در 1346ش، به 43 درصد در 1356ش افزایش یافت.
📚منبع:تاریخ تحولات اجتماعی ایران
نوشته جان فوران استاد دانشگاه کالیفرنیای امریکا ترجمه تدین ص 492
✅✅سند شماره ۲۷
🔴نظر موسسه امریکایی هادسن در مورد اقتصاد ایران در دوره پهلوی
🔴بنا به گزارش موسسه هادسُن] يكي از مهم ترين اتاق هاي فكر كه در تدوين و طراحي سياست هاي كلان ايالات متحده که امروزه نیز همچنان نقش جدي و تأثيرگذار دارد [ در 1975م/1354 ش، حتی اگر ایران به نرخ رشد پیش بینی شده]حاصل از سیاستهای اقتصادی حکومت پهلوی[ دست یابد، در سال 1985م/1364ش «اقتصادش از اقتصاد هندوستان بهتر نخواهد بود و اگر از مکزیک عقب نباشد حداکثر به سطح آن کشور خواهد رسید.»
منبع:
Hudson Institute, Oil Money and the Ambitions of nations (paris, 1974). Halliday, Iran, 168.
✅✅سند شماره۲۸
🔴فساد اخلاقی فرح پهلوی
(شهبانوی پاکدامن)
🔴حسین فردوست ، رءیس بازرسی شاهنشاهی و محرم راز و اسرار محمدرضا پهلوی ، درباره آشنایی فرح با شاه چنین می گوید :
" فرح دختر دانشجوی فقیری بود که از فرط استیصال برای دریافت کمک مالی به سراغ اردشیر زاهدی در حصارک می رود تا بتواند در پاریس تحصیل و زندگی کند . در حصارک ویلایی بود که اردشیر زاهدی با تعدادی از رفقای جوان او منتظر شکار دخترها و زن ها می نشستند و هر مراجعه کننده از جنس مونث ، اگر مورد پسند زاهدی واقع می شد ، بلافاصله به اتاق خواب می رفتند و اگر مورد پسند زاهدی نبود او را به رفقایش که حضور داشتند می داد . که آنها نیز در همان حصارک به اتاق خواب می رفتند .
این بود کار و شغل زاهدی و البته به دوستان انگلیسی و امریکایی اش هم چیزهایی می رسید .
حال این دختر با اطلاع از چنین وضعی برای درخواست پول به سراغ زاهدی در حصارک می رود ، یعنی این که )بدن( خود را تقدیم زاهدی می کند.
لابد زاهدی از این دختر خوشش نیامده بود که به محمدرضا تلفن می زند که : " دختری این جا آمده و اگر اجازه دهید او را بیاورم . "
محمدرضا می پذیرد و بدون تحقیق قبلی که او کیست و خانواده او چیست ، او را به فرودگاه می برد و در هواپیما به وی پیشنهاد ازدواج می کند .
معلوم است که فرح نیز بلافاصله قبول می کند .
دختری که تا یکساعت پیش ، از زاهدی پول می خواست که مفهومش معین است ، حال قرار شده که با شاه ازدواج کند و می کند .
بدین ترتیب ، " فرح حصارک " ، " ملکه ی ایران " می شود ! و در مراسم تاجگذاری با آن تشریفات و تجملات که از تلویزیون دیده اید تاج بر سر می گذارد ! "
📚منبع:کتاب دربار به روایت دربار ، مرکز اسناد انقلاب اسلامی ، صص 35 و 36
✅✅سند شماره ۲۹
🔴فساد اخلاقی فرح پهلوی
ارتباط فرح با اردشیر زاهدی !
🔴پرویز راجی - آخرین سفیر شاه در لندن - در خصوص لا ابالی گری فرح در خاطرات خود چنین می نویسد :
لرد بارنشون - صاحب روزنامه ی آبزرور - نقل می کند :
" در یکی از گردهمایی های انستیتو بین المللی اسپن ، اردشیر زاهدی در سخنانش خود را چاکر ، نوکر و جان نثار شاه معرفی کرد و در پایان نیز دولت ایران را به بی لیاقتی متهم ساخت .
در این موقع شهبانو فرح - که بنظر می رسید از گفته های توهین آمیز زاهدی نسبت به دولت در میان جمع خوشش نیامده بود - صحبت او را قطع کرد و پرسید :
نکند اردشیر بخاطر آنکه خودش می خواست نخست وزیر بشود ، این طور علیه دولت صحبت می کند ؟
زاهدی بلافاصله پس از شنیدن این حرف از جایش برخاست ، به کنار شهبانو آمد ، موی دم اسبی او را به کناری زد و پشت گردنش را بوسید !!! با دیدن این صحنه من و کسینجر نگاهی که حکایت از شگفت زدگی هر دویمان داشت به هم انداختیم . "
📚منبع: کتاب دربار به روایت دربار ، مرکز اسناد انقلاب اسلامی ، صص 37 و 38
✅✅سند شماره ۳۰
🔴فساد اخلاقی فرح پهلوی
روابط فرح با اطلاع شاه!
🔴انصاری ، پسرخاله فرح ، می نویسد :
" درباره رابطه فرح و جوادی یک بار یکی از فرماندهان گارد برای من حکایت کرد که در شکارگاه نخجیر ، یکی از سربازان گارد ، فرح و جوادی را در حال نامناسبی دیده بود و ظاهرا چون آدم متعصبی بوده ، طاقت نیاورده و نزد تیمساز مزبور می آید و ضمن بازگفتن ماجرا می گوید :
ما خیال می کردیم که از یک زن عفیفه (پاکدامن) نگهبانی می کنیم و نمی دانستیم که اینطور مسایلی هم در میان هست .
بار دیگر در مکزیک یکی از خدمه های مخصوص ، تاب نمی آورد و به شاه می گوید : اعلی حضرت این درست است که شهبانو دوست پسر داشته باشد ؟!
شاه هم طبق معمول سرخ می شود و چیزی نمی گوید ، اما جریان را با فرح در میان می گذارد و فرح هم آن مستخدم را بیرون می کند !
در مورد این روابط این را هم باید بگویم که اطلاع شاه از جریان ، باعث قطع آن نگردید و تا زمان مرگ شاه ادامه یافت . "
انصاری در ادامه ی این جریان می گوید :
" از فرد موثقی شنیدم که در همان ایامی که شاه در بیمارستان معاذی قاهره بستری و در حال مرگ بود ، جوادی و فرح شب ها در اتاق انتظار خصوصی بیمارستان را با هم به سر می بردند ."
انصاری در پایان این قسمت می گوید :
" من بارها وجود روابط میان فرح و مردان بیگانه را به شاه گوشزد کرده بودم ، اما با کمال تعجب ایشان جواب دادند که اینها اختیار پایین تنه ی خودشان را دارند و به کسی مربوط نیست ! "
📚منبع:کتاب دربار به روایت دربار ، مرکز اسناد انقلاب اسلامی ، صص 36 و 37
✅✅سند شماره۳۱
🔴میهمانی پرخرج شراب ، با بودجه بیت المال مسلمین !
🔴درباره ی ریخت و پاش های شاهانه در خصوص شرب خمر و مجالس عیش و نوش در کتب مختلف از خاطرات خاندان پهلوی و اذناب آنها مطالب زیادی نقل شده که نمونه ای از آن نامه ای است که محمود جم - از دفتر اشرف پهلوی - همراه با صورت خرید مشروب های مختلف به دربار شاهنشاهی ارسال کرده است :
" آقای شکرابی ، پنجشنبه شب در حدود نود نفر میهمان والاحضرت اشرف به شب نشینی دعوت دارند . دستور داده شد شام و مشروبات لازم مطابق صورت تهیه شود ، چون اعلیحضرت همایونی هم مفتخر خواهند بود ، البته شام و همه چیز باید خوب باشد . وزارت دربار شاهنشاهی عطف به دستور مقام وزارت مبنی بر تهیه احتیاجات پذیرایی نود نفر در پنجشنبه شب ، در کاخ والاحضرت اشرف پهلوی ، اینک صورت مربوطه بشرح زیر است :
ویسکی 10 بطر
کنیاک فرنگی 7 بطر
شراب سفید و قرمز 30 بطر
سودا 80 بطر
سینالکو 50 بطر
آبجو امریکایی 80 بطر
شراب لامار 70 بطر
منبع:کتاب دربار به روایت دربار ، مرکز اسناد انقلاب اسلامی ، ص 34
✅✅سند شماره۳۲
🔴وضعیت صنعت ایران در دوره پهلوی در مقایسه با دیگر کشورهای جهان
🔴سهم صنعت در تولید ناخالص ملی 18 درصد بود و به مراتب از سهم خدمات (35درصد) و نفت (35 درصد) در 1356-1357ش کمتر می شد و دیگر اینکه صادرات صنعتی غیرنفتی تنها 2 تا 3 درصد همه صادرات ایران در سال 1354 ش تشکیل می داد که در مقایسه با کشورهایی مثل هندوستان (بیش از 50 درصد)، سنگاپور (60 درصد) و مکزیک (33درصد) بسیار ناچیز می نمود.
📚منبع:تاریخ تحولات اجتماعی ایران
نوشته جان فوران استاد دانشگاه کالیفرنیای امریکا ترجمه تدین. ص 484
✅✅سند شماره۳۳
🔴اشاره علم به ضعف اعتمادبنفس شاه
🔴 بار دیگر ، سر شام در کاخ ملکه مادر ، شاه نظرم را درباره ی گزارش بی بی سی پرسید .
گفتم : " اهمیت زیادی نداشت . فقط به واقعیت ها پرداختند . "
در اینجا نسخه ای از گزارش را درآورد و شروع کرد به خواندن بخش هایی از آن . مطالب مربوط بود به حرف های دادستان که حمله ی جانانه ای به تروریسم در کل کرده بود ...
شاه گفت : " بسیار خوب ، شما به این می گویید بی اهمیت ؟ "
گفتم : " بله ، گزارش عین واقعیت است . "
گفت : " پس حالا فهمیدیم . حالا دیگر می دانیم که عین واقعیت از نظر بعضی اشخاص یعنی چه . "
و سپس بارانی از فحش و ناسزا بر سر من بارید و چنان فریاد می زد که مادرش و تمام خانواده سلطنتی از وحشت نفس هایشان را در سینه حبس کرده بودند .
خود من هم حیرت کرده بودم ، نه تنها بخاطر این گزارشی که کاملا حقیقت داشت ، بلکه به این سبب که موضوع بسیار بی اهمیت بود .
تا به حال سابقه نداشته که شاه این طور به من فحاشی کند . با وجود این ، آرامشم را حفظ کردم و حتی یک بار هم عصبانی نشدم . »
کتاب گفت و گوهای من با شاه ( خاطرات اسدالله علم ) ، جلد اول ، صص 372 و 373
این واکنش ها از طرف شاه برای یک موضوع بی اهمیت ، نشان از ضعف قابل توجه اعتمادبنفس شاه دارد . نظر یک رسانه ، آن هم رسانه انگلیسی ، چیزی نیست که یک انسان عاقل و سالم ، بابت آن عصبانی شود ، مگر آنکه به مقدساتش توهین کرده باشند .
متاسفانه ضعف اعتمادبنفس شاه در اعمال و رفتار مختلفش بوضوح موج می زند . از عصبانیت در برابر انتقادهای صحیح گرفته تا وحشت از شنیدن حقایق و مشکلات جامعه ، و نیز بلعیدن تملق ها و چاپلوسی هایی که از او می شود و ... .
✅✅سند شماره۳۴
🔴اقتصاد تک محصولی
🔴" سفیر امریکا امشب شام میهمان ما بود ... قول داد که به شرکت های نفتی فشار بیشتری وارد کند تا تولید ما را افزایش بدهند . " (1)
کتاب گفت و گوهای من با شاه ( خاطرات اسدالله علم ) ، جلد اول ، ص 277
۱:پ.ن: یک چیز در خاطرات درباریان به شدت به چشم می خورد : تمرکز صرف محمدرضا پهلوی و حکومتش بر نفت ؛ و بی توجهی به دیگر زمینه های تولید ثروت . یعنی اقتصاد " تک محصولی " ؛ یعنی وابستگی اقتصاد کشور به یک محصول (یعنی نفت) که مسلما تبعات بسیار ویرانگری بر وضعیت کشور داشت .
اندکی مطالعه در اوضاع آن زمان ، بخوبی تاثیرات ویرانگر نوسان قیمت نفت بر اقتصاد کشور را نشان می دهد . در کتاب مذکور نیز به انواع مشکلاتی که از این وابستگی حاصل می شود اشاره شده ولی خود علم هم در این بازی قرار گرفته بود . یعنی نه شاه و نه علم و نه هیچ یک از پهلوی ها به فکر زمینه ی دیگری برای تولید ثروت برای کشور نبودند .
به فکر انواع ترفندها برای چاپیدن از مردم برای پر کردن جیب خود بودند ، ولی برای افزایش ثروت جامعه نه .
محمدرضا پهلوی اتفاقا با واردات بی رویه اجناس خارجی ، حتی اجناسی که ایران در آن شهرت جهانی داشت ، تولید داخل را نابود کرد . یکی از این زمینه ها فرش بود .
اساسا پهلوی ها نمی دانستند چگونه حکومت کنند ؛ و ضرر این نادانی آنها ، نابودی اقتصاد کشور بود . در کتاب " مفاسد خاندان پهلوی " (تالیف دکتر شهلا بختیاری) که تالیف شده بر اساس اسناد ساواک و خاطرات خود درباریان است به تفصیل به این موضوعات اشاره شده است ؛ که می توانید با مراجعه به آن رامطالعه کنید .
✅✅سند شماره ۳۵
🔴چند درصد از روستاهای ایران در دوره پهلوی برق داشتند؟!
به رغم ایجاد مدرسه های روستایی توسط سپاه دانش، تنها 15 درصد روستاییان در سال 1350 ش از تحصیلات ابتدایی برخوردار می شدند و در سال 1354ش، 60 درصد مردان و 90 درصد زنان روستایی بی سواد بودند. در سالهای دهه 1350ش، 96 درصد روستاها برق نداشتند.
📚منبع:مقاومت شکننده،جان فوران استاد دانشگاه کالیفرنیای امریکا ترجمه تدین ،ص 477