فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#عکسنوشت
🔵 انتخابات در دوره پهلوی
هندرسن، سفیر آمریکا در ایران، در گزارشی به وزارت امور خارجهی آمریکا پیرامون انتخابات مجلس هجدهم، به تعیین نمایندگان مجلس از بالا اشاره می¬کند؛ نکته¬ای که صوری بودن انتخابات در این دوران را به رخ میکشد.
وی در این گزارش مینویسد: علاء وزیر دربار، اظهار داشت چند هفته پیش، اسدالله علم، رئیس املاک سلطنتی، به او گفته است به دستور شاه صورت اسامی عده¬ای را برای نامزدی نمایندگی مجلس تهیه کرده، شاه لیست مزبور را با اسامی نامزدهای نمایندگی از سوی زاهدی تطبیق داده و پس از یکدست کردن اسامی نامزدها، چند تن از نامزدها را جابهجا کرده است.
منبع: غلامرضا نجاتی، شصت سال خدمت و مقاومت، ج اول، ص 337 تا 340.
🔵دوران پان بازی
در زمان رضاشاه علاوه بر مجلس، قوای قضاییه (عدلیه) و مجریه نیز فاقد استقلال بودند. دستگاه های دولتی و وزارتخانهها، قدرت هیچگونه تصمیم گیری نداشتند و برخی به سبب شناختی که از روحیهی نظامی و استبداد رأی او داشتند، حتی قادر به اظهارنظر نبودند. در دوران حکومت رضاشاه ملی گرایی افراطی با هدف به حاشیه راندن اسلام شدت گرفت.
هم زمان با کودتای ۱۲۹۹ش (۱۹۲۱م) رضاشاه در ایران، امیر فیصل در ۱۲۹۸ش (۱۹۲۰م) در عراق و آتاتورک در سال ۱۳۰۰ش (۱۹۲۲م) در ترکیه به قدرت رسیدند. موج ملیت گرایی افراطی در این سه کشور در قالب پان ایرانیسم، پان عربیسم و پان ترکیسم ظهور کرد و از این طریق جدایی ملتهای مسلمان در منطقه حساس خاورمیانه در قلمرو نظام سلطه استعمار انگلستان صورت گرفت.
📚سرگذشت دیکتاتور ص ۷۱ و ۷۲
🔵فروپاشی توهم محبوبیت!
🔹شاه از یه جایی به بعد هرگز نخندید!
با آنکه حکومت پهلوی از اساس و همان ابتدای امر بر پایه عدم مشروعیت مستقر شده بود، اما محمدرضا پهلوی همیشه تصور می کرد پادشاه محبوب مردم ایران است. این باور کذایی با انقلاب سفید به شدت فزونی گرفت و شاه اعتقادی راسخ یافت که مردم بسیار او را دوست می دارند! از همین رو بود که با وقوع انقلاب اسلامی، شاه هنوز باور نکرده بود که مردم علیه او قیام کرده اند. تقریبا تا 17 شهریور 1357 این باور ادامه داشت. اما با وقوع جمعه سیاه و پیش از آن تظاهرات عید فطر، شاه دانست در میان مردم مشروعیتی ندارد:
«تظاهرات عید فطر که از قیطریه شروع شد و آن انبوه جمعیت غیر منظره و شعار حکومت اسلامی که همراه آن انبوه جمعیت بود و اساسا سازمان دهی بی چون و چرایی که آن جمعیت را به قیطریه کشانده و سپس در ردیف های منظم به راهپیمایی در خیابان ها آورد، زنگ خطر بزرگی بود. و تنها با گذشت چند روز جمعه 17 شهریور پیش آمد و آن تظارات و برخورد در میدان ژاله و صدای گلوله ها و خونی که بر آسفالت خیابان ریخته شد و این نیز دومین زنگ خطر بود و تازه شاه دانست که مردم علیه او هستند و این روحیه شاه را یکسره دگرگون کرد و حتی می شود این لغت را به کار برد که آن مرد با همه ابهت و قدرتی که به آن تظاهر می کرد یکسره شکست. پس از این دو حادثه دیگر کسی چهره خندان و شاداب شاه را ندید. او به انزوایش پناه می برد و اگر در جمع درباریان می آمد حرف نمی زد، شوخی نمی کرد و بر سر میز شام اخمو و در هم بود. و شام که تمام می شد بی درنگ میز شام را ترک می کرد و به اتاقش پناه می برد. با او نمی شد حرف زد چرا که بی حوصله بود و حالت افسردگی او روز به روز شدیدتر و محسوس تر می شد.» 1
📚احمدعلی مسعود انصاری/من و خاندان پهلوی/چاپ دوم، ص 140-141
🔵 قومیت ستیزی رضا ماکسیم!
کارگزاران فرهنگی حکومت رضاشاه، به تقلید از غرب "جدایی دین از سیاست" را از لوازم ملیت گرایی قلمداد میکردند. آنها بدون داشتن درک صحیح از شرایط تاریخی ایران، همبستگی میان علایق ملی و دینی را که در ایجاد وحدت و اقتدار کشور و هویت ملی جامعه ایرانی نقش مؤثری داشت، نادیده گرفتند. یکی دیگر از شاخصه های ملیت گرایی افراطی دوران رضاشاه، قومیت ستیزی و نفی اقلیتهای زبانی یا قومی جامعه ایرانی مانند: ترک، کرد، عرب، بلوچ، ترکمن و مانند آن بود.
اعمال تبعیض قومی و تلاش برای از بین بردن گویشها و لهجههای محلی، آداب و رسوم و لباسهای زیبای محلی با توسل به خشونت و نظامی گری از نمودهای این سیاست بود که آثار زیانباری برجای گذاشت.
ملیت گرایی افراطی در دوران رضاشاه به دلیل تضادهای درونیاش حتی با ملیت گرایی غربی نیز همخوانی نداشت.
📚سرگذشت دیکتاتور/ ص ۷۲ و ۷۳
🔵مدرنیزاسیون با سلاح!
سرکوب و از بین بردن قدرت عشایر و رؤسای آنها مبارزه با نظام زندگی ایلی به انگیزه ی جایگزین کردن نظام نوین زندگی اجتماعی، یکی از اهداف و اقدامات عصر رضاخان بود. خلع سلاح عشایر در سطحی گسترده توسط ارتش صورت گرفت و در کنار آن، ارتش برای تأمین نیروی خود از ایلات، خصوصا طوایف شکست خورده، سربازگیری می کرد تا به گونه ای خسارات وارده بر آنان را جبران کند گفتنی است که در سالهای آغازین سلطنت به دلیل ناتوانی در حراست از مرزهای کشور، علاوه بر مسلح کردن عشایر، تأمین امنیت منطقه نیز عملا به نیروهای محلی سپرده شد. مخالفت ها و شورشهای عشایر در برابر این اقدامات تا سال های میانه ی سلطنت همچنان ادامه داشت. سیاست خلع سلاح - که در صورت فراهم آوردن زمینه و امکانات و اجرای درست آن امر مثبتی بود. اگرچه از منظر امنیتی توجیه می شد، اما هدف دیگری را نیز پی می گرفت و آن این بود که رضاشاه و مشاوران و برنامه ریزان غرب گرای او،
جامعه ی عشایری را با مدرنیزاسیون مورد نظر خود ناسازگار میدیدند. اصولا نابودی جامعه ی عشایری مورد تو و از منظر آنان، جامعهی عشایری نمی بایست وجود باشد، تا برای تأمین امنیت عمومی خود نیازمند سلاح باشد.
📚سرگذشت دیکتاتور ص ۸۲
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#فیلم
قرارداد نفتی رضا شاه با انگلیس که به مدت شصت سال سهم ایران از فروش نفت خود را به ۲۰ درصد محدود می کرد
- خدا رو شکر نفت ملی شد !
✅ یکی دیگه از خیانت های #پهلوی به #ایران ما 😥
#اروند #عراق #رضاشاه #صدام #سعدآباد
✍اطلاعات بیشتر: http://mshrgh.ir/288281
#میهن_پرستی_پهلوی
🔵 کلک مرغابی برای استفاده شخصی از جواهرات خزانه!
#پهلوی_به_روایت_دربار
#فسادمالی
#رضاخان
#فساد
رضا خان در ابتدای سلطنت جرأت نمی کردکه زیور آلات و جواهراتی از خزانه کشور بردارد اما تیمور تاش وزیر دربار که برای راضی کردن او به هر عملی دست می زد، این سد را شکست. مسعود بهنود در این باره چنین می نویسد:
«پیش از آن کسی اجازه نداشت حتی جواهراتی که از خان های کشه شده و اموال مصادره ای آنها که به او تعلق گرفته بود، گردن آویز خانواده اش بشود. تیمورتاش وزیر دربار فورا تدبیری به کار برد و سینه ریز زمرد 182 قیراطی را که از خزانه به در آورده بود، جزو هدایای داده شده به پادشاه افغانستان به حساب آورد و در دفاتر نوشت، تا تاج الملوک نگران بازگرداندن آن خزانه نشودً شاه پس از آگاهی از این تدبیر لبخندی زد { و حرکت تیمور تاش را تأیید کرد}»
📚 منبع:از سید ضیاء تا بختیار/ مسعود بهنود/ ص 230
🔴خاندان بی هویت پهلوی
همسر دوم رضاخان تاجالموک مادر محمدرضا از خانوادۀ مهاجرینی بود، که پس از انقلاب بلشویکی روسیه از آذربایجان شوروی به ایران آمد. پدر تاجالملوک تیمورخان میرپنج بود. حاصل این ازدواج شمس، محمدرضا، اشرف و علیرضا بودند. بعد از ازدواج تاجالملوک و رضاخان ، آنها خانهای در حسنآباد اجاره کردند. اسباب زندگی آنها شامل یک زیلوی ساده، یک تشت، یک کوزه، دو صندوق چوبی، چند دست لحاف و تشک، یه لحاف کرسی و چند اسباب دیگر بود. شمس، محمدرضا و اشرف در این خانه به دنیا آمدند.
🖇 خاطرات تاج الملوک همسر رضاشاه و مادر محمدرضا پهلوی، ملیحه خسروداد، 28
💠دزدی های رضا شاه و بیگاری کشیدن از مردم رنجدیده و محروم و هدف از کشیدن جاده چالوس برای سرکشی به املاک خود در شمال بود نه راه دسترسی آسان برای مردم!
#تاریخ_ایران_مدرن
#یرواند_آبراهامیان
#شماره_۲
وزیر مختار بریتانیا می افزاید:
رضا شاه نسبت به ثروت حریص و طمع کار است و از دیدگاه او هر وسیله ای برای کسب پول و زمین مطلبوب است...جاده جدید منتهی به دره چالوس(در مازندران) که با هزینه هنگفتی ایجاد شده ، صرفا برای ارضای هوس شخصی وی بوده است.
British Legation ," Biographies of Leading Personalities in Persia ," FO 371/Persia 1940/34-24582
برخی بر این گمان بودند که رضاشاه برای شکوفایی منطقه اجدادی اش ، بقیه کشور را خشکانده است.
رضاشاه برای عمران و آبادی مازندران نه
تنها جاده های مختلف بلکه راه آهنی هم از تهران به بندر تازه تاسیس بندرشاه احداث کرد.
هتل های لوکسی در شهر های رامسر و بابلسر ساخت.در شهرهای ساری ، بابل و علی آباد که نامش را به شاهی تغییر داد ، کارخانه های دولتی قند و شکر ، توتون و نساجی تاسیس کرد.
وی برای تامین نیروی کار ارزان قیمت این کارخانه :
۱_ به #بیگاری کشیدن از مردم ، سربازان وظیفه
۲_ #آدم_ربایی از کارگران نساجی اصفهان
متوسل شد.
سفارت بریتانیا گزارش داد که کارخانه های وی با #کار_بدون_دستمزد سرپا مانده اند.
British Minister ," Annual Report for Persia (1934)," FO 371/Persia 1935/34-18995
📚منبع:کتاب تاریخ ایران مدرن نوشته یرواند آبراهامیان ص۱۴۰ و ۱۴۱
💠تاراج و دزدی های رضاشاه
بر اساس برآورد یکی از زندگی نامه نویسان هوادار #رضا_شاه ، ثروت وی به هنگام مرگ ۳ میلیون پوند و حدود ۱/۵ میلیون هتکار زمین بوده است.
D.Wilber , Reza Shah Pahlavi (Princeton : Exposition Prees , 1975) , pp.243-44.
بیشتر این زمین ها در منطقه اجدادی اش #مازندران قرار داشت . وی همچنین صاحب مزارع گندم در همدان ، گرگان و ورامین بود.
بخشی از این املاک با
۱_مصادره مستقیم
۲_از طریق نقل و انتقال مشکوک اموال دولتی
۳_از طریق آبیاری زمین های بایر
۴_با مجبور کردن زمین داران بزرگ و کوچک برای فروش زمین هایشان به قیمت اسمی
به دست آمد.
یکی از این قربانیان مال اندوزی #سپهدار بود.
در همان اوایل سال ۱۳۱۱/۱۹۳۲ ، سفارت #بریتانیا گزارش داد که رضاشاه (حرص غریبی نسبت به زمین دارد) ، طوری که همه خانواده ها را روانه #زندان می کند مگر اینکه با فروش املاک شان به وی موافقت کنند :
اشتهای سیری ناپذیر وی به اندازه ای است که عجیب نخواهد بود اگر چند صباح دیگر کسی بپرسد چرا اعلی حضرت بی درنگ همه ایران را به نام خود به ثبت نمی رسانند.
British Legation , " Report on Seizures of Land by the Shah ," FO 371 / Persia 1932 / 34-16077
این گزارش در ادامه می افزاید:
او همچنان در کار انباشت ثروت از راه های #مشکوک است و فرماندهان ارشد نظامی خود را نیز در کار آزاد گذاشته است.
و در عین حال ، از هیچ فرصتی برای بی اعتبار کردن فرماندهان در صورت سوءظن نسبت به قدرت گرفتن آنان از طریق اندوختن ثروت پرشمار برای بهره گیری شخصی فروگذار نمی کند.
البته اگر آنان سهم عمده ای از ثروت به دست آمده را به شاه بدهند ، او نیز از #دزدی های آنان چشم پوشی خواهد کرد.
British Minister , " Annual Report for Persia (1927) ," FO 371/Persia 1928 / 34-13069
📚 منبع: کتاب تاریخ ایران مدرن نوشته یرواند_آبراهامیان ،ص ۱۴۰
✳️ رضاخان و برگزاری کارناوالهای شادی در ایام عزاداری سیدالشهدا «ع»
رفتهرفته هر سال نسبت به سال قبل برگزاری مجالس عزاداری سخت میگردید و از سال ۱۳۱۵/۱۶ در ماه محرم از طرف دولت از سران اصناف و بنگاهها اجباراً خواسته میشد که کارناوال راه بیندازند و سال ۱۳۱۹ روز کارناوال مصادف با دههٔ اول ماه محرم (عاشورا) بود و شب قبل کارناوال مفصلی به راه انداختند که در کامیونها عدهای عملهٔ طرب و فواحش را جمع کرده بودند که در کامیونها به رقص و پایکوبی میپرداختند.
منبع:حسین_مکی،تاریخ_بیستساله_ایران ، ج۱، ص ۴۵۲.
🔴دیکتاتوری به نام رضاخان
در سال ۱۳۰۱ که روزنامه حیاتجاوید رسیدگی به بودجه وزارت جنگ را در جلسه علنی مجلس شورای ملی پیش کشید. فردای آنروز سردارسپه(رضاخان) آقای فلسفی مدیر روزنامه مزبور را فراخواند به جای ذکر منطق و دلیل و ابراز صورت بودجه جزء وزارت جنگ ... مشت گرهخوردهاش را به دهان آن روزنامهنویس نواخت که دو دندانش شکست.
🖇 تاریخ احزاب سیاسی، ملکالشعرای بهار، ج۱، ص ۲۲۵
💠دیکتاتوری رضاشاه و از بین بردن مخالفین توسط وی
#تاریخ_ایران_مدرن
#یرواند_آبراهامیان
#شماره_۳
رضا شاه انتخابات ورود به مجلس را به دقت تحت نظارت خود قرارداده بود.
شخصا نتایج هر انتخابات و در نتیجه ترکیب هر مجلس را_اعم از مجلس پنجم در سال ۱۳۰۵/۱۹۲۶ تا مجلس سیزدهم در سال ۱۳۱۹/۱۹۴۰_تعیین می کرد.
مکانیسم نظارتی آن نیز بسیار ساده بود.شاه_به همراه رئیس شهربانی_فهرست نامزدهای احتمالی را بررسی کرده و آن ها را با صفاتی چون "مناسب" یا "بد" ، "فاقد عرق ملی" ، "دیوانه" ، "مغرور" ، "مضر" ، "احمق" ، "خطرناک" ، "بی شرم" ، "لجوج و یک دنده" یا "کله پوک" علامت گذاری می کرد.
(دفتر ریاست جمهوری ، اسنادی از انتخابات مجلس شورای ملی در دوره پهلوی اول ، تهران ۱۳۶۸ ، ص ۴۴_۳۷)
شاه برای مطمئن شدن از فرمانبرداری نمایندگان ، مصونیت پارلمانی را نادیده می گرفت ، همه احزاب سیاسی اعم از گروه های هواخواه را #ممنوع و کلیه روزنامه های مستقل را #تعطیل می کرد و جماعتی را به کار می گماشت که خود حکومت آنان را مخبر و مامور مخفی می نامید.
وزیر مختار بریتانیا در اوایل سال ۱۳۰۵/۱۹۲۶ گزارش داد که به نظر می رسد رضاشاه می کوشد نوعی اتوکراسی نظامی برپا کند و هدفش نه تنها بی اعتبار کردن سیاستمداران کهنه کار ، بلکه کل دولت پارلمانی است...
او فضای بی اطمینانی و ترس ایجاد کرده است.
کابینه از مجلس می ترسد ؛ مجلس از ارتش در هراس است ؛ و در مجموع همگی از شاه می ترسند.
British Minister , "Annual Report for Persia (1926) , "FO 371/persia 1927/34-12296
نمایندگان و دیگر سیاستمداران #منتقد شاه عاقبت دلخراشی داشتند.
مثلا ساموئل حیم ، نماینده یهودی ، به جرم خیانت اعدام شد ؛ میرزاده عشقی ، شاعر سرشناس ، سوسیالیست و سردبیر نشریه قرن بیستم ، و خسرو شاهرخ ، نماینده زرتشتی ، در روز روشن هدف گلوله قرار گرفتند.محمد فرخی یزدی نماینده مجلس و سردبیر پیشین نشریه سوسیالیستی طوفان ، ناگهان در بیمارستان در گذشت.
سید حسن مدرس که رهبری حزب اعتدالیون را پس از بهبهانی بر عهده گرفته بود ، به روستایی دور افتاده در خراسان تبعید شد و در آنجا به طور ناگهانی در گذشت.
سفارت بریتانیا در سال ۱۳۰۵/۱۹۲۶ گزارش داد که :
مجلس ایران را نمی توان چندان جدی تلقی کرد.هیج یک از نمایندگان استقلال رای ندارند ، همچنان که انتخابات مجلس هم آزادانه انجام نمی شود.
اگر اراده شاه بر تصویب لایحه ای قرار گیرد ، آن لایحه تصویب می شود و اگر شاه مخالف باشد ، آن لایحه از دستور کار خارج خواهد شد.
British Minister , "Annual Report for Persia (1927) , "FO 371/Persia 1928/34-13069
📚 کتاب تاریخ ایران مدرن،یرواند آبراهامیان،صفحات ۱۴۳ تا ۱۴۵
🔴کشتار وحشیانه مخالفین و انتخابات فرمایشی توسط رضاشاه
#تاریخ_ایران_مدرن
#یرواند_آبراهامیان
#شماره_۳
رضا شاه انتخابات ورود به مجلس را به دقت تحت نظارت خود قرارداده بود.
شخصا نتایج هر انتخابات و در نتیجه ترکیب هر مجلس را_اعم از مجلس پنجم در سال ۱۳۰۵/۱۹۲۶ تا مجلس سیزدهم در سال ۱۳۱۹/۱۹۴۰_تعیین می کرد.
مکانیسم نظارتی آن نیز بسیار ساده بود.شاه_به همراه رئیس شهربانی_فهرست نامزدهای احتمالی را بررسی کرده و آن ها را با صفاتی چون "مناسب" یا "بد" ، "فاقد عرق ملی" ، "دیوانه" ، "مغرور" ، "مضر" ، "احمق" ، "خطرناک" ، "بی شرم" ، "لجوج و یک دنده" یا "کله پوک" علامت گذاری می کرد.
(دفتر ریاست جمهوری ، اسنادی از انتخابات مجلس شورای ملی در دوره پهلوی اول ، تهران ۱۳۶۸ ، ص ص ۴۴_۳۷.)
شاه برای مطمئن شدن از فرمانبرداری نمایندگان ، مصونیت پارلمانی را نادیده می گرفت ، همه احزاب سیاسی اعم از گروه های هواخواه را #ممنوع و کلیه روزنامه های مستقل را #تعطیل می کرد و جماعتی را به کار می گماشت که خود حکومت آنان را مخبر و مامور مخفی می نامید.
وزیر مختار بریتانیا در اوایل سال ۱۳۰۵/۱۹۲۶ گزارش داد که به نظر می رسد رضاشاه می کوشد نوعی اتوکراسی نظامی برپا کند و هدفش نه تنها بی اعتبار کردن سیاستمداران کهنه کار ، بلکه کل دولت پارلمانی است...
او فضای بی اطمینانی و ترس ایجاد کرده است.
کابینه از مجلس می ترسد ؛ مجلس از ارتش در هراس است ؛ و در مجموع همگی از شاه می ترسند.
British Minister , "Annual Report for Persia (1926) , "FO 371/persia 1927/34-12296
نمایندگان و دیگر سیاستمداران #منتقد شاه عاقبت دلخراشی داشتند.
مثلا ساموئل حیم ، نماینده یهودی ، به جرم خیانت اعدام شد ؛ میرزاده عشقی ، شاعر سرشناس ، سوسیالیست و سردبیر نشریه قرن بیستم ، و خسرو شاهرخ ، نماینده زرتشتی ، در روز روشن هدف گلوله قرار گرفتند.
محمد فرخی یزدی نماینده مجلس و سردبیر پیشین نشریه سوسیالیستی طوفان ، ناگهان در بیمارستان در گذشت.
سید حسن مدرس که رهبری حزب اعتدالیون را پس از بهبهانی بر عهده گرفته بود ، به روستایی دور افتاده در خراسان تبعید شد و در آنجا به طور ناگهانی در گذشت.
سفارت بریتانیا در سال ۱۳۰۵/۱۹۲۶ گزارش داد که :
مجلس ایران را نمی توان چندان جدی تلقی کرد.هیج یک از نمایندگان استقلال رای ندارند ، همچنان که انتخابات مجلس هم آزادانه انجام نمی شود.
اگر اراده شاه بر تصویب لایحه ای قرار گیرد ، آن لایحه تصویب می شود و اگر شاه مخالف باشد ، آن لایحه از دستور کار خارج خواهد شد.
British Minister , "Annual Report for Persia (1927) , "FO 371/Persia 1928/34-13069
📚کتاب تاریخ مدرن ،آبراهامیان،صفحات ۱۴۳ تا ۱۴۵
🔵برای این مقدار غارت، کامیون کافی نبود!
#پهلوی_به_روایت_دربار
#فسادمالی
#فساد
#رضا_خان
در طول سالهای 1930 تا 1939 که گروههای باستان شناسی آمریکایی در ایران به فعالیت پرداختند حجم بسیاری از آثار باستانی ایرانی از کشور خارج شد. به طوری که در سال 1935 پس از خروج اولین محموله از اشیای مکشوفه در تخت جمشید سفیر آمریکا در ایران گفت: «تعداد زیادی کامیون نیاز بود تا آثار باستانی متعلق به موسسه ی شرق شناسی از تخت جمشید برای انتقال به آمریکا، به بوشهر فرستاده شود.» رئیس موسسه شرق شناسی هم در سال 1940 در اظهار نظری در رابطه با اشیائی که موسسه در تخت جمشید به دست آورده بود، گفت: « کمتر محلی چنین ثمرات جالب توجهی به بار آورده است.»
📚منبع: تاراج بزرگ؛ آمریکا و غارت میراث فرهنگی ایران/ 1320- 1304 خورشیدی دکتر قلی مجد/ ترجمه مصطفی امیری
بسم الله
.
.
دیکتاتوری رضاخان در مورد ازدواج دختران :
در سال ۱۳۱۷ رضاخان تصمیم گرفت دو دختر بزرگش ( شمس و اشرف) را شوهر دهد.
دو نفر کاندید شدند ، از دو خانواده معروف که سرسپرده انگلیسی ها بودند :فریدون جم و علی قوام.
همان روز ، خود اشرف با ناراحتی برای من [ حسین فردوست ] تعریف کرد که پدرم ما را صدا کرد و گفت :موقع ازدواجتان است و دو نفر برای شما در نظر گرفته شده است . شمس چون خواهر بزرگتر است ، انتخاب اول با او است و دومی هم نصیب تو خواهد شد ! چنین شد و چون فریدون جم خوش تیپ تر و جذاب تر بود ، شمس او را انتخاب کرد و علی قوام ، که چه از نظر قیافه و چه از نظر شخصیت با جم تفاوت زیادی داشت ، سهم اشرف شد!
شمس و اشرف که در زمان رضاخان جرات نداشتند حرف طلاق را بزنند ، تا مرگ رضا با آنها زندگی کردند و پس از فوت او هر دو طلاق گرفتند. .
.
منبع :خاطرات حسین فردوست / جلد اول / صفحه ۶۳ .
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#فیلم
شاه : متعهد می شوم که #بی_قانونی ، #ظلم و #فساد گذشته دیگر تکرار نشود
«سخنرانی شاه در آبان ۵۷ »
✅فرح دیبا (پهلوی) در گفتوگو با روزنامه آلمانی «دیولت» در پاسخ به سوال خبرنگار در رابطه با حکوت شوهرش محمدرضاپهلوی گفت:
💠خبرنگار:در رژیم همسر شما هم آن زمان هزاران نفر شکنجه و تعقیب شدند؟
⭕️فرح: بله. ما اشتباه کردیم. آنچه هم در زمان ما رخ داد بد بود. مشاوران همسر من، دولت و شخص شاه آلارمها را ناشنیده گرفتند. شوهر من بیش از حد سرگرم سیاست خودش بود. او به آدمهای عوضی اعتماد کرد. دست بسیاری از ژنرالها و کارمندان بلندپایه را باز گذاشت.