الهی ...
🔹الهى! اگر كار به گفتار است، بر سر گويندگان تاجم، و اگر به كردار است، به مورى محتاجم.
🔹الهى! اگر يك بار گويى: «بنده من» از عرش بگذرد خنده من.
🔹الهى! به بهشت و حور چه نازم؟ مرا نظرى ده كه از هر نظرى بهشتى سازم.
🔹الهى! اگر دوستى نكرديم، دشمنى هم نكرديم! اگر چه بر گناه مصرّيم، بر يگانگى حضرت تو مقرّيم.
🔹الهى! عبد الله را از سه آفت نگاهدار: از وساوس شيطانى، و از مكايد نفسانى، و از غرور نادانى.
🔹اى عزيز! بهشت و دوزخ بهانه است، مقصود خداوند خانه است.
🔹الهى! اگر چه بهشت چون چشم و چراغ است، بى ديدار تو درد و داغ است.
🔹الهى! در دلهاى ما جز تخم محبّت مكار، و بر جانهاى ما جز باران رحمت مبار!
📙 بخشی از مناجات نامه خواجه عبدالله انصاری
🆔 @sokhanerfan
🌸اشعار بزرگان آکنده از اخلاق، عرفان و اسلام ناب است
حضرت آیت الله خامنهای دیشب در دیدار شاعران فرمودند:
اشعار بزرگان و قلههای شعر فارسی همچون #حافظ، #سعدی، #فردوسی و #مولوی آکنده از #اخلاق، تعلیم، تعهد، حکمت، #عرفان، #معنویت و #اسلام_ناب است. بنابراین تفکیک جنبه هنری و زیباشناختی شعر از جنبه رسالت و تعهد آن، مغالطهای واضح و ناشی از غفلت یا کمسوادی است.
(۹۸/۲/۳۰)
🆔 @sokhanerfan
علامه طباطبایی __ نامه ها.mp3
8.49M
#برهان_صدیقین از زبان علامه طباطبایی (قدس سره)
🔸 سوال از علامه طباطبایی درباره فرازی از دعای #ابوحمزه_ثمالی: (وَأَنْتَ دَلَلْتَنِي عَلَيْكَ، وَدَعَوْتَنِي إِلَيْكَ، وَلَوْ لاَ أَنْتَ لَمْ أَدْرِ مَا أَنْتَ) و پاسخ صوتی علامه طباطبایی
🆔 @sokhanerfan
🔹مقام معظم رهبری:
🌸اشعار قله های شعر فارسی، آکنده از اخلاق، عرفان و اسلام ناب است
🔹قلّههای شعر فارسی چه کسانی هستند؟ #سعدی، #حافظ، #مولوی، #فردوسی؛ اینها قلّههای شعر فارسی اند. شما ببینید شعر اینها که قلّهی هنر شعریِ طول تاریخ ما است، در چه جهت هایی به کار رفته! سعدی یک بوستان دارد که بهترین اثر هنری او است -گلستان بعد از بوستان قرار میگیرد- در بوستان شما نگاه کنید، [میبینید] این هنر فاخرِ فوقالعاده برجسته همیشه در خدمت اخلاق، در خدمت تعلیم، در خدمت تعهّد [است]؛ از اوّل تا آخرِ بوستان این جوری است [یعنی] هنر شعر در خدمت اخلاق است.
سعدی اگر عاشقی کنی و جوانی
عشق محمّد بس است و آل محمّد
یا:
به جهان خرّم از آنم که جهان خرّم از اوست
عاشقم بر همه عالَم که همه عالَم از اوست
🔹#حافظ [همین طور]؛ البتّه عقیدهی بنده این است که شعر زمینی در دیوان حافظ هست امّا بلاشک شعر عرفانی، شعر برجسته و شعر ممتاز است؛ بزرگانی مثل مرحوم علّامه طباطبائی شعر حافظ را برای بعضی از شاگردانشان تفسیر می کردند که اینها نشستهاند آن تفسیرها را نوشته اند و جمع کرده اند و تدوین کرده اند؛ یعنی عرفانِ شعر حافظ این [جور] است.
عشقت رسد به فریاد گر خود بَسان حافظ
قرآن زبر بخوانی با چارده روایت
حافظ این [جور] است؛ قرآن را حالا از رو هم ما به سختی میخوانیم [امّا او] از بَر میخواند آن هم با چهارده روایت که هفت قاریِ معروفِ صاحبانِ سبکند که هر کدام دو راوی دارند، میشود چهارده روایت؛ یعنی اینها این جوری هستند، این قلّهی شعر است.
🔹#فردوسی [همین طور]؛ فردوسی، «حکیم فردوسی» است؛ شما توجّه کنید، در بین شعرای ما «حکیم فردوسی» [مطرح] است؛ حکمت فردوسی حکمت الهی است. در عمق داستانهای فردوسی، حکمت گنجانده شده؛ تقریباً در همهی داستانها یا بسیاری از داستانهای فردوسی، حکمت هست؛ لذا به فردوسی میگویند «حکیم فردوسی»؛ ما به کمتر شاعری در طول تاریخ حکیم میگوییم امّا اسم او حکیم فردوسی است.
🔷#مولوی که دیگر وضعش معلوم است؛ مولوی که یکسره #عرفان و #معنویّت و #حقیقت و #اسلام_ناب و #معرفت_توحیدیِ خالص [است]؛ او هم این [گونه] است. اینها قلّههای شعر فارسیاند؛ اگر چنانچه بنا باشد که ما تصوّر کنیم که جنبهی هنری و زیباییشناختی شعر از جنبهی معنوی و رسالتی و پیامیِ او جدا است، باید همهی اینها را از دایرهی شعر بیرون بریزیم، بگوییم اینها شعر نیست؛ در حالی که برترین شعرهای زبان فارسی، اینها است.
🎙آیت الله خامنه ای 30/ 2/ 1398
🆔 @sokhanerfan
🌺 حكمت نقل قصص در قرآن
قرآن مجموعه اى است كه به انحاء مختلف راههاى سعادت بشرى را بيان نموده است، گاهى به صورت احكام و گاهى به صورت قصص و حكايتها؛ حكايت انبيا را كه قرآن ذكر مى كند به جهت جنبه تاريخى آن نيست، چون قرآن كتاب تاريخ نيست و ذكر كردن احوال آدم به جهت تاريخ دانستن نيست، زيرا به ما چه مربوط است كه فلان قضيه، فلان جور شده است، بلكه ذكر قصه آدم با شيطان براى تنبيه ماست تا بدانيم كه اگر كسى از بهشت دور مانده، چه طور بايد دوباره به آن وارد شود و چگونه مى شود كه از درگاه خداوند به انسان خطاب اخراج مى رسد؟ و كدام صفت باعث غفران مى گردد؟ و كدام صفت باعث لعن مى باشد؟
قرآن مجيد در قصص و حكايات انبيا كه سير مردمان برجسته و قابل ذكر را براى ما بيان مى كند، براى اين است كه بدانيم برجستگان عالم كه مربى بشر بوده اند چطور خودشان تربيت يافته اند و رفتار آنها چگونه بوده است؟
حضرت موسى بعد از آن همه سير، روى منبر نشست و مى خواست براى مردم وعظ كند به قلبش خطور كرد كه من از كجا به كجا رسيدم و چقدر بزرگ و افضل شدم، فوراً حكم شد بيا پايين و چون ناقصى برو تا تربيت بيابى و اگر تربيت يافتى آن وقت مىآيى و تربيت مىكنى، فوراً از منبر پايين آمد و هر چه مردم التماس كردند كه نرو، گفت: خير، بايد بروم؛ و لذا با آن رفيقش آمد تا خضر را پيدا كرد و چه تربيتها از او
گرفت، و چقدر آداب تعلّم، در آيه شريفه اى كه حكايت حال او را مىفرمايد وجود دارد: «قَالَ لَهُ مُوسَى هَلْ أتَّبِعُكَ عَلَى أنْ تُعَلِّمَنِ مِمَّا عُلِّمْتَ رُشْداً»
شهيد ثانى در منية المريد مى فرمايد: دوازده ادب از آداب تعلّم بلكه بيش از آن در اين آيه هست.
بالجمله: انسان بايد بداند كه مثل افراد انواع ديگر نيست، او نوعى است كه از افراد آن مانند يحيى عليه السلام، عيسى عليه السلام و ايّوب عليه السلام و زكريا عليه السلام مى باشند. لذا بايد ببيند اينها چه سيرهايى نموده اند تا به آنجا رسيده اند.
تقريرات فلسفه امام خمینی، ج3، ص: 459
🆔 @sokhanerfan
🌸 پیامبر اکرم (ص) برای ما چه می خواست ؟
حضرت پيغمبر اكرم صلى الله عليه و آله و سلم نمى خواست كه ما فقط به چراگاه بهترى برسيم كه خورد و خوراكش بيشتر از اينجا باشد و در همان جنبه اى كه الاغ- مثلًا- از صورت جماع لذت مى برد ما هم پايبند همان جنبه باشيم و به جماعى برسيم كه طولش پانصد سال خواهد شد با آن حور العين هايى كه هست.
بلى، چون نمى شد يك دسته از افراد بشر را به غير اين گونه چيزها به آخرت آورد، اينها را براى اين گونه اشخاص فرمود تا لا اقل به طمع اينها از آتش بيرون آمده و در چنين مرعايى واقع شوند؛ زيرا منظور اصلى اين است كه مردمان به آن مقامى برسند كه خودِ مبلّغ قرآن به آن مقام رسيده است؛ «ثُمَّ دَنَا فَتَدَلَّى* فَكَانَ قَابَ قَوْسَيْنِ أوْ أدْنَى»
منظور او اين بود و راههاى اين سعادت را هم بيان نمود، ولى چون ما خوشبختى را تنها در اين مى بينيم كه اين بطن و فرج خوشبخت باشند، لذا ما هم كفايت كرديم به اينكه خوشبختى در اين چند روز باشد، غافل از اينكه اين عالم حيات ندارد، سعادت ندارد، لذت ندارد و لذاتش مخلوط به هزاران الم است، لذيذ بالذات ندارد و لذتى جز لذت ضعيف كه
ادراك آن نيز خوشبختى و سعادت ضعيف خواهد بود ندارد.
تقريرات فلسفه امام خمینی، ج3، ص: 460
🆔 @sokhanerfan
🌺 فضيلت و اعمال شب و روز جمعه
کسى که بخواهد بر اساس روایت «إِنَّ لِلهِ فِی أَیّٰامِ دَهْرِکُمْ نَفَحٰاتٌ ألاٰ فَتَرصَّدُوا لَهٰا» در انتظار فرصتهاى مناسب و مترصّد وزش نسیمهاى رحمت باشد، باید بداند که یکى از بهترین فرصتها، فرصت شب و روز جمعه است; فرصتى که مى تواند در آن، هم مغفرت حضرت حق را به سوى خویش جلب کند و هم رحمتش را؛ با مغفرت، گناهان گذشته را بپوشاند و با رحمت، کمبودها را جبران نموده، و نیروى تازه براى تلاشى جدید در روزهاى آینده به دست آورد.
آنچه بر این نکته دلالت دارد، تعبیرات فراوانى است که در روایات اهل بیت (علیهم السلام) در این زمینه وارد شده که به بعضى از آنها اشاره مى شود:
1ـ از روایتى که امام صادق (علیه السلام) از پدران خود از رسول گرامى اسلام (صلى الله علیه وآله) نقل مى کند به دست مى آید: خدایى که در میان انبیا، پیغمبر اکرم (صلى الله علیه وآله) را و در میان اوصیا، امیر مؤمنان على (علیه السلام) را و در میان ماهها، رمضان را و در میان شبها، لیلة القدر را برگزید، در میان روزها، روز جمعه را انتخاب کرده است.
و در تعبیرى دیگر از امام صادق (علیه السلام) آمده است: «خداوند در تمام اشیا، چیزى را برگزیده است و از میان ایّام، روز جمعه را».
2ـ در حدیث دیگرى از امام باقر (علیه السلام) مى خوانیم: خورشید بر روزى طلوع نکرد که با فضیلت تر از روز جمعه باشد.
3ـ به سندهاى معتبر از رسول خدا (صلى الله علیه وآله) نقل شده است که: فرشته اى از ابتدا تا انتهاى شب جمعه (از سوى پروردگار) ندا مى دهد: «آیا تقاضا کننده اى هست تا عطایش کنم؟ آیا توبه کننده اى هست تا توبه اش را بپذیرم؟ آیا استغفار کننده اى هست تا مورد مغفرتش قرار دهم؟ اى کسى که طالب خیرى! به سوى من آى، و اى کسى که طالب شرّى! دست نگه دار» پیوسته این ندا را مى دهد تا این که صبح طلوع کند، زمانى که صبح طلوع کرد به جایگاه خودش در ملکوت آسمان برمى گردد.
نظیر همین بیان به سند معتبر دیگر (مطابق روایتى از امام صادق (علیه السلام))، در ارتباط با حاجات دنیا و آخرت، توبه از گناهان، زیاد شدن روزى، شفاى بیماران، خلاصى از زندان و نجات از ظلم، از فوق عرش از جانب خداوند سبحان، ندا داده مى شود.
4ـ به سند معتبر از امام صادق(علیه السلام) نقل شده که حضرت یعقوب (علیه السلام) به فرزندانش وعده داد و فرمود: «به زودى براى شما استغفار مى کنم» (سَوْفَ أَسْتَغْفِرُ لَکُمْ رَبِّى) و زمانى که براى این استغفار در نظر گرفت تا درخواست او مورد قبول واقع گردد، سحرگاهان شب جمعه بود.
5ـ مستحب است روز جمعه، خصوصاً جمعه ماه رمضان، زودتر از روزهاى دیگر به مسجد رود، چون از روایت امام باقر (علیه السلام) بدست مى آید که ملائکه مقرّبین، روز جمعه فرود مى آیند و اسامى واردشوندگان به مسجد را مى نویسند.
6ـ طبق بعضى از روایات قائم آل محمّد ـ عجّل الله تعالى فرجه الشریف ـ در روز جمعه ظهور مى کند.
باید همواره ـ به خصوص در روزهاى جمعه ـ به یاد آن حضرت باشیم و جلسات خود را با یاد آن منجى جهان بشریت نورانى کنیم و تعجیل در ظهورش را از خداوند قادر متعال بخواهیم.
📙 مفاتیح نوین
🆔 @sokhanerfan
✅چرا هر کس فاطمه سلام الله علیها را شناخت شب قدر را ادراک میکند؟
✳️رابطه انسان کامل (مانند حضرت زهرا سلام الله علیها) با شب قدر چیست؟
پاسخ:
حقيقت شب قدر در آنچه به طور معمول میدانیم خلاصه نميشود، بلكه حقايقي وراي اين حقيقت وجود دارد كه بايد در سير معراج معارف به آنان دست پيدا كرد. اين مطلب بر اساس فرموده خداوند متعال است كه فرمود: « و ما ادراك ما ليلة القدر» اين تعبير بيان ميكند درك حقيقت شب قدر از عهده هر كسي بر نميآيد.
@sokhanerfan
بنابراين آنچه در معناي شب قدر گفته ميشود، بر اساس فهم عرف مردم است و نه بر اساس حقیقت شب قدر. لذا بايد براي درك حقيقت شب قدر عميق تر فکر كرد. چنانكه فرمايش امام صادق در اين زمينه راهگشاست كه آن حضرت در حقیقت شب قدر به نقل از تفسیر فرات كوفي میفرماید: «الليلة فاطمة و القدر الله فمن عرف فاطمة حق معرفتها فقد أدرك ليلة القدر» حقيقت ليلة القدر حضرت فاطمه است هر كسي وي را درك کرده و بشناسد، شب قدر را درك كرده و شناخته است.» این فرمايش امام، يك رمز و كد براي اهل معناست.
براي توضيح عرض مي كنم در آيه شريفه «انا انزلناه فی لیلة القدر» لفظ «فی» دلالت بر ظرفيت مي کند. یعنی ما قرآن را در ظرفي به نام «ليلة القدر» نازل كرديم.
@sokhanerfan
از طرفي مي دانيم، ظرف در ظرف زمان خلاصه نمي شود، بلكه شامل ظرف مكان مادي و مكان معنوي نيز مي شود.
@sokhanerfan
حال بايد ديد ظرف در اين آيه به چه معناست. به اعتقاد ما، لفظ «فی» در اين آيه علاوه بر ظرف زمان، بر ظرف مكان معنوي نزول قرآن، يعني حقيقتي كه قرآن را در خود جاي داده است و با آن اتحاد و يگانگي برقرار كرده و عين قرآن شده است دلالت ميكند و آن حقيقت، چيزي جز حقيقت انسان كامل كه قرآن ناطق و عين قرآن است، نيست.
بنابراين انسان كامل، خود به تمامه، شب قدر است و جمله امام صادق (ع) درباره جده بزرگوارشان حضرت فاطمه زهرا سلام الله عليها با اين صورت بندي و اين تفسير قابل فهم است.
«ليله» كه به معناي شب در برابر روز است، حقيقتش خفا و اختفا و فقر و فقد و فنا در برابر نور، روز و ظهور است.
اين كلمه اشاره دارد به حقيقتي كه در برابر حق تعالي، فقر محض و فاني است و خودبيني ندارد و به اعتباري خودي در كار نيست و انسان كامل در برابر حق، اين گونه است. يعني شيء ثاني در برابر حق نيست، بلكه خليفه و مظهر اوست، لذا اطاعت از او، عين اطاعت از خدا و عصيان در برابر او، عصيان در برابر خدا و بغض و حب او، عين بغض و حب خداوند است.
ما اين معاني را از كلمه «ليله» ميفهميم كه مفيد معناي خفا و ستر است و اين ليله به «قدر» اضافه شده كه به معناي منزلت است و اين «قدر» چيزي جز «حق» نيست كه عين قدر و منزلت و بزرگي است، چون خدا ، عين عظمت است و «ليله» به معناي انسان كاملي است كه به اين حقيقت اضافه شده است.
🔹 آیت الله استاد حسن رمضانی
💢کانال سخن عرفان
🆔 @sokhanerfan
🌷🌷🌷🌷
🌷 اهمیت شب قدر
از امور مهم در ماه رمضان شب قدر است. شبى كه از هزار ماه بهتر مى باشد. رواياتى داريم مبنى بر اين كه از هزار ماه جهاد بهتر، و از سلطنت هزار ماه بهتر، و عبادت آن بهتر از عبادت هزار ماه مى باشد. و خلاصه، شب شريفى است كه روزى بندگان، اجلهاى آنان و ساير امور مردم از خوب و بد در آن مقدّر مى گردد. شبى كه قرآن در آن نازل شد.
@sokhanerfan
شبى كه به نص قرآن مبارك است. در روايات اهل بيت آمده است:
فرشتگان در شب قدر فرود آمده و در زمين پخش مى شوند، بر مجالس مؤمنين گذشته، بر آنان سلام مىكنند و براى دعاهاى آنها «آمين» مى گويند، تا آنگاه كه سپيده دم طلوع كند.
📙 المراقبات - آیت الله ملکی تبریزی
🆔 @sokhanerfan
🌺🌺🌺
🌺 مراتب شب قدر
از بعضى از روايات بر مى آيد كه شب قدر مراتبى دارد و شب قدرى كه در قرآن آمده است، شب قدرى است كه آخرين مراحل مشيت الهى در آن صورت گرفته و پس از آن تغيير و تبديلى انجام نمى شود.
@sokhanerfan
و نيز از بعضى روايات بر مى آيد كه شب نيمه شعبان و نوزدهم و بيست و يكم و بيست و سوم ماه رمضان از شبهاى قدر بوده و شب آخر برترين آنهاست كه شب «جهنّى» ناميده مى شود و همين شب است كه مقدرات در آن، تغيير نمى كند و به احتمال قوى شب بيست و هفتم ماه رمضان نيز از شبهاى قدر است.
@sokhanerfan
و كسى كه مى خواهد احتياط كند بايد در تمام اين پنج شب اعمال شب قدر را انجام دهد.
📙 المراقبات - آیت الله ملکی تبریزی
🆔 @sokhanerfan
🌴 مقام بالای امیر المومنین علیه السلام در بیان امام خمینی (ره)
تو خيال مى كنى كه امتياز نماز حضرت امير المؤمنين عليه السلام، با ما اين است كه مدّ «و لا الضّالين» را طولانيتر مى كند؟ يا قرائتش صحيحتر است؟ يا طول سجود و ركوع و اذكار و اورادش بيشتر است؟ يا امتياز آن بزرگوار به اين است كه شبى چند صد ركعت نماز مى خواند؟
يا مناجات سيد الساجدين عليه السلام هم مثل مناجات من و تو است؟
او هم براى حور العين و گلابى و انار اين قدر ناله و سوز و گداز داشت؟
به خودشان قسم است- و إنَّهُ لَقَسمٌ عظيم - كه اگر بشر پشت به پشت يكديگر دهند و بخواهند يك لا إلهَ إلاَّ اللَّه امير المؤمنين را بگويند نمى توانند! خاك بر فرق من با اين معرفت به مقام ولايت على عليه السلام!
به مقام على بن ابى طالب قسم كه اگر ملائكه مقرّبين و انبياء مرسلين- غير از رسول خاتم كه مولاى على و غير اوست- بخواهند يك تكبير او را بگويند نتوانند.
✍️ امام خمینی . شرح چهل حديث، ص: 75
🆔 @sokhanerfan