سخن تاریخ
@sokhanetarikh ✅ #مقاله واکاوی سبک زندگی علمی حضرت زینب (س) با رویکردی به قرآن و حدیث 👉 https://b2
@sokhanetarikh
✅ #مقاله
نویسندگان: سهراب مروتی و زهرا منصورزاده؛
آیات تطهیر، مباهله، مودّت، تبلیغ و... به نوعی جلوه گر تقدیر خداوند از اهل بیت (ع) است. زندگی علمی حضرت زینب (س) زاویه ای است که نیاز به واکاوی و تحلیل دقیق تری دارد؛ زیرا دربارة این خاندان گفته شده: «إِنَّ هَؤلاَء وَرَثُوا العِلمَ وَ الفَصَاحَةَ زُقُّوا العِلمَ زُقّاً». حضرت زینب(س) علاوه بر علم لدّنی، تمام شرایط یک راوی موثّق را در حدّ کمال داراست.
بدین لحاظ، به او (س) عالمه گفته اند. همچنین علم پیشگویی حوادث را نیز دارا می باشد، چنان که کیفیّت شهادت خود را پیشگویی کرد. صفت دیگر ایشان (ع) عقیله است که ابن عبّاس به او داده است. همچنین مفسّری بی بدلیل است؛ زیرا خطبه های آن حضرت(س) آکنده از آیات قرآنی است.
👉 https://b2n.ir/m36689
@sokhanetarikh
✅ #نشست «گفتمان تمدنی شهید مطهری(ره)؛ راهکارهای خروج از بحران انحطاط» با ارائه حجتالاسلام والمسلمین دکتر علی الهیتبار 4 بهمن 1400 در سالن عارف الحسینی برگزار می گردد.
👉 https://b2n.ir/a02886
@sokhanetarikh
✅ #مقاله
تحلیل ناکامی و بحران سازی ملیگرایی عربی و بازتابهای کنونی آن در جهان اسلام
👉 https://b2n.ir/x03252
سخن تاریخ
@sokhanetarikh ✅ #مقاله تحلیل ناکامی و بحران سازی ملیگرایی عربی و بازتابهای کنونی آن در جهان اسلا
@sokhanetarikh
✅ #مقاله
نویسندگان: علی الهی تبار و محسن الویری
ناسیونالیسم یا ملیگرایی عربی مقولهای تاریخی، در بخشی از جهان اسلام میباشد که بر بنیان «خودی و بیگانه» شکل گرفته است. ملیگرایی عربی واکنشی در برابر استبداد داخلی، استعمار خارجی و اشغالگری بود. اندیشهای وارداتی که تلاش کرد هویت ملی عربها را در ابعاد اجتماعی، تاریخی، جغرافیایی، سیاسی، دینی، میراث فرهنگی، زبان و ادب احیا کند و از ایشان ملتی یکپارچه بسازد.
این حرکت که از نیمه دوم قرن نوزدهم به آرامی شکل گرفت در نهایت توانست پس از جنگ جهانی دوم به حرکت غالب در جهان عرب تبدیل شود؛ اما نشانههای سستی و ضعف این جریان از دهه هفتاد میلادی به مرور بروز کرد و ناکامیها و بحرانهایی را در جهان عرب پدیدار ساخت که بازتابهای آن در تحولات جاری قابل پیگیری و مشاهده است. اما چرایی و چگونگی این ناکامی، ابعاد آن و بازتابهای کنونیاش با توجه به بستر تاریخی و عوامل انسان موثر در این جریان چنانچه بایسته است مورد توجه قرار نگرفته است.
👉 https://b2n.ir/x03252
@sokhanetarikh
✅ #مقاله
بررسی کودتای سوم اسفند در سرکوب «جمهوری ایران» نهضت جنگل
👉 https://b2n.ir/b39745
سخن تاریخ
@sokhanetarikh ✅ #مقاله بررسی کودتای سوم اسفند در سرکوب «جمهوری ایران» نهضت جنگل 👉 https://b2n.ir/
@sokhanetarikh
✅ #مقاله
نویسنده: میثم عبداللهی
در این مقاله به بررسی نقش سرکوبگرانه انگلیس و عوامل آن، در دوره پایانی نهضت جنگل، اردیبهشت ۱۲۹۹ تا آذر ۱۳۰۰، پرداختهایم. عوامل انگلیس در این برهه در چند جبهه مختلف به جنگ نهضت جنگل رفتند. بخشی از عوامل برجسته انگلیس، بهصورت نفوذی در میان بلشویکها حضور پیدا کردند و جریان چپ را به سمت اهداف انگلیس مدیریت کردند.
آنها با تندروی، رهبری این جناح را بهدست گرفتند و فعالیتهایی انجام دادند که به ضرر نهضت جنگل بود. از سوی دیگر، میرزا کریمخان رشتی، از برجستهترین عوامل انگلیس در ایران معاصر، جبهه عظیمی ایجاد کرد و طیف مختلفی از گروههای داخلی را حول محور ضدیت با نهضت، گردآورد. شوروی هم، بهرغم تمام شعارهای ضدامپریالیستی، برای نابودی نهضت جنگل، با انگلیسیها همکاری و در نهایت نهضت را سرکوب کردند.
👉 https://b2n.ir/b39745
@sokhanetarikh
✅ #نشست «جایگاه عکس و اسناد دیداری در تاریخ انقلاب اسلامی» با ارائه دکتر سجاد دادفر، دکتر روح الله بهرامی و غلامحسین محبی 4 اسفند 1400 برگزار می گردد.
👉 https://b2n.ir/z79898
@sokhanetarikh
✅ #مجله
شماره زمستان ۱۴۰۰ نشریه علمی «علم و تمدن در اسلام» منتشر شد.
👉 https://b2n.ir/m94366
سخن تاریخ
@sokhanetarikh ✅ #مقاله سیره تبلیغی پیامبر اعظم (ص) در توحید و معاد 👉 https://b2n.ir/j60037
@sokhanetarikh
✅ #مقاله
نویسنده: حجت الاسلام ناصر رفیعی محمدی
پیامبر اعظم (ص) طی 23 سال بعثت نورانی خود از همه ظرفیتها برای دعوت به دینداری و نفی شرک استفاده نمود. در این میان دو اصل تفکیک ناپذیر مبدأ و معاد، از خدا بودن و به سوی او بازگشتن، همواره در رأس دعوت آن حضرت قرار داشت. رسول خدا (ص) هرگز بر سر این دو اصل مداهنه و تسامح نکردند و با قاطعیت بر آن پافشاری می نمودند. این نوشتار نگاهی گذرا بر این تلاش ارزشمند دارد.
👉 https://b2n.ir/j60037
@sokhanetarikh
✅ #کارگاه «دانشنامه نویسی» با ارائه دکتر نعمت الله صفری فروشانی توسط مجتمع آموزش عالی تاریخ، سیره و تمدن اسلامی در حال برگزاری است.
👉 https://b2n.ir/h63630
@sokhanetarikh
✅ #نشست «سیمای دوازده امام در میراث مکتوب اهل سنت» با ارائه دکتر منصور داداش نژاد و نقد دکتر رسول قلیچ 7 اسفند 1400 برگزار می گردد.
👉 https://b2n.ir/d59394
@sokhanetarikh
✅ #نشست
گزارش نشست علمی «گفتمان تمدنی شهید مطهری؛ راهکارهای خروج از بحران انحطاط» منتشر گردید.
👉 https://b2n.ir/h96303
@sokhanetarikh
✅ #نشست «سلفیه و سیاست با تأکید بر عربگرایی» با ارائه دکتر مرتضی شیرودی 11 اسفند 1400 در سالن عارف الحسینی برگزار می گردد.
👉 https://b2n.ir/m88205
@sokhanetarikh
✅ #پایان_نامه
جلسه دفاع از پایان نامه کارشناسی ارشد با عنوان «بررسی تطبیقی تعامل سیاسی - اجتماعی امیر مومنان با عمر و معاویه» با راهنمایی دکتر رمضان محمدی و داوری دکتر علی اکبر عالمیان 8 اسفند 1400 برگزار می گردد.
👉 https://b2n.ir/m42097
سخن تاریخ
@sokhanetarikh ✅ #مقاله گفتمان و زمانه سیاسی امام موسی کاظم علیه السلام 👉 https://b2n.ir/e88260
@sokhanetarikh
✅ #مقاله
نویسندگان: سید حسن قاضوی و علی بیات
غیر از شناخت گفتمان سیاسی امامان معصوم شیعه(ع) که در تعارض با گفتمان سیاسی امویان و عباسیان بود، توجه به عنصر مقتضیات زمانه یا فضا و شرایط حاکم بر دوره آنان ضرورت تام دارد. زیرا تأثیر این عنصر، سبب اختلاف در مواضع و عملکرد سیاسی آنان در دوره های مختلف تاریخی است.
در این پژوهش برآنیم با استناد به شواهد تاریخی و تحلیل آنها، تأثیر عنصر زمانه را به لحاظ سیاسی، بر مواضع سیاسی امام موسی کاظم(ع) بررسی کنیم و نشان دهیم که هرچند آن حضرت متناسب با زمانه سیاسی دوره امامت خود، سیاست تقیه را اتخاذ و از هرگونه همکاری با عباسیان و یا اقدام بر ضد آنان کناره گیری کرد، اما بنا به ضرورت و بر مبنای گفتمان سیاسی پدران خود، نسبت به حکومت عباسی، به اعتراضِ آشکار یا ضمنی می پرداخت، و سرانجام همین مواضع و مبارزه با سلطه و اقتدار بلامعارض سیاسی عباسیان در عصر خلافت هارون بود که به حبس و شهادت آن حضرت انجامید.
👉 https://b2n.ir/e88260
@sokhanetarikh
✅ #نشست
کرسی علمی ترویجی «رفتار شناسی ذهبی در اعتبار سنجی راویان» با ارائه حجتالاسلام دکتر سیدحسین موسوی بیرجندی و نقد حجتالاسلام دکتر علوی مهر و استاد ناصر باقری بیدهندی 11 اسفند 1400 برگزار می گردد.
👉 https://b2n.ir/z42629
@sokhanetarikh
✅ #پایان_نامه
گزارش جلسه دفاع از پایان نامه کارشناسی ارشد منتشر شد.
👉 https://b2n.ir/f76795
@sokhanetarikh
✅ #مجله
شماره 528 هفته نامه الکترونیکی «تاریخ شفاهی» منتشر شد.
👉 https://b2n.ir/p69835
سخن تاریخ
@sokhanetarikh ✅ #مقاله بررسی اتهام کفر به حضرت ابوطالب(ع) 👉 https://b2n.ir/q51950
@sokhanetarikh
✅ #مقاله
نویسنده: قاسم خانجانی؛
یکی از موضوعات مورد اختلاف در تاریخ اسلام، ایمان حضرت ابوطالب است. منابع اهل سنت به طور عموم بر این باورند که ابوطالب ایمان نیاورد و نامسلمان از دنیا رفت. این باور غلط سبب شد تا صحابه نگاران اهل سنت نیز ابوطالب را در شمار صحابه نیاورند. اتهام کفر ابوطالب در برابر عدم ایمان ابوطالب مطرح شدهاست. نویسندگان نیز در رد یا اثبات کفر ابوطالب قلم زدهاند و آثار مستقلی در این موضوع نوشتهاند.
مقاله حاضر، بدون آن که به دنبال اثبات ایمان ابوطالب باشد، با روش تحلیلی- توصیفی به دنبال پاسخ به این مسئله است که چرا اتهام کفر به ابوطالب مطرح شدهاست؟ این نوشتار پس از بررسی منابع گوناگون نشان داده است که اتهام کفر به ابوطالب نادرست است و به سبب برداشت سطحی و مغرضانه از آیات قرآن و گزارشهای تاریخی مطرح شده است.
👉 https://b2n.ir/q51950
@sokhanetarikh
✅ #مقاله
*رویکردهای تاریخ نگاری هزاره ها*
"مقاله برگزیده و شایسته تقدیر" در جشنواره مقالات علمی حوزه در آیین کتاب سال حوزه ۱۴۰۰
👉 https://b2n.ir/h01588
سخن تاریخ
@sokhanetarikh ✅ #مقاله *رویکردهای تاریخ نگاری هزاره ها* "مقاله برگزیده و شایسته تقدیر" در جشنواره
@sokhanetarikh
✅ #مقاله
نویسنده: سیدمحمدجمال موسوی؛
تاریخ نگاری معاصر افغانستان حکومتی و دستوری بوده است که بنابر سیاستهای حاکمیت، نقش اقوام غیر پشتون در آن کم رنگ یا نادیده گرفته شدهاست. از این رو اقوام دیگر به آن واکنش نشان داده و تلاش کردهاند روایت خود از تاریخ را بیان کنند. در این میان مورخان هزاره بیشترین و جدیترین عکسالعمل را به صورت نگارشهای تاریخی نسبت به دیگر اقوام ارائه کردهاند.
هدف این نوشتار بررسی رویکردهای تاریخ نگاری هزارههاست. از انجایی که تاریخ نگاری هزارهها نوعی واکنش به تاریخ نگاری رسمی بوده در بسیاری از مولفه ها از جمله رویکردها شبیه به آن عمل کرده است. سه رویکرد سیاسی، قومگرایانه و باستانگرایانه در تاریخنگاری هزاره همانند تاریخ نگاری رسمی قابل ردیابی است.
👉 https://b2n.ir/h01588
@sokhanetarikh
✅ #پیام_تبریک
جناب آقای دکتر *سید محمد جمال موسوی* برگزیده شدن مقاله علمی حضرتعالی با موضوع؛ *«رویکردها در تاریخ نگاری هزاره های افغانستان»* در جشنواره مقالات علمی حوزه با احراز *رتبه مقاله شایسته تقدیر* در آیین کتاب سال حوزه را به جنابعالی و نشریه علمی پژوهشی مطالعات تاریخی جهان اسلام تبریک عرض نموده و کسب موفقیت های روزافزون را برای شما از درگاه خداوند متعال خواستاریم.
👉 https://b2n.ir/w82695
@sokhanetarikh
✅ #مقاله
سقیفه در تاریخنگاری بلاذری با تأکید بر أنساب الأشراف
👉 https://b2n.ir/z33952
سخن تاریخ
@sokhanetarikh ✅ #مقاله سقیفه در تاریخنگاری بلاذری با تأکید بر أنساب الأشراف 👉 https://b2n.ir/z3
@sokhanetarikh
✅ #مقاله
نویسنده: صدرالله اسماعیل زاده و نعمت الله صفری فروشانی؛
سقیفه، مهمترین رویداد تاریخ اسلام بعد از رحلت پیامبر(ص)، در منابع تاریخی از جایگاه خاصی برخوردار است و ابعاد مختلف آن، تحقیقات علمى فراوانى را به خود اختصاص داده است. در بررسی این جریان، نگاه دقیقتر به گزارشهای مورخان اوّلیه، اهمیتی ویژه دارد. بلاذری (279ق) در أنساب الأشراف کوشیده است آثار محدثان و اخباریان قدیم را به صورت گسترده گرد آورد و به ضبط و ثبت اخبار سقیفه بپردازد.
این نوشتار، با روش تحلیل محتوا به کالبدشکافی گزارشهای بلاذری درباره سقیفه دست زده و بر آن است با شکستن قالبهای کلیشهای گزارشهای تاریخی، به مغز و جوهر کلام یا همان معارفی که اندیشه مورخ را شکل داده و در نوشتههای او بازتاب یافته است، دست یابد. یافتههای این پژوهش، حاکی از آن است که بلاذری جریان سقیفه را با شرح بیشتری نسبت به مورخان همروزگارش چون ابن هشام (213یا218ق)، محمد بن سعد (230ق) و یعقوبی (284ق) نگاشته و با نگاه کلیتری به این حادثه پرداخته است. وی با این که بر مذهب اهلسنّت بود، روایات مخالف جانشینی ابوبکر را نیز بیان کرده و گزارشی از برخی منازعات سقیفه را نیز آورده است. چنین برمیآید که وابستگی بلاذری به خلفای عباسی، در این رویکردِ او به موضوع سقیفه، نقشی مهم داشته است.
👉 https://b2n.ir/z33952
@sokhanetarikh
✅ #مقاله
تاثیر بعثت پیامبر خاتم (ص)در بنیاد ها تمدن بشری وشکوفایی آن
👉 https://b2n.ir/n93031
سخن تاریخ
@sokhanetarikh ✅ #مقاله تاثیر بعثت پیامبر خاتم (ص)در بنیاد ها تمدن بشری وشکوفایی آن 👉 https://b2
@sokhanetarikh
✅ #مقاله
نویسنده: امیر علی حسنلو؛
بعثت همه انبیا در زیر ساخت تمدن انسانی و جوامع بشری تاثیر اساسی است ؛ ارکان مهم تمدن بشری دست آورد مهم انبیابوده است ، دست آوردهای بعثت بی شمار است ؛ یکی از دست آوردهای مهم آن کتابی به نام «قرآن کریم» است که در بردارنده علوم ومعنویت واخلاق و فواید وبرکات بی شمار است.
پس از نزول قرآن وتحت تاثیر آیات قرآن ضمن اینکه در حجاز عاری از هر گونه تمدن و معنویت ، از این مردم انسانهایی ساخته شدند که برای گسترش معنویت وزدودن جهل و کفر جان خود را نثار نمودند وجهاد کردند ؛ پس از نزول قرآن از نظر تمدنی چندین علوم از آیات قرآن که در تاریخ بشر سابقه ندارد برآمده است ؛ در دیگر علوم نیز تاثیرات قرآن به حدی است که ماهیت آنهارا دگر گون نمود وتمدن جدیدی به نام تمدن اسلام در تاریخ بشر ایجاد گردید.؛ بعثت پیامبر گرامی اسلام (ص) فرصتی را پیش آورد که علوم وتمدن برای شکوفایی از آن بهره بردند.
👉 https://b2n.ir/n93031
@sokhanetarikh
🔶 سخن تاریخ را در پیام رسان ها و شبکه های اجتماعی دنبال کنید:
🔰 سخن تاریخ در سروش:
sapp.ir/sokhanetarikh
🔰 سخن تاریخ در ایتا:
eitaa.com/sokhanetarikh
🔰 سخن تاریخ در تلگرام:
https://t.me/sokhanetarikh
🔰 سخن تاریخ در اینستاگرام:
sokhanetarikh1399