@sokhanetarikh
#مقاله
مکاتبههای ساکنان ایران با امام حسن عسکری(ع)
کانال سخن تاریخ
👉 https://eitaa.com/sokhanetarikh
@sokhanetarikh
#مقاله
نویسندگان: حسین حسینیان مقدم و احسان جعفری پور
شیعیان ایران در عصر امام حسن عسکری(ع)، به دلیل دوری مسافت، با نامهنگاری از طریق وکلای آن حضرت، پرسشهای دینی خود را با ایشان در میان میگذاشتند.
پارهای از پرسشهای موجود در این نامهها، دارای دلالتهای مهمی در زمینه سیر تاریخی فکر و فقه شیعه است که در مباحث تاریخ تمدن شیعیان باید مورد توجه قرار گیرد.
پژوهش پیش رو، این مکاتبهها را بر اساس مناطق جغرافیایی، و سپس نام راویان، سامان داده و کوشیده است به این پرسش پاسخ دهد که مناطق مختلف ایران در این خصوص چه نقشی ایفا کرده اند و در مقایسه با یکدیگر، علل و عوامل نگارش نامهها و نیز محتوای نامه های آنها چه بوده است؟نتیجه این پژوهش، رابطه مستقیمی میان جمعیت شیعه و تعداد نامه ها را ترسیم می کند و نشان میدهد که محور اصلی نامه ها، مسائل فقهی، کلامی و اجتماعی بوده است و در میان شهرهای ایران، قم نقش بیشتری در این مکاتبهها داشته است.
برای مشاهده ادامه مقاله به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://b2n.ir/s39740
کانال سخن تاریخ
👉 https://eitaa.com/sokhanetarikh
@sokhanetarikh
#نشست
کرسی ترویجی «راهبردها و راهکارهای امام عسکری (علیهالسلام) در مواجهه با جریانهای فکری شیـعه» با ارائه حجت الاسلام سید قاسم رزاقی و نقد دکتر حسین قاضی خانی 7 آبان 1401 در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار می شود.
کانال سخن تاریخ
👉 https://eitaa.com/sokhanetarikh
@sokhanetarikh
#نشست
نشست معرفی کتاب درسی جدید «تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی» اثر دکتر محمد مصطفی اسعدی ۲۶ مهر ۱۴۰۱ در دانشگاه معارف اسلامی، با حضور دکتر محمد مصطفی اسعدی به عنوان نویسنده کتاب و آقای حسن فاطمیراد بهعنوان دبیر علمی نشست برگزار شد.
دکتر اسعدی با تقسیم نوآوریهای اثر خود به نوآوریهای ظاهری و محتوایی؛ نوآوریهای ظاهری را در قالب ایجاد جداول و نمودارها و نوآوریهای محتوایی اثر خود را در سه بخش طرح کردند:
1- نوآوری محتوایی در نوع رویکرد به عناصر تمدنی (که در آن به عناصر تمدنی توجه ویژهای شده و نیز رویکرد تمدنی کاملتری لحاظ گردیده است.
2- نوآوری محتوایی در نوع رویکرد به نقشهای تمدنی (افراد، گروهها، طیفهای اجتماعی و…) که نقش اهلبیت علیهمالسلام در تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی بهصورت ویژه مورد بررسی قرارگرفته است.
3- نوآوری محتوایی در نوع رویکرد به سیر تمدن اسلامی (که تا دوره معاصر مورد توجه قرارگرفته است.
ایشان ارتقای ویژگی های تمدن ساز فرهنگ دینی به عوامل دهگانه، افزودن نهادهای مهم شیعی به بحث نهادهای مدنی، رویکرد متفاوت به نقش امویان و عباسیان در تمدن اسلامی، افزودن بحث مهم تمدن نوین اسلامی و گام دوم انقلاب به مباحث پایانی کتاب و توجه به شبهات فرهنگی تمدنی را از دیگر امتیازات این کتاب برشمردند.
کانال سخن تاریخ
👉 https://eitaa.com/sokhanetarikh
@sokhanetarikh
#مقاله
مقایسه و تحلیل مواجهه ی رسول اکرم (ص) و امیرمؤمنان (ع) با منافقان
نویسندگان: مهدی مردانی و امیر بنی عصار
جریان نفاق، از آغاز ظهور اسلام تا کنون، همواره گریبان گیر جامعۀ اسلامی بوده و محنتهای فراوانی به دنبال داشته
است. در این میان، رسول اکرم و امیرمؤمنان که در دو دورۀ متفاوت، رسالت ادارۀ جامعۀ اسلامی را بر عهده
داشتند، با این جریان به مقابله برخاسته و در جهت افشا و خنثی سازیِ فعالیت آنان بسیار تلاش کردند.
مسئله ای که در این باره کمتر مورد توجه قرار گرفته، آن است که: آیا بین نحوۀ مواجهۀ رسول اکرم و امیرمؤمنان با
منافقان، تفاوتی وجود داشته است؟ این پژوهش می کوشد با مقایسه و تحلیل این دو مواجهه، نشان دهد شدت عمل
امیرمؤمنان متناسب با شرایط زمانی، بیشتر از نحوۀ تعامل رسول اکرم با منافقان بوده است.
برای مشاهده ادامه مقاله به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://b2n.ir/g07637
👉کانال سخن تاریخ
https://eitaa.com/sokhanetarikh
@sokhanetarikh
#نشست_علمی
معاونت پژوهش مجتمع آموزش عالی تاریخ، سیره و تمدن اسلامی با همکاری گروه تاریخ اسلام و پژوهشکده تاریخ و سیره اهلبیت(ع) نشست «بررسی و نقد نگاه مستشرقان به مسئله جانشینی امام یازدهم شیعیان» را با ارائه حجتالاسلام دکتر علیاکبر عالمیان و نقد حجتالاسلام دکتر محمد دشتی و استاد ناصر باقری بیدهندی 8 آبان 1401 ساعت 10 الی 12 در سالن شهید عارف الحسینی به صورت حضوری و مجازی برگزار می کند.
لینک پخش آنلاین: https://vc.miu.ac.ir/tarikh
کانال سخن تاریخ
👉 https://eitaa.com/sokhanetarikh
#مقاله
دریانوردی مسلمانان در سده های نخستین اسلامی
نویسنده: حسین قرچانلو
دریانوردی و کشتیرانی قرنها مورد توجه مسلمانان بود. ایشان برای پـرداختن بـه دریانوردی اهداف و انگیزه های خاصی داشتند و این اهـداف و انگیـزه هـا را بایـد عوامل اصلی رونق کـشتیرانی در تمـدن اسـلامی در شـمار آورد.
دریـانوردی بـا اهداف نظامی ، به منظور تـصرف سـرزمینهای مختلـف و الحـاق آنهـا بـه قلمـرو حکومت اسلامی از اولین دهه های ظهور اسلام آغاز شد و قرنها به صورت جـدی ادامه یافت.
دریانوردی تجاری نیز به منظـور حمـل و نقـل کالاهـای مختلـف در جریان دو سویه بین سرزمینهای مختلف و سرزمینهای اسلامی مورد توجه خاص مسلمانان بود و اهمیت بسیاری در پیشرفت کشتیرانی ایشان داشت ، خاصـه کـه شامل دامنه فعالیت بسیار وسیعی از لحاظ جغرافیایی بـود و مـسلمانان طـی آن توانستند با اقوام و سرزمینهای مختلفی در پهنه اقیانوس هند از سـواحل شـرقی افریقا تا سواحل چین ارتباط برقرار کنند و اکتـشافات جغرافیـایی مهمـی انجـام دهند.
مجموع این فعالیتها باعث گسترش درک جغرافیـایی مـسلمانان و آگـاهی ایشان از اقوام و سرزمینهای دیگر شـد و عـلاوه بـر آن بـه رونـق جغرافیانگـاری مسلمانان افزود و آثار ادبی ، داستانی و فنی در زمینه دریا و دریانوردی به وجـود آورد.
ادامه مقاله را در آدرس زیر مشاهده نمایید:
https://b2n.ir/s71044
کانال سخن تاریخ
👉 https://eitaa.com/sokhanetarikh
@sokhanetarikh
#مجله
شماره 561 هفته نامه الکترونیکی تاریخ شفاهی منتشر شد.
عناوین مطالب این شماره به شرح ذیل می باشد:
اخبار تاریخ شفاهی 1401
نگاهی به کتاب «بچه بازارچه»
برشی از خاطرات یک سرباز
سیصد و سی و پنجمین برنامه شب خاطره-9
خاطرات یعقوب توکلی
کانال سخن تاریخ
👉 https://eitaa.com/sokhanetarikh
@sokhanetarikh
#نشست
دکتر موسی حقانی: امیرالمومنین صحبتی درباره تاریخ دارد که این صحبت ایشان اهمیت تاریخ را نشان میدهد. خدا رحمت کند کسی را که بداند از کجاست، در کجاست و به کجاست؟ این سخن حضرت علی (ع) یعنی تاریخ که میگفت از کجا آمدهایم؟ اکنون در کجا هستیم؟ با این وضعیت و ظرفیت به کجا رهسپارید؟
یکی از استادان تاریخ در تعریفی از تاریخ میگوید: تاریخ ما آشنایی با ظرفیتهاست و ما با شناخت ظرفیتها میتوانیم پی ببریم که در کجا هستیم و با این ظرفیتها میخواهیم به کجا حرکت کنیم؟
برای مشاهده ادامه مطلب به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://b2n.ir/z70951
کانال سخن تاریخ
👉 https://eitaa.com/sokhanetarikh
@sokhanetarikh
#مقاله
مراحل تطور احتفال (جشن) ميلاد پيامبر(ص) در گذر تاريخ
نویسندگان: رسول چگینی و فاطمه شکری
احتفال بهمعناي برگزاري مراسم جشن ولادت پيامبر(ص) و اهلبيت(ع)، تطورات تاريخي گوناگوني را به خود ديده که در اين نوشتار به پنج برهة تاريخي اشاره شده است. اين مراسم بهصورت رسمي و عمومي در قرن چهارم در دورة فاطميان مصر با هدف تعظيم و بزرگداشت مقام پيامبر اکرم(ص) پايهگذاري شد.
بيدرنگ از سوي مسلمانان در ساير سرزمينهاي اسلامي، از قبيل شامات، حجاز، خراسان بزرگ و شمال آفريقا دنبال شد و در سدههاي هفتم و هشتم، چهار گوشة جهان اسلام شاهد برگزاري مراسم احتفال مولدالنبي(ص) بود. همزمان، ورود گرايشها و انديشههاي انحرافي مانند صوفيه به اين مراسم، آن را از مسير اصلي منحرف کرد و کجرويهاي اخلاقي و فقهي را در آن پديد آورد.
بهمنظور تقابل با اين بدعتها، عالمان ديني به مرزبندي ميان اين مراسم و انحرافات آن پرداختند که با ظهور فرقة وهابيت، رويکرد اصلاحي عالمان، به نفي و انکار اساس اين مراسم از سوي وهابيان تبديل شد. لزوم جداسازي ميان اشکالات محتوايي اين مراسم با برگزاري اصل آن، نتيجهاي است که از بررسي اين تطورات تاريخي بهدست ميآيد.
برای مشاهده ادامه مقاله به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://b2n.ir/s22864
کانال سخن تاریخ
https://eitaa.com/sokhanetarikh
@sokhanetarikh
#نشست
کمیسیون تخصصی «سیره پژوهی امام حسن عسکری علیه السلام» 10 آبان 1401 در جامعة الزهرا (سلام الله علیها) برگزار می گردد.
کانال سخن تاریخ
👉 https://eitaa.com/sokhanetarikh
@sokhanetarikh
#مقاله
اوضاع فرهنگی عصر امام محمد باقر (ع)
نویسندگان: ناصر جدیدی و طوبی محبی
امام باقر (ع) پس از پدرش امام سجاد (ع) بین سالهای (114-95هجری) امامت شیعیان را به عهده داشتند.
اوضاع سیاسی جامعه به گونه ای بود که امام سیاست تقیه را اتخاذ کردند و مبارزه فرهنگی و علمی را به اقدامات سیاسی ترجیح دادند. به لحاظ فرهنگی جامعه ای که امام با آن مواجه بود درگیر جریانات فکری متناقض و فرقه های متفاوتی همچون خوارج, موجئه, معتزله و از طرفی رسوخ و نشر اسرائیلیات بوده است.
این عوامل موجب شد امام مواضع مدبرانه و صحیحی در برابر این جریانات فکری اتخاذ کند و پاسخگوی سوالات و شبهات مردم باشد. این مقاله پس از معرفی مختصر زندگی نامه امام باقر (ع) به دنبال پاسخ به این سوال است که جامعه آنروز به لحاظ فرهنگی در چه اوضاعی بوده است؟ و به برخی راهکارهای امام باقر(ع) دراعتلای فرهنگی جامعه می پردازد.
برای مشاهده ادامه مقاله به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://b2n.ir/g16606
👉 https://eitaa.com/sokhanetarikh