بسم الله الرحمن الرحيم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_453
🌹#آیه_180 #سوره_آل_عمران
🌸 وَلَا يَحْسَبَنَّ الَّذِينَ يَبْخَلُونَ بِمَآ ءَاتَاهُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ هُوَ خَيْراً لَّهُمْ بَلْ هُوَ شَرٌّ لَّهُمْ سَيُطَوَّقُونَ مَابَخِلُواْ بِهِ يَوْمَ الْقِيامَةِ وَلِلَّهِ مِيرَاثُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِير
ٌ
🍀 ترجمه: و كسانى كه نسبت به آنچه خداوند از فضل خود به آنان داده، بخل مى ورزند، هرگز گمان نكنند كه (این بخل) براى آنان خوب است، بلكه آن برایشان شر است. به زودى آنچه را كه بخل كرده اند در روز قیامت، همانند طوقى به گردنشان خواهند آویخت. و میراث آسمان ها و زمین از آن خداست و خداوند به آنچه انجام مى دهید آگاه است.
🌷 #یبخلون: بخل می ورزند
🌷 #بما: به آنچه
🌷 #ءاتاهم: به آنها عطا کرد
🌷 #سیطوقون: از طوق می آید طوق آن است که در گردن گذاشته می شود مثل طوق طلا مثل در اینجا سیطوقون: یعنی بخل ها در روز قیامت همانند طوقی به گردنشان خواهند آویخت
🌷 #السماوات: آسمان ها
🌷 #الأرض: زمين
🌷 #تعملون: انجام می دهيد
🌷 #خبير: آگاه
🔴 #شأن_نزول_آیه: این آیه در مدینه بر پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله و سلم نازل شده است. مفسرین گفته اند این آیه درباره کسانی نازل گردیده است که بخل می ورزیدند از اینکه در راه خدا انفاق نمایند.
🌸 #گل عطر و بوی خوشش را فقط برای خودش نمی خواهد بلکه بخشی را هم سخاوتمندانه ، بی هیچ چشمداشتی نثار دیگران می کند #خداوند از ما می خواهد که مثل گل آنچه را که از فضل خود به ما داده بخشی را هم نثار دیگران کنیم. و لا یحسبن الذین یبخلون بمآ ءاتاهم الله من فضله هو خيرا لهم: و کسانی که نسبت به آنچه خداوند از فضل خود به آنان داده، بخل می ورزند، هرگز گمان نکنند که (این بخل) برای آنان خوب است.
🌸 #بخل یعنی آنچه که خداوند از روی فضل خود به آدمی می دهد اما آدمی دریغ کرده و همه آن را برای خود می خواهد. همه ما به گونه ای می توانیم سخاوتمند باشیم حتی اگر ثروت و مالی نداشته باشیم، #سخاوت فقط در مال و ثروت نیست. آدمی با حرف های خوب زدن، با محبت کردن ، غمی را از دلی بیرون آوردن ، با کمک کردن و... می تواند سخاوتمند باشد. انفاق های واجب مانند #زکات و #خمس است که دیگران حاضر نیستند آن را بپردازند و فکر می کنند که با این کار سود کرده اند که #قرآن می فرماید: بل هو شر لهم سیطوقون ما بخلوا به یوم القیامة: بلکه آن برایشان شر است، به زودی آنچه را که بخل کرده اند در روز قیامت، همانند طوقی ( زنجیری ) به گردنشان خواهند آویخت.
🌸 و لله میراث السماوات و الأرض: و ميراث آسمان ها و زمين از آن خداست. آدمی باید بداند که هر چه از خوبی و فضل دارد از خداست و آنچه در آسمان ها و زمین است از آن خداست. #خداوند صاحب میراث ماندگار دنیاست. و الله بما تعملون خبیر: و خداوند به آنچه انجام می دهید آگاه است.
🔹 پيام های آیه180سوره آل عمران 🔹
✅ #واقع_بین باشید واز خیال و گمان انحرافى دورى كنید. سرچشمه ى #بخل، ناآگاهى و تحلیل غلط از خیر و شر است.
✅ یكى از وظایف #انبیا، اصلاح بینش و تفكّر انسان هاست.
✅ #قیامت، صحنه ى ظهور خیر و شرّ واقعى است.
✅ #قیامت، صحنه ى تجسّم عمل است. «سیطوقون ما بخلوا» در حدیث آمده است: هر كسی زكات مال خود را ندهد، در قیامت اموالش به صورت طوقى بر گردنش نهاده مى شود.
✅ زمان برپایى #قیامت، دور نیست.
✅ اسیر مال شدن در #دنیا، موجب اسارت در آخرت است. آنچه در #دنیا بخل ورزیده شود، همان مایه ى عذاب مى شود.
✅ #خداوند هم صاحب میراث ماندگار دنیاست و هم نیازمند انفاق ما نیست. پس دستور انفاق، براى سعادت خود ماست.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_457
🌹#آيه_186 #سوره_آل_عمران
🌸 لَتُبْلَوُنَّ فِى أَمْوَالِكُمْ وَأَنْفُسِكُمْ وَلَتَسْمَعُنَّ مِنَ الَّذِينَ أُوتُواْ الْكِتَابَ مِنْ قَبْلِكُمْ وَمِنَ الَّذِينَ أَشْرَكُواْ أَذىً كَثِيراً وَإِنْ تَصْبِرُواْ وَ تَتَّقُواْ فَإِنَّ ذَلِكَ مِنْ عَزْمِ الْأُمُور
ِ
🍀 ترجمه: قطعاً شما در اموال و جان هاى خود آزمایش خواهید شد و از كسانى كه پیش از شما كتاب (آسمانى) داده شده اند واز كسانى كه شرک ورزیده اند، آزار بسیارى مى شنوید و اگر صبر کنید و تقوا پیشه كنید، پس قطعاً آن عزم استوار شما در كارهاست.
🌷 #لتبلون: یعنی امتحان خواهيد شد، آزمايش خواهيد شد
🌷 #أنفسكم: جان هايتان
🌷 #لتسمعن: خواهيد شنيد
🌷 #أوتوا_الكتاب: کتاب داده شده اند
🌷 #أشركوا: شرک ورزیده اند
🌷 #أذى: آزار
🌷 #کثیر: بسیار
🌷 #الأمور: کارها
🔴 #شأن_نزول_آیه: وقتى مسلمانان از مكّه به مدینه مهاجرت كردند، مشركان دست تجاوز به اموال آنان گشودند، چنانكه به هركسی نیز دست مى یافتند، او را مورد آزار قرار مى دادند. از طرف دیگر، در مدینه هم یهودیان به آنها زخم زبان مى زدند و حتّى بعضی با كمال بى شرمى براى زنان و دختران #مسلمان، غزل سرایى می کردند. سردمدارى این جریان با شخصى به نام كعب بن اشرف بود كه شاعر بد زبانی بود که رسول خدا صلى الله علیه وآله و مسلمانان را اذیت می کرد و مشرکین را بر ضد مسلمانان تحریک می کرد تا اینکه محمد بن مسلمة او را به قتل رساند. این آیه ضمن تسلّى خاطر دادن به مسلمانان، از آنان مى خواهد در برابر آزار دشمنان #صبر و #تقوا پیشه كنند كه مایه ى استوارى آنان در ایمان مى گردد. اين آیه همانند سایر آیات سوره آل عمران در مدینه نازل شده است.
🌸 این آیه در حقیقت #هشدار می دهد که گمان نکنید حوادث سخت زندگی پایان یافته و یا با کشته شدن کعب بن اشرف شاعر بدزبان و آشوب طلب دیگر زخم زبان و سختی نخواهید دید بلکه مورد آزمایش و امتحان قرار خواهید گرفت. لتبلونّ فی أموالكم و أنفسكم: قطعاً شما در اموال و جانتان مورد #آزمایش قرار خواهید گرفت. مسایل اقتصادی زمینه بسیار لغزنده ای است که خیلی ها اینجا می لغزند.
🌸 و لتسمعن من الذین أوتوا الكتاب من قبلكم و من الذين أشركوا أذى كثيراً: و از کسانی که پیش از شما کتاب (آسمانی) داده شده اند و از کسانی که شرک ورزیده اند، آزار بسیاری می شنوید. از اهل کتاب که همان #یهود و #نصارا هستند و از مشرکان سخنان ناراحت کننده خواهید شنید. سپس قرآن به وظیفه ای که مسلمانان در برابر این گونه حوادث سخت و دردناک دارند اشاره کرده و می فرماید: و إن تصبروا و تتقوا فإن ذلك من عزم الأمور: و اگر #صبر کنید و #تقوا پیشه کنید، پس قطعاً آن عزم استوار شما در کارهاست.
🔹 پیام های آیه186سوره آل عمران 🔹
✅ #آزمایش، یک سنّت جدّى الهى است، خود را آماده كنیم.
✅ #یاد_مرگ و زودگذرى دنیا، مسایل را براى انسان آسان مى كند.
✅ بیشترین ابزار #آزمایش، مال و جان است.
✅ علاوه بر پذیرش خطر جان و مال، باید خود را براى شنیدن انواع سخن ها آماده كرد.
✅ شنیدن #تحقیر و هجو، و آزار دیدن از دشمن، یكى از وسایل آزمایش است.
✅ براى رسیدن به اهداف مقدّس، گاهى باید همه گونه سختى را تحمّل كرد. ضربه به مال، جان، حیثیّت و آبرو.
✅ #انتظار زخم زبان از مخالفان، سبب آمادگى مسلمانان است.
✅ مخالفان #اسلام در ضربه زدن به مسلمان ها، وحدت در هدف و گاهى وحدت در شیوه دارند.
✅ #صبر و #تقوا در كنار هم رمز موفقیّت است. استقامت بدون تقوا، در افراد لجوج نیز پیدا مى شود.
✅ #صبر و #تقوا، ملازم یكدیگرند. كلمه ى «ذلك» مفرد است، در حالى كه به صبر و تقوا كه دو چیزند، اشاره دارد.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_458
🌹#آیات_187_188 #سوره_آل_عمران
🌸 وَإِذْ أَخَذَ اللَّهُ مِيثاَقَ الَّذِينَ أُوتُواْ الْكِتاَبَ لَتُبَيِّنُنَّهُ لِلنَّاسِ وَ لَاتَكْتُمُونَهُ فَنَبَذُوهُ وَرَآءَ ظُهُورِهِمْ وَاشْتَرَوْاْ بِهِ ثَمَناً قَلِيلاً فَبِئْسَ مَا يَشْتَرُون (187) لا تحسبن الذين يفرحون بمآ أتوا و يحبون أن يحمدوا بما لم يفعلوا فلا تحسبنهم بمفازة من العذاب و لهم عذاب أليم (188)
َ
🍀 ترجمه: و وقتی كه خداوند از كسانى كه به آنان كتاب (آسمانى) داده شد، پیمان گرفت كه حتماً باید آن را براى مردم بیان كنید و كتمانش نكنید. پس آنها آن (عهد) راپشت سر خویش انداختند و به بهاى كمى مبادله كردند، پس چه بد معامله اى كردند. (187) گمان مبر کسانی که به آنچه انجام داده اند شادمانی می کنند و دوست دارند برای آنچه انجام نداده اند ستایش شوند، پس گمان نبر که برای آنها نجاتی از عذاب است بلکه برای آنها عذابی دردناک است. (188)
🌷 #أخذ: گرفت
🌷 #میثاق: پیمان محکم
🌷 #أوتوا: داده شدند
🌷 #لتبيننه: بايد آن را بیان کنید
🌷 #لا_تکتمونه: پنهان نکنید
🌷 #نبذوه_ورآء_ظهورهم: پشت سر انداختند
🌷 #اشتروا: مبادله کردند، یعنی چیزی را با چیزی معامله کردند
🌷 #ثمنا_قلیلا: بهای ناچیزی
🌷 #فبئس: پس چه بد است
🌷 #یفرحون: شادمانی می کنند
🌷 #أتوا: انجام دادند
🌷 #يحبون: دوست مى دارند
🌷 #يحمدوا: ستايش می شوند
🌷 #مفازة: نجات
🌷 #لهم: براى آنها
🌷 #أليم: دردناک
🌸 در شب تاریک، #چراغ را پیش روی خود قرار می دهند تا راه را نشان دهد در این دنیای تاریک و ظلمانی، #کتاب_خدا را هم باید پیش روی خود قرار دهیم تا راه را نشانمان دهد و اگر کلام خدا و کتاب خدا را پشت سر بگذاریم به بیراهه می رویم و دچار گرفتاری و ضرر خیلی بزرگی می شویم. برای نمونه یهود و نصارا کتاب خدا و کلام خدا را پشت سر گذاشتند که در این آیات به آن اشاره شده است.
🔴 #شأن_نزول: جمعی از یهود به هنگامی که آیات کتاب آسمانی خویش را تحریف و کتمان می کردند، از این عمل خود بسیار شاد و مسرور بودند و در عین حال دوست می داشتند که مردم آنها را عالم و دانشمند و حامی دین و وظیفه شناس بدانند که این آیات نازل شد.
🌸 و إذ أخذ الله ميثاق الذين أوتوا الكتاب لتبیننه للناس و لا تکتمونه: و وقتی که #خداوند از کسانی که به آنان کتاب آسمانی داده شد، پیمان محکم گرفت که حتماً بايد آن را برای مردم بیان کنید و کتمانش نکنید. امام باقر علیه السلام درباره این آیه فرمودند: خداوند از اهل كتاب پیمان گرفت كه آنچه درباره ى حضرت محمّد صلى الله علیه وآله در #تورات و #انجیل آمده است براى مردم بگویند و كتمان نكنند. فنبذوه ورآء ظهورهم: پس آنها آن (عهد) را پشت سر خویش انداختند. اما اهل کتاب با این همه در این پیمان محکم الهی خیانت کردند و حقایق کتاب های آسمانی را کتمان نمودند.
🌸 سپس اشاره به دنیا پرستی شدید آنها می کند که به خاطر منافع خویش و بهای ناچیز حقایق الهی را کتمان کردند. و اشتروا به ثمنا قليلا فبئس ما يشترون: و آن را به بهای ناچیزی مبادله کردند، پس چه بد معامله ای کردند. اگر چه این آیه درباره دانشمندان #یهود و #نصارا است ولی هشداری به مسلمانان هم است که آنها در تبیین و روشن ساختن فرمان های الهی و معارف دینی بکوشند و هیچ جایی حق را ناحق نکنند و در مقابل ناحق سکوت نکنند.
🌸 گروهی از #یهود که حقایق را کتمان کردند انتظار ستایش و تقدیر دارند که آیه 188 سوره آل عمران به پیامبر می فرماید: لا تحسبن الذین یفرحون بمآ أتوا و يحبون أن يحمدوا بما لم يفعلوا: گمان نبر کسانی که به آنچه انجام داده اند شادمانی می کنند و دوست دارند برای آنچه انجام نداده اند ستایش شوند. سپس می فرماید: فلا تحسبنهم بمفازة من العذاب و لهم عذاب أليم: پس گمان نبر که برای آنها نجاتی از عذاب است بلکه برای آنها عذابی دردناک است.
🔹 پيام های آیات187و188سوره آل عمران
✅ #خداوند براى هدایت مردم، از دانشمندان پیمان مخصوص گرفته است.
✅ بیان #حقایق باید به نوعى باشد كه چیزى براى مردم مخفى نماند.
✅ وظیفه ى #دانشمندان، تبیین كتاب آسمانى براى مردم است.
✅ انگیزه ى سكوت دانشمندان از بیان حق، رسیدن به مال و مقام و یا حفظ آن است.
✅ #علم به تنهایى براى سعادت و نجات كافى نیست، بى اعتنایى به مال و مقام نیز لازم است.
✅ عمل به #دین و تعهّدات الهى ارزش والا دارد.
✅ رذایل اخلاقی ، هلاکت قطعی را به دنبال دارد.
✅ گناهکار ممکن است پشیمان شده و توبه کند و نجات باید ولی افراد مغرور حتی درصدد توبه بر نمی آیند، لذا امیدی به نجات آنان نیست.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_459
🌹#آیه_189 #سوره_آل_عمران
🌸 وَلِلَّهِ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَاللَّهُ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِير
ٌ
🍀 ترجمه: و حكومت آسمانها و زمین براى خداست و خداوند بر هر چیزی تواناست.
🌷 #ملک: حكومت
🌷 #السماوات: آسمان ها
🌷 #الأرض: زمين
🌷 #قدیر: توانا
🔴 این آیه همانند سایر آیات سوره آل عمران در مدینه بر پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله و سلم نازل شده است.
🌸 وجود و بقاى هرچیز تنها بدست خداست. حكومت حقیقى و دائمى تنها در انحصار خداوند است. {وللّه مُلكُ السماوات والارض و الله علی کل شی ء قدير: و حكومت آسمان ها و زمین برای خداوند است و #خداوند بر هر چیزی توانا است} اشاره به اینکه کسی را نمی رسد که در ملک خدا تصرف کند و کسی نمی تواند در کار #خداوند دخالت کند و هر کاری را که بخواهد انجام می شود و هر کاری را نخواهد انجام نمی شود. دلیلی ندارد که برای پیشرفت خود از راه های انحرافی وارد شویم همه می توانیم در پرتو قدرت خداوند با استفاده از طریق مشروع و صحیح به پیشروی خود ادامه دهیم زیرا حکومت آسمان ها و زمین برای خداست و #خداوند بر هر چیزی تواناست.
🔹 پيام های آیه189سوره آل عمران 🔹
✅ در #قرآن هرجا سخن از حاكمیّت الهى است، آسمان ها قبل از زمین مطرح شده و این نشانگر وسعت و عظمت آسمان هاست.
✅ بسیارند افرادى كه حكومت در دست آنهاست، ولى نمى توانند به خواسته هاى خود جامه ى تحقّق بپوشانند، ولى #خداوند هم حكومت دارد و هم بر هر كارى قادر است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_460
🌹#آیه_190 #سوره_آل_عمران
🌹بخش اول
🌸 إِنَّ فِى خَلْقِ السَّماَواتِ وَالْأَرضِ وَاخْتِلاَفِ الَّيْلِ وَالنَّهَارِ لَأَيَاتٍ لِّأُولِى الْأَلْباَبِ
🍀 ترجمه: همانا در آفرینش آسمانها و زمین و در پىِ یكدیگر آمدن شب و روز، نشانه هایى براى خردمندان است.
🌷 #خلق: آفرینش
🌷 #السماوات: آسمان ها
🌷 #الارض: زمین
🌷 #اختلاف: در پی یکدیگر آمدن
🌷 #الیل: شب
🌷 #النهار: روز
🌷 #آیات: نشانه ها
🌷 #أولى_الألباب: صاحبان مغزها، خردمندان
🔴 این آیه همانند سایر آیات سوره آل عمران در مدینه بر پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله و سلم نازل شده است. در تفاسیر فخر رازى، قرطبى و مراغى آمده است: از عایشه پرسیدند: بهترین خاطره اى كه از رسول خدا صلى الله علیه و آله به یاد دارى چیست؟ گفت: تمام كارهاى پیامبر شگفت انگیز بود، امّا مهم تر از همه براى من، این بود كه رسول خدا شبى استراحت مى كرد، هنوز آرام نگرفته بود كه از جا برخاست، #وضو گرفت و به نماز ایستاد و به قدرى گریه كرد كه جلو لباسش تر شد، بعد به سجده رفت و به اندازه اى گریه كرد كه زمین تر شد. صبح كه بلال آمد سبب این همه گریه را پرسید، فرمود: دیشب آیاتى از #قرآن بر من نازل شده است. آنگاه آیات 190 تا 194 سوره آل عمران را قرائت كرد و فرمود: واى بركسى كه این آیات را بخواند و فكر نكند.
🌸 در تفسیر كبیر فخررازى و مجمع البیان از حضرت على علیه السلام نقل شده است كه فرمود: رسول خدا صلى الله علیه و آله همواره قبل از #نماز_شب این آیات را مى خواند. و در احادیث سفارش شده است كه ما نیز این آیات را بخوانیم. در تفسیر نمونه از «نوف بكّالى» صحابه ى خاصّ حضرت على علیه السلام نقل شده است كه شبى خدمت حضرت على علیه السلام بودم. امام از بستر بلند شد و این آیات 190 تا 194 سوره آل عمران را خواند. سپس از من پرسید: خوابى یا بیدار؟ عرض كردم بیدارم. فرمود: خوشا به حال كسانى كه آلودگى هاى زمین را پذیرا نگشتند و در آسمان ها سیر مى كنند.
🌸 آیات #قرآن تنها برای خواندن نیست، بلکه برای فهم و درک مردم نازل شده و خواندن آیات مقدمه ای برای اندیشیدن است ، لذا در آیه 190 سوره آل عمران اشاره به عظمت آفرینش آسمان ها و زمین کرده و می فرماید: إن فى خلق السماوات و الأرض و اختلاف اليل و النهار لأيات لأولى الألباب: همانا در آفرینش آسمان ها و زمین در پی یکدیگر آمدن شب و روز، نشانه هایی برای خردمندان است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_461
🌹#آیه_190 #سوره_آل_عمران
🌹بخش دوم
🌸 إِنَّ فِى خَلْقِ السَّماَواتِ وَالْأَرضِ وَاخْتِلاَفِ الَّيْلِ وَالنَّهَارِ لَأَيَاتٍ لِّأُولِى الْأَلْباَبِ
🍀 ترجمه: همانا در آفرینش آسمانها و زمین و در پىِ یكدیگر آمدن شب و روز، نشانه هایى براى خردمندان است.
🌸 #أولی_الألباب صاحبان مغزها يا همان خردمندان هستند آنها به هر چیزی نگاه می کنند به یاد خدا می افتند و در هر چیزی خدا را می بینند یعنی این #گل، ماه ، خورشید ، گیاهان ، این دشت همه دارند می گویند همه #آفریننده داریم که آن هم خداوند یکتاست. گل ها حیات و زندگی دارند و خاک حیات ندارد ولی گل ها از #خاک بوجود می آیند و زندگی پیدا می کنند و کسی که از خاک بی جان، گل های زنده و باطراوت را بوجود آورد آن خداست. این گل ها از جنس خاک و به کمک آب بوجود آمدند و کسی که این آب را فرو فرستاد خداست.
🌸 سهراب سپهری درست گفت《 گل شبدر چه کم از لاله قرمز دارد》گل شبدر و لاله قرمز هیچ فرقی نمی کنند زیرا هر دو دارند حق را به تماشا می گذارند و اولی الألباب يا همان خردمندان با تماشای آنها به وجود خالق آنها که #خداوند است پی می برند. آسمان ها و زمین نشان از خداشناسی، نبوت ، معاد و قیامت دارد. آسمان ها و زمین نشان از نظم دارد، این نظم فریاد می زند #جهان تصادف و اتفاقی نیست و این یعنی کسی با نظم این جهان را آفریده و آن هم خداوند یکتاست.
🌸 این فصل های #بهار، تابستان ، پاییز و زمستان و این شب ها و روزهایی که پشت سر هم می آیند و این زمین که با نظم به دور #خورشید می چرخد و این ماه که با نظم به دور زمین می چرخد حقیقتی دارند که فریاد می زنند ما آفریننده داریم و آفریننده ی ما دارای #حکمت و #قدرت است و اوست که ما را می گرداند این یعنی آسمان ها و زمین هدفمند خلق شده اند و همه این ها برای انسان خلق شده اند.
🔹 پيام های آیه190سوره آل عمران 🔹
✅ #آفرینش_جهان، هدفدار است.
✅ #هستى_شناسى، مقدّمه ى خداشناسى است.
✅ اختلاف ساعات #شب و #روز در طول سال، در نظر خردمندان تصادفى نیست.
✅ #قرآن، مردم را به تفكّر در آفرینش ترغیب مى كند.
✅ هركه خردمندتر است باید نشانه هاى بیشترى را دریابد.
✅ #آفرینش، پر از راز و رمز، و ظرافت و دقّت است كه تنها خردمندان به درک آن راه دارند.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_462
🌹#آیات_191_192 #سوره_آل_عمران
🌸 اَلَّذِينَ يَذْكُرُونَ اللَّهَ قِياَماً وَقُعُوداً وَعَلَى جُنُوبِهِمْ وَ يَتَفَكَّرُونَ فِى خَلِقْ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ رَبَّنَا مَا خَلَقْتَ هَذَا بَاطِلاً سُبْحَانَكَ فَقِنَا عَذَابَ النَّار (191) ربنآ إنك من تدخل النار فقد أخزيته و ما للظالمين من أنصار (192)
ِ
🍀 ترجمه: (خردمندان) كسانى هستند كه ایستاده و نشسته و (خوابیده) بر پهلوهایشان خدا را یاد مى كنند و در آفرینش آسمان ها و زمین تفکر مى كنند (و مى گویند:) پروردگارا! این جهان را بیهوده و بى هدف نیافریده اى، تو پاک و منزّهى، پس ما را از عذاب آتش حفظ کن. (191) پروردگارا! هر که را تو وارد آتش کنی پس قطعاً او را خوار و ذلیل کرده ای و برای ستمگران هیچ یاورانی نیست. (192)
🌷 #یذکرون: یاد می کنند
🌷 #قیاما: جمع قائم (ایستاده)
🌷 #قعودا: جمع قاعد (نشسته)
🌷 #جنوبهم: پهلوهایشان
🌷 #یتفکرون: تفکر می کنند
🌷 #خلق: آفرینش
🌷 #السماوات: آسمان ها
🌷 #الأرض: زمین
🌷 #باطلا: بيهوده، بى هدف
🌷 #سبحانك: پاک و منزهی
🌷 #قنا: ما را حفظ کن
🌷 #النار: آتش
🌷 #تدخل: وارد کنی
🌷 #أخزيته: خوار و ذليل کنی
🌷 #أنصار: ياوران
🌸 این آیه در ادامه آیه قبلی می باشد و اولی الألباب را توصیف می کند اولی الألباب صاحبان مغزها یا همان #خردمندان هستند. و می فرماید: «الذین یذکرون الله قیاما و قعودا و على جنوبهم: کسانی هستند که ایستاده و نشسته و (خوابیده) بر پهلوهایشان خدا را یاد می کنند.» أولى الألباب اهل فکر و #ذکر هستند و در همه حالت ها به یاد خدا هستند. نقشه شگفت انگیز این جهان آن چنان قلب های صاحبان خرد را به خود جذب می کند که در همه حالت ها به یاد پدیدآورنده این جهان می باشند. «و یتفکرون فی خلق السماوات و الأرض: و در آفرینش آسمان ها و زمین تفکر می کنند.» و می گویند: «ربنا ما خلقت هذا باطلا: پروردگارا! این #جهان را بیهوده و بی هدف نیافریده ای.»
🌸 در این موقع متوجه وظیفه های خود می شوند و از #خدا تقاضای توفیق انجام آنها را می طلبند تا از کیفر او در امان باشند و لذا می گویند: «سبحانك فقنا عذاب النار: تو پاک و منزهی، پس ما را از عذاب آتش حفظ کن.» سپس مى گویند: «ربنآ إنك من تدخل النار فقد أخزيته و ما للظالمين من أنصار: پروردگارا! هر که را تو وارد آتش کنی پس قطعاً او را خوار و ذلیل کرده ای و برای ستمگران هیچ یاورانی نیست.» یعنی این خوار و ذلیل و رسوایی و از چشم خدا افتادن از آتش جهنم بسیار دردناک تر و سخت تر است و کسانی که داخل جهنم شوند ظالم هستند زیرا خودشان به نفس خودشان ظلم و ستم نمودند و در آتش جهنم هیچ یار و یاوری نخواهند داشت.
🔹 پيام های آیات191و192سوره آل عمران
✅ نشانه ى خردمندى، یاد #خدا در همه حالات است. #اهل_فكر، باید اهل ذكر باشند.
✅ #ایمان بر اساس فكر و اندیشه ارزشمند است. ایمان و اعتراف با تمام وجود ارزش دارد.
✅ #ذكر و #فكر، همراه یكدیگر ارزش است. متأسفانه كسانى ذكر مى گویند، ولى اهل فكر نیستند و كسانى اهل فكر هستند، ولى اهل ذكر نیستند.
✅ آنچه سبب رشد و قرب است، ذكر و فكر دائمى است.
✅ شناختِ حسّى #طبیعت كافى نیست، تعقّل و تفكّر لازم است. كسى كه در آفرینش آسمان ها و زمین فكر كند، پى مى برد كه خالق هستى، پروردگار ما نیز هست.
✅ آفرینش بیهوده نیست، اگر چه همه اسرار آن را درک نكنیم.
✅ اوّل تعقّل و اندیشه، سپس ایمان و عرفان،آنگاه دعا و مناجات
✅ اگر هستى بیهوده و باطل نیست، ما هم نباید بیهوده و باطل باشیم. هستى هدفدار است، پس هر چه از هدف الهى دور شویم به دوزخ نزدیک مى شویم.
✅ قبل از دعا، خدا را ستایش كنیم.
✅ آتش قیامت #سخت است، اما نزد اولوا الألباب خوارى و رسوايى قيامت دردناک تر از آن است.
✅ #ستمگران ، از شفاعت دیگران محروم هستند.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_463
🌹#آیه_193 #سوره_آل_عمران
🌸 رَبَّنَآ إِنَّنَا سَمِعْنَا مُنَادِياً يُنَادِى لِلْإِيمَانِ أَنْ ءَامِنُواْ بِرَبِّكُمْ فََامَنَّا رَبَّنَا فَاغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَكَفِّرْ عَنَّا سَيَِّئاتِنَا وَتَوَفَّنَا مَعَ الْأَبْرَار
ِ
🍀 ترجمه: پروردگارا! قطعاً ما ندا دهنده ای را شنیدیم که به ایمان دعوت می کرد كه به پروردگارتان ایمان آورید. پس ایمان آوردیم. پروردگارا! پس گناهان ما را بیامرز و بدی هاى ما را بپوشان و ما را همراه با نیكوکاران بمیران.
🌷 #ربنا: پروردگارا
🌷 #سمعنا: شنیدیم
🌷 #منادیا: ندا دهنده اى
🌷 #ینادی: ندا می دهد ، دعوت می کند
🌷 #ءامنا: ايمان آوردیم
🌷 #اغفر: اغفر از ریشه مغفرت و به معنای بیامرز
🌷 #ذنوب: گناهان
🌷 #کفر: بپوشان، از بین ببر
🌷 #سیئات: جمع سيئة، به چیزی که حال آدم را بد می کند یا آن چیزی است که ناراحت کننده است سیئة گفته می شود.
🌷 #توفنا: ما را بمیران
🌷 #مع: همراه
🌷 #الأبرار: نيکوکاران
🌸 موضوع این آیه در ادامه آیات قبلی در مورد اولی الألباب كه همان صاحبان مغزها هستند که به آنها خردمندان هم گفته می شود. آنها با تمام وجود به #خداوند ایمان می آورند و به پیشگاه پروردگار خود عرض می کنند: « ربنآ إننا سمعنا مناديا ينادى للإيمان أن ءامنوا بربكم فامنا: پروردگارا! قطعاً ما ندا دهنده ای را شنیدیم که به ایمان دعوت می کرد که به پروردگارتان ایمان آورید، پس ایمان آوردیم.» ندا دهندگان مثل پیامبران و #قرآن هستند می گویند: به پروردگارتان ایمان آورید پروردگارتان همان کسی که از خاک بی جان، چهره های گوناگون ، انسان ها، گیاهان ، گل ها و حیوانات را آفرید.
🌸 سپس صاحبان عقل و خرد می گویند: «ربنا فاغفرلنا ذنوبنا: پروردگارا گناهان ما را بیامرز.» ذنوب جمع #ذنب است، ذنب یعنی دنباله به گناه ذنب گفته می شود زیرا گناه به دنبال خود عواقبی دارد و یکی از ویژگی های #گناه این که به دنبال خود عواقبی دارد. «و کفر عنا سیّئاتنا: و بدی های ما را بپوشان.» سیّئات جمع #سیئة است، به چیزی که حال آدم را بد می کند یا آن چیزی است که ناراحت کننده است سیئة گفته می شود.
🌸 یکی از ویژگی های دیگر گناه این است که حال آدم را ناخوشایند می کند و حال آدم را می گیرد. ندیدی وقتی دلی را شکستی حالت گرفته است، ندیدی وقتی عصبانی می شوی یا آبروی کسی را می بری حال خودت گرفته است ، ندیدی وقتی ظلمی به کسی می کنی حال خودت گرفته است، ندیدی وقتی در گناهان غرق می شوی و به خدا پشت می کنی ، حال خودت گرفته است و #زندگی اصلا به تو خوش نمی گذرد به خاطر بدی ها و گناهان است که خردمندان از خداوند می خواهند که بدی های آنها را از بین ببرد. سپس خردمندان از #خداوند می خواهند که به وقت مرگ، آنها را هم ردیف و همراه با نیکوکاران قرار دهد « و توفنا مع الأبرار: و ما را همراه با #نيکوکاران بمیران.»
🔹 پيام های آیه193سوره آل عمران 🔹
✅ #خردمندان، آماده ى پذیرش حقّ هستند و در كنار پاسخگویى به نداى فطرت، به نداى انبیا، علما و شهدا پاسخ مى دهند.
✅ از #آداب_دعا كه زمینه ى عفو الهى را فراهم مى كند، توجّه به رب بودن خداست.
✅ #ایمان، زمینه ى دریافت مغفرت است.
✅ #دیگران را در دعاى خود شریک كنیم.
✅ پرده پوشى و عفو، از شئون ربوبیّت و از شیوه هاى تربیت است.
✅ مرگِ #انسان با اراده الهى است.
✅ #ابرار كه همان نيکوکاران هستند مقامى دارند كه خردمندان آرزوى آن را دارند.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_464
🌹 #آیه_194 #سوره_آل_عمران
🌸 رَبَّنَا وَءَاتِنَا مَا وَعَدْتَنَا عَلَى رُسُلِكَ وَلَا تُخْزِنَا يَوْمَ القِيامَةِ إنَّكَ لَا تُخْلِفُ الْمِيعَاد
َ
🍀 ترجمه: پروردگارا! آنچه را به واسطه ی پیامبرانت به ما وعده داده اى، به ما عطا کن و ما را در روز قیامت خوار نساز، كه قطعاً تو خلاف وعده انجام نمى دهى.
🌷 #ءاتنا: عطا کن
🌷 #وعدتنا: وعده داده ای
🌷 #رسلك: پیامبرانت
🌷 #لا_تخزنا: ما را خوار نکن
🌷 #میعاد: وعده
🌸 موضوع این آیه در ادامه آیات 190 تا 193 سوره آل عمران در مورد اولی الألباب می باشد. اولی الألباب همان صاحبان عقل و خرد هستند که به آنها #خردمندان هم گفته می شود. آنها در آخرین مرحله و پس از پیمودن راه توحید و ایمان به قیامت و اجابت دعوت #پیامبران و انجام وظایف خویش از خدای خود تقاضا می کنند و می گویند: ربنا وءاتنا ما وعدتنا على رسلك و لا تخزنا يوم القيامة إنك لا تخلف الميعاد: پروردگارا! آنچه را به واسطه ی پیامبرانت به ما وعده داده ای، به ما عطا کن و ما را در روز #قیامت خوار نساز، که قطعاً تو خلاف وعده انجام نمی دهی.
🌸 آیات 190تا194 سوره آل عمران از فرازهای تکان دهنده #قرآن است که مجموعه ای از معارف دینی آمیخته با لحن لطیف مناجات و نیایش، در شکل یک نغمه آسمانی می باشد و در روایات اهل بیت علیهم السلام نیز دستور داده شده که هر کسی برای نماز شب بر می خیزد این آیات را تلاوت کند. در این آیه ایمان به #نبوّت نیز مطرح شده است. «ما وعدتنا على رسلك» تكرار «ربّنا» در سخنان اولوا الألباب، نشان شیفتگى آنان به ربوبیّت الهى است. اولوا الألباب، هم عزّت #دنیا را مى خواهند و هم عزّت #آخرت را. جمله ى «آتنا ما وعدتنا على رسلك» مربوط به دنیاست كه #خداوند وعده نصرت به اهل حقّ داده است و جمله ى «و لاتخزنا» مربوط به عزّت در آخرت است.
🔹 پیام های آیه194سوره آل عمران 🔹
✅ وفاى به #وعده، از شئون ربوبیّت الهى است.
✅ اگر چه #خداوند به وعده هاى خود وفا مى كند، ولی ما نیز باید دعا كنیم.
✅ #خردمندان به همه ى انبیا و همه وعده هاى الهى ایمان دارند.
✅ نهایت آرزوى خردمندان، رسیدن به الطاف الهى و نجات از دوزخ و نجات از رسوایى در قیامت است.
✅ #ترس و #امید باید در كنار هم باشد.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_465
🌹#آیه_195 #سوره_آل_عمران
🌹بخش اول
🌸 فَاسْتَجَابَ لَهُمْ رَبُّهُمْ أَنِّى لَآ أُضِيعُ عَمَلَ عَامِلٍ مِّنْكُم مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثَى بَعْضُكُمْ مِن بَعْضٍ فَالَّذِينَ هَاجَرُواْ وَأُخْرِجُواْ مِنْ دِيَارِهِمْ وَ أُوذُواْ فِى سَبِيلىِ وَقَاتَلُواْ وَقُتِلُواْ لَأُكَفِّرَنَّ عَنْهُمْ سَيِّئَاتِهِمْ وَ لَأُدْخِلَنَّهُمْ جَناَّتٍ تَجْرِى مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ ثَوَاباً مِّنْ عِنْدِ اللَّهِ و اللَّهُ عِنْدَهُ حُسْنُ الثَّوَابِ
🍀 ترجمه: پس پروردگارشان دعاى آنان را مستجاب كرد (و فرمود:) كه من عمل هیچ صاحب عملى از شما را، خواه مرد یا زن، (اگرچه) همه از یكدیگرید، تباه نمى كنم پس كسانى كه هجرت كردند و از خانه هایشان رانده شدند و در راه من آزار و اذیّت دیدند، جنگیدند و كشته شدند، قطعاً من بدی هایشان را مى پوشانم و در باغ هایى كه نهرها از زیرشان جارى است، واردشان مى كنم. (این) پاداشى از طرف خداوند است و پاداش نیكو تنها نزد خداست.
🌷 #استجاب: استجابت کرد
🌷 #لا_أضيع: تباه نمی کنم
🌷 #عامل: صاحب عمل
🌷 #ذكر: مرد
🌷 #أنثى: زن
🌷 #هاجروا: هجرت کردند
🌷 #أخرجوا: رانده شدند، بیرونشان کردند
🌷 #دیارهم: خانه هایشان
🌷 #أوذوا: آزار و اذیت ديدند
🌷 #سبيل: راه
🌷 #قاتلوا: جنگیدند
🌷 #قتلوا: کشته شدند
🌷 #أکفرن: می پوشانم
🌷 #سیئاتهم: بدی هایشان- جمع سيئة است، سيئة به چیزی که حال آدم را می گیرد یا باعث ناراحتی می شود
🌷 #أدخلنهم: واردشان مى کنم
🌷 #جنات: باغ ها
🌷 #تجری: جاری می شود
🌷 #تحتها: زیر آن
🌷 #أنهار: نهرها
🌷 #ثواب: پاداش
🌷 #حسن_الثواب: پاداش نيكو
🔴 #شأن_نزول: این آیه همانند سایر آیات سوره آل عمران در مدینه نازل شده است و دنباله آیات قبلی درباره صاحبان عقل و خرد و نتیجه اعمال آنها می باشد و در مورد نزول آن نقل شده که ام سلمه خدمت پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم عرض کرد: در قرآن از جهاد و هجرت و فداکاری مردان بحث شده آیا زنان هم در این قسمت سهمی دارند؟ این آیه 195 سوره آل عمران نازل شد و به این سؤال پاسخ گفت.
🌸 #خداوند بلافاصله دعای اولوا الألباب كه همان صاحبان عقل و خرد هستند را مستجاب کرد که می فرماید: فاستجاب لهم ربهم: پس پروردگارشان دعای آنان را مستجاب کرد. براى اينکه ارتباط پیروزی و نجات آدمی با اعمال و رفتار او قطع نگردد و برای اینکه تصور نشود که این وعده الهی اختصاص به دسته معینی دارد می فرماید: أنى لآ أضيع عمل عامل منكم من ذکر أو أنثى بعضكم من بعض: من عمل هیچ عمل کننده ای از شما را خواه #مرد یا #زن اگر چه همه از یکدیگرید تباه نمی کنم. در جمله بعد چنین نتیجه گیری می کند: فالذين هاجروا و أخرجوا من ديارهم و أوذوا فى سبيلى و قاتلوا و قتلوا لأكفرن عنهم سيئاتهم: پس کسانی که #هجرت کردند و از خانه هایشان رانده شدند و در راه من آزار و اذیت دیدند، جنگیدند و کشته شدند، قطعاً من بدی هایشان را می پوشانم.
🌸 سپس #خداوند علاوه بر اینکه گناهانشان را می بخشد می فرماید: و لأدخلنهم جنات تجرى من تحتها الأنهار: و در باغ هايى که نهرها از زیرشان جاری است، واردشان می کنم. ثوابا من عندالله و الله عنده حسن الثواب: این پاداشی از طرف #خداوند است و پاداش نیکو تنها نزد خداست. اشاره به اینکه پاداش های الهی برای مردم این جهان به طور کامل قابل توصیف نیست همین اندازه باید بدانند که از هر پاداشی بالاتر است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_466
🌹#آیه_195 #سوره_آل_عمران
🌹بخش دوم
🌸 فَاسْتَجَابَ لَهُمْ رَبُّهُمْ أَنِّى لَآ أُضِيعُ عَمَلَ عَامِلٍ مِّنْكُم مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثَى بَعْضُكُمْ مِن بَعْضٍ فَالَّذِينَ هَاجَرُواْ وَأُخْرِجُواْ مِنْ دِيَارِهِمْ وَ أُوذُواْ فِى سَبِيلىِ وَقَاتَلُواْ وَقُتِلُواْ لَأُكَفِّرَنَّ عَنْهُمْ سَيِّئَاتِهِمْ وَ لَأُدْخِلَنَّهُمْ جَناَّتٍ تَجْرِى مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ ثَوَاباً مِّنْ عِنْدِ اللَّهِ و اللَّهُ عِنْدَهُ حُسْنُ الثَّوَابِ
🍀 ترجمه: پس پروردگارشان دعاى آنان را مستجاب كرد (و فرمود:) كه من عمل هیچ صاحب عملى از شما را، خواه مرد یا زن، (اگرچه) همه از یكدیگرید، تباه نمى كنم پس كسانى كه هجرت كردند و از خانه هایشان رانده شدند و در راه من آزار و اذیّت دیدند، جنگیدند و كشته شدند، قطعاً من بدی هایشان را مى پوشانم و در باغ هایى كه نهرها از زیرشان جارى است، واردشان مى كنم. (این) پاداشى از طرف خداوند است و پاداش نیكو تنها نزد خداوند است.
🔹 پيام های آیه195سوره آل عمران 🔹
✅ #دعاى_قلبى، استجابت قطعى دارد. دعایى كه همراه با یاد دائمى خدا ، فكر و ستایش خدا باشد، قطعاً مستجاب مى شود.
✅ دعاى اهل #فكر و #ذكر، سریعاً مستجاب مى شود.
✅ استجابت #دعا، جلوه اى از ربوبیّت الهى است.
✅ در جهان بینى #الهى، هیچ عملى بدون پاداش نیست.
✅ دعایی مستجاب مى شود كه همراه با عمل و تلاش دعا كننده باشد، گرچه خود #دعا نیز نوعى عمل است.
✅ پاداش #عمل تنها به مؤمنان داده مى شود، زیرا كه اعمال كافران حبط مى گردد.
✅ در بینش الهى، #مرد و #زن در رسیدن به مقام والاى انسانى برابر هستند.
✅ جنس مرد #برتر از زن نیست.
✅ در جامعه #اسلامى، همه ى مسلمانان از یكدیگرند.
✅ تا گناهان و عیوب محو نشود، كسى وارد #بهشت نمى شود.
✅ #هجرت، جهاد، تبعید و متحمّل آزار شدن در راه خدا؛ وسایل عفو خداوند هستند.
✅ علاقه به #وطن، یك حقّ پذیرفته شده قرآنى است و گرفتن این حق، ظلم است.
✅ در پیمودن راه #خدا؛ هجرت، تبعید، شكنجه و جهاد و شهادت لازم است.
✅ اگرچه #شهادت بالاترین مرتبه است، ولى مقاومت در برابر آزار و اذیّت هاى دشمن، نیاز به صبر بیشترى دارد، لذا كلمه ى «فى سبیلى» در كنار «اوذوا» آمده است. آرى، جانبازان معلولین جبهه، بیش از شهدا باید صبر و تحمّل كنند.
✅ به خاطر بعضى لغزش ها، افراد را طرد نكنیم. در این #آیه، خردمندانى كه حتّى از اولیاى خدا و اهل بهشتند، سابقه اى از لغزش دارند، ولى خداوند آنها را مى پوشاند.
✅ عنایت و توجّه مخصوص #خداوند، براى خردمندان مؤمن است.
✅ در وعده هاى #خداوند، ذرّه اى شک و تردید نكنید. تمام وعده ها با تأكید بیان شده است.
✅ هر پاداشى ممكن است با تغییر مكان و زمان ارزش خود را از دست بدهد، اما پاداش هاى الهى مطابق فطرت و خلقت انسان است و هرگز از ارزش آن كم نمى شود.
✅ نهرهاى بهشت، هم از پاى درختان آن جارى است؛ «جنات تجرى من تحتها» و هم از زیر جایگاه مسكونى بهشتیان.
✅ #مغفرت و #بهشت، ثوابى عمومى است، ولى آن ثوابى كه در شأن لطف خدا و مؤمنان است، ثواب دیگرى است كه فقط نزد خداست و ما از آن خبر نداریم.
✅ پاداش هاى #الهى براى مردم به طور كامل قابل وصف نیست، همین اندازه بدانیم كه از هر پاداشى بهتر است.
✅ پاداش هاى الهى، همراه با انواع كرامت هاست.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_467
🌹#آیات_196_198 #سوره_آل_عمران
🌸 لَا يَغُرَّنَّكَ تَقَلُّبُ الَّذِينَ كَفَرُواْ فِى الْبِلاَدِ (196) مَتاَعٌ قَلِيلٌ ثُمَّ مَأْوَاهُمْ جَهَنَّمُ وَبِئْسَ الْمِهَاد (197) لکن الذین اتقوا ربهم لهم جنات تجری من تحتها الأنهار خالدين فيها نزلا من عندالله و ما عند الله خير للأبرار (198)
ُ
🍀 ترجمه: تحولات چشمگیر كافران در شهرها تو را فریب ندهد (196) این برخورداری اندک است سپس جایگاه آنان جهنّم است و چه بد آرامگاهی است. (197) ولى کسانی که نسبت به پروردگارشان تقوا داشته باشند برای آنها باغ هایی است که از زیر آنها نهرهایی جاری است که همیشه در آن خواهند بود ، این پذیرایی از طرف خداست و آنچه نزد خداست ، برای نیکوکاران بهتر است. (198)
🌷 #لا_یغرنك: تو را فريب ندهد
🌷 #تقلب: تحولات و دگرگونی های چشمگیر، تصرف در امور
🌷 #بلاد: شهرها
🌷 #متاع: کالا ، برخورداری
🌷 #مأوا: جايگاه
🌷 #بئس: چه بد است
🌷 #المهاد: آماده شده
🌷 #اتقوا: تقوا پیشه کنند ، تقوای الهی یعنی خدا را برای خود حفظ می کنند و از گناهان پرهیز می کنند.
🌷 #جنات: باغ ها
🌷 #تحتها: زیر آن
🌷 #أنهار: نهرها
🌷 #خالدين: جاويدان، همیشگی
🌷 #نزلا: آنچه برای میهمان آماده شده تا بر آن نازل شود (وسیله پذیرایی)
🌷 #أبرار: نيکان
🔴 #شأن_نزول: بسیاری از مشركان مكّه و یهودیان مدینه به خاطر تجارت از لحاظ مالی در رفاه بودند ولى مسلمانان به خاطر هجرت به مدینه و همچنین محاصره ى اقتصادى از ناحیه دشمنان ، در فشار و تنگنا بودند و از نظر مادی در زحمت بودند. این سؤال براى بعضی افراد مطرح بود که چرا افراد بی ایمان در ناز و نعمتند اما افراد با ایمان در رنج و عذاب و فقر زندگی می کنند؟ اين آیات نازل شد.
🌸 داشته ها ، ثروت و دارایی های دیگران ما را فریب ندهد به ویژه که دیگران، دشمنان اسلام و #کافر باشند. آیه 196 سوره آل عمران خطاب به پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم می فرماید: لا یغرنك تقلب الذين كفروا فى البلاد: تحولات چشمگیر #کافران در شهرها تو را فریب ندهد. سپس در آیه بعد می فرماید: متاع قلیل ثم مأواهم جهنم و بئس المهاد: اين برخوردارى اندک است سپس جایگاه آنان جهنم است و چه بد آرامگاهی است. پس اگر می بینید کافران در حال #تجارت هستند و از لحاظ مادی و ثروت مرفه هستند مبادا ما را فریب دهد زیرا هر چه باشند و هر چه داشته باشند اندکی بیش نیست بعد هم جایگاه آنان جهنم است.
🌸 در روایتى از حضرت على علیه السلام آمده است: «ماخیر بخیر بعدها النّار» خیر و خوشى هایى كه به دنبال آن آتش باشد، ارزشى ندارند. لذّت هاى كوتاه مدّت و عذاب ابدى براى كافران، ولى سختى هاى موقّت و #آرامش وآسایش ابدى از آنِ مؤمنان است. سپس در آیه بعد عاقبت افراد باتقوا را بیان می کند لکن الذین اتقوا ربهم لهم جنات تجری من تحتها الأنهار خالدين فيها: ولى کسانی که نسبت به پروردگارشان #تقوا داشته باشند برای آنها باغ هایی است که از زیر آنها نهرهایی جاری است که همیشه در آن خواهند بود. سپس می فرماید: نزلا من عندالله و ما عند الله خیر للأبرار: این پذیرایی از طرف خداست و آنچه نزد خداست ، برای نیکوکاران بهتر است. آن وصف هایی که درباره #بهشت شنیدیم همه آنها مثال آن چیزی است که برای ورود مهمان مهیا می کنند آن چیزی که نزد خداوند مهیا شده است به مراتب بهتر و بیشتر از آن چیزی است که شنیدیم.
🔹 پيام های آیات196تا198سوره آل عمران
✅ #پیامبران نیز نیاز به هشدار دارند، تا در معرض تأثیر پذیرى قرار نگیرند.
✅ اعزام هیأت هاى سیاسى، اقتصادى، نظامى، تشكیل جلسات و مصاحبه ها از سوى #دشمن، شما را فریب ندهد.
✅ كامیابى هاى مادّى هر اندازه باشد، محدود و ناچیز است.
✅ خوشی هاى #كافران، نشانه ى حقّانیت و محبوبیّت آنان نیست.
✅ نعمت های دنیوی نسبت به نعمت های اخروی ناچیز است.
✅ تلاش و رفت و آمد برای کسب دنیا، با حفظ #تقوا و توجه به منافع اخروی مانعی ندارد.
✅ توجه به نعمت های #بهشت جاویدان ، سبب گرایش به تقوا و فریفته شدن به بهره های ناچیز دنیاست.
✅ مقام #نیکان بالاتر از متقین است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_468
🌹#آیه_199 #سوره_آل_عمران
🌸 وَإِنَّ مِنْ أَهْلِ الْكِتاَبِ لَمَن يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَمَآ أُنْزِلَ إِلَيْكُمْ وَمَآ أُنْزِلَ إِلَيْهِمْ خَاشِعِينَ لِلَّهِ لَا يَشْتَرُونَ بِاَيَاتِ اللَّهِ ثَمَناً قَلِيلاً أُولَئِكَ لَهُمْ أَجْرُهُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ إِنَّ اللَّهَ سَرِيعُ الْحِسَاب
ِ
🍀 ترجمه: و همانا بعضى از اهل كتاب، كسانى هستند كه به خداوند و آنچه به شما نازل شده و آنچه به خودشان نازل شده، ایمان مى آورند و در برابر خدا خاشعند. آیات الهى را به بهاى اندک معامله نمى كنند. آنها هستند كه برایشان نزد پروردگارشان پاداش است. همانا خداوند سریع الحساب است.
🌷 #لا_یشترون: معامله نمی کنند
🌷 #ثمنا_قلیلا: بهایی اندک
🔴 #شأن_نزول: بعضى مفسّران معتقدند كه این آیه درباره كسانى از اهل كتاب نازل شده است كه به #اسلام گرویدند. آنها عبارت بودند از چهل نفر از اهل نجران، سى و دو نفر از حبشه و هشت نفر از روم. امّا بعضى دیگر از مفسّران گفته اند كه آیه درباره ى نجاشى، پادشاه حبشه است كه در سال نهم هجرى در ماه رجب وفات یافت . وقتى رسول خدا صلى الله علیه وآله مطلع شد، به مردم فرمود: یكى از برادران شما در خارج از حجاز وفات یافته، حاضر شوید تا به پاس خدمات او بر وى #نماز بخوانیم. پرسیدند: او كیست؟ فرمود: نجاشى. آنگاه مسلمانان به همراه رسول خدا صلى الله علیه وآله به قبرستان بقیع رفته بر او نماز گزاردند.
🌸 خیلی ها #یهودی و #نصرانی بودند اما وقتی حقیقت پیامبر و حقیقت اسلام و حقیقت آیات #قرآن را دیدند شیفته ی اسلام شدند و با جان و دل ایمان آوردند. این آیه درباره آن عده ای از اهل کتاب است که دعوت پیامبر را اجابت کردند و برای آنها پنج صفت ممتاز بیان می کند:
1⃣ #صفت_اول: و إن من أهل الكتاب لمن یؤمن بالله: و همانا بعضى از اهل کتاب، کسانی هستند که به خداوند ایمان دارند.
2⃣ #صفت_دوم: و مآ أنزل إليكم: و آنچه بر شما نازل شده. منظور قرآن است که آنها به آن ایمان آوردند.
3⃣ #صفت_سوم: و ما أنزل إليهم: و آنچه بر آنها نازل شده است. ایمان آنها به پیامبر اسلام، از ایمان واقعی به کتاب آسمانی خودشان و بشارت های که در آن آمده است سرچشمه می گیرد.
4⃣ #صفت_چهارم: خاشعین لله: در برابر فرمان خدا خاشع هستند.
5⃣ #صفت_پنجم: لا یشترون بایات الله ثمناً قلیلاً: آيات خدا را به بهاى اندک معامله نمی کنند.
🌸 آنها همانند بعضی از علمای یهود نیستند که به خاطر حفظ موقعیت خود و گرفتن بهایی ناچیز آیات #خدا را تحریف می کردند. أولئك لهم أجرهم عند ربهم: آنها هستند که برایشان نزد پروردگارشان پاداش است . إن الله سريع الحساب: همانا خداوند سریع الحساب است.
🔹 پيام های آیه199سوره آل عمران 🔹
✅ باید #انصاف را مراعات كرد و از خوبان اهل كتاب ستایش نمود.
✅ هر مكتبى، ریزش و رویش دارد. اگر گروهى #ایمان نمى آورند و حقایق را كتمان مى كنند، در عوض گروهى با خشوع ایمان مى آورند.
✅ هر #بهایى در برابر دین فروشى پرداخت شود، كم و ناچیز است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_469
🌹#آيه_200 #سوره_آل_عمران
🌸 یا أيها الَّذِينَ ءَامَنُواْ اصْبِرُواْ وَصَابِرُواْ وَرَابِطُواْ واتَّقُواْ اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ (200)
🍀 ترجمه: اى كسانى كه ایمان آورده اید! صبر كنید و يکدیگر را به صبر دعوت كنید و از مرزهای خود دفاع کنید و خداوند را تقوا پیشه کنید، باشد كه رستگار شوید.
🌷 #اصبروا: صبر و استقامت کنید
🌷 #صابروا: صبر و استقامت را همگانی کنید، دیگران را به صبر دعوت کنید
🌷 #رابطوا: با یکدیگر ارتباط برقرار کنید در این آیه یعنی از مرزهای خود دفاع کنید.
🌷 #اتقوا_الله: خداوند را تقوا پیشه کنید یعنی خدا را برای خودتان حفظ کنید و خدا را از دست ندهید.
🌷 #تفلحون: رستگار می شوید
🔴 این آیه همانند سایر آیات سوره آل عمران در مدینه نازل شده است. این آیه #صبر در برابر انواع حوادث و مصیبت ها را توصیه مى كند:
1⃣ #مرحله_اوّل: در برابر ناگوارى هاى شخصى و هوس ها صبر كنید «اصبروا»
2⃣ #مرحله_دوّم: در برابر فشارهاى كفّار، مقاومت بیشتر كنید «صابروا»
3⃣ #مرحله_سوّم: در حفظ مرزهاى جغرافیایى از هجوم دشمن، حفظ مرزهاى اعتقادى و فكرى، از طریق مباحثات علمى و حفظ مرز دلها، از هجوم وسوسه ها بكوشید. «رابطوا»گویا مسلمانان دل و جان خود را با پیوندى كه در نماز ایجاد مى كنند، محكم مى سازند.
🌸 امام صادق علیه السلام فرمود: «اصبروا على الفرائض» در برابر واجبات #صبر كنید. «صابروا على المصائب» در برابر مشكلات #صبر كنید. «ورابطوا على الائمّه» از پیشوایان خود #دفاع كنید. رسول خدا صلى الله علیه وآله فرمودند: «اصبروا على الصَلَوات الخمس وصابروا على قتال عدوّكم بالسیف ورابطوا فى سبیل اللَّه لعلّكم تفلحون» بر نمازهاى شبانه روزى پایدارى كنید و در جهاد با دشمن، فعّال و در راه خدا با یكدیگر هماهنگ باشید تا #رستگار شوید. در پایان آیه می فرماید: و اتقوا الله لعلکم تفلحون: و خداوند را تقوا پیشه کنید، باشد که رستگار شوید.
🔹 پيام های آیه200سوره آل عمران 🔹
✅ در سایه ى #ایمان، به كمالات مى رسید.
✅ تا در مشكلات فردى #صابر نباشید، نمى توانید در برابر دشمنان دین مقاومت كنید.
✅ از دیگران عقب نمانید، اگر كافران در كفر خود مقاومت مى كنند، كشته مى دهند و مال خرج مى كنند، شما نیز در راه #خدا با جان و مال پایدارى كنید.
✅ مسلمانان باید مشكلات یكدیگر را تحمل كنند، و یكدیگر را به #صبر سفارش كنند.
✅ #اسلام، دین ارتباط است. ارتباط با خدا ، پیامبران و مردم
✅ #تقوا، مرتبه اى بالاتر از ایمان است.
✅ #صبر، زمینه ى رسیدن به سعادت و پیروزى است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
تفسیر کوتاه قرآن کریم
بسم الله الرحمن الرحيم 🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_469 🌹#آيه_200 #سوره_آل_عمران
سلام لطفا ادامه تفسیر ها رو ارسال بفرمایید ممنون
تفسیر کوتاه قرآن کریم
سلام لطفا ادامه تفسیر ها رو ارسال بفرمایید ممنون
سلام علیکم
تا پایان سوره ی مبارکه آل عمران تو کانال موجود است
تفسیر کوتاه قرآن کریم
سلام علیکم تا پایان سوره ی مبارکه آل عمران تو کانال موجود است
بله تا اتمامسوره آل عمران ۲ آیه مونده منظورم سوره بعدی هست
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحيم
🌷 #تفسیر_قرآن #جلسه_
🌷 #آیه_1 #سوره_نسا
🌺نزول
↩️محل نزول:
🌺اين آيه همچون ديگر آيات سوره نساء در مدينه بر پيامبر اسلام صلي الله عليه و آله نازل گرديده است. [۲]
💥شأن نزول:
🌺ابن شهر آشوب از مرزبان او از كلبى او از ابوصالح او از ابن عباس درباره اين قسمت از آيه «وَاتَّقُوااللَّهَ الَّذِي تَسائَلُونَ بِهِ وَالْأَرْحامَ» چنين روايت كند: كه درباره رسول خدا صلى الله عليه و آله و اهل بيت علیهمالسلام و خويشاوندان او نازل گرديده. زيرا تمام خويشاوندى نسبى و سببى در روز قيامت منقطع ميشود جز خويشاوندى نسبى و سببى كه از پيامبر باشد🌺
🌟سيماى سوره ى نساء🌟
🔹اين سوره يكصد و هفتاد و شش آيه دارد و در مدينه نازل شده است.
🔸محتواى آن🔚 دعوت به ايمان و عدالت، عبرت از امّت هاى پيشين، قطع رابطه ى دوستانه با دشمنان خدا، حمايت از يتيمان، احكام ازدواج و ارث، لزوم اطاعت از رهبر الهى، هجرت، جهاد در راه خدا و ... است.
🔹از آنجا كه سى و پنج آيه ى اوّل اين سوره، پيرامون مسائل خانوادگى است، به سوره ى نساء (زنان) نام گذارى شده است.
📚تفسير نور، ج 2، ص: 16
✨بسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ✨
🌹به نام خداوند بخشنده مهربان
🌸يا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ واحِدَةٍ وَ خَلَقَ مِنْها زَوْجَها وَ بَثَّ مِنْهُما رِجالًا كَثِيراً وَ نِساءً وَ اتَّقُوا اللَّهَ الَّذِي تَسائَلُونَ بِهِ وَ الْأَرْحامَ إِنَّ اللَّهَ كانَ عَلَيْكُمْ رَقِيباً «1»
🍀ترجمه =اى مردم! از پروردگارتان پروا كنيد، آن كس كه شما را از يك نفس آفريد و همسرش را نيز از (جنس) او آفريد و از آن دو، مردان و زنان بسيارى را (در روى زمين) پراكنده ساخت واز خدايى كه (با سوگند) به او از يكديگر درخواست مىكنيد، پروا كنيد. و (نسبت) به ارحام نيز تقوا پيشه كنيد (وقطع رحم نكنيد) كه خداوند همواره مراقب شماست.
معانی کلمات آیه
نفس: ظاهرا مراد از نفس در اينجا «شخص- كس» است مثل: لا تَجْزِي نَفْسٌ عَنْ نَفْسٍ شَيْئاً. در آيه: وَ تُخْفِي فِي نَفْسِكَ مَا اللَّهُ مُبْدِيهِ. احزاب/ 37 مراد از آن ضمير و باطن است و در آيه: اللَّهُ يَتَوَفَّى الْأَنْفُسَ حِينَ مَوْتِها. زمر/ 42 ظاهرا مراد روح است و در آياتى نظير: إِنَّ النَّفْسَ لَأَمَّارَةٌ بِالسُّوءِ. به نظر، منظور غرائز و اميال است.
🌷#زوج: جفت. بهر يك از زن و مرد اطلاق مى شود، هم چنين ازواج.
🌷#بث: آن در اصل به معنى پراكندن و منتشر كردن است كه به آفريدن تطبيق مى شود.
🌷#تسائلون: يعنى از يكديگر سؤال مى كنيد.
🌷#ارحام: رحم (بفتح اوّل و كسر دوّم) رحم زن. محل رشد جنين. جمع آن ارحام است .
مراد از آن در آيه خويشاوندى ها است.
🌷#رقيب: مراقب. مراد از آن مواظب و ناظر بر اعمال است «رقبه: اشرف عليه من مكان عال» (المنار).
💯نکته ها
🌺اميرالمؤمنين على عليه السلام فرمودند: صلهى رحم كنيد، گرچه با سلام دادن باشد، خداوند فرمود:
وَ اتَّقُوا اللَّهَ ... وَ الْأَرْحامَ ... «1»
🔹پیام های ایه 1 سوره نسا 🔹
✅آغاز سورهى خانواده، با سفارش به تقوا شروع شده است، يعنى بنيان خانواده، بر تقواست و مراعات آن بر همه لازم است. «يا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا»
✅ خلقت و تربيت انسان، هر دو به دست خداست، پس پروا و اطاعت هم بايد
از او باشد. «اتَّقُوا رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُمْ»
✅همهى انسانها از يك نوعند، پس هر نوع تبعيض نژادى، زبانى، اقليمى و ...
ممنوع است. «خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ واحِدَةٍ»
✅ زن و مرد در آفرينش وحدت دارند و هيچكدام از نظر جنسيّت بر ديگرى برترى ندارند. «خَلَقَ مِنْها زَوْجَها»
✅همهى انسانها در طول تاريخ، از يك پدر و مادرند. بَثَّ مِنْهُما رِجالًا ...
روايات دربارهى ازدواج فرزندان آدم دو نوع است، آنچه با قرآن هماهنگ است، رواياتى است كه مىگويد: فرزندان آدم با يكديگر ازدواج كردند. «1»
✅در مسائل تربيتى، تكرار يك اصل است. اتَّقُوا رَبَّكُمُ ... اتَّقُوا اللَّهَ
✅ رعايت حقوق خانواده و خويشاوندان، لازمهى تقواست. اتَّقُوا اللَّهَ ... وَ الْأَرْحامَ امام باقر عليه السلام فرمود: قرابت دلبستگان پيامبر صلى الله عليه و آله را بايد با موّدت مراعات كرد. «2»
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_475
🌹#آیه_2 #سوره_نساء
🌸 و َءَاتُواْ الْيَتاَمَى أَمْوَالَهُمْ وَلَا تَتَبَدَّلُواْ الْخَبِيثَ بِالطَّيِّبِ وَلَا تَأْكُلُواْ أَمْوَالَهُمْ إِلَى أَمْوَالِكُمْ إِنَّهُ كَانَ حُوباً كَبِيرا
ً
🍀 ترجمه: و اموال یتیمان را به آنان بدهید و مال بد و نامرغوب را با مال مرغوب عوض نكنید و اموال آنان را همراه با اموال خود تصرف نكنید، قطعاً آن گناهى بزرگ است.
🌷 #ءاتوا: بدهید
🌷 #اليتامى: یتیمان، جمع یتیم است، یتیم کسی است که پدرش قبل از بلوغ او بمیرد و تا بالغ نشده او را یتیم گویند.
🌷 #لا_تتبدلوا: عوض نکنید
🌷 #الخبيث: بد و نامرغوب
🌷 #الطيب: خوب و مرغوب
🌷 #لا_تأكلوا: نخورید، تصرف نکنید
🌷 #حوبا_كبيرا: گناهی بزرگ، یکی از نام های گناه حوب است، یعنی گناه سبب فقر و تهیدستی می شود.
🔴 #شأن_نزول_آیه: شخصی از قبیله بنی غطفان برادر ثروتمندی داشت که از دنیا رفت و او به عنوان سرپرست برادر زاده یتیم خود، اموال برادر خود را به تصرف در آورد وقتی که برادر زاده خود به حد بلوغ رسید ، از دادن حق او امتناع ورزید یتیم شکایت نزد پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله و سلم برد و این آیه 2 سوره نساء نازل گردید. پیامبر به عموی او دستور داد که اموال او را به وی بدهد مرد بر اثر شنیدن آن آیه توبه کرد و اموال را به برادر زاده خود داد و گفت: اعوذ بالله من الحوب الکبیر: به خدا پناه می برم از این گناه بزرگ
🌸 در هر جامعه ای بر اثر حوادث گوناگون پدرانی از دنیا می روند و فرزندانی که هنوز به بلوغ نرسیده اند از آنها باقی می مانند. در این آیه سه دستور مهم درباره اموال یتیمان داده شده است.
1⃣ #دستور_اول: و ءاتوا اليتامى أموالهم: و اموال یتیمان را به آنان بدهید. هر وقت به سن رشد و بلوغ رسیدند به آسانی و راحتی و با میل و رغبت اموالشان را بدهید و همراه با تلخی و تندی نباشد.
2⃣ #دستور_دوم: و لا تتبدلوا الخبيث بالطيب: مال بد و نامرغوب را با مال مرغوب عوض نکنید. اگر به یتیم دارایی یا یک زمین یا یک خانه رسیده باشد که دارایی یا زمین یا خانه خوب و مرغوبی باشد از طرفی شما دارایی یا خانه یا زمین نامرغوبی داشته باشید مبادا که دارایی خود را با دارایی او عوض کنید.
3⃣ #دستور_سوم: و لا تأكلوا أموالهم إلى أموالكم: و اموال آنان را همراه با اموال خود تصرف نکنید. اموال یتیمان را با اموال خود مخلوط نکنید بطوریکه نتیجه اش تصرف اموال یتیمان می شود و پایمال شدن حق یتیمان است.
🌸 در پایان آیه برای تأكيد و اثبات اهميت موضوع مى فرمايد: إنه كان حوباً كبيرا: قطعاً آن گناهی بزرگ است. گناه در قرآن نام های مختلفی دارد از جمله این نام ها که در این آیه آمده کلمه حوب است. #حوب یعنی گناه انسان را فقیر و تهیدست می کند.
🔹 پيام های آیه 2 سوره نساء 🔹
✅ اموال یتیمان را باید به آنان پس داد، هرچند خودشان ندانند یا فراموش كنند.
✅ #اسلام، حامى طبقه ى محروم و ضعیف است.
✅ #كودكان_یتیم، حقّ مالكیّت دارند.
✅ ممانعت، تبدیل و كم کردن از مال یتیم، #گناه_بزرگ است.
✅ #گناهان، كبیره و صغیره دارند. «حوباً كبیراً»
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_476
🌹#آیه_3 #سوره_نساء
بخش_1
🌸 و َإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تُقْسِطُواْ فِى الْيَتاَمَى فَانْكِحُواْ مَا طَابَ لَكُمْ مِّنَ النِّسَآءِ مَثْنَى وَثُلاَثَ وَرُبَاعَ فَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تَعْدِلُواْ فَوَاحِدَةً أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ ذَلِكَ أَدْنَى أَلَّا تَعُولُوا
ْ
🍀 ترجمه: و اگر مى ترسید که درباره ى (ازدواج با) دختران یتیم عدالت را رعایت نكنید، پس با آن زنانی ازدواج کنید که شما را خوش آید، دوتا دوتا، سه تا سه تا، یا چهار چهارتا پس اگر ترسیدید كه به عدالت رفتار نكنید، پس فقط یک همسر بگیرید و یا از زنانی که مالک آنها هستید اکتفا کنید و این نزدیک تر است كه ستم نكنید.
🌷 #إن_خفتم: اگر می ترسید
🌷 #تقسطوا: از ریشه قسط می آید و اقساط به معنای عدالت است یعنی سهم کسی را عادلانه پرداختن. ألا_تقسطوا: يعنى اینکه عدالت را رعایت نکنید
🌷 #یتامی: یتیمان
🌷 #انکحوا: ازدواج کنید
🌷 #طاب: پاکیزه و خوش آیند
🌷 #مثنی: دوتا دوتا
🌷 #ثلاث: سه تا سه تا
🌷 #رباع: چهارتا چهارتا
🌷 #واحدة: يک زن
🌷 #أو_ما_ملكت_أيمانكم: یا آنهایی که مالک شده اید
🌷 #أدنى: نزدیکتر
🌷 #ألا_تعولوا: ظلم و ستم نکنید
🔴 #شأن_نزول_آیه: قبل از اسلام ، بعضى مردان، به طمع تصاحب ثروت دختران یتیم که از پدر خود به آنها رسیده بود با آن ها ازدواج می کردند و اموال آنها را تملک می کردند. مردان در تأمين پوشاک ، مسکن و خوراک آنها رسیدگی نمی کردند و بعد از تصاحب اموالشان ، آنها را با مهریه خیلی کم طلاق می دادند و آن دختران مال چندانی نداشتند و هم اینکه کسی رغبت و میل نداشت با آنها ازدواج کند. در چنین زمانی بود که دین #اسلام ظهور پیدا کرد و این آیه نازل شد و مردان را از تصرفات ظالمانه بازداشت.
🌸 و إن خفتم ألا تقسطوا فى اليتامى فانكحوا ما طاب لكم من النسآء: و اگر می ترسید که درباره ی ( ازدواج با ) دختران یتیم عدالت را رعایت نکنید، پس با آن زنانی #ازدواج کنید که شما را خوش آید. این آیه، فرمان عدالت در ازدواج با دختران یتیم است. یعنی اگر فکر می کنید رعایت #حق و #عدالت را درباره حقوق زوجیت و همچنین درباره اموالی که آنها دارند حق را رعایت نکنید و فکر می کنید که می لغزید و اموال آنها را تصرف می کنید یا از عهده آنان بر نمی آیید پس از ازدواج با آنها چشم پوشی کنید و با زنان دیگر ازدواج کنید.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_477
🌹#آیه_3 #سوره_نساء
بخش_2
🌸 و َإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تُقْسِطُواْ فِى الْيَتاَمَى فَانْكِحُواْ مَا طَابَ لَكُمْ مِّنَ النِّسَآءِ مَثْنَى وَثُلاَثَ وَرُبَاعَ فَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تَعْدِلُواْ فَوَاحِدَةً أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ ذَلِكَ أَدْنَى أَلَّا تَعُولُوا
ْ
🍀 ترجمه: و اگر مى ترسید که درباره ى (ازدواج با) دختران یتیم عدالت را رعایت نكنید، پس با آن زنانی ازدواج کنید که شما را خوش آید، دوتا دوتا، سه تا سه تا، یا چهار چهارتا پس اگر ترسیدید كه به عدالت رفتار نكنید، پس فقط یک همسر بگیرید و یا از زنانی که مالک آنها هستید اکتفا کنید و این نزدیک تر است كه ستم نكنید.
🔴 در جلسه قبلی به بخشی از آیه پرداختیم و در این جلسه به ادامه آیه می پردازیم.
🌸 قبل از #اسلام مسئله ی چند همسری حد و مرزی نداشت بعضی ها بالای ده همسر داشتند البته هر کدام به انگیزه های مختلف #ازدواج می کردند مثلا در قبیله ها و عشایر قبل از اسلام مردان ، همسران متعددی می گرفتند تا فرزندان زیادی به دنیا بیایند تا هم قدرت نظامی و هم قدرت دامداری و کار آنها افزایش پیدا کند البته در جنگ ها مردان زیادی می مردند و زنانی که شوهرانشان وفات می کردند یا باید تا آخر عمر بدون شوهر می ماندند یا باید #ازدواج_مجدد انجام می دادند. به این خاطر اسلام به سادگی از کنار این مسئله عبور نمی کند یا باید مجاز می کرد یا باید ممنوع می کرد.
🌸 اگر مسئله چند همسری را ممنوع می کرد خیلی از زنانی که شوهرانشان #وفات می کردند باید تا آخر عمر بدون شوهر می ماندند خیلی از آنها دچار آسیب های #روحی و #عاطفی می شدند و خیلی ها هم از تأمين هزينه هاى زندگی خود بر نمی آمدند و هم ممکن بود بعضی ها به سمت هوا و هوس کشیده شوند و از طرفی خیلی از مردان هم از فرزندان زیاد که برای کار کردن در دامداری و برای دفاع و حضور در جنگ ها محروم می شدند به این خاطر #اسلام مسئله چند همسری را ممنوع نکرد ولی برای آن حد و مرز و شرایطی قرار داد تا زنان دچار آسیب نشوند و #عدالت درباره زنان اجرا شود.
🌸 #قرآن می فرماید: مثنی و ثلاث و رباع فإن خفتم ألا تعدلوا فواحدة أو ما ملكت أيمانكم: دوتا دوتا ، سه تا سه تا ، یا چهارتا چهارتا پس اگر ترسیدید که به عدالت رفتار نکنید ، پس فقط یک #همسر بگیرید و یا از زنانی که مالک آنها هستید اکتفا کنید. یعنی تا چهار همسر مجاز هستید اما شرطش این است که عدالت را بین آنها قرار دهید یعنی باید در تأمين هزينه هاى زندگی مثل خوراک ، پوشاک و مسکن و سایر نیازها #عدالت را اجرا کنید اگر نمی توانید و یا می ترسید عدالت را رعایت نکنید حق گرفتن دو همسر یا سه همسر یا چهار همسر را ندارید و فقط با یک زن ازواج کنید و یا از آنهایی که مالک آنها هستید اکتفا کنید. ذلك أدنى ألا تعولوا: اين نزدیکتر است که ستم نکنید.
🔹 پیام های آیه 3 سوره نساء 🔹
✅ #اسلام، حامى محرومان، به ویژه یتیمان و به ویژه دختران یتیم است، آن هم در مسأله ى عفّت و زناشویى و پرهیز از سوء استفاده از آنان.
✅ برای ازدواج با دختران یتیم باید عدالت را رعایت کرد.
✅ در انتخاب #همسر، تمایل قلبى یک اصل است.
✅ در #اسلام مرد تا چهار همسر می تواند بگیرد اما به شرطی که با عدالت با آنها رفتار کند.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_478
🌹#آیه_4 #سوره_نساء
📚 #موضوع:پرداخت مهریه زنان
🌸 وَءَاتُواْ النِّسَآءَ صَدُقاَتِهِنَّ نِحْلَةً فَإِنْ طِبْنَ لَكُمْ عَنْ شَىْءٍ مِّنْهُ نَفْساً فَكُلُوهُ هَنِيئاً مَّرِيئا
ً
🍀 ترجمه: و مهريه زنان را به صورت هدیه با ميل و رغبت و به راحتى بدهید پس اگر چیزی از آن را با رضایت خود به شما بخشیدند، پس آن را گوارای گوارا مصرف كنید.
🌷 #ءاتوا: با ميل و رغبت و به راحتى بدهيد
🌷 #صدقاتهن: مهريه هايشان جمع صداق است به مهريه صداق گفته می شود تا نشان از صداقت و راستی مرد داشته باشد.
🌷 #نحلة: هديه، بخشش - نَحل به معناى زنبور عسل است به خاطر اينكه زنبور عسل به مردم عسل مى بخشد.
🌷 #طبن: از روى رضايت بخشيدند
🌷 #منه: از آن
🌷 #کلوه: بخورید، مصرف کنید
🌷 #هنیئا: گوارا
🌷 #مریئا: گوارا
🔴 این آیه همانند سایر آیات سوره نساء در مدينه نازل شده است. قبل از #اسلام حقوق زن پایمال می شد و ارزشی برای زن قائل نمی شدند یکی از مواردی که حقوق #زن پایمال می شد و دین اسلام با آن مقابله کرده و برای زن ارزش و جایگاه ویژه ای معین کرده موضوع #مهريه زن است. قبل از اسلام مهریه زن را پدر یا بستگان زن می گرفتند و ارزشی برای حق زن قائل نبودند اسلام بر این رسوم ظالمانه خط باطل کشید و #مهریه را به عنوان یک حق به زن اختصاص داد.
🌸 و ءاتوا النسآء صدقاتهن نحلة: و مهريه زنان را به صورت هدیه با میل و رغبت و به راحتی بدهید. زن و مرد هر دو انسان هستند انسان هم از ریشه #انس می آید این یعنی وقتی زن و شوهر با هم #ازدواج می کنند باید انیس و مونس هم باشند و آن چیزی که زن و شوهر را کنار هم قرار می دهد مهر و محبت و #عشق است و آن چیزی که مهر و محبت بین زن و شوهر را کم می کند بالا گرفتن #مهریه است. متأسفانه در جوامع مختلف و حتى در کشور ما مهریه را هنگام طلاق می دهند این در حالی است که در #اسلام در همان ابتدای ازدواج مهریه را تعیین می کنند و همان ابتدای ازدواج مرد با کمال میل و رغبت و از روی مهر و محبت و عشق و به راحتی و آسانی و با کمال احترام به عنوان هديه تقدیم زن می کند.
🌸 در #قرآن به مهریه، #صداق گفته می شود زیرا نشان از صداقت و راستی مرد دارد که اگر آن زن را دوست می دارد باید همان ابتدا بدهد. البته میزان مهریه را تعیین نکرده هر چقدر در نظر گرفته شد همان ابتدا بدهید ولی دین آینده نگر است به این خاطر توصیه شده که مهریه ها را کم بگیرید زیرا اگر زیاد گرفته شود در ادامه #زندگی با مشکلات مواجه می شوید. در دین اسلام مهریه زن ، #هدیه است هدیه ای از جانب مرد به همسر خود به خاطر اینکه علاقه خود را به همسر خود نشان می دهد.
🌸 فإن طبن لكم عن شىء منه نفسا فكلوه هنيئا مريئا: پس اگر چیزی از آن را با رضایت خود به شما بخشیدند ، پس آن را گوارای گوارا مصرف کنید. اگر آن #زنان بخشی از مهریه خود را با رضایت خودشان به مرد ها بخشیدند آن بخشی را که بخشیدند مرد ها می توانند مصرف کنند. در روایات آمده اگر بهترین اموال را صرف #مهریّه كنید، فرزندان شما صالح مى شوند.
🔹 پيام های آیه 4 سوره نساء 🔹
✅ پرداخت #مهریّه به زن حقّ زن و الزامى است.
✅ #مهریّه، نرخ زن نیست، بلكه نشانه ى صداقت مرد در علاقه و دوستى به همسر است.
✅ #زن، مالک مهریه ى خود است. پدر و بستگان زن، حقّ گرفتن مهریه ى او را براى خود ندارند.
✅ #مهریّه، بهاى زن نیست، بلكه هدیه ى مرد به همسرش مى باشد.
✅ #زن، در گرفتن یا بخشیدن مهریه، آزاد و مستقل است.
✅ #مال_گوارا، مالى است كه صاحبش آن را با طیب خاطر و رضایت ببخشد.
✅ رضایت ظاهرى كافى نیست. رضایت #قلبى لازم است. بخشش هاى اكراهى، اجبارى و یا رودربایستى اعتبار ندارد.
✅ #زنان تحت تأثیر عواطف همه ى مهر خود را نبخشند.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_479
🌹#آیه_5 #سوره_نساء
🌸 وَلَا تُؤْتُواْ السُّفَهَآءَ أَمْوَالَكُمْ الَّتى جَعَلَ اللَّهُ لَكُمْ قِيَاماً وَ ارْزُقُوهُمْ فِيهَا وَاكْسُوهُمْ وَقُولُواْ لَهُمْ قَوْلاً مَّعْرُوفا
ً
🍀 ترجمه: و اموال خود را كه خداوند وسیله ى برپایى زندگى شما قرار داده، به دست سفیهان ندهید و از آن، به آنها روزی بدهید و لباس بر آنان بپوشانید و با آنها سخن پسندیده بگویید.
🌷 #لا_تؤتوا: ندهيد
🌷 #سفهاء: سفيهان جمع سفيه است و سفیه به معنای کم خرد است.
🌷 #جعل: قرار داد
🌷 #قیام: در اینجا به معنای برپایی
🌷 #اکسوهم: لباس بر آنان بپوشانید
🌷 #قول: سخن
🌷 #معروف: پسندیده
🌸 و لا تؤتوا السفهآء أموالكم التى جعل الله لكم قیاماً: و اموال خود را که #خداوند وسیله ی برپایی زندگی شما قرار داده، به دست سفیهان ندهید. پس اموال عمومى نباید در دست افراد کم خرد قرار گیرد، زیرا مال، قوام جامعه است و سپردن هرگونه مقام و مسئولیتِ مالى به این افراد، خیانت به جامعه است. امام صادق علیه السلام به شخصى فرمودند: مال خود را حفظ كن،چون مال موجب قوام دین تو است. و آنگاه این آیه را #تلاوت فرمودند. «و لاتؤتوا السفهاء اموالكم التى جعل اللّه لكم قیاماً...» امام باقرعلیه السلام درباره ى معناى «السفهاء» فرمودند: مقصود كسى است كه به او اطمینان ندارى. و ارزقوهم فیها و اکسوهم و قولوا لهم قولا معروفا: و از در آمد آن به آنها روزی دهید و لباس بر آنان بپوشانید و با آنها سخن #پسندیده بگویید. سفیهان احساس و عاطفه دارند روح و روان دارند با آنها باید به زبان خوش و پسندیده سخن گفت.
🔹 پيام های آیه 5 سوره نساء 🔹
✅ مالى كه سبب برپا ماندن جامعه است، نباید در اختیار #سفیه باشد.
✅ حاكم شدن #سفیه حتّى بر اموال خود، ضربه ى اقتصادى به جامعه است و جامعه نسبت به اموال شخصى افراد حقّ دارد.
✅ در برخوردها، به مصالح #اقتصادى جامعه و رشد فكرى افراد باید توجّه كرد، نه عواطف گذرا.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_480
🌹#آیه_6 #سوره_نساء
🌸 وَابْتَلُواْ الْيَتاَمَى حَتَّى إِذَا بَلَغُواْ النِّكَاحَ فَإِنْ ءَاَنَسْتُمْ مِّنْهُمْ رُشْداً فَادْفَعُواْ إِلَيْهِمْ أَمْواَلَهُمْ وَلَا تَأْكُلُوهَآ إِسْرَافاً وَبِدَاراً أَنْ يَكْبَرُواْ وَ مَنْ كَانَ غَنِيّاً فَلْيَسْتَعْفِفْ وَمَنْ كَانَ فَقِيراً فَلْيَأْكُلْ بِالْمَعْرُوفِ فَإِذَا دَفَعْتُمْ إِلَيْهِمْ أَمْوَالَهُمْ فَأَشْهِدُواْ عَلَيْهِمْ وَكَفَى بِاللَّهِ حَسِيبا (6)
ً
🍀 ترجمه: و یتیمان را امتحان کنید، تا هنگامى كه به سن بلوغ وازدواج برسند، پس اگر در آنان رشدى یافتید،اموالشان را به ایشان برگردانید و آن را به اسراف و شتاب، از (ترس) اینكه بزرگ شوند تصرف نكنید. و هر كه بى نیاز است، پس از خوردن مال یتیم خودداری کند و آن كه نیازمند است، به مقدار متعارف مى تواند مصرف كند. پس هرگاه اموالشان را به آنان ردّ كردید، بر آنان گواه وشاهد بگیرید. و خداوند براى محاسبه كافى است.
🌷 #ابتلوا: امتحان کنید
🌷 #نکاح: ازدواج
🌷 #ءانستم: احساس و مشاهده کردید
🌷 #لا_تأكلوها: مصرف نكنيد، نخوريد
🌷 #بدارا: به سرعت و عجله
🌷 #يكبروا: بزرگ شوند
🌷 #فلیستعفف: پس خوداری کند
🌷 #أشهدوا: گواه و شاهد بگیرید
🌷 #کفی: کافی است
🌷 #حسیب: حسابگر
🔴 #شأن_نزول_آیه: این آيه همانند دیگر آیات سوره نساء در مدينه بر پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله و سلم نازل شد. شخصی به نام رفاعه از دنیا رفت در حالی که طفلی به نام ثابت داشت. عموی ثابت سرپرستی او را بر عهده گرفت و نزد پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم آمد و گفت: یا رسول الله ، برادرزاده ام در تحت سرپرستی من است. تکلیف من با او چیست و چه وقتی باید مال او را بدهم این آیه نازل شد.
🌸 اگر اموالی به #یتیم رسید باید در اختیار سرپرست او قرار داده شود تا زمانی که به رشد جسمی و فکری برسد. و ابتلوا الیتامی حتی إذا بلغوا النكاح: و يتيمان را امتحان کنید، تا هنگامی که به سن #بلوغ و #ازدواج برسند. یتیمان را پیوسته امتحان کنید یعنی کم کم از اموالشان را به آنها بدهید تا داد و ستد و حساب را یاد بگیرند تا اینکه آنها رشد کنند و زمان ازدواج آنها برسد. فإن ءانستم منهم رشدا فادفعوا إليهم أموالهم: پس اگر در آنان رشدی یافتید ، اموالشان را به ایشان برگردانید. سپس می فرماید: و لا تأکلوها إسرافا و بدارا أن يكبروا: و آن را با اسراف و به سرعت از ترس اینکه بزرگ شوند تصرف نکنید. تا زمانی که #یتیمان بزرگ نشدند و به رشد ذهنی نرسیدند فعلا اموالشان را نگه دارید و هرگز اموالشان را تصرف نکنید زیرا بعضی ها تا زمانی که یتیم بزرگ نشده و به رشد ذهنی نرسیده اموالش را برای خود بر می دارند.
🌸 و من کان غنیا فليستعفف و من کان فقیرا فلیأكل بالمعروف: و هر که بی نیاز است پس، از خوردن مال یتیم خودداری کند و آن که نیازمند است، به مقدار متعارف می تواند مصرف کند. اگر سرپرست یتیم خود #فقیر است و سالها وقت می گذارد تا از یتیم سرپر ستی و مراقبت کند و اموال یتیم را نگه داری می کند می تواند بخشی از اموال را آنچه که #متعارف است استفاده کند. فإذا دفعتم إليهم أموالهم فأشهدوا عليهم و کفی بالله حسیبا: پس هر گاه اموالشان را به آنان رد کردید، بر آنان گواه و شاهد بگیرید. و #خداوند برای محاسبه کافی است.وقتی خواستید اموال یتیمان را به آنها پرداخت کنید حتما شاهد بگیرید زیرا این شاهد شما را از اتهام محفوظ می کند و از طرفی این یتیم فردا مدعی نخواهد شد.
🔹 پيام های آیه 6 سوره نساء 🔹
✅ #یتیمان را پیش از بلوغ، از نظر رشد اقتصادى، آزمایش كرده و با یاد دادن روش داد وستد انان را رشد دهید.
✅ #یتیم، زیر نظر سرپرست خود، حقّ تصرّف در مال خود را دارد.
✅ براى در اختیار داشتن #سرمایه، علاوه بر بلوغ جنسى، بلوغ اقتصادى و اجتماعى هم لازم است.
✅ در سپردن اموال #یتیم به او، حدس و گمان كافى نیست. باید اطمینان به رشد داشته باشید.
✅ در گرفتن حقّ الزّحمه، حدّ متعارف را در نظر بگیرید. «فلیأكل بالمعروف» امام صادق علیه السلام فرمودند: مراد از «فلیأكل بالمعروف» به مقدارى است كه شكم خود را سیر كند.
✅ هم اموال #یتمیان را حفظ كنید، هم با شاهد گرفتن و جلوگیرى از اختلافات و تهمت هاى آینده، آبروى خود را حفظ كنید.
✅ گواهى #مردم، براى حفظ عزّت دنیاست و گواهى خدا براى عزّت آخرت. «وكفى باللّه حسیباً»
✅ گواه گرفتن در جامعه، نزاع را خاتمه مى دهد، ولى حساب قیامت همچنان پابرجاست.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹#تفسير_قرآن #جلسه_481
🌹#آیات_7_8 #سوره_نساء
🌸 لِلرِّجَالِ نَصِيبٌ مِّمَّا تَرَكَ الْوَالِدَانِ وَالْأَقْرَبُونَ وَلِلنِّسَآءِ نَصِيبٌ مِّمَّا تَرَكَ الْوَالِدَانِ وَالْأَقْرَبُونَ مِمَّا قَلَّ مِنْهُ أَوْ كَثُرَ نَصِيباً مَّفْرُوضا (7)
ً
🍀 ترجمه: براى مردان، از آنچه پدر و مادر و نزدیکان، بر جاى گذاشته اند سهمى است، وبراى زنان از آنچه پدر و مادر و خویشاوندان بر جاى گذاشته اند، سهمى است، خواه كم باشد یا زیاد، سهمى واجب است.
🌸 و إذَا حَضَرَ الْقِسْمَةَ أُوْلُواْ الْقُرْبَى وَالْيَتَامى والْمَسَاكِينَ فَارْزُقُوهُمْ مِّنْهُ وَقُولُواْ لَهُمْ قَوْلاً مَّعْرُوفا (8)
ً
🍀 ترجمه: واگر هنگام تقسیم (ارث) خویشاوندان و یتیمان ومستمندان حاضر شدند، پس چیزى از آن مال به آنان روزى دهید و به آنها سخنی پسندیده بگویید.
🌷 #نصیب: بهره و سهم
🌷 #ترک: بر جای گذشته اند
🌷 #الوالدان: پدر و مادر
🌷 #الأقربون: نزديکان
🌷 #قل: کم
🌷 #مفروض: واجب ، تعیین شده
🌷 #حضر: حاضر شدن
🌷 #القسمة: تقسيم
🌷 #أولوا_القربى: نزديکان، خویشاوندان
🌷 #المساکین: فقیران، مستمندان
🌷 #ارزقوهم: به آنها روزی دهید
🌷 #قولا_معروفا: سخنی پسندیده
🔴 #شأن_نزول: اگر انسان بداند چه قوانین ظالمانه ای به ویژه بر علیه زنان قبل از اسلام بوده و این قوانین بعد از ظهور اسلام تبدیل به چه قوانینی شده متوجه می شود که دین اسلام دین لطیف و نجات بخش است. در عصر جاهليت ، رسم چنین بود که ارث فقط به مردان می رسید و زنان و کودکان از ارث محروم بودند حتی اگر مردی از دنیا می رفت #ارث به زن و اطفال او نمی رسید و آنها را محروم می کردند تا اینکه مردی به نام اوس بن ثابت از دنیا رفت ، عمو زاده های وی اموال او را میان خودشان تقسیم کردند و به همسر و فرزندان او چیزی ندادند و آنها را از ارث محروم کردند. همسر اوس بن ثابت به پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم مراجعه کرد در این موقع این آیه نازل شد و پیامبر دستور داد که عمو زاده های اوس بن ثابت در اموال او هیچ گونه دخالت نکنند و آن را برای بازماندگان درجه اول او بگذارند.
🌸 در دین #اسلام چه مرد چه زن هیچ فرقی نمی کند هر دو از ارث نصیب و بهره می برند. للرجال نصیب مما ترك الوالدان و الأقربون و للنسآء نصيب مما ترك الوالدان و الأقربون: براى #مردان، از آنچه پدر و مادر و نزدیکان برجای گذشته اند، سهمی است و برای #زنان از آنچه پدر و مادر و نزدیکان بر جای گذشته اند، سهمی است. منظور از #الرجال فقط مردان نیستند بلکه افراد مذکر است در هر سنی که باشند چه کودک باشند چه بزرگسال باشند از ارث سهمی دارند و منظور از #النساء فقط زنان نیستند بلکه افراد مؤنث است چه در سنین کودکی باشند چه در بزرگسالی باشند از ارث سهمی دارند.
🌸 مما قل منه أو كثر نصيبا مفروضاً: خواه کم باشد یا زیاد باشد ، سهمی واجب است. یعنی فرق نمی کند آنچه که به #ارث رسیده چه زیاد باشد چه کم باشد همه سهمی دارند چه مرد باشند چه زن باشند چه طفل باشند. و در آیه بعد می فرماید: و إذا حضر القسمة أولوا القربى و اليتامى و المساكين فارزقوهم منه: و اگر هنگام تقسیم ارث ، خویشاوندان و یتیمان و مستمندان حاضر شدند ، پس چیزی از آن مال به آنان دهید. مالی که از #ارث به شما می رسد خمس ندارد پس خویشاوندان و یتیمان و فقیران را هم در نظر بگیرید و برای آنها هم سهمی تعیین کنید. و قولوا لهم قولا معروفا: و به آنها سخن پسندیده بگویید.
🔹 پيام های آیات7و8سوره نساء 🔹
✅ #زنان حق ارث دارند.
✅ تقسیم عادلانه میراث مهم است ، نه مقدار آن
✅ سهم #ارث تغییر ناپذیر است.
✅ به نگاه ها، حضورها و توقّعات طبیعى محرومان توجّه كنید.
✅ اموال ارثى را مخفیانه تقسیم نكنید، تا امكان حضور دیگران هم باشد.
✅ در تقسیم #ارث، علاوه بر افرادى كه سهم مشخّص دارند، به فكر محرومان و یتیمان نیز باشید.
✅ با هدایاى مالى و زبان شیرین، پیوندهاى #خانوادگى را مستحكم تر كنید.
✅ هدایاى مادّى، همراه با #محبّت و عواطف معنوى باشد.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحيم
🌹#تفسیر_قرآن #جلسه_482
🌹#آیه_9 #سوره_نساء
🌸 وَلْيَخْشَ الَّذِينَ لَوْ تَرَكُواْ مِنْ خَلْفِهِمْ ذُرِّيَّةً ضِعاَفاً خَافُواْ عَلَيْهِمْ فَلْيَتَّقُواْ اللَّهَ وَلْيَقُولُواْ قَوْلاً سَدِيدا
ً
🍀 ترجمه: و كسانى كه اگر فرزندان ناتوانی پس از خود به جای می گذارند، از آینده آنان مى ترسند، باید (از ستم درباره یتیمان مردم نیز) بترسند. پس خداوند را تقوا پیشه کنند و سخنى درست گویند.
🌷 #و_لیخش: و باید بترسند
🌷 #ترکوا: به جای می گذارند
🌷 #خلفهم: پس از آنها
🌷 #ذریة: فرزند
🌷 #ضعاف: ناتوان
🌷 #خافو: ترس دارند
🌷 #قول: سخن
🌷 #سدید: درست
🔴 این آیه همانند سایر آیات سوره نساء در مدينه نازل شده است.
🌸 #قرآن برای برانگیختن عواطف مردم در برابر وضع یتیمان اشاره به حقیقتی می کند که گاهی مردم از آن غافل می شوند می فرماید: و لیخش الذین لو تركوا من خلفهم ذریة ضعافا خافوا عليهم: و کسانی که اگر فرزندان ناتوانی پس از خود به جای می گذارند ، از آینده آنان می ترسند، باید از ستم درباره یتیمان مردم نیز بترسند. اصولا مسایل اجتماعی همواره به شکل یک سنت از امروز به فردا و از فردا به آینده دوردست سرایت می کند. بنابراین آن کسانی که اساس #ظلم و #ستم بر یتیمان را در جامعه می گذارند روزی این بدعت غلط ، دامان فرزندان خود آنها را خواهد گرفت.
🌸 در پایان آیه می فرماید: فلیتقوا الله و لیقولوا قولا سدیدا: پس خداوند را #تقوا پیشه کنند و سخنی درست گویند. اکنون که چنین است باید سرپرستان یتیمان، از مخالفت با احکام خدا بپرهيزند و با #یتیمان ، با زبان ملایم و عباراتی سرشار از عواطف انسانی سخن بگویند. این دستور عالی اسلامی اشاره به این دارد که نیازمندی کودک یتیم ، منحصر به خوراک و پوشاک نیست بلکه باید علاوه بر مراقبت های جسمی به مراقبت های روحی و روانی و #عاطفی آنها توجه کرد و گرنه کودکی سنگدل، شکست خورده ، فاقد شخصیت و خطرناک به عمل خواهد آمد.
🔹 پيام های آیه 9 سوره نساء 🔹
✅ باید خود را جاى دیگران گذاشت، تا دردها را بهتر درک كرد. با یتیمان مردم چنان رفتار كنیم كه دوست داریم با یتیمان ما آنگونه رفتار شود.
✅ هركه آتشى روشن كند، دودش به چشم خودش مىرود. #ظلم امروز به یتیمان مردم، به صورت سنّت در جامعه در مى آید و فردا دامن یتیمان ما را هم می گیرد.
✅ در شیوه هاى تبلیغى، باید از #عواطف هم استفاده کرد.
✅ در اموال #یتیمان خیانت نکنیم و در گفتار با آنان خشونت نداشته باشیم.
✅ #یتیمان، در كنار لباس و خوراک به محبّت و عاطفه و ارشاد هم نیاز دارند.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈