بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_771
🌹#آیه_۳۶ #سوره_أنعام
🌸 إِنَّمَا يَسْتَجِيبُ الَّذِينَ يَسْمَعُونَ ۘ وَالْمَوْتَىٰ يَبْعَثُهُمُ اللَّهُ ثُمَّ إِلَيْهِ يُرْجَعُونَ (۳۶)
🍀 ترجمه: فقط كسانی [دعوتت را] پاسخ می دهند كه [سخنانت را با تدبّر و اندیشه] می شنوند، و خدا مرده دلان را بر می انگیزد، سپس به سوی او باز گردانده می شوند (۳۶)
🌷 #يَسْمَعُونَ: می شنوند
🌷 #الْمَوْتَىٰ: مردگان
🌷 #يَبْعَثُهُمُ: بر می انگیزد
🌷 #إِلَيْه: به سوی او
🌷 #يُرْجَعُونَ: باز گردانده می شوند
🌸 این آیه در مکه نازل شده است و در ادامه آیات قبلی است. براى تكميل موضوع آیات قبلی و دلدارى بيشتر به #پيامبر_اسلام «صلّى اللّه عليه و آله و سلم» مى فرماید: «إِنَّما يَسْتَجِيبُ الَّذِينَ يَسْمَعُونَ: فقط کسانی [دعوتت را] پاسخ می دهند که [سخنانت را با تدبر و اندیشه] می شنوند» #قرآن در این آیه از کسانی که ایمان نمی آورند و پیامبر و قرآن را باور ندارند با تعبیر مردگان یاد کرده است، که می فرماید: «وَ الْمَوْتى يَبْعَثُهُمُ اللّهُ ثُمَّ إِلَيْهِ يُرْجَعُونَ: و #خدا مرده دلان را بر می انگیزد سپس به سوی او باز گردانده می شوند» آن روز است كه با مشاهده صحنه هاى رستاخيز باور مى کنند، ولى باورشان آن موقع دیر است و سودى برای آنها نخواهد داشت.
🔹 پیام های آیه ۳۶ سوره أنعام 🔹
✅ شنیدن و پذیرفتن #حق، نشانه ی زندگی معنوی و زنده دلی است.
✅ کسی که #زندگی_معنوی ندارد و حق پذیر نیست، مرده دل است.
✅ کسانی که #خدا و #پیامبر و قرآن را باور نمی کنند یک روزی که روز قیامت است همه این ها را باور خواهند کرد ولی آن روز دیر است و سودی برای آنها نخواهد داشت.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_772
🌹 #آیه_۳۷ #سوره_أنعام
🌸 وَقَالُوا لَوْلَا نُزِّلَ عَلَيْهِ آيَةٌ مِنْ رَبِّهِ ۚ قُلْ إِنَّ اللَّهَ قَادِرٌ عَلَىٰٓ أَنْ يُنَزِّلَ آيَةً وَلَٰكِنَّ أَكْثَرَهُمْ لَا يَعْلَمُونَ (۳۷)
🍀 ترجمه: و گفتند: چرا نشانه ای از سوی پروردگارش بر او نازل نمی شود؟ بگو: یقیناً خدا قدرت دارد كه نشانه ای [نظیر آنچه آنان درخواست دارند] نازل كند، ولی بیشترشان نمی دانند. (۳۷)
🌷 #آیة: نشانه
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره أنعام در مکه نازل شده است. در اين آيه يكى از بهانه جويی هاى مشركان مطرح شده است، به طورى كه در بعضى از روايات آمده جمعى از رؤساى قريش هنگامى كه از مقابله با قرآن عاجز ماندند به پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» گفتند: #معجزاتى همانند #عصاى_موسى، و #ناقه_صالح، براى ما بياور. #قرآن درباره مشرکان می فرماید: «وَ قالُوا لَوْ لا نُزِّلَ عَلَيْهِ آيَةٌ مِنْ رَبِّه: و گفتند: چرا نشانه ای از سوی پروردگارش بر او نازل نمی شود؟» روشن است كه آنها اين پيشنهاد را از روى حقيقت جويى نمى گفتند، زيرا پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» به اندازه كافى براى آنها معجزه آورده بود.
🌸 لذا #قرآن در پاسخ آنها مى فرمايد: «قُلْ إِنَّ اللّهَ قادِرٌ عَلى أَنْ يُنَزِّلَ آيَةً: بگو یقینا خدا قدرت دارد که نشانه ای [نظیر آنچه آنان درخواست دارند] نازل کند، ولى اين كار يک اشكال دارد و آن اين كه اگر به اين گونه تقاضاها كه از سر لجاجت مى كنند ترتيب اثر داده شود سپس ايمان نياورند همگى گرفتار #مجازات_الهى شده، نابود خواهند گشت، زيرا اين نهايت بىحرمتى نسبت به ساحت مقدّس پروردگار و فرستاده او و آيات و معجزات اوست، لذا در پايان آيه مى فرمايد «وَ لكِنَّ أَكْثَرَهُمْ لا يَعْلَمُونَ: ولی بیشترشان نمی دانند»
🔹 پیام های آیه ۳۷ سوره أنعام 🔹
✅ به بهانه جویی های مخالفان باید پاسخ داد.
✅ #خداوند تواناست ولی حکیم هم می باشد و قدرتش زمانی جلوه می کند که کار و تقاضا حکیمانه باشد.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_773
🌹 #آیه_۳۸ #سوره_أنعام
🌸 وَمَا مِنْ دَآبَّةٍ فِي الْأَرْضِ وَلَا طَآئِرٍ يَطِيرُ بِجَنَاحَيْهِ إِلَّآ أُمَمٌ أَمْثَالُكُمْ ۚ مَا فَرَّطْنَا فِي الْكِتَابِ مِنْ شَيْءٍ ۚ ثُمَّ إِلَىٰ رَبِّهِمْ يُحْشَرُونَ
🍀 ترجمه: و هیچ جنبنده ای در زمین نیست، و نه هیچ پرنده ای كه با دو بال خود پرواز می كند، مگر آنكه امت هایی مانند شما هستند؛ ما چیزی را در كتاب [تكوین از نظر ثبت جریانات هستی و برنامههای آفرینش] کوتاهی نكرده ایم، سپس همگی به سوی پروردگارشان محشور می شوند.
🌷 #دَآبَّةٍ: جنبنده
🌷 #الْأَرْض: زمین
🌷 #طَآئِر: پرنده
🌷 #يَطِير: پرواز می کند
🌷 #بِجَنَاحَيْهِ: دو بال خود
🌷 #أُمَم: امت ها
🌷 #أَمْثَالُكُمْ: مانند شما
🌷 #مَا_فَرَّطْنَا: فرو گذار نکرده ایم
🌷 #يُحْشَرُونَ: محشور می شوند، جمعشان می کنند
🌸 اين آيه همانند سایر آیات سوره أنعام در مکه نازل شده است و سخن از محشور شدن و رستاخيز عمومى تمام موجودات زنده، و تمام انواع #حيوانات به ميان آورده، نخست مى فرماید: «وَ ما مِنْ دَابَّةٍ فِي الْأَرْضِ وَ لا طائِرٍ يَطِيرُ بِجَناحَيْهِ إِلاّ أُمَمٌ أَمْثالُكُمْ: و هیچ جنبنده ای در زمین نیست، و نه هیچ پرنده ای که با دو بال خود پرواز می کند، مگر آنکه امت هایی مانند شما هستند»
🌸 هر يک از انواع حيوانات و پرندگان براى خود امّتى هستند همانند انسان ها يعنى آنها نيز در عالم خود داراى #علم و #شعور و ادراک هستند، خدا را مى شناسند و به اندازه توانايى خود او را #تسبيح و #تقديس مى گويند، اگر چه فكر آنها در سطحى پايينتر از فكر و فهم انسان هاست. سپس قرآن می فرماید: «ما فَرَّطْنا فِي الْكِتابِ مِنْ شَيْءٍ: ما چیزی را در کتاب کوتاهی نکرده ایم» و سپس می فرماید: «ثُمَّ إِلى رَبِّهِمْ يُحْشَرُونَ: سپس همه آنها به سوی پروردگارشان محشور می شوند»
🌸 شکّ نيست كه نخستين شرط حساب و جزا مسأله #عقل و #شعور و به دنبال آن تكليف و مسؤوليت است. طرفداران اين عقيده مى گويند: زندگى بسيارى از حيوانات آميخته با نظام جالب و شگفت انگيزى است كه روشنگر سطح عالى #فهم و #شعور آنهاست، كيست كه درباره مورچگان و زنبور عسل و تمدّن عجيب آنها و نظام شگفت انگيز لانه و كندو، سخنانى نشنيده باشد. و مسلّم است آنها را به آسانى نمىتوان ناشى از غريزه دانست، زيرا غريزه معمولاً سرچشمه كارهاى يكنواخت و مستمرّ است، امّا اعمالى كه در شرايط خاصّى كه قابل پيشبينى نبوده به عنوان عكس العمل انجام مى گردد، به فهم و شعور شبيه تر است تا به غريزه.
🌸 مثلاً گوسفندى كه در عمر خود گرگ را نديده براى نخستين بار كه آن را مىبيند به خوبى خطرناک بودن اين #دشمن را تشخيص داده و به هر وسيله كه بتواند براى دفاع از خود و نجات از خطر متوسّل مى شود. از همه اين ها گذشته، در آيات متعدّدى از #قرآن، مطالبى ديده مى شود كه دليل قابل ملاحظه اى براى فهم و شعور بعضى از حيوانات محسوب مى شود، داستان فرار كردن مورچگان از برابر لشكر سليمان، و داستان آمدن هدهد به منطقه «سبا و يمن» و آوردن خبرهاى هيجان انگيز براى سليمان شاهد اين مدّعاست.
🔹 پیام های آیه ۳۸ سوره أنعام 🔹
✅ #قدرت_الهی در آفرینش و هدفداری خلقت، نسبت به همه ی موجودات یکسان است.
✅ نظم و زندگی اجتماعی، مخصوص انسان ها نیست، بلکه در زندگی حیوانات هم مشاهده می شود.
✅ #قرآن_کریم، جامع ترین و کامل ترین کتاب آسمانی است.
✅ در #حق_حیوانات هم ظلم یا کوتاهی نکنیم، آنها هم مثل ما حق زندگی دارند.
✅ #قیامت، تنها مخصوص انسان ها نیست.
✅ حرکت همه موجودات به سوی خدا یک حرکت تکاملی و جلوه ای از ربوبیت الهی است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_774
🌹 #آیه_۳۹ #سوره_أنعام
🌸 وَالَّذِينَ كَذَّبُوا بِآيَاتِنَا صُمٌّ وَبُكْمٌ فِي الظُّلُمَاتِ ۗ مَنْ يَشَإِ اللَّهُ يُضْلِلْهُ وَمَنْ يَشَأْ يَجْعَلْهُ عَلَىٰ صِرَاطٍ مُسْتَقِيمٍ
🍀 ترجمه: و كسانی كه آیات ما را تكذیب كردند، كرها و لالهایی فرو رفته در تاریكی ها هستند و خدا هر كه را بخواهد گمراه می کند و هر که را بخواهد بر راه مستقیم قرار می دهد.
🌷 #كَذَّبُوا: تکذیب کردند
🌷 #صُم: کر
🌷 #بُكْم: لال
🌷 #الظُّلُمَات: تاریکی ها
🌷 #مَنْ_يَشَأ: هر که را بخواهد
🌷 #صِرَاط: راه
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره أنعام در مکه نازل شده است. بار ديگر #قرآن به بحث از منكران لجوج مى پردازد، مى فرماید: «وَ الَّذِينَ كَذَّبُوا بِآياتِنا صُمٌّ وَ بُكْمٌ فِي الظُّلُمات: و کسانی که آیات ما را تکذیب کردند، کرها و لال هایی فرو رفته در تاریکی ها هستند» نه گوش شنوايى دارند كه حقايق را بشنوند، و نه زبان حقّگويى كه اگر حقيقتى را درک كردند براى ديگران بازگو كنند. و به دنبال آن مى فرمايد: « مَنْ يَشَأِ اللّهُ يُضْلِلْهُ وَ مَنْ يَشَأْ يَجْعَلْهُ عَلى صِراطٍ مُسْتَقِيمٍ: و #خدا هر که را بخواهد گمراه می کند و هر که را بخواهد بر راه مستقیم قرار می دهد»
🌸 گاهى اعمال فوق العاده زشتى از #انسان سر مى زند كه بر اثر تاريكى وحشتناكى روح او را احاطه خواهد كرد، چشمان حقيقت بين از او گرفته مى شود، و گوش او صداى حقّ را نمى شنود، و زبان او از گفتن حقّ باز مى ماند. امّا به عكس گاهى چنان كارهاى نيک فراوان از او سر مى زند كه يم دنيا نور و روشنايى به روح او مى پاشد، ديد و درک او وسيعتر و فكر او پرفروغتر و زبان او در گفتن حقّ، گوياتر مى شود، اين است معنى #هدايت و گمراهی كه به اراده خدا نسبت داده مى شود.
🔹 پیام های آیه ۳۹ سوره أنعام 🔹
✅ #کفر و #لجاجت، تاریکی و ظلمتی است که سبب محروم شدن انسان از بهره گیری از ابزار شناخت می شود.
✅ تکذیب و کتمان #حق، گنگی و نشنیدن حق، کری است.
✅ نتیجه ی تکذیب #آیات_الهی، گمراهی و قهر الهی است.
✅ حرکت در #راه_مستقیم، گوش شنوا و زبان حقگو و روشنایی درون می خواهد.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_775
🌹 #آیات_۴۰_۴۱ #سوره_أنعام
🌸 قُلْ أَرَأَيْتَكُمْ إِنْ أَتَاكُمْ عَذَابُ اللَّهِ أَوْ أَتَتْكُمُ السَّاعَةُ أَغَيْرَ اللَّهِ تَدْعُونَ إِنْ كُنْتُمْ صَادِقِينَ (۴۰) بَلْ إِيَّاهُ تَدْعُونَ فَيَكْشِفُ مَا تَدْعُونَ إِلَيْهِ إِنْ شَآءَ وَتَنْسَوْنَ مَا تُشْرِكُونَ (۴۱)
🍀 ترجمه: بگو: اگر راستگویید چه خواهید کرد آنگاه که عذاب خدا بر شما بیاید یا قیامت به شما رسد، آیا كسی را جز خدا میخوانید؟ (۴۰) بلكه فقط او را میخوانید، پس اگر او بخواهد آسیبی كه به سبب آن او را خوانده اید برطرف می كند، و آنچه را شریک او قرار می دادید، فراموش می كنید (۴۱)
🌷 #السَّاعَة: منظور روز قیامت است
🌷 #تَدْعُونَ: می خوانید
🌷 #إِنْ_كُنْتُمْ_صَادِقِينَ: اگر راستگویید
🌷 #فَيَكْشِفُ: پس برطرف می کند
🌷 #شَآءَ: بخواهد
🌷 #تَنْسَوْنَ: فراموش می کنید
🌸 این آیات همانند سایر آیات سوره أنعام در #مکه نازل شده است. در این آیه روى سخن را به مشركان نموده و از راه ديگرى براى توحيد و يگانه پرستى، در برابر آنها، استدلال مى كند، به اين طريق كه لحظات فوق العاده سخت و دردناک زندگى را به خاطر آنها مى آورد، و از وجدان آنها استمداد مى كند كه در اين گونه لحظات كه همه چيز را به دست فراموشى مى سپارند آيا پناهگاهى جز #خدا براى خودشان فكر مى كنند! اى پيامبر! «قُلْ أَ رَأَيْتَكُمْ إِنْ أَتاكُمْ عَذابُ اللّهِ أَوْ أَتَتْكُمُ السّاعَةُ أَ غَيْرَ اللّهِ تَدْعُونَ إِنْ كُنْتُمْ صادِقِينَ: بگو: اگر راستگویید چه خواهید کرد آنگاه که عذاب خدا بر شما بیاید یا قیامت به شما رسد، آیا کسی را جز خدا می خوانید؟»
🌸 روحِ معنى اين آيه، نه تنها براى مشركان، بلكه براى همه به هنگام بروز حوادث سخت، قابل درک است، ممكن است در حال عادّى و در حوادث كوچک #انسان به غير خدا متوسّل گردد، امّا هنگامى كه حادثه فوق العاده شديد باشد انسان همه چيز را فراموش مى كند ولى در همين حال در اعماق دل خود يک نوع اميدوارى به نجات كه از منبع قدرت مرموز و نامشخّصى سر چشمه مى گيرد احساس مى كند اين همان توجّه به #خدا و حقيقت #توحيد است. سپس می فرماید: «بَلْ إِيّاهُ تَدْعُونَ فَيَكْشِفُ ما تَدْعُونَ إِلَيْهِ إِنْ شاءَ وَ تَنْسَوْنَ ما تُشْرِكُونَ: بلکه فقط او را می خوانید، پس اگر او بخواهد آسیبی که به سبب آن او را خوانده اید برطرف می کند، و آنچه را شریک او قرار می دادید، فراموش می کنید»
🔹 پیام های آیات ۴۰و۴۱ سوره أنعام
✅ یکی از شیوه های #تبلیغ و #تربیت، پرسش از مخاطب است.
✅ تجربه نشان می دهد که در همه ی انسان ها، فطرت خداجویی هست و به هنگام حوادث در انسان جلوه می کند.
✅ هنگام حوادث و سختی هل، انسان فقط به #خدا توجه می کند.
✅ همه معبودهای خیالی به هنگام برخورد انسان با حوادث فراموش می شوند.
✅ استجابت #دعا، در اراده و مشیت حکیمانه ی خداوند است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_776
🌹#آیات_۴۲_۴۵ #سوره_أنعام
🌹 بخش اول
🌸 وَلَقَدْ أَرْسَلْنَآ إِلَىٰٓ أُمَمٍ مِنْ قَبْلِكَ فَأَخَذْنَاهُمْ بِالْبَأْسَآءِ وَالضَّرَّآءِ لَعَلَّهُمْ يَتَضَرَّعُونَ (۴۲) فَلَوْلَآ إِذْ جَآءَهُمْ بَأْسُنَا تَضَرَّعُوا وَلَٰكِنْ قَسَتْ قُلُوبُهُمْ وَزَيَّنَ لَهُمُ الشَّيْطَانُ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ (۴۳) فَلَمَّا نَسُوا مَا ذُكِّرُوا بِهِ فَتَحْنَا عَلَيْهِمْ أَبْوَابَ كُلِّ شَيْءٍ حَتَّىٰٓ إِذَا فَرِحُوا بِمَآ أُوتُوٓا أَخَذْنَاهُمْ بَغْتَةً فَإِذَا هُمْ مُبْلِسُونَ (۴۴) فَقُطِعَ دَابِرُ الْقَوْمِ الَّذِينَ ظَلَمُوا ۚ وَالْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ (۴۵)
🍀 ترجمه: و بیتردید ما به سوی امّت هایی كه پیش از تو بودند [پیامبرانی] فرستادیم؛ پس آنان را [به سبب مخالفت] به سختی و رنج و بیماری دچار كردیم، تا فروتنی و زاری كنند (۴۲) پس چرا هنگامی كه سختی ما به آنان رسید، فروتنی و زاری نكردند؟ بلكه دلهایشان سخت شد و شیطان اعمال ناپسندی را كه همواره مرتكب می شدند در نظرشان زینت داد (۴۳) پس وقتی حقایقی را كه به آن یادآوری شده بودند فراموش كردند، درهای همه نعمت ها را به روی آنان گشودیم، تا هنگامی كه به خاطر آنچه به آنان داده شد، مغرورانه خوشحال گشتند، به ناگاه آنان را [به عذاب] گرفتیم، پس یک باره درمانده شدند (۴۴) پس ریشه كسانی كه ستم ورزیدند قطع شد؛ و ستایش ویژه خدا پروردگار جهانیان است (۴۵)
🌷 #أَرْسَلْنَآ: فرستادیم
🌷 #الْبَأْسَآء: سختی
🌷 #الضَّرَّآء: رنج و ضرر
🌷 #يَتَضَرَّعُونَ: فروتنی و زاری می کنند
🌷 #قَسَتْ: سخت شد
🌷 #زَيَّنَ: زینت داد
🌷 #نَسُوا:فراموش کردند
🌷 #فَرِحُوا: شادمان گشتند
🌷 #مُبْلِسُونَ: درمانده شدند
🌷 #فَقُطِعَ: پس قطع شد
🌷 #دَابِر: ریشه
🌸 #قرآن گفتگو با گمراهان و مشركان را ادامه مى دهد و از راه ديگرى براى بيدار ساختن آنها موضوع را دنبال مى كند، نخست مى فرماید: «وَ لَقَدْ أَرْسَلْنا إِلى أُمَمٍ مِنْ قَبْلِكَ فَأَخَذْناهُمْ بِالْبَأْساءِ وَ الضَّرّاءِ لَعَلَّهُمْ يَتَضَرَّعُونَ: و بی تردید ما به سوی امت هایی که پیش از تو بودند [پیامبرانی] فرستادیم؛ پس آنان را [به سبب مخالفت] به سختی و رنج و بیماری دچار کردیم، تا فروتنی و زاری کنند»
🌸 سپس به این مورد اشاره می کند که چرا آنها از اين عوامل دردناک و بيداركننده پند و اندرز نگرفتند و به سوى #خدا بازنگشتند که می فرماید: «فَلَوْ لا إِذْ جاءَهُمْ بَأْسُنا تَضَرَّعُوا: پس چرا هنگامی که سختی ما به آنان رسید، فروتنی و زاری نکردند؟» در حقيقت علّت عدم بيدارى آنها دو چيز بود، نخست اين كه بر اثر زيادى #گناه و لجاجت در #شرک، قلب هاى آنها تيره و سخت و روح آنها انعطاف ناپذير شده بود «وَ لكِنْ قَسَتْ قُلُوبُهُمْ: بلکه دل هایشان سخت شد» و ديگر اين كه «وَ زَيَّنَ لَهُمُ الشَّيْطانُ ما كانُوا يَعْمَلُونَ: و شیطان اعمال ناپسندی را که همواره مرتکب می شدند در نظرشان زینت داد»
🌸 سپس به این مورد اشاره می کند هنگامى كه سختگیری ها در آنها مؤثّر نيفتاد از راه لطف و #محبّت وارد شديم که می فرماید:«فَلَمّا نَسُوا ما ذُكِّرُوا بِهِ فَتَحْنا عَلَيْهِمْ أَبْوابَ كُلِّ شَيْءٍ: پس وقتی حقایقی را که به آن یادآوری شده بودند فراموش کردند، درهای همه نعمت ها را به روی آنان گشودیم» ولى اين همه نعمت در واقع خاصيّت دو جانبه داشت هم ابراز محبّتى براى بيدارى بود و هم مقدّمه اى براى عذاب دردناک در صورتى كه بيدار نشوند. لذا آنقدر به آنها نعمت داده شد تا كاملاً خوشحال شدند، امّا بيدار نشدند، که می فرماید: «حَتّى إِذا فَرِحُوا بِما أُوتُوا أَخَذْناهُمْ بَغْتَةً فَإِذا هُمْ مُبْلِسُونَ: تا هنگامی که به خاطر آنچه به آنان داده شد، مغرورانه خوشحال گشتند، به ناگاه آنان را به عذاب گرفتیم، پس به یک باره درمانده شدند»
🌸 «فَقُطِعَ دابِرُ الْقَوْمِ الَّذِينَ ظَلَمُوا: پس ریشه کسانی که ستم ورزیدند قطع شد» چون هم به آیات #خدا و هم به #مردم ستم می ورزیدند. و از آنجا كه خداوند در به كار گرفتن عوامل تربيت در مورد آنها هيچ گونه كوتاهى نكرده، در پايان آيه مى فرمايد: «وَ الْحَمْدُ لِلّهِ رَبِّ الْعالَمِينَ: و ستایش ویژه خدا پروردگار جهانیان است» اين جمله نشانه آن است كه قطع ريشه ظلم و فساد و نابود شدن نسلى كه بتواند اين كار را ادامه دهد، به قدرى اهميّت دارد كه جاى شكر و سپاس است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_777
🌹 #آیات_۴۲_۴۵ #سوره_أنعام
🌹 بخش دوم
🔹 پیام های آیات ۴۲ تا ۴۵ سوره أنعام
✅ #بعثت_پیامبران در میان مردم، یکی از سنت های الهی در طول تاریخ بوده است.
✅ تاریخ گذشتگان، عبرت آیندگان است.
✅ در #تربیت، گاهی سختگیری هم لازم است.
✅ تضرع به درگاه #خداوند، سبب رشد و قرب به خدا و ترک آن نشانه سنگدلی و فریفتگی است.
✅ #انسان به طور فطری زیبایی را دوست دارد تا آنجا که شیطان نیز از همین غریزه، او را اغفال می کند.
✅ برای افراد لجوج، نه تبلیغ مؤثر است نه تنبیه
✅ همیشه رفاه زندگی، علامت رحمت نیست، گاهی زمینه عقوبت است.
✅ مرگ و قهر الهی ، ناگهانی می آید، پس باید همیشه آماده بود.
✅ #ستم، ماندنی نیست.
✅ #ظلم، در نسل هم مؤثر است.
✅ بی توجهی به هشدار پیامبران، #ظلم است.
✅ در #تاریخ اقوامی بوده اند که هیچ اثری از آنان نیست.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_778
🌹 #آیه_۴۶ #سوره_أنعام
🌸 قُلْ أَرَأَيْتُمْ إِنْ أَخَذَ اللَّهُ سَمْعَكُمْ وَأَبْصَارَكُمْ وَخَتَمَ عَلَىٰ قُلُوبِكُمْ مَنْ إِلَٰهٌ غَيْرُ اللَّهِ يَأْتِيكُمْ بِهِ ۗ انْظُرْ كَيْفَ نُصَرِّفُ الْآيَاتِ ثُمَّ هُمْ يَصْدِفُونَ
🍀 ترجمه: بگو: به من خبر دهید اگر خدا گوشها و چشم هایتان را بگیرد، و بر دلهایتان مُهر نِهد، كدام معبودی جز خداست كه آنها را به شما دهد؟ با تأمّل بنگر چگونه آیات خود را به صورت های گوناگون بیان می كنیم، سپس آنان روی می گردانند.
🌷 #أَخَذَ: گرفت
🌷 #أَبْصَارَكُم: دیدگانتان
🌷 #خَتَمَ: مهر نهاد
🌷 #إِلَٰه: معبود
🌷 #انْظُرْ: نگاه کن
🌷 #كَيْفَ: چگونه
🌷 #نُصَرِّفُ_الْآيَات: آیات را به صورت های گوناگون بیان می کنیم
🌷 #يَصْدِفُونَ: روی می گردانند
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره أنعام در #مکه نازل شده است. درباره مشركان است که به #پیامبر می فرماید به آنان که برای خدا به خیال باطلشان شریکانی قرار داده اند بگو: « قُلْ أَ رَأَيْتُمْ إِنْ أَخَذَ اللّهُ سَمْعَكُمْ وَ أَبْصارَكُمْ وَ خَتَمَ عَلى قُلُوبِكُمْ مَنْ إِلهٌ غَيْرُ اللّهِ يَأْتِيكُمْ بِهِ: بگو: به من خبر دهید اگر خدا گوشها و چشم هایتان را بگیرد، و بر دلهایتان مُهر نِهد، كدام معبودی جز خداست كه آنها را به شما دهد؟ » در حقيقت مشركان نيز قبول داشتند كه خالق و روزى دهنده خداست، و بت ها را به عنوان شفيعان در پيشگاه #خدا مى پرستيدند.
🌸 سپس مى فرماید: « انْظُرْ كَيْفَ نُصَرِّفُ الْآياتِ ثُمَّ هُمْ يَصْدِفُونَ: با تأمل بنگر چگونه آیات خود را به صورت های گوناگون بیان می کنیم، سپس آنان روی می گردانند»
امام محمد باقر علیه السلام فرمود: اگر خداوند #هدایت شما را بگیرد، کیست که دوباره شما را هدایت کند؟ و سپس این آیه را تلاوت فرمود.
🔹 پیام های آیه ۴۶ سوره أنعام 🔹
✅ یکی از روش های تبلیغی و تربیتی #قرآن، سؤال از وجدان هاست.
✅ برای #خدا ، پس گرفتن نعمت هایی که داده آسان است، پس به هوش باشیم.
✅ گوش و چشم و عقل، ابزار شناخت #انسان و از مهم ترین نعمت های الهی است.
✅ معبودهای خیالی، نه توان آفریدن و نه توان برگرداندن نعمت های از دست رفته را دارند.
✅ برای انسان های #لجوج، هر نوع بیانی بی اثر است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_779
🌹 #آیه_۴۷ #سوره_أنعام
🌸 قُلْ أَرَأَيْتَكُمْ إِنْ أَتَاكُمْ عَذَابُ اللَّهِ بَغْتَةً أَوْ جَهْرَةً هَلْ يُهْلَكُ إِلَّا الْقَوْمُ الظَّالِمُونَ
🍀 ترجمه: بگو: چه خواهید کرد اگر عذاب خدا به طور ناگهانی یا آشكار به سوی شما آید، آیا کسی به جز گروه ستمكار هلاک خواهد شد؟
🌷 #بغتة: ناگهانی
🌷 #جهرة: آشکار
🔴 #شأن_نزول_آیه: این آیه همانند سایر آیات سوره أنعام در #مکه نازل شده است. هنگامی که پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم به مدینه هجرت نمود. بعضی از اصحاب گرفتار کسالت و بیماری های مختلف شدند و شکایت نزد پیامبر بردند. این آیه نازل گردید و به آنها فهمانید که این گونه بیماری ها بر اثر تغییر آب و هوا مربوط به این جهان بوده و از بین رفتنی است ولی عذاب دردناک و گرفتاری جهان آخرت مخصوص ستمکاران خواهد بود که باقی ماندنی است.
🌸 این آیه به #پیامبر مى فرماید: «قُلْ أَ رَأَيْتَكُمْ إِنْ أَتاكُمْ عَذابُ اللّهِ بَغْتَةً أَوْ جَهْرَةً هَلْ يُهْلَكُ إِلاَّ الْقَوْمُ الظّالِمُونَ: بگو: چه خواهید کرد اگر عذاب خدا به طور ناگهانی یا آشکار به سوی شما آید، آیا کسی به جز گروه ستمکار هلاک خواهد شد؟»
🔹 پیام های آیه ۴۷ سوره أنعام 🔹
✅ #پیامبر برای بیداری وجدان ها، مأمور به سؤال و پرسش از آنان است.
✅ از سرکشی خود و مهلت الهی مغرور نشوید، شاید عذاب خدا ناگهانی فرا رسد.
✅ وقتی عذاب خدا آید، هلاکت قطعی است، نه خودشان و نه دیگران قدرت دفاع ندارند.
✅ کیفرهای الهی، به خاطر ظلم مردم و عادلانه است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_780
🌹 #آیات_۴۸_۴۹ #سوره_أنعام
🌸 وَمَا نُرْسِلُ الْمُرْسَلِينَ إِلَّا مُبَشِّرِينَ وَمُنْذِرِينَ ۖ فَمَنْ آمَنَ وَأَصْلَحَ فَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ (۴۸) وَالَّذِينَ كَذَّبُوا بِآيَاتِنَا يَمَسُّهُمُ الْعَذَابُ بِمَا كَانُوا يَفْسُقُونَ (۴۹)
🍀 ترجمه: و پیامبران را جز مژده دهنده و انذار دهنده نمی فرستیم؛ پس كسانی كه ایمان بیاورند و اصلاح كنند نه ترسی بر آنان است و نه اندوهگین می شوند (۴۸) و کسانی كه آیات ما را تكذیب كردند، به سزای آنچه که فسق می کردند عذاب به آنان خواهد رسید (۴۹)
🌷 #ما_نُرْسِلُ: نمی فرستیم
🌷 #الْمُرْسَلِين: پیامبران
🌷 #مُبَشِّرِين: بشارت دهندگان
🌷 #مُنْذِرِين: انذار دهندگان
🌷 #خَوْف: ترس
🌷 #يَحْزَنُون: اندوهگین می شوند
🌷 #كَذَّبُوا: تکذیب کردند
🌷 #يَمَسُّهُم: به آنان می رسد
🌷 #فسق: خارج شدن از حق
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره أنعام در مکه نازل شده است. در اين آيه به وضع #پيامبران_الهى اشاره كرده، مى فرماید: «وَمَا نُرْسِلُ الْمُرْسَلِينَ إِلَّا مُبَشِّرِينَ وَمُنْذِرِينَ: و پیامبران را جز مژده دهنده و انذار دهنده نمی فرستیم» انبياى بزرگ و رهبران الهى نيز كارى جز ابلاغ رسالت، و بشارت و انذار، و تشويق و تهديد ندارند، و هر نعمتى هست به فرمان خدا و از ناحيه اوست و آنها هم هر چه بخواهند از خدا مى خواهند.
🌸 سپس به راه #نجات اشاره نموده و مى فرمايد: «فَمَنْ آمَنَ وَ أَصْلَحَ فَلا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَ لا هُمْ يَحْزَنُونَ: پس کسانی که ایمان بیاورند و اصلاح کنند نه ترسی بر آنان است و نه اندوهگین می شوند» سپس می فرماید: «وَ الَّذِينَ كَذَّبُوا بِآياتِنا يَمَسُّهُمُ الْعَذابُ بِما كانُوا يَفْسُقُون: و کسانی که آیات ما را تکذیب کردند، به سزای آنچه که فسق می کردند عذاب به آنان خواهد رسید»
🔹 پیام های آیات ۴۸ و ۴۹ سوره أنعام
✅ محدوده ی کار #پیامبران را تنها خدا تعیین می کند.
✅ مسئولیت #پیامبران، بشارت و هشدار است، نه اجبار مردم.
✅ #ارشاد و #تربیت، بر پایه ترس و امید و کیفر و پاداش استوار است.
✅ #ایمان و #عمل_صالح با هم هستند.
✅ صالح بودن کافی نیست، مصلح بودن لازم است.
✅ #ایمان و #عمل_صالح انسان را از بیماری های روحی مانند ترس و اندوه و اضطراب محفوظ می کند.
✅ مداومت بر #فسق، زمینه ساز عذاب الهی است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_781
🌹 #آیه_۵۰ #سوره_أنعام
🌸 قُلْ لَآ أَقُولُ لَكُمْ عِنْدِي خَزَآئِنُ اللَّهِ وَلَآ أَعْلَمُ الْغَيْبَ وَلَآ أَقُولُ لَكُمْ إِنِّي مَلَكٌ ۖ إِنْ أَتَّبِعُ إِلَّا مَا يُوحَىٰٓ إِلَيَّ ۚ قُلْ هَلْ يَسْتَوِي الْأَعْمَىٰ وَالْبَصِيرُ ۚ أَفَلَا تَتَفَكَّرُونَ
🍀 ترجمه: بگو: من به شما نمی گویم كه گنجینه های خدا نزد من است، و نیز غیب هم نمی دانم، و نمی گویم كه فرشته ام؛ فقط از آنچه به من وحی شده پیروی می كنم. بگو: آیا نابینا و بینا یكسانند؟! پس چرا نمی اندیشید؟
🌷 #قُل: بگو
🌷 #لَآ_أَقُولُ: نمی گویم
🌷 #خَزَآئِن: گنجینه ها
🌷 #مَلَك: فرشته
🌷 #أَتَّبِعُ: پیروی می کنم
🌷 #هَل: آیا
🌷 #يَسْتَوِي: یکسان است
🌷 #الْأَعْمَىٰ: نابینا
🌷 #الْبَصِير: بینا
🔴 اين آيه همانند سایر آیات سوره أنعام در مکه نازل شده است و دنباله پاسخگويى به اعتراضات گوناگون كافران و مشركان است و به سه قسمت از ايرادهاى آنها در جملههاى كوتاه پاسخ داده شده است:
1⃣ نخست اين كه آنها به #پيامبر«صلّى اللّه عليه و آله و سلم» پيشنهاد معجزات عجيب و غريبى می دادند، و هر يک به ميل خود پيشنهادى داشتند، حتّى به مشاهده معجزات مورد درخواست ديگران نيز قانع نبودند؛ گاهى خانه هايى از طلا، و گاهى نزول فرشتگان، و زمانى تبديل سرزمين خشک و سوزان مكّه به يک باغستان پر آب و ميوه! گويا آنها با اين تقاضاها يک نوع مقام الوهيّت و مالكيّت زمين و آسمان براى پيامبر انتظار داشتند. لذا #خدا در پاسخ اين افراد، به #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» دستور مى دهد «قُلْ لا أَقُولُ لَكُمْ عِنْدِي خَزائِنُ اللّهِ: بگو من به شما نمی گویم که گنجینه های خدا نزد من است» «خزائن» جمع «خزينه» به معنى منبع و مركز هر چيزى است و به اين ترتيب خزائن اللّه، منبع همه چيز را دربر مى گيرد كه از ذات بى انتهاى #خدا كه سرچشمه همه كمالات و قدرت هاست، مى باشد.
2⃣ سپس در برابر افرادى كه انتظار داشتند #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» آنها را از تمام اسرار آينده و گذشته آگاه سازد، و حتّى به آنها بگويد در آينده چه حوادثى مربوط به #زندگى آنها روى مى دهد، تا براى دفع ضرر و جلب منفعت به پا خيزند، مى فرمايد: «وَ لا أَعْلَمُ الْغَيْبَ: و نیز غیب هم نمی دانم»
3⃣ و در جمله سوم به پاسخ ايراد كسانى كه انتظار داشتند خود پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله و سلم» #فرشته باشد، و يا فرشته اى همراه او باشد، مى فرمايد: « وَ لا أَقُولُ لَكُمْ إِنِّي مَلَكٌ إِنْ أَتَّبِعُ إِلاّ ما يُوحى إِلَيَّ: و نمی گویم که فرشته ام؛ فقط از آنچه به من وحی شده پیروی می کنم»
🔴 و در پايان آيه به #پيامبر«صلّى اللّه عليه و آله» دستور داده مى شود كه: «قُلْ هَلْ يَسْتَوِي الْأَعْمى وَ الْبَصِيرُ أَ فَلا تَتَفَكَّرُونَ: بگو: آیا نابینا و بینا یکسانند؟ پس چرا نمی اندیشید؟» منظور از #نابینا یعنی کسی که حقایق را به خوبی نمی بیند و چشم اندیشه اش بسته است و منظور از #بینا کسی است که حقایق را به خوبی می بیند.
🔹 پیام های آیه ۵۰ سوره أنعام 🔹
✅ صداقت #انبیا، تا آنجاست که اگر فاقد قدرتی باشند، به مردم اعلام می کنند.
✅ از کارهای #پیامبران، مبارزه با خرافه گرایی و شخصیت سازی کاذب است.
✅ #پیامبر برای زندگی شخصی یا اداره حکومت، همچون دیگران از مسیر عادی اقدام می کند و از علم غیب و گنجینه های الهی استفاده شخصی نمی کند.
✅ کار #پیامبر، فقط بر اساس پیروی از وحی است.
✅ پیروی از #پیامبران ، بصیرت و پیروی نکردن از آنها، نابینایی است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_782
🌹#آیه_۵۱ #سوره_أنعام
🌸 وَأَنْذِرْ بِهِ الَّذِينَ يَخَافُونَ أَنْ يُحْشَرُوٓا إِلَىٰ رَبِّهِمْ ۙ لَيْسَ لَهُمْ مِنْ دُونِهِ وَلِيٌّ وَلَا شَفِيعٌ لَعَلَّهُمْ يَتَّقُونَ
🍀 ترجمه: و به وسیله آن [قرآن] كسانی كه از محشور شدن به سوی پروردگارشان می ترسند، هشدار ده كه آنان را به غیر از خدا یاور و شفیعی نخواهد بود؛ شاید که تقوا پیشه کنند.
🌷 #أنْذِرْ: هشدار ده
🌷 #يَخَافُون: می ترسند
🌷 #يُحْشَرُوٓا: جمع می شوند
🌷 #رَبِّهِمْ: پروردگارشان
🌷 #لَيْسَ_لَهُمْ: برای آنها نیست
🌷 #مِنْ_دُونِه: به غیر از او
🌷 #وَلِيّ: یاور
🌷 #شَفِيعٌ: شفاعت کننده
🌷 #لَعَلَّهُمْ_يَتَّقُونَ: شاید که تقوا پیشه کنند
🔴 این آیه همانند سایر آیات سوره أنعام در #مکه نازل شده است. این آیه در شأن موالی و فقرای عرب امثال عمار یاسر و ابوذر غفاری و مقداد اسود و صهیب و بلال و خباب و سالم و مهجع و نمرة بن قاسط و عامر بن فهیرة و ابن مسعود نازل گردیده است که #خدا به پیامبر خود می فرماید اینان را به قرآن و وحی که به تو فرستادیم هشدار ده و آگاه ساز.
🌸 در اين آيه به #پيامبر_اسلام «صلّى اللّه عليه و آله و سلم» دستور مى دهد «وَ أَنْذِرْ بِهِ الَّذِينَ يَخافُونَ أَنْ يُحْشَرُوا إِلى رَبِّهِمْ: و به وسیله آن [قرآن] کسانی که از محشور شدن به سوی پروردگارشان می ترسند، هشدار ده» يعنى كسانى كه تا اين اندازه چشم قلب آنها گشوده است كه احتمال مى دهند حساب و كتابى در كار باشد، در پرتو اين احتمال، و ترس از مسئوليّت، آمادگى براى پذيرش حقّ يافته اند.
🌸 اين گونه افراد بيدار دل از آن روز قیامت مى ترسند كه غیر از #خدا پناهگاه و شفاعت كننده اى وجود ندارد «لَيْسَ لَهُمْ مِنْ دُونِهِ وَلِيٌّ وَ لا شَفِيعٌ: آنان را به غیر از خدا یاور و شفیعی نخواهد بود» «لَعَلَّهُمْ يَتَّقُونَ: شاید که تقوا پیشه کنند» #تقوا یعنی با پرهیز از گناهان و پرهیز از مخالفت با خدا ، خدا را برای خود حفظ کنید.
🔹 پیام های آیه ۵۱ سوره أنعام 🔹
✅ آمادگی افراد، شرط تأثیر گذاری هدایت پیامبران است.
✅ اعتقاد به معاد، کلید تقواست.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_783
🌹 #آیه_۵۲ #سوره_أنعام
🌸 وَلَا تَطْرُدِ الَّذِينَ يَدْعُونَ رَبَّهُمْ بِالْغَدَاةِ وَالْعَشِيِّ يُرِيدُونَ وَجْهَهُ ۖ مَا عَلَيْكَ مِنْ حِسَابِهِمْ مِنْ شَيْءٍ وَمَا مِنْ حِسَابِكَ عَلَيْهِمْ مِنْ شَيْءٍ فَتَطْرُدَهُمْ فَتَكُونَ مِنَ الظَّالِمِينَ
🍀 ترجمه: و کسانی كه بامداد و شامگاه پروردگارشان را می خوانند، در حالی که خشنودی او را می خواهند، از نزد خود مران.چیزی از حساب آنان بر عهده تو نیست، و از حساب تو نیز چیزی بر عهده آنان نیست پس اگر آنان را برانی از ستمكاران می شوی.
🌷 #لا_تَطْرُد: مران - از طرد به معنای راندن از روی بی اعتنایی می آید.
🌷 #يَدْعُونَ: می خوانند
🌷 #رَبَّهُمْ: پروردگارشان
🌷 #غَدَاة: بامداد از اول صبح تا طلوع آفتاب
🌷 #عشيِّ: از اول ظهر تا غروب آفتاب
🌷 #يُرِيدُونَ: می خواهند
🌷 #وَجْهَه: صورت روی هر چیز، به معنی ذات هم می آید به معنای توجه کردن هم آمده است.
🌷 #عَلَيْكَ: بر تو
🌷 #عَلَيْهِمْ: بر آنها
🔴 #شأن_نزول_آیه: این آیه همانند سایر آیات سوره أنعام در مکه نازل شده است. جمعى از قريش از كنار مجلس پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» گذشتند در حالى كه «صهيب» و «عمّار» ، «بلال» و «خباب» و امثال آنها از مسلمانان فقیر و كارگر دور پیامبر را گرفته اند آنها از مشاهده اين صحنه تعجّب كردند. گفتند: اى محمّد! آيا به همين افراد از جمعيّت قناعت كرده اى؟ اين ها هستند كه خداوند از ميان ما انتخاب كرده! ما پيرو اينها بوده باشيم؟ هر چه زودتر آنها را از اطراف خود دور كن، شايد ما به تو نزديک شويم و از تو پيروى كنيمکه این آيه نازل شد. پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم پس از نزول این آیه، از مجلس فقیران بر نمی خاست تا آنکه اول آنها برخیزند.
🌸 در اين آيه به يكى ديگر از بهانه جويی هاى مشركان اشاره شده و از اين كه آنها انتظار داشتند #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» امتيازاتى براى ثروتمندان نسبت به طبقه فقير قائل شود، بى خبر از اين كه #اسلام آمده تا به اين گونه امتيازات پوچ و بى اساس پايان دهد، لذا آنها روى اين پيشنهاد اصرار داشتند كه #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» اين دسته را از خود براند، امّا #قرآن صريحاً و با ذكر دلايل زنده پيشنهاد آنها را نفى مى كند.
🌸 نخست به #پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم مى فرمايد: «وَ لا تَطْرُدِ الَّذِينَ يَدْعُونَ رَبَّهُمْ بِالْغَداةِ وَ الْعَشِيِّ يُرِيدُونَ وَجْهَهُ: و کسانی که بامداد و شامگاه پروردگارشان را می خوانند ، در حالی که خشنودی او را می خواهند، از نزد خود مران» در حقيقت آنها روى يک سنّت ديرين غلط امتياز افراد را به ثروت آنها مى دانستند، و معتقد بودند بايد طبقات اجتماع كه بر اساس #ثروت به وجود آمده همواره محفوظ بماند، و هر آيين و دعوتى بخواهد زندگى طبقاتى را بر هم زند، و اين امتياز را ناديده بگيرد، در نظر آنها مطرود و غير قابل قبول است.
🌸 در جمله بعد مى فرمايد: دليلى ندارد كه اين گونه اشخاص با ايمان را از خود دور سازى «ما عَلَيْكَ مِنْ حِسابِهِمْ مِنْ شَيْءٍ وَ ما مِنْ حِسابِكَ عَلَيْهِمْ مِنْ شَيْءٍ: چیزی از حساب آنان بر عهده تو نیست، و از حساب تو نیز چیزی بر عهده آنان نیست» «فَتَطْرُدَهُمْ فَتَكُونَ مِنَ الظّالِمِينَ: پس اگر آنان را برانی از ستمکاران می شوی» #قرآن پاسخ مىدهد به فرض اين كه آنها چنين بوده باشند، ولى حسابشان با خداست، همين اندازه كه ايمان آورده اند و در صف مسلمين قرار گرفته اند، به هيچ قيمتى نبايد رانده شود، و به اين ترتيب جلو بهانه جويی هاى ثروتمندان قريش را مىگيرد.
🔹 پیام های آیه ۵۲ سوره أنعام 🔹
✅ حفظ نیروهای مخلص و فقیر و مجاهد مهم تر از جذب سرمایه داران کافر است.
✅ برای جذب سرمایه داران کفر، نباید به مسلمانانی که فقیرند اهانت کرد.
✅ #اسلام، مکتب مبارزه با تبعیض و مبارزه با نژاد پرستی است.
✅ میزان، حال فعلی اشخاص است. اگر مؤمنان فقیر، خلاف قبلی داشته باشند، حسابشان با خداست.
✅ #حساب همه با خداست، پیامبر مسئول انتخاب و عمل دیگران نیست.
✅ طرد پابرهنگان و محرومان با ایمان، ظلم است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_784
🌹 #آیه_۵۳ #سوره_أنعام
🌸 وَكَذَٰلِكَ فَتَنَّا بَعْضَهُمْ بِبَعْضٍ لِيَقُولُوٓا أَهَٰٓؤُلَآءِ مَنَّ اللَّهُ عَلَيْهِمْ مِنْ بَيْنِنَآ ۗ أَلَيْسَ اللَّهُ بِأَعْلَمَ بِالشَّاكِرِينَ
🍀 ترجمه: و ما این گونه بعضی از آنها را به بعضی دیگر آزمایش کردیم، تا بگویند: آیا اینانند كه خدا از میان ما بر آنان منّت نهاده است؟ آیا خدا به سپاس گزاران داناتر نیست؟
🌷 #كَذَٰلِكَ: این گونه، این چنین
🌷 #فَتَنَّا: آزمایش کردیم
🌷 #لِيَقُولُوٓا: تا بگویند
🌷 #أَلَيْسَ: آیا نیست
🌷 #أَعْلَم: داناتر
🌷 #شاكِرِين: سپاس گزاران
🔴 #شأن_نزول_آیه: این آیه همانند سایر آیات سوره أنعام در #مکه نازل شده است. در جلسه قبلی گفته شد جمعى از قريش از كنار مجلس #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» گذشتند در حالى كه تعدادی از مسلمانان فقیر و كارگر دور پیامبر را گرفته اند آنها از مشاهده اين صحنه تعجّب كردند. گفتند: اى محمّد! آيا به همين افراد از جمعيّت قناعت كرده اى؟ اين ها هستند كه خداوند از ميان ما انتخاب كرده! ما پيرو اينها بوده باشيم؟ هر چه زودتر آنها را از اطراف خود دور كن، شايد ما به تو نزديک شويم و از تو پيروى كنيم.که آیه ۵۲ سوره أنعام نازل شد و بلافاصله آیه ۵۳ سوره أنعام در ادامه آن نازل شد.
🌸 موضوع این #آیه در ادامه آيه قبلی است و به آن سرمایه داران بى ايمان هشدار مى دهد كه اين جريانات آزمايش هايى است براى آنها، و اگر از كوره اين آزمايشها نادرست بيرون آيند، بايد عواقب دردناک آن را تحمّل كنند، مى فرماید: « وَ كَذلِكَ فَتَنّا بَعْضَهُمْ بِبَعْضٍ: و ما این گونه بعضی از آنها را به بعضی دیگر آزمایش کردیم» «فتنه» در اينجا به معنى #آزمايش است. سپس اضافه مى كند: كار اين ها به جايى مى رسد كه با نگاه تحقير آميز به مؤمنانِ راستين نگريسته و مى گويند: آيا اين ها هستند كه #خداوند از ميان ما برگزيده «لِيَقُولُوا أَ هؤُلاءِ مَنَّ اللّهُ عَلَيْهِمْ مِنْ بَيْنِنا: تا بگویند: آیا اینانند که خدا از میان ما بر آنان منت نهاده است؟»
🌸 و بعد به آنها پاسخ مى دهد كه اين افراد با ايمان مردمى هستند كه شكر نعمت علم و تشخيص را به جا آورده و آن را به كار بسته اند، و هم چنين شكر نعمت دعوت #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» را به جا آورده و از او پذيرا شده اند. چه نعمتى از آن بزرگتر و چه شكرى از آن بالاتر و به خاطر همين، خداوند ايمان را در قلوب آنها راسخ گردانيده است « أَ لَيْسَ اللّهُ بِأَعْلَمَ بِالشّاكِرِينَ: آیا خدا به سپاسگزاران داناتر نیست؟»
🔹 پیام های آیه ۵۳ سوره أنعام 🔹
✅ تفاوت های اجتماعی، گاهی وسیله ی آزمایش و شکوفا شدن خصلت ها و رشد آنهاست
✅ ثروتنمندان با فقیران #آزمایش می شوند.
✅ فقرای با ایمان، برگزیدگان خدایند.
✅ #خداوند طبق حکمتش عمل می کند، نه توقع مردم
✅ #پیامبران، نمونه بارز سپاسگزاران هستند. فقرایی هم که هدایت انبیا را پذیرفته اند، شاکر نعمت هدایت هستند.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_785
🌹 #آیات_۵۴_۵۵ #سوره_أنعام
🌸وَإِذَا جَآءَكَ الَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِآيَاتِنَا فَقُلْ سَلَامٌ عَلَيْكُمْ ۖ كَتَبَ رَبُّكُمْ عَلَىٰ نَفْسِهِ الرَّحْمَةَ ۖ أَنَّهُ مَنْ عَمِلَ مِنْكُمْ سُوٓءًا بِجَهَالَةٍ ثُمَّ تَابَ مِنْ بَعْدِهِ وَأَصْلَحَ فَأَنَّهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ (۵۴) وَكَذَٰلِكَ نُفَصِّلُ الْآيَاتِ وَلِتَسْتَبِينَ سَبِيلُ الْمُجْرِمِينَ (۵۵)
🍀 ترجمه: و هرگاه كسانی كه به آیات ما ایمان می آورند به نزد تو آیند، پس بگو: سلام بر شما، پروردگارتان بر خود رحمتش را مقرّر كرده؛ بنابراین هر كسی از شما به نادانی كار زشتی مرتكب شود، سپس بعد از آن توبه كند و اصلاح نماید؛ پس قطعا خداوند بسیار آمرزنده و مهربان است (۵۴) و این گونه آیات را بیان میكنیم تا راه و رسم مجرمان آشكار گردد (۵۵)
🌷 #إذَا: هر گاه
🌷 #كَتَبَ: نوشته، مقرر کرده
🌷 #عَلَىٰ_نَفْسِه: بر خودش
🌷 #سُوء: کار زشت
🌷 #بِجَهَالَة: به نادانی
🌷 #غَفُور: بسیار آمرزنده
🌷 #رَحِيم: مهربان
🌷 #كَذَٰلِكَ: این چنین، این گونه
🌷 #نُفَصِّلُ: بیان می کنیم
🌷 #لتَسْتَبِينَ: تا آشکار گردد
🌷 #سَبِيل: راه و رسم
🌸 اين آيات همانند سایر آیات سوره أنعام در #مکه نازل شده است و به صورت يک قانون كلّى به #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» دستور مى دهد كه تمام افراد با ايمان را هر چند گناهكار باشند، نه تنها طرد نكند، بلكه به خوبى بپذيرد، چنين مى فرماید: « وَ إِذا جاءَكَ الَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِآياتِنا فَقُلْ سَلامٌ عَلَيْكُمْ: و هر گاه کسانی که به آیات ما ایمان می آورند به نزد تو آیند، پس بگو: سلام بر شما» اين سلام ممكن است از ناحيه #خدا و به وسيله پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» بوده باشد، و يا مستقيماً از ناحيه خود پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» و در هر حال دليل بر پذيرا شدن و استقبال كردن و تفاهم و دوستى با آنهاست.
🌸 در جمله دوّم اضافه مى كند، كه «كَتَبَ رَبُّكُمْ عَلى نَفْسِهِ الرَّحْمَةَ: پروردگارتان بر خود رحمتش را مقرر کرده» و در جمله سوّم كه در حقيقت توضيح و تفسير رحمت الهى است، با تعبيرى محبّت آميز چنين مى فرمايد: « أَنَّهُ مَنْ عَمِلَ مِنْكُمْ سُوءاً بِجَهالَةٍ ثُمَّ تابَ مِنْ بَعْدِهِ وَ أَصْلَحَ فَأَنَّهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ: بنابراین هر کسی از شما به نادانی کار زشتی مرتکب شود، سپس بعد از آن #توبه کند و اصلاح نماید؛ پس قطعا خداوند بسیار آمرزنده و مهربان است» منظور از «جهالت» در اين گونه موارد، همان غلبه و طغيان شهوت است و مسلّماً چنين كسى در برابر #گناه خود مسئول است.
🌸 سپس براى تأكيد مطلب مى فرمايد: « وَ كَذلِكَ نُفَصِّلُ الْآياتِ وَ لِتَسْتَبِينَ سَبِيلُ الْمُجْرِمِينَ: و این گونه آیات را بیان می کنیم تا راه و رسم مجرمان آشکار گردد» منظور از #مجرم همان گناهكاران لجوج و سرسختى است كه با هيچ وسيله تسليم حقّ نمى شوند. يعنى بعد از اين دعوت عمومى و همگانى به سوى حقّ، حتّى دعوت از گناهكارانى كه از كار خود پشيمانند، راه و رسم مجرمان لجوج و غير قابل انعطاف كاملاً شناخته خواهد شد.
🔹 پیام های آیات ۵۴ و ۵۵ سوره أنعام
✅ زیارت #پیامبر، راه دریافت لطف خداست.
✅ رابطه ی رهبر و مردم، بر پایه ی انس و محبت است.
✅ بهترین عبارت تحیت، سلام علیکم است.
✅ سلام، شعار #اسلام است.
✅ اگر #گناه از روی لجاجت و استکبار نباشد، قابل بخشش است.
✅ #خدا رحمت را بر خود واجب کرده، ولی شرط دریافت آن، عذر خواهی و توبه است.
✅ #توبه، تنها یک لفظ نیست ، تصمیم و اصلاح هم می خواهد.
✅ #توبه_مؤمن حتما پذیرفته می شود، آغاز توبه، بعد از گناه است.
✅ #عفو_الهی همراه با رحمت است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_786
🌹 #آیه_۵۶ #سوره_أنعام
🌸 قُلْ إِنِّي نُهِيتُ أَنْ أَعْبُدَ الَّذِينَ تَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ ۚ قُلْ لَآ أَتَّبِعُ أَهْوَآءَكُمْ ۙ قَدْ ضَلَلْتُ إِذًا وَمَآ أَنَا مِنَ الْمُهْتَدِينَ
🍀 ترجمه: بگو: من از پرستیدن كسانی كه شما به جای خدا می پرستید نهی شده ام. بگو: من از هوا و هوس های شما پیروی نمی كنم، كه در آن صورت گمراه شده و از هدایت یافتگان نخواهم بود.
🌷 #قُل: بگو
🌷 #إِنِّي: همانا من
🌷 #نُهِيتُ: نهی شدم
🌷 #تَدْعُونَ: می خوانید
🌷 #من_دُونِ_اللَّهِ: به غیر خدا، به جای خدا
🌷 #لَا_أَتَّبِعُ: پیروی نمی کنم
🌷 #أَهْوَآءَ: هوا و هوس ها
🌷 #ضَلَلْتُ: گمراه شده ام
🌷 #الْمُهْتَدِينَ: هدایت یافتگان
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره أنعام در #مکه نازل شده است. در اين آيه روى سخن به مشركان و بت پرستان لجوج است همانطور كه بيشتر آيات #سوره_انعام نيز همين بحث را دنبال مى كند لحن اين آيات چنان است كه گويا آنها از #پيامبر دعوت كرده بودند به آیین آنها گرايش پيدا كند، #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» مأمور مى شود كه به آنها «قُلْ إِنِّي نُهِيتُ أَنْ أَعْبُدَ الَّذِينَ تَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللّهِ: بگو من از پرستیدن کسانی که شما به جای خدا می پرستید نهی شده ام»
🌸 سپس مى فرمايد: «قُلْ لا أَتَّبِعُ أَهْواءَكُمْ: بگو من از هوا و هوس های شما پیروی نمی کنم» و اين پاسخ روشنى به پيشنهاد بى اساس آنهاست و آن اين كه #بت_پرستى هيچ دليل منطقى ندارد. و در آخرين جمله براى تأكيد بيشتر مى فرماید: «قَدْ ضَلَلْتُ إِذاً وَ ما أَنَا مِنَ الْمُهْتَدِينَ: که در آن صورت گمراه شده و از هدایت یافتگان نخواهم بود»
🔹 پیام های آیه ۵۶ سوره أنعام 🔹
✅ در پاسخ به تمایلات نابجاى مشركین مبنى بر پذیرش بت ها و روش آنان، باید با صراحت جواب نفى داد.
✅ برائت از شرک، جزو #اسلام است.
✅ ریشه ى #شرک، هواپرستى است.
✅ #هوا_پرستى، زمینه ى هدایت را در انسان از بین مى برد.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_787
🌹 #آیات_۵۷_۵۸ #سوره_أنعام
🌸 قُلْ إِنِّي عَلَىٰ بَيِّنَةٍ مِنْ رَبِّي وَكَذَّبْتُمْ بِهِ ۚ مَا عِنْدِي مَا تَسْتَعْجِلُونَ بِهِٓ ۚ إِنِ الْحُكْمُ إِلَّا لِلَّهِ ۖ يَقُصُّ الْحَقَّ ۖ وَهُوَ خَيْرُ الْفَاصِلِينَ (۵۷) قُلْ لَوْ أَنَّ عِنْدِي مَا تَسْتَعْجِلُونَ بِهِ لَقُضِيَ الْأَمْرُ بَيْنِي وَبَيْنَكُمْ ۗ وَاللَّهُ أَعْلَمُ بِالظَّالِمِينَ (۵۸)
🍀 ترجمه: بگو: همانا من بر دلیل روشنی از سوی پروردگارم هستم و حال آنكه شما آن را تكذیب كردید، عذابی كه به آن شتاب دارید در اختیار من نیست. فرمان فقط به دست خداست، همواره حقّ را بیان می كند و او بهترین داوران و جداكنندگان [حق از باطل] است (۵۷) بگو: اگر عذابی كه به آن شتاب دارید در اختیار من بود، یقیناً كار میان من و شما به سرعت تمام شده بود؛ و خدا به ستمكاران داناتر است (۵۸)
🌷 #بَيِّنَة: دلیلی روشن
🌷 #كَذَّبْتُمْ: تکذیب کردید
🌷 #عِنْدِي: نزد من
🌷 #تَسْتَعْجِلُونَ: شتاب می کنید
🌷 #يَقُصُّ: بیان می کند
🌷 #خَيْرُ_الْفَاصِلِين: بهترین جداکنندگان
🌷 #لَقُضِيَ: تمام شده بود
🌷 #الْأَمْر: کار
🌷 #أَعْلَم: داناتر
🌸 این آیات همانند سایر آیات سوره أنعام در #مکه نازل شده است. در آيه ۵۷ سوره أنعام به مشرکان پاسخ مى دهد و آن اين كه «قُلْ إِنِّي عَلى بَيِّنَةٍ مِنْ رَبِّي وَ كَذَّبْتُمْ بِه: بگو: همانا من بر دلیل روشنی از سوی پروردگارم هستم و حال آنکه شما آن را تکذیب کردید» خلاصه در اين آيه نيز #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» مأمور است روى اين نكته تكيّه كند كه مدرک من در مسألۀ خداپرستى و مبارزه با بت مانند #قرآن كاملاً روشن و آشكار مى باشد و انكار و تكذيب شما چيزى از اهميّت آن نمى كاهد.
🌸 سپس به يكى از بهانه جويی هاى مشرکان اشاره مى كند و آن اين كه آنها مى گفتند اگر تو بر حقّ هستى كيفرهايى كه ما را به آن هشدار می دهی زودتر بياور؛ #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» در پاسخ آنها مى فرمايد: « ما عِنْدِي ما تَسْتَعْجِلُونَ بِهِ إِنِ الْحُكْمُ إِلاّ لِلّهِ: عذابی که به آن شتاب دارید در اختیار من نیست. فرمان فقط به دست خداست» يعنى هر گونه فرمان در عالم آفرينش و تكوين و در عالم احكام دينى و تشريع به دست خداست.
🌸 و سپس به عنوان تأكيد مى فرماید: «يَقُصُّ الْحَقَّ وَ هُوَ خَيْرُ الْفاصِلِينَ: همواره #حق را بیان می کند و او بهترین داوران و جداکنندگان [حق از باطل] است» زيرا كسى كه علمش از همه بيشتر و قدرت كافى براى اعمال علم و دانش خود نيز داشته باشد او بهترين جداكنندگان حقّ از باطل است.
🌸 در آيه ۵۸ #سوره_أنعام به پيامبر دستور مى دهد كه در برابر مطالبه عذاب و كيفر از ناحيه اين جمعيّت لجوج و نادان به آنها «قُلْ لَوْ أَنَّ عِنْدِي ما تَسْتَعْجِلُونَ بِهِ لَقُضِيَ الْأَمْرُ بَيْنِي وَ بَيْنَكُمْ: بگو: اگر عذابی که به آن شتاب دارید در اختیار من بود، یقینا کار میان من و شما به سرعت تمام شده بود» امّا براى اين كه تصوّر نكنند مجازات آنها به دست فراموشى سپرده شده در پايان مى فرمايد: «وَ اللّهُ أَعْلَمُ بِالظّالِمِينَ: و #خدا به ستمکاران داناتر است»
🔹 پیام های آیات ۵۷ و ۵۸ سوره أنعام
✅ دعوت #پیامبران بر اساس دلیل روشن است
✅ #پیامبر_اسلام بر قرآن که دلیل روشن اوست احاطه ی کامل دارند
✅ عجله ی مردم، حکمت #خدا را تغییر نمی دهد
✅ #خدا طبق حکمت و سنت خود، به ظالمان مهلت می دهد
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_788
🌹 #آیه_۵۹ #سوره_أنعام
🌸 وَعِنْدَهُ مَفَاتِحُ الْغَيْبِ لَا يَعْلَمُهَآ إِلَّا هُوَ ۚ وَيَعْلَمُ مَا فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ ۚ وَمَا تَسْقُطُ مِنْ وَرَقَةٍ إِلَّا يَعْلَمُهَا وَلَا حَبَّةٍ فِي ظُلُمَاتِ الْأَرْضِ وَلَا رَطْبٍ وَلَا يَابِسٍ إِلَّا فِي كِتَابٍ مُبِينٍ
🍀 ترجمه: و كلیدهای غیب فقط نزد اوست، و كسی آنها را جز او نمی داند و آنچه در خشكی و دریاست، می داند و هیچ برگی نمی افتد مگر آنكه آن را می داند، و هیچ دانه ای در تاریكی های زمین، و هیچ تر و خشكی نیست مگر آن كه در كتابی آشکار است.
🌷 #عِنْدَهُ: نزد او
🌷 #مَفَاتِح: کلیدها
🌷 #یعلم: می داند
🌷 #الْبَر: خشکی
🌷 #البَحْر: دریا
🌷 #ما_تَسْقُطُ: نمی افتد
🌷 #وَرَقَة: برگ
🌷 #حَبَّة: دانه
🌷 #ظُلُمَات: تاریکی ها
🌷 #الْأَرْض: زمین
🌷 #رَطْب: تر
🌷 #يابس: خشکی
🌷 #مُبِين: آشکار
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره أنعام در #مکه نازل شده است. نخست به موضوع علم #خدا پرداخته، مى فرماید: «وَ عِنْدَهُ مَفاتِحُ الْغَيْبِ لا يَعْلَمُها إِلاّ هُوَ: و کلیدهای غیب فقط نزد اوست و کسی آنها را جز او نمی داند» سپس براى توضيح و تأكيد بيشتر مى فرماید: «وَ يَعْلَمُ ما فِي الْبَرِّ وَ الْبَحْرِ: و آنچه در خشکی و دریاست، می داند» آگاهى #خدا از آنچه در خشكی ها و درياهاست، به معنى احاطه علم خدا بر همه چيز است. يعنى، او از جنبش ميلياردها موجود زنده، كوچک و بزرگ، در اعماق درياها، از شمارش واقعى سلول هاى بدن هر #انسان و گلبول هاى خون ها. از حركات مرموز تمام الكترون ها در دل اتم ها و از تمام انديشه هايى كه از لابلاى پرده هاى مغز ما مى گذرد، و تا اعماق روح ما نفوذ مى كند از همه اين ها باخبر است.
🌸 باز در جمله بعد براى تأكيد احاطه علمى #خدا، اشاره به خصوص در اين مورد نموده و مى فرمايد: «وَ ما تَسْقُطُ مِنْ وَرَقَةٍ إِلاّ يَعْلَمُها: و هیچ برگی نمی افتد مگر آنکه آن را می داند» يعنى، تعداد اين برگ ها و لحظه جدا شدنشان از شاخه ها و گردش آنها در وسط هوا و لحظه قرار گرفتنشان روى زمين، همه اين ها در پيشگاه علم خدا روشن است سپس می فرماید: «وَ لا حَبَّةٍ فِي ظُلُماتِ الْأَرْضِ: و هیچ دانه ای در تاریکی های زمین» یعنی هیچ دانه ای در مخفی گاه #زمین قرار نمی گیرد مگر اینکه تمام خصوصیات آن را می داند. در پايان آيه مى فرمايد: «وَ لا رَطْبٍ وَ لا يابِسٍ إِلاّ فِي كِتابٍ مُبِينٍ: و هیچ #تر و #خشکی نیست مگر آن که در کتابی آشکار است»
🔹 پیام های آیه ۵۹ سوره أنعام 🔹
✅ #احکام_الهی بر اساس آگاهی خدا بر غیب است.
✅ #خداوند به همه چیز دانا و از همه جزئیات هستی آگاه است. پس باید مواظب اعمال خود باشیم.
✅ #نظام_هستی، طبق برنامه ی پیش بینی شده ای طراحی شده است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_789
🌹 #آیات_۶۰_۶۲ #سوره_أنعام
🌹 بخش ۱
🌸 وَهُوَ الَّذِي يَتَوَفَّاكُمْ بِاللَّيْلِ وَيَعْلَمُ مَا جَرَحْتُمْ بِالنَّهَارِ ثُمَّ يَبْعَثُكُمْ فِيهِ لِيُقْضَىٰٓ أَجَلٌ مُسَمًّى ۖ ثُمَّ إِلَيْهِ مَرْجِعُكُمْ ثُمَّ يُنَبِّئُكُمْ بِمَا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ (۶۰) وَهُوَ الْقَاهِرُ فَوْقَ عِبَادِهِ ۖ وَيُرْسِلُ عَلَيْكُمْ حَفَظَةً حَتَّىٰٓ إِذَا جَآءَ أَحَدَكُمُ الْمَوْتُ تَوَفَّتْهُ رُسُلُنَا وَهُمْ لَا يُفَرِّطُونَ (۶۱) ثُمَّ رُدُّوٓا إِلَى اللَّهِ مَوْلَاهُمُ الْحَقِّ ۚ أَلَا لَهُ الْحُكْمُ وَهُوَ أَسْرَعُ الْحَاسِبِينَ (۶۲)
🍀 ترجمه: و او كسی است كه روح شما را در شب [به وقت خواب] می گیرد، و آنچه را در روز به دست می آورید می داند؛ سپس شما را در روز بر می انگیزد تا اجل مُعّین سر آید؛ سپس بازگشت شما به سوی اوست؛ سپس شما را به آنچه همواره انجام می دادید خبر می دهد (۶۰) و اوست كه بر بندگانش غالب است، و همواره نگهبانانی بر شما می فرستد تا هنگامی كه یكی از شما را مرگ فرا رسد فرستادگان ما جانش را می گیرند؛ و آنان كوتاهی نمی كنند (۶۱) سپس به سوی خدا، سرپرست و مولای به حقّشان باز می گردانند. آگاه باشید که حکم و داوری از آن اوست؛ و او سریع ترین حسابرسان است (۶۲)
🌷 #يَتَوَفَّاكُم: از توفی به معنای دریافت کامل است که در اینجا یعنی روح شما را می گیرد
🌷 #لیل: شب
🌷 #يَعْلَمُ: می داند
🌷 #جَرَحْتُمْ: به دست می آورید
🌷 #نهار: روز
🌷 #يَبْعَثُكُمْ: بر می انگیزد
🌷 #مُسَمّی: معین
🌷 #مَرْجِعُكُمْ: بازگشت شما
🌷 #يُنَبِّئُكُمْ: شما را خبر می دهد
🌷 #قاهِر: غالب
🌷 #عِبَادِه: بندگانش
🌷 #یرسل: می فرستد
🌷 #حَفَظَة: نگهبانان
🌷 #أَحَدَكُمُ: یکی از شما
🌷 #الْمَوْت: مرگ
🌷 #لَا_يُفَرِّطُون: کوتاهی نمی کنند
🌷 #رُدُّوا: باز می گردانند
🌷 #أَسْرَع: سریع ترین
🌷 #الْحَاسِبِين: حسابرسان
🌸 این آیات همانند سایر آیات سوره أنعام در مکه نازل شده است. در آيه ۶۰ #سوره_انعام بحث را به احاطه علم خداوند به اعمال انسان كه هدف اصلى است، كشانيده و قدرت غلبه ی #خدا را نيز مشخّص مى سازد، تا مردم از مجموع اين بحث نتايج تربيتى لازم را بگيرند.
نخست مى فرماید: « وَ هُوَ الَّذِي يَتَوَفّاكُمْ بِاللَّيْلِ وَ يَعْلَمُ ما جَرَحْتُمْ بِالنَّهارِ: و او کسی است که روح شما را در شب [به وقت خواب] می گیرد و آنچه را در روز به دست می آورید می داند»
🌸 اين نظام خواب و بيدارى تكرار مى شود، #شب مىخوابيد و #روز شما را بيدار مى كند و اين وضع هم چنان ادامه دارد تا پايان #زندگى شما فرا رسد که می فرماید: «ثُمَّ يَبْعَثُكُمْ فِيهِ لِيُقْضى أَجَلٌ مُسَمًّى: سپس شما را در روز بر می انگیزد تا اجل معین سر آید» سرانجام نتيجه نهايى بحث را چنين بيان مى كند: «ثُمَّ إِلَيْهِ مَرْجِعُكُمْ ثُمَّ يُنَبِّئُكُمْ بِما كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ: سپس بازگشت شما به سوی اوست سپس شما را به آنچه همواره انجام می دادید خبر می دهد»
🌸 در آيه ۶۱ #سوره_انعام باز براى توضيح بيشتر روى احاطه علمى #خداوند نسبت به اعمال بندگان، و نگهدارى دقيق حساب آنها براى روز رستاخيز چنين مى فرمايد: «وَ هُوَ الْقاهِرُ فَوْقَ عِبادِهِ وَ يُرْسِلُ عَلَيْكُمْ حَفَظَةً: و اوست که بر بندگانش غالب است و همواره نگهبانانی بر شما می فرستد»سپس مىفرمايد: «حَتّى إِذا جاءَ أَحَدَكُمُ الْمَوْتُ: تا هنگامی که یکی از شما را #مرگ فرا رسد» و در اين هنگام فرستادگان که مأمور قبض ارواحند روح او را مىگيرند که می فرماید: «تَوَفَّتْهُ رُسُلُنا: فرستادگان ما جانش را می گیرند» كه اين فرشتگان به هيچ وجه در انجام مأموريت خود كوتاهى و تفريط ندارند که می فرماید: «وَ هُمْ لا يُفَرِّطُونَ: و آنان کوتاهی نمی کنند»
🌸 در آيه ۶۲ #سوره_انعام به آخرين مرحله كار #انسان اشاره نموده و افراد بشر پس از طىّ دوران خود با اين پرونده هاى تنظيم شده كه همه چيز در آنها ثبت است، در #روز_قیامت به سوى پروردگارى كه مولاى حقيقى آنهاست باز مى گردند که می فرماید: «ثُمَّ رُدُّوا إِلَى اللّهِ مَوْلاهُمُ الْحَقِّ: سپس به سوی خدا، سرپرست و مولای به حقشان باز می گردانند» و در آن دادگاه، دادرسى و حكم و قضاوت مخصوص ذات پاک خداست «أَلا لَهُ الْحُكْمُ: حکم و داوری از آن اوست» و با آن همه اعمال و پرونده هايى كه افراد بشر در طول تاريخ پرغوغاى خود داشته اند به سرعت به تمام حسابهاى آنها رسيدگى مى شود «وَ هُوَ أَسْرَعُ الْحاسِبِينَ: و او سریع ترین حسابرسان است»
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_790
🌹#آیات_۶۰_۶۲ #سوره_أنعام
🌹 بخش ۲
🌸 وَهُوَ الَّذِي يَتَوَفَّاكُمْ بِاللَّيْلِ وَيَعْلَمُ مَا جَرَحْتُمْ بِالنَّهَارِ ثُمَّ يَبْعَثُكُمْ فِيهِ لِيُقْضَىٰٓ أَجَلٌ مُسَمًّى ۖ ثُمَّ إِلَيْهِ مَرْجِعُكُمْ ثُمَّ يُنَبِّئُكُمْ بِمَا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ (۶۰) وَهُوَ الْقَاهِرُ فَوْقَ عِبَادِهِ ۖ وَيُرْسِلُ عَلَيْكُمْ حَفَظَةً حَتَّىٰٓ إِذَا جَآءَ أَحَدَكُمُ الْمَوْتُ تَوَفَّتْهُ رُسُلُنَا وَهُمْ لَا يُفَرِّطُونَ (۶۱) ثُمَّ رُدُّوٓا إِلَى اللَّهِ مَوْلَاهُمُ الْحَقِّ ۚ أَلَا لَهُ الْحُكْمُ وَهُوَ أَسْرَعُ الْحَاسِبِينَ (۶۲)
🍀 ترجمه: و او كسی است كه روح شما را در شب [به وقت خواب] می گیرد، و آنچه را در روز به دست می آورید می داند؛ سپس شما را در روز بر می انگیزد تا اجل مُعّین سر آید؛ سپس بازگشت شما به سوی اوست؛ سپس شما را به آنچه همواره انجام می دادید خبر می دهد (۶۰) و اوست كه بر بندگانش غالب است، و همواره نگهبانانی بر شما می فرستد تا هنگامی كه یكی از شما را مرگ فرا رسد فرستادگان ما جانش را می گیرند؛ و آنان كوتاهی نمی كنند (۶۱) سپس به سوی خدا، سرپرست و مولای به حقّشان باز می گردانند. آگاه باشید که حکم و داوری از آن اوست؛ و او سریع ترین حسابرسان است (۶۲)
🔹 پیام های آیات ۶۰تا۶۲ سوره أنعام
✅ #خواب، نوعی مرگ موقت است
✅ قانون طبیعی آن است که شب برای #خواب و روز برای کار باشد.
✅ #زندگی_ما، تاریخ و برنامه و مدت معین دارد.
✅ خود را برای پاسخگویی #قیامت آماده کنیم.
✅ #خداوند با اینکه اعمال بد ما را می داند ولی باز هم به ما مهلت می دهد.
✅ #قیامت، روز روشن شدن حقیقت اعمال است.
✅ در دستگاه #آفرینش، انواع مراقبت ها وجود دارد.
✅ فرستادن فرشتگان محافظ، دائمی است.
✅ هر دسته از #فرشتگان ، مأموریت خاصی دارند
✅ فرشتگان در انجام مأموریت، کوتاهی نمی کنند.
✅ بازگشت همه به سوی خداست
✅ مولای حقیقی کسی است که آفریدن، نظارت کردن ، خواب و بیداری ، مرگ و بعثت ، داوری و حسابرسی به دست او باشد.
✅ سرعت حسابرسی #خدا، از هرنوع و هر وسیله ی حسابرسی سریعتر است.
✅ سرعت حسابرسی و رسیدگی به امور، یک ارزش و روش الهی است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_791
🌹 #آیات_۶۳_۶۴ #سوره_أنعام
🌸 قُلْ مَنْ يُنَجِّيكُمْ مِنْ ظُلُمَاتِ الْبَرِّ وَالْبَحْرِ تَدْعُونَهُ تَضَرُّعًا وَخُفْيَةً لَئِنْ أَنْجَانَا مِنْ هَٰذِهِ لَنَكُونَنَّ مِنَ الشَّاكِرِينَ (۶۳) قُلِ اللَّهُ يُنَجِّيكُمْ مِنْهَا وَمِنْ كُلِّ كَرْبٍ ثُمَّ أَنْتُمْ تُشْرِكُونَ (۶۴)
🍀 ترجمه: بگو: چه كسی شما را از تاریكیهایِ خشكی و دریا نجات می دهد؟ در حالی كه او را از روی فروتنی و زاری و مخفیانه به كمک می خوانید؛ كه اگر ما را از این [سختی ها] نجات دهد، قطعا از سپاس گزاران خواهیم بود (۶۳) بگو: خدا شما را از آن [سختیها] و از هر اندوهی نجات می دهد، باز شما شرک می ورزید(۶۴)
🌷 #قُلْ: بگو
🌷 #يُنَجِّيكُمْ: شما را نجات می دهد
🌷 #ظُلُمَات: تاریکی ها
🌷 #بَر: خشکی
🌷 #بَحْر: دریا
🌷 #تَدْعُونَه: او را می خوانید
🌷 #تَضَرُّع: فروتنی و زاری
🌷 #خُفْيَة: مخفیانه
🌷 #شاكِرِين: سپاس گزاران
🌷 #يُنَجِّيكُمْ: شما را نجات می دهد
🌷 #كَرْب: اندوه
🌷 #تُشْرِكُون: شرک می ورزید
نورى كه در تاريكى مىدرخشد!
🌸 این آیات همانند سایر آیات سوره أنعام در مکه نازل شده است. بار ديگر #قرآن دست مشركان را گرفته و به درون فطرتشان مى برد و در آن مخفيگاه اسرار آميز نور توحيد و يكتا پرستى را به آنها نشان مى دهد و به #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله و سلم» دستور مى دهد به آنها بگوید «قُلْ مَنْ يُنَجِّيكُمْ مِنْ ظُلُماتِ الْبَرِّ وَ الْبَحْرِ: بگو چه کسی شما را از تاریکی های خشکی و دریا نجات می دهد؟»
🌸 #تاريكى گاهى جنبه حسّى دارد و گاهى جنبه معنوى: جنبه حسّى آن است كه #نور به كلّى قطع شود يا آن چنان ضعيف شود كه انسان جايى را نبيند يا به زحمت ببيند، و تاریکی #معنوى همان مشكلات، گرفتاری ها و پريشانی ها و آلودگی هايى است كه عاقبت آنها تاريک و ناپيداست. اگر اين تاريكى با حوادث وحشتناكى آميخته شود و مثلاً #انسان در يک سفر دريايى و شب تاريک در بین امواج محاصره شود وحشت آن به درجات، بيش از مشكلاتى است كه به هنگام روز پديد مى آيد. در چنين لحظاتى است كه #انسان همه چيز را به دست فراموشى مى سپارد و جز خودش و نور تابناكى كه در اعماق جانش مى درخشد و او را به سوى کسی مى خواند كه تنها اوست كه مى تواند چنان مشكلاتى را حل كند، از ياد مى برد. اين گونه حالات دريچه هايى هستند به جهان توحيد و خداشناسى.
🌸 لذا در ادامه مى فرمايد: «تَدْعُونَهُ تَضَرُّعاً وَ خُفْيَةً: در حالی که او را از روی فروتنی و زاری و مخفیانه می خوانید» و در چنين حالى فوراً با آن مبدأ بزرگ عهد و پيمان مى بنديد كه اگر ما را از كام خطر برهاند به طور قطع، شكر نعمت هاى او را انجام خواهيم داد، و جز به او دل نخواهيم بست «لَئِنْ أَنْجانا مِنْ هذِهِ لَنَكُونَنَّ مِنَ الشّاكِرِينَ: که اگر ما را از این نجات دهد، قطعا از سپاس گزاران خواهیم بود» ولى اى #پيامبر به آنها بگو«قُلِ اللّهُ يُنَجِّيكُمْ مِنْها وَ مِنْ كُلِّ كَرْبٍ ثُمَّ أَنْتُمْ تُشْرِكُونَ: بگو: خدا شما را از آن [سختی ها] و از هر اندوهی نجات می دهد، باز شما شرک می ورزید»
🔹 پیام های آیات ۶۳و۶۴ سوره أنعام
✅ یکی از شیوه های تبلیغ و موعظه، سؤال از وجدان #مردم است.
✅ یاد آوری و توجه دادن انسان به خلوص او در #دعا به هنگام سختی ها، از بهترین روش های خداشناسی است.
✅ #انسان در سختی ها دست از کفر و شرک برداشته و یکتاپرست می شود.
✅ برای هر کسی، مشکل خودش بزرگترین مشکل است.
✅ #انسان به تعهدات خود در برابر خدا بی وفاست
✅ بدترین نوع ناسپاسی، #شرک است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_792
🌹 #آیه_۶۵ #سوره_أنعام
🌸 قُلْ هُوَ الْقَادِرُ عَلَىٰٓ أَنْ يَبْعَثَ عَلَيْكُمْ عَذَابًا مِنْ فَوْقِكُمْ أَوْ مِنْ تَحْتِ أَرْجُلِكُمْ أَوْ يَلْبِسَكُمْ شِيَعًا وَيُذِيقَ بَعْضَكُمْ بَأْسَ بَعْضٍ ۗ انْظُرْ كَيْفَ نُصَرِّفُ الْآيَاتِ لَعَلَّهُمْ يَفْقَهُونَ (۶۵)
🍀 ترجمه: بگو: او تواناست كه از بالای سرتان یا از زیر پاهایتان عذابی بر شما برانگیزد، یا شما را گروه گروه با هم درگیر کند و طعم تلخ جنگ و خونریزی را توسط یکدیگر به شما بچشاند؛ با تأمل بنگر چگونه آیات خود را به صورتهای گوناگون بیان می كنیم تا بفهمند (۶۵)
🌷 #قُلْ: بگو
🌷 #قَادِر: توانا
🌷 #يَبْعَثَ: بر می انگیزد
🌷 #فَوْقِكُم: بالای سرتان
🌷 #تَحْتِ_أَرْجُلِكُمْ: زیر پاهایتان
يَلْبِسَكُمْ
🌷 #شِيَعًا: گروه گروه
🌷 #َيُذِيقَ: می چشاند
🌷 #انْظُرْ: با تأمل بنگر
🌷 #كَيْفَ: چگونه
🌷 #نُصَرِّفُ_الْآيَات: آیات را به صورت های گوناگون بیان می کنیم
🌷 #يَفْقَهُونَ: می فهمند
🌸 این آیات همانند سایر آیات سوره أنعام در #مکه نازل شده است. در اين آيات براى تكميل روش های مختلف تربيتى، تكيّه روى موضوع هشدار به عذاب و مجازات الهى شده، يعنى همانطور كه خداوند ارحم الراحمين و پناه دهنده بى پناهان است همچنين در برابر طغيانگران و سركشان، قهّار و منتقم نيز مى باشد. آيه ۶۵ سوره أنعام به #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» دستور می دهد و می فرماید: «قُلْ هُوَ الْقادِرُ عَلى أَنْ يَبْعَثَ عَلَيْكُمْ عَذاباً مِنْ فَوْقِكُمْ أَوْ مِنْ تَحْتِ أَرْجُلِكُمْ: بگو: او تواناست که از بالای سرتان یا از زیر پاهایتان عذابی بر شما برانگیزد»
🌸 سپس می فرماید: «أَوْ يَلْبِسَكُمْ شِيَعاً وَ يُذِيقَ بَعْضَكُمْ بَأْسَ بَعْضٍ: یا شما را گروه گروه با هم درگیر کند و طعم تلخ جنگ و خونریزی را توسط یکدیگر به شما بچشاند» موضوع اختلاف در ميان جمعيّت به قدرى خطرناک است كه در رديف عذاب هاى آسمانى و صاعقه ها و زلزله ها قرار گرفته است، و راستى چنين است، بلكه گاهى ويرانی هاى ناشى از اختلاف به درجات بيشتر از ويرانی هاى ناشى از صاعقه ها و زلزله هاست، بارها ديده شده است كشورهاى آباد در سايه شوم نفاق و تفرقه به نابودى مطلق كشيده شده است و اين جمله هشدارى است به همه مسلمانان #جهان! و در پايان آيه اضافه مى كند: «انْظُرْ كَيْفَ نُصَرِّفُ الْآياتِ لَعَلَّهُمْ يَفْقَهُونَ: با تأمل بنگر چگونه آیات خود را به صورت های گوناگون بیان می کنیم تا بفهمند»
🔹 پیام های آیه ۶۵ سوره أنعام 🔹
✅ یکی از وظایف #پیامبر، یادآوری قدرت بی مانند خداست.
✅ #شرک، زمینه ساز دریافت انواع عذاب هاست.
✅ #خدا هم نجات بخش است هم عذابگر، آن که آگاهانه سراغ غیر خدا می رود باید منتظر عذاب باشد.
✅ گاهی #مردم ، به وسیله مردم و با دست یکدیگر عذاب و تنبیه می شوند.
✅ #مبلغان_دینی باید از روش های گوناگون برای هدایت مردم بهره گیرند.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_793
🌹 #آیات_۶۶_۶۷ #سوره_أنعام
🌸 وَكَذَّبَ بِهِ قَوْمُكَ وَهُوَ الْحَقُّ ۚ قُلْ لَسْتُ عَلَيْكُمْ بِوَكِيلٍ (۶۶) لِكُلِّ نَبَإٍ مُسْتَقَرٌّ ۚ وَسَوْفَ تَعْلَمُونَ (۶۷)
🍀 ترجمه: و قوم تو [قرآن] را در حالی كه حقّ است تكذیب كردند؛ بگو: من بر شما صاحب اختیار نیستم(۶۶) برای هر خبری قرارگاهی است، و به زودی خواهید دانست (۶۷)
🌷 #کَذَّبَ: تکذیب کرد
🌷 #لَسْتُ: نیستم
🌷 #نَبَإ: خبر
🌷 #مسْتَقَر: قرارگاه
🌸 اين آيات همانند سایر آیات سوره انعام در #مکه نازل شده است. این آیات در حقيقت تكميل بحثى است كه پيرامون دعوت به سوى #خدا و معاد و حقايق اسلام و ترس از مجازات الهى در آيات پيشين گذشت. نخست به این مورد اشاره می کند که قوم قريش و مردم مكّه تعليمات پیامبر را تكذيب كردند در حالى كه همه حقّ است که به #پیامبر_اسلام صلی الله علیه و آله و سلم می فرماید: «وَ كَذَّبَ بِهِ قَوْمُكَ وَ هُوَ الْحَقُّ: و قوم تو [قرآن] را در حالی که حق است تکذیب کردند» بنابراين، تكذيب و انكار آنان از اهميّت اين حقايق نمى كاهد، هر چند مخالفان و منكران زياد باشند.
🌸 سپس به #پیامبر دستور مى دهد كه «قُلْ لَسْتُ عَلَيْكُمْ بِوَكِيل: بگو: من بر شما صاحب اختیارنیستم» منظور از #وكيل كسى است كه مسئول هدايت عملى و ضامن ديگران بوده باشد. سپس با يک جمله كوتاه و پرمعنى به آنها هشدار مى دهد، و به دقّت كردن در انتخاب راه صحيح دعوت مى كند، و مى فرماید: «لِكُلِّ نَبَإٍ مُسْتَقَرٌّ ۚ وَسَوْفَ تَعْلَمُونَ: برای هر خبری قرارگاهی است و به زودی خواهید دانست» خبرى كه #خدا و #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» به شما داده سرانجام در اين جهان يا جهان ديگر قرارگاهى دارد، و سرانجام در موعد مقرّر انجام خواهد يافت، و به زودى باخبر خواهيد شد.
🔹 پیام های آیات ۶۶تا۶۷ سوره أنعام
✅ وقتی راه شما #حق باشد، از تکذیب مردم نگران نباشید.
✅ تحقق همه ی خبرها و برنامه های الهی ، قطعی و بر اساس حکمت و زمان بندی معین است.
✅ اگر چه مجبور به #ایمان آوردن نیستید، ولی فکر عاقبت و فرجام کار خودتان باشید.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_794
🌹 #آیات_۶۸_۶۹ #سوره_أنعام
🌸 وَإِذَا رَأَيْتَ الَّذِينَ يَخُوضُونَ فِيٓ آيَاتِنَا فَأَعْرِضْ عَنْهُمْ حَتَّىٰ يَخُوضُوا فِي حَدِيثٍ غَيْرِهِ ۚ وَإِمَّا يُنْسِيَنَّكَ الشَّيْطَانُ فَلَا تَقْعُدْ بَعْدَ الذِّكْرَىٰ مَعَ الْقَوْمِ الظَّالِمِينَ (۶۸) وَمَا عَلَى الَّذِينَ يَتَّقُونَ مِنْ حِسَابِهِمْ مِنْ شَيْءٍ وَلَٰكِنْ ذِكْرَىٰ لَعَلَّهُمْ يَتَّقُونَ (۶۹)
🍀 ترجمه: و هرگاه كسانی را دیدی كه در آیات ما به یاوه گویی و سخن بی منطق می پردازند از آنان روی گردان تا وارد سخنی دیگر شوند و اگر شیطان تو را به فراموشی انداخت، پس از یادآوردن با این گروه ستمكاران نشین (۶۸) و چیزی از حساب آنان بر عهده كسانی كه تقوا پیشه می کنند نیست؛ بلكه پند دهند، تا تقوا پیشه کنند (۶۹)
🌷 #رَأَيْتَ: دیدی
🌷 #يَخُوضُونَ: از خوض به معنای داخل شدن در آب می آید به طور استعاره به وارد شدن در امور دیگر گفته می شود.
🌷 #أعْرِض: روی گردان
🌷 #حَدِيث: سخن
🌷 #يُنْسِيَنَّكَ: فراموشی می کنند
🌷 #لَا_تَقْعُدْ: نشین
🌷 #الذِّكْرَىٰ: یادآوری، توجه
🔴 #شأن_نزول_آیات: این آیات همانند سایر آیات #سوره_انعام در مکه نازل شده است. از #امام_باقر «عليه السّلام» نقل شده كه: وقتی اين آيه نازل گرديد و مسلمانان از همنشینی با استهزاكنندگان آيات الهى نهى شدند، جمعى از مسلمانان گفتند: اگر بخواهيم در همه جا به اين دستور عمل كنيم بايد هرگز به مسجد الحرام نرويم، طواف خانه خدا نكنيم زيرا آنها در گوشه و كنار مسجد پراكنده اند و به سخنان باطل پيرامون آيات الهى مشغولند و در هر گوشه اى از مسجد الحرام ما مختصر توقّفى كنيم ممكن است سخنان آنها به گوش ما برسد در اين موقع آيه بعد یعنی آیه ۶۹ هم نازل شد و به مسلمانان دستور داد كه در اين گونه مواقع آنها را نصيحت كنند و تا آنجا كه قدرت دارند به ارشاد و راهنمايى آنها بپردازند.
🌸 از آنجا كه بحث هاى اين #سوره بيشتر ناظر به وضع مشركان و بت پرستان است. این آیات به يكى ديگر از مسائل مربوط به آنها اشاره مى شود، نخست به #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» مى فرماید: « وَ إِذا رَأَيْتَ الَّذِينَ يَخُوضُونَ فِي آياتِنا فَأَعْرِضْ عَنْهُمْ حَتّى يَخُوضُوا فِي حَدِيثٍ غَيْرِهِ: و هر گاه کسانی را دیدی که در آیات ما به یاوه گویی و سخن بی منطق می پردازند از آنان روی گردان تا وارد سخنی دیگر شوند» سپس اضافه مى كند اين موضوع به اندازه اى اهميّت دارد كه « وَ إِمّا يُنْسِيَنَّكَ الشَّيْطانُ فَلا تَقْعُدْ بَعْدَ الذِّكْرى مَعَ الْقَوْمِ الظّالِمِينَ: و اگر شیطان تو را به فراموشی انداخت، پس از یاد آوردن با این گروه ستمکاران نشین »
✅ سؤال: مگر ممكن است شيطان بر پيامبر مسلّط گردد و باعث فراموشى او شود؟ در پاسخ اين سؤال مى توان گفت كه روى سخن در آيه اگر چه به #پيامبر است، امّا در حقيقت منظور پيروان او هستند كه اگر گرفتار فراموشكارى شدند و در جلسات آميخته به گناه كفّار شركت كردند به محض اين كه متوجّه شوند بايد از آنجا برخيزند و بيرون روند، و نظير اين بحث در گفتگوهاى روزانه ما در ادبيّات زبان هاى مختلف ديده مى شود كه #انسان روى سخن را به كسى مى كند امّا هدفش اين است كه ديگران بشنوند.
🌸 سپس يک مورد استثنا كرده و مى فرماید: « وَ ما عَلَى الَّذِينَ يَتَّقُونَ مِنْ حِسابِهِمْ مِنْ شَيْءٍ وَ لكِنْ ذِكْرى لَعَلَّهُمْ يَتَّقُونَ: و چیزی از حساب آنان بر عهده کسانی که تقوا پیشه می کنند نیست؛ بلکه پند دهند تا تقوا پیشه کنند» بايد توجّه داشت تنها كسانى مى توانند از اين استثناء استفاده كنند كه طبق تعبير آيه داراى مقام #تقوا باشند و نه تنها تحت تأثير آنها واقع نشوند، بلكه بتوانند آنها را تحت تأثير خود قرار دهند.
🔹 پیام های آیات ۶۸ و ۶۹ سوره أنعام
✅ توجه و گوش دادن به سخنان باطل و دیدن و خواندن کتاب ها و برنامه های گمراه کننده ناپسند است.
✅ اعلام برائت و محکوم کردن لفظی کافی نیست، باید به شکلی برخورد کرد.
✅ همنشینی با ستمگران نارواست، پس پرهیز کنیم.
✅ شرط #تکلیف، توجه و آگاهی تست.
✅ سخن ناحق گفتن درباره #قرآن، ظلم است.
✅ #تقوا وسیله ی حفاظت و بیمه ی انسان در مقابل گناه است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_795
🌹 #آیه_۷۰ #سوره_أنعام
🌸 وَذَرِ الَّذِينَ اتَّخَذُوا دِينَهُمْ لَعِبًا وَلَهْوًا وَغَرَّتْهُمُ الْحَيَاةُ الدُّنْيَا ۚ وَذَكِّرْ بِهِٓ أَنْ تُبْسَلَ نَفْسٌ بِمَا كَسَبَتْ لَيْسَ لَهَا مِنْ دُونِ اللَّهِ وَلِيٌّ وَلَا شَفِيعٌ وَإِنْ تَعْدِلْ كُلَّ عَدْلٍ لَا يُؤْخَذْ مِنْهَآ ۗ أُولَٰٓئِكَ الَّذِينَ أُبْسِلُوا بِمَا كَسَبُوا ۖ لَهُمْ شَرَابٌ مِنْ حَمِيمٍ وَعَذَابٌ أَلِيمٌ بِمَا كَانُوا يَكْفُرُونَ
🍀 ترجمه: و كسانی كه دینشان را بازی و سرگرمی گرفتند، و زندگی دنیا آنان را فریفت، و اگذار؛ و با قرآن اندرز ده؛ كه مبادا كسی [در روز قیامت] به [كیفر] آنچه مرتكب شده [از رحمت و ثواب] محروم ماند؛ و او را به غیر خدا سرپرست و یاور و شفیعی نباشد؛ و اگر هر گونه فدیه ای بپردازد از او پذیرفته نشود. آنانند كه به سبب آنچه مرتكب شده اند محروم مانده اند. و به خاطر آنكه همواره كفر می ورزیدند برای آنان نوشیدنی از آب جوشان و عذابی دردناک است.
🌷 #ذَر: رها کن
🌷 #اتَّخَذُوا: بگیرید
🌷 #لَعِب: بازی
🌷 #لهو: سرگرمی
🌷 #غرَّتْهُم: آنها را فریب داد
🌷 #الْحَيَاة: زندگی
🌷 #ذكِّر: تذکر ده
🌷 #أن_تُبْسَل: کسی که محروم شود
🌷 #عَدْل: برابر، فدیه
🌷 #لَا_يُؤْخَذْ_مِنْهَا: از او پذیرفته نشود
🌷 #شَرَاب_حمیم: نوشیدنی جوشان
🌷 #أَلِيم: دردناک
🌸 اين آيه در حقيقت بحث آيه قبل را تكميل مى كند و به #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» دستور مى دهد «وَ ذَرِ الَّذِينَ اتَّخَذُوا دِينَهُمْ لَعِباً وَ لَهْواً وَ غَرَّتْهُمُ الْحَياةُ الدُّنْيا: و کسانی که دینشان را بازی و سرگرمی گرفتند، و زندگی دنیا آنان را فریب داد، ترک کن» در حقيقت آيه فوق اشاره به اين است كه آيين آنها از نظر محتوا پوچ است و نام دين را بر يک مشت اعمالى كه به كارهاى كودكان و سرگرمی هاى بزرگسالان شبيه تر است گذارده اند، اين چنين افراد قابل بحث و گفتگو نيستند و لذا دستور مى دهد از آنها روى بگردان و به آنها و مذهب توخاليشان اعتنا نكن.
🌸 سپس به #پيامبر«صلّى اللّه عليه و آله» دستور مىدهد كه «وَ ذَكِّرْ بِهِ أَنْ تُبْسَلَ نَفْسٌ بِما كَسَبَتْ: و با قرآن اندرز ده؛ که مبادا کسی [در روز قیامت] به [کیفر] آنچه مرتکب شده [از زحمت و ثواب] محروم ماند» «لَيْسَ لَها مِنْ دُونِ اللّهِ وَلِيٌّ وَ لا شَفِيعٌ: و او را به غیر خدا سرپرست و یاور و شفیعی نباشد» كار آنها در آن روز به قدرى سخت و دردناک است و چنان در زنجير اعمال خود گرفتارند كه هر گونه غرامت و جريمه آن را بپردازند كه خود را از مجازات نجات دهند از آنها پذيرفته نخواهد شد که می فرماید؛ «وَ إِنْ تَعْدِلْ كُلَّ عَدْلٍ لا يُؤْخَذْ مِنْها: و اگر هر گونه فدیه ای بپردازد از او پذیرفته نشود»
🌸 زیرا كه «أُولئِكَ الَّذِينَ أُبْسِلُوا بِما كَسَبُوا: آنانند که به سبب آنچه مرتکب شده اند محروم مانده اند» نه راه جبران در آن روز باز است و نه زمان، زمان #توبه است. به همين دليل راه نجاتى براى آنها تصوّر نمى شود. سپس به گوشه اى از مجازات هاى دردناک آنها اشاره كرده، مى فرماید: «لَهُمْ شَرابٌ مِنْ حَمِيمٍ وَ عَذابٌ أَلِيمٌ بِما كانُوا يَكْفُرُونَ: و به خاطر آنکه همواره کفر می ورزیدند برای آنان نوشیدنی از آب جوشان و عذابی دردناک است» آنها از درون به وسيله آب سوزان مى سوزند و از برون به وسيله آتش
🔹 پیام های آیه ۷۰ سوره أنعام 🔹
✅ دلبستگی و فریفته شدن به دنیا، زمینه ی به بازی گرفتن #دین است.
✅ تذکر و موعظه، سبب نجات از عذاب الهی است.
✅ در تذکر و هشدار باید از #قرآن بهره گرفت.
✅ به دنیا مغرور نشویم که در #قیامت جز خداوند چیزی به کمک ما نمی آید.
✅ عامل بدبختی های #انسان، خود او و عملکرد اوست.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_796
🌹 #آیات_۷۱_۷۲ #سوره_أنعام
🌸 قُلْ أَنَدْعُو مِنْ دُونِ اللَّهِ مَا لَا يَنْفَعُنَا وَلَا يَضُرُّنَا وَنُرَدُّ عَلَىٰٓ أَعْقَابِنَا بَعْدَ إِذْ هَدَانَا اللَّهُ كَالَّذِي اسْتَهْوَتْهُ الشَّيَاطِينُ فِي الْأَرْضِ حَيْرَانَ لَهُٓ أَصْحَابٌ يَدْعُونَهُٓ إِلَى الْهُدَى ائْتِنَا ۗ قُلْ إِنَّ هُدَى اللَّهِ هُوَ الْهُدَىٰ ۖ وَأُمِرْنَا لِنُسْلِمَ لِرَبِّ الْعَالَمِينَ (۷۱) وَأَنْ أَقِيمُوا الصَّلَاةَ وَاتَّقُوهُ ۚ وَهُوَ الَّذِيٓ إِلَيْهِ تُحْشَرُونَ (۷۲)
🍀 ترجمه: بگو: آیا به جای خدا معبودی را بپرستیم كه نه سودی به ما رساند و نه زیانی؟ و ما را پس از آنكه خدا هدایت كرد به فرهنگ و فضای جاهلیّت بازگردانند، مانند كسی كه شیاطین عقلش را ربوده اند و در زمین سرگردان است، در حالی كه برای او یارانی است كه وی را به سوی هدایت دعوت می كنند كه به جانب ما بیا بگو: یقیناً هدایت خدا همان هدایت است، و ما مأموریم كه تسلیم پروردگار جهانیان باشیم (۷۱) و نماز را بر پا دارید و خدا را تقوا پیشه كنید، و او کسی است كه به سویش محشور می شوید (۷۲)
🌸 اين آيات همانند سایر آیات سوره انعام در #مکه نازل شده است. در برابر اصرارى كه مشركان براى دعوت مسلمانان به كفر و بت پرستى داشتند به #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» دستور مى دهد كه با يک دليل دندانشكن به آنها پاسخ بدهد «قُلْ أَ نَدْعُوا مِنْ دُونِ اللّهِ ما لا يَنْفَعُنا وَ لا يَضُرُّنا: بگو: آیا به جای خدا معبودی را بپرستیم که نه سودی به ما رساند و نه زیانی؟» اين جمله در حقيقت اشاره به آن است كه معمولاً كارهاى #انسان از يكى از دو سرچشمه ناشى مى شود، يا به خاطر جلب منفعت است و يا به خاطر دفع ضرر
🌸 سپس به استدلال ديگرى در برابر مشركان دست مى زند و مى فرماید: «وَ نُرَدُّ عَلى أَعْقابِنا بَعْدَ إِذْ هَدانَا اللّه: و پس از آنکه #خدا ما را هدایت کرد به فرهنگ و فضای جاهلیت بازگردانده می شویم» یعنی اگر ما به سوی بت پرستی بازگردیم و پس از هدایت الهی در راه شرک گام نهیم به عقب بازگردانده شده ایم. و بعد با يک مثال، مطلب را روشن تر مى سازد و مى گويد بازگشت از #توحيد به شرک «كَالَّذِي اسْتَهْوَتْهُ الشَّياطِينُ فِي الْأَرْضِ حَيْرانَ: مانند کسی است که شیاطین عقلش را ربوده اند و در زمین سرگردان است» شیطان یارانی دارد «لَهُ أَصْحابٌ يَدْعُونَهُ إِلَى الْهُدَى ائْتِنا: در حالی که برای او یارانی است که وی را به سوی هدایت دعوت می کنند که به جانب ما بیا» ولى آن شخص چنان حيران و سرگردان است كه گويى سخنان آنان را نمى شنود و يا قادر بر تصميم گرفتن نيست.
🌸 و سپس به #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» دستور مى دهد که می فرماید: «قُلْ إِنَّ هُدَى اللّهِ هُوَ الْهُدى وَ أُمِرْنا لِنُسْلِمَ لِرَبِّ الْعالَمِين: بگو: یقینا هدایت خدا همان هدایت است و ما مأموریم که تسلیم پروردگار جهانیان باشیم» اين جمله در حقيقت دليل ديگرى بر نفى مذهب مشركان است زيرا تنها در برابر كسى بايد تسليم شد كه مالک و آفريدگار و مربّى جهان هستى است نه بت ها كه هيچ نقشى در ايجاد و اداره اين جهان ندارند. سپس دنباله دعوت الهى را چنين شرح مى دهد كه، گذشته از #توحيد به ما دستور داده شده: «وَ أَنْ أَقِيمُوا الصَّلاةَ وَ اتَّقُوهُ وَ هُوَ الَّذِي إِلَيْهِ تُحْشَرُونَ: و #نماز را برپا دارید و خدا را تقوا پیشه کنید و او کسی است که به سویش محشور می شوید»
🔹 پیام های آیات ۷۱و۷۲ سوره أنعام
✅ #شرک، غیر منطقی است.
✅ #شرک، مایه سرگردانی و تحیر است.
✅ در برابر انحرافات، باید موضع گیری صریح و مکرر داشت.
✅ تسلیم #خدا شدن، مایه ی رشد خود ما هست.
✅ #نماز، همراه تقوا کارساز است.
✅ ایمان به معاد و رستاخیز، عامل پیدایش تقوا در #انسان است.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قران #جلسه_797
🌹 #آیه_۷۳ #سوره_أنعام
🌸 وَهُوَ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ بِالْحَقِّ ۖ وَيَوْمَ يَقُولُ كُنْ فَيَكُونُ ۚ قَوْلُهُ الْحَقُّ ۚ وَلَهُ الْمُلْكُ يَوْمَ يُنْفَخُ فِي الصُّورِ ۚ عَالِمُ الْغَيْبِ وَالشَّهَادَةِ ۚ وَهُوَ الْحَكِيمُ الْخَبِيرُ
و او کسی است كه آسمان ها و زمین را به حق آفرید؛ و روزی كه می گوید: باش، پس بی درنگ می باشد؛ گفتارش حقّ است؛ و روزی كه در صور دمیده شود فرمانروایی و حاكمیّت مطلق ویژه اوست، دانای نهان و آشكار است، و او حكیم و آگاه است.
🌷 #السَّمَاوَات: آسمان ها
🌷 #الْأَرْض: زمین
🌷 #يَوْم: روز
🌷 #يَقُولُ: می گوید
🌷 #قَوْلُهُ: گفتارش
🌷 #الْمُلْكُ: فرمانروایی
🌷 #يَوْم: روز
🌷 #يُنْفَخُ: دمیده می شود
🌷 #الصُّور: شیپور، شاخی که در آن دمیده می شود
🌷 #عَالِم: دانا
🌷 #الْغَيْب: نهان
🌷 #الشَّهَادَة: آشکار
🌷 #خبیر: آگاه
🌸 اين آيه همانند سایر آیات سوره أنعام در #مکه نازل شده است. در حقيقت دليلى است بر مطالب آيه قبل و دليلى است بر لزوم تسليم در برابر پروردگار. لذا نخست مى فرماید: «وَ هُوَ الَّذِي خَلَقَ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ بِالْحَقِّ: و او کسی است که آسمان ها و زمین را به #حق آفرید» تنها چنين كسى كه مبدأ عالم هستى است، شايسته رهبرى مى باشد و بايد تنها در برابر فرمان او تسليم بود، زيرا همه چيز را براى هدف صحيحى آفريده است.
🌸 سپس مىفرمايد: «وَ يَوْمَ يَقُولُ كُنْ فَيَكُونُ: و روزی که می گوید: باش، پس بی درنگ می باشد» یعنی آن روز که فرمان می دهد #قیامت برپا شود فوری برپا می شود بعد اضافه مىكند كه «قَوْلُهُ الْحَقُّ: گفتار خدا حق است» يعنى همان طور كه آغاز آفرينش بر اساس هدف و نتيجه و مصلحت بود، #قیامت نيز همان گونه خواهد بود. «وَ لَهُ الْمُلْكُ يَوْمَ يُنْفَخُ فِي الصُّورِ: و روزی که در صور دمیده شود فرمانروایی و حاکمیت مطلق ویژه اوست» درست است كه مالكيّت و حكومت خداوند بر تمام عالم هستى از آغاز جهان بوده و تا پايان جهان و در عالم قيامت ادامه خواهد داشت.
🌸 ولى از آنجا كه در اين #جهان يک سلسله عوامل و اسباب در پيشبرد هدف ها و انجام كارها مؤثّر است گاهى اين عوامل و اسباب #انسان را از خداوند كه مسبب الاسباب است غافل مى كند، امّا در آن روز كه همه اين اسباب از كار مىافتد، مالكيّت و حكومت او از هر زمان آشكارتر و روشنتر مىگردد. و در پايان آيه اشاره به چند صفت از صفات #خدا نموده، مى فرماید: عالِمُ الْغَيْبِ وَ الشَّهادَةِ وَ هُوَ الْحَكِيمُ الْخَبِيرُ: دانای نهان و آشکار است و او حکیم و آگاه است» يعنى، به مقتضاى علم و آگاهيش اعمال بندگان را مى داند و به مقتضاى قدرت و حكمتش به هر كسی جزاى مناسب مى دهد.
🔹 پیام های آیه ۷۳ سوره أنعام 🔹
✅ #آفرینش، حکیمانه و هدفدار است.
✅ برای اراده ی خداوند، هیچ مانعی نیست.
✅ #غیب و #شهود، نهان و آشکار، برای خداوند یکسان است.
✅ مبنای حکومت الهی بر حکمت و علم است.
✅ در #قیامت، جلوه و نمود قدرت الهی بر همه آشکار می شود.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_799
🌹 #آیات_۷۴_۷۹ #سوره_أنعام
🌹 بخش ۲
🔴 این آیات همانند سایر آیات سوره انعام در مکه نازل شده است. ترجمه آیات و کلمات در جلسه قبلی بیان شد در این جلسه به شرح آیات می پردازیم.
🌸 از آنجا كه #سوره_انعام جنبه مبارزه با شرک و بت پرستى دارد، در اينجا به گوشه اى از سرگذشت #حضرت_ابراهيم، اشاره نموده، مى فرمايد: «وَ إِذْ قالَ إِبْراهِيمُ لِأَبِيهِ آزَرَ أَ تَتَّخِذُ أَصْناماً آلِهَةً: و هنگامی که ابراهیم به پدرش آزر گفت: آیا بت هایی را به عنوان معبود خود انتخاب می کنی؟» آزر عموی ابراهیم بود که #ابراهیم را تربیت کرده بود به این خاطر به او پدر می گوید البته بعضی هم آزر را جد مادری ابراهیم نامیدند. نام پدر ابراهیم تارخ بود که او خداپرست بود. باز ابراهیم به عمویش گفت: «إِنِّي أَراكَ وَ قَوْمَكَ فِي ضَلالٍ مُبِينٍ: قطعا من تو و قومت را در گمراهی آشکار می بینم» .چه گمراهى از اين آشكارتر كه #انسان مخلوق خود را معبود خود قرار دهد، و موجود بى جان و بى شعورى را پناهگاه خود بپندارد و حلّ مشكلات خود را از آنها بخواهد
🌸 همانطور كه #خداوند، ابراهيم را از زيان هاى بت پرستى آگاه ساخت همچنين مالكيّت مطلقه و تسلّط پروردگار را بر تمام #آسمان و #زمين به او نشان داد که می فرماید: «وَ كَذلِكَ نُرِي إِبْراهِيمَ مَلَكُوتَ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ: و این گونه فرمانروایی و مالکیت خود را بر آسمان ها و زمین به ابراهیم نشان می دهیم» و سپس مىفرمايد: « وَ لِيَكُونَ مِنَ الْمُوقِنِينَ: تا از یقین کنندگان شود» شکّ نيست كه #ابراهيم يقين استدلالى و فطرى به يگانگى خدا داشت، امّا با مطالعه در اسرار آفرينش اين يقين به سر حدّ كمال رسيد
🌸 از اين به بعد موضوع فوق را به طور مشروح بيان نموده و استدلال #ابراهيم را از افول و غروب ستاره و خورشيد بر عدم الوهيّت آنها روشن مى سازد. مى فرماید: «فَلَمّا جَنَّ عَلَيْهِ اللَّيْلُ رَأى كَوْكَباً قالَ هذا رَبِّي فَلَمّا أَفَلَ قالَ لا أُحِبُّ الْآفِلِينَ: پس وقتی شب او را فرو گرفت، ستاره ای دید گفت: این پروردگار من است؛ هنگامی که ستاره غروب کرد، گفت: من غروب کنندگان را دوست ندارم»
🌸 بار ديگر چشم بر صفحه آسمان دوخت، اين بار قرص سيم گون ماه با فروغ و درخشش دلپذير خود بر صفحه آسمان ظاهر شده بود «فَلَمّا رَأَى الْقَمَرَ بازِغاً قالَ هذا رَبِّي فَلَمّا أَفَلَ قالَ لَئِنْ لَمْ يَهْدِنِي رَبِّي لَأَكُونَنَّ مِنَ الْقَوْمِ الضّالِّين: هنگامی که ماه را در حال طلوع دید گفت: این پروردگار من است؛ پس وقتی ماه غروب کرد، گفت: یقینا اگر پروردگارم مرا هدایت نکند بدون شک از گروه گمراهان خواهم بود»
🌸 در اين هنگام #شب به پايان رسيده بود «فَلَمّا رَأَى الشَّمْسَ بازِغَةً قالَ هذا رَبِّي هذا أَكْبَرُ فَلَمّا أَفَلَتْ قالَ يا قَوْمِ إِنِّي بَرِيءٌ مِمّا تُشْرِكُونَ: پس وقتی #خورشید را در حال طلوع دید گفت: این پروردگار من است، این بزرگتر است؛ و هنگامی که غروب کرد، گفت: ای قوم من! بی تردید من از آنچه شریک خدا قرار می دهید بیزارم»
🌸 اكنون كه فهميدم در ماوراى اين مخلوقات متغيّر و محدود و اسير چنگال قوانين طبيعت، خدايى است قادر و حاكم بر نظام كائنات « إِنِّي وَجَّهْتُ وَجْهِيَ لِلَّذِي فَطَرَ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ حَنِيفاً وَ ما أَنَا مِنَ الْمُشْرِكِينَ: همانا من به دور از انحراف و با قلبی حق گرا همه وجودم را به سوی کسی که آسمان ها و زمین را آفرید، متوجه کردم و از مشرکان نیستم» در اين كه چگونه #ابراهيم موحّد و يكتاپرست، به ستاره آسمان اشاره نموده و مى گويد: «هذا ربّى» (اين خداى من است) بايد بگوييم #ابراهيم علیه السلام اين را به عنوان يک خبر قطعى نگفت، بلكه به عنوان يک فرض و احتمال براى تفكّر و انديشيدن، اين سخن را بر زبان جارى كرد. و يا مفهوم آن اين است كه به اعتقاد شما اين خداى من است
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_798
🌹 #آیات_۷۴_۷۹ #سوره_أنعام
🌹 بخش ۱
🌸 وَإِذْ قَالَ إِبْرَاهِيمُ لِأَبِيهِ آزَرَ أَتَتَّخِذُ أَصْنَامًا آلِهَةً ۖ إِنِّيٓ أَرَاكَ وَقَوْمَكَ فِي ضَلَالٍ مُبِينٍ (۷۴) وَكَذَٰلِكَ نُرِيٓ إِبْرَاهِيمَ مَلَكُوتَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَلِيَكُونَ مِنَ الْمُوقِنِينَ (۷۵) فَلَمَّا جَنَّ عَلَيْهِ اللَّيْلُ رَأَىٰ كَوْكَبًا ۖ قَالَ هَٰذَا رَبِّي ۖ فَلَمَّآ أَفَلَ قَالَ لَآ أُحِبُّ الْآفِلِينَ (۷۶) فَلَمَّا رَأَى الْقَمَرَ بَازِغًا قَالَ هَٰذَا رَبِّي ۖ فَلَمَّآ أَفَلَ قَالَ لَئِنْ لَمْ يَهْدِنِي رَبِّي لَأَكُونَنَّ مِنَ الْقَوْمِ الضَّآلِّينَ (۷۷) فَلَمَّا رَأَى الشَّمْسَ بَازِغَةً قَالَ هَٰذَا رَبِّي هَٰذَآ أَكْبَرُ ۖ فَلَمَّآ أَفَلَتْ قَالَ يَا قَوْمِ إِنِّي بَرِيٓءٌ مِمَّا تُشْرِكُونَ (۷۸) إِنِّي وَجَّهْتُ وَجْهِيَ لِلَّذِي فَطَرَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ حَنِيفًا ۖ وَمَآ أَنَا مِنَ الْمُشْرِكِينَ (۷۹)
🍀 ترجمه: و هنگامی كه ابراهیم به پدرش آزر گفت: آیا بت هایی را به عنوان معبود خود انتخاب می كنی؟ قطعاً من تو و قومت تو را در گمراهی آشكار می بینم (۷۴) و این گونه فرمانروایی و مالكیّت خود را بر آسمان ها و زمین به ابراهیم نشان می دهیم تا از یقین كنندگان شود (۷۵) چون شب او را فرو گرفت، ستاره ای دید گفت: این پروردگار من است؛ هنگامی كه ستاره غروب كرد، گفت: من غروب كنندگان را دوست ندارم (۷۶) هنگامی كه ماه را در حال طلوع دید گفت: این پروردگار من است؛ پس وقتی ماه غروب كرد، گفت: یقیناً اگر پروردگارم مرا هدایت نكند بدون شکّ از گروه گمراهان خواهم بود (۷۷) پس وقتی خورشید را در حال طلوع دید گفت: این پروردگار من است، این بزرگتر است؛ و هنگامی كه غروب كرد، گفت: ای قوم من! بیتردید من از آنچه شریک خدا قرار می دهید بیزارم (۷۸) همانا من به دور از انحراف و با قلبی حقّگرا همه وجودم را به سوی كسی كه آسمان ها و زمین را آفرید، متوجّه كردم و از مشركان نیستم (۷۹)
🌷 #أَبِيه: پدرش
🌷 #آزَر: نام مردی است که جدمادری یا عموی حضرت ابراهیم علیه السلام است.
🌷 #أَتَتَّخِذُ: آیا انتخاب می کنی
🌷 #أَصْنَام: بت ها
🌷 #آلِهَة: معبودها
🌷 #أَرَاك: تو را می بینم
🌷 #ضَلَال: گمراهی
🌷 #مُبِين: آشکار
🌷 #كَذَٰلِكَ: اینگونه
🌷 #نُرِيٓ: می بینیم
🌷 #مَلَكُوت: مالکیت و فرمانروایی
🌷 #السَّمَاوَات: آسمان ها
🌷 #الْأَرْض: زمین
🌷 #الْمُوقِنِين: یقین کنندگان
🌷 #جَنَّ: احاطه کرد، فروگرفت
🌷 #لیل: شب
🌷 #رَأَىٰ: دید
🌷 #كَوْكَب: ماه
🌷 #أَفَلَ: غروب کرد
🌷 #لَا_أُحِبُّ: دوست ندارم
🌷 #آفِلِين: غروب کنندگان
🌷 #رَأَى: دید
🌷 #الْقَمَر:َ ماه
🌷 #بَازِغ: طلوع کرد
🌷 #الضَّآلِّين: گمراهان
🌷 #شمس: خورشید
🌷 #أَكْبَر: بزرگتر
🌷 #بَرِيٓء: بیزارم
🌷 #وَجَّهْتُ: متوجه کردم
🌷 #فَطَرَ: آفرید
🌷 #حَنِيف: حق گرا
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_800
🌹 #آیات_۷۴_۷۹ #سوره_انعام
🌹 بخش ۳
🔹 پیام های آیه ۷۴ تا ۷۹ سوره انعام
✅ در شیوه ی دعوت به #حق، باید از بستگان نزدیک شروع کرد. و باید از مسایل اصلی سخن گفت.
✅ سابقه ی شرک و بت پرستی، به قبل از رسالت #حضرت_ابراهیم باز می گردد.
✅ بت پرستی، انحرافی است که وجدان های سالم و عقل ، از آن انتقاد می کنند.
✅ آنکه #حق را شناخت و به آن دعوت کرد و از چیزی نهراسید، خداوند دید ملکوتی به او می بخشد.
✅ پیامبران، از هدایت ویژه #خدا برخوردارند.
✅ #یقین عالی ترین درجه ی ایمان است.
✅ یکی از شیوه های احتجاج، اظهار همراهی با عقیده ی باطل و سپس رد کردن آن است.
✅ محبوب واقعی کسی است که محدود به مکان، زمان و موقت نباشد.
✅ در انتقاد ، باید از روش گام به گام بهره گرفت.
✅ در راه شناخت، باید به هدایت الهی تکیه کرد و بدون آن نمی توان به سرچشمه ی زلال معارف رسید.
✅ #پیامبران هم به هدایت الهی نیازمندند.
✅ کوچکی و بزرگی اجسام مهم نیست، همه آنها ناپایدارند، پس آن اجسام نمی توانند خدا باشند.
✅ شیوه ی تعلیم حق یا انتقاد از باطل، باید گام به گام باشد. ابتدا نفی ستاره و ماه و در نهایت خورشید
✅ برائت جستن، باید پس از بیان برهان و استدلال باشد.
✅ همین که #راه_حق برای ما روشن شد، با قاطعیت اعلام کنیم و از تنهایی نترسیم.
✅ کسی که از پرستش بت هایی جزیی، مادی، محدود و فانی بگذرد، به معبودی کلی، معنوی، بی نهایت و ابدی می رسد.
✅ در جلوه ها غرق نشوید که دیر یا زود، رنگ می بازند، به #خدا توجه کنید که جلوه آفرین است.
✅ #انسان می تواند به جایی برسد که عقاید باطل نسل ها و عصرها را در هم بشکند.
🔸اکنون شما هم به کانال آموزش تجوید و حفظ قرآن بپيونديد:
👉 @amozeshtajvidhefzquran 👈