✴️تحلیل اقتصادیِ سفر رئیسی به پاکستان
🔸در یک دهه اخیر به خصوص بعد از شیوع کرونا، برونسپاری تجارت از نزدیک به عنوان یکی از مهمترین ویژگی های تجارت خارجی قرار گرفته است. به این معنا که کشورها، زنجیرههای تأمین کالاهای حیاتی و پایه تجارت خود را به کشورهایی میآورند که ازنظر ژئوپلوتیک، فکری و سیاسی بین آنها همافزایی و همگرایی نزدیکتری وجود داشته باشد.
🔺برای مثال در خصوص آمریکا دو کشور مکزیک و کانادا(هرکدام 15درصد) مجموعا 30درصد از تجارت ایالات متحده را تشکیل می دهند و چین با 12درصد در رده سوم قرار دارد.
🔸تمرکز اقتصادهای برتر دنیا بر دولت های همسایه به دلیل محدودیتهای تردد، افزایش هزینه حملونقل در مسافت های طولانی، تاثیر شوک های امنیت بین المللی بر کریدورهای تجاری و ارزان بودن تجارت در کشورهای نزدیک است.
🔸در خصوص ایران، با وجود ظرفیت های عظیم منطقه ای و همسایگی با ۱۵کشور و بازار بزرگ مصرف در این منطقه، یک نمونه منحصر به فرد در دنیا می باشد. اما متاسفانه یک دهه غفلت از ظرفیت های منطقه و برخی موانع باعث گردیده تجارت خارجی کشور نتواند ظرفیت های بالقوه خود را فعلیت بخشد.
🔸درسه سال اخیر دولت سیزدهم فصل جدیدی از اصلاح و بهبود ساخت درونی تجارت خارجی را با تمرکز بر کشورهای همسایه در شمال، و در جنوب با عربستان و اکنون نیز توجه به پاکستان، شروع کرده که می تواند در روند خنثیسازی تحریم ها موثر جلوه نماید.
🔺البته نگاه همه جانبه نگر دولت در توجه همزمان به شرق و غرب قابل تحسین و ستایش است که قطعا تاثیرات خود را در بلند مدت بر اقتصاد کشور نشان خواهد داد.
🔸در خصوص پاکستان و ایران اگرچه سطح ۳میلیارد دلاری تجارت دو کشور در برابر ظرفیت های موجود، بسیار ناچیز است اما خطوط لوله صلح، کریدورITI (اسلام آباد - تهران - استانبول) و کریدور سیپک CPEC (کریدور اقتصادی چین پاکستان) می تواند فتح باب اساسی در توسعه استان های همجوا دو کشور باشد تا ضمن انتفاع اقصادی دو ملت زمینه تامین امینت از طریق کاهش فقر را فراهم نماید. هر چند دخالت کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای در مرزهای دو کشور برای مقاصد سیاسی و امنیتی، به عنوان بزرگترین مانع بر سر توسعه اقتصادی دو کشور قرار دارد.
@tahlileghtesadi
🔶تحلیل اقتصادی سفر رئیسی به سریلانکا
🔸سریلانکا با جمعیت 22میلیونی به عنوان یک کشور شبه قاره هند با بنگلادش، میانمار، مالزی و اندونزی همسایه آبی است و می تواند دروازهای برای ورود ایران به بازار بزرگ و مصرفی این کشورها باشد.
🔸 سیاست خارجی دولت سیزدهم مبتنی بر استفاده از همه ظرفیت های بین اللملی با اولویت نگاه به همسایگان و آسیا می باشد و سفر رئیس جمهوری ایران به سریلانکا نیز در این چارچوب قابل تحلیل است.
🔺بازخورد این جهت گیری در سیاست خارجه افزایش بی سابقه تجارت خارجی و فروش نفت؛ و همچنین ارتقاء صادرات خدمات فنی-مهندسی کشور بوده است.
🔸اقتصاد مبتنی بر کشاورزی و خدمات در سریلانکا، این کشور را نیازمند طرح های نیروگاهیِ تامین برق و پروژه های تامین آبی قرار داده است که در این بین ایران ظرفیت پاسخ به نیازهای این کشور را در شرایط کیفیت بالا و ارزان دارا می باشد.
🔸توان فنی و مهندسی کشور در حوزه ابزارهای مدیریت منابع آب و نیروگاهی، ایران را در بین چهار کشور برتر جهان در این حوزه قرار داده است. پروژههایی که در این سفر افتتاح می شود، یک پیام مهمی در خصوص توانایی های فنی و صنعتی کشورمان به سایر بازیگران منطقهای و بینالمللی مخابره می گردد.
🔸حضور ایران در سریلانکا به دلیل موقعیت ژئوپلیتیکی این کشور می تواند موازنه کننده رقابت چین، هند و آمریکا باشد که از قضا یکی از اهداف این کشور در ارتباط با تهران نیز همین است.
🔸باتوجه به مخاطرات حمل بار از مسیر دریای سیاه به جهت درگیریهای نظامی روسیه و اوکراین، استفاده از مسیر ایران (کریدور شمال_جنوب) برای دسترسی کشورهای جنوب آسیا به قفقاز و روسیه بیش از هر زمان دیگری عینیت یافته و اقتصادی بودن این کریدور را بیش از پیش محقق کرد.
🔸تجارت دو کشور نمونه ی خوبی از تهاتر و کنار گذاشتن دلار در مبادلات تجاری است که می تواند به نفع ایران باشد. توافق ایران و سریلانکا بر سر تهاتر چای و نفت، تجارت میان دو کشور را که به دلیل مشکلات بانکی از سوی ایران با مانع روبرو شده بود، تسهیل کرده است.
🔸سریلانکا می تواند در بخش تامین کالاهای اساسی ( ظرفیت بالقوه کشت برنج)شاخص درجه باز بودن تجاری ایران را از طریق کشت فراسرزمینی بهبود بخشد. به این معنا که در مبادی تامین کالاهای اساسی تنوع حاصل شود تا کشور از وابستگی به چند کشور محدود، نجات یابد.
@tahlileghtesadi
🔺چرا مقایسه افزایش نرخ ارز در دوره اول رئیسی با دوره اول دولت های گذشته منصفانه نیست؟
🔹اخیرا نموداری از تغییرات نرخ دلار در دولتهای اول روسای جمهور منتشر شده که طبق آن «عملکرد دولت رئیسی با رشد ۱۵۳ درصدی نرخ دلار نسبت به دوره اول هاشمی، خاتمی، احمدینژاد و روحانی به ترتیب با رشد ۲۲، ۷۸، ۳ و ۸ درصد فاجعه نشان داده میشود».
🔹قبل از بیان هر نکته ای باید تاکید کنیم که مواضع آقای رئیسی در خصوص نرخ ارز در خلال تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری، نشان از اشرافیت ناکافی ایشان به نظام ارزی کشور بوده است. نقدهای فراوانی هم بر عملکرد ارزی دولت سیزدهم مترتب می باشد.
🔸با این وجود نوع قضاوتی که در آن نمودار القا می شود نیز، حداقل به دو دلیل منصفانه نیست:
1⃣ "رشد نرخ دلار در دوره دوم دولتها. به این دلیل که دولت ها چه چیزی را تحویل گرفتند. طبق نمودار بالا، در هیچ دورهای به جز دولت دوم روحانی شاهد جهش نرخ دلار به میزان ۶۳۷ درصد مواجه نبودیم و درباره عملکرد دولت سیزدهم میراثی که هر دولت از قبلیها به ارث میبرد نیز در مقایسه عملکردها باید لحاظ شود".(خط انرژی).
2⃣اما نکته دوم سطح انتظارات سیاسی و تورمیِ حاکم بر ارز و اقتصاد است. در هیچگدام از دولت های سابق شاهد اغتشاشات چند ماهه ( به شکل۱۴۰۱)، اصلاحات اقتصادی( قانون حذف ارز ترجیحی) و تصاعد بحران امنیتی در تحولات جهانی و منطقه ای نبوده ایم.
📝علی محمدی
✍کانال تحلیل اقتصادی
📊 تحلیل های علمی، جامع و مختصر از آخرین تحولات اقتصادی و بازارهای مالی.
https://eitaa.com/tahlileghtesadi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰علت طولانی شدن حل و فصل کامل مشکلات اقتصادی کشور چیست؟
🔺با تشدید تحریم ها از سال ۱۳۹۹،ساخت درونی قدرت اقتصادی از درونگرایی و بروننگری به پیشرفت از کانال نگاه به بیرون تغییر یافت.
🔺دولت از سال۱۳۸۵ از جایگاه اصلی خود یعنی نظارت ، کنترل و هدایت انحراف پیدا کرد.
🔸⏰زمان:۱۱۶ثانیه
🎙علی محمدی
✍کانال تحلیل اقتصادی
📊 تحلیل های علمی، جامع و مختصر از آخرین تحولات اقتصادی و بازارهای مالی.
https://eitaa.com/tahlileghtesadi
تحلیل اقتصادی. علی محمدی
🔸پیش از این، ذیل یک سناریو، عنوان داشتیم که چنانچه رژیم صهیونیستی در پاسخ به عملیات وعده صادق، مستقی
📉 تقابل سرسخت فروشندگان و خریداران تتر در محدوده حمایتیِ ۶۱۰۰۰تومان.
@tahlileghtesadi
♨️طرح مالیات بر سوداگری و سفته بازی در یک نگاه:
🔸از مهمترین ملزومات تحقق رشد و جهش تولید، کنترل بازارهای نامولد است.
🔸در همه اقتصادهای دنیا کاهش جذابیت بخش نامولد و افزایش شفافیت اقتصادی، از طریق قانونگذاری در زمینه سوداگری و سفته بازی محقق می شود.
🔸طرح مالیات بر سوداگری و سفته بازی که در دستور کار مجلس قرار دارد، گامی موثر در تحقق شعار سال است.
🔸بستر احرایی این طرح تمامی درآمدهای اشخاص را شناسایی می کند( شفافیت)، اما مالیات ستانی منحصر به درآمد ناظر به عایدیسرمایه و درآمدزایی غیر شفاف است که در نهایت منجر به تقویت ریال نیز خواهد شد.
🔸بررسی دقیق طرح و گفته های رئیس مجلس و نمایندگان نشان میدهد، سیاست گذار قصد دارد تا ملاحظات مربوط به افزایش ارزش سرمایه از طریق تورم ( تعدیل تورمی سرمایه ها) را لحاظ کند. در صورت تحقق این ملاحظات افزایش تورمی ارزش سرمایه، در شرایطی که مالک قصد سوداگری و سفته بازی نداشته باشد، مشمول مالیات نمی گردد.
🎙علی محمدی
✍کانال تحلیل اقتصادی
📊 تحلیل های علمی، جامع و مختصر از آخرین تحولات اقتصادی و بازارهای مالی.
https://eitaa.com/tahlileghtesadi
🔶معافیتهای گسترده و هدفمند دیده شده در طرح مالیات بر عایدی سرمایه نشان میدهد که هدف سیاستگذار مبارزه با فعالیت های ضدتولیدی همچون دلالی و سوداگری است و آحاد مردم را درگیر نمیکند. از جمله این معافیتها، معافیتهای خودرویی است که کلیات آن را در اینفوگرافی بالا میبینید.
@tahlileghtesadi
⚠️شواهدی بر افول امریکا در آستانه نظم جدید جهانی بر اساس اندیشه رهبر انقلاب.
@tahlileghtesadi
از توقیف نفتکش رزماری(توسط انگلیس۱۳۳۱ به بهانه ملیشدن نفت) رسیدیم به توقیف نفتکش انگلیسیstena impero(۱۳۹۸در واکنش به توقیف گریس۱)، و از جنگ نفتکشها در دهه شصت رسیدم به حضور اقتصادی و نظامی در حیات خلوت امریکا. این سیادت دریایی محصول ایمان به #وعده_صادق شهداء است.
روز ملی #خلیج_فارس مبارک.
@tahlileghtesadi
♨️همتی و حنایی که رنگ باخته...
🎙آقای همتی در آخرین افادهی خود به سه نکته اشاره داشته اند:
۱_ با درآمد ۳۵ میلیارد دلاری نفت، ثبت تورم ۵۰-۴۸ درصدی در سال ۱۴۰۲ قابل قبول نمی باشد و دولت نمی تواند ژست مبارزه با تورم بگیرد.
۲_این دولت ۶۰۰ همت پول چاپ کرده، یعنی در ۳۰ماه، ۱۱۵ درصد افزایش داشته است!
۳_ از زمان هوخشتره تا شهریور ۱۴۰۰، جمع این رقم، ۵۱۹ همت بوده است.
______________________________
📣آقای همتی؛! با استناد به آمار جدول بالا که عملکرد شما را در زمینه پولی و مالی نشان می دهد، از زمان هوخشتره تا شروع ریاست شما بر بانک مرکزی، ۲۲۰همت و در زمان ۳۵ ماه رياست شما، ۲۸۱ همت چاپ پول شده است. یعنی۱۲۷درصد رشد. جمعا( ۵۰۱همت). و این غیر از سه برابر شدن نرخ ارز و رشد۷۷درصدی نقدینگی است.
📣 آقای همتی،القای آمار دروغ چه دستاوردی برای شما دارد؟ چرا تورمی که دراسفند، ۴۰درصد و در ماه گذشته وارد کانال ۳۰درصد (۳۸درصد) شده را، ۵۰درصد بیان میکنید؟!
📣آقای همتی؛ آن۳۵م دلار فروش نفت که غالبا محصول جربزه و درایت همین دولت بوده (بدون رفع تحریم ) که البته شما هم می توانستید بدون توسل به برجام و انتظار به رفع تحریم، کسب کنید، صرف:
🔺بدهی های حاصل از فروش۴۷۰همت اوراق در زمان شما
🔺کنترل ناترازی های پولی و مالی بر جای مانده از عملکرد شما، برای کاهش نقدینگی از ۴۴درصد به ۲۴درصد.
🔺 تامین کالاهای اساسی که میزان تخصیص ارز آن، دوبرابر سال۱۳۹۹ بوده.
شده است.
🔸آقای همتی نگاه سیاسی و انتقام گیری شما در تقابل با دولت شاید برای رسانه هایتان نان و آبی دارد وگرنه حنای شما برای مردم رنگ باخته است.
@tahlileghtesadi
🔶جنگ کریدورها
با مسدود شدن کریدور شمالی( چین روسیه اوکراین اروپا)، بار تجارتِ شرق به غرب بر روی کریدور میانی افتاده، و در این بین، میان برخی دول غرب آسیا یک رقابت سهمگینی برای قرار گرفتن در کانون این کریدورها شکل گرفته است.
ایران در یک دهه گذشته، فرصت داشت کریدور شمال-جنوب را تکمیل کند و از سالهای ۹۴ این فرصت به وجود آمد تا کریدور شرق- غرب را برقرار کند. زیرا در آن زمان تهران نخستین گزینه پکن برای تکمیل این کریدور محسوب می شد. متأسفانه در این زمینه تعلل شد و این تعللهای داخلی برای کشور بیهزینه نماند. هزینه این تعللها امروز خود را به نمایش گذاشته و ژئوپلتیک ایران در حصار کریدورهای رقیب قرار گرفته و این کریدورها روز به روز مزیتهای جغرافیایی ایران را به سمت خود میمکند.
دوره زمانی که اکنون در آن قرار داریم، دوره زمانی طرح ریزی کریدورهای رقیب به شمار میرود.
به بیانی دیگر ما فرصت طلایی سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۰ را از دست دادیم و اکنون رقابت در منطقه سختتر و پیچیدهتر شدهاست.
با این حال نمیتوان گفت که پنجره فرصت بسته شده است و نباید فرصت باقیمانده را از دست بدهیم. در حال حاضر باید تمرکز کشور در عرصه ژئوپلتیک و دیپلماسی اقتصادی به این سمت حرکت کند که جریان ترانزیت را در خاک و قلمروی ایران روزبهروز تقویت و تثبیت کند، مخصوصا که اولا همچنان مزیتهای ایران نسبت به رقبا بیشتر است و ثانیا روسیه تمایل بیشتری به سرمایهگذاری ترانزیتی در ایران دارد.
به هر حال این را به عنوان هشدار ببینیم که دول همسایه دیپلماسی قویای را برای تثبیت کریدورهای رقیب ایران بهکارگرفتهاند.
@tahlileghtesadi
تحلیل اقتصادی. علی محمدی
♨️شریان های اقتصادی رژیم صهیونیستی 🔸نگاهی به کریدورهای تأمین اقتصادی رژیم صهیونیستی نشان می دهد چنا
🔸تاثیر راهبردی اقدام مقاومت ملی یمن( انسداد دریای مدیترانه)بر رژیم صهیونیستی...
@tahlileghtesadi