🔰تحریف بزرگ: انعکاس سیاست خارجه در اقتصاد دولت اصلاحات...
⚠️اصلاحطلبان مرتبا عنوان می کنند که سیاست خارجه درست در دولت خاتمی منجر به بهبود نسبی شاخص های اقتصادی در آن دوره شده بود. تحریفی بزرگ که در این یادداشت به آن می پردازم:
🔶در همه سال های دولت اصلاحات، شاخص های کلان اقتصادی نه بواسطه تحرکات مثبت در سیاست خارجه بلکه به دلیل سیاست تثبیت در داخل، وضعیتی مطلوب داشت. سیاستی( تثبیت) که اولا ریشه در دولت سازندگی داشت و ثانیا در شرایطی اجرا شد که اقتصاد ایران از حیث فروش نفت و برگشت درآمدهای ناشی از آن در مختصاتی عادی قرار داشت و اساسا در آن زمان جز چند بحران منطقه ای محدود، مسئله ی حادی بین غرب و ایران وجود نداشت که فضای سیاست خارجه و اقتصاد ( با منشا تحریم) را متاثر سازد.
🔺توضیح بیشتر اینکه؛ همزمان با وقوع شوک تورمی ناشی از سیاست های تعدیل اقتصادی در اواخر دولت هاشمی، یعنی در سال۷۳ و ۷۴ نرخ ارز تنها در دو سال، ۹۷درصد افزایش یافت و به ۴۰۳ تومان رسید. لذا دولت مستقر اقدام به «تثبیت نرخ ارز مرجع» می نماید.
🔺بعد از این سال و در یک دوره هفت ساله، نرخ ارز رسمی بانک مرکزی تنها ۵ ریال افزایش یافته و از ۱۷۵ تومان در سال ۷۳، به ۱۷۵.۵ تومان در سال ۸۰ رسید.
🔺در بازار آزاد نیز دلار در سال ۷۴، که ۴۰۳ تومان بود، با سیاست های تثبیتی، به قیمتی در حدود ۴۷۸ در سال ۱۳۷۶ و نهایتا بعد از ۸سال به ۹۰۴ تومان رسید.
🔺این سیاست ( تثبیت )که ریشه در سیاست کنترل بحران در دولت دوم سازندگی داشت، در دولت اصلاحات ادامه یافت تا بدین ترتیب سیر فزاینده رشد نرخ دلار به حداقل ممکن برسد.
🔺اما سیاست تثبیت در اواخر دولت اصلاحات (۸۳و۸۴) منجر به شکافی عمیق در سیستم ارزی چند نرخی گردید که نابسامانی بازار ارز و رانتهای گسترده ناشی از چند نرخی بودن ارز را ایحاد کرد و در نهایت بانک مرکزی را به این جمعبندی رساند که ادامه سیاست تثبیت امکانپذیر نیست و بدین ترتیب دولت نهن وارث نابسامانی و شکافی بزرگ در سیستم ارزی کشور شد.
🔶 از آن سو خیانت های برخی افراد در مجلس ششم و اواخر دولت اصلاحات بین سال های ۸۲تا۸۴، مسئله ای اساسی در فضای سیاست خارجی ایران ایجاد می کند که مبدا تحولاتی بزرگ در اقتصاد ایران در دهه های بعد می شود و از قضا بخش بزرگی از چالش های اقتصاد ایران ریشه در وقایع پیرامونی همین مسئله دارد؛ و آن چیزی نیست جز بهانه جویی غرب در پرونده هسته ای.
🔶دولت اصلاحات اگر توفیقی داشت به این دلیل بود که وارث اجرای سیاست تثبیت در اواخر دولت سازندگی شده بود، نه سیاست خارجه. از قضا تبعات اقتصادی پرونده هستهای بخصوص در زمینه تشدید تحریم ها در سال های بعد، هیچگاه متوجه این دولت نشد. پرونده ای که از قضا برخی از افراد همین دولت، منشا و مبدا آن و تحریم های ناشی از هستند. مکاتبات مکتوب و شفاهی با مسئولین آمریکایی برای تشدید تحریم ها از جمله نامه به مایکل لدین، مشاور امنیت ملی کاخ سفید از همین جریان برآمده است.
@tahlileghtesadi
✴️خاتمی به دنبال چیست؟
🔶مشکلات اقتصادی کشور، غالبا یا به تحریم نسبت داده میشود یا به سوء مدیریت.
🔸 در خصوص تحریم، میتوان به انبوهی از اسناد و مدارک استناد کرد و نشان داد که اصلیترین محرک امریکا برای وضع تحریم علیه ایران، وقوع فتنه ۸۸ بوده است. چرا که بستر لازم را برای امیدواری بانیان تحریم در کاخ سفید فراهم کرد. قطعنامه ۱۹۲۹ شورای امنیت سازمان ملل زیربنای تحریم های بانکی و نفتی ایران است که در سالگرد همین فتنه و به بهانه پرونده هسته ای وضع شد. این موضوع را ریچارد نفیو( عضو تیم مذاکره کنند آمریکا، معروف به معمار تحریم ها) نیز به صراحت در کتاب خود با عنوان هنر تحریم ها تشریح می کند. جدای از این، جریان اصلاحات تندرو داخلی و خارج نشین بارها کاخ سفید را ترغیب به تحریم ملت ایران کرد و گرای تحریم به واشنگتن مخابره نمود.
🔹در خصوص مدیریتی نیز، در فاجعه حکمرانی ۸سال دولت روحانی، سیدمحمد خاتمی نقشی تاریخی ایفا کرده است. او به عنوان موثرترین چهره و لیدر جریان اصلاحات ، این جریان را برای حمایت از آقای روحانی بسیج کرد و مرتبا آن را در ایده حکمرانی هدایت و مدیریت نمود.
🔺اگر بخواهیم برای وضع موجود اقتصادی کشور دنبال علتالعلل بگردیم، آقای سیدمحمد خاتمی حتما در ردیف اصلی خواهد بود. او اکنون به دنبال آن است دولت سوم خود را در ۱۴۰۳ تحقق ببخشد.
⚠️در چنین شرایطی آیا رواست که توده ها و بدنه انقلاب مشغول نزاع درون گفتمانی باشد!!!
📌عکس مربوط به حضور سیدمحمد خاتمی، کنار مسعود پزشکیان در مراسم ختم میلی منفرد؛ مسجد نور.
@tahlileghtesadi
🔸دروغ بزرگ...
این لیبرال با نادیده گرفتن ديپلماسي فعال دولت سیزدهم، ادعا می کند فروش نفت ایران به دلیل فشار تورمی کرونا و جنگ روسیه بر اقتصاد امریکا بوده که در نهایت منجر به انعطافِ بایدن در کاهش تحریم های ایران شده است. اما واقعیت ماجرا اینگونه نیست.
*چرا كه:
*بحران اقتصادی ناشی از کرونا متاثر از کاهش تقاضا ( قرنطینه) بود نه کاهش عرضه. در واقع عرضه محصول نهایی شرکت ها؛ به دلیل رکودی که در زمان کرونا در بخش تقاضا حکمفرما بود، به حداقل ممکن رسیده بود. برای همین، ولو انرژی رایگان هم به اقتصاد آمریکا می رسید، بازهم فایده ای نداشت.
*بحران اقتصادی ناشی از کرونا در انتهای سال ۱۴۰۱ ، نفس های آخر خود را می کشید. و با پیشفرض این لیبرال باید بایدن مانع خریداری نفت از ایران در سال بعد می شد. در صورتی که فروش نفت ایران در سال۱۴۰۲ نیز سیر صعودی یافته و اکنون در شرایطی هستیم که مشتری برای نفت ایران وجود دارد اما تولید کشور کفاف نمی کند.
*شوک امنیتی اوکراین_ روسیه بیشتر بر بازار گاز اروپا تاثیر گذاشت تا نفت. با تحریم روسیه، نفت بیشتری وارد بازار سیاه شد. و اتفاقا روسیه برای فروش نفت به چین تخیف بیشتری نسبت به ایران در نظر گرفته بود. خوب در این شرایط بدیهی است که چینِ منفعت محور، نفت روسیه را باید خریداری می کرد نه نفت ایران. اما به دلیل دیپلماسی فعال دولت سیزدهم، نفت ایران به فروش رسید.
*فروش نفت ایران از شهریور سال۱۴۰۰ سیر صعودی می گیرد، درحالی که جنگ اوکراین_ روسیه اسفند ۱۴۰۰ شروع شده است.
@tahlileghtesadi
📊 استفاده جهت دار پزشکیان از آمار
🔶 آنچه پزشکیان در مناظره از آمار فقر و شکاف طبقاتی گفت مربوط به دولت دوازدهم بود. در دولت سیزدهم شکاف طبقاتی به کمترین مقدار ۷ سال اخیر رسیده است.
🔹 براساس دادههای هزینه-درآمد مرکز آمار ایران؛ در سال ۱۴۰۱ (آخرین گزارش) ضریب جینی به ۳۸۷۷/. رسیده که کمترین مقدار از سال ۱۳۹۴ تاکنون است. همچنین نسبت هزینه ۱۰درصد ثروتمندترین به ۱۰ درصد کمدرآمدترین نیز به ۱۲/۸۶ رسیده که این شاخص نیز کمترین مقدار از سال ۱۳۹۴ تاکنون بوده است.
🔹همچنین یکی دیگر از شاخصهای سنجش توزیع درآمد، نسبت هزینه دهک دهم (ثروتمندترین) به دهک اول (فقیرترین) است. هرچه میزان این نسبت بالا باشد نشاندهنده نابرابری بیشتر و هرچه مقدار آن کم باشد، نشان از نابرابری حداقلی است.
@tahlileghtesadi
✴️مناظرات، مسئله FATF و تحریف واقعیت ها
🔺کنکاش در رابطه ایران و کارگروه اقدام مالی مشخص می کند، رویکرد کارگروه نسبت به ایران کاملا سیاسی است و نه فنی و تحت تأثیر تحولات توافق هستهای و رویکردهای کاخ سفید قرار دارد. چرا که با وجود اجرای 39 توصیه از 41 توصیه، همچنان هیچ تغییری در وضعیت ایران شکل نگرفته است. قابل توجه اینکه، خود کارگروه در بیانیه مختلف ادعا کرده، که اجرای همه توصیهها از ایران نیز نمیتواند تضمیندهنده خروج ایران از لیست سیاه کارگروه باشد.
🔸 کارکرد اصلی کارگروه FATF در ایران، ایجاد شفافیت در مسیرهای دور زدن تحریمهاست. استدلال اصلی منتقدین نیز این میباشد که چرا باید توصیههایی را اجرا کنیم که با پذیرش تعهدات مضاعف، هم راههای دور زدن تحریمها افشا شود، هم تضمینی برای بهبود روابط بانکی نباشد، و هم به لحاظ ماهوی با آرمان ها و عدالت خواهی مردم ایران در تناقض باشد.
🔺اگرچه حلوفصل اختلافات با کارگروه اقدام مالی، مهم بوده و باید برای بهبود روابط بانکی، راه حلی میانه با آن کارگروه پیدا کرد، اما تا زمانی که نگاه این کارگروه نسبت به ایران یک نگاه سیاسی است، نباید این موضوع در اولویت قرار گیرد. آنچه اولویت اصلی می باشد، که همه اقتصاددانان نیز بر آن تأکید دارند، تولید است و نه اجرای کنوانسیونهای بینالمللی. در واقع بخش بزرگتری از معضلات تولید، متاثر از چالش های داخلی اقتصاد است، نه استانداردهای جهانی. مگر همین اکنون، بدون FATF و برجام، فروش نفت ایران در بهترین شرایط قرار ندارد؟!.
🔸پذیرش استاندارهای کارگروه، لزوما منجر به افزایش سرمایه گذاری نمی شود، هر چند تلطیف کننده ریسک سرمایه گذاری در ایران است. اساسا ترس شرکت های بین المللی برای سرمایه گذاری در ایران، غالبا متاثر از تحریم های آمریکا است، نه لیست سیاه کارگروه. گواه ادعا، عدم ایجاد تغییرات معنادارِ نرخ سرمایه گذاری خارجی در ایران، در موعدی است( قبل از سال۹۸) که کشورمان از لیست سیاه FATF تعلیق بود.
@tahlileghtesadi
🔰نوع مواجهه با تحریم
🔸خیلی مهم است که بدانیم تحریم باید بیاثر شود تا برداشته شود. راه برداشتن تحریم، بی اثر کردن تحریم است نه مذاکره صرف. تحریم وقتی بیاثر شد، تازه امکان مذاکره و برداشتن آن فراهم میشود.
🔺مذاکره برای انتفاع از رفع تحریم نه برداشتن تحریم. برداشتن تحریم لزوما منجر به انتفاع اقتصادی نمی شود، چنانچه در برجام شاهد رفع( تعلیق) تحریم بودیم ولی انتفاع اقتصادی موثر شکل نگرفت.
🔹این نکته مهم است که واشنگتن مادامی که تحریم را اثرگذار می داند آن را با مذاکره بر نمیدارد و اگر هم بردارد، مانع از انتفاع ایران خواهد شد! لذا ابتدا باید برای کم اثر کردن آن تلاش کرد.
🔹عامل مهم در بیاثر یا کم اثرکردن تحریم، رشد تولید است و رشد تولید از استفاده بهینه و حداکثر نمودن بهرهوری از عوامل تولیدِ ( زمین، سرمایه، نیروی کار) موجود حاصل می شود.
@tahlileghtesadi
🔶مناظرات، بیمه و دولت سیزدهم
🔸 طبق آمار سال ۱۴۰۲، حدود ۲.۳ میلیون نفر جدید طی دوسال اول دولت سیزدهم در سازمان تأمین اجتماعی بیمه شدهاند.
🔸 اعضای صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر نسبت به ابتدای دولت مردمی رشد ۵.۲۵ درصدی داشته است. بیمه شدگان سازمان تأمین اجتماعی نسبت به ابتدای دولت نیز رشد ۱۳ درصدی داشته است. همچنین افزایش ۷.۶ درصدی ضریب پوشش بیمه اجتماعی صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر نسبت به ابتدای دولت مردمی، کاهش سهم پرداختی حق بیمه تکمیلی بازنشستگان سازمان تأمین اجتماعی از ۷۰ به ۵۰ درصد، پوشش بیمهای درمان زوجهای نابارور، پوشش هزینههای بیماران خاص توسط سازمان تأمین اجتماعی برای بیش از ۷ میلیون نسخه و پوشش ۲۳۴ قلم دارو، معافیت افراد مستمری بگیر ۶۵ سال به بالا از پرداخت ۱۰ درصد فرانشیز بستری در تمام بیمارستانهای تحت پوشش تأمین اجتماعی و افتتاح صندوق حمایت از بیماران صعب العلاج با اعتبار ۵ همت در سال ۱۴۰۱ و ۷ همت در سال ۱۴۰۲ از دیگر اقدامات دولت در زمینه گسترده شدن چتر بیمههای درمانی و اجتماعی بوده است. در دو سال گذشته [تاریخ این نوشتار ۳ اردیبهشت ۱۴۰۳] پوشش هزینههای بیماران خاص برای بیش از ۷ میلیون نسخه و پوشش بیمهای ۲۳۴ قلم دارو را نیز شاهد بودیم که افزایش ۴۰ درصدی داشته است.
🔸 از جمله اقدامات در زمینه بیمه؛
ایران؛ رتبه اول بیمه کشاورزی ایران در منطقه است و در این زمینه با تشکیل هاب منطقهای (قطب و محل تمرکز زنجیرهای) آمادگی لازم برای همکاری با کشورهای منطقه را دارد. در سالهای ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ دولت به اندازه ۸ سال قبل، غرامت به کشاورزان پرداخت.
🔺بیمه شدن ۱۲ میلیون نفر از افراد فاقد. بیمه سلامت از پنج دهک ابتدایی.
🔺رایگان نمودن بیمه سلامت مادران باردار وکودکان تا ۵ سالگی.
🔺اجرای بیمه فراگیر برای دانشجویان.
🔺بیمه رایگان درمان کودکان زیر ۷ سال و بودجه ۲.۵ هزارمیلیارد تومانی برای این امر
پرداخت از جیب مردم برای حدود ۲۶۰ قلم دارو تا ۸۶ درصد کاهش.
🔺بیمه رایگان سلامت برای حدود ۶ میلیون نفر از شهروندان فاقد بیمه. #راجی
@tahlileghtesadi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔶قانون راهبردیِ لغو تحریم ها، دافع یا نافع مذاکرات هسته ای...
#پاسخ_به_تحریف_بزرگ👇
@tahlileghtesadi
🔰قانون راهبردیِ لغو تحریمها، دافع یا نافع مذاکرات هسته ای.
🔶روحانی ادعا می کند عامل اصلی در عدم انتفاع ایران از برجام و برگشت آمریکا به این توافق، قانون راهبردی مجلس بوده است.
برای اینکه این ادعا راستی آزمایی شود باید تحولات سالهای ۹۷تا ۱۴۰۰ را بازخوانی کرد:
🔸داستان از ساختار معیوب برجام شروع شد که نه تنها موجب کاهش فشار اقتصادی و تحریم های امریکا نگردید ( وضع تحریمهای ویزا، آیسا، کاتسا، در سالهای برجام). بلکه باعث شد تا اردیبهشت ۹۷ واشنگتن از برجام خارج شود.
🔸 بعد از خروج امریکا از برجام، اروپا به تهران اعلام می کند که چنانچه ایران بر پایبندی به تعهدات خود در برجام باقی بماند، تلاش خواهد کرد تا منافع ایران را در فروش نفت، بیمه و تراکنش بانکی تأمین نماید.
🔸اروپا ۷ ماه تهران را معطل کرد تا از طریق ممانعت از اقدام متقابل ایران، فشار حاصله از خروج آمریکا بر قیمت نفت را تعدیل نمایند. دقت شود...
🔸در نهایت در اواخر سال ۹۷ اروپایی ها ابتدا وعده دادند کانال SPV را برای امکان معامله نفت در برابر غذا و دارو راه اندازی می کنند!
🔸اروپا بعد از چند ماه مدعی شد نمی تواند نفت ایران را بخرد اما حاضر است با راه اندازی کانال INSTEX، در ازای پول نفت فروخته شده ایران به دیگر کشورها، غذا و دارو بفروشد! این سازوکار ۱۴ماه بعد از خروج آمریکا از برجام در ظاهر فعال سازی شد.
🔸 چندی بعد اروپا اعلام کرد که نمی تواند شرکت ها و بانکها خصوصی را ذیل اینستکس، به تجارت با ایران ترغیب کند؛ ضمن اینکه تهران باید FATF را کاملا اجرایی نماید.
🔸دولت دوازدهم ۳۱ ماه اقتصاد ایران را معطل گذاشت تا آمریکا یا اروپا تعهدات خود را اجرا کنند. در همه این سالها فشارهای امنیتی و سایه جنگ نیز بر فشار اقتصادی افزوده شد. به گونه ای که امریکا شهید سلیمانی را ترور کرد و دومین جنگ نفتکش ها را در مقابل ایران و در سکوت رسانه ای به جریان انداختند.
🔸سه سال، ایران بیشترین فشارها را در حوزه اقتصادی و امنیتی تحمل کرد تا فرصت کافی به دولت دوازدهم برای احیای برجام داده شود. در نهایت در شورای عالی امنیت ملی به ریاست روحانی تصمیم گرفته می شود که مجلس مکلف شود در راستای خروج آمریکا از برجام قانون گذاری کند. این قانون با نام "قانون راهبردی برای لغو تحریم ها و صیانت از منافع ملت ایران" تصویب می شود و ایران را از بلاتکلیفی خارج کرده و دست تیم مذاکره کننده را پر می کند.
🔸بعد از این قانون، اروپا و آمریکا ضمن احساس خطر، برای بازگشت به برجام اعلام آمادگی می کنند. متنی بین دولت دوازدهم و طرف غربی نگاشته می شود که فاقد ضمانت لازم بود و همان معایب برجام گذشته را داشت. آقای روحانی به دنبال تصویب همین متنِ ناقص تر از برجام بود. اما در شعام این متن پذیرفته نمی شود. بعد از آن دولت سیزدهم بر مسند کار قرار می گیرد و مذاکرات هسته ای در مختصات جدیدی دنبال می شود.
ادامه دارد...
@tahlileghtesadi
🔸آیا دولت خاتمی بهترین عملکرد اقتصادی را داشت؟
#ضریب_جینی
در دولت خاتمی با وجود اینکه انتظارات سیاسی در حداقل ممکن بود و تحریم های موثری نیز در حوزه بانکی و نفت وجود نداشت و جریان ارز نیز عادی بود، اما این دولت بدترین نرخ ضریب جینی ( فاصله طبقاتی)را بعد از جنگ تاکنون بر جای گذاشت.
@tahlileghtesadi
🔸آیا دولت خاتمی بهترین عملکرد اقتصادی را داشت؟
#نقدینگی
در دولت خاتمی با وجود اینکه انتظارات سیاسی در حداقل ممکن بود و تحریم های موثری نیز در حوزه بانکی و نفت وجود نداشت و به دلیل عادی بودن جریان ارز نیاز به استقراض چندانی نبود، اما این دولت، رشد نقدینگی معادل ۲۷ درصد ( متوسط) را بر جای گذاشت.
@tahlileghtesadi
🔸آیا دولت خاتمی بهترین عملکرد اقتصادی را داشت؟
#بیکاری
در دولت خاتمی با وجود اینکه انتظارات سیاسی در حداقل ممکن بود و تحریم های موثری نیز در حوزه بانکی و نفت وجود نداشت، اما با تداوم سیاست تثبیت ارز، مانع توسعه بنگاه های اقتصادی و در نتیجه افزایش نرخ بیکاری گردید.
پیوست: آمار بالا تا ابتدای سال۱۴۰۲ نمایش داده شده است. نرخ بیکاری در دولت سیزدهم در کانال ۷درصد می باشد.
@tahlileghtesadi
🔰واقعیت تاثیر اقتصادی برجام در سال های ۹۵ و ۹۶ چیست؟
🔸یک واقعیت همین است که توافق هسته ای سال ۱۳۹۴ به علت هیاهوی رسانه ای دولت در چاچوب لغو تحریم ها، توانست انتظارات تورمی را از ناحیه کاهش فشارهای سیاسی به حداقل ممکن برساند و تاثیر خود را بر تورم ایجاد نماید.
🔺کاهش انتظارات تورمی به معنای این است که مصرف کننده انتطار دارد پیشآمدی در آینده رخ دهد که منجر به ارتقای ارزش ارز ملی گردد. بر این اساس مصرف کننده و صاحبان سرمایه به امید بهبود وضعیت ارزی کشور و تقویت ریال، مصرف خود را به آینده موکول می کنند و در نتیجه گردش پول در اقتصاد به شدت کاهش یافته و تورم نزولی می شود.
🔸 از آن سو در سال های ۹۳ تا ۹۶، سیاست بانک مرکزی ذیل سیاست انقباضی، بر افزایش سود بانکی به سی درصد جهت فریز نقدینگی در بانکها و کاهش سرعت گردش پول مترتب بود. این مسئله جذب اعتبار و وام را برای بنگاه اقتصادی دشوار می ساخت.
🔺این دو عاملی که در بالا اشاره شد، منجر به کاهش تورم گردید. اما کاهش مصرف، متاثر از کاهش انتظارات تورمی در کنار افزایش نرخ سود تسهیلات برای بخش تولید، منجر به رکود نسبی در اقتصاد شد. به گونه ای که نرخ اشتغال در سال ۹۵ به ۱۲/۱ و در سال۹۶ به ۱۲/۴ رسید.
🔺توجه شود که ادعای رشد اقتصادی ۱۲ درصد ( با نفت) در سال ۱۳۹۵ به دلیل رشد ۶۱ درصدی بخش نفت در همین سال است. در واقع در سال۹۴، به دلیل کاهش بسیار شدید قیمت نفت ( در این سال نفت شیل امریکا به صورت گسترده وارد بازار شد) رشد اقتصادی با نفت منفی ۱/۶ درصد است که با دو برابر شدن قیمت نفت جهانی در سال بعد، بخش نفت رشد می کند و تاثیر خود را بر رشد کل اقتصادی ۹۵ نشان می دهد.
🔸در آن سو واقعیت تاثیرگذاری برجام در اقتصاد ایران را باید در میزان واقعی جذب سرمایه گذاری جستجو کرد. بر اساس گزارش سازمان سرمایه گذاری خارجی، جذب سرمایه خارجی در سالهای برجام یعنی سال ۹۵ و ۹۶ حدود ۱.۶ میلیارد دلار و ۲.۶ میلیارد دلار بوده؛ که کمتر از متوسط جذب سرمایه در کشور می باشد. در این دو سال مجموعا ۱۹/۵میلیارد دلار مجوز سرمایه گذاری صادر شد اما عملا به واسطه فشار امریکا بر شرکت های خارجی در پشت صحنه برجام، هیچکدام از این شرکت ها وارد کشور نشدند و صرفا هزینه پذیرایی آنها در هتل ها بر دوش دولت باقی ماند.
🔶 جمعبندی اینکه برجام جز کاهش انتظارات سیاسی و ایجاد یک تنفس مصنوعی، هیچ تاثیر واقعی که زیربناهای اقتصادی مثل اشتغال و سرمایهگذاری را در سال های ۹۵ و ۹۶ هدف قرار دهد، به دنبال نداشت.
@tahlileghtesadi
🔰برکاتی که همچنان ادامه دارد...
♨️تبدیل به هاب انرژی با تفاهمی گازی
🔶در حالی که در اربعین شهید رئیسی قرار داریم و افکار عمومی کشور مشغول انتخابات و حتی نزاع گفتمانی می باشد، برکات دولت این شهید عزیز همچنان ادامه دارد. هرچند انتخابات مانع از دیده شدن این برکات بزرگ شده است.
🔶دیروز دولت شهید رییسی با برداشتن گامی بزرگ، ترتیبات لازم را جهت تبدیل ایران به هاب گازی منطقه فراهم کرد. تفاهم نامه ای که در تهران بین نماینده ویژه فدراسیون روسیه و وزیر نفت کشورمان ( دو کشور دارای ۶۰ درصد گاز دنیا) امضا شد که براساس آن قرار است صادرات گاز روسیه به ایران انجام شود. این تفاهم نامه که از طریق رايزني شخص شهید رئیسی با پوتین دنبال می شد، تاثیرات بسزائی را برای دو کشور به همراه دارد:
🔺شرایط کنونی روسیه از منظر تحریم گازی توسط غرب و وجود مازاد تولید گاز، سبب شده تا مسکو به دنبال جایگزین های مطمئن و راهبردی باشد.
🔺مشتری گازی برای روسیه در کشورهای حاشیه خلیج فارس، عراق و پاکستان وجود دارد اما مسکو توانایی لازم را ( خطوط انتقال) برای دسترسی به این سرزمینها دارا نمی باشد. این در حالی است که ایران دارای گسترده ترین و قوی ترین خطوط انتقال گازی در جهان است و با داشتن دسترسی گسترده به ۱۵ همسایه می تواند به راحتی نواقص روسیه را جبران نماید.
🔺 اگرچه تفاهم نامه مربوطه در صورت عملیاتی شدن، کاهش اثرات تحریم را برای دو طرف حاصل می سازد، اما مشخصا در خصوص ایران از حیث دسترسی به فناوری های پیشرفته، ایجاد درآمد ارزی و جذب سرمایه گذاری، دارای انتفاع اقتصادی است.
🔺این توافق امنیت انرژی شمال کشور را تثبیت می کند. قابل توجه است که دولت سیزدهم پیش از این قطعی گاز در شمال را با سوآپ گازی با ترکمنستان کاهش داده بود.
🔸تفاهمنامه اخیر برای همه طرفهای مستقیم و غیر مستقیم، سودآوری خواهد داشت. از این منظر ابن تفاهمنامه؛ ایران و روسیه را در مسیر یک همکاری استراتژیک بلندمدت قرار می دهد و به ثبات و امنیت منطقه و همکاری و وابستگی متقابل کشورهای منطقه نیز کمک شایانی می نماید.
@tahlileghtesadi
مشارکت، وحدت و پیروزی
در خصوص انتخابات رسالت و تکلیف اول توده های انقلاب بر توسعه مشارکت حداکثری است.
در گام دوم، تکلیف عینی و فوری جریان انقلاب است که به وحدت و ائتلاف برسند. چرا که خطر جدی است؛ بانیان مصیب های دهه نود در آستانه تشکیل دولت سوم روحانی هستند.
وحدت، ولو با شکست هم همراه باشد برکات و شیرینی زیادی دارد. در عین حال اگر جریان انقلاب از مسیر انشقاق و عدم وحدت به پیروزی برسد، اگرچه باعث خوشنودی است اما در آینده نزدیک، آسیب و تبعات این عدمِ همگرایی، متوجه راس و توده های انقلاب خواهد شد.
از طرفی معتقدم اگر در راس جریان انقلاب به ائتلاف نرسیدند، وظیفه امروز ما اینگونه است که باید آرمانگرای واقعبین باشیم. به عبارتی باید از میان این دو نفر ؛ به نامزدی رای داد و او را تقویت کرد که شانس او در پیروزی برابر نامزد جریان مقابل در دور دوم، بیشتر باشد.
@tahlileghtesadi
🔶اقتصاد پزشکیانیسم
🔸ایده اقتصادی پزشکیان یک نمونه منحصر به فرد است که تاکنون نمونه آن دیده نشده است. او یک روحانی پلاس است.
در خصوص روحانی؛ باید گفت که او هم تیم اقتصادی داشت و هم ایده حکمرانی که مبتنی بر آن سیاستورزی می نمود.
اما در مورد پزشکیان، او هیچ ایده حکمرانی و برنامه عملیاتی در ذهن ندارد.
🔺 شاید تصور شود او همان مسیر دولت روحانی را در اقتصاد در پیش خواهد گرفت. اما آنچه از مناظرات و گفته های او برداشت می شود اینگونه است که او ابزاری در دست مشاورانش خواهد بود. او توسعه اقتصادی از مسیر سیاست و البته با دوز بالاتری از آنچه در دولت روحانی بود؛ ادامه خواهد داد. رویکرد او به شرق به شدت واگراست.
🔺 در دولت آقای روحانی، در سازمان برنامه با بودجه فردی به نام آقای نوبخت حضور داشت که از نظر مکتب فکری در حوزه اقتصاد نهادگرا محسوب میشد اما دستیار، مشاور ارشد و برنامهریز اصلی اقتصادی او فردی به نام نیلی بود که طرفدار اقتصاد بازار بود. همین چندگانگی نگاه کارشناسان موجب شد که آقای روحانی طی سالهای پایانی دولت خود صراحتاً به اقتصاددانهای اطراف دولت انتقاد کند و بگوید که شما صرفاً چند کتاب خواندهاید و اقتصاد تنها آنچه که در کتابها نوشته شده است. یکی از وجوه تمایز روحانی و پزشکیان در همین است؛ روحانی به اندازه پزشکیان در مقابل کارگزاران و مدیران و مشاوران خود را بی اختیار نمی دانست؛ وقتی مسیر آنها را در اقتصاد نادرست دید، زبان ملامت بر آنها گشود. بر خلاف پزشکیان که خود را تماما وابسته به آنها می داند و قدرتی در او برای ایستادن در مقابل ایده های نادرست دیده نمی شود.
🔺رئیس دولت باید خود یک نگاه اقتصادی و مکتب فکری اقتصادی مشخصی داشته باشد و مبتنی بر آن از اقتصاددانان و کارشناسان استفاده کند اما آقای پزشکیان برای خودشان به هیچ عنوان نگاه فکری مشخصی در حوزه اقتصادی ندارد. و نهایتا خود را به دوران دولت هفتم و هشتم می چسباند که پیش از این در خصوص فجایع آن دوران توضیح داده بودم. به هر حال او یک نمونه منحصر به فردی است که مبنایی بر آن مترتب نیست.
@tahlileghtesadi
پزشکیان دولت "تک گزینه"
آنچه در ایران به خصوص در دهه نود شکل گرفت، شرطی سازی اقتصاد به سیاست بود. شرطی سازی یعنی اینکه حکمران، از میان گزینه ها و انتخاب هایی که بر روی میز تصمیم گیری دارد، شامل سیاستهای پولی و مالی، تجارت خارجه، نظام ارزی، اتکای به ظرفیت داخل، خنثی سازی تحریم، دیپلماسی، مذاکرات برای رفع تحریم و .... تنها و تنها بر یک گزینه ( مذاکرات ) تکیه کرده و سایر گزینه ها را رها نماید.
در اینجا اقتصاد از وابستگی به سیاست که طبیعی است، شیفت پیدا کرده است به شرطیشدگی به سیاست.
@tahlileghtesadi
اقتصاددان هایی که مشورت به پزشکیان دادند همان ها بودند که در دولت شهیدرئیسی گفتند تورم سه رقمی می شود اما در دولت شهید رئیسی کاهش یافت.
@tahlileghtesadi
آقای پزشکیان؛ بفرمایید ۸ سال انباشت مطالبات مسکن مردم در دولت یازدهم و دوازدهم.
@tahlileghtesadi
بنزین و مناظرات اقتصادی
🔺اولا هر دولتی بر مسند کار قرار بگیرد ، در آینده نزدیک ، ناچار به گران کردن بنزین است. بنابراین اگر فردی بگوید بنزین را گران نمیکنم، اشتباه میکند.
🔺ثانیا پزشکیان در این مناظرات خلاف آنچه قبلا گفته بود، می گوید . این طرح بنزینی که پزشکیان الان می گوید با طرح قبلی آن فرق می کند. آنچه امروز پزشکیان می گوید، طرح تیم قالیباف بود. قالیباف، رئیس جدید مجلس شورای اسلامی می گفت ۴۸ درصد مردم ما ماشین ندارند و یک لیتر بنزین مصرف نمیکنند و سهم اینها از یارانه بنزین چه میشود. توزیع این یارانهها ناعادلانه است و برای اصلاح این شرایط، مجلس مصمم است و در دولت هم اراده وجود دارد.
@tahlileghtesadi
📊وعده بورسی دولت سیزدهم...
🔰دولت سیزدهم در حالی به پاستور ورود یافت که یکی از اصلی ترین شعارهای خود را بهبود وضعیت بازار سرمایه قرار داد. در این خصوص توجه به چند نکته لازم است:
🔸یکم: اگرچه دولت بخش نامه ها و قوانین متعددی را در بهبود بازار سرمایه ابلاغ کرد، اما این تصمیمات منجر به حل و فصل بنیادین و ریشه ای معضلات بازار سرمایه نگردید. ضمنا نمی توان اثر ناهماهنگی نهادهای اقتصادی دولت را بر بازار سرمایه انکار کرد.
🔸دوم: دولت سیزدهم بازار سرمایه را در شرایطی که روح بی اعتماد و بی ثباتی بر آن سایه افکنده بود تحویل گرفت. برخی وعده ها متاثر از عدم شناخت کافی از فضای اقتصاد کشور بود.
🔸سوم: اقتصاد یک سیستم است. تلاش دولت برای بالا نگه داشتن نرخ بهره برای سیاست انقباضی و در جهت کنترل تورم سرسام آور بود که نسبت به بهبود وضعیت بورس اولویت بیشتر داشت. اما نرخ بهره و شاخص بورس رابطه عکس دارد.
🔸چهارم: روند کلی شاخص بورس در دولت سیزدهم مثبت و از ۱۲۱۵۰۰۰واحد به ۲۵۳۸۰۰۰واحد رسید که یک موفقیت نسبی است.
🔸پنجم؛ اتکای به شاخص دلاری بازار سرمایه برای تحلیل عملکرد دولت نادرست است. چراکه نرخ دلار و ارزش ریالی بازار متفاوت با سال۱۳۹۹است.
@tahlileghtesadi
📊تحریف نرخ سالانه تورم
🔶آنچه پزشکیان در نمودار نشان می دهد، تورم سالانه است که سه میله آخر آن مربوط به دولت سیزدهم است که کاهشی شده است... اما پزشکیان برای تحریف، ۶میله آخر را قرمز کرده است.
@tahlileghtesadi
هدایت شده از علی محمدی
جداول بالا نمودار مسکن در دولت روحانی است. رویکرد دولت روحانی در نساختن مسکن، باعث شد تا سالانه یک میلیون تقاضای مسکن در دهه نود انباشته شود.
دولت شهید رئیسی در مسکن اگرچه نتوانسته وعده خود را عملی کند. آن هم به دلیل اختلال در راس مدیریت بخش مسکن، کمبود منابع، مشکلات ساختاری و ... که از موانع بودند. اما با این وجود زیربنای۲۷۰۰۰۰۰ واحد مسکن گذاشته شده است.
@tahlileghtesadi
خودرو و مناظرات
اولا: واردات بدون در و پیکر و گسترده خودرو ( پزشکیان) امکانپذیر نیست:
یکی از نقدهایی که بر قانون واردات خودرو و قیمت گذاری مونتاژی مترتب بود و از قبل هم پیش بینی می شد، فشار بر تقاضای ارز بود. به این معنا که ارز حاصل از صادرات اشخاص و صنعت خودرو توان تامین ارز مورد نیاز خودروسازان را ندارد، در نتیجه دولت مجبور خواهد شد از محل های غیر قانون مصوب، ارز واردات خودرو را تامین اعتبار نماید. این موضوع منجر به فشار بر ذخایر ارزی کشور و ایجاد ناترازی تجارت خارجی خواهد شد.
از طرفی واردات در برابر سیل تقاضا کاری از پیش نمی برد و نمی تواند طرف عرضه را تقویت کند. حالا بگذریم از اینکه همین واردات قطره چکانی هم طبقات بالای جامعه را سیراب می کند، وگرنه طبقات متوسط و پایین جامعه اساسا توان خریداری آنها را ندارند. واردات خودرو با این سازوکار، از حیث تقویت بخش عرضه، اثر تقریبا نزدیک به صفر بر بازار دارد. اما از حیث روانی تاثیرات مثبتی بر قیمت ها ، آن هم در در مقطعی چند ماهه به صورت تنفس مصنوعی ایجاد می کند.
ثانیا : آنچه پزشکیان می گوید امکانپدیر نیست. او می گوید سرمایه دار ارز خود را خودرو وارد می کند. اما سرمایه دار به هیچ عنوان همه ارز خود را با واردات خودرو به ریال تبدیل نمی کند. واردات صدهزار دستگاه در سال ( یک بیستم تقاضای فعلی) نیازمند ۴ میلیار دلار است. این مقدار تامین ارز توسط سرمایه دار مقدور نیست. اگر هم باشد هیچ گاه سرمایه دار دست خود را از ارز خالی نمی کند. دقت شود..
@tahlileghtesadi
🔶معنادهی و روایت سازی واقعی از ۶۰درصدی که در انتخابات مشارکت نکردند چیست؟
🔸اصل اینکه افزایش یا کاهش مشارکت در انتخابات مجلس یا ریاست جمهوری را که هر کدام یک جزء نظام سیاسی و نه کل آن است ، به افزایش و یا کاهش سرمایه ملی و مقبولیت عمومی نظام سیاسی تعبیر شود ، درست نیست . چرا ؟
🔺 برای اینکه کاهش و افزایش مشارکت مردم بازتاب رضایت یا عدم رضایت مردم از روند اداره کشور است نه لزوما بازتاب رضایت و عدم رضایت از فلسفه سیاسی و اصل حقانیت و مردمی بودن نظام سیاسی است.
🔺 چطور می شود گفت در انتخاباتی که مثلا" در سال ۱۳۸۲ با مشارکت ۵۱ درصد برگزار شده است را نشان کاهش محبوبیت نظامی بدانیم که در انتخابات شش سال پس از آن مشارکت ۸۵ درصدی را شاهد بوده است ؟ مگر محبوبیت نظام سیاسی ظرف شش سال دچار تحولی در حد ۳۴ درصد می شود . بنابراین اصلا" انتخابات هایی که برای یک جزء نظام برگزار می شود ، چه افزایش داشته باشد و چه کاهش ، شاخص ارزیابی نظر مردم در باره نظام سیاسی نیست .
🔺یک مثال دیگر ، مشارکت مردم در انتخابات مجلس خبرگان رهبری نوعا" با مشارکت بسیار کمتر از انتخابات مجلس شورای اسلامی همراه می شود و حال آنکه در دوره های اخیر این دو انتخابات در یک روز برگزار شده است . خب عدد مشارکت در کدامیک ، عدد مقبولیت نظام سیاسی است؟
🔺 هکذا مشارکت مردم در انتخابات شوراها بسیار کمتر از مشارکت مردم در انتخابات ریاست جمهوری است . خب کدام عدد ترجمه محبوبیت نظام سیاسی است ؟
🔸مشارکت مردم ارتباط مستقیمی با دغدغه مردم دارد. در مورد خبرگان با همه اهمیتش ، مردم دغدغه پیدا نمی کنند چون موضوع آن دغدغه روزانه شهروندان نیست . هکذا شورای شهر به دلیل محدود بودن حوزه عمل آن در مقایسه با مجلس شورای اسلامی خیلی محل توجه مردم نیستند. این ها ربط روشنی با مقبولیت یا عدم مقبولیت نظام سیاسی ندارد .
🔸اما همین موضوع میزان مشارکت مردم از منظری دیگر :
دشمن با تبلیغات سیاسی که متاسفانه توسط بعضی جریانات سیاسی و حتی بعض زیادی از ما همراهی شده است ، کاهش نسبی مشارکت مردم در دو انتخابات سه سال اخیر را دلیل کاهش مقبولیت و در نتیجه کاهش مشروعیت نظام سیاسی مذهبی ایران معرفی کرده است و بر این اساس باطل طمع هایی به امنیت و افق و اقتدار جمهوری اسلامی پیدا کرده است .
🔺رهبر انقلاب فرمودند: ممکن است یک تعدادی باشند که از یک مسئول خوششان نیاید یا یک تعداد افراد باشند از اصل نظام خوششان نیاید؛ نه اینکه ما چنین کسانی نداریم، چرا هستند در کشور، آزادانه حرف هم میزنند، حرفهایشان هم میشنویم، میدانیم هم چه میگویند، یعنی اینطور نیست که پنهان باشند از چشمها و دیده نشوند. میدانیم کسانی هستند، میشناسیم، با اصل این نظام و اصل تشکیلات اسلامی حکومت خیلی موافقتی ندارند، خب بله اینها هستند لکن این که ما هر کسی رأی نداد را ملحق به اینها بکنیم این خیلی خطای بزرگی است. این خطا را نباید کسانی مرتکب بشوند. نه، مشکل دارد، گرفتاری دارد، کار دارد، حوصله ندارد، وقت نمیکند، انواع و اقسام موانع برای این کار وجود دارد.
باید به گونه ای هنرمندانه عدم ربط دو موضوع مقبولیت دستگاه اجرایی کشور که در دوره های مختلف تابعی از رضایت و عدم رضایت مردم از روند اجرایی مقطعی که به انتخابات منتهی گردیده است می باشد و نوسان پیدا می کند را از مقبولیت و مشروعیت نظام سیاسی که امری بالنسبه پایدار است ، جدا کنیم .
#دکتر_سعدالله_ زارعی
@tahlileghtesadi
پرسمان سیاسی13.pdf
914.5K
📝پرسمان سیاسی_اقتصادی
🔸ویژه پاسخ به پرسش ها و شبهات مرتبط با شعار سال ۱۴۰۳
@tahlileghtesadi
گاهنامه سخن هادی632.pdf
1.6M
📝دهه ۹۰ ، دهه رکود و تجربه
🔸بررسی عملکردی ایده حکمرانی حامیان پزشکیان در دهه نود.
@tahlileghtesadi
🔴 سهم بخشهای مختلف از مصارف صندوق توسعه ملی
👈 صندوق توسعه ملی با هدف ذخیره عواید فروش منابع برای توسعه پایدار تاسیس شده بود اما به نظر میرسد در این سالها به قلکی برای دولتها تبدیل شده است.
طبق گزارش عملکرد صندوق توسعه ملی در اسفندماه ۱۴۰۲، مجموع منابع ورودی به صندوق ۱۶۰ میلیارد دلار بوده که نزدیک به ۹۴ درصد آن عواید حاصل از صادرات نفت و باقی آن سود ناشی از سپردهگذاری و تسهیلات بوده است.
با وجود این، ۸۲ درصد این منابع به روشهای مختلف مصرف شدند که بزرگترین مصرفکننده این منابع طرحهای دولتی بودهاند.
بنا بر گزارش عملکرد صندوق توسعه ملی، مجموع مصارف این صندوق در طول فعالیت ۱۳ ساله آن ۱۳۲ میلیارد دلار بوده که از این رقم، بیش از ۸۵ میلیارد دلار در قالب تسهیلات به طرحهای دولتی اعطا شد.
@tahlileghtesadi