📊 وضعیت تراز بودن تجارت ایران با کشورهای طرف تجاری در سال ۱۴۰۱
🟢 بررسی دادههای گمرکی در سال ۱۴۰۱ نشان میدهد که ایران با ۱۵۸ کشور رابطه تجاری داشته که تجارت با ۵۰ کشور کاملا یکطرفه بوده است؛ به عبارت دیگر در سال ۱۴۰۱، ایران به ۴۰ کشور صرفا صادرکننده (مجموعا معادل ۴۴۳ میلیون دلار) بوده و از ۱۰ کشور نیز فقط واردات (مجموعا ۲۴ میلیون دلار) داشته است.
همچنین تعداد ۶۵ کشور نیز در نقشه تجاری کشور وجود دارند که وضعیت تراز بودن تجارت ایران با آنها کمتر از ۲۰ درصد و تعداد ۱۵ کشور نیز زیر ۴۰ درصد است.
@tahlileghtesadi
📊 گروه بندی کالاها، منشأ تأمین ارز آنها و نقش کانال های تلگرامی ارز
🔸این گروه بندی را در نظر داشته باشید. بزودی به این سوال پاسخ خواهم داد که نقش کانال های تلگرامی در افزایش نرخ ارز چیست و ادمین های آنها چگونه و در کدام چارچوب عمل می کنند. حتما تعجب خواهید کرد...
🟢 عجالتا عرض کنم که از مرداد ماه سال ۱۳۹۷ به دلیل محدودیت منابع ارزی و با هدف حمایت از تولید و صنعت کشور، سازکار جدیدی برای تخصیص و تأمین ارز واردات به اجرا درآمد. در این سازکار، کالاها به گروههای مختلف تقسیم شده و این گروهبندی مبنای تخصیص و تأمین ارز را مشخص میکند.
گفتنی است گروه چهارم کالایی را کالاهای ممنوعالورود تشکیل داده که به دلیل ممنوعیت واردات، ارزی نیز دریافت نمیکنند، این بخش نقطه ثقل قیمت گذاری در بازار آزاد و کانال های تلگرامی ارز است.
🔺البته طبق قانون امکان واردات بدون انتقال ارز نیز فراهم است و ماده ۳۸ آییننامه قانون مقررات صادرات و واردات به آن اشاره کرده است. این نوع از واردات بیشتر برای مناطق آزاد و سرمایهگذاران خارجی وضع شده است.
@tahlileghtesadi
سلام و عرض ادب
گاهی به دلیل مشغله ی کاری، نوشتن و توفیق خدمت شما بودن، از حقیر سلب می شود. از این بابت عذر خواهی حقیر را پذیرا باشید.🙏🌹🌹
تحلیل اقتصادی. علی محمدی
📊 گروه بندی کالاها، منشأ تأمین ارز آنها و نقش کانال های تلگرامی ارز 🔸این گروه بندی را در نظر داش
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
در این هفت دقیقه به مکانیزم بازار آزاد ارز پرداخته ام.
*اینکه تقاضا و عرضه در این بازار از کجا نشأت می گیرد؟
*مکانیزم قیمت گذاری در بازار آزاد ارز چگونه است؟
*نقش کانال های تلگرامی در قیمت گذاری بازار ارز چیست؟
* آیا کنترل کانالهای تلگرامی به معنای کنترل ارز آزاد است؟
*چرا دولت نمی تواند همه تقاضاهای اقتصاد را پاسخ دهد؟
@tahlileghtesadi
🔶اطلاعات مربوط به میزان تخصیص و تامین ارز ( ترجیحی، نیما و اشخاص)بر روی کالاهای متعدد در سه بخش کشاورزی، بهداشت و صمت.
@tahlileghtesadi
🔰چرا برخی از کالاهایی که ارز ترجیحی میگیرند، باز هم گران میشوند؟
1⃣ کالاهای اساسی که ارز ترجیحی دریافت می کنند به دو دسته تقسیم میشوند، یک دسته کالاهایی هستند که مستقیما خوراک نهایی بوده مانند روغن و حبوبات که به طور جدی تاثیر دریافت یارانه ارزی دولت در قیمتشان مشهود است و نمیتوان گفت یارانه پرداختی به دست مصرف کننده نهایی نرسیده است.شاهد این ادعا اینکه در زمستان سال ۱۴۰۲حدود یک هفته ارز ترجیحی حبوبات با محدودیت مواجه شد و شاهد بودیم قیمت این کالاها افزایش یافت. بنابراین ثبات قیمت ناشی از ارز ترجیحی واقعی است.
2⃣دسته دوم کالاهای واسطهای هستند که حکم نهاده های اولیه تولید را دارند. باید توجه داشت که اثر این نهادهها بر روی کالاهای نهایی باید با همراهی الزاماتی باشد تا مصرف کننده بتواند دریافت این یارانه را لمس کند. مهمترین نکته در این زمینه تامین به موقع نهاده است. مسئله این است که پرداخت این ارز با چنان تاخیری مواجه شود که زمانبندی معاملاتی واردکنندگان دچار اشکال می شود. یعنی با وجود اینکه یارانه ارزی پرداخت شده، اما تولید متوقف شده است چون نهاده به دلایل متعدد به دست تولید کنند نرسیده است. لذا افزایش قیمت کالاها ناشی از افزایش هزینه تولید متاثر از نرسیدن نهاده های اولیه تولید است.
3⃣ بر اساس اصول و مبانی اقتصاد، در بازار بدترین ( بالاترین) قیمت، قیمتِ مرجع می شود و کالاها از آن، سیگنال می گیرند. ولو اگر میزان تقاضا برای آن، یک درصد باشد.
4⃣موضوع دیگر اینکه افزایش قیمت کالایی همچون مرغ و گوشت عمدتا ناشی از افزایش هزینههای اجاره بها، قطع برق و گاز واحدهای اقتصادی و... هم بوده و نهاده وارد شده با ارز ترجیحی شاید نیمی از هزینههای واحدهای تولیدی را تشکیل دهد.
@tahlileghtesadi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📌 ریشه مسئله ناترازی بنزین
🔹 بحث درباره قیمت بنزین باید به سمت مسئله اصلی یعنی «ناترازی بنزین» تغییر جهت پیدا کند. پیشبینی میشود کشور در سال ۱۴۰۳ با ناترازی حدود ۱۰ میلیون لیتری بنزین و هزینه بیش از ۲ میلیارد دلاری واردات بنزین مواجه خواهد بود. در این ویدیو ریشه مسئله ناترازی بنزین و راهکارهای آن ارائه شده است.
@tahlileghtesadi
در این دو نمودار، کل دارایی ها دولت و اقلام آنها به تفکیک، مشاهده می فرمایید.
@tahlileghtesadi
تصویر شماره۱ : ادعای ترامپ مبنی بر مهار ایران
تصویر شماره ۲ و ۳: پاسخ به ادعای ترامپ توسط سایت جهانی تانکر تراکرز ( وبسایت تخصصی ردیابی نفتکشها).
@tahlileghtesadi
مسئول کودتای ارزی ۱۳۹۷، بدترین رئیس بانک مرکزی تاریخ در حفظ ارزش پول ملی و مقابله با تورم به عنوان وزیر اقتصاد معرفی شد!.( #سلطانی).
@tahlileghtesadi
🔶باند نیویورکیها، تحریم و پرونده هسته ای
🔶 آقای عراقچی را باید فردی متعهد و در چارچوب سیاست های کلی نظام و دلسوز به منافع مردم دانست. ایشان درکمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی به یک نکته مهم اشاره کردند:
"من جزء باند نیویورکی ها نیستم.."
🔺سال ها عده ای از سیاستمداران و صاحبان اندیشه درحوزه سیاست خارجی به باند درهم تنیده نیویورکی ها اشاره کرده و آنها را غرب زده و مضر برای سیاست خارجی ایران میدانستند اما بعضی از افراد توجهی به این باند خطرناک نمیکردند و بعضی ها هم وجود این باند را انکارمینمودند. اما با اظهارات آقای عراقچی ثابت شد که این باند وجود دارد و وی از آنها تبری می جوید.
یکی از اعضای اصلی باند نیویورکی ها سیروس ناصری و دومین فرد تاثیرگذار باند نیویورکی ها بنام محمد جعفرمحلاتی بوده که سالیانی دردوره دولت خاتمی جزء معاونان وزیرخارجه بوده که بعدها به آمریکا رفته و پناهنده آن کشورشده و مدتی نیز در شورای امنیت ملی آمریکا زیر نظر گری سیک فعالیت میکرد.
گفته میشود که عامل بسیاری از گرفتاری های سیاسی درمسئله هسته ای و عبور از خطوط قرمز رهبری و شعام در این پرونده، باند نیویورکی ها بوده اند. این باند عامل اصلی افشای مبادی دور زدن تحریم ها نیز بوده اند.
@tahlileghtesadi
♦️قبرس، متغیر جدید اسرائیل برای کاهش مخاطرات ژئوپولتیک.
🔹 رویدادهای جاری بین اسرائیل، حزبالله و ایران همچنان ابعاد بینالمللی و منطقهای به خود میگیرد و واقعیتهای میدانی به مناطق و سرزمینهای جدید گسترش مییابد. قبرس یکی از مهمترین مکانهایی است که این احتمال درباره آن وجود دارد.
در روزهای اخیر وزیر حملونقل رژیم اسراییل مدعی شده بود، اگر هدف حملهای قرار بگیریم، از نیروی هوایی اسرائیل و شناورهایی از آتن در یونان و لارناکا در قبرس کمک میگیریم.
🔹این جزیره ۲۰۰ کیلومتر با لبنان فاصله دارد و جنگنده اف-۱۶ اسرائیلی از آنجا میتواند ظرف مدت ۸ دقیقه به اهدافی در جنوب لبنان برسد. اسرائیل در آخرین رزمایش در قبرس حمله به تاسیسات ایران و حزبالله را شبیهسازی کرد.
🔹 همکاری بین قبرس و اسرائیل در امتداد فعالیت پایگاههای آمریکایی-انگلیسی در این جزیره است. بریتانیا دو پایگاه نظامی اصلی در قبرس دارد؛ یکی پایگاه هوایی آکروتیری در جنوب غرب و دیگری پایگاه «دکلیا» به مساحت ۷ کیلومتر مربع در جنوب شرقی قبرس و در ساحل شمالی خلیج لارناکا. آمریکا نیز از این دو پایگاه استفاده میکند. پایگاه «دکلیا» مقر اصلی پایگاه سلطنتی شرقی بریتانیا محسوب میشود و نیروهای آمریکایی چهار واحد تجسس در آن مستقر کردهاند.
🔹 این پایگاهها از جمله مراکز جمعآوری اطلاعات در رابطه با منطقه خاورمیانه و سواحل دریای مدیترانه بهشمار میروند و از آنها به عنوان سکوی پرتاب انجام عملیات نظامی گسترده یاد میشود. این پایگاهها همچنین ارائهدهنده خدمات لجستیک و امنیتی در حمایت از اسرائیل است.
🔹 علاوهبر مانورها و آموزشهای نظامی سالانه، قبرس و اسرائیل در چارچوب همکاریهای اقتصادی توافق کردهاند با سرمایهگذاری در احداث یک کارخانه گاز مایع و بهرهبرداری از منابع سواحل قبرس در نزدیکی شهر ساحلی لیماسول، امکان صادرات گاز طبیعی به بازارهای اروپایی را فراهم سازند.
🔹 پس از حوادث ۷ اکتبر و هدف قرار دادن کشتیهای مرتبط با اسرائیل توسط مقاومت ملی یمن در دریای سرخ و خلیج عدن، اسرائیل به ایجاد بنادر دیگر برای خود روی آورده است. در این راستا اسرائیل به دنبال خرید یکی از بنادر قبرس با هدف رفع محاصره دریایی و استفاده از این بندر به عنوان جایگزینی برای حیفا در صورت هدف قرار گرفتن آن است.
🔹 برآوردها نشان میدهد که ائتلاف نظامی بریتانیایی-آمریکایی از قبرس به عنوان یکی از سکوهای رهگیری هرگونه حمله مورد انتظار ایران، یمن و حزبالله استفاده خواهند کرد. در عملیات وعده صادق هم، قبرس یکی از رینگ های دفاع هوایی اسرائیل بود.
وزیر خارجۀ ترکیه که پیشتر رئیس اطلاعات این کشور بود، میگوید از خاک قبرس برای حمله به نوار غزه استفاده می شود.
@tahlileghtesadi
🔶حقیقتا چشم پوشی از چنین سودهایی بسیار دشوار است. مخصوصا که انسان غالبا منفعت محور می باشد.
🔸 این جدول پیام های متعددی دارد:
🔺حاشیه سود ۳۰ تا ۴۰ درصدی عامل اصلی وقوع تقاضای کاذب در بازار خودرو می باشد.
🔺تقاضای کاذب مهمترین عامل گرانی خودرو در بخش مصرف است.
🔺با چنین سود هایی در حاشیه بازار ، هیچ گاه خودرو روی آرامش و تعادل را نخواهد دید.
🔺عامل گسترش بازارهای نامولد و سفتهبازی، چنین سودهای نجومی است که زمینه خروج نقدینگی از بخش تولید را نیز فراهم کرده است.
🔺مشابه این سودها در بخش های مختلف اقتصاد بخصوص انرژی( بنزین و گازوئیل ) باعث هدررفت منابع و کاهش رفاه جامعه شده است.
🔺یک نقش دولت در چالش های صنعت خودرو، قیمت گذاری دستوری است.
🔺ضعف در قوانین مالیاتی از جمله قانون مالیات بر عایدی سرمایه (CGT) از علتهای اصلی در وقوع چنین رخدادهایی در بازار است.
@tahlileghtesadi
📖استناد قرآنی بیان حکیم انقلاب
🎙رهبر انقلاب در دیدار اعضای ستاد کنگره ملی شهدای استان کهگیلویه و بویراحمد:
"به تعبیر قرآن کریم، عقبنشینیِ غیرتاکتیکی در هر میدانی، چه عرصهٔ نظامی و چه میدانهای سیاسی، تبلیغاتی و اقتصادی، غضب الهی را بهدنبال دارد."
@tahlileghtesadi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 داستان ٢ هزار میلیارد ارزی که در دبی فروخته شد و پول آن به حساب ریالی در تهران واریز شد.
🔸به این کلیپ با دقت مشاهده فرمایید. داستان عجیبی از سازوکارهای فسادزا در کشور بوده که فسادهای حاصل از آن از شمار گذشته است. چای دبش نتیجه همین سازوکار می باشد؛ آخرین آن هم نخواهد بود.
نکته مهم اینکه در سازوکار هایی که زمینه فساد و رانت در آن وجود دارد، قوی ترین سیاست های نظارتی و کنترلی نیز موثر نمی گردد؛ وقتی نظام چند نرخی وجود دارد، یعنی خود به خود زمینه رانت، فساد، قاچاق و لاتاری ایجاد شده است....
@tahlileghtesadi
📝 مردمان اروپا و آمریکا امیدوارند به آینده اقتصادی یا ناامید؟!
🔖احتمالا تایید میکنید که در ذهن بخش قابلتوجهی از جامعه ما ایرانیها؛ مردم در کشورهایی مثل آمریکا، فرانسه، ژاپن،کانادا، سوئد، آلمان و ... خیلی در رفاه هستند و چشمانداز رفاهی خیلی بالایی هم برای آینده دارند!
🔖اما حقیقت دنیای واقعی چیز دیگری است؛
مثلا در ژاپن ۸۲٪ و در آمریکا ۷۲٪ والدین معتقدند فرزندانشان «آینده مالی بدتری» را نسبت به وضعیت امروز خودشان تجربه خواهند کرد. این آمار در گفته دیروز برت کندی که گفته بود: یکچهارم آمریکاییها شبها گرسنه میخوابند، مشهود است.
🔖این آمار در فرانسه ۷۸٪، ایتالیا ۷۶٪ ، کانادا ۷۵٪، انگلستان، اسپانیا و استرالیا هم ۷۲٪ است./ منبع:
PEW Research Center
Spring 2022
@tahlileghtesadi
🔶خط لوله ای مشکوک از عراق به اردن
✴️مصطفی جبار از اعضای کمیسیون اقتصادی پارلمان عراق درواکنش به ساخت پروژه احداث خط لوله بصره به بندرعقبه در کشور اردن گفت:این پروژه یک پروزه مشکوک میباشد که درگذشته تصمیم به اجرای آن گرفته شده و ۱۲میلیارد دلار هزینه دارد.
🔰ملاحظه: پروژه انتقال نفت خام عراق از بندربصره تا بندرعقبه اردن دارای اهداف مرموز و پشت پرده میباشد که احتمالا هدف نهایی آن انتقال نفت خام عراق به بندرعقبه و مقصد نهایی آن اسرائیل می باشد.
🔺بانیان اصلی این پروژه به خوبی میدانستند که هدف نهایی آن تامین نفت خام مورد نیاز رژیم جنایتکار اسرائیل میباشد اما درظاهر ودر محاورات رسانه ای تاکید میکردند که قصدشان فروش نفت خام به اردن و یا صادرات از اردن به سایر نقاط جهان میباشد؛ درصورتی که ،انجام این پروژه احتمالا به تقویت اقتصادی رژیم صهیونیستی منجر میشود.
@tahlileghtesadi
دوپینگ بورس از جیب ملت.
همانطور که انتظار می رفت؛ تصمیات دستوری بانک مرکزی برای حمایت از بازار سرمایه، جز تنفسی مصنوعی، اثری موثر و محسوسی بر بازار نداشت. تقریبا از سال۱۳۹۹ هر نوع حمایت دولت ها از بورس در قالب تقویت صندوق های حمایت از بازار یا تقویت صنایع بزرگ، بهجای ابجاد ثبات در بورس، نتیجه ای جز دوپینگ بازار و پر کردن جیب حقوقی ها و شرکت ها بزرگ نداشت است.
در سه تصمیم اخیر بانک مرکزی نیز همین نتیجه حکمفرما شد. البته با این تفاوت که یکی از مصوبات که امکان واردات در ازای صادرات صنایع فلزی، فلزات رنگی و سایر شرکتهای هم گروه را با نرخ توافقی مجاز اعلام می کند، تاثیری فراتر از بازار سرمایه دارد.
این مصوبه از یک سو منجر به افزایش تورم می گردد؛ چراکه ارز حاصل از صادرات این صنایع که قبلا با نرخ نیما تسویه می شد، اکنون با نرخ توافقی تسویه می شود.
و از سوی دیگر منجر به افزایش توسعه صنعت و صنایع فولاد و فلزات رنگی اساسی می گردد. البته این در شرایطی است که مشکل اصلی و "اولویتدار" صنعت و صنایع فلزی در برهه کنونی، دیپلوماسی اقتصادی برای صادرات می باشد. چرا که که صادرات این صنایع در ۵ماه نخست ۲۰درصد نسبت به سال گذشته قبل کمتر شده و ایران در حال از دست دادن مشتریان خود در شرق آسیا است.
جمعبندی اینکه، چنین مصوباتی به جای اینکه بیشتر به نفع بورس و مردم باشد، هزینه ای از ملت برای پر کردم حساب شرکت های بزرگ است.
@tahlileghtesadi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
چنانچه می خواهد بدانید بانک ها چگونه موجب افزایش نقدینگی در بستر قوانین بانکی می شوند، این ۱۴۰ثانیه را تماشا فرمایید.
@tahlileghtesadi