کانال تحلیلی سیاسی صراط
قمار روی الاغ از ترس فیل!
.
✍ داود مدرسی یان
برخی تحلیلگران در مقایسه دموکراتها و جمهوریخواهان آمریکا و بالتبع مقایسه ترامپ و کاملا هریس، دچار سطحینگری و تحلیلهایی فوتبالی شدهاند که تیم الف برای منطقه خاورمیانه و ایران بهتر است یا تیم ب؛
این سطحینگری و دلبستگی به الاغها ناشی از چیست؟
الاغ آبی نماد انتخاباتی دموکراتها و فیل قرمز هم نشانه جمهوریخواهان است.اینکه برخی بین اوباما و بوش، بین بایدن و ترامپ یا بین ترامپ و هریس، فکر میکنند الاغها قابل تعامل بوده و به دموکراتها در صلحجویی یا کاهش تحریمها و جنگها امیدوارترند، ناشی از بیاطلاعی از تاریخ است!
واقعیت این است که بیشترین جنگهای آمریکا و چه بسا خونینترین جنگها درزمان حاکمیت دموکراتها بوده؛ از حضور آمریکا در جنگ جهانی اول توسط ویلسون تا جنگ ویتنام، جنگ کره و بحران هستهای کوبا، قریب ۴۰ جنگ خونین توسط دموکراتها راهاندازی شده یاادامه پیدا کرده است!
نسبت به ایران نیز هیچوقت سیاست خارجی آمریکا در زمان این دو حزب تغییر جدی نداشته و بیشترین تحریمها و تهدیدهای ایران هم در زمان دموکراتها بوده!واقعیت این است که سیاست خارجی و رفتار بینالمللی آمریکا، برمبنای فیل و الاغ نیست؛ این رفتار و سیاست استکباری و زورگویی همواره ثابت است و تغییرناپذیر!
شناخت دقیق از تاریخ آمریکا و جنگهایی که در جهان بوسیله این کشور، مستقیم یا نیابتی شکل گرفته، مشخص میکند که این دو حزب در بحث رئالیسم تهاجمی اشتراک دارند و هیچ تفاوتی بینشان نیست!
اما متاسفانه برخی در کشور ما از آمدن فیلها نگران بوده ودلبسته الاغها شدهاند!
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
چرا گالانت برکنار شد ؟
✍علیرضا تقوی_نیا
1️⃣ نتانیاهو گالانت را رقیب خود می دانست زیرا او نفر دوم حزب لیکود بود ؛ گالانت همواره آرزوی برکناری نتانیاهو را داشت تا جایگزین او شود.
🔸️حتی در اوج اعتراضات به اصلاحات قضایی نتانیاهو ، گالانت علنا به این اصلاحات انتقاد کرد و برکنار شد ، اما با فشار مردمی بازگشت.
2️⃣ برکناری وزیر دفاع آن هم حین جنگ نشانه ای از شکست راهبردی اسرائیل در مدیریت نبردهای اخیر است؛ زیرا وزیر دفاع اسرائیل عملا بعد از نخست وزیر بیشترین قدرت نظامی را دارد و تعیین کننده سیاست های جنگی است .
3️⃣ گالانت در روزهای اخیر مواضعی گرفت که نشانه ضعف بود ؛ از جمله عقب نشینی از جنگ با لبنان و آزادسازی اسرای اسرائیلی بدون جنگ که به اذعان او نیازمند تصمیمات سخت خواهد بود ؛ این گفته ها کاملا با مواضع نتانیاهو تضاد داشت و مشخص بود که از موضع وزیر خود ناراضی است اما این که او را در چنین شرایط حساسی برکنار کند، از بحرانی شدن اختلافات در میان سران رژیم صهیونیستی حکایت دارد.
4️⃣ بعید است چهره های با سابقه ارتش اسرائیل از این تصمیم نتانیاهو حمایت کنند زیرا وی سابقه زیادی در ارتش ندارد و راهبردهای سیاسی خود را از طریق ارتش دنبال می کند ؛ اما گالانت فردی بود که عمرش را در ارتش رژیم گذارنده و قطعا تصمیماتش مشروعیت بیشتری در بین نظامیان داشت.
5️⃣ یسرائیل کاتص مطیع تر و فرمانبردار تر از گالانت به حساب می آید اما سوال اینست که نتانیاهو با این دست فرمان تا کجا می تواند پیش برود و بقیه را نادیده بگیرد ؟
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
آمریکا!
✍امیر حسین ثابتی
کسانی که هنوز خوش خیالانه تصور میکنند پیروزی هریس دموکرات در انتخابات امریکا، بهتر از ترامپ جمهوری خواه است فراموش نکنند که:
وقتی بایدن دموکرات رئیس جمهور شد قیمت دلار ۲۳ هزار تومان بود و امروز حدود ۷۰ هزار تومان. تحریمها نیز در همین ۴ سال که دموکراتها در کاخ سفید بودند بیشتر شد.
و در دوره بایدن دموکرات بود که رژیم صهیونیستی بیشترین تسلیحات نظامی و حمایتهای سیاسی_ امنیتی برای ترور سید حسن نصرالله، اسماعیل هنیه و یحیی سنوار را دریافت کرد و بزرگترین قتل عام را در منطقه به راه انداخت. چالش ایران با امریکا و اسرائیل تشدید خواهد شد چه با ترامپ و چه با هریس.
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
.
صبح در توییتر به شوخی نوشتم:
«به لحظات ترامپ کاسبه میشه باهاش بست نزدیک میشیم»
عصر رسانهها از قول جناب عبدالعلیزاده، رییس ستاد آقای پزشکیان نوشتند:
«با ترامپ احتمال رفع تحریمها بیشتر است. ترامپ تاجر است و ما هم خوب زبان تجارت را میفهمیم.»
اینکه سیاستورزی در ایران با شوخیهای توییتری مو نمیزند یک درد است و اینکه نسخههای تصمیمگیران انقدر تکراری است که میشود حدس است زد قرار است از کدام سوراخ دوباره گزیده شویم، دردی دیگر.
✍محمدرضا شهبازی
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
چرا عملا فقط نتانیاهو این درگیری را «وجودی» می بیند؟!
✍علیرضا کمیلی
کسی که خیلی واضح نشان داده که درگیری پس از طوفان الاقصی را براستی یک جنگ وجودی و سرنوشت ساز می بیند شخص «نتانیاهو» است! وی با عبور از همه خط قرمزها و زدن هنیه در تهران و سید در بیروت آن را به اوج خود رساند و ثابت کرد معادلات ذهنی ما باید تغییر کنند.
گرچه رهبری انقلاب در دیدار نبیه بری همین تعبیر جنگ وجودی را کردند ولی من نشانه های این درک را در بدنه مدیران کشور و حتی نیروهای نظامی و امنیتی مان نمیبینم!
چرا؟
چون هنوز وسط این جنگ مهم که غزه در حال از دست رفتن است، عده ای از تمایل به اصلاح روابط با مصر می گویند!
رویایی که پنج دهه است محقق نشده و حالا هم به جایی نخواهد رسید! حال آنکه باید اینک روی مصر فشارهای مختلف میدانی بیاید تا اثر مستقیم آن را روی تصمیمات آمریکا و رژیم موقت شاهد باشیم!
اردن نیز از همین زمره می باشد و کاملا بدون تحرک رها شده است! حال آنکه هر اقدامی در اردن اثر مستقیم بر غزه دارد.
نقطه دیگر، امارات متحده عربی بعنوان کشوری کوچک و ضربه پذیر است که با وقاحت تمام در حال خدمت رسانی به رژیم موقت است و کشتی های شرکت زیم دایما در حال تردد میان رژیم و امارات هستند و کسی هم متعرض آنان نمی شود!
آقایان! جواب خدا را نخواهید داد اگر امروز کوتاهی کنید چون فردا خیلی دیر است!
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
مسئله اصلی جنگ است
✍سید حامد ترابی
از علی علیزاده کلیپی چند دقیقه منتشر شده در باب روی کارآمدن #ترامپ و نیاز به جدی گرفتن مبارزه با #تحریم و....کلیپی که در آن علیزاده بسیاری از مسئولان کشور را به دلیل جدی نبودن در جنگ اقتصادی و...مواخذه میکند. این صحبتها با واکنشهای بسیاری رو به رو شده. به نظرم رسید در باب این صحبتها چند نکته بگویم:
⭕️ اولین نکته این است که متاسفانه آقای علیزاده در تحلیل روی کار آمدن ترامپ از زاویه تحریمها همان اشتباهی را میکند که جواد ظریف انجام میدهد. واقعیت فنی و میدانی تحریمها این است که تحریمهایی که پیش از این به صورت حداکثری در دوران ترامپ اعمال شد توسط #بایدن ادامه یافت و اکنون نیز از این زاویه تغییر فوقالعادهای رخ نداده.
✔️ اما مسئله اصلی که در هیاهوی لحن تند و خطای تحلیلی اول در بزرگنمایی ترامپ گم شد اما حرف دقیقی است، جدی گرفته نشدن جنگ ما با آمریکا است. موضوعی که الزاما ربطی به ترامپ هم ندارد. قبلا و در گفتگوهای متعدد نوشته و گفتهام که ایراد ما این است که جنگ با دشمن را مخفی و حتی انکار میکنیم. اشتباه بزرگی که در #جنگ_اقتصادی انجام دادیم و به جای رو به رو کردن مردم با واقعیت آن و راهحلهای مبارزه با آن، جنگ اقتصادی را به دلایلی بعضاً با توجیه در ظاهر صحیح و بعضاً بدون توجیه از جمله نظام منافع، غربزدگی، عدم اعتماد به مردم، محافظهکاری رسانهای و...منکر شدیم. این موضوع باعث شد مبارزه جدی با تحریم انجام ندهیم و در مقابل اثرات اجتماعی آن راه حل اعتماد به دشمن را انتخاب کردیم. راهحلی که از قبل و براساس تجربه تاریخی مشخص بود بیهوده است و خیلی زود هم منجر به فشار بیشتر شد. اما تلخی ماجرا این است که اکنون نیز نه جنگ اقتصادی و نه جنگ همهجانبهای که بعد از طوفانالاقصی درگیر شدهایم را جدی نگرفتیم و همچنان در بر همان پاشنه کوچکانگاری و انکار میچرخد.
✅ بنابراین فرای حواشی و برخی تحلیلهای غلط ارائه شده اصلِ موضوعِ نادیده گرفتن جنگ در کشور یک معظل است. جنگ نیاز به گارد جنگی و تدبیر متناسب دارد نه انکار و کوچکانگاری.
‼️البته و متاسفانه آقای علیزاده این حرفها را بعضاً با برخی تقابلهای بیهوده و بعضاً شخصی در حاشیه برده. مثلا دیدم وقتی که فرزند آن منبری مشهور که خوب حداقل به نظر من این جنگ را فهم نکرده است، به او نقد کرده آقای علیزاده به جای نقد فکری نسبت خویشاوندی آن فرد با فلانی را پیش کشیده. اتفاقی که نه اخلاقی است نه در صورت تایید چیزی را ثابت میکند، نسبت خویشاوندی با کسی که اشتباهی دارد فقط در صورت تایید آن رفتار اثباتکننده است ولاغیر. وگرنه چه بسیار نزدیکانی که از نظر فکر از هم دور هستند.
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
دام ترامپ قبل از تحلیف!
✍صابر_گل_عنبری
شب انتخابات آمریکا طی یادداشتی به اهمیت و حساسیت دو ماه و نیم پیشرو از روز بعد از این انتخابات تا 20 ژانویه روز تحلیف رئیس جمهور منتخب این کشور پرداختم و یکی از سناریوهای مطرح شده هم چراغ سبز ترامپ به نتانیاهو برای تمام کردن کارهای ناتمام خود قبل از به قدرت رسیدن او بود.
امروز هم مایک اوانس از مشاوران اوانجلیست ترامپ به روزنامه اسرائیلی یدیعوت احرونوت گفته است که رئیس جمهور جدید آمریکا دوست دارد که اسرائیل کار خود را تا 20 ژانویه تمام کند؛ هم حماس و حزبالله را نابود و هم به تاسیسات نفتی ایران برای فروپاشی اقتصاد آن حمله کند.
اوانس گفته است که پنجره فرصت برای اسرائیل فقط تا ژانویه باز است.
پرواضح است که حماس و حزبالله چنان که در این 13 ماه جنگ تمامعیار نابود نشدند، در این مدت کوتاه هم این اتفاق نمیافتد، اما یک روی دیگر چراغ سبز ترامپ برای اقدام علیه ایران در این دو ماه و نیم، نه فقط باز گذاشتن دست نتانیاهو برای انجام امور ناتمام خود، بلکه با هدف چالشآفرینی جدی برای دولت بایدن است. به این معنا که بایدن و دولتش درگیر تنشی بزرگ در خاورمیانه در مقابل ایران شود.
هیچ بعید نیست که هدف دیگر ترامپ فراهم شدن شرایطی برای نمایش چهرهای صلحطلب از خود پس از 20 ژانویه با توقف جنگها و تنشها پس از ورود آن به فاز خطرناکش باشد.
البته رویکرد ترامپ نه راهاندازی جنگ در دوره خود بلکه همچنان فشار سیاسی و اقتصادی است و از این رو هم تمایلی به ادامه جنگ پس از تحلیف خود ندارد و این چیزی نیست که نتانیاهو میخواهد.
در این زمینه ایتمار ایخنر خبرنگار سیاسی روزنامه اسرائیلی یدیعوت احرونوت امروز نوشت که ترامپ دیگر در معذوریت آرای اوانجلیستها نیست و حتی برای به دست آوردن جایزه صلح نوبل ممکن است نتانیاهو را هم قربانی کند!
روزنامه چپی هاآرتص نیز امروز طی مقالهای به قلم نداو تامیز ضمن تاختن به ترامپ از راستگرایان خواسته است زیاد هم خوشحال نباشند؛ چون اگر نتانیاهو در چهار سال آینده مطابق میل ترامپ عمل نکند، بهای آن را پرداخت خواهد کرد.
اما اگر ترامپ بخواهد در این دو ماه و نیم پیشرو از کیسه دولت بایدن خرج کند و فشار به ایران در این مدت وارد مرحله تازهای شود، هدف دیگر او میتواند خلق شرایطی در مقابل ایران باشد تا از نگاه او از هم اکنون بستر برای کسب امتیازات کلانی از تهران از موضع قدرت در میز مذاکرات آینده فراهم شود.
اما به احتمال زیاد دولت بایدن متوجه این رویکرد و دام ترامپ هست و بعید است که در این مدت باقیمانده بخواهد خود را درگیر جنگی گسترده در منطقه کند و از این رو ترجیحا تلاش خود را خواهد کرد که نتانیاهو را مهار کند و این اتفاق نیفتد؛ مگر این که تحول میدانی ناخواستهای رخ دهد.
اما خود نتانیاهو نیز بر خلاف تصورات زیاد اهل ریسک نیست و تا زمانی که حمایت و ورود آمریکا در هر جنگی علیه ایران را از قبل تضمین نکند، آتش جنگی منطقهای را شعلهور نمیکند.
در کنار آن هم برخی ناظران بعید نمیدانند که بایدن در این دو ماه بر نتانیاهو برای رسیدن به توافق فشار جدی وارد آورد؛ اما چه بسا بیبی ترجیح دهد که این امتیاز را به ترامپ بدهد تا مورد خشم او واقع نشود و نه بایدن.
با این حال باید دید بخش فراحزبی قدرت و به عبارتی دیگر «دولت پنهان» در آمریکا (از لابیها گرفته تا ..) چه میخواهد و در این مدت تا روز تحلیف به دنبال چیست.
در کل، منطقه در دو ماه و نیم پیشرو ظرفیت تحولات سترگی در جهت توقف و یا تشدید و گسترش جنگ دارد.
فعلا باید دید نتانیاهو با بازگشت ترامپ چه نوع بهرهبرداری از این وضع با چراغ سبز او میکند و تا کجا پیش میرود و بایدن نیز این دو ماه و چند روز را چگونه مدیریت میکند. آیا در دام نقشه احتمالی ترامپ و نتانیاهو میافتد و با آن همراهی میکند یا در مقابل آن میایستد و همچنین ایران به چه شکلی و در چه سطحی تهدیدهای خود برای پاسخ به اسرائیل را عملی خواهد کرد.
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
تمام بایسته های یک رویارویی سرنوشت ساز
✍دکتر مجتبی صدیقی
1⃣ در رابطه با #اسرائیل و اهم مسائل منطقه، هیچ تفاوت چشمگیری در رویکردهای #دموکرات و #جمهوری_خواه وجود ندارد و عمده تفاوتها فقط در جزئیات قابل مشاهده است.
2⃣ حتی اگر نامزد #دموکراتها رئیس جمهور آمریکا شده بود، وضعیت #حمایت کاخ سفید از #دولت_صهیون، تفاوت جدی با دوران #ترامپ نداشت. در لایه های زیرین و پنهان جریان دمکرات نیز رگه هایی از #نگاه_های_آخرالزمانی در رابطه با رژیم صهیونی وجود دارد.
3⃣ بین ما و اشغالگران صهیونیستی در منطقه یک #رویارویی_بی_بازگشت شکل گرفته است که هیچ اتفاقی جز نابودی یک طرف درگیری به این تقابل خاتمه نخواهد داد و پیروزی ما یک وعده حتمی الهی است. راه حل های سیاسی و #مذاکرات و بازی های #دیپلماتیک چیزی از اصل این مبارزه را تغییر نخواهد داد فقط زمینه را برای #کلاهبرداری و #فريب بیشتر طرف غربی فراهم خواهد کرد.
4⃣ ما در جبهه داخلی مجبوریم سطحی از #وفاق را با مخالفان و منتقدان و با پذیرش بخشی از مطالبات آنها در حوزه های سیاسی و اجتماعی پذیرا شویم تا #زمینه برای #تقابل با دشمن بیرونی فراهم شود. سعی کنید برخی تغییرات در سیاست های داخلی نظام را از این منظر تحلیل کنید. البته مفهوم این حرف کوتاه آمدن از اصول نیست. قدیم که دانش آموز بودم یک سنتی در میان مدیران مدارس بود که برای مدیریت بهتر مدرسه، بچه های شلوغ کلاس را به عنوان #مبصر کلاس می گماردند!
5⃣ از منظر دو سوی میدان، تنها یک #متغیر است که آینده معادلات را شکل خواهد داد و آن هم #میدان و #خروجی حاصل از آن است و لاغیر. سایر متغیرها نقش فرعی دارند و بنابراین آن طرفی برنده است که در میدان بیشتر، #مستحکمتر و قوی تر بماند!
6⃣ این بار تحلیل ناقص و #محاسبه_نادرست ما منتج به ضرر نخواهد شد بلکه #شکست_بزرگ_تاریخی را رقم خواهد زد بنابراین حفظ #هوشیاری، فریب نخوردن از بازی های پیچیده طرف مقابل و #پادوهای_داخلی آن یک اصل اساسی در عدم شکست در این رویارویی است. جریان #اصلاحات و #ادراک_سازی مستمر و موذیانه رسانه های آن، بخشی از این #پازل_فريب سیاسی جبهه مقابل است.
7⃣ تبلیغ سنگین رسانه های اصلاحاتی در #سیاسی_نمایی #کنشهای_عملیاتی آینده دولت ترامپ یکی از خیانت های #شکست_آفرین برای کشور است که در این شرایط حساس سرنوشت ساز ایران را به سمت #سیاه_چاله هایی همچون، #معامله_بزرگ منطقه ای، #راهکار_سیاسی، #عدم_تصاعد_تنش، نیفتادن در #تله_تنش و #جنگ_فراگیر سوق می دهد و در نهایت #حسرت_تاریخی خواهد ساخت.
8⃣ #جریان_انقلابی و دلسوز ایران چند #کارویژه را باید توأمان عملیاتی سازد تا ان شاءالله پیروزی حاصل گردد؛
▪️#روشنگری و تبیین واقعیاتی که ذکر شد
▪️ایجاد #شور و نشاط مبارزه با تعمیق نگاه ملی و ایدئولوژیک
▪️تسریع، گسترش و تعمیق حمایت مادی و معنوی از مقاومت و آسیب دیدگان اجتماعی آن
▪️#مطالبه مستمر اجتماعی از حاکمیت در مسیر #استمرار_مقاومت و تشدید ضربه به رژیم
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
هدایت شده از گاه نویس// یداله یاسینی
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
فتامل❗️
صحبتهای بی سابقه مقام معظم رهبری در مورد جانشینی بعد از خودش در جمع اعضای مجلس خبرگان
🎙 حجتالاسلام حیدری کاشانی
#همراه_با_تحلیل // یداله یاسینی 👇
@hamraah_batahlil
22 کتابی که برای جهاد اقتصادی باید بخوانید
✍سید یاسر جبرائیلی
سالهاست که نائب امام زمان(عج) شعار سال را اقتصادی انتخاب میکنند. اما سالهاست که ایشان از وضعیت اقتصاد گلهمند هستند...
ریشه این وضعیت، در حاکم بودن تفکرات غلط و اجرا شدن برنامههای غلط اقتصادی در کشور است که عدهای قلیل را به ثروتهای افسانهای میرساند و اکثریت مردم را روز به روز فقیرتر میکند.
حضرت آقا در جایی میفرمایند «هر تلاش خوب و بجایی، جهاد نیست. جهاد یعنی تلاش برای هدفگیری دشمن، و در هر زمان باید عرصه جهاد را به درستی تشخیص داد».
امروز یک سوال اساسی که بچههای ولایی و انقلابی باید از خود بپرسند این است که در زمان حاضر، «عرصه جهاد» چیست؟ در این عرصه «دشمن» کیست؟
اگر این فرمایش رهبر حکیم انقلاب اسلامی را بپذیریم که امروز، مسئله اول کشور اقتصاد است، باید آستینها را برای جهاد بالا بزنیم. باید در عرصه اقتصاد، «دشمن» را هدف بگیریم؛ وگرنه در اصلیترین مسئله کشور، جزو مجاهدین نیستیم. و اگر در این جهت مجاهدت نکنیم، هیچ تفاوتی با آنانکه در جریان جنگ تحمیلی، در دسته قاعدین قرار گرفتند، نداریم.
اما آیا میشود بدون شناخت دشمن، او را هدف گرفت؟ هرگز! باید برای جهاد، هم خط امام را شناخت و هم خط دشمن را. اگر امام را بشناسیم اما دشمن را نشناسیم، چه بسا، فی سبیل الله، سنگر دشمن را در جبهه خودی بپا کنیم!
این است که یک جوان مومن انقلابی، باید در عرصه اقتصاد، مجاهدت کند؛ و این مجاهدت، بدون دشمنشناسی محال است.
مجموعه کتابهای زیر را میتوان «مجموعه امام شناسی و دشمنشناسی» اقتصادی دانست. به همین ترتیبی که در ادامه میآید، کتابها را تهیه و به صورت جمعی یا فردی مطالعه کنید. سپس اخبار کشور را دنبال کنید و ببینید نسخههای دشمن، در حال اجرا در کدام بخش است و دشمن را هدف بگیرید. امروز، در عرصه جنگ اقتصادی، هیچ کاری مهمتر و موثرتر از تبیین نقشه دشمن نیست. آگاه شوید و آگاهی ببخشید.
1- دکترین شوک؛ نوشته نائومی کلاین
2- اقتصاد ایران در دوره تعدیل ساختاری؛ نوشته فرشاد مومنی
3- اقتصاد سیاسی جمهوری اسلامی؛ بهمن احمدی امویی
4- طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن؛ حضرت آیتالله خامنهای
5- جزوه اندیشه اقتصادی حضرت آیتالله خامنهای
6- 23 نکته مکتوم سرمایهداری؛ ها جون چانگ
7- نیکوکاران نابکار؛ ها جون چانگ
8- تاریخچه مختصر نئولیبرالیسم؛ دیوید هاروی
9- چین چگونه از شوکدرمانی گریخت؟؛ ایزابلا وبر
10- سرمایهداری و آزادی؛ میلتون فریدمن
11- عدالت؛ مایکل سندل
12- دولت و بازار؛ سید یاسر جبرائیلی
13- قدرت و پیشرفت؛ سید یاسر جبرائیلی
14- لیبرالیسم؛ لودویگ فون میزس
15- راه بردگی؛ فریدریش هایک
16- در سنگر آزادی؛ فریدریش هایک
17- لیبرالیسم غرب؛ ظهور و سقوط؛ آنتونی آربلاستر
18- هویت؛ فرانسیس فوکویاما
19- لیبرالیسم و انتقادات وارد بر آن؛ فرانسیس فوکویاما
20- بهای نابرابر؛ جوزف استیگلیتز
21- سرمایه در قرن بیست و یکم؛ توماس پیکتی
22- هنر تحریمها؛ ریچارد نفیو
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
#بسیار_مهم
دیروز برخی از تجزیهطلبان تحت عنوان "دیدار با اقوام ایرانی!" با مسعود پزشکیان دیدار کردند.
▪️نکته جالب اینکه گرایشات تجزیه طلبانهی این افراد به راحتی از طریق یک سرچ ساده قابل دسترس است!
▪️عجیب است که "حراست نهاد ریاست جمهوری"، "مسئول دفتر رئیس جمهور" و ... از این گافِ بزرگ بیخبر بودند!
▪️یکی از مسائلی که دغدغهیِ برخی دستگاهها بابت ثبت نام پزشکیان در انتخاباتهای ریاست جمهوری از گذشتهی دور بوده، احتمالِ روحیههای قومیت گرایانهی وی است!
▪️سیامک کوشی یکی از این افرادیست که متاسفانه گرایشات تجزیه طلبانه او بسیار آشکار بوده و دیروز نیز در نشست با رییس جمهور حضور داشته و بدتر از همه آنکه "مهدی پزشکیان" (فرزند دوم رئیس دولت) نیز برخی از پُستهای مسالهدارِ وی (سیامک کوشی) در اینستاگرام را لایک کرده است!
▪️در مطلبی که برای "لغو شدن سفر پزشکیان به جمهوری آذربایجان" نوشته بودم، تاکید کردم که استفاده از علاقهیِ وافِر پزشکیان به آذری زبانها و مصاحبه به زبان آذری در باکو، یکی از دلایلی بود که پزشکیان را مجاب کرده بودند که به سفر "ضد امنیتی _حیثتی" جمهوری آذربایجان برود!
پزشکیان نباید فراموش کند که رییسِ دولت ایرانِ ۸۵ میلیون نفری با قومیتهای مختلف است!
✍علی_قلهکی
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
در سیستان و بلوچستان چه خبر هست؟
✍ مهدی جهان تیغی
در روزهای اخیر، هر چند ساعت یکبار خبری از ضربات سنگین به تروریستهای جنوب شرق منتشر میشود و البته در کنارش خبر شهادت نیروهای نظامی نیز همانند همیشه تلخ و البته یادآور بهای تأمین امنیت در سیستان و بلوچستان است. اما چه اتفاقی در جنوب شرق در حال رقمخوردن هست؟
واقعیت این است که این روزها تروریسم تکفیری در سیستان و بلوچستان بنبست سیاسی و اجتماعی و حتی مذهبی کمسابقهای را تجربه میکند. در کنار این بنبستها، بر خلاف برآوردهای خود، ضربات سنگین نظامی هم متحمل شده، دهها عضو و چندین فرمانده ارشد خود را در این چند روز ازدستداده است. توسط جنگندههای پاکستانی بمباران شده، دقیق هم مورد هدف قرار گرفته، اشراف اطلاعاتی، اینک تبدیل به عملیاتها و ضربات سنگین شده هست. در کنار مرزها تروریستها احساس تنهایی میکنند، تصورشان این بود که فشار مستقیم آمریکاییها به نمایندگی از صهیونیستها، دولت پاکستان را نسبت به آنها بیتفاوت کرده و همچنان میتوانند در آنسو مرزها، در پایگاه امن ادامه حیات داشته باشند.
جریان تروریسم که مدتها است نتوانسته از مردم بلوچ یارگیری مؤثری داشته باشد، اینک نیرویهای غیرایرانی اجیر شده زیادی را هم در حال ازدستدادن هست. ذخایر تسلیحاتی تروریستها آسیب جدی دیده است. اطلاعات خوبی را تروریستهای دستگیر شده از مابقی تروریستها دادهاند و آثار آن در آینده بیشتر خود را نشان میدهد. جریان ترور و تکفیر در دو سال گذشته، تصور میکرد که با هر عملیات در سیستان و بلوچستان میتواند سرمایه اجتماعی کسب کند و یا حداقل امواج اعتراضی را به سمت خشونت و جنگ خیابانی بکشاند. اینک مردم بلوچ بعد از عبور از فتنهها و شبههافکنیها، در داخل نظام سیاسی احساس سهم و پیروزی سیاسی دارند و تروریستها را هم مانع ادامه برآوردهشدن مطالبات اجتماعی، اقتصادی و سیاسی خود در ماههای آینده میدانند. در این شرایط تروریستهای عصبانی اول از خود مردم بلوچ و اهلسنت انتقام گرفتند.
اجرای عملیات اخیر بهشهادترساندن پنج نیروی بلوچ و اهلسنت مدافع امنیت در جنوب شرق را باید از این منظر هم دید.
حجم مبارزه این روزها علیه تروریسم در سیستان و بلوچستان، برای آنان که از نزدیک حوادث را قبل از این دنبال میکردند، کمسابقه و امیدوارکننده هست. این مسیر باقدرت باید ادامه پیدا کند و تا رسیدن به نتایج بزرگتر نباید متوقف شود، گرچه مبارزه سختی در میدان در حال اتفاق هست و داغ شهیدان سنگین، ولی روزهای سرنوشتساز منطقه است و راه را باید باقدرت ادامه داد. مهم است که بدانیم جریان تروریسم در انفعال است و ضربات هرازگاه او هر چند تلخ هست ولی نشانههای عمیق بودن جراحات وارده اخیر هست. سرمایه اسرائیل در این ساعات در جنوب شرق مورد هدف نیروهای امنیتی و نظامی ایران قرار دارد، راهی جز این نیست که سرمایه و نیروی کار آنها را باید نابود کرد و کاری که حاجقاسم در دهه هفتاد در مبارزه با اشرار جنوب شرق کرد را باید با همان اقتدار و با همان تدبیر این روزها باید دوباره تکرار کرد. شکی نیست که هر ضربه این روزها به تروریستهای تکفیری جنوب شرق مثل این است که یک نیروی ارتش اسرائیل را به درک واصل کردهایم.
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
اجلاس ریاض در طلیعه بازگشت ترامپ!
✍صابر گل_عنبری
اجلاس اخیر سران دول عربی و اسلامی در ریاض برای بررسی جنگ غزه و لبنان یک حاضرِ ساکت و دو غایب بزرگ داشت؛ اولی امیر قطر که بر خلاف گذشته، سخنرانی نکرد و این رفتار او هم احتمالا اعتراضی به نبود ارادهای جمعی و به خاطر نداشتن امیدی به نتیجهبخشی اجلاس در امتداد تعلیق وساطت میان طرفین جنگ باشد.
اما دو غایب اجلاس یکی محمد بن زاید رئیس امارات که عدم حضورش نشانگر تداوم تنش و اختلافات اعلام نشده او با بن سلمان است و با بازگشت ترامپ به قدرت و نظر به روابط خاصش با هر دو به ویژه ولیعهد عربستان باید دید دو نفر را آشتی میدهد یا تنش را عمیقتر میکند.
غایب دیگر هم رئیس جمهور ایران بود که دلیل آن «تراکم امور اجرایی» عنوان شد، اما احتمالا به نگرانی حاکمیت از وجود اهدافی مخالف سیاست منطقهای ایران برگردد.
اکثر رهبران عرب و مسلمان در این نشست خطابههایی تندتر از قبل علیه اسرائیل ایراد کردند؛ تا جایی که برخی رسانهها و تحلیلگران اسرائیلی هم نسبت به سخنان بن سلمان اظهار تعجب کردند. ولیعهد عربستان در نطق خود با لحنی تند از نسلکشی در غزه و ضرورت توقف آن گفت و دوباره حمله به ایران را محکوم کرد.
قبل از بیان دلالت و اهمیت احتمالی این نطقها در این مقطع زمانی جا دارد به موضع این کشورها در یک سال جنگ غزه گریزی زد.
ناگفته پیداست که اسرائیل با حمایت همه جانبه آمریکا و در سایه «بیعملی» و «نبود کنش جمعی موثر» عربی و اسلامی، دست خود را کاملا برای تداوم جنگ و نسل کشی بیسابقه در غزه در طول 400 روز گذشته باز دید.
منظور از این کنش هم ورود این کشورها به جنگ با اسرائیل نیست، بلکه دستکم با داشتن لابیهای متنفذ و قوی در آمریکا میتوانستند اجازه ندهند بحران انسانی عمیق در غزه وارد این مرحله شود.
اتخاذ این رویکرد به ویژه از سوی مصر، عربستان، امارات و اردن محصول سه عامل بود:
نخست نوعی همذاتپنداری با هدف نابودی حماس به عنوان آخرین پایگاه حکمرانی اسلام سیاسی سنی.
عامل دوم نیز نگاه به این جنگ و سرنوشت آن از دریچه تقابل منطقهای با ایران بود. شکاف و تنش در منطقه به ویژه در یک دهه اخیر میان ایران و این کشورها چنان عمیق شد که این بازیگران به ویژه عربستان و امارات در کنار عوامل دخیل دیگر به عادیسازی و تقویت روابط با اسرائیل به عنوان یک مولفه موازنهساز در مقابل ایران مینگریستند و به تبع آن، شکست و تضعیف اسرائیل را به معنای تقویت ایران میپنداشتند.
عامل سوم هم این که اساسا این کشورها به دلایل دیگری همچون ارتباط و نزدیکی به کانونهای قدرت به ویژه در آمریکا و لابی اسرائیلی از مدتها پیش با عبور از عامل فلسطین و خوانشی دیگر نسبت به منطقه مسیری متفاوت از قبل را انتخاب کرده و بر توسعه اقتصادی و غیره متمرکز شدند. مولود آن هم خروج مناقشه فلسطین از دستور کار سیاست خارجی این کشورها و جایگزین شدن عادیسازی روابط با اسرائیل بود. فراموشی این مناقشه خود یکی از عوامل پیشران حمله هفتم اکتبر حماس شد.
اما اهمیت تندتر شدن خطابههای «بیعمل» رهبران عرب در این نیست که به زودی کنشی جمعی علیه اسرائیل شکل میگیرد، بلکه در آنجاست که مساله فلسطین دستکم در بعد اعلامی دوباره به متن سیاستهای عربی بازگشته است.
این در حالی است که تا قبل از هفتم اکتبر 2023 نه کسی از تشکیل کشور فلسطین سخن میگفت و نه یادی از مناقشه فلسطین میکرد و اولویت، عادیسازی بدون پیششرط با اسرائیل بود.
واقعیت این که هر چه جنگ غزه طولانیتر شد نه تنها فرصت تمام کردن آن با تحقق اهداف ممکنتر نشد، بلکه پیامدهای زیانبار آن در منطقه و جهان برای اسرائیل بیشتر شد؛ به گونهای که دیگر تحمل این بحران انسانی نه تنها برای افکار عمومی جهانی بلکه حتی متحدان اسرائیل و کشورهای منطقه نیز دشوار شده است؛ گرچه هنوز این نگاه به دلایلی وارد فاز اقدام عملی نشده است.
در کنار آن نیز برخی بازیگران «تا حدودی» نگران اهداف واقعی راستگرایان اسرائیل در منطقه شدهاند؛ به نحوی که بن فرحان پس از اجلاس گفت که اهداف جنگ فراتر از تضمین امنیت اسرائیل است.
اهمیت دیگر خطابههای این نشست، این است که پس از پیروزی ترامپ ایراد میشود که دستور کار اصلی او در منطقه تکمیل پروژه توافق ابراهیم است که در دور نخست ریاست جمهوری ترامپ آن را به «رایگان» پیش برد. اما این «خطابههای خشمگین» و پرپسامد شدن درخواستها برای توقف جنگ و تشکیل کشور فلسطین (در اراضی 1976) "میتواند" برآیند ادراک جدیدی در ذهنیت بازیگران کلیدی منطقه باشد که این پروژه در دور دوم ریاست جمهوری ترامپ نباید «مجانی» و با دور زدن فلسطین پیش برود.
همین خود "میتواند" لابیگری جدیدی با ترامپ در آینده از جانب متحدان عرب آن رقم زند و در متفاوت ظاهر شدن او در دور دوم ریاست جمهوری خود در منطقه کمک کند.
@tahlilisiyasiseraat
هدایت شده از گاه نویس// یداله یاسینی
#بسیار_مهم
سخنگوی وزارت امور خارجه از سفر«لاریجانی» مشاور ارشد رهبر معظم انقلاب و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام به سوریه خبر داد.
پ.ن: به نظر با توجه به فشار های سنگین به طرفداران مقاومت در سوریه و اوضاع نامناسب در این کشور، احتمالاً لاریجانی ماموریت دارد تا برای آرام کردن اوضاع و اقناع منتقدان سیاسی اقدام نماید!
#همراه_با_تحلیل // یداله یاسینی 👇
@hamraah_batahlil
بشارتهای امام خامنه ای و تحلیل نهایی نتیجه نبرد با اسرائیل
✍میراحمدرضا حاجتی
🔸ورود حزب الله به مرحله جدید تهاجمی
1⃣ در حالیکه جبهه متحد کفر، با هدف نابودی و یا تسلیم مقاومت مجوز جنایات بی حد و حصر صهیونیستها در نوار غزه و جنوب لبنان را صادر کرد، شواهد موجود حاکی از "تغییر چشمگیر" معادلات سیاسی و نظامی به نفع جبهه مقاومت می باشد.
2⃣ حزب الله پس از شهادت سید حسن نصرالله، به مقتضای سنت الهی، بهنحو "اعجاز آمیزی" از حیث تشکیلاتی و روحی بازسازی گردیده، و شهید نصرالله و عشق به آرمانهای او بهمراتب برای صهیونیستها "خطرناکتر" گشته و تاب آوری لبنانیها و مقبولیت عمومی حزب الله را بهشدت افزایش داده و اعلام شجاعانه مواضع حزب الله از زبان شیخ نعیم قاسم "تحولات شگرفی" در میدان نبرد بر علیه صهیونیستها پدید آورده
3⃣ در حقیقت اکنون در "تحولی غافلگیر" کننده حزب الله در مقابل پنتاگون و ناتو و ارتش تا دندان مسلح رژیم اشغالگر "گارد تهاجمی" گرفته است!!
اساسا اسرائیل و حامیان غربی او بعد از نبرد شش روزه ۱۹۶۷ و شکست هم زمان ۸ کشور عربی و تهاجم ۱۹۸۲ اسرائیل که ۷ روزه خود را به بیروت رساند، هیچگاه در حجم کنونی متحیر و مستاصل و در میدان نبرد تحقیر نشده بودند؛
4⃣ رژیم اشغالگر با آغاز تهاجم زمینی به لبنان با پشتیبانی پر حجم هوایی و به کارگیری بیش از ۵۰ الی ۷۰ هزار نیرو یعنی بیش از "سه برابر" استعداد نبرد ۲۰۰۶، نه تنها هیچ دستاوردی نداشته که حزب الله اکنون ضمن شخم زدن حیفا و... با موشک ۱۱۰ فاتح عمق ۱۳۰ کیلومتری سرزمینهای اشغالی مورد هدف قرار می دهد!!
5⃣ ارتش کودککش که با لشکر ۳۶ زرهی گاش، تیپ یک گولانی ، لشکر ۹۱ گالیل، لشکر ۱۴۶ هاماپتز، لشکر ۹۸ چترباز هائش، دو لشکر احتیاط و تیپ ۸۲ توپخانه با هدف نابودی حزب الله و رسیدن به رودخانه لیتانی طی سه هفته، یورش خود را به جنوب لبنان آغاز کرد، اکنون بعد از گذشت بیش از چهل روز در طول بیش از یکصد کیلومتر نوار مرزی از "کفر کلا" درجنوب شرقی تا "لبونه" در جنوب غربی متوقف و با گسترش کیفی و کمی و عمق حملات موشکی و پهپادی حزب الله به شدت غافلگیر و تعداد معتنابهی از فرماندهان و سربازانش کشته و مجروح گردیده است؛
6⃣ اسرائیل که به نمایندگی جبهه متحد کفر با بمبارانهای مستمر مناطق شیعه نشین لبنان هدف شوم "کوچاندن شیعیان" و "تغییر ژئوپلوتیک تشیع" در منطقه را در سر داشت با پدیده خیرهکننده افزایش روحیه رزمندگان مقاومت و گسترش عمق استراتژیک تشیع انقلابی در میان ملتهای مسلمان مواجه گردیده است!!
چنانکه برخی از روحانیونی که به تازگی از سفر عمره مراجعت نموده اند از "جهش فوق العاده" و عجیبی در "سطح ابراز عشق و علاقه" مسلمین از به تشیع و "امام خامنه ای" خبر میدهند.
7⃣ "مهمتر" از خسارات و تلفات ارتش کودک کش در میدان نبرد، "ضربه موثری" است که انتظار کشنده عملیات وعده صادق ۳ و روحیه تهاجمی مقاومت به دستگاه محاسباتی دشمن که خواب نابودی حزب الله و حماس را می دید، وارد نموده است.
8⃣ تحولات جاری قدم بهقدم جهان را به تحقق وعده الهی نزدیکتر می نماید!!
سخنان بشارت آمیز نائب المهدی عج امام خامنه ای (۱۴۰۳/۸/۱۷) فصل الخطاب و تحلیل نهایی پیامدهای این نبرد سرنوشت ساز است:
""آنچه بنده تأکید میکنم این است که این مجاهدتها که امروز بحمدالله با قوّت و قدرت تداوم دارد ــ هم در لبنان، هم در غزّه و فلسطین ــ قطعاً به دنبال خود... پیروزی جبههی مقاومت را به دنبال خواهد داشت...
و بر حسب آنچه حالا انسان میفهمد از مجموع حوادث و همچنین از "وعدهی الهی" احساس میکند، این نتیجه، نتیجهای است که قطعی به نظر میرسد "".
لَنْ يَضُرُّوكُمْ إِلَّا أَذًى وَ إِنْ يُقَاتِلُوكُمْ يُوَلُّوكُمُ الْأَدْبَارَ ثُمَّ لَا يُنْصَرُونَ (۱۶۰/ آل عمران)
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
ترامپ، ایلان ماسک و ایران!
✍صابر_گل_عنبری
ایلان ماسک ثروتمندترین فرد جهان به نوشته نیویورک تایمز دوشنبه گذشته با سعید ایروانی نماینده ایران در سازمان ملل دیدار و گفتگو کرده است. این دیدار در صورت صحت یک روز قبل از انتصاب ماسک به سمت رسمی وزیر کارآمدی دولت در کابینه دوم ترامپ انجام شده است.
این دیدار به طور حتم با هماهنگی ترامپ بوده است و میتوان آن را تلاشی برای ایجاد پل ارتباط مستقیم با تهران پنداشت و به احتمال زیاد دو طرف ایرانی و آمریکایی در این دیدار توافق هم کرده باشند که این ملاقاتها ادامه یابد.
به همین علت باید دید ترامپ با این دیدار و تلاش برای زدن پل ارتباطی با ایران به دنبال چیست و چرا ماسک را مکلف به این رایزنی کرده است؟
در وهله نخست، این دیدار میتواند نمایش یک روی دیگر سیاست ترامپ در قبال ایران باشد که با تصویر انتخاب طیفی به شدت تندرو، جنگطلب و ضدایرانی سنخیتی ندارد که به قول دوستی، عاقلترین افراد تیمش، خود ترامپ است.
ترامپ همین است و این شیوه بازی او نیز طبیعی و با مضمون چند یادداشت نگارنده درباره شخصیت ترامپ و سیاستهای احتمالی او همخوانی دارد.
فارغ از این که در این ملاقات چه گذشته است، اما ترامپ با این دیدار احتمالا خواسته باشد تصویری متفاوت و «غیرجنگطلب» از خود در قبال ایران مخابره کند. در این قاب، این دیدار فی نفسه میتواند حامل این پیام باشد که به دنبال کاهش تنش است نه تشدید آن.
تنشها در منطقه خاورمیانه در سطح خطرناکی است و هر چند به نقطه جوش نرسیده است، اما به آن نزدیک است و ممکن است ناخواسته منطقه را درگیر جنگی کند که نه آمریکایِ بایدن آن را میخواست و نه آمریکایِ ترامپ میخواهد. از این رو احتمالا ترامپ از بیم درگیر شدن در چنین جنگ ناخواستهای میخواهد از هم اکنون برای کنترل و مهار اوضاع اقدام کند.
در این راستا هم میتوان این ابتکار ترامپ را نوعی تلاش برای مدیریت رفتار و کنش ایران به ویژه در قبال اسرائیل و منصرف ساختن آن از پاسخ به حمله نیز دانست. این پاسخ هم به گمانم همچنان در دستور کار تهران است.
اما احتمال دیگر این که ترامپ از همین ابتدای کار خواسته است که از نزدیک با شیوه و زیرکی خود، شناختی از سیاست و رویکرد ایران در قبال آمریکایِ او کسب کند و یحتمل ببیند که تا چه اندازه بازگشت او و این تصویر «رعبآور» با چینش این تیم ضد ایرانی موثر واقع شده است و این که تا کجا میتواند در این تصویرسازی پیش برود و همچنین میزان آمادگی طرف ایرانی برای کاهش تنش را بسنجد.
اما انتخاب تاجر بزرگی چون ایلان ماسک و نه یک شخصیت امنیتی و نظامی یا سیاستمدار افراطی برای این رایزنی نیز مکمل گزاره بالا و حامل این پیام نیز هست که در کنار تمایلش برای کنترل تنش، اهل معامله و توافق نیز هست.
ناگفته هم نماند که ماسک نیز مانند خود ترامپ شخصیتی متغیر دارد و این سالها روابطشان همواره نوسانی بوده است. ایلان ماسک در انتخابات 2016 به شدت از سیاستهای کلینتون حمایت و از ترامپ شدیدا انتقاد میکرد.
خود همین روابط نوسانی نیز درسهای مهمی برای شناخت دقیق ترامپ دارد.
با وجود مواضع ماسک، و در حالی که تلاش خاصی برای دلجویی از ترامپ نکرده بود؛ اما چون «دلار» و «پول» یک محرک و جهتدهنده نیرومند نظام فکری ترامپ است، پس از پیروزی در انتخابات 2016، ماسک را به عضویت شورای مشورتی اقتصادی درآورد.
اما دوباره ماسک در سال 2017 در اعتراض به خروج از معاهده آب و هوایی پاریس قهر کرد و پس از آن نیز چند بار این قهر و آشتی تکرار شد که غالبا خود ترامپ برای دلجویی، آشتی و کشاندن ماسک به سمت خود تلاش کرده است؛ تا این که در سه ماه گذشته روابط بسیار نزدیک شد و ماسک روزانه یک میلیون دلار به کمپ انتخاباتی او کمک کرد و اکنون نیز به چهرهای کلیدی در تیمش تبدیل شده است. با این حال، باید دید این دوستی تا کی دوام میآورد.
اما به موضوع اصلی که برگردیم، در آینده نیز در امتداد همین تناقضات ترامپی، به احتمال زیاد شاهد فصول دیگری از این دو روی سیاستورزی او در قبال ایران باشیم. یک بار چنان موج تندی راه بیفتد که انگار جنگ حتمی است و بار دیگر موجی متناقض که انگار آشتی و توافق حتمی است.
در میانه جدال این دو تصویر اعلامیِ گیج کننده و بعضا گمراه کننده، باید دید سیاست واقعی ترامپ با ایران راه به کدام سمت میبرد.
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
ایهامی به نام #پیوست_عدالت
✍داود مدرسی_یان
عنوان «پیوست عدالت» از عناوین جدیدی است که در ادبیات سیاسی ترویج شده و رهبر انقلاب هم چندین بار برای تأکید بر عدالت از آن استفاده کرده اند با این توضیح که طرح ها، لوایح، قوانین و بخشنامه های دولت و مجلس باید «پیوست عدالت» داشته باشند و تأمین کننده و محقق «عدالت» باشند نه اینکه تبعیض و فاصله های طبقاتی را افزایش دهند.
با این وجود، این عنوان نتوانسته اصل مفهوم را منتقل نماید و غالباً نگاهِ صوری و حاشیه ای و فرعی به «پیوست عدالت» دارند؛ مثل همان نگاهی که به «پیوست زیست محیطی» برای صنایع و کارخانجات داشتند. طبق قوانین موجود ایجاد هر کارخانه صنعتی در هر نقطه ای از کشور باید مجوز از سازمان حفاظت محیط زیست داشته باشد حالا این مجوز با لابی و نفوذ و مسامحه هم بدست آمده باشد مسئله ای نیست یا اساساً اگر مجوز هم دریافت نشد باز خلل آنچنانی در ایجاد کارخانه صورت نمی گیرد. چون نگاه به «پیوست زیست محیطی» سطحی و حاشیه ای است.
نگاه به «پیوست عدالت» هم اینگونه شد که در انتهای هر طرح و قانون و سیاستی، در یک یا چند برگه آچار توضیح می دهند که این طرح چه تأثیری در تحقق عدالت دارد! خیلی سطحی و فرعی!
بی شک منظور رهبری از طرح این عنوان برای طرح ها و لوایح و قوانین و بخشنامه ها و دستورالعملل ها، این نگاه سطحی نبود. بلکه منظور این بود که این طرح ها باید «عدالت پایه» یا «بر مبنای عدالت» یا «با مقیاس عدالت» یا «در راستای تحقق عدالت» طراحی و تدوین شوند!
اساساً «عدالت» باید مقیاس و معیار اصلیِ بررسی هر طرح، لایحه، قانون، سیاست عمومی، دستورالعمل و بخشنامه باشد. یعنی معیار اصلی و ملاک اصلی تصویب و تأیید و صدور و اجرای موارد بالا باید عدالت باشد. که آیا اینها عدالت را محقق می کنند، عدالت اجتماعی را تقویت می کنند یا نه؟
شهید مطهری عدالت را نه تنها مقیاسی برای موارد فوق که مقیاسی برای حقانیت یک دین و درستی دستورالعمل های آن و حق بودن احکام آن می دانند. استاد شهید می گویند: «اصل عدالت از مقیاس های اسلام است که باید دید چه چیزی بر او منطبق می شود. عدالت در سلسله علل احکام است نه در سلسله معلولات. نه این است که آنچه دین گفت عدل است، بلکه آنچه عدل است دین می گوید، این مقیاس بودن عدالت است برای دین پس باید بحث کرد که آیا دین مقیاس عدالت است یا عدالت مقیاس دین؟ مقدسی اقتضا می کند که بگوئیم دین مقیاس عدالت است اما حقیقت اینطور نیست این نظیر آن چیزی است که در باب حسن و قبح عقلی میان متکلمان رایج شد و شیعه و معتزله، عدلیه شدند یعنی عدل را مقیاس دین شمردند نه دین را مقیاس عدل.»
به نظر می رسد هم باید ایهام «پیوست عدالت» برطرف شود و هم بدنبال اصطلاح یا عنوان بهتری برای جایگزینی آن باشیم که وقتی از آن استفاده می کنیم همه بدون هیچ توضیحی، اصل مطلب را بفهمند و در اجرا، تفسیر به رأی نکنند.
حالا اگر این را به عنوانِ مبنا و مقیاس پذیرفتیم می توانیم درباره همه طرح ها و برنامه ها قضاوت داشته باشیم.
این نگاه، به همه افراد جامعه از نخبگان و متخصصین تا کارمند و کارگر و بازاریان، یک شاخص دقیق می دهد که آیا فلان طرح، حق است یا خیر! باید تصویب و اجرا شود یا خیر!
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
سیگنال ضعف
✍️ مسعود براتی
شنبه شب دکتر عراقچی وزیر امور خارجه در برنامه گفتگوی ویژه خبری درباره موضوعات مختلف مرتبط با روابط خارجی کشورمان نکاتی را بیان کرد. در بخشی از این گفتگو در رابطه با مهر سال آینده (اکتبر ۲۰۲۵) و پایان یافتن قطعنامه ۲۲۳۱ در سال دهم توافق هستهای ایران و ۱+۵ حرف غلطی را مطرح کرد که تامین کننده منافع ملی را دچار مخاطره میکند.
🔹 او گفت: « اگر قبل از آن [اکتبر ۲۰۲۵] «توافق جدیدی» حاصل نشود، ما با یک شرایط بحرانی مواجه خواهیم بود و ممکن است کشورهای اروپایی که هنوز در برجام هستند دنبال اسنپبک بروند. من از الان برای یک سال بعد نمیخواهم صحبت بکنم، فرصت هنوز برای دیپلماسی هست البته این فرصت محدود است»
🔸مکانیزم ماشه، اسنپ بک و سال دهم برجام
قبل از نقد صحبتهای عراقچی لازم است کمی درباره مکانیزم ماشه و اسنپ بک و سال دهم برجام توضیح ارایه شود. اسنپ بک به معنای بازگشت قطعنامههای شورای امنیت علیه ایران که قرار بود با نهایی شدن برجام ملغی شده باشند. این بازگشت در صورتی اتفاق میافتد که طبق مواد ۱۱ و ۱۲ قطعنامه ۲۲۳۱، یکی از مشارکت کنندگان در توافق هستهای برجام، درخواست و اعلامیهای به شورای امنیت سازمان ملل ارایه دهد. در این صورت در نهایت ظرف مدت ۴۰ روز اگر قطعنامهای که ادامه برجام را تایید نکند، تصویب نشود، قطعنامههای قبلی به صورت خودکار بازمیگردد.
🔹این مکانیزم که در توافق برجام به نام مکانیزم حل اختلاف نامیده شده است، در ادبیات سیاسی به عنوان مکانیزم ماشه شناخته میشود. چرا که مانند یک ماشه عمل میکند و در صورت فعال شدن ماشه، در نهایت شلیک نهایی صورت میگیرد. نکته غمناک داستان این است که این مکانیزم به اصطلاح حل اختلاف، که ظاهری متمدنانه و برابر دارد، به گونهای طراحی شده است که حتی اگر ایران شاکی باشد و نسبت به نقض عهد دیگر اعضا شکایت داشته باشد، قطعنامهها علیه ایران بازمیگردد. یعنی ضمانت اجرای نهایی این مکانیزم، علیه منافع ایران است. برای همین است که ایران تاکنون شکایت از آمریکا بابت خروج از برجام در سال ۱۳۹۷ را تا انتهای مسیر دنبال نکرده است. از آن طرف هم اروپاییها مدعی این مکانیزم هستند و در حال تهدید ایران برای استفاده از این ابزار هستند.
🔸قرارداشتن چنین سازوکار یک طرفهای در یک قرارداد و امضای آن توسط دولت روحانی که آقای عراقچی در آن مذاکره کننده ارشد بودند، محل تعجب و البته خجالت است. این سازوکار کاملا استعماری و تنها در بردارنده حقوق کشورهای اروپایی و آمریکا است و برای ایران حقی قائل نشده است. اما به هرحال این سازوکار در توافق وجود دارد و اگر تا مهر سال بعد کشورهای حاضر در برجام از آن استفاده نکنند، با پایان یافتن قطعنامه ۲۲۳۱، پایان خواهد یافت.
🔹توافق جدید مطلوب ترامپ
حالا بازگردیم به صحبت دکتر عراقچی درباره این موضوع، عراقچی میگوید که اگر توافق جدیدی تا قبل از سال دهم برجام حاصل نشود، اروپاییها از این ابزار برای بازگرداندن قطعنامههای قبلی استفاده خواهند کرد. او این حالت را یک شرایط بحرانی میداند. این حرف یعنی وزیر خارجه ایران به صورت پیشفرض قبول دارد که باید تا قبل از سال دهم به یک «توافق جدید» دست یافت! همان چیزی که ترامپ هم در دوره قبلی و هم در این ایام آن را بیان میکند.
🔸توافق جدید که ترامپ درباره آن صحبت کرده است یعنی توافقی که هم محدودیتها علیه برنامه هستهای ایران خصوصا مکانیزم ماشه را برای چندین سال دیگر تمدید کند و هم به سایر مسایل از جمله توان دفاعی ایران و مسایل منطقهای گسترش دهد. بر این اساس صحبت طرف ایرانی از ضرورت یک توافق جدید معنایی غیر از ضعف نخواهد داشت. آن هم توافقی که به دلیل ترس از مکانیزم ماشه باشد. این نوع صحبتها استقبال کردن از افزایش فشار و زیادهخواهیها است. این صحبت آن هم در زمانی که ترامپ قرار است تا چند وقت دیگر در کاخ سفید مستقر شود، با توجه به گذشته او که به دنبال یک توافق جدید با ایران بوده که بتواند تمام مسایل ایران را با هم حل کند، سبب تقویت اراده او برای افزایش فشار خواهد بود. چرا که تلقی مطلوب بودن یک توافق جدید در ایران را در ذهن آنها تقویت میکند. برای حصول به توافق جدید هم تنها ابزار فشار بر ایران خواهد بود نه برخورد از یک موضع برابر با ایران.
🔹مثلا در همین موضوع مکانیزم ماشه، طبیعی است وقتی طرف مقابل ببیند چنین ابزاری میتواند طرف ایرانی را به نگرانی بیندازد و وضعیت را بحرانی ببیند و بگوید که تا قبل از سال دهم باید به یک توافق جدید رسید! هرگز حاضر نشود این ابزار را از دسترس خود دور کند.
ادامه 👇
https://eitaa.com/tahlilisiyasiseraat/5599
کانال تحلیلی سیاسی صراط
سیگنال ضعف ✍️ مسعود براتی شنبه شب دکتر عراقچی وزیر امور خارجه در برنامه گفتگوی ویژه خبری درباره م
.
🔹پس بر روی حفظ ابزار از طریق تمدید زمان پابرجا بودن قطعنامه ۲۲۳۱ (یا بخشهایی از آن از جمله مکانیزم ماشه) تمرکز خواهد کرد و این را بخشی از توافق جدید با ایران خواهد دانست.
🔸اما چه چیزی منافع ایران را تامین میکند؟ حتما پایان یافتن قطعنامه ۲۲۳۱ و خارج شدن پرونده فعالیتهای هستهای ایران از شورای امنیت سازمان ملل و پایان یافتن مکانیزم یکطرفه ماشه.
🔸سوال این است که این مطلوب چگونه حاصل خواهد شد و چه رفتارها و مواضعی از سوی ایران این هدف را در دسترس قرار خواهد داد؟ حتما این صحبتهای عراقچی این مطلوب را دورتر و پرهزینهتر خواهد کرد.
🔹وقتی ایران خودش را حساس به این موضوع نشان دهد و آن را بحران بداند و شرط رفع بحران را رسیدن به توافق جدید بیان کند (همان چیزی که ترامپ مطرح کرده بود)، انگیزه طرف مقابل را برای حفظ آن تشدید میکند و لذا انگیزه برای فشار بیشتر را نیز افزایش میدهد.
🔸ایران باید رفتارها و مواضعی از خود بروز دهد که نقطه مقابل این صحبت عراقچی باشد. اروپاییها و آمریکاییها باید احساس کنند که ایران برای بدترین سناریو آماده است و قرار نیست امتیازی که یک بار برای آن هزینه پرداخت کرده، آن هم هزینهای بسیار بیشتر از آن امتیاز، مجدد خریداری کند و هزینه جدید بابت آن بپردازد. اگر خدایی نکرده این اتفاق بیفتد، معنایش تقدیر از طرف مقابل برای عهدشکنی است و این کار سبب خواهد شد تا هیچ توافق احتمالی در آینده نیز کار نکند چرا که طرف مقابل انگیزه بیشتری از گذشته برای عهدشکنی خواهد داشت.
🔹 ترامپ اگر تصویر ذهنیاش که از ایران دارد (تصویری ضعیف و ناتوان) تثبیت و یا تشدید شود، حتما منافع و امنیت ملی ایران به خطر خواهد افتاد و اگر این تصویر با رفتار و مواضع دقیق اصلاح شود، به نفع ایران خواهد بود.
https://eitaa.com/tahlilisiyasiseraat/5598
دو روز بعد از اینکه پزشکیان گفت با دشمنان مدارا کنیم، اتحادیه اروپا کشتیرانی ایران را هم تحریم کرد.
پزشکیان وعده داده بود تحریمها را لغو و مشکلات معیشتی را حل کند اما در همین ۳ ماه تحریمها بیشتر و دلار و خودرو و نان و... گران تر شد.
راهکار دولت؟ لایحه فوری به مجلس برای حل مشکل ظریف!
✍دکتر امیر حسین ثابتی
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi
اروپا و ایران؛ چرایی تشدید تقابل؟
✍صابر گل_عنبری
تقابل اروپا و ایران رو به فزونی و وارد فازی کمسابقه شده است. تحریمهای اخیر اروپا از هواپیمایی تا کشتیرانی و همچنین تلاش برای تصویب قطعنامهای در شورای حکام و اقدامات دیگر نشان از عزم اروپا برای بالا بردن سطح این تقابل به شکل جدی است.
طرح پیشنویس قطعنامه در شورای حکام علیه برنامه هستهای ایران منعکسکننده همین عزم و اراده اروپاییهاست. چنین قطعنامهای در صورت تصویب سفر گروسی به ایران را کان لم یکن و روند فعالسازی اسنپ بک را تسریع خواهد کرد.
به نظر میرسد که تهران با این سفر و بالا بردن سطح دیدارها با گروسی تلاش داشت که مانع تصویب این قطعنامه شود و تنش را کنترل کند. از این رو، هم گویا موافقت نهایی با تفاهماتی که با مدیر کل آژانس در سفرش مطرح شد، به سرنوشت نشست فردای شورای حکام منوط شده و قبل از آن چیزی رسانهای نشد.
اما پرسش کانونی درباره علت یا علل این دور تند اروپا علیه ایران است. عوامل زیادی مطرح میشود که مهمترین آنها دریافت اروپاییها از نقش ایران در جنگ اوکراین به عنوان جنگی حیاتی برای امنیت و آینده این قاره است.
واقعیت این است که همه این عوامل تاثیرگذار و مهم است؛ اما به نظر نگارنده نباید این رفتار اروپا صرفا در تصویری اروپایی ایرانی در قاب روابط و تنشهای دوجانبه دیده شود.
این رویکرد اروپا را میتوان تصمیمی غربی و نه صرفا اروپایی برای افزایش تقابل دیرینه غرب و جمهوری اسلامی ایران دانست. به نظر میرسد که مجموعه غرب در یک سال اخیر به دلایل مختلف از انباشت تنش تاریخی گرفته تا جنگ اوکراین، جنگهای اخیر اسرائیل و تنشها در منطقه و غیره به این برآورد و جمعبندی رسیده است که باید دستکم در تاکتیکهای خود علیه تهران بازنگری کند و سیاست جدیدی را در پیش بگیرد و در این راستا هم میخواهند از همه ظرفیتهای موجود برای «فشار حداکثری» از جمله ظرفیت پرونده هستهای استفاده کنند.
در یک کلام میتوان گفت که رویکرد جدید اروپا خروجی تصمیم هماهنگ«غرب سنتی»
(با شمول آمریکای بایدن و اروپا با همکاری اسرائیل) است و بعید نیست در آینده هم اروپا چنان تند شود که چه بسا خود ترامپ نیز انگشت به دهان بماند و تعجب کند.
اما بازگشت ترامپ نیز میتواند به تلاقی رویکرد جدید «غرب سنتی» و «غرب ترامپی» علیه ایران کمک کند.
به کانال تخصصی تحلیل و تبیین مسائل سیاسی ایران و جهان بپیوندید 👇
@tahlilisiyasiseraat
@seraat_tahlil_siyasi