eitaa logo
کانال تجارب طب اسلامی و سنتی حسین معارفی
25.1هزار دنبال‌کننده
5.8هزار عکس
3.3هزار ویدیو
53 فایل
درج تجارب خودم و همه اساتید طب ایرانی
مشاهده در ایتا
دانلود
📚📚📚فیشر یا شقاق مقعد زخمی در ناحیه مقعد است که اکثراً در اثر یبوست و بواسیر  و عبور مدفوع خشک ایجاد شده و درد شدیدی ایجاد می‌کند و گاهی با خونریزی همراه است. تحریکات عصبی و ورود زیاد مطالب به ذهن از عوامل مساعدکننده این بیماری است. درمان‌های غیر داروئی شقاق مقعد تدابیر غیرداروئی جهت بهبود و درمان شقاق مقعد، عبارتند از: ۱) مدیریت حالات عصبی و روانی مانند آرام سخن گفتن، تمرین کاهش حساسیت ذهنی، تنفس طبی و … ۲)  استفاده صحیح از توالت استفاده از توالت ایرانی یا توالت فرنگی همراه با چهارپایه و بالا آوردن زانو(در صورت وجود مشکلات طبی مانند ارتروز زانو) ۳)  انجام تمرینات تصور مربوط به اجابت مزاج  بعد از صرف صبحانه و شام به دستشویی بروید. و تصور کنید که ابتدا مدفوع در کولون صعودی به سمت بالا و خم کبدی، سپس در کولون عرضی به سمت چپ و خم طحالی و در نهایت در کولون نزولی به سمت رکتوم و در نهایت از رکتوم به سمت مقعد در حال حرکت است. هر کدام از این مراحل چهارگانه باید حدود ۳۰ ثانیه طول بکشد. در صورت انجام دفع این مراحل خاتمه و در صورت عدم انجام دفع، مجدد مراحل چهارگانه تکرار شود. ۴) انجام تمرینات تقویت کننده عضلات کف لگن (برگرفته از پیج دکتر فاطمه نجات بخش) دو نوع تمرین برای تقویت عضلات کف لگن ذکر شده است که جهت تأثیر بیشتر، بهتر است همراه با ماساژ شکم انجام گیرد: الف)  تمرینات آسانسوری انقباض تدریجی عضلات کف لگن تا رسیدن به حداکثر انقباض و سپش شل کردن تدریجی آن. این تمرینات از ۵ انقباض ۵ ثانیه‌ای با فاصله ۱۰ ثانیه استراحت بین انقباض‌ها شروع می‌شود و به تدریج به ۱۰ انقباض ۱۰ ثانیه‌ای با فاصله ۱۰ ثانیه استراحت می‌رسد. از نظر وضعیت فرد حین انجام تمرین نیز، به تدریج انجام تمرینات از حالت خوابیده طاق باز به نیمه نشسته و نشسته و ایستاده و حین راه رفتن تغییر می‌یابد. ب) مانور پیستون این مانور حین دفع انجام می‌شود، به این ترتیب که: پس از یک دم عمیق، هنگام بازدم دست خود را جلوی دهان گذارده و بازدم علیه مقاومت دست انجام می‌گیرد. انجام این مانور بیش از ۵ بار طی یکبار دفع توصیه نمی‌شود. در صورت عدم موفقیت در دفع مطلوب، توصیه می‌شود بیش از ۸ تا ۱۰ دقیقه جهت دفع تلاش ننمایند. در این حالت از دستشویی خارج شده و پس از انجام حرکات ورزشی ساده، ماساژ شکم و نوشیدن آب، دوباره به دستشویی بروند. ) عدم تاخیر در اجابت مزاج عدم تاخیر در زمان احساس نیاز به دفع و درنظرگرفتن فرصت کافی برای دفع ۵) کاهش مصرف غذاهای نامناسب کاهش مصرف غذاهایی با مزاج سرد، خشک و غذاهای ترش مزه و تند کاهش مصرف غذاهای غلیظ و دیرهضم ۶) ایجاد لینت ایجاد نرمی و لینت در مسیر دستگاه گوارش به کمک غذاهای لینت بخش و سریع الهضم (مثل انجیر، انگور بی دانه، گلابی، زیتون کم نمک، سوپ ها و آش ها، اسفیدباج، شورباها) تا حداقل ۶ هفته (چون نزدیک به ۶ هفته طول می کشد تا زخم ایجاد شده رو به بهبود برود). ۷) پرهیز از شستشو با آب سرد یا نشیتن در مکان سرد پرهیز از شستشوی مقعد با آب سرد و لزوم گرم نگه داشتن ناحیه نشیمن ۸) آبزن آب گرم نشستن در لگن آب گرم به مدت ۱۰ تا ۲۰ دقیقه برای چندین بار در روز به خصوص بعد از هر اجابت مزاج ۹) گرم نگه داشتن موضع و ناحیه تحت آسیب  گرم نگه داشتن ناحیه ناف و کمر و پوشش مناسب کل شکم و پشت درمان های داروئی ساده شقاق مقعد درمان‌های داروئی ساده جهت بهبود درد و خونریزی ناشی از فیشر یا شقاق مقعد عبارتند از: سوپ تره مصرف یک پیاله کوچک سوپ تره در ابتدای نهار و شام (یک فنجان برنج +۱۰ فنجان آب+ ۴ ق.غ تره خرد شده و کمی نمک و زردچوبه و یک ق.غ روغن زیتون) مصرف صحیح آب تره، سبزی تره و کوکو تره هم در بهبود بواسیر و شقاق موثر است. بارهنگ  یک ق.غ تخم بارهنگ در یک لیوان آب جوش بماند تا کمی لعاب دهد، سپس با کمی شکر شیرین شده و نیم ساعت پس از هر وعده (روزی ۳ مرتبه) میل شود تا ۲ هفته. منع مصرف در افراد با ناراحتی ریوی، بانوان باردار و شیرده و افرادی که به روغن تخم بارهنگ حساسیت دارند. خاکشی هر ۳ ساعت به مدت ۳ روز (۱ ق.م در ۱ فنجان آب جوش همراه کمی شکر یا نبات) و ادامه درمان به صورت روزانه صبح ناشتا و قبل از شام (۱ ق.غ در یک لیوان آب جوش) تا ۲ هفته مصرف خاکشی در سه ماه اول بارداری توصیه نمی شود. گل ختمی روزی دو تا سه بار، دو عدد گل ختمی زرد را در یک دوم استکان آب جوش دم کرده و سپس صاف شود و آب آن را میل کنند و تفاله آن روی مقعد و شقاق مربوطه گذاشته شود. تا ۲ هفته زرده تخم مرغ یک چهارم زرده تخم مرغ زده شده به کمک سرنگ به ناحیه مقعد تزریق شود و یا قبل از خواب و پس از اجابت مزاج به کمک انگشت به محل شقاق مالیده شود. پیاز پخته با روغن سر یک پیاز را ببرید و قسمت داخلی آن را کمی فشرده کنید و داخل آن کمی روغن حیوانی یا روغن زیتون یا روغن گاوی بریزید و آن را دا
خل یک قابلمه با آبی مختصر روی حرارت ملایم قرار دهید تا پیاز کاملا پخته شود و روغن کم کم به خورد آن رود، سپس آن را له کرده و روی ناحیه مقعد قرار دهید تا ۳ شب (موثر در بواسیر و برای تسکین درد) یا پیاز له شده را همراه با زرده تخم مرغ به صورت مرهم روی ناحیه مقعد قرار دهید. کوهان شتر ترکیب کوهان شتر تهیه شده از عطاری های معتبر و وازلین (برای نرم شده کوهان شتر) و مالیدن آن به ناحیه مقعد پس از هر بار اجابت مزاج و شب ها قبل از خواب به مدت ۶ هفته برای بهبود شقاق مقعد موثر است. نکات پایانی توجه داشته باشید که در صورت بروز شقاق مقعد به صورت ناگهانی، حاد و در سنین بالا نیاز به ارزیابی و مداخلات پاراکلینیکی و کلینیکی جهت تشخیص به موقع بیماری های حاد است. پس آن را جدی بگیرید.  نیاز به استفاده از تمام درمان‌های دارویی (به ویژه نوع خوراکی آن) به طور همزمان با هم نیست و کاربست یک یا دو مورد برای بهبود شقاق مقعد کفایت می کند. در صورت عدم بهبود شقاق مقعد علیرغم رعایت نکات بالا و طول کشیدن آن بیش از ۲ ماه؛ حتما به پزشک مراجعه کنید. منبع: کتاب راهنمای بالینی از دکتر محسن ناصری و با سپاس از دکتر الهام پارسا و دکتر فاطمه مرادی https://tabaye.ir/treatment-of-anal-fissure/
📚از برنج چه می‌دانید؟ غذایی مرکب القوی که در هر بدنی کیفیتی موافق کیفیت آن بدن به وجود می آورد، یعنی در معده‌های سرد، ایجاد سردی و در معده‌های گرم، ایجاد گرمی می‌نماید. پس معده‌های سرد و تر و افراد دارای یبوست مزمن، مصرف آن را محدود کنند. در کل طبع معتدلی دارد اما اگر وارد جزئیات شویم، در سردی و گرمی معتدل ولی در تری و خشکی، اندکی میل به خشکی دارد. اگر به تنهایی مصرف شود، قلیل الغذا (غذاییت کم) و اگر با سبزیجات (شوید، لوبیا،سبز، هویج) حبوبات (ماش، لوبیا چشم بلبلی و …) شیر و شکر مخلوط شوم، کثیرالغذا است نوع قهوه‌‎ای آن کالری کمتر و ریزمغذی‌های ارزشمند بیشتری نسبت به نوع سفید آن دارد، اما دارای میزان آرسنیک بیشتری است، پس در موقع شستشو و پخت، بیشتر حواستان باشد. اگر در آب جوشانده شود، اعتدال مزاج بیشتری پیدا می‌کند. تحریکات روده و معده را کاهش می‌دهد (به شکل پخت با آب ماهیچه، دم پخت شوید). در بیماری‌های ریوی و سرفه مانند دارو عمل می‌کند (اگر با شیر پخته شود مانند شیربرنج، فرنی و…) قابض و ضداسهال است (خصوصاً کاه ماست و دمی با آب ماهیچه) برنج کته بهتر است یا آبکش؟ بهتر است نسبت به نوع بیماری و مزاج فرد، نحوه طبخ آن مشخص شود؛ مثلاً: نوع کته برای بچه‌های کوچک یا در حال رشد یا برخی از بیماری‌ها مانند اسهال و یا در افراد لاغر، مناسب تر است و غذاییت و چاق کنندگی بیشتری دارد. برنج دارای لزوجت یا خاصیت چسبندگی است که در افراد کم تحرک و دارای اضافه ورن یا برخی مزاج‌ها یا بیماری‌ها (مثلا کسانی که مبتلا به سوءمزاج سرد معده می‌باشند) نباید به مقدار زیاد مصرف شود. به همین علت به این افراد توصیه می‌شود که علاوه بر مصرف کمتر برنج، از روش طبخ برنج آبکش استفاده کنند بهترین شیوه پخت برنج از دیدگاه طب ایرانی برنج کته (دم پخت)، نضج (پخت) بهتر اما لزوجت (چسبندگی) بالایی دارد که می‌تواند هضم ناقص ایجاد نموده یا به کبد آسیب وارد نماید. همچنین از دیدگاه پزشکی ایرانی، آب پخته برنج دارای مزاج گرم، ولی خود جرم برنج، سرد است… با توجه به اینکه امروزه اکثر افراد به دلایل متعدد دچار مشکلات و سوءمزاج های گوارشی هستند، استفاده صحیح از برنج به عنوان غذای غالب بسیار از خانواده ها، اهمیت پیدا می کند. دکتر مهرداد کریمی، استاد دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران بهترین روش برای طبخ یک برنج خوش پخت با لزوجت کمتر را اینچنین توصیف می کند: برنج ایرانی به خوبی با آب شسته شود و چند ساعتی در آب نمک خیسانده شود… هر از گاهی هم در همان آب با دست چلانده شود تا لزوجتش خارج شود. می‌توان برای افزایش خاصیت و ویتامین‌های آن، مقداری سبوس برنج را  در این آب خیساند تا مواد مفید به ویژه ویتامین‌های گروه B موجود در سبوس وارد آب و خود برنج شود و سپس هنگام پخت، آب و سبوس را دور ریخت و برنج را استفاده کرد). سپس برنج همراه با مقداری آب، بدون روغن روی حرارت گذاشته شود و بعد از به جوش آمدن و کف کردن، آب لزج (چسبناک) و کف آلود روی آن خالی شود؛ و سپس مجددا روی آن آبجوش و روغن و کمی نمک ریخته شود و بعد از اتمام آب، مثل کته دم شود. نکته: خیساندن برنج در سبوس علاوه بر اضافه کردن مواد مغذی مفید به آن، باعث کاهش لزوجت آن نیز می‌شود. آیا وجود آرسنیک در برنج حقیقت دارد؟ آرسنیک برای بدن مضر و اثرات بدی بر روی مغز می‌گذارد، از طرفی ۱۰ درصد آب‌های زیززمینی آلوده به آرسنیک هستند، آرسنیک‌های غیرآلی هم به طور کامل در سنگ و خاک یافت می‌شوند. بنابراین محصولات کشاورزی هم می‌توانند به آرسنیک آلوده شوند که بعضی از این محصولات آرسنیک بیشتری را به خود جذب می‌کنند از جمله برنج و سیب. برنج ۱۰ برابر سایر گیاهان، آرسنیک را به خود جذب می‌کند که اگر روش شستشوی صحیح آن را یاد بگیرید می‌توانید سم آرسنیک را تا حد زیادی دفع کنید. چگونه آرسنیک و سموم برنج را به حداقل برسانید! برنج را خوب چنگ زده و بشویید و با آب ولرم حداقل به مدت سه تا پنج ساعت بخیسانید (همراه نمک و سبوس بهتر است). سپس آب را دور ریخته و به روش دلخواه طبخ نمایید. عوارض زیاده روی در مصرف برنج برنج قوت غالب ایرانی‌هاست که بسته به شرایط درآمد می‌تواند در هر وعده در سفره‌ها خودنمایی کند اما مصرف زیاد آن خالی از ضرر نیست و باعث عوارض زیر می‌شود: افزایش غلظت خون گاهاً یبوست مزاج انسداد مجاری آسیب به کبد نفخ در معده سرد پس هر روز هفته برنج نخورید (هفته‌ای ۳ تا ۴ وعده کفایت می‌کند) و کمی تنوع غذایی به خرج دهید! و در هنگام مصرف نیز از مصلح مناسب آن با توجه به مزاج خود بهره ببرید. مصلح برنج برای افراد با مزاج‌های مختلف زیره و شوید مصلح برنج برای همه افراد نیست و بهتر است اینجا هم بحث مزاج، سوء مزاج و شرایط فرد لحاظ گردد. «اگر در اطراف شما هم کسی همیشه زیره و شوید در برنجش می‌ریزد این پست را برایش بفرستید.» افراد با مزاج گر
م برنج با زرشک گشنیز ماش (در صورت نداشتن یبوست) زرشک+زعفران افراد با مزاج سرد برنج با شوید زیره زعفران هویج کشمش افراد با مزاج خشک برنج با زرشک+روغن زیتون ماش+روغن زیتون گشنیز+روغن زیتون زرشک+زعفران+روغن زیتون به جای روغن زیتون از روغن یا کره گاوی (روغن حیوانی) هم می‌توان استفاده کرد. حرف پایانی توصیه‌های دقیق‌تر، بایستی در کنار شرح حال کامل از بیماری و با درنظرگرفتن مزاج، سوء مزاج‌ها و بیماری‌های زمینه‌ای باشد.   منبع با سپاس از دکتر علیرضا اصغری https://tabaye.ir/cumin-and-dill-are-not-good-for-everyone/
🍞🧀 نان و پنیر پیش غذا نیست 🔅همه انواع پنیر ، هضم سختی دارند و به همین دلیل بعد از خوردن آنها باید از خوردن غذاهای دیگر اجتناب کرد تا معده از هضم پنیر باز ماند . ⛔️بدترین چیزها بعد از خوردن پنیر ، غذاهای نفاخ و غلیظ و سرد مثل آش رشته و نیز انواع شیر و همچنین میوه های آبکی است. کانال رسمی دکتر فاطمه نوایی پیامرسان ایرانی ایتا: eitaa.com/joinchat/1712128040Cda7987cbcc
📚🎆 زمان مصرف آجیل 📍مصرف آجیل در ساعات پایانی ‌شب موجب سوء‌هاضمه می شود . بنابراین توصیه می‌شود افراد از مصرف آجیل از ساعت ۸ یا ۹ شب به بعد خودداری کنند. ☀️ بهترین زمان مصرف آجیل و استفاده از آن به عنوان یک میان ‌وعده در ساعت ۱۰ صبح یا ۵ بعدازظهر است. کانال رسمی دکتر فاطمه نوایی پیامرسان ایرانی ایتا: eitaa.com/joinchat/1712128040Cda7987cbcc
📚💊 🔰رژیم پاکسازی طبّی پاکسازی بهاره بسته به شرایط در طی حدود یک یا دو هفته میتوانید در وعده غذای ظهر یا شب، این آش و غذاها را مصرف کنید و لازم است از غذاهای دیگر و گوشت ونان تا حد امکان پرهیز شود. به عنوان مثال روز اول: آش آبغوره روز دوم: آش انار روز سوم: آش سماق روز چهارم: آش سکنجبین روز پنجم: 1) آش تمرهندی 2) 20 گرم گل سرخ کاشان را پاک کرده و با 2 لیوان دوغ و کمی نمک بعد از ناهار میل کنید. این مسهل موجب می‌شود شکم چند بار کار کرده و فضولات دستگاه گوارش دفع شود. روز ششم؛ اشکنه روز هفتم؛ نخوداب کانال رسمی دکتر پیامرسان ایرانی ایتا: eitaa.com/joinchat/1712128040Cda7987cbcc
📚📚 🟢سردرد مادی چیست و چگونه درمان می شود 🔷گاهی اوقات به دنبال بد خوری و پر خوری، اخلاط بدن بهم می ریزد. صداع ماده، سردردی است كه منشاء اخلاطی (خلطی و ريحی) دارد. هرگاه ماده ای در بدن مانند سودا، صفرا، ریح یا گاز و باد در بدن زیاد شود، ایجاد سر درد و چهار نوع خلط دم، بلغم، سودا و صفرا می کند. 🔷خلط دم معمولا در فصل بهار بیشتر است. جوش، دمل، خونریزی از قسمت های متعدد بدن ، خون دماغ شدن، ازدیاد عادت ماهانه، خارش پوست، افزایش فشار خون، احساس ضربان و کوبش در داخل سر، ضربان قلب بالا، ادرار غلیظ و بوی تند، وجود گلبول قرمز در آزمایش خون و سردرد از مهمترین نشانه های افزایش خلط دم است. 🔷مسلما این نشانه ها در افرادی که مزاج شان گرم و تر است، بیشتر دیده می شود. این افراد معمولا رنگ و رویشان سرخ است و در دهانشان طعم شیرین احساس می کنند. این افراد معمولا عادت به خوردن گوشت قرمز، نان زیاد و غذاهای چرب، شیرین و سرخ کرده دارند. اغلب وعده شام این افراد سنگین است و یکی دو ساعت پس از خوردن غذای چرب و سنگین، احساس سر درد و سنگینی در سر می کنند و نیمه شب از خواب بیدار می شوند. 🔷نخستین قدم برای درمان این افراد پرهیز از پر خوری است. این افراد مخصوصا در هوای گرم اصلا نباید سراغ غذاهای سنگین، سرخ کرده و نشاسته ای بروند. آنها باید گوشت قرمز، برنج، روغن کمتر و بیشتر غذاهای سبک، سبزی ها و میوه ها مصرف کنند. آش هایی مانند رشته، شله قلمکار و حلیم برای این افراد بسیار سنگین است. همچنین این افراد نباید مغز بادام و آجیل بخورند. این افراد باید بیشتر ورزش و نباید در جای گرم توقف کنند. 🔷همچنین محل خواب آنها باید خنک باشد. فصد کردن (نیشتر زدن) یا اهدای خون، حجامت کردن (با تجویز پزشک)، بادکش گذاری در پشت ساق پا، ران، زیر بغل و قسمت های تحتانی بدن نیز برای این افراد توصیه می شود. 🔷استنشاق بخار گلاب، سرکه و آب لیمو، شستن سر با کاسنی، حنا و صدر، گذاشتن اسفناج مرطوب و خیس خورده به روی سر، چکاندن روغن بنفشه در بینی، غرغره و دهان شویه کردن با سرکه یا قره قورت رقیق شده، خوردن شیر کم چرب، آب دوغ خیار، نوشیدن آبلیمو، آبغوره، آب ریواس، میوه های ترش، کیوی، آلبالو، آلو، زرد آلو، تمبر هندی تازه، آب انار، ماءالشعیر طبی نیز برای این افراد مفید است. 📣به کانال «بفرمایید سلامتی» بپیوندید 👇👇👇 @DrMirghazanfari
🔴 خورش کنگر ، خورش بهاری 🔸۱۵۰ گرم گوشت گوسفند 🔹یک پیاز خُرد شده 🔸نیم کیلو کنگر پوست گرفته خُرد شده 🔹۳ پیمانه نعنا و جعفری ساطوری 🔸روغن زیتون 🔹نمک و فلفل 🥣 پیاز را روی شعله ملایم با کمی روغن تفت بدهید. گوشت خرد شده را به آن اضافه کرده، تفت بدهید، سپس سه پیمانه آب اضافه کرده، صبر کنید جوش بیاید، شعله را ملایم کنید و در ظرف را بگذارید تا سه ساعت بپزد. کنگر خرد شده را در کمی روغن، تفت مختصری بدهید و کنار بگذارید. نعنا و جعفری را هم به همین شکل مختصری تفت بدهید و در پایان ساعت دوم پخت گوشت همه را به همراه آبغوره، نمک و فلفل اضافه کنید. آبغوره را مزه کنید. 15 دقیقه آخر کمی شعله را زیاد کنید تا به روغن بیوفتد . 🔺این خورش را با مرغ هم میتوانید تهیه کنید . کانال رسمی دکتر پیامرسان تلگرام: t.me/joinchat/AAAAAEjOJmjZOK3S25Xj-g پیامرسان ایرانی ایتا: eitaa.com/joinchat/1712128040Cda7987cbcc جهت عضویت در کانال روی لینکهای بالا کلیک نماید.
🔴 غذاها و خوراکی های مفید در یبوست 🔅سوپی ساده با جوجه مرغ، ماش، اسفناج ، جو پوست کنده، کدو ( بهتر است با روغن بادام همراه شود) 🔅سوپی از هویج ، سبوس گندم ، جو ، سبزیجات 🔅آشی از برنج ، تره، جعفری که ۱۵ دقیقه قبل از مصرف گل سرخ پودر شده اضافه شود . 🔅خورش آلو 🔅خورش کرفس 🔅کاهو ، تره، اسفناج 🔅نان سبوس دار 🔅مصرف میوه هایی مانند انجیر ، زردآلو ، آلو ، انگور ، گلابی ، خربزه رسیده و شیرین 🔅تنقلاتی مانند بادام ، انجیر خشک ، میوه های خشک کانال رسمی دکتر پیامرسان تلگرام: t.me/joinchat/AAAAAEjOJmjZOK3S25Xj-g پیامرسان ایرانی ایتا: eitaa.com/joinchat/1712128040Cda7987cbcc جهت عضویت در کانال روی لینکهای بالا کلیک نماید.
🔴 سردرد های دوران قاعدگی ۱- اگر سردرد قبل از شروع دوره قاعدگی دارید یک هفته قبل از شروع پریود یک قاشق چایخوری رازیانه را با کمی نبات بعد از ناهار و شام میل کنید . ۲- اگر سردرد در زمان پریود و بعد از اتمام دوره پریود داشتید در اثر ضعف بدن است و باید کمی شیره انگور و زرده تخم مرغ نیم برشت میل کنید . کانال رسمی دکتر پیامرسان تلگرام: t.me/joinchat/AAAAAEjOJmjZOK3S25Xj-g پیامرسان ایرانی ایتا: eitaa.com/joinchat/1712128040Cda7987cbcc جهت عضویت در کانال روی لینکهای بالا کلیک نماید.
📚📚💊💊بیماری فساد هضم درگوارش ( معده ) از منظرطب سنتی به چه معناست؟ غذایی که خورده می‌شود در برخی شرایط می‌تواند در بدن تباه یا به اصطلاح فاسد گردد این فساد غذا در داخل بدن رخ می‌دهد نه اینکه از ابتدا غذای فاسد خورده شود. ضرر این نوع غذا در جسم ما از منفعتش بیشتر است. این بیماری به صورت یک طیف تعریف می‌شود: در حالت خفیف (ضعف هضم) می‌دهد؛ در حالت متوسط (فساد و سوء هضم)؛ و در حالت شدید (بطلان هضم) اتفاق می‌افتد علل بروز مشکلات هضمی چیست؟ شرایط زیادی برای رخ دادن این مشکلات هضم وجود دارد به عنوان مثال وقتی در خوردن زیاده روی شود در این حالت اصطلاحاً بیماری پرشدگی یا همان امتلاء رخ می‌دهد. چه زمانی امتلاء یا پرشدگی رخ می دهد؟ هنگامی که فردی غذایی سنگین یا سنگین تر از قوت هاضمه معده‌اش بخورد. زمانی که معده پر است، ماده غذایی دیگری روی آن خورده شود. چند نوع غذای متنوع با هم در یک وعده صرف شود. پس از صرف غذا فعالیت شدید بدنی انجام شود. بعد از خوردن غذا آب زیادی نوشیده شود. غذاهای ناسازگار با یکدیگر خورده شود. پس از صرف غذا خصوصاً غذای سنگین بیداری طولانی رخ دهد. علائم امتلا یا پرشدگی چیست؟ امتلاء با علائمی مثل کسالت سنگینی خمیازه کشیدن و خواب آلودگی همراه است. چگونه می توان غذای فاسد را از بدن دفع و مشکل فساد هضم را برطرف کرد؟ برای این موضوع چند روش وجود دارد: ۱) استراحت دستگاه گوارش شاید مهمترین اقدام پس از ایجاد این مشکل در هاضمه «ترک یا کم کردن غذا » باشد. اکثر این بیماران نیز کم اشتها می‌شوند. اگر فردی دچار ضعف نمی‌شود بهتر است یکی دو روز دست از غذا خوردن بکشد. اما در افرادی که احساس ضعف می‌کنند توصیه می‌شود: حجم غذای خود را کم نموده و غذای سبک بخورند. مثلاً جوجه مرغ را با ادویه هایی مانند زعفران، دارچین و فلفل سیاه صرف کند، یا به صورت شوربا بپزند و با کمی نان سبوس دار میل کند. حتماً می‌بایست اصول کلی غذا خوردن مانند صرف غذا هنگام اشتهای واقعی، پرهیز از پرخوری و یا درهم خوری رعایت شود. در این میان سبزی و میوه‌های تازه و مواد ترش خورده نشود. همچنین به هیچ وجه در این بیماری مایعات سرد نوشیده نشود. توصیه می‌گردد در تُخَمه از نوشیدن آب پرهیز و به جای آن گلاب یا عرق رازیانه میل ‌شود (بیشتر از ۱۰ روز نشود). ۲) کمک به پاکسازی دستگاه گوارش بهترین اقدام برای دفع غذای فاسد: تحریک استفراغ مثلاً با آب گرم و سکنجبین و خروج فوری غذای فاسد از بدن است. اگر فردی قادر به انجام استفراغ نیست، باید اسهال ایجاد نماید. گاهی طبیعت فرد با آشامیدن اندک اندک آب گرم ماده فاسد را دفع می‌کند اگر با این روش ساده اسهالی رخ نداد، از داروهای ضعیف و نرم کننده مدفوع (ملین) مانند شربت آلو و بنفشه و گلقند استفاده شود. هرگاه فرد قادر به انجام استفراغ یا اسهال نیست باید خواب طولانی نماید و یک شبانه روز غذا میل نکند. همچنین پس از ظهور علائم بهبودی استحمام نماید و غذای سبک بخورد. برخی هم توصیه کردند پس از بیدار شدن ورزشی با شدت کم ولی طولانی مدت انجام دهد نهایت اگر با وجود همه این اقدامات کماکان سنگینی باقی مانده باشد به معنی پر شدن بدن از مواد زائد است و اقدامات تخصصی می‌طلبد. ۳) تقویت معده بعد از پاکسازی گوارش باید معده با موادی مانند آب یا شربت سیب به و یا گلابی تقویت کرد از گلقند یا مصطکی نیز می‌توان برای این امر استفاده نمود. منبع برگرفته از کتاب «اصول خوردن و آشامیدن» نویسندگان: «دکتر سمیه فتحعلی، دکتر فاطمه علیزاده، دکتر فاطمه مرادی» https://tabaye.ir/digestive-or-tokhme-disease/