🔰 انجمن علمی طب سنتی ایران - شاخه اصفهان برگزار می کند :
دوره آموزش مجازی شبک زندگی سالم برای پیشگیری از بیماری ها
❇️ظرفیت محدود
👆 شرح در پوستر
@itma_ir
✅ ششمین کلاس آموزش مجازی آکادمی طبایع با موضوع «حفظ سلامت معده و کبد از دیدگاه طب سنتی ایران» با همکاری انجمن علمی طب سنتی ایران برگزار میگردد.
✅ مدرسان:سرکار خانم دکتر مریم یزدیان و سرکار خانم دکتر هاله تاج الدینی
1️⃣ زمان برگزاری کلاس آنلاین: پنجشنبه ۲۴ مهرماه ساعت ۱۵ الی ۱۹ به مدت ۴ ساعت (دو جلسه دو ساعته)
2️⃣ در انتهای این دوره یک گواهینامه از انجمن علمی طب سنتی ایران تنها مرجع قانونی و تخصصی این حوزه در کشور دریافت خواهید کرد.
3️⃣ به همراه جلسه پرسش و پاسخ در بخش پایانی وبینار
♨️‼️ شرکت برای عموم آزاد و همراه با تخفیف ۵۰ درصدی.
✅ جهت ثبت نام و کسب اطلاعات بیشتر به لینک زیر مراجعه فرمایید
🌐 https://eseminar.tv/wb15095
💊💊💊کاهش و درمان ورم بارداری در پاها
با تدابیر کمکی طب سنتی
ورم بارداری چیست و به چه علت رخ میدهد؟
تغییرات ایجاد شده در دوران حاملگی، سبب ایجاد علائم و نشانههای فیزیکی میشود که تشخیص دادن آنها به عنوان علائم وابسته به بارداری یا علائم غیر طبیعی اهمیت دارد؛
شاید علامت ایجاد شده نشانه غیر طبیعی بودن شرایط و هشداری برای شروع بیماری جدی و خطرناک باشد.
ورم یا اِدم یکی از علائمی است که اکثر مادران باردار آن را تجربه کردهاند، این وضعیت سبب تغییراتی در وضعیت ظاهری مادر میشود.
ادم وقتی مطرح میشود که مایع بین سلولی زیاد شده و قابل مشاهده باشد، باید در نظر داشت که قبل از آشکار شدن ادم، چندین کیلوگرم بر وزن مادر اضافه میشود.
بدن در دوران بارداری مایعات بیشتری حفظ میکند و بزرگی رحم هم به رگهای خونی فشار آورده و قسمتی از این مایعات در مناطق انتهایی بدن و یا در عضلات و مفاصل تجمع پیدا کرده و ورم حاملگی یا ادم را ایجاد می کنند.
اولین نکته در مورد ورم یا ادم، منتشر یا موضعی بودن آن است.
ورم بارداری بیشتر در پاها دیده می شود و علت شایع آن، تجمع و احتباس مایعات بدن در اندام های تحتانی مثل پا می باشد.
ورم حاملگی می تواند در هر زمانی از دوران بارداری شروع شود، اما معمولا از ماه پنجم بارداری به بعد شایع میباشد.
💊چرا مایعات بدن در پاها تجمع پیدا می کنند؟
وقتی شما حامله هستید، رحم به تدریج بزرگ می شود و باعث ایجاد فشار بر روی وریدهای لگنی و ورید بزرگی در قسمت راست بدن می شود.
این فشار باعث کند شدن جریان خون و تجمع آن در اندام تحتانی شده و باعث رانده شدن مایعات از داخل وریدها به داخل بافت های پا و مچ پا می شود.
ورم یا وزن بدن بخصوص در سه ماهه سوم بارداری و به ویژه در پایان روز توجه شما را جلب می کند و احتمالا در تابستان بدتر میشود.
بعد از تولد فرزندتان، ورم تقریباً به سرعت با دفع مایعات اضافی از بین می رود در نتیجه ممکن است شما متوجه افزایش ادرار یا تعریق زیاد بدن، در روزهای اول بعد از زایمان شوید.
💊دسته بندی ورم دوران بارداری
ورم طبیعی بارداری
بسیاری از مادران باردار در حالت طبیعی در انتهای بارداری دچار ورم میشوند.
ادم یا ورم طبیعی و فیزیولوژِیک در آب و هوای گرم و در مراحل انتهایی بارداری و در باردارانی که مدت زیادی میایستند، شایع است.
ورم در پا، خصوصا در سه ماهه سوم بارداری شیوع نسبتا زیادی دارد، و بدلیل تجمع خون در سیاهرگها و بسته شدن جریان لنفاوی پاهاست،
اغلب ورمهای دو طرفه طبیعی بوده و به علت بیماری خاصی نیست.
ورم غیر طبیعی بارداری
اگر یکی از پاها نسبت به دیگری به طور قابل توجهی ورم کند، خصوصا در صورت وجود درد و حساس شدن آن نسبت به لمس در ناحیه ورم، علامت وجود لخته خونی در رگ هاست که یکی از بیماریهای جدی دوران بارداری است.
بررسی ادم یا ورم، بیشتر در ناحیه جلوی ساق پا، مچ پا و روی پا ضرورت دارد.
در صورتیکه ورم در کل بدن خصوصا دست و پا و صورت باشد و شدت آن نیز زیاد شده باشد باید نگران فشار خون بارداری بود.
ادم یا ورم صورت، خصوصا بعد از هفته ۲۴ بارداری یکی از نشانههای مشخص فشار خون بارداری است که سبب میشود پوست صورت کشیدهتر و درخشانتر به نظر بیاید.
در این موارد با مشاهده ادم بیشتر باید نگران فشار خون بارداری بود:
حاملگی برای بار چندم
سابقه خانوادگی فشار خون
سن مادر بیشتر از ۳۵ و کمتر از ۲۰ سال
سابقه فشار خون یا بیماری خود ایمنی یا بیماری کلیوی مادر
دیابت مادر
چند قلویی
💊
علل ورم غیر مرتبط به حاملگی
آسیب سیستم لنفاوی
نارسایی قلبی که فرد در حین فعالیت تنگی نفس دارد و در پاها و بعد از ظهرها شدت ورم یا ادم بیشتر میشود.
نارسایی کلیوی که بیمار، کاهش اشتها، تغییر الگوی خواب و دشواری در تمرکز و …. نیز دارد.
نارسایی کبدی
ورم ناشی از تغذیه که بیشتر نشان دهنده کمبود پروتئین است.
ورم ناشی از هیپوتیروییدی که معمولا منتشر است ولی در بافت های سست مثل پلک و اطراف چشم بیشتر مشاهده میشود.
ادم ناشی از بعضی داروها مثل هورمون رشد، استروژنها و تعدادی از داروهای ضد فشار خون
توجه!!!
بعد از بررسی علل ایجاد ورم یا ادم، در صورت لزوم درمان های مورد نیاز و مراقبت های سلامتی انجام خواهد شد.
در صورتیکه ورم ناشی از بیماری نباشد ،یعنی جزء علائم غیر طبیعی در حاملگی نباشد، میتوان از پیشنهادات طب سنتی جهت بهبود شرایط مادر استفاده کرد
💊تدابیر طب سنتی برای کم کردن ورم مادر باردار
در صورتیکه ورم خیلی کم باشد از نظر طب سنتی نیاز به درمان ندارد ولی در صورتیکه ورم بیشتر باشد ولی به مرحله غیر طبیعی نرسیده باشد میتوان از این توصیهها استفاده کرد:
پیادهروی ملایم
مالیدن روغن گل سرخ همراه سرکه
مالیدن و ریختن محلول سرکه و نمک روی پا
استفاده موضعی از برگ کلم پخته روی پاها
مالیدن ترکیب شوید و سرکه روی پا
در صورت
ورم پا، ماساژ پا از ناحیه پنجه پا به سمت لگن
غذای مناسب و با هضم آسان خورده شود.
راهکارهای مقابله با ورم دوران بارداری
برای کاهش یا از بین بردن ورم بدن در دوران حاملگی، به توصیه های زیر عمل کنید:
یکی از مهم ترین راهکارها، کاهش مصرف نمک می باشد.
یکی دیگر، کاهش مصرف کافئین (مثل قهوه) می باشد.
کاهش مصرف غذاهای شور و پر ادویه، نوشابه های گازدار، قهوه، موادغذایی آماده و فست فودها می تواند راه مناسبی برای غلبه بر ورم دوران حاملگی باشد.
افزایش مصرف منابع غذایی حاوی پتاسیم می تواند منجر به کاهش ورم دوران حاملگی شود. موز، پرتقال، سیب زمینی، اسفناج و گوجه فرنگی پتاسیم زیادی دارند.
این گونه موادغذایی علاوه بر کاهش ورم دوران حاملگی، از گرفتگی عضلات پا و درد ناشی از آن جلوگیری می کنند.
استراحت کردن در طول دوران بارداری نیز یکی از راه های مقابله با ورم می باشد.
به استراحت کردن و خواب کافی در این دوران باید بیشتر از سایر اوقات اهمیت داد.
مادران عزیز باید توجه داشته باشند که هنگام استراحت باید پاهای خود را کمی بالاتر از سطح بدن قرار دهند، مثلا روی یک بالش.
مادران باردار باید در سه ماهه آخر بارداری، از کفش های مناسب و طبی و راحت استفاده کنند و از پوشیدن کفش های پاشنه بلند جددا خودداری نمایند.
از پوشیدن جوراب با کش سفت خودداری کنند، زیرا کش سفت جوراب روی ساق پا خطوطی را ایجاد می کند که درد دارند.
برای جلوگیری از ورم دوران حاملگی، مصرف آب را افزایش دهید. آب کافی می تواند نمک و کافئین را جذب و از بدن دفع کند.
در معرض هوای گرم قرار نگیرید.
هنگام نشستن پاها و مچ پاها را روی هم نیندازید.
ورزش کردن به مادرانی که از ورم حاملگی رنج می برند، توصیه می شود و باید تحت نظر پزشک باشد.
معمولاً ورزش هایی مثل شنا کردن در آب خنک یا یوگا می تواند به کاهش ورم پا کمک کند.
استفاده از کمپرس آب سرد روی نقاطی از بدن که ورم کرده اند، مفید می باشد.
از پوشیدن پوشاک تنگ مثل شلوار، بلوز، جوراب و کفش تنگ در دوران حاملگی بپرهیزید.
پوشیدن لباس تنگ منجر به افزایش ورم در اندام ها می شود. در دوران حاملگی باید از لباس های نخی و گشاد و راحت استفاده کرد.
به پهلوی چپ خود بخوابید. این کار سبب بهبود گردش خون در بدن می شود.
از ایستادن به مدت طولانی خودداری نمایید.
بنشینید و پاهای خود را روی سطحی بالاتر بگذارید. سر کار در زیر میز یک چهارپایه کوچک یا زیرپایی می تواند کمک کننده باشد.
گه گا در هنگام نشستن پاهای خود را بکشید. برای این کار پایتان را صاف کنید، پاشنه پا را کشیده و انگشتان پا را به طرف ساق پا خم کنید تا عضلات ساق پا کشیده شوند. مچ پاها را بچرخانید و انگشتان پاهایتان را تکان دهید.
بین نشستن ها و ایستادن های خود استراحت کنید.
قدم زدن و پیاده روی حتی در یک مسافت کوتاه باعث به جریان افتادن خون می شود.
💊چه زمانی باید نگران وجود ورم شد و به پزشک مراجعه کرد؟
طبیبان سنتی احتمال ورم را در بارداری نوزاد دختر بیشتر از نوزاد پسر، میدانستند.
مقداری ادم (ورم) در اطراف مچ پاها و پاها در دوران حاملگی طبیعی است. شما ممکن است که ادم خفیفی در دست ها داشته باشید.
اما هر زمان که متوجه ورم صورت یا پف کردن اطراف چشم ها شدید یا اگر ادم دست های شما بیشتر شد یا اگر متوجه ادم بیش از حد یا ناگهانی در پاها و مچ پاهای خود شدید، به پزشک خود مراجعه کنید.
اینها ممکن است علامتی از مسمومیت حاملگی باشد که یک مشکل جدی پزشکی است.
از طرفی هرگاه متوجه شدید که یکی از پاهای شما بیشتر از دیگری ورم کرده، یا اگر درد یا حساسیتی را در ران ها یا ساق پاهای خود احساس کردید، با پزشک خود تماس بگیرید.
اگر همراه با ورم حاملگی دچار سردردهای بدی شدید، حتما با پزشک خود در میان بگذارید، زیرا می تواند نشانه هایی از افزایش خطرناک فشار خون در دوران حاملگی باشد.
نکات پایانی!!!
مادران عزیز باید توجه داشته باشند که به محض مشاهده ورم شدید و ناگهانی در مناطقی مانند دست، صورت و مچ پا (و یا هر جای دیگری از بدن) سریعا به پزشک متخصص خود مراجعه کنند تا او مراقبت های لازم را در این خصوص اعمال نماید.
ورم دوران بارداری اگر با نوسانات فشار خون همراه شود، به عنوان پدیده ای خطرناک در حاملگی تلقی می شود و فرد باید سریعا تحت مراقبت پزشکی قرار بگیرد، زیرا امکان خطر برای مادر و جنین وجود دارد.
مادران باید بدانند که ورم بدن در آب و هوای مرطوب افزایش می یابد.
همچنین اگر یک روز فعالیت بدنی زیادی داشته باشید، ممکن است بیشتر دچار ورم شوید.
ایستادن زیاد و طولانی مدت نیز منجر به افزایش ورم در این دوران می شود.
یادتان باشد در دوران بارداری به شکل منظم برای ویزیت های بارداری به ماما یا پزشک مراجعه کنید.
منبع: پارسی طب و با سپاس از همکار محترم خانم دکتر الهام پارسا
https://tabaye.ir/reducing-or-treating-pregnancy-edema-w
💊💊💊تقویت مادران در دوران بعد از زایمان و در دوران شیردهی
تغذیه وابسته به خونریزی دوران نفاس
اگر خونریزی دوران نفاس (بعد از زایمان) زیادتر از حد طبیعی باشد ممکن است منجر به ضعیف شدن قوای جسمانی بدن مادر شود، حتی در درصد کمی احتمال مرگ مادر به علت خونریزی زیاد وجود دارد، بنابراین توصیه میشود در این شرایط از غذاهای خونساز یا حتی بندآورنده خون بیشتر استفاده شود.
آب گوشت گوسفند یا پرندگان ازجمله بلدرچین، کبک و… جزء غذاهای مقوی هستند که توصیه میشود در این دوران مورداستفاده قرار بگیرند،
اما اگر میخواهید علاوه بر خاصیت گفته شده تقویتکننده رحم هم باشند، بهتر است به این گوشتها یا حتی خورشهایی که از این گوشتها تهیه میشوند، دارچین اضافه کنید.
حتی خوردن خرما یکی از مهمترین نکتههای غذایی که نهتنها روی تقویت جسمی زنان تاثیر بسزایی دارد، بلکه روی شیردهی مادر هم اثرات مثبتی را بههمراه دارد.
اگر خونریزی دوران نفاس یک زائو کمتر از حد طبیعی باشد چه باید کرد؟
اگر خونریزی در دوران نفاس یک زائو کم باشد اتفاق خوبی نیست و باید سعی کرد میزان خونریزی را به حد تعادل رساند.
در طب سنتی میتوان با مصرف بعضی داروهای گیاهی این مشکل را برطرف کرد اما برای تجویز حتما باید بیمار به پزشک مراجعه داشته باشد زیرا میزان خونریزی و شرایط مادر بررسی میشود و طبق شرح حال دارو و دوز دارو توسط متخصص تجویز میشود.
همچنین نکته دیگر این است مصرف خودسرانه هر دارو بهخصوص داروهای گیاهی در این دوران توصیه نمیشود، زیرا ممکن است بعضی از این داروها در شیر مادر ترشح شود و روی نوزاد تاثیرات سوئی داشته باشد،
اما میتوان برای تعدیل درمان خونریزی و حتی افزایش شیر به رازیانه اشاره کرد که قطرههای شیرافزای آن در بازار موجود است و بعضی خانمها استفاده میکنند.
البته تدابیر دیگری هم برای دفع خون مانده در رحم مادر وجود دارد که تحریک به عطسه است، البته باید به این نکته هم اشاره کرد فردی که لاغر و ضعیف است نباید انتظار داشته باشد که خون زیادی دفع کند،
یعنی اگر خونریزی این دوران برایش کم باشد نیازی به انجام تدابیر متفاوت برای دفع خون بیشتر نیست.
💊💊با روغنهای گرم آشتی کنید
یکی از مشکلاتی که در دوران نفاس ممکن است سراغ مادر بیاید، درد رحم است که یکی از عمدهترین علتهای درد رحم رسیدن سرما به رحم و اندام تناسلی مادر است،
بههمین دلیل بهتر است مادر برای مدتی این نواحی را گرم نگه دارد که میتواند از چند روش استفاده کند یا در آب نیمه گرم بنشیند یا از حوله گرم استفاده کند یا آن نواحی را با پوششهای گرم ببندد.
حتی استفاده از روغنهای گرم مثل روغن شوید میتواند در درمان درد این نواحی موثر باشد که توصیه میشود روزانه توسط این روغنها شکم و ناحیه تناسلی خود را به مدت ۱۵ الی ۲۰دقیقه ماساژ بدهد.
بعد از زایمان این شربتها را بنوشید
انواع شربتهایی که میتوان در دوره نفاس استفاده کرد شربت عسل، شربت به (حتی خورش به هم میتواند در این دوران موثر باشد) یا حتی شربت به لیمو هستند که این شربتها جزء شربتهای خونساز هستند که باعث تقویت رحم مادر هم میشوند.
غیر از شربتهای نام برده شده آب هویج و آب سیب هم بهتر است در این دوران بیشتر مورد مصرف مادران قرار بگیرد.
اهمیت تغذیه مناسب مادر در دوران شیردهی
در دوران بارداری، جنین بسیاری از ذخائر بدن مادر را مصرف میکند و اگر مادر در دوران شیردهی تغذیه نامناسبی داشته باشد، به مرور خصوصاً با زایمان های مکرر قوایش تحلیل می رود.
حتی اگر جزء کسانی باشید که برای کم کردن اضافه وزن دوران حاملگی عجله دارند، باید بدانید خوردن مرتب غذاهایی که انرژی را افزایش می دهند، برای کسانی که تازه مادر شده اند، بنیه مناسب جهت انجام وظایف مادری شان به بهترین نحو را فراهم میسازد.
زیرا خوردن غذاهای مملو از مواد مغذی، در طول روز، می تواند انرژی شما را افزایش دهد.
غذاهایی که خوردنشان در شیردهی واجب است!
بهترین تغذیه برای مادر شیرده این است که از تمام گروههای غذایی استفاده کند. در ادامه به چند مورد از برخی گروه غذایی اشاره میکنیم:
غلات: نان خشکی که از گندم آفت نزده تهیه شده باشد، برنج، ذرت و حریرههایی که از آرد برنج و آرد گندم تهیه میشود مثل حریره بادام.
پروتئین: گوشت بره و بزغاله، گوشت مرغ و ماهی تازه.
اما بهطور کلی آش جو (بهشرطی که مادر دچار نفخ نشود)، انواع شورباها (با گوشت گوسفند) نخود آب، زرده تخممرغ عسلی، شیربرنج، ماءالعسل (ترکیب عسل و آب)، انواع شیرها بهخصوص شیر شتر و ماست تازه میتواند مفید باشد؛
بنابراین بهترین مواد غذایی برای مادر شیرده عبارت است از گندم، گوشت بره، بزغاله، ماهی، کاهو، بادام و فندق و…، که همانگونه که مشاهده میشود مواد غذایی لطیف، معتدل، صالح الکیموس و کثیرالغذا در زمره آن وجود دارند.
اما باز هم نیاز ب
ه تاکید است در شرایطی این مواد غذایی مصرف شوند که مطابق با مزاج مادر باشند و مشکلات گوارشی ایجاد نکنند.
همه میوهها و سبزیجات باید در این دوران مورد استفاده قرار بگیرند اما بهتر است میوهها و سبزیجاتی مثل خربزه، انگور، انجیر، انار، کاهو، هویج، سیب، کرفس و یونجه و تخم یونجه بیشتر در برنامه غذایی مادر یافت شوند.
همچنین در خشکبار هم میتوان به بادام و فندق، مویز و… اشاره کرد. نخود، باقلا و حبوبات دیگر میتوانند برای دوران شیردهی مفید باشند.
حلوای هویج جزء غذاهایی است که توصیه میشود در دوران شیردهی بیشتر مورد استفاده قرار بگیرد.
همچنین، مادران شیرده برای تقویت خود، یک روز در میان گوشت گوسفند پخته شده با شیر گاو محلی میل کنند.
چرا شیر مادر کم میشود؟
کاهش شیر مادر علتهای مختلفی دارد که به اصلیترین موارد آن اشاره میکنیم.
یکی از این علتها کمخونی است؛ چون خون، ماده اصلی تولید شیر است که وقتی کمخونی وجود داشته باشد، شیر هم کم میشود.
البته حالت دیگری هم وجود دارد و آن هم فساد خون است، یعنی یا خون فرد غلیظ شده یا قوامش سرد شده است.
دلیل دیگر عدم مصرف موادغذایی کافی است که حتی ممکن است باعث ایجاد کمخونی در مادر هم شود.
دلایل دیگر هم در کمبود شیر تاثیرگذار هستند ازجمله ازدست رفتن خون حتی در دوره نفاس یا بواسیر، استرس، نگرانی، بیخوابی و… یکسری نکات کلی هستند که اکثرا از آن اطلاع دارند، مثل داشتن تغذیه مناسب و دوری از استرس و اضطراب.
اما داشتن فعالیت مناسب مثل یک ورزش سبک میتواند بسیار کمککننده باشد، چراکه حرارت بدن بالا میرود و خون رقیقتر میشود و تولید خون افزایش پیدا میکند،
با افزایش تولید خون، خون شیر هم افزایش پیدا میکند.
تخم شوید و سیاهدانه در غذاها برای افزایش شیر و ارتقاء کیفیت آن مؤثر است.
استفاده از شیره انگور در زنانی که از رقیق بودن شیر خود شکایت دارند مفید است چرا که باعث افزایش غلظت شیر مادر میشود.
مصرف اسفناج، کرفس، کنجد، چغندر، آشی که با نخود و جو پخته شده باشد، گوشت و مغز گوسفند و استفاده از رازیانه، تخم شوید و سیاهدانه در غذاها برای افزایش شیر و ارتقاء کیفیت آن مؤثر است.
البته کاهش مقدار شیر علتهای دیگری هم دارد که در آن صورت توصیه میشود بررسیهای بیشتر زیرنظر متخصص صورت گیرد.
💊از خوردن این مواد غذایی پرهیز کنید
بهتر است مادر شیرده از خوردن گوشت گاو، گوشتهای قدیمی یا مانده، گوشتی که از حیوانات پیر بهدست میآید و ماهی نمکسود پرهیز کند.
همچنین از خوردن مواد غذایی مثل شاهی، نعناع، خردل و… که طعم و بوی شیر را تغییر میدهد، پرهیز کند.
مواد غذایی که باعث فساد شیر میشوند یا ممکن است مقدار شیر را کاهش دهند مثل خوراکیهای تلخ و ترشی یا قابض بهتر است مادر از خوردنشان امتناع کند.
یکی دیگر از مواردی که باعث فساد شیر مادر میشود، بارداری است. حکمای طب سنتی بر این عقیده هستند که بارداری باعث میشود شیر مادر برای نوزاد دیگر قابل استفاده نباشد و باید قطع شود.
برخی از مواد غذایی نیز میتوانند ایجاد حساسیت در کودک کنند که در مورد آنها نیز والدین باید دقت کنند که اگر متوجه این موضوع شدند در مصرف این مواد غذایی احتیاط داشته باشند.
از جمله این مواد غذایی ماهی است که مصرف آن برای دوران شیردهی بسیار مفید است اما در برخی از کودکان باعث حساسیت میشود؛
همچنین تخممرغ، شیر گاو، آجیل و مخصوصا بادام زمینی و کافئین از جمله این مواد غذایی هستند که کافئیین ممکن است روی طعم شیر تاثیر بگذارد.
مادران شیرده باید از استفاده غذاهای نفخ آور بپرهیزید، چون این نفاخیت به شیر شما منتقل می گردد و موجبات ناراحتی نوزاد شما خواهد شد.
در بیشتر موارد البته سبزیجاتی مانند کلم، شلغم، سیر، پیاز و تربچه و نیز انواع حبوبات و همچنین میوههایی چون زردآلو، هلو، هندوانه و گیلاس ایجاد نفخ میکنند.
در مورد سیر و پیاز یک نکته را میتوان اضافه کرد و آن اینکه سیر و پیاز اگر به صورت خام مصرف شوند ایجاد نفخ میکنند اما اگر به مقادیر کم در غذا استفاده شوند مشکلی نیست.
در صورت نیاز به مصرف حبوبات نیز، پیش از مصرف حتماً از قبل آنها را خیس کنید و ۲ مرتبه آب آنرا عوض کنید، بعد از صرف غذاهای این چنینی مصرف خرما، عرق نعناع، عرق رازیانه و زیره را به شما توصیه می کنیم.
در صورتی که فرزندتان دارای زردی است، تا برطرف شدن کامل زردی تا حد امکان از مصرف گرمیجات بپرهیزید.
منبع: با تشکر از همکاران محترم دکتر مژگان تن ساز و دکتر غلامرضا کردافشاری
https://tabaye.ir/strengthen-breastfeeding-mothers/
💊💊بررسی تغذیه بانوان در ایام بارداری از نگاه طب سنتی
پرهیزات غذایی در بارداری:
زرشک ، کرفس ، گشنیز ، زعفران ، ترشیجات (سرکه ، سیب ترش ، ماست ترش ) ، سفیده تخم مرغ ، کافئین (چای پررنگ، قهوه، نوشابههای کولا) و نیز خوراکیهای مصنوعی و صنعتی، آبمیوههای بسته بندی شده، تنقلات ناسالم، رنگهای خوراکی، فست فودها، آب یخ و … را نخورید
مصرف زیاد کرفس در مادران باردار باعث افزایش ابتلای کودکان آنها به آلرژی در آینده می شود.
مصرف زیاد گشنیز در دوران بارداری، بر روی حافظه و قدرت یادگیری در کودک به طور کوتاه مدت عوارض نامطلوبی دارد.
مصرف کافئین در بارداری باعث ایجاد آسیبهای سلولی در جنین و بروز پرهاکلامپسی و از دست دادن زودرس حاملگی در مادر می شود.
زنان باردار بهتر است از زیاده روی در مصرف سیر پرهیز کنند چرا که می تواند باعث افزایش انقباضات رحمی و افزایش احتمال سقط یا زایمان زودرس گردد.
مصرف آلوورا و فراورده های آن به دلیل ایجاد انقباضات رحمی و افت فشارخون در بارداری می تواند خطر ساز شود و باید تا حد ممکن از آن پرهیز کرد
مصرف کندر در بارداری
از موضوعاتی است که بسیاری از زنان باردار نسبت به آن کنجکاو شده اند و بعضا به اشکال مختلف مورد استفاده قرار داده اند. در این زمینه چند نکته باید مدنظر قرار گیرد:
این که زمان توصیه شده برای مصرف کندر به قصد تأثیر بر تکامل مغزی جنین، ماه سوم بارداری است.
اینکه کندر مورد استفاده برای این کار باید کندر ذکر باشد.
مصرف کندر در ماه سوم باید به صورت جویدنی باشد نه خوردن، و به مدت ۱-۲ هفته و روزی ۱ نخود. احتمالا با جویدن در اثر ترشحات بزاقی چیزی از صمغ جدا می شود که در حالت گوارشی این اثر ظاهر نمی شود.
مصرف کندر در سایر ماه ها ممکن است با عارضه همراه باشد به ویژه نقاطی که تکامل آنها بعد از ماه سوم بارداری نیز ادامه پیدا می کند.
لزوم تنوع غذایی در بارداری
بهتر است مادر در ماههای اول به دلیل ضعف معده در طول روز بیش از سه وعده غذا با حجم کم صرف نماید. همچنین در سه ماهه سوم نیز به دلیل افزایش حجم رحم و فشار بر دستگاه گوارش و معده، باید حجم غذاها کاهش یافته و تعداد آن افزایش یابد.)
در طول بارداری بهتر است از غذاهای مولد خون شایسته، ساده و زودهضم مثل گوشت جوجه و کباب یا آب گوشت گوسفند جوان (تازه) استفاده شود.
تغذیه در ماه های بارداری
ماه اول بارداری
ماه اول بارداری آغاز فعالیت قلب است. انار خون ساز است، اگر در فصلی بودید که انار نبود غذاهای خون ساز دیگر استفاده کنید. خرما قند طبیعی دارد که سوخت مغز است .مصرف لبنیات در شب مثل شیر با خرما و پنیر با گردو خیلی مفید است. مصرف سبزیجات که هم خون تازه برویاند و هم از یبوست در بارداری پیشگیری کند..
ماه دوم بارداری
ماه دوم، ماه شکل گیری چهره جنین است. بادام منبع کلسیم است وبهتراست پودر شده و باشربت عسل معجون شود و میل شود میزان کلسیم سازی آن که مغز استخوان را پر میکند و مغز استخوان خون تازه تولید می کند خیلی زیاد است.
ماه سوم بارداری
در این ماه تارهای صوتی و اعضاء حسی جنین شکل می گیرد. گندم ویتامین ای دارد و بصورت جوانه یاحلیم استفاده می شود. ویتامین ای در زیبائی مؤثر است .گوشت قرمز بالاترین خون سازی و ویتامین ب را دارد.سیب درختی وغذاهای گرم باعث بالارفتن حرارت معده ودرنتیجه هضم غذا و از طرفی کاهش تهوع ناشی ازویارو…می شود.
ماه چهارم بارداری
در این ماه رویش موی کودک شروع می شود. مصرف ناشتا این مواد خیلی مفید است :
سیب ، انار، عسل. روزانه ۲ عدد انجیر خیلی مفید است. انجیر کلسیم زیادی دارد و خون ساز است.
ماه پنجم بارداری
ماه حرکت جنین است. تخم مرغ بالاترین ویتامین ب را دارد و داروی اعصاب محسوب میشود .
ماه ششم بارداری
مصرف انجیر و زیتون بعد از صبحانه توصیه میشود. زیتون برای تقویت اعصاب مفید است. این دو ماده برای ماه بعد که فعالیت اعصاب شروع می شود، ضروری است.
ماه هفتم بارداری
ماه سیستم اعصاب است. مصرف ناشتا انار و بادام روزانه خیلی مفید است. در فصل تابستان مصرف خربزه که گرم و تر است مفید است. خوردن به د راین ماه کودک را زیبا میکند. مصرف کدو مسمائی و حلوائی کودک را خوش خلق میکند.
ماه هشتم بارداری
ماه زیبایی جنین است. مصرف عسل، سرکه سیب هفته ای یک بار،انارشیرین در صبح خیلی مفید است.عسل ویتامین دارد و در زیبایی جنین و بدن مادر نقش دارد. سرکه گرم است وحرارت بدن را بالا میبرد و مقوم اعصاب است.
ماه نهم بارداری
ماه تولد کودک است. برای مادران با طبع سرد مصرف کباب گوشت شتر و برای مادران با طبع سرد و خشک، کباب ماهی خیلی مفید است. برای مادران با طبع دموی، گوشت شتر تا سردی و خشکی آن را میزان کند. مصرف خرما با شیر در شب خیلی مفید است.
زنان باردار به منظور کاهش درد زایمان میتوانند در هفته آخر ماه نهم بارداری خود روزانه ۲ تا سه لیوان از دمکرده گلخت
می، گلگاوزبان و پرسیاوشان استفاده کنند.
منبع: پیشگیری و شفای بیماریها از سیر تا پیاز، دکتر عبدالله پورعبدالله
منبع: کتاب سبک زندگی سالم با طب ایرانی اسلامی
https://tabaye.ir/foods-in-pregnancy/
💊💊💊فشار خون بارداری و تدابیر کنترل آن بر مبنای طب سنتی
فشار خون در بارداری
فشار خون بالا در بارداری یکی از شایعترین عوارض این دوران است. فشار بیشتر از ۱۴ روی ۹ میلیمتر جیوه در دو نوبت به فاصله حداقل ۶ ساعت تا ۱ هفته بهعنوان فشار خون بالا در نظر گرفته میشود.
انواع فشار خون بارداری
فشار خون مزمن: به فشار خونی گفته میشود که قبل از بارداری وجود داشته باشد یا قبل از هفته ۲۰ تشخیص داده شود یا فشار خون بالایی که تا ۱۲ هفته پس از زایمان برطرف نشود.
فشار خون غیر مزمن: به فشارخونی گفته میشود که بعد از هفته بیستم تشخیص داده شود، که میتواند به دو شکل بروز کند:
نوع خفیف: که این نوع خطرناک نیست و فقط نیاز به پیگیری بیشتر دارد.
نوع شدید: این نوع عموماً همراه با دفع پروتئین در ادرار یا تشنج بروز میکند و در این صورت مادر باردار باید حتماً تحت مراقبتهای ویژه قرار بگیرد.
علت فشار خون بالا در بارداری از دیدگاه طب سنتی
اختلال هضم غذا
انباشتگی مواد زاید در رگها به دلیل قطه عادات ماهانه و کاهش دفع مواید زاید بدن
کاهش خاصیت انعطاف پذیری جدار عروق
افزایش حجم طبیعی مایع درون رگها جهت تأمین نیازهای جنین
علائم خطر در فشارخون بارداری
یادتان باشد در صورتی که دچار یکی از علائم زیر شدید حتما به پزشک مراجعه کنید:
فشار خون بالای ۹/۱۶
سردرد
احساس تاری دید
درد وسط جناغ یا زیر دندههای سمت راست همراه با حالت تهوع و استفراع
کم شدن حجم ادرار
احساس تنگی نفس پیشرونده
تدابیر طب سنتی جهت کنترل و درمان فشار خون بارداری
حجامت بین ماههای ۴ تا ۷ بارداری، یکی از بهترین راههای پیشگیری از این مساله است.
در صورت ضرورت و با توجه به وضعیت جسمانی و مزاجی بیمار، تکرار این حجامت نیز منع چندانی ندارد. البته این نکته، صدور جواز حجامت در موارد ضروری است و نه الزام زنان باردار به این کار.
ترکیب مساوی عرق کاسنی و شاهتره به عنوان یک ترکیب ملایم و مناسب برای کنترل فشار خون در این دوران
در تعداد کمی از افراد سرد مزاج که با خوردن عرق فوق، دچار مشکل میشوند میتوانید کمی عرق بابونه هم اضافه کنید.
مادرانی که به این درمان پاسخ ندهند بسیار کم هستند و لذا در صورت بروز این مشکل، با خیالی آسوده، روزانه دو سه استکان از داروی فوق را تا رفع مشکل مصرف کنید.
رفع یبوست، کمی محدودیت مصرف نمک و چربی و آرامش روحی هم درمان را کامل خواهند نمود.
خودداری از مصرف داروهایی که می توانند باعث افت شدید و سریع فشار خون شوند؛
(مثل سیاهدانه، چای ترش و …)
بسیاری از دستورات عمومی در مورد درمان فشار خون های معمول، در فشارخون بارداری نیز کاربرد دارند.
فعالیت جسمانی مناسب (انجام تمرینات کششی بدن همراه با تنفس عمیق، انجام پیاده روی منظم روزانه حداقل ۲۰ دقیقه یا انجام تمرینات ملایم یوگا)
کاهش مصرف غذاهای چرب، تند و مصنوعی و دیر هضم؛
تعدیل مصرف نمک؛
افزایش مصرف غذاهای گیاهی مناسب و … از این جمله اند.
پرهیز از پرخوری و درهم خوری
این تفکر که خانم باردار باید به اندازه ۲ نفر غذا بخورد کاملاً غلط است. پرخوری و در نتیجه افزایش وزن یکی از مهمترین عوامل خطر افزایش فشار خون به حساب میآید.پس غذا را خوب بجوید و قبل از احساس سیری دست از غذا خوردن بکشید.
توصیه دکتر روشنک قدس به زنان باردار دارای فشار خون
دکتر روشنک قدس، به زنان باردار دارای فشارخون توصیه کرد: با توجه به محدودیت استفاده از داروها حتی تعدادی از داروهای گیاهی در زمان بارداری، تنها توصیه این است که در صورتی که بارداری انتخابی باشد و با برنامه ریزی قبلی قرار است اتفاق افتد حتما با در نظر گرفتن تدابیر غذایی وزن خود را کنترل کرده تا از میزان امتلای احتمالی بدن آن ها قبل از بارداری که قطعا در بارداری تشدید خواهد شد کاسته شود.
قدس در پایان خاطرنشان کرد: اما اگر بارداری تصادفی اتفاق افتاد هم به دلیل اینکه بعضی از این گیاهان روی جنین آثار نامطلوبی دارند در نتیجه باز هم تاکید بر رعایت دستورات غذایی فوق خواهد شد. هر چند که موارد محدودی از داروها هستند که قابل تجویز در بارداری هستند اما باید حتما تحت نظر متخصص طب سنتی و بر اساس مزاج خانم باردار تجویز و پیشنهاد شوند.
تدابیر درمانی دکتر قدس
زنان باردار داری فشار خون بالا باید:
حجم غذای مصرفی در هر وعده خود را کاهش دهند.
از مصرف مدوام غذاهای غلیظ نظیر گوشت گاو، غذاهای کنسروی، انواع سس ها و لازانیا و ماکارونی و … بپرهیزند
اگر کار سنگین بدنی ندارند سعی کنند از گوشتهای لطیفتر مثل گوشت مرغ محلی، کبک و بلدرچین یا گوشت بره استفاده کنند.
از تداخل طعام یا همان وارد کردن غذای جدید پیش از اتمام هضم غذای خورده شده قبلی پرهیز کنند.
از سوء ترتیب در مصرف غذا (یعنی مصرف غذای غلیظ پیش از غذای لطیف) و از خواب و جماع هنگام پری شکم اجتناب کنند.
حرکت ملایم (ورزش معتدل) را هرگز فراموش ن
کنند.

دکتر روشنک قدس
استادیار اعضای هیات علمی معاونت تحقیقات و فناوری ؛ دکتری تخصصی طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی ایران
https://tabaye.ir/pregnancy-blood-pressure/
💊💊💊💊بررسی علل گرفتگی ساق پا در بارداری و راهکارهای درمان آن از منظر طب سنتی
راه های درمان گرفتگی ساق پا
در گرفتگی ساق پا در بارداری استفاده از ماساژ با روغن کرچک انتخاب مناسبی است. وقتی با روغن کرچک به ملایمت حدود ۱۰ دقیقه ساق پا را ماساژ دهید گرفتگی به تدریج برطرف میشود.
استفاده از ضماد کلم برگ پخته در هنگام گرفتگی کمک کننده است.
تا جایی که میتوانید پاهای خود را بالاتر از سطح بدن نگه دارید: برای کاهش تورم پاهای خود را بالا نگه دارید. همچنین میتوانید به هنگام شب به پهلوی چپ خود خوابیده و تعدادی بالش زیر پای خود بگذارید تا خون بهطرف قلب بازگردد.
استفاده از یخ میتواند التهاب را کاهش دهد: یک بسته یخ را درون یک حوله پیچیده و پاهای خود را به مدت ۲۰ دقیقه بر روی آن قرار دهید.
از کفشهای مناسب و اندازهی پا استفاده کنید: کفش تنگ یا کوتاه باعث مشکل در خونرسانی میشود. در طول دورهی بارداری خود چندین بار کفش بخرید چراکه اندازهی پاهای شما مدام در حال تغییر هستند.
از کفشهایی استفاده کنید که قوس کف پا را در برمیگیرند: ممکن است فکر کنید استفاده از کفیهای طبی میتواند مفید باشد ولی اگر کفش شما بهخوبی از قوس کف پا حمایت نکند کفیها نمیتوانند اثر قابلتوجهی داشته باشند. به دنبال کفشی بگردید که بهخوبی از قوس کف پای شما حمایت کند.
از جورابهای بدون درز استفاده کنید که جریان خون را محدود نمیکنند: اگر برای مدتزمان طولانی در حال رانندگی هستید، بهطور منظم توقف کرده و پاهای خود را بهمنظور تقویت گردش خون کش و قوس دهید.
از یک رژیم غذایی مناسب و متعادل استفاده کنید: و از غذاهای شور که میتوانند باعث جذب بیشتر آب شوند پرهیز کنید.
محیط را خنک نگه دارید. ورم پا در بارداری در دماهای بالا بیشتر میشود.
پاها را هنگام نشستن روی هم نیاندازید
چند توصیه
خوردن غذاهای دارای کلسیم فراوان مانند کلهجوش نیز به عنوان پیشگیری کننده گرفتگی ساق پا بسیار مفید است.
برای مدت طولانی روی پاها نایستید و ننشینید.
ماهیچه های ساق پای خود را به طور مرتب در طول روز و چندین بار قبل از رفتن به رختخواب بکشید.
هر وقت برای خوردن شام یا تماشای تلویزیون، می نشینید، مچ پا را بچرخانید و انگشتان پا را تکان دهید.
هر روز پیاده روی کنید. (مگر اینکه پزشک به شما توصیه کرده باشد که ورزش نکنید)
برای بهبود گردش خون در پاها، به سمت چپ دراز بکشید.
به طور مرتب آب بنوشید.
قبل از خواب یک حمام گرم را امتحان کنید تا عضلات خود را آرام کنید.
یادتان باشد شما باردار هستید و مجاز نیستید که بلافاصله پس از هر اتفاق کوچکی مانند گرفتگی ساق پا دارو مصرف کنید زیرا دارو ها جان جنین شما را به خطر می اندازد. یادتان باشد پیش از مصرف هر دارویی با پزشک خود مشورت کنید.
منبع: همکار متخصص طبسنتی سرکار خانم دکتر الهام اختری
https://tabaye.ir/leg-cramps/
📚📚📚📚💊💊💊آشنایی با خلط سودا و عوارض ناشی از غلبه سودا بر روی اندام ها
📚📚📚در ۹ فایل ارایه میگردد
هر یک از چهار خلطی که در بدن ما وجود دارند اگر زیادتر از حد طبیعیشان شوند، بر بدن غلبه کرده و موجب بیماری میشوند. غلبه بلغم
و غلبه صفرا
از موضوعاتی بودهاند که پیشتر از این مورد بررسی قرار گرفته اند.
در این مطلب میخواهیم از خلط سودا و غلبه سودا بگوییم. اینکه اصلا خلط سودا چیست؟ چه خصوصیاتی دارد؟ به چه علت شخص دچار غلبه سودا میشود؟ علائمش در هریک از اندام های بدن چیست؟ و درمان و تدابیر مشکلات ناشی از غلبه سودا چگونه است؟
💊خلط سودا را کمی بیشتر بشناسیم!!!
در بین اخلاط، خلط سودا معادل خاک و نمایانگر فصل پاییز است، طبع آن سرد و خشک ودر واقع رسوبات خون است که ته نشین می شود و لذا سنگین تر و غلیظ تر از سایر اخلاط است.
بخش عمده این خلط در طحال ذخیره می شود و مقدار کمی از آن همراه خون می گردد تا به اعضایی که برای تغذیه نیاز به سودا دارند. مثل استخوان غذا برساند.
سودا خلطی است، سیاه رنگ که معمولاً از تجمع، تهاجم، تکاثر، رسوب، سوختن یا متابولیسم سایر اخلاط دیگر خصوصاً صفرا در بدن تولید می شود.
این خلط همچنین با خوردن غذاهایی که سودا زا است در کبد تولید می شود. امّا رفتار و نحوه زندگی عامل بسیار مهمی در تولید سودا در بدن می باشد.
خصوصیات خلط صفرا
هر خلط مشخصههای منحصر به فردی دارد که در قسمت ذیل به مشخصات خلط سودا اشاره میگردد:
سودا بر دو نوع است: طبیعی و غیر طبیعی
مزاج آن سرد و خشک است
سیاه رنگ است
مزه آن بین شیرین، گس و ترش است.
از غذاها و نوشیدنی های سرد و خشک (چای، برنج زیاد (خصوصاً برنج های هندی و پاکستانی)، عدس، بادمجان سرخ شده، گوشت گاو و گوساله، شیرینی و ترشیجات، شکلات، قهوه و….)، مصرف مواد مخدر و الکل و یبوست مزمن بوجود می آید.
مقدار کم سودا در بدن حیاتی است، اما رسوب آن در هرکدام از اندامهای بدن، بهدلیل غلیظ و سنگین بودن آن، غلبه سردی و تولید بیماری میکند.
از بین چهار خلط بلغم، خون، سودا و صفرا؛ سودا سنگین ترین خلط است.
💊💊💊انواع خلط سودا
خلط سودا بر دو نوع است: طبیعی و غیر طبیعی
سودای طبیعی دُرد و رسوبات و تیرگی خون است، گوهری که غلیظ تر از مابقی خون است. مزه آن بین شیرین، گس و ترش است. سوداوی که از کبد (جگر) بیرون می رود، بخشی (همراه گلبول های قرمز و سفید از کار افتاده) به طحال (سپرز، لین، اسپیلین) و باقی با خون جریان می یابد و به مصارف بدن (تغذیه استخوان و مو و ناخن) می رسد.
آن بخش که به طحال می رود، بعد از هضم در طحال بر دهانه معده می آید و آن را نیرومند می کند و با ترشی خود گرسنگی را تحریک می کند.. نبودن یا خرابی طحال که باعث زیادی سودا در خون میشود، موجب سرطان، واریس رگ های پا، داء الفیل (چاقی زیاد پا)، بهق (لکه سیاه پوستی)، برص سیاه، جذام، یرقان سیاه، تیرگی پوست، مالیخولیا می شود.
جنس سودا
سودای غیر طبیعی سوختن، خاکستر شدن و آمیزش خلط ها است.
سوخته ی صفرا یا سودا ناشی از صفرا را سودای زردابی می گویند که مزه آن تلخ و رنگ آن مایل به زرد است.
سوخته ی بلغم یا سودای ناشی از بلغم را سودای بلغمی می گویند که مزه آن ترش یا گس و رنگ آن مایل به سفید است.
سوخته ی خون یا سودای حاصل از خون را سودای دموی می گویند که مزه آن شور یا شیرین و رنگ آن مایل به سرخ تیره (اقتم) است.
سوخته سودای طبیعی را سودای محض یا سودای خالص می گویند که مزه آن ترش و گس و رنگ آن مایل به سبز است.
خون اگر رطوبتش گرفته شود و حرارت خون بیشتر شود، خون سوخته میشود که به آن سودا یا صفرا سوخته میگویند. صفرا هم اگر بیش از اندازه شود ترکبیات خون را میسوزاند و این هم تولید سودا میکند. بلغم هم اگر سردی آن بیشتر شود غلیظ میشود و حرکتش کند میگردد تا یخ ببندد، به این نوع بلغم هم سودا گفته میشود.
وظایف مهم خلط سودا
از جمله وظایف مهم خلط سودا می توان موارد زیر را نام برد:
تحریک اشتها
استخوان سازی
تسریع رشد مو و ناخن
چرا دچار غلبه سودا می شویم؟
سبک زندگی امروز و غلبه سودا!
سودا به علت اقداماتی که در زیر برای شما برشمردهایم در بدنتان بالا میرود و ممکن است غلبه کند. متاسفانه سبک زندگی امروزی هم به گونهای است که کاملاً به غلبه اخلاط از جمله غلبه سودا دامن میزند. همین امر موجب افزایش بیماریهای غلبه سودا مانند واریس، کک و مک، سرطان و … میشود.
بیتحرکی، گوشهگیری، استراحت بیش از اندازه
گوشت گاو فریزر شده مخصوصا گوشت برزیلی
مصرف سردیهای خیلی زیاد، گرمیهای خیلی زیاد
حضور مستمر در هوای گرم و سرد شدید
حضور ضد و نقیض در هوای سرد و گرم مثل رفتن به سونا
غم مستمر، شادی بیش از حد
استماع صداها و موسیقی های مستمر و ناهنجار و در معرض بوهای گرم و بدبو بودن
مصرف فلفل زیاد
داشتن کبد و معده خیلی گرم یا خیلی سرد
مصرف
🔺🔺🔺فایل دوم ادامه خلط سودا
گرم مثل تریاک. البته شدت سوداسازی هروئین بیشتر از تریاک است و بیشتر از اینها شیشه و بعد کراک است.
داروهای ترک اعتیاد
خوابیدن زیاد هنگام صبح و خوابیدن هنگام غروب
تصمیم گیری های سریع همراه با استرس شدید
استفاده از رنگ سیاه (مثلاً پوشیدن لباس مشکی)
ضربه، شوک، غم فراق، اوج عشق
استمرار مصرف داروهای گیاهی بسیار گرم
اوج نفرت، حسادت، حرص و کینه، شکاکی مستمر، بدبینی، فکر منفی مستمر
پرخوری یا کم خوری (افراط و تفریط)،
استفاده مستمر و زیاد از کامپیوتر، تلفن همراه و ماهواره
📚📚📚📚ادامه فایل خلط سودا قسمت سوم
🔺🔺🔺🔺ادامه بالا
پیامد و اثر غلبه سودا بر اندام های بدن
۱) سر و مغز
مو خشک و مجعد
اگر سودا در سر غلبه کند اولین علامت آن در مو است. موها خشک و مجعد میشوند و فرهای ریز ریز به وجود میآیند و موی خشن و کلفت (به خصوص در بدن) می شود.
در واقع فری موی سر یک علامت تشخیص مزاج است. صفراویها هم فری موی سر دارند، اما بلغمیها ندارند.
سر سوداوی طاس نمیشود و اگر طاسی در زنان سوداوی پدید آید این ناشی از شدت سردی است.
اگر در یک شخص سوداوی ریزش مو پدید آید این فراگیر نیست و مو فقط خالی میشود. اگر اینطور شود شدت سردی در این شخص سوداوی زیاد است و درمانش در مصرف گرمیهاست.
انسداد عروق و سردرد سوداوی
اگر سودا در سر پدید آید موجب انسداد عروق در سر میشود و سردرد سوداوی پدید میآورد.
این نوع سردرد، منتشرشده در سر است که کل سر را میگیرد و آن قسمتهایی که عروقش ریزتر است درگیریاش نیز بیشتر است، مثل اطراف چشم. این شخص از صدا و نور نفرت دارد.
چون هر چه سودا بیشتر شود یعنی فشردگی بیشتر شده است، در فشردگی صدا طنینش بیشتر میشود و نور هم به عنوان جلوه گرمی اگر به سودا بتابد خشکترش میکند. فرد میخواهد چشمهایش را ببندد و به تاریکی برود و بخوابد.
📚📚📚ادامه فایل خلط سودا فایل چهارم
🔺🔺🔺ادامه بالا
لرزش و تیک
اگر سودا در عروق مغزی افزایش باید، سبب لرزش، تیک عصبی، لقوه و پارکینسون (انواع لرزشهای اعضاء)، میشود.
کم خوابی یا بی خوابی
اگر سودا در سر زیاد شود میتواند منجر به کم خوابی یا ناآرامی درخواب و بیداری و یا حتی دیدن کابوس شبانه منجر شود.
بنابراین کسانی که با غلبه سودا در مغز مواجه هستند ورود به مرحله خواب عمیق خیلی کم صورت گرفته به همین دلیل عضلات و اندام و حتی مغز فرصت استراحت را پیدا نمی کنند و این افراد احساس خستگی دائم دارند.
🔺🔺🔺ادامه فایل خلط سودا بخش پنجم
🔺🔺🔺🔺🔺ادامه بالا
بیماری های اعصاب
سودا در مغز باعث افزایش تصویرگری (هالوسیناسیون) می شود.
به طور کلی ۷۰% منشأ بیماری های اعصاب و روان افزایش سودا می باشد؛ مثل وسواس، خصوصاً وسواس های فکری؛ بیماری های دو قطبی مثل افسردگی ـ سرخوشی، انواع افسردگی ها، مالیخولیا و یا انواع تصورات نادرست مغزی.
نگرانی نسبت به آینده، اضطراب شدید برای وقایعی که در آینده قرار است اتفاق بیافتد از دیگر پیامدهای روحی غلبه سودا بر مغز است.
۲) خون
اگر سودا در خون زیاد شود باعث غلظت خون شده و سودا مازاد در قسمتهای میانی رسوب میکند و اگزما سودایی پدید میآید ( مثل بیماری صدف (سوریاسیس) یا بیماری لوپوس).
این اگزما با اگزمای صفراوی که در اوج گرما پدید میآید فرق دارد و با خوردن خشکیها به وجود میآید؛ چه گرم و چه سرد.
لذا فرد بعد از خوردن بادمجان و زنجبیل دچار خارش میشود. ممکن است اگزما آنقدر خشک نباشد که موجب ترک شود یا آنقدر بخارد که خون آمده و آرام شود. (چون به هنگام خونریزی مرطوب میشود.) اصل خارش فریاد کمی رطوبت است.
همچنان که وقتی این شخص حمام میرود تا سه چهار ساعت بدنش خارش ندارد و یا وقتی که به شمال میرود خارش بدنش قطع میشود چون رطوبت از طریق تنفس هم میتواند وارد شش شود و بدن را مرطوب کند.
۳) پوست
اگر سودا در زیر پوست افزایش یابد، پوست بی حالت و بی طراوت (اول صورت بعد دست ها و سایر اندام ها)، رنگ آن تیره، منافذ آن درشت تر و خشک و چروکیده میگردد.
غلبه سودا در پوست همچنین موجب میشود که اول یک نقطه ریز قهوهای کوچکتر از عدس در صورت پدید آید. بعد یک هاله سیاه دور چشم به وجود میآید که رفته رفته زیاد میشود و حاشیه صورت را میگیرد.
بعد در دست پدید میآید. اول قهوهای روشن و بعد پررنگ میشود. پس فردی که دور چشمهایش هاله و تیرگی دارد، این حالت تظاهر غلظت گردش خون در تن او است. چون عروقی که چشم را تغذیه میکنند این سودا در آنجا رسوب کرده و در پوست خودش را نشان میدهد.
۴) چشم
غلبه سودا در چشم سبب تنگ و ریز شدن و تیره شدن رنگ چشم میگردد.
پیرچشمی یا کاهش دید نیز در حقیقت رسوب سودا در چشم است. چون باعث کاهش عبور خون در چشم می شود. درمان پیر چشمی، حجامت ماستوئید است.
۵) گوش
غلبه سودا در گوش باعث افزایش شنوایی و افزایش درک صدا در سر و احساس مداوم وز وز در گوش یا در سر میشود.
پس خشکی، شنوایی را قوی تر میکند اما کاهش شنوایی ناشی از بلغم است و درمانش، دود اسنفند و کندر است (گوش را روی دود بگیرید).
۶) بینی
افزایش سودا در بینی می تواند باعث افزایش قدرت بویایی شود؛ این افراد همیشه بوهای خیلی ضعیف را هم استشمام میکنند.
۷) پاها
سودا، چون سنگین است اندام پایین را معمولاً درگیر میکند و اگر در عروق درشت رسوب کند در ساق تبدیل به واریس و یا داء الفیل (چاقی زیاد پا) میشود.
از واریسهای ریز شروع میشود تا واریسهای بزرگ که برجستگی تیره در آن محل است.
در بیضه هم ممکن است واریس پدید بیاید (واریکوسل)
۸) انگشتان
اگر سودا در اندامهای انتهایی مثل انگشتان رسوب کند میشود برگر. یعنی انگشت سیاه میشود و این سیاهی پیشرفت میکند و همینطور بالا میآید.
درمان آن سرکنگبین است و حجامت عام ساکرال (گودی کمر)، ساق، حجامت بین پاشنه و قوزک پا و انداختن زالو. چون زالو یک تزریق و یک مکش دارد و با تزریق خون رقیق میشود، از این طریق میتوانیم جلوی قطع شدن انگشت را بگیریم.
۹) دستگاه گوارش
اگر سودا در گوارش باشد فرد زود گرسنه میشود و تمایلش به شوری بیشتر است.
این شخص حجم معدهاش کم و خوراکش کم است. چون سودا سرد و خشک است پس استعداد یبوست در این اشخاص زیاد است.
در این اشخاص مصرف گرمیها منجر به درمان میشود. مثلا مصرف گلاب و شربت عسل به آنها کمک میکند. گلاب علاوه بر گرمیاش به روده فشار وارد میکند.
از دیگر اثرات افزایش و غلبه سودا در سیستم گوارش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
غلبه سودا باعث شوری و گسی مزه در دهان شده و دهان به هم کشیده و گاهی بدبو می شود.
زبان ترک ترک و گاهی رنگ آن قرمز و حتی بنفش میگردد.
فرد زود گرسنه و زود سیر میشود، اگر سودا و بلغم توأم با هم غلبه یابند، فرد تا زمانی که غذا باشد می خورد (جوع الکلب) و اگر از این حد بیشتر هم شد (مرتب می خورد و دفع می کند(جوع البقر) که اوج ترکیب سودا با بلغم است.
کاهش هضم (به دلیل سردی و خشکی)،صدای معده ولی نه به اندازه بلغمی ها
بوی بد مدفوع، استعداد ابتلا به یبوست، استعداد تولید گازهای روده زیاد ولی نه به اندازه بلغم. مدفوع خمیری شکل (نه زیاد سفت، نه زیاد شل)، تیرگی ادرار یا مدفوع
تمایل فرد به شوری یا به شیرینی
روده
در گوارش برای حالت دفع باید سودا وجود داشته باشد. اما اگر سودا در اندام روده و قسمتهای انتهایی آن غلبه کند میشود بواسیر (همورئید)
🔺🔺🔺🔺ادامه فایل خلط سودا قسمت ششم
م به خاطر غلبه سودا پدید میآید.
درمان هموروئید: اول روده را با این ترکیب گرم میکنیم (یک قاشق مرباخوری بارهنگ در یک لیوان گلاب ده دقیقه جوشانده و بعد عسل اضافه میکنیم و شخص هر شب یک لیوان میخورد تا چهل شب) اگر بواسیر باز هم باقی ماند حجامت ساکرال (گودی کمر) میکنیم و اگر باز هم برطرف نشد سه تا پنج زالوی موضعی میاندازیم.
۱۰) اندام تحتانی
تبلور سودا در اندامهای تحتانی میشود سرطان بدخیم. چون این سودا سنگین است و فشردگیاش بیشتر است. در اندام فوقانی میشود سرطان خوشخیم، چون در اندام فوقانی سبکتر و درمانپذیرتر است.
۱۱) اندام جنسی
ریزش و تکرر ادرار یا ادار کم و ناپیوسته
اگر سودا در اندام جنسی مانند مثانه زیاد باشد، باعث ریزش و تکرر ادرار یا ادرار کم و ناپیوسته میشود. در اینجا علائم سودا و بلغم به هم نزدیک هستند.
شخص سوداوی تمایل به ادرار کردن دارد، ولی ریزش این ادرار همراه با سوزش است. چون شخص خشکی مجرای ادرار هم دارد. در درمان این بیماری به شخص سرکنگبین گرم تجویز میشود. به این صورت که سرکه آن نصف میشود (یعنی در فرمول سرکنگبین سرکه باید یک چهارم واحد باشد).
البته باید طول درمان را هم زیاد کرد و از درمان موضعی نیز بهره برد. مثل استفاده از روغنهایی، چون روغن زیتون و روغن کنجد (روغن کنجد از روغن زیتون لطیفتر است).
🔺🔺🔺🔺ادامه فایل خلط سودا
قسمت هفتم
🔺🔺🔺🔺ادامه بالا
شب ادراری در زنان و کودکان
یکی دیگر از علائم غلبه سودا در مثانه، شب ادراری در کودکان و زنان است که جهت بهبود آن، مالش کمر و زیر شکم با روغن کنجد و بادکش (حجامت گرم) روی کمر و شکم میتواند مفید باشد.
توان جنسی کم
غلبه سودا در اندام جنسی سبب تحریک جنسی زیاد و زود به زود میگردد در حالی که توان جنسی کم است.
در افراد دارای غلبه سودا، ارکشن (خیز آلت تناسلی) صبحگاه کم است یا نسیت (بر عکس صفرا و دم)
بنابراین قدرت جنسی پر تحرک ولی کم توان (زود تحریک می شود ولی دچار زود انزالی است) از ویژگی های افراد دارای غلبه سودا در اندام جنسی است که درمان سیستمیک آن، نخود آب است.
تاثیر غلبه سودا بر روح و روان
اگر سودا در روان زیاد باشد فرد دارای خواب کم، واکنش سریع، دقت بالا با جمعبندیهای همهسو نگرانه، ریزبینی (آنقدر درجزئیات غرق می شوند که کلیات را فراموش می کنند)، زودفهمی، حساسیت به صدا، تردید در تصمیم گیری، تردید نسبت به دیگران، دیر اعتمادی و حساسیت به نجسی و پاکی و وسواس است.
فردا دارای غلبه سودا، در مواقع استرس به خود می پیچند و یک کلمه را تکرار می کنند و دور خود میچرخند و رفتار تکراری انجام می دهند.ناخود آگاه راه می روند، زیاد حرف می زنند یا با خود حرف می زنند. تیک دارند.
کسی که غلبه سودا پیدا کرده بسیار حساس و زود رنج می شود و ممکن است با بروز کوچکترین مشکلی ناراحت شود و حتی چنین فردی ممکن از است از گپ و گفت های روزمره نیز ناراحت شده و عصبانی شود.
افراد مبتلا به غلبه سودا حتی از صدای تلفن به شدت شوکه شده و منتظر خبر بدی هستند و در نتیجه نمی توانند از زندگی خود لذت ببرند و آرامش خود را از دست می دهند و باید دقت کرد اوج استرس این افراد در هنگام غروب است.
اهمیت درمان سریع غلبه سودا در بدن
اگر سودا بیش از حد در بدن رسوب کند و درمان نشود، می تواند منشأ انواع سرطان ها در بدن باشد.
بافت سرطانی مزاجش سوداست و سرطان در هر عضو، ناشی از رسوب سودا در آن عضو است.
از این رو برای جلوگیری از بروز سرطان باید سودا را از همان ابتدا که کم است، از بدن بیرون کنیم.
💊💊💊💊ادامه فایل غلبه خلط سودا بخش هشتم
🔺🔺🔺🔺🔺ادامه بالا
تدابیر و توصیه های کمکی برای رفع سودا اضافی
به طور کلی تدابیر و توصیه های کمکی برای بیماری های سودایی چند پایه دارد:
مصرف داروها و غذاهای گرم و مرطوب :مثل سرکه انگبین (که از ترکیب سرکه + عسل + عرق نعناع تشکیل شده) یا شربت عسل (عسل + لیموترش + آب)، ماء الجبن افتیمونی.
روغن مالی ها و چرب کردن پوست به وسیله روغن های متعادل مثل گل بنفشه همراه با داروها و غذای فوق.
برای مشکلات سودایی در مغز استفاده از استشمام عطر گل محمدی، عطر یاس، عطر بهار نارنج مفید است.
در کنار این داروها از بادکش گرم، حجامت هم می توان استفاده کرد.
پیادهروی نیز بهترین منضج سوداست.
پایه دیگر درمان این افراد، حل کردن مشکل یبوست آن هاست. اگر کسی یبوست نداشته باشد، مقداری از سودای تشکیل شده را به راحتی از گوارش دفع خواهد کرد و اگر سودای ایجاد شده با سودای دفع شده در حال تعادل باشد، فرد هیچ گاه دچار غلبه سودا نخواهد شد.
یکی دیگر از تدابیر اصلی در رفع سودا اضافی بدن، اصلاح مزاج و رژیم های رفع سوداست که در ادامه به آن میپردازیم.
چند توصیه ساده اما مهم
شرایط باید طوری باشد که شخص دارای غلبه سودا از لحاظ روحی آسوده خاطر باشد و دچار استرس و اضظراب نشود.
از تنهایی و گوشه نشینی پرهیز کند.
از لباس های رنگ روشن استفاده کند.
در هفته حداقل یکبار به دامن طبیعت رفته و از فضای سالم و با طراوت استفاده کند.
تغذیه در رفع سودا
بدترین نوع تغذیه خوردن غذاهای سرد و خشک است که بسیار به بدن ضرر می رساند.
پس باید از مصرف موادی چون سس، سوسیس، کالباس، ترشیجات، گوشت گاو، قارچ، غذاهای سرخ کردنی، عدس، بادمجان، پیاز خام و… پرهیز گردد.
مصرف به پخته – گلابی – انگور سیاه یا مویز – دم کرده گل گاوزبان (در صورت نداشتن افت فشار خون- اگر فشار خون شخص پایین باشد، دم کرده گل گاوزبان همراه با سنبل طیب) موثر است.
بهتر است غذاهایی مانند برنج ایرانی را نیز با مصلح آن یعنی زیره، شوید، زعفران و کشمش استفاده کنند و باید مصرف برنج هر روز نبوده و یک روز درمیان بوده و برنج را با حبوبات و مصلحات آن مصرف کنند.
روش دیگری که در درمان سودای اضافی می تواند کمک کند، خوردن آش از جمله آش جو است.
آش باعث می شود که سودای تمام بدن با هم متصل شده و اصطلاحاً «نضج» پیدا کنند و به راحتی آماده دفع شدن از بدن گردند.
💊💊💊ادامه فایل علبه خلط سودا
بخش نهم
🔺🔺🔺🔺🔺ادامه بالا
برای درمان کامل غلبه سودا چه راهکاری پیشنهاد می دهید؟
اولاً امیدواریم تا حد امکان دچار هیچ نوع غلبه مزاجی از جمله غلبه سودا نشوید.
اما اگر با خواندن این پست متوجه شدید که غلبه سودا دارید حتما با مشورت پزشک طب سنتی در جهت درمان این سودا اضافی اقدام و سبک زندگیتان را اصلاح کنید.
چون درمان غلبه سودا مقداری پیچیده تر از سایر خلط های دیگر است؛ زیرا در این خلط، سردی و خشکی با هم افزایش پیدا کرده است و نمی توان با گرمی یا سردی به تنهایی آن را درمان کرد.
در مورد غلبه سودا تا حد امکان خود درمانی در منزل جایز نیست و حتماً تدابیر پزشک طب سنتی با توجه به نوع مزاج پایه و مزاج غالب شما را میطلبد، فقط با راهکارهایی که در بالا و در پست ذیل اشاره میکنیم میتوانید خلط سودا را بدن خود تنظیم نمایید.
منابع:
کتاب مزاج شناسی به گردآوری جواد علی قلی پور
شناخت طبایع،جلد۳،ص۳۶، دکتر سید علی ابوالحبیب
مروری بر کلیات طب سنتی ایران، دکتر محسن ناصری و…
المرجزفی الطب، ابن النفیس
https://tabaye.ir/ghalabe-soda/
💊💊💊💊.
🟣 اسطوخودوس و فراموشی چند اصل ساده
🖌 دکتر انوشیروانی، پیاچدی طب ایرانی
حضراتی هستند که اگر یک کلمه از ضعف حافظه بگویید بیدرنگ شما را به دمکرده اسطوخودوس سفارش میکنند!
حالا بماند که اسطوخودوس داریم تا اسطوخودوس... از جنس نپتا تا جنس لاواندولا و گونههای هر کدام در بازار درهموبرهم گیاهان دارویی!
اما گذشته از این، از کجا معلوم که ضعف حافظه اساساً تشخیص درستی باشد؟ و اگر که باشد از کجا معلوم که یک مساله طبی باشد؟ و اگر که طبی باشد از کجا معلوم که چارهاش اسطوخودوس باشد و مثلا مغز بادام یا زرده تخممرغ یا نخوداب نباشد؟ و در هر حال، باید پرسید که نظر نورولوژیست چه بوده؟ یک پزشک خوب، شکایت بیمار را عین تشخیص بیماری نمیشمارد و برای هر شکایت و تشخیصی نیز چند انتخاب یکسان و بدلِ هم ندارد.
خیلی وقتها اصلا ماجرا ضعف حافظه نیست:
کسانی که سوگیری خاصی در توجه دارند یا توجهشان بیش از حد پراکنده و پرشی است یا برای یادگیری از کدگذاری و روشهای موثر استفاده نمیکنند یا اصلا برای یادگیری شوق و کنجکاوی ندارند یا در حین یادگیری دچار شتابزدگی و هیجان و احساسات شدید هستند اصلا فرآیند یادگیری را بدرستی طی نمیکنند تا در پی آن یادسپاری و یادآوری کافی و رضایتبخش داشته باشند. اینان اغلب به پندار نادرستی گرفتار میشوند که حافظهشان ضعیف شده و باید مثلاً به من پزشک طب ایرانی مراجعه کنند...
چاره این افراد دمنوش اسطوخودوس نیست بویژه اگر دچار بیقراری و تپش قلب و بیخوابی و سردردهای ضربانی و تشنگی و کماشتهایی هم باشند.
اینجا جایی است که باید شرح حال درست و حسابی گرفت و با چندین و چند پرسش سازمانیافته، از خواب و رویا و عادات و رفتار گرفته تا روده و معده و رحم و سایر اعضا نشانها را بازجست و چاره هر کس را برای خودش اندیشید.
اسطوخودوس و کندر و جینکو و سعد کوفی و غیره و ذلک نسبتاً خوباند، نه مطلقاً.
جوگیر نشوید.
بدرود تا بعد.
۱۱ شهریور ۹۹