❓کتاب ولایت الهیه (جلد اول: جایگاه امام در نظام پرستش) چه میگوید؟
✅ (قسمت دوم)
گفتار دوم و سوم کتاب برطرفکنندۀ یک باور بسیار شایع و غلط در موضوع دین است! اصلاً دین چیست؟ با چه ملاکی میشود میزان دیانت را به درستی سنجید؟ آیا با رعایت احکام و اخلاق، صرفاً میشود تشخیص داد که یک فرد یا جامعه از دیگری دیندارتر است؟ مهمترین ملاک دیانت و عبودیت چیست؟ در این دو گفتارِ مهم، استاد میرباقری با مبنا قرار دادن «آیتالکرسی» و مفهوم «کفر به ولایت طاغوت» و «ایمان به ولایت الله» که متجلی در پذریش ولایت ولی خداست به این پرسشها پاسخهایی بسیار تأمّلبرانگیز دادهاند.
در مسئله ولایت، دو انحراف همواره وجود داشته است. یکی از منظر افراط و دیگری از منظر تفریط! از منظر تفریط یک انحراف بزرگ این است که حقیقت دینداری همین مناسک و واجبات و اعمال ظاهری است و میشود به قرب الهی رسید بیآنکه ضرورت و انحصاری برای مسئله ولایت قائل بود.
از منظر افراط نیز انحراف بزرگ این است که با توهم تکیه به مسئله ولایت، شخص در مناسک لاابالیگری کند. استاد میرباقری در این گفتار به تفصیل مطالب بسیار ارزنده و کمتر شنیدهشدهای را در خصوص این دیدگاه انحرافی بیان میکند و نظر و دیدگاه صحیح را مبتنی بر آیات قرآن کریم و روایات معتبر بیان میکند.
✅ خرید کتاب (⚡️با تخفیف ۱۰ درصدی)
❇️ ایتا | وبگاه انتشارات
.
❓کتاب ولایت الهیه (جلد اول: جایگاه امام در نظام پرستش) چه میگوید؟
✅ (قسمت سوم)
برخی از عناوین تأمّلبرانگیز گفتارهای پنجم تا هفتم عبارتند از:
🔸ارتباط نجات در روز قیامت، هدایت در دنیا و تطهیر نفس با پذیرش ولایت اولیاء الهی؛
🔸راه کسب معرفت به مقام نورانیت اهل بیت علیهمالسلام؛
🔸باطن همۀ ظلمات و انحرافهای اعتقادی و اخلاقی ولایت ائمه کفر؛
🔸نتیجۀ رجوع به آراء مردم در تعیین امام؛
🔸نسبت حقیقت وجود نبیاکرم و جنود عقل و جهل؛
🔸معیار و ملاک حقیقی حسن و قبح، نسبت آن با ولایت الهیه است! (این بحث از مهمترین مباحث کتاب است!)؛
🔸نقش نبیاکرم و ولایت ایشان در هدایت و تهذیب عالم.
بخش دوم کتاب در گفتارهای هشتم و نهم و دهم، مهمترین و شاید کمنظیرترین بحث در میان تمام مباحث استاد میرباقری است!
در گفتار هشتم ابتدا بیان میشود که فرق تحلیل اجتماعی با تحلیل تاریخی چیست، بعد بیان میشود که میان انجام یک عمل با اقامۀ یک عمل چه تمایزات بنیادین وجود دارد، بعد بیان میشود که به چه شکل دو جریان ولایت الله و ولایت طاغوت، از طریق تلاش برای اقامۀ کفر یا توحید، منجر به شکلگیری پرستشهای اجتماعی در طول تاریخ میشوند.
در اکثر تحلیلها سخن از عبادت فردی و نهایت جمعی است؛ اما در مباحث این بخش، استاد میرباقری مفهوم پرستش اجتماعی و پرسش تاریخی را حول محور دو جریان ولایت طاغوت و ولایت الله تبیین میکنند که باعث شکلگیری مباحثی میشود که افق تحلیلی بیشتر مخاطبان زیرورو میشود.
گفتار دهم جایی است که بعد از ذکر مقدمات ذکر شده در گفتارهای هشتم و نهم استاد میرباقری مطالبی ارائه میکنند که به این دو پرسش اساسی و رایج پاسخی متفاوت از آنچه در اذهان عمومی و حتی بسیاری خواص است میدهند؛ اینکه:
بسیاری میگویند چرا انسان نمیتواند در به اصطلاح بلاد کفر بندگی کند؟
با این فرض که انسان باید از همه چیز استفاده کند و همۀ خروجیهای تمدّن غرب که بد و پلید نیست، چرا نمیشود با استفاده از علم با مبانی و مبادی غربی و مدرن تمدّن اسلامی را بنیان نهاد؟
همچنین تبیین میشود که نقش افعال به ظاهر فردی انسان در پیکره کلی اجتماع و همچنین بستر تاریخ چیست، عمل فردی انسان چه نسبتی با وضع کلی اجتماع و بلکه تاریخ دارد؟
✅ خرید کتاب (⚡️با تخفیف ۱۰ درصدی)
❇️ ایتا | وبگاه انتشارات
.
❓کتاب ولایت الهیه (جلد اول: جایگاه امام در نظام پرستش) چه میگوید؟
✅ (قسمت چهارم و آخر)
📖 در بخشی از کتاب میخوانیم:
اصلیترین پرستش، پرستش تاریخی است که انسان در تاریخ انبیاء حضور پیدا میکند و به ولایت آنها تولی دارد. یعنی انسان میتواند واقعاً در جامعۀ انبیاء حضور داشته باشد. محوریترین عبادتِ انسان، پرستش تاریخی است. اگر انسان در پرستش تاریخیاش اشتباه کرد و جذب جامعۀ کفر شد، پیروزیهای کفر را دوست دارد و توسعه تمدن مادی را میخواهد؛ میخواهد آن فرهنگ، به تمدن تبدیل شده و بر عالم غالب شود؛ با تمدن انبیاء و با فرهنگی که انبیاء آوردند، موافق نیست؛ حاضر نیست که آن فرهنگ و آن تمدن غالب باشد؛ تناسبات قرب و پرستش را در عالم نمیخواهد؛ او در اعظمِ ارادههایش، طاغیِ علیالله است و در همۀ معصیتهای تاریخی هم بهنسبت شریک است؛ چون آن جریان را دوست دارد.
بالاترین پرستش ما این است که جبهه انبیا را قبول داشته باشیم، ایمان به انبیا الهی داشته باشیم فرهنگ آنها را دوست داشته باشیم. آرزوی پیروزی آنها را داشته باشیم، از غلبه تاریخی آنها و پیروزیهایشان خوشحال باشیم، از شکستهای ظاهریشان رنج ببریم و آرمانهایشان را دوست داشته باشیم. این بالاترین عبادت است.
⬅️ مثال بزنم: عدهای به حکومت جوری که بعد از رسول الله در دنیای اسلام پیش آمد تعلق خاطر دارند (البته با مستضعفهای فکری کاری نداریم) از اینکه حضرت امیر را کنار زدند و دیگران سرکار آمدند، ناراحت نیستند؛ بلکه میگویند نوع صحیح حکومت همین است؛ در روشنفکران خودمان هم این افراد پیدا میشوند؛ میگویند اصلاً حکومت، حق هیچ کس نیست، حق خود مردم است و مردم هم آن را واگذار کردند؛ یعنی در محوریترین امور، حق پرستش را از خدای متعال سلب میکنند؛ در واقع حق پرستش را به نفس میدهند؛ تحلیل این حرف همین است که نفس باید خودش را بپرستد؛ یعنی در محوریترین امور، ببیند نفس چه میخواهد.
این حرف یعنی به خدا مربوط نیست که من چگونه میخواهم زندگی کنم، حق خودم است؛ او چه کاره است که ولی نصب کند! معنای این حرف همین است. البته ممکن است یک نفر خوشحال باشد که عدهای دور هم جمع شدند و نظام دموکراسی را بنا نهادند، چنین آدمی آن نظام را دوست دارد، ناراحت نیست که حضرت امیر را کنار گذاشتند. میگوید حق حضرت نبوده است. یکی هم رنج میبرد خوابش نمیبرد؛ از آن ستمها ناراحت است؛ از پیروزیهای حضرت امیر لذت میبرد؛ خوشحال است که حضرت با نتایج سقیفه و با مارقین و ناکثین و قاسطین جنگیدهاند و همه را در تاریخ حذف کردهاند. این، معنای پرستش تاریخی است! یعنی انسان واقعاً به دولت حضرت بقیة الله تعلّق دارد؛ برای تحقق آن دولت سرمایهگذاری میکند؛ از این تعلّق تا اقدام در مسیر دفاع از ایشان در تاریخ، حضور در آن پرستش است؛ انسان در همه آن پرستشها به نسبت حاضر است و از همه این پرستشها هم بهرهمند است. (ولایت الهیه، جلد اول، ص۳۹۵تا۳۹۷)
✅ خرید کتاب (⚡️با تخفیف ۱۰ درصدی)
❇️ ایتا | وبگاه انتشارات
.
⬅️ چرا «عصر جدید»؟
(توضیح: در سالگرد صدور بیانیه گام دوم انقلاب، چاپ شانزدهم کتاب عصر جدید عرضه شد. تیراژ این کتاب تا کنون ۲۲۰۰۰ نسخه بوده است.)
1️⃣ قسمت اول
📖 پس از رنسانس که حضور دین در عرصهی اجتماع، به عنوان اصلیترین عامل همهی مشکلات و مانع اصلی رشد و شکوفایی و پیشرفت معرفی شد، در زمان اوج انسدادِ تاریخی ناشی از حاکم کردن همهجانبهی این اندیشه، انقلاب اسلامی ملت ایران به رهبری امام خمینی رضواناللهعلیه، یک فتحباب و «عصر جدید» بود، برای حضور حداکثری دین، در همهی عرصههای اجتماع؛ در واقع پیوند «زندگی و بندگی» اصلیترین شاخص این انقلاب بزرگ بوده و هست! شاخصی که میخواهد دین را به عنوان تأثیرگذارترین و الهامبخشترین و تعیینکنندهترین عامل به همهی فرایندهای اجتماعی وارد کند و جامعه و تمدن نوینی بسازد.
انقلاب اسلامی ایران در ۲۲ بهمن ۱۳۹۷ چهل سالگی را پشت سر نهاد، در چنین مقطع و مطلعی، رهبر حکیم انقلاب اسلامی، با صدور «بیانیهی گام دوم انقلاب» به سه اقدام مهم دست زدند!
نخست: بازخوانی کارنامه و سرگذشت انقلاب اسلامی و برشماري برخی از فتوحات و افتخارات و برکات مهم گذشته؛
دوم: تبیین آسیبها و تهدیدها و ظرفیتهای مختلف کنونی؛
و سوم و از همه مهمتر: طراحی استراتژی حرکت آینده انقلاب اسلامی و مأموریتهای تمدنی جوانان؛
از یک منظر دیگر نیز شاید بتوان گفت که عصارهی این پیام، تعیین تکلیف دوگانهی سازش یا مقاومت است و رسالتِ این پیام، اثبات و تبیین و تعمیق تئوری انقلابیگری و مقاومت به جای سازش در برابر تمدّن غرب است!
✅ خرید کتاب (⚡️با تخفیف ۱۰ درصدی)
❇️ ایتا | وبگاه انتشارات
.
#معرفی_کتاب
⬅️ به مناسبت ششمین سالگرد صدور #بیانیه_گام_دوم
🔻 مقام معظم رهبری:
«من بنای بر این ندارم که اگر چیزی نوشتم یا مطلبی میگویم از دیگران درخواست کنم که روی آن کار کنند ولی راجع به این [بیانیه گام دوم] میگویم این کار را بکنند.» منبع
🔻 آیتالله میرباقری:
➖ «انقلاب اسلامی #عصر_جدیدی را آغاز کرده که در آن دین و دنیا توأمان تحصیل میشود و این به نظر من، مقایسهی انقلاب اسلامی با عصر #رنسانس است.
➖در دوران رنسانس از نظر آنها یک عصر جدید است ... و در واقع دین و دنیا از هم جدا شده است.
➖حالا پیروزی انقلاب اسلامی یعنی اینکه اصلاً دوران رنسانس به سر آمده و دوران تمدن غرب به پایان رسیده است؛ نهفقط دوران آمریکا، بلکه دوران کل تمدن مدرن. این تمدن مدرن دیگر ظرفیت اقناع جامعهی جهانی را ندارد و دوران شعارهای آن به سر آمده است.» منبع
📎 پینوشت: کتاب #عصر_جدید، خوانشی از مفاهیم و راهبردهای بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی است که استاد میرباقری بیان کرده و نشر تمدن نوین اسلامی آن را چاپ کرده است.
🛒 خرید کتاب عصر جدید (⚡️با تخفیف)
📚 نشر تمدن نوین اسلامی
❇️ ایتا | وبگاه انتشارات
.
⬅️ چرا «عصر جدید»؟
(توضیح: در سالگرد صدور بیانیه گام دوم انقلاب، چاپ شانزدهم کتاب عصر جدید عرضه شد. تیراژ این کتاب تا کنون ۲۲۰۰۰ نسخه بوده است.)
✅ قسمت دوم:
🔻این پیامِ استراتژیک (بیانیه گام دوم) که محتوایی جامع، منسجم و متوازن دارد، به سرعت در جانِ شیفتگان آرمانهای انقلاب نشست و امید و نشاط انقلابی را به جوانان و نخبگان و مسئولان کشور تزریق کرد و به مثابهی نقشهی راهِ حرکتِ انقلاب اسلامی در چلهی دوم انقلاب، پذیرفته و تثبیت شد.
پس از صدور نیز تفسیرها و تحلیلهای متعددی از آن صورت گرفته است؛ استاد میرباقری نیز مبتنی بر نظامفکری عمیق، منسجم و مبنایی خود، در این اثر به تحلیل و خوانش مهمترین مضامین و راهبردهای بیانیهی گام دوم پرداختهاند.
ایشان در این کتاب به چند سرفصل مهم پرداختهاند از جمله:
1️⃣ تحلیل جایگاه این بیانیه و مقایسهی آن با دیگر اسناد ملی و جهانی.
2️⃣ ارائهی بایستههای تفسیر و فهم صحیح بیانیهی گام دوم، به جای تحریف یا تقلیل آن.
3️⃣ تبیین ابعاد نوآوریهای این بیانیه در زمینههای مختلف نظیر «مقایسهی انقلاب اسلامی و رنسانس»، «شاخصهای ارزیابی موفقیتهای انقلابی اسلامی»، «شاخصهای توسعه خرد و کلان»، «تفاوت دو نوع آسیبشناسی انقلاب (یعنی آسیبشناسی منفعلانه و مأیوسانه در مقایسه با آسیبشناسی فعال و واقعبینانه) و...؛
4️⃣ تبیین بایستههای حرکت به سوی تمدّن اسلامی مبتنی بر مبانی انقلاب اسلامی.
5️⃣ تبیین نقش نسل جوان در تحقق بیانیه گام دوم و حرکت به سوی ایجاد زیرساختهای دولت اسلامی.
🛒 خرید کتاب (⚡️با تخفیف ۱۰ درصدی)
📚 نشر تمدن نوین اسلامی
❇️ ایتا | وبگاه انتشارات
.
⬅️ چرا «عصر جدید»؟
✅ قسمت سوم:
🔻در کنار پنج سرفصل فوق، برخی دیگر از تأمّلبرانگیزترین عناوین کتاب عبارتند از:
➖ انقلاب اسلامی فراتر از مبارزه با استبداد و استعمار؛
➖ تقابل انقلاب اسلامی و رنسانس، تقابل دو ایدئولوژی؛
➖ تفاوت «تمامیتخواهیِ» غرب با «هدایتگری» انقلاب اسلامی؛
➖ نقد آسیبشناسی انفعالی و مأیوسانه با میزان غربگرایی و لیبرالیسم و تبیین آسیبشناسی فعال با شاغول اسلام و مبانی انقلاب؛
➖ توجه به پدیدههای نو در کنار پایبندی به ارزشها؛
➖ تفاوت شاخصهای پیشرفت اسلامی با توسعهی غربی؛
➖ تصحیح خطاهای انقلاب با «میزان دینی» نه «میزان سکولار»؛
➖ بیانیه گام دوم، پاسخی به نیازهای تمدّنی انقلاب در پیچ مهم تاریخی جهان (پیچ تاریخیِ دوران افول لیبرالیسم).
🛒 خرید کتاب (⚡️با تخفیف ۱۰ درصدی)
📚 نشر تمدن نوین اسلامی
❇️ ایتا | وبگاه انتشارات
.
❇️ جلد اول کتاب «تاملات قرآنی» در اینجا معرفی شد. اینک با نزدیک شدن ماه مبارک #رمضان به مرور، جلدهای دوم تا پنجم این مجموعه ارزشمند را معرفی خواهیم کرد. لازم به گفتن است که این پنج جلد هر کدام به شرح تعدادی از سورههای جزء سیام قرآن میپردازد . بنابراین محتوای هر جلد، جدای از جلدهای دیگر نیز خواندنی است.
.
📖 کتاب تاملات قرآنی چه میگوید؟
❇️ قسمت اول جلد دوم:
🔻استاد میرباقری در مجموعه تأملات قرآنی در چهار ساحت به شرح مفاهیم برخی از سورههای قرآن کریم میپردازند. ابتدا بر اساس شأن نزول و ظاهر مفاهیم آیات توضیحاتی ارائه میدهند؛ بعد چکیدهای از مباحث المیزان علامه طباطبایی و روش قرآن به قرآن ایشان را بیان میکنند؛ در ادامه با استناد به روایات تفسیری دو سطح از تفسیر را ارائه میدهند؛ یک شرح بر اساس روایاتی که تفسیر لایههای ظاهریتر آیات را بیان کردهاند و یک شرح هم بر اساس روایاتی که تفسیر لایههای باطنیتر مفاهیم قرآن پرداختهاند.
✅ مهمترین وجوه تمایز و کار درخشان استاد میرباقری همین بخش آخر شرح ایشان مبتنی بر روایاتی است که به معنای باطنی آیات اشاره دارند و جمعبندی ایشان که نشان میدهد همهی این چهار ساحت صحیح و در طول یکدیگر و هماهنگ هستند.
⬅️ در جلد دوم این مجموعه استاد میرباقری با همین روشی که بیان شد به شرح سه سورهی عصر، تکاثر و همزه پرداختهاند. در لایهی باطنی تفسیر این سه سوره نیز بیان میدارند که این سه سوره به ابعاد درگیری جبهه حق و باطل و ولایت الله و ولایت طاغوت در بستر تاریخ میپردازد و ویژگیها و اقتضائات هر یک و سطوح مواجهه و درگیری این دو جبهه در طول تاریخ را بیان میدارد.
🛒 خرید کتاب (⚡️با تخفیف ۱۰ درصدی)
📚 نشر تمدن نوین اسلامی
❇️ ایتا | وبگاه انتشارات
.
📖 کتاب تاملات قرآنی چه میگوید؟
❇️ قسمت دوم جلد دوم:
🔻مبحث کلیدی که استاد میرباقری در شرح سوره عصر بیان میدارند این است که با ظهور ولایت نبی اکرم در عالم، عالم به دو بخش تقسیم شد، بخشی داخل محیط ولایت نبی اکرم که محیط ایمان است و بخشی خارج از این محیط که وادی خسران است و اقتضائات و بایستههای مهم ورود به این محیط و خروج از وادی خسارت، عمل به متابعت از اولیای خدا و استقامت برای عبادت جمعی بر این محور است که اگر این استقامت به شکل صحیح شکل گیرد در حد اعلای آن به ظهور حضرت حجت که تجلی تام ولایت نبی اکرم در عالم است منجر میشود.
برخی دیگر از عناوین تأمّلبرانگیز ذیل شرح سوره عصر عبارتند از:
🔸«تواصی» مرحله اهتمام به گسترش سلطه حق و رهایی همه انسانها از خسران؛
🔸خسارتها نتیجه انتخاب غیر خدا در بازارها و از دست دادن سرمایهها؛
🔸ضرورت شناخت سرمایهها و بازارها برای رهایی از خسارت؛
🔸و موضوع بسیار مهم این بخش از کتاب: ضرورت ساخت جامعه ایمانی در مسیر رهایی از خسارت.
🔻دالّ مرکزی مباحث استاد میرباقری در شرح سورهی تکاثر این است که نعمتها بستر توحید و معرفت است و اگر جز این صرف شود و در مسیر تکاثر و افزونطلبی استفاده شود موجب محرومیت ابدی انسان میشود و در همین دنیا هم شخص به یقین نخواهد رسید! همچنین بیان میدارند که مهمترین نعمت برای اینکه انسان به آن هدفی که خداوند از خلقتش در نظر گرفته در اختیار دارد، نعمت ولایت اهل بیت علیهم السلام است که در سورهی تکاثر از آن با عنوان «نعیم» یاد شده که فردای قیامت خداوند از همگان در خصوص اینکه با این بزرگترین نعمت الهی چه کردید خواهد پرسید!
برخی عناوین جالب توجه ذیل شرح سوره تکاثر عبارتند از:
🔸دین و شریعت مسیر تبدیل نعمت به توحید و قرب؛
🔸محرومیت انسان از حقایق نتیجهی استفاده از نعمتها در مسیر افزونطلبی؛
🔸لهو وادی ولایت اولیاء طاغوت و نعیم وادی ولایت اولیاء حق؛
🔸تمدّن مدرن و نسبتش با اقامهی حداکثری اجتماعی و تاریخی تکاثر؛
🔸تقابل دو جریان تکاثر و نعیم در بستر تاریخ؛
🔸وادی نعیم وادی وصول به یقین و رفع حجابها.
🛒 خرید کتاب (⚡️با تخفیف ۱۰ درصدی)
📚 نشر تمدن نوین اسلامی
❇️ ایتا | وبگاه انتشارات
.