🔖نخستين مسلمانان و ياوران پيامبر (صلّی الله علیه و آله )
🍃پس از بعثت پيامبر اكرم (صلّی الله علیه و آله ) اوّلين كسانى كه به رسالت ایشان ايمان آوردند،
🔹 اميرالمؤمنين على (ع) و حضرت خديجه (س) همسر گرامى آن حضرت بودند.[6]
🔻 البته بنا به روايتى؛ حضرت اميرالمؤمنين (ع) قبل از بعثت و از ازَل به پيامبر اكرم (ص) ايمان داشتند. آن حضرت، در ازل ولايت مطلقه داشتند و بنا به روايات صحيح، در ازل اين چهارده نور، تجلّى ذاتى پروردگار عالم بودند.
🔹امّا به حسب ظاهر نيز بايد به بعثت رسول گرامى اسلام (ص) ايمان مى آوردند. بنابراين در همان غار حرا، اوّلين كسى كه بدون درنگ شهادتين را بيان فرمود، حضرت على (ع) بود.
🍃پيامبر اكرم (صلّی الله علیه و آله ) همراه با اميرالمؤمنين (ع) از جبل النّور وارد منزل شدند و همسر گرامى آن حضرت كه گويا آمادۀ شنيدن اين خبر بود، با شنيدن ماجراى غار حرا و بعثت آن حضرت، بدون هيچ تأمّلى، شهادتين را بر زبان جارى كردند:
👌أشْهَدُ أنْ لا إلهَ إلا اللّه وَ أشْهَدُ أنَّكَ مُحَمَّدٌ رَسولُ اللّه.[7]
🍃پس از ابلاغ دستورالعمل هاى خداوند توسط جبرئيل، آن حضرت، مأمور به تبليغ، فعاليت و آغاز رسالت خود گرديد؛ يعنى برنامۀ تبليغى آن حضرت در آن دستورالعمل طرح ريزى شد. به عبارت ديگر، دورۀ آموزشى ابتدايى با بيان آيات اوّل سورۀ مزّمّل سپرى گرديد. در اين دوران فقط، حضرت على (ع) و حضرت خديجه كبرى (س) ايشان را در اجراى اين مأموريت سنگين يارى رسانيدند
📚 ابن هشام، السيرة النبويه، قسمت اول، صص 240 و 246
#اللهم_عجل_لولیک_الفرج
#تقویم_شیعه
@taqvim_shiaa
┈┄┅═✾•••✾═┅┄┈
🔖اهداف و فواید بعثت پیامبران
🍃 از دیدگاه قرآن کریم چرا خداوند پیامبران را فرستاد و از این کار چه هدفی را دنبال میکرد؟
فرستادن پیامبران برای تحقق هدف آفرینش انسان است،
1⃣ ـ تثبیت و تکمیل توحید در جامعه؛
هدف از آفرینش آدمی، آشنایی با مبدأ و معاد است. کسی که به مبدأ، شناخت و معرفت ندارد، در حد حیوان توقف کرده است. حیوانات و نباتات در پرتو غرایز به کمال مطلوب از آفرینش شان میرسند، ولی آدمی ـ با این که از نیروی عقل و فطرت هم برخوردار است ـ تنها با تکیه به عقل نمیتواند به کمال مطلوب خود برسد. گواه این سخن، تاریخ پرنشیب و فراز جامعه انسانی است، که پیوسته در منجلاب شرک و بت پرستی غوطهور بوده، مگر آن که پیامبر بیرونی به کمک پیامبر درونی شتافته است و او را در مسیر توحید قرار داده است. در عصری که پیش رفت تکنولوژی هوش از سر بشر ربوده است، عدهای به پرستش و کرنش در برابر چیزهایی مشغولند که آدمی از گفتن و نوشتن آنها شرم دارد.
باید پیامبران الهی بیایند تا بشر را از پستی و ذلّت شرک و بتپرستی، به توحید فرا خوانند. قرآن کریم در این باره میفرماید: ﴿وَ لَقَدْ بَعَثْنا في كُلِّ أُمَّةٍ رَسُولاً أَنِ اعْبُدُوا اللَّـهَ وَ اجْتَنِبُوا الطَّاغُوتَ ٰ. . . ﴾؛[1]
و در حقیقت، در میان هر امّتی فرستادهای برانگیختیم [تا بگوید:] خدا را بپرستید و از طاغوت بپرهیزید. . . .
قرآن هر یک از پیامبرانی را که نام میبرد، نخستین برنامه، سخن و پیام آنان را دعوت به توحید معرفی میکند.[2]
حضرت امیر مؤمنان، علی در همین زمینه میفرماید: خداوند پیامبران را برانگیخت تا آن چه را که بندگان خدا درباره توحید و صفات خدا نمیدانند فرا گیرند و به ربوبیت و یگانگی خدا پس از انکار، ایمان آورند.[3]
🔹2⃣ و 3⃣ . تعلیم و تربیت:
﴿هُوَ الَّذي بَعَثَ فِي الْأُمِّيِّينَ رَسُولاً مِنْهُمْ يَتْلُوا عَلَيْهِمْ آياتِهِ وَ يُزَكِّيهِمْ وَ يُعَلِّمُهُمُ الْكِتابَ وَ الْحِكْمَةَ وَ إِنْ كانُوا مِنْ قَبْلُ لَفي ضَلالٍ مُبينٍ ٰ﴾؛[4]
او کسی است که در میان جمعیت درس نخوانده، رسولی از خودشان برانگیخت، تا آیاتش را بر آنها بخواند و آنها را پاکیزه کند و کتاب و حکمت بیاموزد؛ هر چند پیش از آن در گمراهی آشکاری بودند. هم چنین در آیه شریفه ﴿رَبَّنا وَ ابْعَثْ فيهِمْ رَسُولاً مِنْهُمْ يَتْلُوا . . . ﴾؛[5]پروردگارا، در میان آنها پیامبری از خودشان مبعوث کن، تا آیات تو را بر آنها بخواند و آنها را کتاب و حکمت بیاموزد و پاکیزه کند، زیرا تو توانا و حکیمی [و بر این کار قادری].
از دو آیه فوق، چهار موضوع استفاده میشود: «تلاوت آیات الهی»، «تعلیم کتاب»، «تعلیم حکمت» و «تزکیه و پاک سازی و تربیت»؛ یعنی نخست باید گوشهای انسانها با کلمات حق آشنا شود، تا از اعماق این کلمات، محتوای کتاب را درک کنند و بعد به حکمت یعنی اَسرار آن آشنا شوند و به دنبال همه اینها روح و جسمشان پاک و پاکیزه شود.
قرآن کریم ثابت میکند برای تعلیم و تربیت مردم، وجود پیامبران: ضروری است.[6]
4⃣ . برپایی قسط و عدل:
﴿لَقَدْ أَرْسَلْنا رُسُلَنا بِالْبَيِّناتِ وَ أَنْزَلْنا مَعَهُمُ الْكِتابَ وَ الْميزانَ لِيَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ ٰ...﴾؛[7]
ما رسولان خود را با دلایل روشن فرستادیم و با آنها کتاب [آسمانی] و میزان [شناسایی حق و قوانین عادلانه] نازل کردیم، تا مردم به عدالت قیام کنند. در این آیه به سه مسئله اشاره شده است: «بینات» که به معنای دلایل روشن است و شامل معجزات و دلایل عقلی حقانیت دعوت انبیا و اخبار پیامبران پیشین میشود و «کتاب» که به کتابهای آسمانی اشاره است و شامل: بیان معارف، عقاید، احکام و اخلاق میباشد و «میزان» که به معنای قوانینی است که معیار سنجش نیکیها از بدیها و ارزش از ضد ارزش و حق از باطل است.
ضرورت بعثت انبیا و تجهیز انبیا: به آنها اجازه میدهد که مردم را برای اقامه عدل بسیج کنند.
5⃣ . آزادی انسانها:
﴿الَّذينَ يَتَّبِعُونَ الرَّسُولَ النَّبِيَّ الْأُمِّيَّ ٰ. . . ﴾؛[8] آنها که از فرستاده [خدا]، پیامبر «امّی» پیروی میکنند، کسی که صفاتش را در تورات و انجیلی که نزدشان است مییابند و آنها را به معروف دستور میدهد و از منکر باز میدارد؛ پاکیزهها را برای آنها حلال میشمرد؛ ناپاکیها را تحریم میکند و بارهای سنگین و زنجیرهایی را که بر آنها بود [از دوش و گردنشان] بر میدارد. . . .
برگرداندن آزادی واقعی به انسانها وجود انبیا را ضروری مینماید.
📚 پی نوشت ها:
[1] . سوره نحل، آيه 36.
[2] . سوره عنكبوت، آيه 36 و سوره اعراف، 85 و 65.
[3] . نهج البلاغه، خطبه 143.
[4] . سوره جمعه، آيه 2.
[5] . سوره بقره، آيه 129
[6] . بقره، آیه 151 ﴿کَمَا أَرْسَلْنَا فِيکُمْ رَسُولاً مِنْکُمْ ...﴾.
[7] . حديد، آيه 25.
[8] . اعراف، آيه 157.
#تقویم_شیعه
@taqvim_shiaa
┈┄┅═✾•••✾═┅┄┈
🔖28 رجب :
🍃 حرکت امام حسین(ع) از مدینه به مکه و کربلا
در این روز در سال 60 ه’ امام حسین علیه السّلام از مدینه منوره متوجه مکه شدند.
📚 (ارشاد: ج 2، ص 34. اعلام الوری: ج 1، ص 435. بحار الانوار: ج 44، ص 329)
بنابر قولی شب 29 رجب آن حضرت از مدینه خارج شدند.
(فیض العلام: ص 329)
🔹در این سفر همراه ایشان
عقیله بنی هاشم زینب کبری،
برادرشان حضرت ابوالفضل العباس، امّ کلثوم، علی اکبر و دیگر اهل بیت علیهم السّلام بودند. خواهران سیّد الشّهداء علیه السّلام با عقیله بنی هاشم سلام اللَّه علیها 13 نفر بودند.
🔹 بانوان دیگر از منسوبین حضرت، علیا مخدره امّ کلثوم صغری دختر زینب کبری سلام اللَّه علیها که با شوهرش به کربلا آمد و دیگری خواهر أمیر المؤمنین علیه السّلام جمانه دختر ابوطالب علیه السّلام.
🔹همچنین 9 کنیز با حضرت از مدینه خارج شدند و 10 نفر غلام با حضرت بودند. چند نفر از همسران امام مجتبی علیه السّلام و 16 نفر از اولاد دختر و پسر امام مجتبی علیه السّلام و خانواده مسلم بن عقیل علیه السّلام و دیگر اصحاب و بستگان حضرت نیز همراه بودند.
🔹 لوازم و سواری هائی که داشتند عبارت بود از
250 اسب،
250 ناقه. از این تعداد،
70 ناقه برای حمل خیمه ها،
40 ناقه برای حمل دیگ و ظروف و ادوات ارزاق،
30 ناقه برای حمل مشکهای آب،
12 ناقه برای جامه ها و دراهم و دنانیر،
50 ناقه برای حمل 50 هودج تعبیه شده برای حمل مخدرات و علویات و اطفال و ذراری و خدمتگزاران و کنیزان، و بقیه شتران برای حمل وسائل مختلف که مورد لزوم بود.
📚 (از کتاب مدینه تا مدینه: ص 77 تا 90.)
برای اطلاع بیشتر به کتابهای «بیت الاحزان» عبدالخالق بن عبدالرحیم یزدی، قمقام زخار، معالی السبطین، ابومخنف، ریاض القدس، بحار الانوار، تاریخ اعثم کوفی مراجعه شود.
#اللهم_عجل_لولیک_الفرج
#تقویم_شیعه #تاریخ_اسلام
@taqvim_shiaa
┈┄┅═✾•••✾═┅┄┈
🔖 28 ماه رجب :
📌 اولین اقامه نماز در اسلام
🍃 در این روز اولین کسی که بعد از بعثت با پیامبر صلّی اللَّه علیه و آله نماز خواند، أمیر المؤمنین علیه السّلام بود.
🔹 روز دوشنبه 27 رجب پیامبر پیامبر صلّی اللَّه علیه و آله مبعوث شدند و در 28 رجب حضرت أمیر المؤمنین علیه السّلام با آن حضرت نماز اقامه فرمودند.
📚 (وقایع الایام: ج رجب، ص 247. منتخب التواریخ: ص 42. همچنین اقتباس از بحارالانوار،مناقب ابن شهرآشوب)
#اللهم_عجل_لولیک_الفرج
#تقویم_شیعه #تاریخ_اسلام
@taqvim_shiaa
┈┄┅═✾•••✾═┅┄┈
🔖علت هجرت امام حسین(ع) از مدینه به سوی مکه چه بود؟
▪️روایات به این مساله اشاره دارد که در چنین روزی برابر با 28 رجب سال 60 هجری امام حسین (علیه السلام) پس از مخالفت قاطع با بیعت کردن با یزید بن معاویه به همراه گروهی از اهل بیت و اصحابشان از مدینه منوره به سمت مکه حرکت کرد.
◽امام حسین (علیه السلام) سوار بر اسب قلب صحراها را می شکافت و تپه های شنی را در می نوردید، در حالیکه یادآور هجرت پدر بزرگوارشان امام علی (علیه السلام) از مکه به مدینه بود. ایشان درحالیکه آیه (فَخَرَجَ مِنْها خائِفاً یَتَرَقَّبُ قالَ رَبِّ نَجِّنی مِنَ الْقَوْمِ الظَّالِمینَ) را تلاوت می نمود رهسپار آن دیار شد.
◽ابو مخنف می گوید: امام حسین (علیه السلام) نزد قبرجد بزرگوارشان (صلی الله علیه واله وسلم) حاضر شد و گریست و فرمود: من با ناراحتى تمام از جوار شما مى روم زیرا دست بیعت به یزید بن معاویه، آن مرد شراب خوار و فاجر ندادم.
◽ سپس در حالی که گریان بودند به خوابی کوتاه فرو رفتند و در عالم رویا جد بزرگوارشان حضرت محمد (صلی الله علیه وآله) را دیدند که او را در برگرفتند و میان دو چشمشان را بوسید و فرمودند: فرزندم، حبیبم حسین گویا مى بینم به همین زودى درسرزمینی به نام کربلا در خونت غوطه ور مى شوى، و سرت از پشت از تن جدا می گردد در حالیكه لب تشنه هستی. با این حال دشمنانت امـید شفاعت مرا دارند بخدا سوگند در روز قیامت آنها در پیشگاه خدا هیچ بهره اى ندارند. اى حبیب من حسین جان، پدر، مادر، جدت، برادرت، عمویت، عموی پدرت، دایی ها و خاله هایت و نیز عمه ات نزد منند و در اشتیاق دیدار تو و براى تو در بهشت درجه ای است كه هرگز به آنها نمى رسى مگر با شهادت. پس تو با پدر، برادر، عمویت و عموى پدرت در روز قیامت یكجا و با هم محشور مى شوید تا وارد بهشت شوید، حسین (علیه السلام)
▪️ وحشت زده از خواب بیدار شدند و برایش یقین حاصل شد كه حتما كشته خواهند شد، بستگان خود را جمع كردند و خوابشان را براى آنان بیان كردند. همگى محزون و مغموم شدند. سپس امام برای خروج و قیام مهیا شدند.
◽امام حسین (علیه السلام) در یکی از نامه های خود به هدف از قیام اشاره کرده است: خروج و قيـام من از روى سركشى، خوشگذرانى و فساد و ظلم نيست، تنها براى اصلاح امت جدم (صلی الله علیه وآله وسلم) قيام کردم و مي خواهم به معروف امر کنم و از منكر بازدارم و به سيره جدم (ص) و پدرم على بن ابي طالب عمـل کنم.
#اللهم_عجل_لولیک_الفرج
#تقویم_شیعه
@taqvim_shiaa
┈┄┅═✾•••✾═┅┄┈
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
.
🏴۲۸ رجب؛ سال ۶۰ هجری
حرکت اباعبدالله از مدینه به مکه
و از مکه به سرزمین کربلا
▪️تازه می خواست دلم سر خوش مبعث گردد
▪️خبر آمد که حسین بن علی (ع) راهی شد
#اللهم_عجل_لولیک_الفرج
#تقویم_شیعه
@taqvim_shiaa
┈┄┅═✾•••✾═┅┄┈
🔖عملی که در آخر ماه رجب موجب نجات از آتش جهنم میشود
✨ پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله ) در بیان نماز آخر ماه رجب فرمود:
🍃هر کس در آخر ماه رجب 10 رکعت نماز بخواند که
🔹 در هر رکعت سوره حمد را یک مرتبه
🔹 و سوره توحید را سه مرتبه
🔹 و سوره کافرون را سه مرتبه باشد،
🤲 و پس از سلام نماز دستهایش را به سوی آسمان بلند کند و بگوید:
لا إِلهَ إِلَّا اللَّهُ وَحْدَهُ لاشَرِیک لَهُ لَهُ الْمُلْک وَ لَهُ الْحَمْدُ یحْیی وَ یمِیتُ وَ هُوَحَی لا یمُوتُ بِیدِهِ الْخَیرُ وَهُوَ عَلی کلِّ شَی ءٍ قَدِیرٌ، وَصَلَّی اللَّهُ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِینَ، وَ لا حَوْلَ وَ لاقُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ الْعَلِی الْعَظِیمِ.
🍃سپس دستهایش را به روی صورت بکشد و حاجتش را از خداوند بخواهد، دعای او مستجاب شود
🔹و خداوند بین او و جهنم هفت گودال فاصله بیاندازد که اندازه هر گودال به اندازه فاصله آسمان تا زمین است
🔹 و در به ازای هر رکعت هزار رکعت نوشته شود
🔹 و برای او گذر از صراط و دوری از جهنم تضمین شود.
✅سلمان رضوان الله علیه گفت: هنگامی که کلام پیامبر صلی الله علیه و اله به آخر رسید، به حالت گریه به سجده افتادم و خداوند را شکر کردم که این حدیث را از پیامبر شنیدم
🔻متن روایت:
رویناها عن جدّی أبی جعفر الطوسی رضوان اللّه علیه، و قد تقدم إسنادها فیما أشرناإلیه، و هی: و صلّ فی آخر الشهر عشر رکعات، تقرء فی کل رکعة فاتحة الکتاب مرة واحدة و «قُلْ هُوَاللَّهُ أَحَدٌ» ثلاث مرات و «قُلْ یاأَیهَا الْکافِرُونَ» ثلاث مرات، فإذاسلّمت فارفع یدیک إلی السماء و قل: لا إِلهَ إِلَّا اللَّهُ وَحْدَهُ لاشَرِیک لَهُ لَهُ الْمُلْک وَ لَه الْحَمْدُ یحْیی وَ یمِیتُ وَ هُوَحَی لا یمُوتُ بِیدِهِ الْخَیرُ وَهُوَ عَلی کلِّ شَی ءٍ قَدِیرٌ، وَصَلَّی اللَّهُ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِینَ، وَ لا حَوْلَ وَ لاقُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ الْعَلِی الْعَظِیمِ. ثم امسح بها وجهک و سل حاجتک فإنه یستجاب لک دعاؤک و یجعل اللّه بینک و بین جهنم سبعة خنادق، کل خندق کما بین السماء والأرض، و یکتب لک بکلّ رکعة ألف ألف رکعة، و یکتب لک براءة من النار و جواز علی الصراط. قال سلمان (رضوان اللّه علیه): فلمّا فرغ النبی صلّی الله علیه وآله من الحدیث خرّرت ساجداً أبکی شکراً للّه تعالی لما سمعت من هذا الحدیث.
📚 اقبال الاعمال: ج 3 ص 285
#اللهم_عجل_لولیک_الفرج
#التماس_دعا
#تقویم_شیعه
@taqvim_shiaa
┈┄┅═✾•••✾═┅┄┈
🔖اعمال شب اوّل ماه شعبان
🔻برای شب اوّل ماه در کتاب «اقبال» نمازهای زیادی ذکر شده است که از جمله آن،
🔹 ۱۲ رکعت نماز است (هر دو رکعت به یک سلام) که در هر رکعتی یک مرتبه «حمد» و ۱۵ مرتبه «توحید» خوانده میشود
💠درباره دوازده رکعت نماز شب اول ماه شعبان،
🔹 از رسول گرامی اسلام (صلّی الله علیه و آله ) چنین نقل شده است:
هر کس در شب اول ماه شعبان
دوازده رکعت به این کیفیت بجا آورد که در هر رکعت
◽ پس از سوره «حمد»، پانزده مرتبه سوره «قل هو الله» بخواند.
🍃خداوند ثواب ۱۲ هزار شهید و عبادت ۱۲ سال را به او عطا میکند
🍃 و از گناهانش بیرون میرود، مانند روزی که متولد شده
🍃 و به تعداد آیات قرآن، قصری در بهشت به او میدهد.
📚 (إقبال الأعمال، ج ۲، ص ۶۸۳)
🔖اعمال روز اوّل ماه شعبان
🔹روزه در روز اول شعبان فضیلت فراوانی دارد و امام صادق (ع) درباره روزه در این روز میفرماید:
💠«هر کس روز اول ماه شعبان را روزه بگیرد، حتماً بهشت بر او واجب میشود؛ و هر کس دو روز (از ماه شعبان) را روزه بگیرد خداوند متعال در عالم دنیا در هر روز و هر شب به او نظر میکند و نظر خداوند به او تا در بهشت نیز ادامه مییابد و هر کس سه روز روزه بگیرد هر روز از بهشت خدا را در عرش خود زیارت میکند؛
من صام أول یوم من شعبان وجبت له الجنة و من صام یومین نظر الله إلیه فی کل یوم و لیلة فی دار الدنیا و دام نظره إلیه فی الجنة و من صام ثلاثة أیام زار الله فی عرشه من جنته کل یوم».
📚 (المراقبات، ص ۱۷۷، مفاتیح الجنان؛ فصل دوم. در اعمال ماه شعبان)
✨رسول خدا (صلّی الله علیه و آله ) نیز فرمودند:
🍃هر کس سه روزِ اوّل ماه شعبان را روزه بگیرد و شبهایش را قیام کند و دو رکعت نماز بگزارد که
🔹 در هر رکعتی یک مرتبه «حمد»
🔹و یازده مرتبه «قُل هُوَ اللّهُ اَحد» را بخواند، خداوند شرّ اهل آسمان و زمین و شرّ ابلیس و هر سلطه ستمگری را از او برطرف سازد و خداوند گناهان فراوانی را از او میآمرزد.
#اللهم_عجل_لولیک_الفرج
#ماه_شعبان
#تقویم_شیعه
@taqvim_shiaa
┈┄┅═✾•••✾═┅┄┈