.ترفندهای رفتار با نوجوان(این داستان:سوپ شور)
.
♻️دخترک چهارده ساله سوپ را مزه می کند. و با قیافه ای در هم رفته میگوید:« چقدر شوره!» .
مادر: اصلا شور نیست! تقریبا میشه گفت نمک نریختم به جای غرولند غذاتو بخور! .
- خیلی بد مزس نمیشه خورد! .
- سوپ خیلی خوشمزه ایه از قارچ و جو درست کردم.
. - اگر واقعا خوش مزه است بهتر است همه اش را خودت بخوری
. - میدونی چیه؟ لوس و ننر شدی! میلیونها بچه در آفریقا و چین آرزوی خوردن این سوپ رو دارند.
. - بده اونا بخورن
.
پس از این جمله دخترک با سرعت به اتاقش می رود.
.
.
چه پایان تلخی... ! وقتی نوجوان از غذایش شکایت می کند بحث و جدل درباره ی سلیقه ی او کار درستی نیست
.
مثلا چه خوب بود مادر می گفت :« عجب غذات به نظرت شوره؟! چه بد! کاش غذای دیگری داشتیم!»
.
در این صورت دخترک نه تنها از شوری غذایش دیگر گلگی نمیکرد بلکه ای بسا در صدد دلجویی از مادر بر می آمد که چرا او را شرمنده ی خود کرده و غذای دیگری در خانه نیست. .
📣برگرفته از کتاب روان شناسی بلوغ ص 48
کانال #تربیت_دینی_کودک_و_نوجوان ملحق شوید:
https://eitaa.com/tarbiatkoodak_noj
زمانی که از دست فرزندمان عصبانی هستیم چه کار کنیم؟
هرگز به عنوان تهدید از جمله "من مادرت نیستم" و یا "من دیگه پدرت نیستم" استفاده نکنید. لازم نیست ناراحتی و عصبانیت خود را با جمله "دیگه تو رو دوست ندارم" همراه کنید.
هنگام عصبانیت خیلی صادقانه می توانید فقط ناراحتی و خشم خود را بگویید و به کودک بگویید که از دست او ناراحت هستید! همین! "خیلی ناراحتم که اتاقت نامرتبه"
انتظار خود را از کودک بیان کنید. "دوست دارم وقتی بازی با اسباب بازی هات تموم شد اونا رو سر جاشون بذاری"
شما می توانید از دست کودک عصبانی شوید، غمگین شوید، ناراحت شوید و ... اما هیچ کدام از این موارد ربطی به دوست داشتن او ندارد.
کانال #تربیت_دینی_کودک_و_نوجوان ملحق شوید:
https://eitaa.com/tarbiatkoodak_noj
▪️ يك توصیه برای پدر و مادرها در مورد بچههایی که تمایل کمتری به غذا خوردن دارند
👈وقتی کودک غذا میخورد او را تشویق نکنید!
▪️رعایت این نکته بسیار مهم است!
وقتی کودک شما خوب غذا میخورد، نباید او را تشویق کنید، نباید پاداش و جایزه بدهید یا حتی به نوعی نشان بدهید که از این قضیه خیلی خوشحالید!
غذا خوردن کار خارق العاده یا کاری که مستوجب تشویق و پاداش باشد نیست!
👈کودک باید بداند که ما غذا میخوریم برای اینکه نیاز به غذا داریم و نه برای خوشایند پدر و مادر یا در ازای جایزه و تشویق!
کانال #تربیت_دینی_کودک_و_نوجوان ملحق شوید:
https://eitaa.com/tarbiatkoodak_noj
چگونه به فرزندان خود بیاموزیم که از خود دفاع کنند و شجاعت داشته باشند؟
سوال متداول اکثر والدین این است که چگونه می توانیم به فرزندان خود بیاموزیم که از خود دفاع کنند و شجاعت داشته باشند؟ مثلاً اگر فرزندمان دائما تحت فشار همسالان است یا اسباب بازی هایش را از او می گیرند، چکار باید بکنیم؟ در اینجا راهکارهایی برای آموزش دفاع از خود به کودکان آورده شده است که اولین آن، تقویت اعتماد بنفس کودک است.
اهمیت داشتن اعتماد به نفس را به فرزندتان توضیح دهید
ترس یک احساس ذاتی است که در همه انسانها وجود دارد. این احساس برای بقای ما ضروری است و باعث می شود احساس درد یا خطر کنیم. به گفته ی متخصصان علوم اعصاب و روانشناسان، انسان از طریق رویارویی با ترس های خود به روش های ایمن، پیش بینی و کنترل موقعیت یاد می گیرد که بر برخی از ترس های خود غلبه کند.
افراد با اعتماد به نفس، در مواقع بحرانی بر احساسات خود کنترل دارند و به عقل خود رجوع می کنند. همین توانایی کنترل احساسات موجب می شود این افراد، تنها گروهی باشند که معمولا دچار حملات اضطرابی و ترس ناگهانی نمی شوند یا اگر پریشان و وحشت زده شوند، آستانه ی تحمل بالایی دارند چون این افراد، به جای اینکه تسلیم بحران شوند، سعی می کنند خود را با اتخاذ اقدامات صحیح از مهلکه بیرون بکشند.
به فرزند خود بیاموزید که با دوستان خود یک گروه تشکیل دهد
قلدرها، افرادی را که در یک گروه باشند، کمتر مورد هدف قرار می دهند. به فرزندتان یاد دهید که در یک گروه دوستانه عضو شود و همیشه در کنار آنها بماند (بخصوص در جاهایی که احتمال زورگویی زیاد است). اگر فرزند شما گروه دوستانه ندارد، برای پیدا کردن دوست با او همکاری کنید. دوستی یک عامل محافظ در برابر زورگویی است. حتی یک دوست نزدیک هم می تواند در جلوگیری از زورگویی، نقش مهمی ایفا کند.
به فرزند خود یاد دهید که بدون پرخاشگری، سرسخت باشد
بسیاری از کودکان به طور طبیعی سرسخت نیستند. باید به آنها آموزش داده شود که بتوانند در مقابل زورگویی دیگران بایستند. همچنین مهم است که به آنها تفاوت بین شجاعت و پرخاشگری را یاد دهید. توضیح دهید که بچه های پرخاشگر سعی می کنند افراد دیگر را وادار به پیروی از افکار و عقاید خود کنند و اینکار با قلدری تفاوت چندانی ندارد. در همین حال، بچه های مقاوم و شجاع به تفاوت ها و ایده های دیگران احترام می گذارند اما از دفاع کردن از اعتقادات و ایده های خود نمی ترسند. به یاد داشته باشید که بچه های شجاع، در زمان زورگویی یا آسیب دیگران، از خود دفاع می کنند.
با فرزند خود وقت بگذرانید
وقتی وقت خود را با فرزندان خود می گذرانید، به آنها این پیام را می فرستید که برای شما مهم هستند و این برای تقویت عزت نفس کودک بسیار خوب است. علاوه بر این، وقت گذرانی در کنار هم به شما امکان می دهد تا یک رابطه ی محکم برقرار کنید. این رابطه برای رویارویی کودک با چالش های مختلف زندگی بسیار مهم است.
کودکانی که می دانند والدینشان بدون قید و شرط آنها را دوست دارند، بیشتر از کودکان دیگر احساس عزت نفس می کنند و بهتر می توانند با چالش های مهم زندگی روبرو شوند. از طرف دیگر برقراری رابطه ی استوار به فرزندتان کمک می کند تا بتواند به راحتی مشکلات خود از جمله مورد زورگویی واقع شدن را با شما در میان بگذارد.
مهارت “نه گفتن” را به فرزندتان یاد دهید
فرزند شما باید این توانایی را داشته باشد که به درخواست های نامعقول و نادرست (حتی از سوی بزرگسالان) نه بگوید. نکته اصلی این است که به بچه های خود بیاموزید که چگونه با احترام “نه” بگویند و مرزهای سالمی برای خود اتخاذ کنند.
بعضی اوقات کودکان نمی دانند که چگونه در مقابل خواسته های خطرناک دیگران نه بگویند و این ممکن است برای آنها گران تمام شود.
از مقایسه کردن خودداری کنید
خیلی اوقات والدین فرزندان را با یکدیگر مقایسه می کنند درحالیکه اینکار بسیار اشتباه است. حتی ممکن است والدین فرزندی را “باهوش”، “زرنگ” یا “ورزشکار” صدا کنند. یا حتی از القابی مانند “قد بلند” و “کوتاه قد” استفاده کنند. این نوع مقایسه ها نه تنها می تواند منجر به ایجاد حس رقابت و حسادت بین خواهر و برادر شود بلکه می تواند باعث زورگویی خواهر و برادران نسبت به هم شود.
درعوض باید از فردیت و نقاط عطف هر کودک بدون مقایسه آنها با یکدیگر قدردانی کنیم. همچنین باید از مقایسه فرزندان خود با سایر بچه هایی که می شناسید، خودداری کنید. ممکن است منظور شما از مقایسه ی افراد، سرکوفت زدن نباشد اما این مقایسه باعث تحلیل اعتماد بنفس و خود کم بینی کودک می شود.
برقراری ارتباط را به کودک یاد دهید
کانال #تربیت_دینی_کودک_و_نوجوان ملحق شوید:
https://eitaa.com/tarbiatkoodak_nojavan
#نکته_های_تربیت_فرزند
#راهکارهای_ایجاد_علاقه_مندی_در_فرزندان_نسبت_به_عبادات
اگر ما بخواهیم نگاه فرزندان خود را به عبادت مثبت و زیبا قرار بدهیم، باید از روشهایی استفاده کنیم که بنا داریم در این بخش برخی از این روشها را بیان کنیم، خصوصاً با استفاده از سیره اهل بیت (علیهم السلام)
در ادامه به راهکار ها اشاره می کنیم
کانال #تربیت_دینی_کودک_و_نوجوان ملحق شوید:
https://eitaa.com/tarbiatkoodak_nojavan
#نکته_های_تربیت_فرزند
#راهکارهای_ایجاد_علاقه_مندی_در_فرزندان_نسبت_به_عبادات
راهکار اول:مشاهده عبادات والدین
اوّلین نکتهای که وجود دارد این است که فرزندان ما باید عبادتهای ما را ببینند. نماز خواندن پدر و مادر را ببینند. خود این تأثیر میگذارد. انسان در مسئلهای مانند تربیت کانالهای دریافتی دارد. یکی از کانالهای دریافتی مهم کانال بصری است؛ یعنی دیدن. لذا انسانها با دیدن خیلی چیزها را یاد میگیرند. لذا ما وقتی عبادت را در حضور فرزندان خود انجام بدهیم، آنها این را ببیند و نگاه کنند بالاخره بخشی از آن یادگیری را داریم در آنها محقّق میکنیم.
حتّی در دوران طفولیّت بچّهها باید ببینند. حتّی موقعی ما فرزندان خود را در رختخواب خواباندیم ولی او بیدار است یا در گهواره قرار دادیم و بیدار است، طوری جهت او را قرار بدهیم که ما را هنگام نماز خواندن و عبادت کردن ببیند. اینها همان «الْعِلْمُ فِی الصِّغَرِ کالنَّقْشِ فِی الْحَجَر» است. یعنی وقتی فرزند ما همین نکات را در دوران طفولیّت میبیند این موضوع در ضمیر ناخودآگاه او حک میشود. یعنی در اصل ما با این ابزار داریم او را تربیت میکنیم
ادامه دارد...
کانال #تربیت_دینی_کودک_و_نوجوان ملحق شوید:
https://eitaa.com/tarbiatkoodak_nojavan
#نکته_های_تربیت_فرزند
#راهکارهای_ایجاد_علاقه_مندی_در_فرزندان_نسبت_به_عبادات
راهکار دوم. ایجاد زمینه تقلید از والدین
نکته دومی که ما باید به آن توجّه کنیم این است که وقتی فرزندان ما عبادتهای ما را میبینند و گاهاً در برخی از سنین میخواهند تقلید کنند، زمینه و بستر را فراهم بیاوریم. چون خود تلقید اوّلین گام و مرحله در یادگیری محسوب میشود، در شکلگیری شخصیّت محسوب میشود. موضوع شخصیّت یک موضوع مهمّی است. تقلید مهم است، یعنی اگر مادری نماز خواند و دیدید که فرزند او چادر نماز برداشته است و میخواهد او هم مانند مادر نماز بخواند ما باید او را ترغیب کنیم و به این رفتار او توجّه کنیم. چرا؟ چون این تقلید زمینه علاقمندسازی و انسگیری با عبادت است.
همانطور که عرض کردیم برای اینکه بتوانیم اصل عبادت را در فرزندان خود نهادینه کنیم و در آنها علاقمندسازی ایجاد کنیم و نگاه آنها را به عبادت مثبت قرار بدهیم باید از راهکارهایی استفاده کنیم که دو نکته بیان شد. یکی دیدن و دوم تقلید کردن.
ادامه دارد....
کانال #تربیت_دینی_کودک_و_نوجوان ملحق شوید:
https://eitaa.com/tarbiatkoodak_nojavan
قابل توجه مبلغان و مربیان گرامی
نکته های کاربردی تربیت کودک مخصوص جلسات اولیا و مربیان را می توانید از کانال تربیت دینی کودک و نوجوان دریافت کنید
به کانال #تربیت_دینی_کودک_و_نوجوان ملحق شوید:
https://eitaa.com/tarbiatkoodak_nojavan
مداحی_آنلاین_سلام_ما_به_تو_میثم_مطیعی.mp3
7.63M
┄┅═✧❁﷽❁✧═┅┄
🎶 آیینه حُسن طاهایی
🎶 وارث شکوه مولایی
🎤 حاج میثم مطیعی
🎊 ولادت امام محمد باقر علیه السلام
مبارک باد
#این_الرجبیون
#ماه_رجب #رجب
📸 اعمال شب و روز اول ماه رجب
اعمال شب اول ماه رجب:
🔹️هنگام دیدن هلال ماه بگوید:
" اَللَّهُمَّ أَهِلَّهُ عَلَینَا بِالْأَمْنِ وَ الْإِیمَانِ وَ السَّلامَةِ وَ الْإِسْلامِ رَبِّی وَ رَبُّک اللهُ عَزَّ وَ جَلَّ."
🔹️غسل کردن
🔹️زیارت امام حسین(علیهالسلام)
🔹️بعد از نماز مغرب بیست رکعت، یعنی ۱۰ تا دو رکعتی نماز گزارده شود.
🔹️بعد از نماز عشاء دو رکعت نماز گزارده شود: در رکعت اول حمد و ألم نشرح یک مرتبه و توحید سه مرتبه و در رکعت دوم حمد و ألم نشرح و توحید و معوذتین خوانده شود و پس از سلام، سی مرتبه لا إِلَهَ إِلا اللهُ بگوید و سی مرتبه صلوات بفرستد.
اعمال روز اول ماه رجب:
🔹️روزه گرفتن
🔹️غسل کردن
🔹️زیارت امام حسین(علیهالسلام)
🔹️خواندن نماز سلمان (دستور آن در مفاتیح الجنان آمده است)
📢کانال رسمی هفتهنامه افق حوزه
🔰http://Eitaa.com/ofogh_howzah
🌐 ofoghhawzah.ir
ادب حضور ماه رجب- نسخه موبایل.pdf
609.3K
📖کتاب| ادب حضور (دفتر اول)
▫️اسرار ماه رجب و مراقبات و مناسک آن، همراه با آداب اعتکاف
💢استاد فیاض بخش
#رجب #ماه_رجب #ادب_حضور #مراقبات_رجب
┄┄┅┅┅❅❁❅┅┅┅┄┄
🔺کانال معرفتي طَریقُ السُّلُوک «کانال تخصصی یادنامه اولیاء الله و احوالات بزرگان عالم اسلام»
https://eitaa.com/joinchat/2817916981C22f5ba8cfc
💠دستورالعمل قرائت ده هزار مرتبه در کل ماه رجب
👈ده روز اول ۳۳۳ و بقیه بیست روز ۳۳۴ مرتبه هر روز قرائت می شود .
#دستورالعمل #ماه_رجب
┄┄┅┅┅❅❁❅┅┅┅┄┄
🔺کانال معرفتي طَریقُ السُّلُوک «کانال تخصصی یادنامه اولیاء الله و احوالات بزرگان عالم اسلام»
https://eitaa.com/joinchat/2817916981C22f5ba8cfc
جدول مراقبهی رجبیه سال ۱۴۴۵ هجری قمری.pdf
772.3K
التماس دعا🌀 جدول مراقبهی رجبیه
📝 اعمال و اذکار ماه رجب
📿 اعمال آورده شده در جدول مراقبه، مخصوص کل ماه است که برای آسانی انجام آن و دائم الذکر بودن، به تعداد روزهای ماه تقسیم گردیده است؛ با انجام اعمال و اذکار هر روز، خانهی مربوط را علامت بزنید.
♨️ مطابق توان و ظرفیت خود اذکار را انتخاب کنید و لازم نیست همهی اعمال را انجام دهید.
✅ به جهت تأکید اساتید اخلاق از جمله استاد ایوبی (از شاگردان مرحوم سعادتپرور)، دعاهای روزانه ماه رجب نیز به جدول مراقبه امسال اضافه شده است که به صورت مشترک با کانال نسیم عبودیت منتشر میگردد.
📚 منابع:
1️⃣ اقبال الاعمال
2️⃣ مفاتیح الجنان
#نشر_حداکثری #مراقبات_رجب #رجب #ماه_رجب #جدول_مراقبه
┄┄┅┅┅❅❁❅┅┅┅┄┄
🔺کانال معرفتي طَریقُ السُّلُوک «کانال تخصصی یادنامه اولیاء الله و احوالات بزرگان عالم اسلام»
https://eitaa.com/joinchat/2817916981C22f5ba8cfc
سؤالات متداول درباره انتخاب دوست در نوجوانی
- چرا نوجوانان دوست دارند بیشتر وقت خود را با دوستان بگذرانند و کمتر به بودن با خانواده ارزش قائل میشوند؟
این مسئله امری طبیعی در این دوران محسوب میشود چرا که نوجوانان در گذار از کودکی به بزرگسالی نیاز به استقلال بیشتری را در خود حس میکنند و به دنبال یافتن هویتی جدا و مستقل از والدین خود هستند به همین خاطر تلاش میکنند تا از طریق گروه دوستان به تعریف جدیدی از خود برسند و شخصیت دلخواه خود را شکل دهند. به همین خاطر تمایل بیشتری به گذراندن اوقات در کنار هم سن و سالانشان دارند و کمتر به جمعهای خانوادگی علاقه نشان میدهند.
اگر بتوانید در این زمان انعطاف بیشتری از خود نشان دهید و ارتباط صمیمانه خود را با فرزندتان حفظ کنید به مرور تعادل به زندگی شما بازخواهد گشت و فرزندتان با گذر زمان و دستیابی به هویت دلخواه گرایش بیشتری به بودن در کنار شما خواهد داشت.
- چگونه میتوانم فرزندم را از دوستان ناباب دورنگه دارم؟
در این سنین برای آنکه بیشترین تأثیرگذاری را داشته باشید لازم است که نوع نظارت خود را بر فرزندتان تغییر دهید و همانند یک کودک با او برخورد نکنید. امر و نهیهای مستقیم و افراطی باعث میشود که نوعی مقاومت در فرزندتان ایجاد شده و او هیچگونه پذیرشی نسبت به حرفهای شما نداشته باشد.
در این وضعیت بیش از هر زمان دیگری احتمال دارد که به سمت دوستان ناباب گرایش پیدا کنید. در نتیجه تلاش کنید تا نظارت غیرمستقیم را در پیش بگیرید. برای مثال ارتباط خود را با دوستان فرزندتان تقویت کنید و یا با خانوادههای دوستان فرزند خود ارتباط برقرار کنید. این کار باعث میشود که بتوانید کنترل بیشتری بر این روابط داشته باشید.
به کانال #تربیت_دینی_کودک_و_نوجوان ملحق شوید:
https://eitaa.com/tarbiatkoodak_nojavan
🌷 تربیت کودک
اشتباه ما والدین این است که تلاش میکنیم تا چیزی یاد فرزندانمان بدهیم؛ درحالیکه خداوند هرآنچه که لازم بوده، در وجود آنها نهاده است.
وظیفۀ والدین، جهتدادن به خواستها و تمایلات آنهاست. کودکان در مسیر تربیت، نیاز به حمایت و بسترسازی صحیح ما دارند، نه آموزش صرف.
🦋 با ما همراه باشید
به کانال #تربیت_دینی_کودک_و_نوجوان ملحق شوید:
https://eitaa.com/tarbiatkoodak_nojavan
✅در بازی کردن با فرزندتان اینگونه رفتار کنید:
👋باید همبازی خوبی باشید.
(بازی کردن با كودكان واقعاً هنر است.)
*نشان ندهید از او بیشتر می دانید.
*در سطح فکری کودک با او همبازی شوید.
*مدام او را راهنمایی نکنید.
*گاهی گیج بازی در بیاورید و اعتراف کنید که اشتباه کرده اید.
*تا وقتی پیش بینی می کنید که اوضاع خطرناک نشده برای کنترل کودک اقدامی نکنید.
👈بسیاری از والدین آن قدر وقت صرف کنترل کردن کودکشان می گذارند که از وقت گذاشتن با کودک آن گونه که هر دو از کیفیتش راضی باشند غافل می مانند.
به کانال #تربیت_دینی_کودک_و_نوجوان ملحق شوید:
https://eitaa.com/tarbiatkoodak_nojavan
هیچ گاه نباید برای هوشیار کردن کودکان قصههای ترسناک برای آنها تعریف کرد چون این داستانها بچهها را در وحشت و اضطراب رها میکند و هیچ راهحلی به آنها یاد نمیدهد.
به کانال #تربیت_دینی_کودک_و_نوجوان ملحق شوید:
https://eitaa.com/tarbiatkoodak_nojavan
#تربیت_دینی
💡
🔸 من کسانی را دیدهام که خیلی فرزندان خود را دوست دارند، ولی میگویند: ما محبتمان را نشان نمیدهیم؛ زیرا میترسیم که بچهها سوء استفاده کنند و به اصطلاح عامیانه «پررو» شوند. این فکر قطعاً برخلاف آرمانهای دینی و اخلاقی است.❌
🔸 یکی از آفتهای مهم و سنگینِ اظهار نکردنِ محبت این است که فرزندان ما دچار کمبود محبت میشوند و در دام کسانی قرار میگیرند که به دروغ به آنها اظهار محبت میکنند.
اظهار محبت آنها دروغین است، ولی کسی که اظهار محبت واقعی را درک نکرده است، فریب آنها را میخورد.
🖋حجتالاسلام حسینی قمی
به کانال #تربیت_دینی_کودک_و_نوجوان ملحق شوید:
https://eitaa.com/tarbiatkoodak_nojavan
✅در بازی کردن با فرزندتان اینگونه رفتار کنید:
👋باید همبازی خوبی باشید.
(بازی کردن با كودكان واقعاً هنر است.)
*نشان ندهید از او بیشتر می دانید.
*در سطح فکری کودک با او همبازی شوید.
*مدام او را راهنمایی نکنید.
*گاهی گیج بازی در بیاورید و اعتراف کنید که اشتباه کرده اید.
*تا وقتی پیش بینی می کنید که اوضاع خطرناک نشده برای کنترل کودک اقدامی نکنید.
👈بسیاری از والدین آن قدر وقت صرف کنترل کردن کودکشان می گذارند که از وقت گذاشتن با کودک آن گونه که هر دو از کیفیتش راضی باشند غافل می مانند.
به کانال #تربیت_دینی_کودک_و_نوجوان ملحق شوید:
https://eitaa.com/tarbiatkoodak_nojavan
هیچ گاه نباید برای هوشیار کردن کودکان قصههای ترسناک برای آنها تعریف کرد چون این داستانها بچهها را در وحشت و اضطراب رها میکند و هیچ راهحلی به آنها یاد نمیدهد.
به کانال #تربیت_دینی_کودک_و_نوجوان ملحق شوید:
https://eitaa.com/tarbiatkoodak_nojavan
اهمیت انتخاب دوست در دوران نوجوانی :
دوستان در دوره نوجوانی حامیان بسیار مهمی برای افراد محسوب میشوند و میتوانند به امنیت اجتماعی و روانی افراد کمک کنند. از جمله دلایلی که باعث میشود انتخاب دوست در دوران نوجوانی از اهمیّت بسزایی برخوردار باشد میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- حضور در بین جمع دوستان احساس نیاز به تعلّق را در نوجوان ارضا میکند و میتواند منجر به افزایش احساس اعتمــاد به نفس نیز شود.
- اگر نوجوانان افراد سالمی را برای دوستی انتخاب کنند میتوانند تجربیات مثبتی را در زمینه روابــط اجتماعی شکل دهند و به کمک همین روابط در کنار بلوغ جسمانی بــلوغ عاطفی، روانی و اجتماعی را نیز تجربه خواهند کرد.
- نوجوانان در فرایند انتخاب دوست با عقاید، ارزشها، افکار و نقشهای مختلفی آشنا میشوند که در فرایند هــویتیابی آنها را هدایت میکند و در نتیجه در شکل گیری شخصیت آینده آنها نیز تأثیر میگذارد.
انتخاب دوست در نوجوانی | چگونه به نوجوان خود کمک کنیم؟
درست است که در این سنین نوجوانان به دنبال استقلال طلبــی بیشتری هستند و میخواهند خودشان در مورد روابط دوستیشان تصمیم بگیرند با این حال آنها در این دوره همچنان به نظارت و حمایتهای شما احتیاج دارند. در این شرایط این سؤال برای والدین پیش میآید که با این اوصاف چگونه میتوانیم به فرزندمان در انتخاب دوست کمک کنیم. ما در ادامه به چند راهکار مؤثر در این زمینه اشاره کردهایم.
تلاش برای داشتن روابط صمیمانه و نزدیک با نوجوان :
همین که شما به عنوان والدین بتوانید ارتباطات مثبتی با فرزند خود داشته باشید به خودی خود در روابط دوستانه فرزندتان تأثیر میگذارید. چرا که مطالعات نشان میدهند نوجوانانی که ارتبــاط موثر و موّفق با والدین خود دارند اغلب پذیرش بیشتری نسبت به توصیههای پدر و مادر خود در زمینه دوستیابی دارند و همچنین قادر هستند تا روابط سازندهتر و مناسبتری را با دوستان خود برقرار کنند.
به همین خاطر لازم است در سنین نوجوانی فرزندتان انعطافپذیری بیشتری از خود نشان دهید و تلاش کنید تا روابط نزدیکتری با نوجوان خود داشته باشید. اگر احساس میکنید که تعارضها و اختلافات زیادی بین شما وجود دارد که به ارتباطتان آسیب میزند مراجعه به یک روانشناس متخصص در حیطه خانواده میتواند به شما در جهت بهبود این اوضاع کمک کند.
ایفای نقش به عنوان الگویی سالم :
شما به عنوان والدین بیش از هر چیزی از طریق رفتارتان بر نوجوانان تأثیر میگذارید. در نتیجه به جای اینکه دائماً تلاش کنید تا فرزند خود را نصیحت کنید به دنبال این باشید که همانند یک الگوی مناسب در برابر او عمل کنید. برای مثال نتایج مطالعات روانشناسی نشان میدهند فرزندان والدینی که روابط دوستانه سالمتری دارند اغلب در فرایند دوستیابی و مــهارت های ارتباطی موفقتر هستند و میتوانند ارتباطات اجتماعی مثبتتری را برقرار کنند. در نتیجه اگر شما دائماً در روابط دوستی خود شکست بخورید یا خواهان گـوشه گیری و انزواطلبی باشید نمیتوانید آنگونه که باید روی فرزند خود تأثیر بگذارید.
تشویق نوجوان به ادامه دادن روابط سالم :
به جای اینکه تمرکزتان را روی موارد منفی بگذارید و دائماً بخواهید در مورد نبایدهای روابط دوستی به نوجوانتان هشدار دهید تلاش کنید تا در مسیر مقابل این گام بردارید. در واقع برای اینکه بتوانید رفتارهای اجتماعی مناسبی را در فرزند خود شکل دهید لازم است در مورد تــربیت نوجوان روی رفتارهای مثبت او متمرکز شده و آنها را تشویق کنید و به انتخاب درست دوست در دوران نوجوانی حامی او باشید.
به این ترتیب هر زمان که میبینید فرزندتان روابط امنی را انتخاب میکند و رفتارهای مناسبی را از خود نشان میدهد در این باره به او بازخورد دهید و با حمایت خود این رفتارها را تقویت کنید. این سبک رفتاری به خودی خود احتمال انتخابهای نادرست را کاهش میدهد و نوجوان را در مسیر درست هدایت میکند.
به کانال #تربیت_دینی_کودک_و_نوجوان ملحق شوید:
https://eitaa.com/tarbiatkoodak_nojavan
راهکارهای حرف زدن با کودک: چطور با کودکان حرف بزنیم
یک الگوی خوب باشیم
کودکان مشغلولیتهای ذهنی و درگیریهای ما را ندارند، بنابراین در ذهنشان فضا و جای بیشتری برای توجه به اطراف و تقلید از والدین خود دارند. به عبارت دیگر، تمام حواس آنها به رفتار و گفتار شماست و هر کاری شما بکنید و هر چه بگویید، به زودی همان را از کودکتان دریافت خواهید کرد. برخورد خوب و خوشرفتاری شما با کودک به او یاد میدهد چطور با شما و دیگران رفتار کند. اگر شما دروغ بگویید، کودکتان هم شروع به دروغ گفتن خواهد کرد. اگر فردی خوشصحبت باشید، خواهید دید که فرزندتان هم شیرینزبان خواهد بود. فراموش نکنید که ثابتقدم بودن در رفتار خوب نیز ملاک است، یعنی اگر توقع دارید همیشه کودکتان راست بگوید، خودتان هم نباید یک بار راست بگویید و یک بار دروغ!
به بچهها کمک کنیم حرف بزنند، با ما صحبت کنند تا در آینده دچار انکارهای مختلف شخصیتی و خودسانسوری نشوند، آرزوها و بهشت کودکیشان همیشه همراهشان بماند و قربانی کنش و عملکردهای مداوم بازدارنده با اثرهای بد نباشند.
از جملههای مثبت استفاده کنیم
به جای عبارتهای منفی مثل «نه»، «دست نزن»، «نکن»، بهتر است از عبارتهای مثبت استفاده کنید. همچنین هرگز از کلمههایی که باعث ایجاد حس گناه در کودک میشود استفاده نکنید، چون کودکان از همان ابتدا قدرت درک بسیاری از چیزها و احساسات را ندارند، پس نباید برای اشتباهاتشان مدام آنها را مؤاخذه و سرزنش کنید. از عبارتهای سرزنشکننده هم استفاده نکنید، زیرا احساس بیارزشی را در کودک تقویت میکند. در عوض، جملههای مثبت به کودک اعتمادبهنفس و احساس شاد بودن میدهند. رفتارش را بهتر خواهد کرد و تلاش او را برای رسیدن به کاری که درست است و شما میخواهید بیشتر میکند.
به لحنمان دقت کنیم
لحن حرف زدن شما اثر مشخصی با یادگیری حرف زدن کودکتان دارد. اگر با کودکی که پرخاشگری میکند یا مدام ناله میکند که بچههای نوپا بر حسب طبیعتشان این رفتار را خواهند داشت، با لحنی تند و پرخاشگر صحبت کنید، نتیجهٔ کار مشخص است؛ اوضاع فقط بدتر خواهد شد! پس وقتی کودک آرام شد با او حرف بزنید و راهکارهای برخورد با ناله کردن کودکتان را پیدا کنید. همچنین بالا و پایین شدن تن صدای شما باید بسیار هماهنگ و متناسب با موقعیت باشد، پس اگر همیشه با داد و فریاد حرف میزنید باید این عادت را ترک کنید، چون شاید فرزندتان هم به شما نگاه میکند و کار شما را تقلید کرده است.
حرف زدن منجر به فکر کردن میشود. فکر کردن میتواند باعث ایجاد خلاقیت درونی یا محدودیت فکری شود. سبک فکری افراد آموختنی و یادگرفتنی است که در دوران کودکی شکل میگیرد و هر کودکی شیوهٔ فکر کردن را از والدینش میآموزد.
به کانال #تربیت_دینی_کودک_و_نوجوان ملحق شوید:
https://eitaa.com/tarbiatkoodak_nojavan
✅ در تربيت فرزند ، از سه كليد " منطق ، عاطفه و جديت " استفاده كنيد .
🔸منطقي بودن ، مثل زماني كه فرزند شما خواسته به جايي دارد و بايد برآورده شود . بنابراين :
دليلي براي جدال و بحث نيست .
🔹عاطفي بودن ، مثل زماني كه احساس مي كنيد با كمي ابراز عشق و توجه ، مي شود به اتمسفر ارتباط شما و فرزندتان آرامش منتقل كرد .بنابراين :
دليلي براي استفاده از روش هاي منفي ارتباطي مثل بحث ، توهين ، تحقير نيست .
🔸جدي بودن ، مثل زماني كه قانوني را وضع كرده ايد و اطمينان داريد به صلاح فرزندتان است ، بايد با جديت ( بدون عصبانيت ) ، روي حرف تان بايستيد . بنابراين:
دليلي براي بحث هاي طولاني و قوانين بي ثبات نيست.
به کانال #تربیت_دینی_کودک_و_نوجوان ملحق شوید:
https://eitaa.com/tarbiatkoodak_nojavan
جالبه بدونید که
کودکانی که اسباب بازی کمتری دارند
یاد میگیرند خلاقتر باشند
آنها با اشیاء اطرافشان، حتی یک تکه چوب، میتوانند خیالپردازی کرده، بازی کنند و باهوشتر شوند.
به کانال #تربیت_دینی_کودک_و_نوجوان ملحق شوید:
https://eitaa.com/tarbiatkoodak_nojavan