▪️انا لله و انا الیه راجعون
🍁آیتالله الله العظمی شیخ شمسالدین مجتهد نجفی از علما و مراجع تهران دار فانی را وداع گفت.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
هدایت شده از مرکز اسناد حوزه و روحانیت
#گزارش_تصویری
💠 بازدید حجت الاسلام و المسلمین حمید سبحانی صدر، مولف کتاب فیضیه تهران از مرکز اسناد حوزه و روحانیت؛
#بهمن_1400
کانال رسمی "مرکز اسناد حوزه و روحانیت"
🆔 @MarkazAsnad_Hawzah
تاریخ حوزه طهران
✍ اندر حکایت #فرونشست_حوزه_تهران 👇👇👇👇👇👇👇
#فرونشست_حوزه_تهران
✍ «کارشناسان با توجه به تصاویر ماهوارهای موسسه تحقیقاتی اینتل لب در زمینه فرونشست زمین در اطراف تهران از این پدیده به عنوان بمب ساعتی بیصدا یاد کرده اند. فرونشست زمین در حاشیه جنوب غرب تهران در ۱۰ سال گذشته تقریبا دو تا سه برابر شده است.»
🔺اینها گوشهای از گفته کارشناسان درباره پدیده خطرناک فرونشست زمین تهران است. اما فرونشست زمین تهران، تنها منحصر به خاک آن نیست. فرونشستی دیگر نیز چون بمب ساعتی، تهران و به ویژه #حوزه_تهران را تهدید میکند و آن رفتن علمای آن است.
💡خداوند میفرماید:
«أَوَ لَمْ يَرَوْا أَنَّا نَأْتِي الْأَرْضَ نَنْقُصُها مِنْ أَطْرافِها»؛ (رعد/۴۱)
«مگر نديدى كه ما به سراغ زمين مىآييم و دائماً از اطراف آن مىكاهيم.»
در روایاتی که ذیل این آیه شریفه آمده میبینیم که مقصود از این نقص و کاستی در زمین، «فقد العلماء» بیان شده و از امام صادق علیهالسلام روایت است: «ننقصها بذهاب علمائها و فقهائها و خيارها». (مجمع البيان،۶ /۵۲)
آری، رفتن علما و فقها و خوبان، نقص و فرونشستی است برای زمین. نقصانی که در دو دهه اخیر، سرزمین پایتخت و #حوزه_عاصمه را به شدت دچار فرونشست کرده و با سیری فزاینده، متاسفانه تنها در سه ماه گذشته، چهارتن از برترین علمای تهران و اساتید مبرز حوزه را از دست دادهایم: آیتالله سید رضی شیرازی، آیتالله طبرستانی، آیتالله سید محمدتقی حکیم، آیتالله شیخ شمسالدین مجتهد نجفی.
⚡️کاش آنقدر که مسأله فرونشست خاک، برای دستاندرکاران آن نگران کننده است، نقصان و فرونشست معنوی و علمی و فرهنگی تهران هم برای تصمیمگیران و مسئولان آن نگران کننده بود تا برای آن تدبیر میشد. کاش درک میکردیم که این فرونشست هم همچون یک بمب ساعتی، فضای معنوی شهر و فضای علمی و اخلاقی حوزه تهران را تهدید میکند.
تفاوت سطوح علمی علمایی که از میان ما میروند با بعضی از عزیزان و بزرگوارانی که (ضمن احترام فراوان) جایگزین ایشان میشوند به جای خود، تفاوت رویکرد و عملکرد برخی از روحانیت در مواجهه و انس با توده مردم و حضور در میان اجتماع نسبت به علمای سلف نیز قدری جای تامل و بازنگری و اصلاح دارد. هم سطح علمی و معنوی تغییر یافته، هم سبک زندگی و معاشرت با مردم.
اینهاست که باعث میشود از دست دادن علمای ربانی پیشین را فرونشست حوزه تهران بخوانیم و اینجاست که مسئولان مرتبط با حوزه و روحانیت باید با بررسی نقاط ضعف، در صدد اصلاح وضع موجود برآیند. جامعهای دینی که دینداریاش مرهون انس با علمای الهی است و حوزهای که قوام علم و معنایش به قلههای دانش و معنویت و تربیت است، اگر در جایگزینی علمای خلف بر سلف، به درستی گام برندارد، حیات علمی و معنوی خویش را به شدت به مخاطره انداخته است.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷 ۱۳۴۰. تهران؛ در حاشیه جشن مبعث پیامبر اسلام(ص)؛
☘ آیتالله #سید_محمود_طالقانی، حجتالاسلام #سید_هادی_خسروشاهی، حجتالاسلام دکتر #محمدابراهیم_آیتی، همراه با جمعی از اعضای انجمن اسلامی مهندسین
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
✨شرحی بر حیات علمی مجتهد گمنام پایتخت
✍ فقیه اهل بیت عصمت و طهارت(علیهم السّلام) مرحوم آیت الله العظمی شیخ #شمس_الدین_مجتهدی_نجفی از مراجع تقلید و علماء برجسته ی تهران و از اساتید بزرگ این حوزه، اما همراه با گمنامی بسیار بودهاند.
👇👇👇
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
تاریخ حوزه طهران
✨شرحی بر حیات علمی مجتهد گمنام پایتخت ✍ فقیه اهل بیت عصمت و طهارت(علیهم السّلام) مرحوم آیت الله الع
✍ فقیه اهل بیت عصمت و طهارت(علیهم السّلام) مرحوم آیت الله العظمی شیخ #شمس_الدین_مجتهدی_نجفی از مراجع تقلید و علماء برجسته ی تهران و از اساتید بزرگ این حوزه، اما همراه با گمنامی بسیار بودهاند.
🌱ایشان در نجف از محضر اساتیدی همچون آیت الله سیّد ابوالقاسم خویی، آیت الله سیّد محسن حکیم، آیت الله سیّد عبدالهادی شیرازی، آیت الله سیّد محمود شاهرودی ، آیت الله شیخ حسین حلّی ، آیت الله شیخ مرتضی طالقانی و آیت الله سید علی قاضی ؛
در کربلا از محضر مرحوم آیت الله حاج آقا حسین قمی،
و در قم از محضر مرحوم امام خمینی ، آیت الله بروجردی، آیت الله حجت کوه کمره ای و مرحوم علامه طباطبایی بهره برده بود و در طول مسیر تحصیل با بزرگانی همچون حضرت آیت الله سیستانی(حفظه الله) و مرحوم آیت الله سیدمحمّدحسین تهرانی و برخی دیگر همدوره و هم بحث بود،
و پس از مهاجرت به تهران بیش از نیم قرن در مسجد حضرت رسول اکرم(صلّی الله علیه و آله) واقع در منطقه ی غرب تهران به ارائه خدمات علمی وفرهنگی پرداخت.
📚از ایشان آثار و تالیفات متعدّدی بر جای مانده است.از جمله آثاری که معظّم له در ایّام جوانی به چاپ رسانده بودند ،می توان به کتاب «النّظر الثّاقب و نیل الطّالب» اشاره نمود که شاملِ تعلیقاتِ مرحومان: آیت الله حاج شیخ محمّدحسین و شیخ احمد کاشف الغطاء بر مکاسبِ مرحوم شیخ انصاری بوده و مرحوم آیت الله حاج شیخ شمس الدّین مجتهدی نجفی آن دو اثر را اِحیاء،تدوین و تنظیم کرده و به چاپ رسانده بودند.
📜مرحوم علّامه شیخ آقا بزرگ تهرانی در تقریظی که بر این اثر نوشته اند ، به نیلِ معظّم له به مراتب والای علمی و فقهی و همچنین شرحِ در دستِ تدوینش بر مکاسب -که در آن زمان آغاز به این کار کرده بود - اشاره کرده و نهایتاً اجازه ی روایتی به ایشان داده است.
مرحوم آیت الله العظمی مجتهدی نجفی از ذوق شعری و ادبی سرشاری بهره مند بودند و در شعر به «خاضع» تخلّص می کردند. دیوان اشعار ایشان در دو جلد تحت عنوان «نغمه های عشق» و «جلوه های عشق» به چاپ رسیده است. آنچه که از اشعار این عالم ربّانی مشهود است ، آن است که در عین توجّه به ظرایف ادبی و صوری ، سعی بلیغ داشتند تا از حیث مفهوم و معنا نیز بهترین محتواها را به خواننده القاء کنند و به همین جهت می بینیم که معظّم له مضامین بسیاری از آیات و روایات را به زیبایی به نظم کشیده اند.
🕌معظّم له در منطقه ی غرب تهران در مسجد حضرت رسول اکرم(صلّی الله علیه و آله) جلسات ماهیانه ای در بیان معارف اسلامی و تفسیر قرآن برای ائمّه ی جماعات تهران داشت و از این جهت ، می توان گفت که حقّ حیات عظیمی بر حوزه ی علمیّه تهران بالخصوص بر منطقه ی غرب تهران داشت.
🍃ایشان پس از تحمّل یک دوره بیماری روز شنبه هفتم اسفند ماه ، در ۹۸ سالگی دار فانی را وداع گفت.
🙏با سپاس از آقای شهابالدین شهرابی بابت ارسال اطلاعات
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
🏴 انالله وانا الیه راجعون
✨مراسم تشییع تنها یادگار مکتب سیدابوالحسن اصفهانی ،مفسر عظیم الشان ،فقیه عالیقدر شیعه،حضرت آیت الله العظمی شیخ #شمس_الدین_مجتهدی_نجفی (رضوان الله تعالی علیه)
روز پنج شنبه ۱۲ اسفند ،ساعت ۸:۳۰صبح ، از مقابل مسجد حضرت رسول اکرم (صلی الله علیه و آله)
که جنابشان بیش از نیم قرن در آن مسجد به اقامه جماعت و تدریس معارف اسلامی و تبلیغ مکتب اهل بیت(علیهم السّلام) اشتغال داشتند ، واقع در تقاطع خیابان نواب با خیابان کمیل ، برگزار می گردد.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
✨مرحوم آیتالله طبرستانی از قول ایشان برایم نقل میکردند که میگفت: اگر اداره مدرسه مروی را به من بدهند، اینجا را مثل #حوزه_نجف میکنم.
✍ حاج #شیخ_محمدرضا_محقق_تهرانی (۱۲۹۱-۱۳۷۳ ش)، از دانشمندان و مجتهدین معاصر تهران بوده است. وی در قم و مشهد از دروس آیات عظام: میرزا هاشم قزوینی و حاج آقا حسین طباطبایی قمی، سیدصدرالدین صدر، سید محمدتقی خوانساری و سید محمد حجت کوهکمرهای بهره جُست و در تهران از محضر درس اخلاق و عرفان #آیت_الله_شاه_آبادی استفاده نمود.
با ورود آیتالله بروجردی به قم در سال ۱۳۲۳ش، به مدت نه سال در درس فقه و اصول ایشان حاضر شد و به مدارج بالای علمی دست یافت.
☘آیتالله محقق تهرانی پس از ۲ سال توقف در مشهد، به تهران بازگشته و در #مدرسه_مروی به تدریس فقه و اصول مشغول شد تا اینکه در سال ۱۳۵۸ش دروس را تعطیل و به تألیف موسوعه (کتاب هفتاد جلدی) #حقایق_الفقه در شرح شرایع الاسلام پرداخت. وی خیلی نگران این بوده است که مبادا عمرش برای ادامه تألیفات کفاف ندهد، لذا ایشان برای صرفهجویی در وقت حتی در بین نمازهای جماعتی که در مسجد برپا می نمودند، مشغول تألیف کتاب می شدند.
ایشان در #مسجد_خندق_آباد واقع در خیابان مولوی اقامه جماعت مینمودند. از جمله شاگردان ایشان میتوان به #آیت_الله_جوادی_آملی اشاره کرد.
آیتالله محقق تهرانی پس از عمری تلاش علمی و اخلاقی، سرانجام در ۱۲ اسفند ۱۳۷۳ش برابر با دوم شوال ۱۴۱۵ ق در هشتاد و دو سالگی به جوار رحمت حق شتافت.
شرح حال ایشان در کتاب #فیضیه_تهران آمده است.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
🗓 ۱۴ اسفند
🔹سالروز درگذشت آیتالله حاج #شیخ_محسن_حبیبی
تولیت فقید مدرسه علمیه آیتالله مجتهدی
📃قسمتی از وصیتنامه #آیت_الله_مجتهدی:
«جناب حجت الاسلام و المسلمين آقاي حاج شيخ محسن حبيبي دامت توفيفاته، وصي حقير هستند در اداره حوزه علميه تهران و مسجد مرحوم حاج ملامحمد جعفر، هفته اول فوت مخصوصا شب و روز نماز مسجد و اداره كلاس عمومي، به كمك آقاي نصيري و مدرسين توسط ايشان اداره شود و بعد از يك هفته هر كه را صلاح مي دانند براي نماز صبح، نماز ظهر، عصر، مغرب و عشاء تعيين فرمايند و شهريه مدرسه توسط آقاي خودكار اداره شود و رسيدها كه نزد حقير است اعلان كنند كه صاحبش مراجعه كنند و بگيرند انشاءالله خداوند و حضرت مهدي (ع) نميگذارند مدرسه براي شهريه لنگ شود....
ضمنا كتاب هاي حقير توسط جناب آقاي حبيبي به طلاب داده شود كه استفاده نمايند؛ احتياطا" به طلبههاي عام بابت سهم امام (ع) حساب شود و به طلبههاي سيد بابت سهم سادات قبول فرماييد.»
🕌 @tarikh_hawzah_tehran