📷آیتالله میرزا عبدالله چهلستونی در کنار فرزند خود آیتالله حاج شیخ حسن سعید
▪️آیتالله میرزا عبدالله سعید تهرانی مشهور به چهلستونی در تاریخ ۲۲ دی ۵۰ دار فانی را وداع گفت.
📃برخی از اسناد ساواک، ایشان را «یکی از مخالفین سرسخت دربار شاهنشاهی و دولت» برمیشمارد و در میان اعضای #هیئت_علمیه_تهران که متشکل از عدهای از علمای تهران بود افکار و عقاید سیاسی مخالفی با دیگر اعضا داشت.
مجلس ترحیم میرزا عبدالله سعید در تاریخ ۲۵ دی در مسجد جامع و با حضور حدودا ۳ هزار نفر از مردم و علمای تهران برگزار شد که به خاطر سخنرانی تبیینی مرحوم شیخ محمدتقی فلسفی در دفاع از امام خمینی رنگ و بوی سیاسی گرفت.
فرزند ایشان آیتالله حاج #شیخ_حسن_سعید_تهرانی هم از جایگاه خوبی در میان روحانیون و توده مردم برخوردار بود و در زمان فعالیت وی، #شبستان_چهلستون مسجد جامع، بسیار پررونق بود.
▪️حاج شیخ حسن سعید در تاریخ ۱۹ دی ۷۴ وفات کرد.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
💠 امروز سالروز ولادت حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها مصادف است با ۲۳ دی سالروز درگذشت دکتر #سید_جعفر_شهیدی؛
📚 برشی از کتاب «زندگانی فاطمه زهرا(س)» به قلم دکتر شهیدی را از نظر میگذرانیم:
✨«زندگانى زهرا(ع)در خانۀ شوهر نمونه است، چون سراسر زندگانى او نمونه است، چون خود او نمونه است، چون شوى او، پدر او و فرزندان او نمونهاند. نمونۀ مسلمانهايى آراسته به فضيلت و خوى انسانى. انسانهائى كه از ميان مردم، برمىخيزند، با مردم زندگى مىكنند، چون ديگر مردم راه مىروند، مىخورند، مىپوشند، اما از آن سوى اين غريزهها سرشتى دارند، برتر از فرشته، سرشتى پيوسته به خدا. انسانهائى كه درد ديگران را دارند، يا درد مردم را مىدانند و مىكوشند تا با رفتار و كردار خود درمان بخش آنان باشند و اگر نتوانند در تحمّل رنج و دشوارى با ايشان شريك شوند. و گاه درد مىكشند تا ديگران درمان يابند. چنين كسان طبيبان الهى و شاگردان حقند و به حق مصداق كامل اين بيت كه:
كل يريد رجاله لحياته/ يا من يريد حياته لرجاله»
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷 به یاد مفاخری بزرگ که در این سالها در سوگ فقدانشان نشستیم...
از راست:
#دکتر_احمد_مهدوی_دامغانی
#دکتر_سید_جعفر_شهیدی
#آیت_الله_مصباح_یزدی
#دکتر_صادق_خرازی
واشنگتن در حاشیه یک همایش
🗓۲۳ دی سالروز درگذشت دکتر سید جعفر شهیدی
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
هدایت شده از رفیق شفیق
📎 #آیتالله_مجتهدی_تهرانی
▪️#بخوانید
◽️پیامی به مناسبت سالروز وفات حضرت آیت الله مجتهدی رضوان الله علیه ◽️
باسمه تعالی
📌۲۳ دی ماه یادآور سالروز درگذشت استاد معظم حضرت آیتالله مجتهدی تهرانی رضوانالله علیه است.
🔸آن #استادی که برای #طلاب پدر بود، بلکه دلسوزیاش برای #خوراک تربیت طلاب از یک پدر هم بیشتر بود.
🖍تقوا، اخلاق، پشتکار، همت، اقتدار، نظم،
مدیریت قوی، در کنار حافظه و قدرت بیان قوی، از ایشان #شخصیتی_ممتاز در عرصه تربیت طلاب ساخته بود.
▫️این بنده ناچیز خود را مدیون زحمات و فداکاری های ایشان میدانم.
🖍زحمات شبانه روز ایشان به حدی بود که حضرت آیتالله حقشناس رضوان الله علیه میفرمودند: حاج آقای مجتهدی خودشان ( #نفْسشان ) را کشتند تا مدرسه (حوزه علمیه) به اینجا رسید.
🔹هنوز پس از سالیان سال، مواعظ و پندهای اخلاقی استاد معظم در #خاطره شاگردان و علاقهمندان ایشان باقی مانده است.
🔘 به یاد دارم روزی میفرمودند: شخصی خدمت مرحوم آیتالله میرزا عبدالعلی تهرانی رسیدند و عرض کرد مرا موعظه ای کنید: آقا میرزا عبدالعلی فرمودند: روزی سه دقیقه به یاد امام زمان علیهالسلام باش🔘
🖍هنگامی که این شخص در حال خروج بود ایشان فرمودند: اگر یک دقیقه هم به یاد امام زمان علیه السلام باشید (برای عاقبت به خیری)کافی است.
محمدباقر ادیبی
📍 "کانال اطلاع رسانی و نشر آثار استاد ادیبی لاریجانی"
🔗 eitaa.com/adibi_larijani
💠 #جریان_شناسی_حوزه_تهران
✍ مدرسه علمیه برخلاف نامش، صرفا یک مرکز آموزشی نیست. وقتی مدرسه، محل فراگیری معارف دین و محل اقامت و زندگی طلاب است، آن هم با درسهایی که هر روز تکرار میشود، در واقع برای خیلی از طلبهها خانه اول آنها به شمار میآید.
در چنین فضایی، مدیر مدرسه، صرفا یک مدیر آموزشگاه نیست؛ او پدر یک خانواده بزرگ است که آموزش و تربیت و خدمات را در کنار هم برعهده دارد و در این میان شاید از همه دشوارتر تربیت است.
🔹تجربه تاریخی حوزه تهران و مدیران موفقترین مدارس علمیه این حوزه به ما نشان میدهد که مدیر مدرسه علمیه صرفا یک مدیر نیست؛ او پدر این خانواده است و باید پدرانه تربیت کند و الگو باشد.
این تجربه به ما میگوید، صرف اینکه یک دانشمند متخلق تولیت مدرسه را و یک طلبه فاضل و پیگیر، اداره امور اجرایی آن را عهدهدار باشند، برای موفقیت مدرسه کافی نیست.
🔸به همه عزیزانی که میخواهند خود را در معرض امر مدیریت مدارس علمیه قرار دهند پیشنهاد میشود شیوه مدیریت و تربیت شخصیتهایی همچون آیتالله حاج شیخ علی اکبر برهان، آیتالله شیخ احمد مجتهدی و برخی دیگر از علمای تهران مورد مطالعه و دقت قرار گیرد.
اینان علاوه بر موفقیت چشمگیر در اداره حوزه و تربیت طلاب موفق، تاثیر بسزایی در پیوند میان روحانیت و مردم، تقویت جایگاه اجتماعی مسجد، و تعلیم و تربیت مردم با محوریت #مسجد_مدرسه داشتند.
🔹سیره آیتالله برهان و آیتالله مجتهدی، فراتر از یک سیره فردی، به عنوان یک #مکتب_آموزشی_تربیتی نیازمند بازخوانی و الگوبرداری است.
🗓 ۲۳ دی سالروز رحلت آیتالله مجتهدی
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷 اولین جلسه هماهنگی پیرامون راهاندازی «نمایشگاه هویت تاریخی حوزه تهران» در محل دفتر سیاسی حوزه تهران برگزار شد.
با حضور:
▪️مسئول دفتر سیاسی حوزه تهران
▫️مسئول مرکز اسناد حوزه و روحانیت تهران
▪️و کارشناسان عرصه تاریخی و سیاسی حوزه و روحانیت
💠 در این نمایشگاه، خدمات علمی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی حوزه و روحانیت تهران در طول تاریخ به ویژه دویست سال گذشته در معرض دید بازدیدکنندگان قرار خواهد گرفت.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷 مرحوم حاج سید مصطفی مجتهد قنات آبادی (طباطبائی قنات آبادی) از فقهاء شیعی و از محترمین دارالخلافه طهران.
✍ خواهر ایشان در نکاح #میرزای_شیرازی بوده و از این جهت تربیت اولیه ایشان و اخوانش تحت إشراف میرزای شیرازی و تعلیمات وی صورت پذیرفت.
پس از تحصیلات در عتبات عالیات و نیل به درجه اجتهاد، به طهران بازگشت و در محله قنات آباد سکونت گزید و به مصاهرت آیت الله حاج شیخ علی شریعتمدار طهرانی درآمد.
آیت الله قنات آبادی ضمن تدریس در #مدرسه_معیرالممالک، به رتق و فتق امور مردم و امامت جماعت و محضر شرعی در محله قنات آباد پرداخت.
ایشان در قضایای مشروطیت در معیت آقایان بهبهانی و طباطبایی و افجه ای و آشتیانی، از حامیان اولیه این جریان بوده و ایضأ دسته مشروطه چیان و تفنگچیان در محله قنات آباد تحت رهبری وی بودند.
منزل ایشان در جریان مشروطیت یکی از پایگاه های پر رفت و آمد بشمار میرفت.
پس از رحلت ایشان در ۱۳۰۰ خورشیدی دو فرزند وی: حجة الاسلام حاج سید محمدحسن صدرالواعظین قنات آبادی و حجة الاسلام حاج سید محمدحسین قنات آبادی در دو مسجد بزرگ و کوچک قنات آباد به امامت جماعت و رسیدگی به احوال مردم و امورات شرعیه پرداختند.
#شمس_قنات_آبادی از فعالان سیاسی در دههء ۳۰ و ۴۰ نوه ایشان بوده است.
🔹ارسال شده توسط آقای مجتبی شریفی
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
◽️یک قرن پیش در این ایام
📄 اطلاعیه بلدیه تهران در تاریخ ۱ بهمن ۱۳۰۱
🔺گرم کردن برخی از مساجد تهران جهت اسکان فقرای شهر که در سرمای زمستان، جای مناسبی ندارند.
[در آن تاریخ جمعیت تهران حدود ۲۰۰ هزار نفر بوده است.]
🔹الحمدلله اکنون نیز شهرداری نقاطی را به این امر اختصاص داده و برخی از مساجد تهران نیز به این طرح ملحق شدهاند.
🔹این یکی از کارکردهای مهم مسجد در راستای حمایت و هدایت قشرهای آسیبپذیر و فرصتی برای #همدلی_مؤمنانه است.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📃 گزارشی جالب از ساواک مربوط به محتوای منبر تعدادی از وعاظ تهران در تاریخ ۲۶ دی ۴۳ مصادف با ۱۳ رمضان؛
این گزارش گویای فضای فکری و سیاسی برخی روحانیون تهران در آن برهه است:
۱. شیخ واعظی در مسجد اسکندری به منبر رفت و به دولت حمله کرد که وسیله کلانتری ۱۱ به وی تذکر داده شد و از منبر رفتنش جلوگیری گردید.
۲. شیخ محمدعلی طالقانی پیشنماز #مسجد_اکباتان به منبر رفت و نسبت به دولت و گرانی بنزین و مأمورین سازمان امنیت حمله کرد که از طرف کلانتری در مورد جلب وی اقدام گردیده است.
۳. شیخ [غلامحسین] جعفری پیشنماز مسجد جامع و شیخ طاهری در مسجد مذکور به منبر رفتند و از دولت تنقید نمودند و هر دو به خمینی دعا کردند.
۴. #شیخ_محمود_حلبی در مسجد باب الحوائج واقع در میدان فوزیه به منبر رفت و دولت و مسئولین امنیتی مملکت را دعا کرد.
۵. شیخ یوسف مروی خراسانی در مسجد انصار واقع در خیابان شمیران به منبر رفت و نسبت به اقدامات مفید دولت صحبت کرد.
۶. شیخ ذاکری در مسجد مؤتمنالملک واقع در خیابان ژاله و همچنین در مسجد نظام آباد به منبر رفت و در مورد اقدامات مفید دولت سخنرانی کرد.
۷. شیخ غلامحسین حیدری در مسجد انبار گندم به منبر رفت و نسبت به اقدامات دولت و اعلیحضرت همایونی دعا نمود.
🗓 ۲۶ دی درگذشت شیخ محمود حلبی
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
✍ روزگاری در منطقه #یوسف_آباد تهران دو مجتهد متخلق و مردمی که هر دو از بیت اهل علم بودند، امور دینی این محله را عهدهدار شدند: آیات #سید_رضی_شیرازی و #سید_علی_هاشمی_گلپایگانی.
🔹آیتالله هاشمی گلپایگانی فرزند جمالالسالکین آیتالله سید جمالالدین گلپایگانی در نجف متولد شد و در حوزه نجف از محضر اساتیدی چون شهید آیتالله سید اسدالله مدنی، آیت الله خوئی و #علامه_امینی بهره برد.
✨ #هجرت_به_تهران:
سال ۱۳۴۱ آیتالله #شیخ_محمدتقی_آملی که در تهران مرجعیت امور را برعهده داشتند از آیتالله سید علی هاشمی گلپایگانی دعوت کردند تا با هجرت به تهران اقامه جماعت در مسجد یوسف آباد را برعهده گیرد.
ایشان علاوه بر تدریس فقه و اصول، با برگزاری جلسات اصول عقاید و پاسخ به شبهات برای مردم به ویژه جوانان در سالهای قبل از انقلاب، نقش مهمی در تعلیم و تربیت دینی مردم داشتند.
▪️آیتالله هاشمی گلپایگانی سرانجام در ۲۸ دی ۸۹ دار فانی را وداع گفت و پیکر پاکش در حرم حضرت معصومه سلام الله علیها به خاک سپرده شد.
📷 از راست: آیات هاشمی گلپایگانی، سید رضی شیرازی، #محی_الدین_انواری
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📝 #یادداشت قابل تأمل
▪️به بهانه سالروز درگذشت آیتالله سید احمد خوانساری در ۲۹ دی ۶۳👇👇
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
تاریخ حوزه طهران
📝 #یادداشت قابل تأمل ▪️به بهانه سالروز درگذشت آیتالله سید احمد خوانساری در ۲۹ دی ۶۳👇👇 🕌 @tarikh_ha
📝 #یادداشت قابل تأمل
▪️به بهانه سالروز درگذشت آیتالله سید احمد خوانساری در ۲۹ دی ۶۳
✍ این سالها و ماهها و روزهای اخیر، دلیل و بهانه برای آنکه حوزه و روحانیت و مراجع تقلید و جامعه متدین در اعتراض به برخی حوادث به خروش آمده و بهپا خیزند بسیار است. آخرینهایش اهانت به رهبر فرزانه انقلاب و سپس اهانت به ساحت مقدس حضرت زهرا سلام الله علیها و چند سال قبل هم همه آنچه در دولت پیشین در عرصه دین و اقتصاد و فرهنگ و سیاست بر ما رفت و اقدام درخوری از حوزه دیده نشد.
برخورد جامعه روحانیت با همه اینها قطعا هرگز انفعالی نبوده؛ سکوت و بیتفاوتی نبوده؛ مراجع ساکت نبودهاند و...؛
اما آنچه باید میشد نشد!
چرا؟!
🔻برای فهم چراییاش این نمونه تاریخی در تفاوت برخورد اعتراضی امام خمینی (ره) از یک سو و اعتراض آیتالله سید احمد خوانساری و دیگر علمای تهران در برخورد با #لایحه_انجمنهای_ایالتی_و_ولایتی بخوانید:
متن اعلامیه آیتالله خوانساری در ۱۰ آبان ۱۳۴۱ :
«بسمه تعالی شأنه
به مناسبت تصادف روز پنجشنبه سوم جمادی الثانیه با رحلت حضرت صدیقه کبری فاطمه زهرا - علیها السلام - مجلس ذکری از ساعت ۹ الی ۱۱ در مسجد سید عزیزالله منعقد؛ امید است برای عرض اخلاص به مقام مقدس پیغمبر اکرم (ص)، به استماع موضوع مهم مذهبی که لازم است به اطلاع رسد، عموم طبقات، خاصه آقایان علمای اعلام - دامت برکاتهم - شرکت فرمایند.
الاحقر: احمد الموسوی الخوانساری»
به دنبال انتشار این اعلامیه، امام خمینی در نامهای به حجتالاسلام فلسفی، ضمن تأیید «اصل اقدام» نسبت به «کیفیت» این اعلامیه انتقاد کردند و نوشتند که وقتی «اساس روحانیت و دیانت و ملیّت در خطر است، مجلس روضه درست کردن... بسیار موهن است».
🔻همچنین حضرت امام مکان مجلس را که «مسجد سیدعزیزالله» بود و بیش از «چهار هزار جمعیت مقدس بازاری» گنجایش نداشت مورد نقد قرار دادند و نوشتند که «دولت از دیانت نمیترسد تا از بازاری متدین و دعای اینها یا نفرین آنها وحشت کند. دولت از مردم فعال و جوان و احزاب و دانشگاه ملاحظه میکند».
امام در این نامه پیشنهاد کردند که اینگونه مجالس اولاً باید توسط «یک کرور اعلامیه به تهران وحومهی تهران حتی قزوین، قم و بلاد نزدیک و دور» تبلیغ شود؛ ثانیاً «نوشته شود چون برای این اجتماع جایی در تهران نیست، خارج تهران در بیابان میرویم». امام نوشتند: اگر دولت «با سرنیزه» از این جلسه ممانعت کند، «تکلیف یکسره میشود و ما غالب میشویم».
🔹یکی از بحثهای داغ این ماههای اخیر، شکل و شیوه اعتراض است. متأسفانه حوزه هم نتوانسته شکل مناسب و اثرگذاری برای اعلام اعتراض برگزیند و این امر نیازمند یک طراحی هوشمندانه و نوین است.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
🗓 ۳۰ دی ۷۹ درگذشت آیتالله حاج شیخ مهدی حائری تهرانی
ایشان از سال ۱۳۵۵ که از قم به تهران بازگشتند به مدت ۳۰ سال امامت جماعت #مسجد_ارک را برعهده داشتند.
📚 برشی از کتاب «تاریخ شفاهی زندگانی و خدمات اجتماعی فرهنگی آیتالله حائری تهرانی» درباره دوران تحصیل وی در #حوزه_تهران:
▫️«در #مدرسه_مروی بنده حجرهای داشتم، دست راست، اولین حجره بود که سه نفر با هم بودیم: جناب حجتالاسلام آقای حاج شیخ محیالدین انواری، حجتالاسلام آقای آقا رضی شیرازی که با هم بحث میکردیم و همدرس و هم مباحثه بودیم و رسائل و مکاسب را نزد حاج شیخ میرزا محمدباقر آشتیانی خواندیم تا اینکه من در سال ۱۳۲۷ به قم مشرف شدم.»
▪️«ادبیات و عربی را نزد مرحوم حاج شیخ محمدحسین زاهد استاد عظیم الشأن اخلاق... و نیز درس فلسفه و دوره شرح تجرید را در محضر مرحوم آیتالله حاج میرزا مهدی آشتیانی در مدرسه مروی فراگرفتم...»
▫️از آیتالله حائری تهرانی خدمات اجتماعی فراوانی به یادگار ماند:
۱. خدمات رفاهی برای طلاب حوزه علمیه قم شامل کتابخانه، طبخ غذای گرم، درمانگاه، رختشویی، لولهکشی آب در فیضیه، برقکشی حجرهها و...
۲. تاسیس کتابخانه مدرسه حجتیه و مرکز پژوهشی و تحقیقاتی بنیاد فرهنگی امام مهدی عج در قم
۳. تاسیس انتشارات دار العلم و دار الفکر و..
۴. همکاری در تأسیس مؤسسه در راه حق
۵. تاسیس مرکز تحقیقات مسجد جمکران
۶. تاسیس جامعه محصلین تهرانی
۷. راه اندازی صندوق قرضالحسنه
۸. تاسیس مدرسه علمیه فاطمیه در قم(س)
۹. تجدید بنای چند مدرسه علمیه در تهران، قم و مشهد
۱۰. همکاری با شهید بهشتی در تأسیس مدرسه دین و دانش
و...
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🗓 به مناسبت ۲ بهمن سالروز رحلت حکیم و عارف عظیم الشأن آیتالله #سید_ابراهیم_خسروشاهی
✍ آیتالله سید ابراهیم خسروشاهی اواخر دهۀ چهل و پس از ازدواج دخترشان با مرحوم آیتالله #حاج_شیخ_محسن_حبیبی (تولیت فقید مدرسه #آیت_الله_مجتهدی)، به تهران آمد و به تدریس و تبلیغ و خدمات فرهنگی، اجتماعی و سیاسی مشغول شد. فعالیتهایی که تا پایان عمر شریفش ادامه یافت.
🍃#علامه_سید_محمدحسین_طهرانی در این زمینه مینویسد: «جناب دوست حمیم و صدیق ارجمند این حقیر آیتالله حاج سید ابراهیم... پس از ارتحال مرحوم آقا #شیخ_عباس_تهرانی رضوان الله علیه مدتی را به موطن خود باختران مراجعت نموده و در مسجد صاحب اقامۀ جماعت و تدریس و ترویج مینمودند و سپس به تهران آمده و در #قلهک در مسجدی به وظایف ارشاد و هدایت مردم مشغول و اینک قریب ۱۵ سال است که در #دزاشیب نیاوران در #مسجد_المهدی به اقامۀ جماعت و ارشاد و تبلیغ و ترویج و تدریس اشتغال دارند.
مردی است عالم و وارسته و خوش فهم و دقیقالنظر و سریعالانتقال و دلسوز و برای دین و شریعت حمیم و غمخوار که روی همین مسائل با امراض مختلفی از قبیل اعصاب و زخم معده، سالیان دراز است که دست به گریباناند.»
📖 #روح_مجرد ص۱۳۴
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
🔻با پیام دو مرجع تقلید؛
🔔 نکوداشت شهید نواب صفوی در تهران برگزار میشود
◻️ آیین نکوداشت عالم مجاهد شهید سیدمجتبی نواب صفوی و یارانش، با پخش پیام تصویری آیتالله العظمی جوادی آملی و قرائت پیام آیتالله العظمی نوری همدانی در مجموعه تاریخی فرهنگی سعدآباد تهران برگزار میشود.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
آیتالله حقشناس ماه رجب.mp3
6.71M
🔸 عظمت ماه رجب
🔷فرمایشات حضرت آیتالله حقشناس ره
🔶معاونت تهذیب حوزه علمیه آیت الله حق شناس ره (امین الدوله_فیلسوف الدوله)
🆔 @hhaghshenas
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷 ۱۳۷۴، شهید آیت الله سید محمدباقر حکیم درکنار حضرت آیت الله خامنهای، آیت الله هاشمی رفسنجانی وآیت الله مهدوی کنی در مدرسه عالی شهید مطهری
✨ ۱ رجب، سالروز شهادت شهید سید محمدباقر حکیم
✍ شهید حکیم در سالهای نخست پیروزی انقلاب تولیت #مدرسه_صدر تهران را برعهده داشت که تعدادی از طلاب عراقی در آن تحصیل میکردند.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
✍ روز گذشته بازدیدی از #حسینیه_ارشاد داشتم. کتابخانه آن در زیرزمین بسیار زنده و فعال بود. اما وقتی به تالار تاریخی حسینیه که مرکز اصلی همایشها و سخنرانیها بود رفتم، گرچه با بنای باشکوهی مواجه میشدم، اما حسینیه غرق در سکوت بود؛ سرد و خاموش.
حسینیه ارشاد در سالهای اوج فعالیت خود در قبل از انقلاب، یکی از نقاط پر اختلاف و چالش برانگیز در میان علمای تهران بود. برخی از روحانیون پرشور و انقلابی، فرصت حسینیه ارشاد را غنیمت میشمردند و برای تبلیغ اسلام ناب و مقابله با کجرویها و تعلیم و تربیت نسل جوان به آنجا میرفتند. اما فضای روشنفکری حسینیه ارشاد با محوریت #دکتر_شریعتی و مکتوبات و سخنرانیهایی که از وی به گوش علما میرسید، موضعی منفی نسبت به حسینیه و حتی روحانیونی که به آنجا رفت و آمد داشتند به وجود آورده بود.
✨شهید مطهری برخی از روحانیون فاضل تهران از شاگردان خود را جهت آموزش معارف اسلام ناب به مخاطب جوان حسینیه به آنجا میبرد اما حتی گاهی انتقاداتی از سوی برخی علمای تهران نسبت به استاد مطهری به خاطر ارتباطش با حسینیه ارشاد به گوش میرسید.
این فضای انتقادی علیه استاد مطهری به اندازهای بود که بعد از درگذشت پدر استاد، در مجلس ختمی که برای وی در یکی از مدارس تهران برگزار شد، تعداد بسیار کمی شرکت کرده بودند. البته دلایل دیگری همچون گرایش فلسفی استاد و برخی جوسازیها از جمله در مسأله #حجاب هم باعث این مهجوریت شده بود.
به نظر میرسد حسینیه ارشاد همچنان میتواند به یک کانون گفتگوی دینی اثرگذار تبدیل شود؛ آن هم در فضای کنونی که به شدت محتاج #جهاد_تبیین هستیم.
🕌@tarikh_hawzah_tehran
🏴مراسم سوگواری ایّام شهادت امام هادی (علیه السّلام) ، با بزرگداشت اوّلین سالگرد ارتحال حضرت استاد مرحوم آیت الله حاج شیخ ابوالحسن شریف طبرستانی (رضوان الله علیه) برگزار می گردد .
▫️حضور اساتید ، طلّاب و روحانیّون معزّز موجب تکریم مقام شامخ علم و عالم و تسلّی خاطر بازماندگان خواهد بود .
▪️مدیریّت ، اساتید و طلّاب حوزه علمیّه امام القائم (عج)
زمان : پنج شنبه ۶ بهمن از نماز ظهر و عصر .
مکان : تهران ،خ هفده شهریور ، بین پل آهنگ و پل ری ، کوچه فائز ، پلاک ۷ .
روحانیّت تهران
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
💠 به مناسبت سالروز درگذشت علامه #سید_محسن_امین_عاملی در شب ۴ رجب ۱۳۷۱ق در دمشق
▫️این عالم وارسته مسافرتهایی به تهران داشتند که با استقبال علمای تهران روبرو میشد. از اسناد تصویری به دست میآید این دیدارهاگاه با محوریت اساتید و علمای #مدرسه_عالی_سپهسالار بوده است.
تصویر بالا ردیف نشسته در وسط از چپ نفر دوم به بعد حضرات آیات:
#سید_ابوالقاسم_کاشانی
#میر_سید_محمد_بهبهانی
#سید_محسن_امین
#سید_اسحاق_رشتی فرزند میرزا حبیب الله رشتی
#سید_العراقین
ردیف جلو نشسته جلوی آیتالله سید محمد بهبهانی آیتالله میرزا #سید_مصطفی_لواسانی در سنین جوانی
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
💠 لیلة الرغائب در مسجد لرزاده
📖 یکی از شاگردان آیتالله حاج #شیخ_علی_اکبر_برهان:
«مرحوم برهان اکثر مستحبات #ماه_رجب را خودش با همان جثهی نحیفش انجام میداد. من الان ۵۰ سال هست که سعی میکنم در ایام البیض ماه رجب، اعمالم ترک نشود و این همهاش از برکات مرحوم برهان است.
ماه رجب در #مسجد_لرزاده حقیقتاً ماه اصبّ بود. گویا حقیقتاً در آنجا باران می بارید؛ باران رحمت و معنویت. همه را نسبت به روزه گرفتن در آن ماه تشویق میفرمودند. همهی جوان ها اهل روزه گرفتن بودند.
اول ماه، دوم ماه، #لیلة_الرغائب و... نماز مستحبی را نشسته خواندن، در مسجد لرزاده، اصلاً باب نبود. همه روی پا و ایستاده میخواندند، حتی خودش.
الان با اینکه در تهران اعتکاف هست، ولی در مساجد نماز لیلة الرغائب را بین دو نماز مغرب و عشاء به جا نمیآورند. آنجا [مسجد لرزاده] به جا میآوردند و بعد از آن تازه نماز عشاء را میخواندند. برنامهها و رفتارهای مرحوم برهان این گونه بود.»
📚 کتاب #عالم_ربانی ص۵۵ و ۵۶
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
💠 شهر تهران و ویرانهی ری در قرن هشتم هجری
✍ كلاويخو سفير اسپانيا در زمان تيمور لنگ، براى ديدار وى به ايران آمد. او در فصل سوم از سفرنامهاش دربارۀ تهران مىگويد:
«... يكشنبه ششم ژوئيه [۱۴۰۴ م] بعد از ظهر به شهرى رسيديم كه «تهران» نام داشت. در آنجا بابا شيخ را در انتظار خويش يافتيم، و در حقيقت وى به پيشواز ما آمده بود و ما را به شهر به مهمانسرايى برد كه تيمور خود به هنگام گذشتن از اين حدود در آن منزل مىكرد و درواقع بهترين خانۀ شهر بود.
... شهر تهران محلى است بسيار پهناور و بر گرد آن ديوارى نيست و جايگاهى خرم و فرحزاست كه در آن همۀ وسايل آسايش يافت مىشود. اما آب و هواى آنجا چنانكه مىگويند ناسالم و در تابستان گرماى آن بسيار زياد است.
تهران در ناحيهاى واقع است كه به نام رى معروف است. اين ناحيه فوقالعاده پهناور و حاصلخيز است... سهشنبۀ بعد به هنگام غروب آفتاب از تهران به راه افتاديم و پس از پيمودن دوفرسخ در جانب راست، بناهاى شهرى عظيم را ديديم كه متروك و ويران گشته بود. اما بسيارى از برجهاى آن هنوز هم برپا بود و خرابههاى چند مسجد را ديديم. اين آثار همان شهر رى است كه در گذشته بزرگترين شهر همۀ آن منطقه بوده است. اما اكنون ديگر اين شهر به كلى خالى از سكنه است.»
📚سفرنامۀ كلاويخو، ترجمۀ مسعود رجبنيا، ص ۱۷۵-۱۷۶
#طهران_قدیم
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷 دیدار مدیریت محترم حوزه علمیه تهران حجتالاسلام والمسلمین رحیمی صادق و معاونین مرکز با مدیرکل سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان تهران آقای دکتر جانفشان.
▫️در این دیدار که حجتالاسلام والمسلمین صداقت مشاور وزیر میراث فرهنگی و گردشگری کشور و آقای پیرانی مدیر مرکز اسناد حوزه و روحانیت حوزههای علمیه هم حضور داشتند، گفتگوهایی پیرامون همکاری میان مرکز و سازمان میراث فرهنگی صورت گرفت.
در این جلسه پیشنهاداتی از سوی مرکز اسناد حوزه تهران مبنی بر تعاملات محتوایی، احیای میراث برجای مانده از علمای تهران و همکاری در حوزه گردشگری مطرح شد و مقرر گردید ضمن تفاهمنامهای در آینده نزدیک عملیاتی شود.
▫️ جزئیات مصوبات این جلسه در آینده از سوی اداره کل میراثفرهنگی و مرکز مدیریت حوزه علمیه استان تهران اطلاعرسانی خواهد شد.
#مرکز_اسناد_حوزه_تهران
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
💠دو مجتهد که منطقهای از تهران را دگرگون کردند!
✍آیتالله حاج شیخ جواد فومنی در سال ۱۳۱۷ ش یعنی اواخر دوران سلطنت رضاخان از نجف به تهران آمد و در خیابان خراسان ساکن شد و با بنای #مسجد_نو به فعالیتهای تبلیغی خود استحکام بخشید.
مرحوم آیت الله حاج شیخ علیاکبر برهان نیز سال ۱۳۱۸ش به تهران آمد و با اقامت در محله خیابان لرزاده زمینه بنای #مسجد_لرزاده را فراهم آورد.
مجاورت خیابان خراسان و خیابان لرزاده و فعالیت دو مجتهد پرکار و نوآور نقش مهمی در تحول دینی آن منطقه داشت.
▫️مرحوم فومنی در ابتدای ورود #اتحادیه_دینی را تأسیس کرد تا با همراهی مردم بتواند به احیای شعائر دینی که در زمان رضاخان از بین رفته بود بپردازد.
مرحوم برهان نیز با تأسیس هیئت نوباوگان و بزرگسالان مسجد لرزاده به این امر مهم پرداخت.
▫️هر دو بزرگوار به تأسیس مدارس پسرانه و دخترانه اقدام نمودند تا برخلاف رویکرد مدارس دولتی شاهنشاهی نسلی از کودکان مسلمان و متدین و انقلابی تربیت کنند و به این ترتیب دبستان نو در خراسان و دبستان و دبیرستان برهانیه در لرزاده پدید آمدند.
▫تاسیس شرکت تعاونی «روزی دهشاهی» جهت تأمین هزینههای فرهنگی و آموزشی توسط آیتالله فومنی و #صندوق_قرض_الحسنه جهت تأمین مخارج نیازمندان منطقه توسط آیتالله برهان راهاندازی شد.
مجموعه فعالیتهای فرهنگی و تبلیغی این دو عالم مجاهد با محوریت مسجد، در آغاز دوران سلطنت پهلوی دوم، منطقه خیابان خراسان و لرزاده و اطراف آن را به دارالمؤمنین تبدیل کرد.
▪️آیتالله شیخ جواد فومنی در تاریخ ۷ بهمن ۴۳ و آیتالله برهان سال ۱۳۳۹ دارفانی را وداع گفتند.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🗓 ۸ رجب سالروز درگذشت عالم ربانی و عارف عظیم الشأن آیتالله میرزا عبدالکریم حقشناس
📽 بازنشر سخنان دلنشین مرحوم آیت الله #حق_شناس در دیدار با آیتالله میرزا احمد #سیبویه
رو آر سوی ما که به سوی تو رو کنیم
وز غیر ما به سوی تو رو آورد بلا
🍂 آیتالله سیبویه: علما کم شدند... قحط الرجاله! زمین خالیه!
🕌 @tarikh_hawzah_tehran