🔴 #تاریخ_بصیرت_افزای_بزرگان_دینی_و_اصحاب
🔷 یاران بابصیرت امیرالمؤمنین(ع)
1⃣ اُویس قَرَنی
🔺 او در روزگار پیامبر اسلام(ص) اسلام آورد؛ اما ایشان را ندید؛ ازاینرو او را در شمار تابعین یاد کردهاند.
🔺 از اَصبغبنزید نقل شده است که تنها مانع اویس از آمدن به نزد پیامبر خدا(ص) نیکی او به مادرش بود.
🔺 پیامبر(ص) او را بهترین و برترینِ تابعین شمرده و بر شفیع بودن او در قیامت که افراد بسیاری را شفاعت خواهد کرد، تصریح کرده است.
🔺او را یکی از زُهّاد مشهور و از هشت زاهد معروف صدر اسلام شمردهاند.
🔺 چون شب میشد، گاه میگفت: "امشب شب رکوع است"؛ پس رکوع میکرد تا صبح میشد و گاه میگفت: "امشب شب سجود است"، و سجده میکرد تا صبح میشد.
🔺 از اَصبغبننُباته نقل شده است که با امیر مؤمنان(ع) در صفین بودم. 99 نفر با او پیمان بستند. فرمود: "پس صدمین نفر کجاست؟ پیامبر خدا(ص) به من فرموده است که امروز صد نفر با من بیعت میکنند". مردی پشمینهپوش که دو شمشیر حمایل کرده بود، آمد و گفت: "دستت را بده تا با تو بیعت کنم". فرمود: "بر چه بیعت میکنی؟". گفت: "بر بذل جانم در راه تو". فرمود: "تو کیستی؟". گفت: "اویس قرنیام". سپس بیعت کرد و همواره در پیشروی حضرت میجنگید تا به شهادت رسید.
🔺 امام کاظم(ع) فرمود: چون روز قیامت شود، منادی ندا میدهد: "...حواریان علیبنابیطالب(ع) وصی محمدبنعبدالله، پیامبر خدا(ص) کجایند؟". پس عمروبنحَمِق خُزاعی و محمدبنابیبکر و میثمبنیحیی تَمّار و اویس قرنی برمیخیزند.
📚 منابع:
الاختصاص، ص61
اُسد الغابة، ج1، ص179
تاریخ مدینة دمشق، ج50، ص250
حلیة الأولیاء، ج2، ص87
رجال الکشی، صص98-99
🆔 https://eitaa.com/Hajmahditaeb
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔵 پیش بینی استاد طائب از آینده برجام...
۹۴/۰۷/۱۵
🆔 https://eitaa.com/Hajmahditaeb
🔴 #تاریخ_بصیرت_افزای_بزرگان_دینی_و_اصحاب
🔷 یاران بابصیرت امیرالمؤمنین(ع)
2⃣ اَصبَغبننُباته
🔺 اصبغ از یاران ویژه امیر مؤمنان(ع) و از چهرههای برجسته یاران ایشان و از معتمَدان آن حضرت است.
🔺 در متون کهن تاریخی، به شیعه معروف و به عشق و دوستی علی(ع) مشهور است.
🔺او از ذخیرههای علی(ع) به شمار میرفت که تا پای جان، به ایشان پایبند بود و از شهسواران عراق شمرده میشد و علی(ع) از اعزام او به جنگ و کشتار دریغ میورزید.
🔺 اصبغ از «شُرطة الخَمیس» (نیروهای ویژه) و از فرماندهان آنان است که تا مرز مرگ و شهادت، با مولا(ع) پیمان بسته بودند.
🔺 ابوالجارود میگوید: به اصبغ گفتم منزلت این مرد [امیرالمؤمنین(ع)] نزد شما چگونه است؟ پاسخ داد: نمیدانم منظورت چیست؛ فقط این را بدان که شمشیرهایمان بر دوشمان است و ایشان به هرکس اشاره کند، او را خواهیم زد.
🔺 مردی از اصبغ پرسید: چرا به شما «شُرطة الخَمیس» میگویند؟ وی گفت: ما ضامن شدهایم جانمان را برایش [امیرالمؤمنین(ع)] فدا کنیم و او ضامن فتح و پیروزی برای ما شده است.
🔺 پس از ضربت خوردن علی(ع)، وی از معدود افرادی است که اجازه حضور بر بالین ایشان را یافت.
📚منابع:
الأمالی شیخ طوسی، ص123
الاختصاص، ص65
رجال النجاشی، ص8
الطبقات الکبری، ج6، ص247
کشف المَحَجَّة، ص236
وَقعَة صفین، ص406 و ص443
🆔 https://eitaa.com/Hajmahditaeb
🔴 #تاریخ_بصیرت_افزای_بزرگان_دینی_و_اصحاب
🔷 یاران بابصیرت امیرالمؤمنین(ع)
3⃣ حُذیفةبنیَمان
🔺 حُذیفةبنیَمانبنجابر عَبْسی از یاران برجسته پیامبر خدا(ص) بود. رجالیان و شرح حالنگاران، او را با ویژگیهایی چون نجیبزاده، صحابی بزرگ پیامبر خدا(ص)، رازدار پیامبر(ص) و داناترین مردم به منافقان ستودهاند.
🔺 پیامبر خدا(ص) نامهای منافقان را چون رازی به حذیفه سپرد و سفارش کرد که در هنگامه بروز فتنهها، آنها را فاش ننماید؛ آن راز بماند تا روزگاری که «پردهها کنار میروند و رازها هویدا میشوند».
🔺 حذیفه از معدود کسانی است که باورهای خود را دیگرگون نکردند و پس از وفات پیامبر خدا(ص)، دگرگونی «حق خلافت» و «خلافت حق» را برنتابیدند و با استوارگامیِ تمام در کنار علی(ع) ایستادند.
🔺 حذیفه از معدود کسانی است که همراه با علی(ع) بر پیکر مطهر فاطمه(س) نماز خواند.
🔺 پس از به خلافت رسیدن امیرالمؤمنین(ع)، با اینکه مریض بود، مردم کوفه را فراخواند و آنان را با این جملات به یاری حضرت توصیه کرد:
«ای مردم! مردم با علی(ع) بیعت کردهاند. پس به شما سفارش میکنم که پرهیزگار باشید و علی(ع) را یاری دهید و به او کمک کنید که به خدا سوگند، او از آغاز تا انجام، بر حق است و او پس از پیامبرتان، بهترین فرد در میان گذشتگان و بازماندگان تا روز قیامت است».
سپس دست راستش را بر دست چپش نهاد و گفت: «خدایا! شاهد باش که من با علی(ع) بیعت کردم». همچنین گفت: «سپاس خدای را که مرا تا به امروز نگه داشت». و به دو پسرش صفوان و سعد گفت: «مرا ببرید و با علی(ع) باشید که بهزودی جنگهای زیادی خواهد داشت و در آنها، مردمی بسیار هلاک خواهند شد. پس بکوشید که در رکاب او به شهادت برسید که به خدا سوگند، او بر حق است و مخالفانش بر باطلاند».
🔺 حذیفه هفت روز پس از این ماجرا درگذشت.
📚 منابع:
الاستیعاب، ج1، ص334
تاریخ الإسلام (ذهبی)، ج3، ص494
الخصال (شیخصدوق)، ج2، ص361
سِیَر أعلام النُبَلاء، ج2، ص361 و ص364
عیون أخبار الرضا(ع)، ج2، ص126
مُرُوج الذَهَب، ج2، صص383-384
🆔 https://eitaa.com/Hajmahditaeb
🔴 #تاریخ_بصیرت_افزای_بزرگان_دینی_و_اصحاب
🔷 یاران بابصیرت امیرالمؤمنین(ع)
4⃣ مالکبنتَیِّهان (ابوهَیثم)
🔺 ابنتَیِّهان جزء نخستین گروه انصار بود که پیش از هجرت پیامبر(ص)، در مکه ایمان آوردند. او قبل از اسلام هم موحد بود و بتها را عبادت نمیکرد.
🔺 ابوهیثم در تمام نبردهای پیامبر خدا(ص) شرکت داشت و از جمله کسانی است که حدیث غدیر را روایت کردهاند.
🔺 او از پیشگامان شناخت حق پس از پیامبر خداست که پس از ایشان در شناخت خلافت حق، پیشتاز شد و به دیگرسانی خلافت تن نداد و در زمره دوازده نفری بود که در مسجد النبی(ص) به دفاع از امیرالمؤمنین(ع) در برابر دگرگونی مسیر خلافت، فریاد اعتراض برآوردند.
🔺 امیرالمؤمنین(ع) ابوهیثم را بههمراه عمار یاسر بر بیتالمال گمارد که نشانی است از سلامت نفس او.
🔺 علی(ع) در اوج تنهایی و در تنگنای سستی همراهانش، آنگاه که با سوز و گداز، یارانِ استوارگامِ ازدسترفتهاش را یاد کرده است، از مالکبنتَیِّهان نیز نام برده و بر نبودش تأسف خورده است.
🔺 مورخان در زمان وفات ابوهیثم اختلاف دارند؛ اما از سخنانی که علی(ع) ایراد نموده و از نبود او، عمار و خُزَیمةبنثابتِ ذوالشهادتین با سوز یاد کرده و فرموده است: «أَيْنَ إِخْوَانِيَ الَّذِينَ رَكِبُوا الطَّرِيقَ وَ مَضَوْا عَلَى الْحَقِّ أَيْنَ عَمَّارٌ وَ أَيْنَ ابْنُ التَّيِّهَانِ وَ أَيْنَ ذُو الشَّهَادَتَيْنِ وَ أَيْنَ نُظَرَاؤُهُمْ مِنْ إِخْوَانِهِمُ الَّذِينَ تَعَاقَدُوا عَلَى الْمَنِيَّةِ وَ اُبْرِدَ بِرُءُوسِهِمْ إِلَى الْفَجَرَة»، روشن میشود که وی در صفین به شهادت رسیده است.
📚 منابع:
الاختصاص، ص152
الاستیعاب، ج3، ص1348
الخصال (شیخصدوق)، ج2، ص465
دانشنامه امیرالمؤمنین(ع)، ج13، صص76-79
سِیَرُ أعلام النُبَلاء، ج1، ص190
عیون أخبار الرضا(ع)، ج2، ص126
نهج البلاغه، خطبه 182
🆔 https://eitaa.com/Hajmahditaeb