ایشون یکی از اساتید بنده هستند.
👇👇👇👇👇👇👇👇
سلام علیکم
با احترام ضمن تبریک حلول ماه مبارک رمضان بنا داریم که هر روز احکام بفرستم اگر موافق هستید اعلام نظر کنید؟
ضمناً آمادگی پاسخ به سوالات شما را دارم .با تشکر سمیعی نیا
ایدی ایتا: @najva4445
✅قسمت اول
💠فرق كفاره و فديه روزه چيست؟
۱.کفاره در اصطلاح فقهی: جریمه برای ترک فعل و یا تأخیر و نقص در انجام آن است.
ولی فدیه به معنی عوض و جایگزین است. ویا جبران آن فضیلت
📄موارد فدیه
۱. مرد و زن پیر که روزه گرفتن برای آنها مشقت دارد. فقط فدیه واجب است
۲. کسیکه مبتلا به بیماری استسقا است یعنی زیاد تشنه میشود و روزه برای او مشقت دارد.فقط فدیه واجب است
۳.فرد بیمار که روزه برای او ضرر دارد و بیماری او تا ماه رمضان سال بعد ادامه پیدا کند،فقط فدیه واجب است .
۴. زن باردار که وضع حمل او نزدیک است و روزه برای حملش ضرر دارد. هم قضاء روزه واجب است و هم فدیه واجب است
۵. زن شیرده که شیر او کم است و روزه برای بچهیی که شیر میدهد ضرر دارد.هم قضاء روزه واجب است و هم فدیه واجب است
📌توجه:
۱. اما اگرزنی که شیر می دهد ویا حامله است و روزه برای خودش ضرر دارد و تا سال آینده هم معذور باشد فقط باید فدیه بدهد و قضاء ندارد
۲. و جوب پرداخت فدیه بر عهده ی خود دختر و یا پسر ی که تحت تکفل پدرش می باشد هست و همچنین خانمی که شیر می دهد و یا حامله است فدیه بر او واجب می شود و به عهدهی شوهرش نیست.
اگر ازخودش مالی دارد واجب است بپردازد ،و اگر ندارد هر وقت مقدور شد بپردازد.
۳. زنی که در دو سال متوالی به دلیل عذر شرعی، روزهی ماه رمضان را نگرفته، اگر عذر او در خوردن روزه، خوف از ضرر روزه بر جنین یا کودکش بوده باید علاوه بر قضا، برای هر روزی فدیه هم بپردازد و چنانچه قضا را بعد از رمضان، تا ماه رمضان سال بعد بدون عذر شرعی به تأخیر انداخته علاوه بر قضا و فدیه، کفارهی تأخیر هم بر او واجب است .
📝مقدار فدیه
۱.مقدار فدیه همان مقدار کفارهی تأخیر است یعنی یک مد طعام که بایستی به فقیر داده شود.حدود ۷۵۰ گرم گندم یا جو ، آرد، ماکارونی، برنج … هست را باید به فقیر بدهد.
و صرف سیر کردن فقیر کفایت نمیکند،
كفاره تاخير چيست؟
اگر قضای روزه ماه رمضان بر کسی واجب شد و آن شخص تا رمضان سال بعد بدون عذر شرعی آن را قضا نکند باید کفاره تاخیر بدهد، یعنی علاوه بر قضا یک مد طعام حدود ۷۵۰ گرم گندم یا جو و آرد ماکارونی … هست را باید به فقیر بدهد.
تذکر :
لازم به ذکر است این کفاره تاخیر فقط برای سال اول هست و اگر چند سال در قضا کردن یک روز روزه ماه رمضان بدون عذر تاخیر کند، فقط یکبار باید کفاره تاخیر بدهد. ضمنا اگر کسی بتواند روزه را از رمضان سال قبل تا سال بعد قضا کند و این کار را انجام ندهد مرتکب گناه شده است.
#احکام
#فدیه
#کفاره
💠ایتا:
✅https://eitaa.com/tosheh
💠ویراستی:
✅https://virasty.com/B_hajiani
✅قسمت دوم ( نیت در روزه)
💠زمان نیت روزه ی ماه رمضان
۱.زمان نیّت برای روزه ماه رمضان و نذر معیّن، از اول شب تا اذان صبح است.
💠زمان نیت روزه ی واجب غیر رمضان
۲. برای روزه غیر معیّن مانند روزه قضا و نذر مطلق از اول شب تا ظهر روز بعد است.
توضیح: اگر برای روزه واجب غیر معین؛ مانند روزه کفاره یا قضا تا قبل از ظهر (عمداً یا سهواً) نیت نکند، چنانچه تا آن وقت کاری که روزه را باطل می کند انجام نداده باشد، می تواند نیت کند و روزه اش صحیح است ولی از ظهر به بعد نیت روزه صحیح نیست.
💠زمان نیّت روزهی نذر معین
۳. اگر روزۀ واجب معینی غیر از روزۀ ماه رمضان بر انسان واجب باشد، مانند اینکه نذر کرده باشد که روز معینی را روزه بگیرد، در صورتی که عمداً تا طلوع فجر نیّت نکند، روزه اش باطل است ولی چنانچه فراموش کند و تا پیش از ظهر یادش بیاید، می تواند نیت روزه کند
💠زمان نیّت روزهی مستحبّی
۴. برای روزه مستحبی می توان از اول شب تا زمانی که به اندازه نیت کردن به اذان مغرب وقت باشد می توان نیت کرد .به عبارتی اگر شخص تا اذان مغرب یکی از کارهایی که موجب باطل شدن روزه می شود را انجام ندهد و نیت روزه مستحبی کند ، روزه او صحیح می باشد.
💠کیفیت نیت روزه
۵. برای داشتن نیت روزه نیازی نیست که کلمات نیت را در قلب و یا زبان خود بگوید . همین اندازه که برای انجام فرمان خداوند متعال ، از اذان صبح تا اذان مغرب مبطلات روزه را انجام ندهد کافی است.
💠فراموشی نیت روزه
۶.اگر نداند یا فراموش کند که ماه رمضان است و قبل از ظهر متوجه شود ، چنانچه مبطلات روزه را انجام نداده باشد باید نیت کرده و روزه بگیرد .اما اگر کاری کند که روزه او باطل شود یا بعد از ظهر متوجه ماه رمضان شود ، با اینکه روزه او باطل شده است اما نباید تا اذان مغرب کاری کند که روزه باطل شود . همچنین بعد از اتمام ماه رمضان باید قضای روزه را به جای آورد .
💠نیت قاطع روزه
۷. اگر در روزه واجب معینی مانند روزه های ماه رمضان از نیت روزه گرفتن برگردد، روزه او باطل است
💠نیت قطع
۸. اما اگر نیت کند که چیزی را که روزه را باطل می کند بجا آورد، در صورتی که آن را انجام ندهد روزه اش باطل نمی شود.
💠بدون نیت روزه بوده
۹. اگر شخصی بدون نیت کردن پیش از صبح، تا قبل از ظهر خوابیده باشد و پس از بیدار شدن نیت کند روزه او چه واجب و چه مستحب صحیح است.اما اگر بعد از اذان ظهر بیدار شود نمی تواند نیت روزه واجب کند.
💠مریضی که قبل از ظهر خوب شود
۱۰. اگر فرد مریضی پیش از ظهر در ماه رمضان خوب شود و تا آن زمان مبطلات روزه را انجام نداده باشد می تواند نیت کرده و روزه بگیرد، اما اگر بعد از ظهر خوب بود ، روزه بر او واجب نمی باشد.
💠تاخیر عمدی نیت روزه رمضان
۱۱. کسی که در ماه رمضان، هنگام فرا رسیدن اذان صبح، عمداً نیّت روزه نمیکند، اگر در اثنای روز نیّت روزه کند، روزهاش باطل است و در عین حال باید تا غروب آن روز از همهی چیزهای باطلکنندهی روزه اجتناب کند و بعد از ماه رمضان هم قضای آن روز را بهجا آورد.
💠زمان نیّت روزهی استیجاری
۱۲. اگر شخصی نیّت روزه استیجاری را عمداً یا سهواً تا قبل از اذان ظهر به تأخیر بیندازد، آیا روزه آن روز ــ بدون آن که مبطلی را انجام داده باشد ــ صحیح است؟
ج) در موارد استیجار باید مورد اجاره طبق اجاره و نیز آنچه متعارف بین مؤمنین است انجام بگیرد؛ در غیر این صورت صحیح نبوده و مستأجر مستحقّ مالالاجاره نیست.
وقت نیّت روزۀ نیابتی قضا از میّت، مثل روزۀ قضای خود فرد، تا اذان ظهر ادامه دارد[1] و فرقی بین روزۀ استیجاری و روزۀ مجّانی و بدون اجرت نیست.
[1]. ولی اگر در عقد اجاره شرط شود که اجیر، از اذان صبح، نیّت روزه داشته باشد و نیّت را به تأخیر نیندازد یا آنکه عقد اجاره مبتنی بر آن واقع شود، برای آنکه به مقتضای عقد اجاره عمل شود، لازم است از اذان صبح نیّت نماید.
💠 نیت روزه مسافری که به وطنش رسیده
۱۳. اگر مسافر پیش از ظهر به وطنش برسد ، یا به جایی برسد که می خواهد ده روز در آنجا بماند، چنانچه کاری که روزه را باطل می کند انجام نداده، باید آن روز را روزه بگیرد ولی اگر مبطلی انجام داده روزه آن روز بر او واجب نیست
#احکام
#ماه_رمضان
#نیت_روزه
💠ایتا:
✅https://eitaa.com/tosheh
💠ویراستی:
✅https://virasty.com/B_hajiani
جلسه سوم
در چند صورت فقط قضای روزه بر انسان واجب است و کفاره واجب نیست
۱. کسی که در روز ماه رمضان نیت روزه نمیکند، یا از روی ریا روزه میگیرد ولی هیچیک از کارهایی را که موجب باطل شدن روزه است انجام نمیدهد قضای آن روز بر او واجب است، ولی کفاره واجب نیست.
۲. کسی که در ماه رمضان غسل جنابت را فراموش کرده و با حال جنابت یک یا چند روز، روزه بگیرد قضای آن روزها بر او واجب است.
۳. اگر در سحر ماه رمضان بدون این که تحقیق کند صبح شده یا نه، کاری که روزه را باطل میکند انجام دهد، سپس معلوم شود که در آن هنگام صبح شده بوده است، باید قضای آن روز را بگیرد، ولی اگر تحقیق کند و بداند که صبح نشده و چیزی بخورد، و بعد معلوم شود که صبح بوده است قضای آن روز بر او واجب نیست.
۴. اگر در روز ماه رمضان به خاطر تاریکی هوا یقین کند که مغرب شده یا کسانی که خبر آنها شرعاً حجت است بگویند مغرب شده، و افطار کند سپس معلوم شود که هنوز در آن هنگام مغرب نبوده است باید قضای آن روز را به جا آورد.
۵. اگر روزه دار در هنگام وضو که مستحب است قدری آب در دهان بگرداند و مضمضه کند، این کار را کرد و آب بی اختیار فرو داده شد روزهاش صحیح است و قضا بر او واجب نیست، ولی اگر این کار را نه برای وضو بلکه برای خنک شدن و امثال آن انجام داد و آب بی اختیار به حلق او فرو رفت، باید قضای آن روز را به جا آورد.
۶.هرگاه روزهدار عمداً قی کند اگر چه به واسطهی بیماری و مانند آن ناچار به این کار باشد، روزهاش باطل میشود، ولی اگر سهواً یا بیاختیار قی کند اشکال ندارد.
۷.هرگاه روزهدار خودش بر اثر اکراه دیگری مرتکب مفطری شود (و به عبارت دیگر مجبورش کنند که خودش افطار کند، مثلاً به او بگویند اگر غذا نخوری ضرر جانی یا مالی به تو میزنیم و او خودش برای جلوگیری از ضرر، غذا بخورد) روزهاش باطل میشود.
۸. اگر روزهدار سهواً یکی از کارهایی را بکند که موجب باطل شدن روزه است و سپس به خیال این که روزهاش باطل شده، عمداً بار دیگر یکی از آن کارها را انجام دهد، روزهی او باطل میشود.
تذکرات:
۱. اگر بر اثر ابر گمان کند که مغرب شده و افطار کند، بعد معلوم شود که مغرب نبوده است، قضای آن روز بر او واجب نیست.
#احکام_روزه
#جلسه_سوم
💠ایتا:
✅https://eitaa.com/tosheh
💠ویراستی:
✅https://virasty.com/B_hajiani
هدایت شده از قم - خبرگزاری فارس
تصویربرداری از فردی که حریمی برای خود قائل نیست بلامانع است
🔹 عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، اهانت به حجاب و شعائر را اهانت به دین دانست و گفت: اگر شخصی خودش حریم خویش را حفظ نکند حق اعتراض به عکس گرفتن را ندارد زیرا این فرد دیگر حریمی ندارد؛ گاهی تصویر برداری از شخص، او و جامعه را تحت تاثیر نهی از منکر قرار داده و رویکرد مثبتی دارد، در این مورد هم تصویر برداری بلامانع است.
🔸 موضع کامل آیتالله اراکی در مورد وقایع درمانگاه قم را دنبال کنید:
https://farsnews.ir/S_keramati/1710628256750216631
@Farsqom
مواردی که قضا و کفاره واجب نیست.
۱.دیوانه ای که تمام روز دیوانه باشد.
۲. بیهوشی قهری (غیر اختیاری) مثلاً تصادف کرده که تمام روز بیهوش باشد ویا به کما رفته است. همه ی فقهاء
اما بیهوشی اختیاری مثل اینکه برای عمل جراحی یا هدف دیگری برای بیهوشی رضایت داده باشد. دربارۀ بیهوشی که مقدمات آن اختیاری است، مسئله اختلافی است. برخی از فقها مثل مقام معظم رهبری ومرحوم فاضل می فرمایند: در باب روزه «حکم قهری را دارد؛ بنابراین قضا لازم ندارد» و برخی مثل آیت الله سیستانی قائل اند: «بنابر احتیاط واجب، حکم قهری را ندارد و قضا احتیاطاً لازم است» وبرخی مثل آیت الله صافی قائل اند: «حکم قهری را ندارد؛ بنابراین قضا واجب است»
۳. کافری که در تمام روز در کفر خود باقی باشد.واسلام آورد.
۴. نابالغ در خصوص روزه های ایام کودکی اش.
۵. حائض یا نفسا یا کسی که مریض است اگر در همان ماه رمضان بمیرد. (چون فرصت قضاء کردن نداشته)
۶.مریضی که روزه ها را به علت مریضی نگرفته است و مرضش تاماه رمضان سال بعد طول کشیده است البته مشهور فقها در این صورت فدیه راواجب می دانند.( نه کفاره )
۷. کسی که مرضی دارد که زیاد تشنه می شودو نمی تواند تشنگی را تحمل کندیابرای او مشقت دارد.
۸. سالمندی که نمی تواند روزه بگیرد یا روزه گرفتن برایش مشقت داشته باشدالبته در این صورت فدیه واجب است.
۸. دختربچه هایی که به علت ضعف بنیه نمی توانند روزه بگیرندو تاسال بعد هم نمی توانند قضای آن را بگیرند.
۹. روزه هایی که فرد مخالف مطابق با مذهب خویش انجام داده است یا مطابق با مذهب تشیع با فرض حصول قصدقربت به جاآورده است بعداز اینکه شیعه دوازده امامی شد لازم نیست قضاکند.
تذکر: در خصوص نماز
سؤال: کسی که بیهوش شده و یک یا چند نماز را در حال بیهوشی بوده است، آیا قضای نمازها بر او واجب است؟
جواب: اگر مکلف در تمام وقت نماز بدون اختیار بیهوش شده باشد، قضای نماز واجب نیست؛ اما اگر بیهوشی اختیاری باشد ـ مثل اینکه برای عمل جراحی یا هدف دیگری برای بیهوشی رضایت داده باشد ـ بنا بر احتیاط واجب باید نماز را قضا کند.
#احکام_روزه
#جلسه_چهارم
💠ایتا:
✅https://eitaa.com/tosheh
💠ویراستی:
✅https://virasty.com/B_hajiani
جلسه پنجم
مواردی که مستحب است انسان از کارهایی که روزه را باطل می کند خودداری نماید:
اول: مسافری که در سفر، کاری که روزه را باطل میکند انجام داده باشد و پیش از ظهر به وطنش یا به جایی که میخواهد ده روز بماند، برسد.
دوم: مسافری که بعد از ظهر به وطنش یا به جایی که میخواهد ده روز در آن جا بماند برسد.
سوم: مریضی که پیش از ظهر خوب شود و کاری که روزه را باطل میکند انجام داده باشد.
چهارم: مریضی که بعد از ظهر خوب شود.
پنجم: زنی که در بین روز از خون حیض یا نفاس پاک شود.
ششم: کافری که در روز ماه رمضان مسلمان شود.
مستحب است روزه دار نماز مغرب و عشا را پیش از افطار کردن بخواند، ولی اگر کسی منتظر اوست یا میل زیادی به غذا دارد که نمیتواند با حضور قلب نماز بخواند، بهتر است اول افطار کند. ولی به قدری که ممکن است نماز را در وقت فضیلت آن بجا آورد.
#احکام_روزه
#جلسه_پنجم
💠ایتا:
✅https://eitaa.com/tosheh
💠ویراستی:
✅https://virasty.com/B_hajiani
جلسه ششم
شرایط صحت روزه
✅ اسلام بنابر این، روزه از کافر صحیح نیست.
✅ ایمان: روزه غیرشیعه دوازده امامی صحیح نمی باشد.
✅ عقل: روزه کسی که دیوانه یا بیهوش یا مست می باشد، صحیح نیست.
✅ باقی ماندن بر جنابت یا حدث حیض یا نفاس تا صبح موجب عدم صحت روزه میشود
✅ حدوث حیض و نفسا : روزه زن حائض و نفساء صحیح نیست، اگرچه یک لحظه قبل از مغرب عارض شود یا یک لحظه بعد از سپیده صبح قطع شود.
✅ قدرت داشتن: روزه بر کسی که توانایی روزه گرفتن ندارد، مانند مردان و زنان کهنسالی که توانایی ندارند، واجب نیست.
✅ ضرری نبودن: روزهای که انسان میداند یا احتمال عقلائی میدهد که ضرر داشته باشد، صحیح نیست.
✅مسافر نبودن: در مسافرتی که نماز شکسته است، روزه حتی مستحبی، صحیح نیست، مگر در موارد استثنائی که در رساله توضیح المسائل بیان شده است.
✅ داشتن نیت قبل از اذان صبح
روزه مانند همه عبادتهای دیگر باید با نیت قصد قربت همراه باشد
#احکام_روزه
#جلسه_ششم
💠ایتا:
✅https://eitaa.com/tosheh
💠ویراستی:
✅https://virasty.com/B_hajiani