اشاره به مختصری از زندگی امام رضا (علیه السلام)
🍃تاریخ ولادت
امام رضا(علیه السلام) هشتمین امام شیعیان، از سلاله پاک رسول خدا(صلی الله علیه و آله) و هشتمین جانشین پیامبر مکرّم اسلام است. بنابر نظر مشهور مورّخان امام رضا(علیه السلام)، در یازدهم ذی قعده سال 148 هـجری قمری در مدینه منوّره متولّد شد.
🌸نام و القاب
نام مبارکشان «علی»، کنیۀ آن حضرت، «ابوالحسن» و دارای القاب متعدّدی از جمله؛ رضا، صابر، فاضل، قرة اعین المؤمنین (نور چشم مؤمنان) و... هستند، اما مشهورترین لقب ایشان، «رضا» به معنای «خشنودی» است.
💐صفات ظاهری
درباره شمایل و صفات ظاهری امام رضا(علیه السلام)، برخی حضرتشان را سفیدرو توصیف کرده و برخی نیز ایشان را دارای رنگی تیره دانستهاند. همچنین گزارش شده که امام هشتم(علیه السلام) قامتی معتدل داشته و شبیهترین مردم به پیامبر خدا(صلی الله علیه وآله) بود.
🌸پدر و مادر
پدر بزرگوار امام رضا(علیه السلام)، امام موسی کاظم(علیه السلام) پیشوای هفتم شیعیان بودند که در سال 183 ﻫ.ق. به دست هارون عباسی به شهادت رسیدند.
مادر گرامی امام رضا(علیه السلام) نجمه نام داشت. البته نام های دیگری نیز برای مادر گرامیشان ذکر کرده اند.
🍃ازدواج
امام رضا(علیه السلام) دارای تعدادی کنیز بودند، از جمله کنیزان ایشان، سبیکه مادر امام جواد(علیه السلام) است. وی کنیزى بود که به او سبیکه یا دُرّه می گفتند، حضرت رضا او را خیزران نام گذاشتند و این بانو از اهالى نوبه (منطقه ای در آفریقا) است و همسر دائمی امام رضا(علیه السلام) ام حبیبه بود.
💐فرزندان
در تعداد و اسامی فرزندان امام رضا(علیه السلام) نقل های مختلفی وجود دارد؛ گروهی آنها را پنج پسر و یک دختر، به نام های محمّد قانع، حسن، جعفر، ابراهیم، حسین و عایشه ذکر کرده اند؛ همچنین در نقلی شیخ صدوق در سلسله سند روایتی از فاطمه به عنوان یکی از دختران آن حضرت نام برده است؛ امّا شیخ مفید بر این عقیده است، که امام هشتم(علیه السلام)، فرزندی جز امام جواد(علیه السلام) نداشتند. ابن شهرآشوب و طبرسى، نیز بر همین اعتقادند.
🍃امامت
امامت و وصایت حضرت رضا(علیه السلام) بارها توسط رسول خدا(صلی الله علیه وآله)، پدر بزرگوار و اجداد طاهرینشان(علیهمالسلام) اعلام شده بود. به ویژه امام کاظم(علیه السلام) بارها در حضور مردم، ایشان را به عنوان وصی و امام بعد از خویش معرّفی کرده بودند که به یک نمونه از آنها اشاره می شود:
از محمّد بن اسماعیل بن فضل هاشمىّ چنین روایت شده است که گفت: بر امام موسى کاظم(علیه السلام) وارد شدم در حالى که ایشان به شدّت مریض بودند، به حضرت عرض کردم: اگر خداى ناکرده براى شما اتّفاقى بیفتد- و خدا آن روز را نیاورد- به چه کسى رجوع کنیم (امام بعد از شما کیست)؟ فرمود: «به فرزندم علىّ، نوشته او، نوشته من است، و او وصىّ و جانشین من بعد از مرگم خواهد بود».
امام رضا (علیه السلام) در مدینه، پس از شهادت پدر، امامت بر مردم را بر عهده گرفت، و به رسیدگى امور پرداخت، شاگردان پدر را به دور خودش جمع کرد و به تدریس و تکمیل حوزه علمیه جدش امام صادق (علیه السلام) مشغول شد و در این راستا گام هاى بزرگ و استوارى برداشت.
پس از شهادت امام کاظم(علیه السلام) که در سال 183 هـ ق رخ داد، آغاز امامت حضرت رضا(علیه السلام) شروع شد، و با توجه به این که هارون (پنجمین خلیفه عباسى) در سال 193 از دنیا رفت، ده سال از امامت حضرت رضا(علیه السلام) معاصر زمان هارون بود.
مدت امامت آن حضرت، حدود 20 سال طول کشید که 17 سال آن در مدینه و سه سال آخر آن در خراسان گذشت.
🌷شهادت
امام رضا(علیه السلام) پس از هفده سال سکونت در مدینه و تبلیغ دین و ارشاد مردم، با نقشه و حیلۀ مأمون عباسی، راه خراسان را در پیش گرفت. آن حضرت پس از قبول اجباری ولایت عهدی مأمون و گذشت سه سال، در 55 سالگی به دست مأمون خلیفه عباسی به شهادت رسید.
در تعیین سال شهادت امام نقل های مختلفی به ثبت رسیده است. گروهی سال 202 هجری قمری را سال شهادت حضرت می دانند و عده ای سال 203 هجری قمری را؛ اما مشهور، نظریه دوم است.
در تعیین روز شهادت آن حضرت نیز اتفاق نظر نیست؛ مانند در روز جمعه از ماه رمضان،هفدهم ماه صفر، و آخر ماه صفر.
در میان این نقل ها، نظریه آخر؛ یعنی آخرین روز از ماه صفر، مشهورترین و قابل اعتمادترین نقل است.
بنابراین، مشهورترین و قوی ترین نظریه در تاریخ شهادت آن حضرت، روز جمعه، آخرین روز ماه صفر سال 203 هجری قمری است.
▪️خلفای هم عصر
امام رضا(علیه السلام) در دوران امامت خود با سه تن از حُکّام و خلفای عباسى روبهرو و معاصر بود: هارون الرشید، امین و مأمون.
🌐 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
@balagh_ir
https://eitaa.com/joinchat/4252696586Ce586060fd5
بی نور امام این جهان تاریک است
میلاد خجسته «رضا» نزدیک است
بر ساحت صاحب الزمان ای یاران
ذکر #صلوات بهترین تبریک است.
🍃ولادت با سعادت حضرت #امام_رضا علیه السلام بر شما مبارک باد.
https://eitaa.com/joinchat/4252696586Ce586060fd5
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى عَلِیِّ بْنِ مُوسَى الرِّضَا الْمُرْتَضَى
🍃رنجورِ عشق بِه نشود جز به بوی یار...
https://eitaa.com/joinchat/4252696586Ce586060fd5
✅ چرا امام رضا (علیه السلام) را امام رئوف مینامند!؟
✍️ پاسخ: یکی از القاب حضرت ثامن الحجج، علی بن موسی الرضا(علیه السلام) لقب رئوف است. چنانچه در زیارتنامه آن حضرت میخوانیم: «السَّلَامُ عَلَی الْإِمَام الرَّءُوف سلام بر امام رئوف». در توضیح این واژه باید بدانیم که رأفت یک نوع شدت در رحمت میباشد. در واقع هر چند بین دو واژه رأفت و رحمت، قرابت و نزدیکی در معنا وجود دارد؛ اما در بررسی دقیق لغوی این دو به یک معنا نبوده و فرقی ظریف بینشان وجود دارد.
▫️مرحوم مصطفوی در کتاب «التحقیق» خود فرق بین رأفت و رحمت را اینگونه بیان می کند: «رأفت، عطوفت، لطف و رحمت خالص و شدید است یعنی لطف و رحمتی است که وقوع درد و ناراحتی را برنمی تابد هر چند آن درد و ناراحتی به مصلحت فرد باشد؛ اما رحمت، صرف عطوفت و مهربانی کردن است مهربانی کردنی که گاهی با درد و ناراحتی فرد نیز همراه است مانند لطف و رحمت یک جراح به یک بیمار علاقه مند به بهبودی.
بنابراین «رأفت» مرحله ای دقیق تر و بالاتر از «رحمت» است، و هرگز در مسائل ناخوشایند به کار نمی رود ولی رحمت در امور ناخوشایندی که به خاطر مصلحتی انجام می شود، استعمال می شود.
🍃حال با توجه به روشن شدن معنای رئوف، اگر چه همه اهل بیت(علیهمالسلام) از باب تجلی رأفت حضرت حق، رئوف میباشند ولی این رأفت و مهر ورزی در وجود امام هشتم(علیه السلام) بروز و ظهور بیشتری دارد و به تعبیر مرحوم علامه طباطبایی: «انسان هنگامی که وارد حرم رضوی(علیه السلام) میشود، مشاهده میکند که از در و دیوار حرم آن امام رأفت میبارد.
🌸یکی از مصادیق این رأفت را میتوان در پاسخی که حضرت به زائرین خود، در قبال زیارت، میدهند دانست که در بیانی فرمودند: «مَنْ زَارَنِی عَلَی بُعْدِ دَارِی وَ شُطُونِ مَزَارِی أَتَیْتُهُ یَوْمَ الْقِیَامَةِ فِی ثَلَاثِ مَوَاطِنَ حَتَّی أُخَلِّصَهُ مِنْ أَهْوَالِهَا إِذَا تَطَایَرَتِ الْکُتُبُ یَمِیناً وَ شِمَالًا وَ عِنْدَ الصِّرَاطِ وَ عِنْدَ الْمِیزَان، هر کس مرا زیارت کند روز قیامت در سه جا نزد او خواهم آمد تا از ترس های آن سه جا رهایش سازم: ۱- هنگام پخش شدن نامه اعمال به دست راست یا چپ، ۲- و نزد صراط، ۳- و نزد میزان
💐امام رضا(علیه السلام) در زمان حیات مبارک خویش کانون مهر و عاطفه نسبت به مردم و مظهر عشق و محبت نسبت به آنها بودند و این مهربانی در تک تک زوایای زندگی و برخورد ایشان با آحاد مردم جامعه آن روز به روشنی مشهود است به عنوان نمونه:
🍃«ابراهیم بن عباس» نقل میکند: هرگز ندیدم که حضرت رضا (علیهالسلام) کسی را با سخن خود بیازارد، ندیدم سخن کسی را قطع کند، میگذاشت تا حرف او تمام شود؛ هرگز کسی را که قدرت برآوردن حاجت او را داشت رد نمیکرد؛ هرگز نزد کسی پای خود را دراز نمیکرد، و تکیه نمیزد، و هرگز ندیدم سخن درشتی به خادمان خود بگوید، هرگز ندیدم که آب دهان خود را بر زمین بیاندازد و همین طور هرگز ندیدم که با صدای بلند قهقه کند و بخندد بلکه همیشه تبسم میکرد. زمانی که به خانه میرفت و سفره میانداختند تمام خدمتگزاران، حتی دربانها را نیز بر سر آن سفره مینشاند.
🌐 مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
@balagh_ir
https://eitaa.com/joinchat/4252696586Ce586060fd5
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#جستارهایی_در_شیعه_شناسی
✅بررسی دوران امامت حضرت امام رضا علیهالسلام
✅ ایجاد فضای تنفس بعد از دوران استبداد هارونی
✅ تحلیل بازتاب حضور امام رضا علیه السلام در گسترش تشیع در ایران
✅ وضعیت شناسی شیعه در دوران امام رضا علیه السلام
✅ درس گفتارهای از دکتر مهدی کریمی
🌸🌸🌸
@shiastudyir
🍃🍂🍃🍂🍃
بر روی رضـا شمـس امامت #صلـوات
بر شافع ما روز قیامـت #صـلوات
در روز ولادتـش که شادنـد همـه
بفرست بر این روح کرامت #صلوات
#میلاد_امام_رضا(علیه السلام)
#بر_شیعیان_جهان_مبارڪ_باد
https://eitaa.com/joinchat/4252696586Ce586060fd5
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💐صلی الله علیک یا أباالحسن یا علی بن موسی الرضا.
https://eitaa.com/joinchat/4252696586Ce586060fd5
مقام و منزلت امام رضا (ع).mp3
7.26M
🎙 مقام و منزلت حضرت علی بن موسی الرضا (علیهما السلام) و زائرین ایشان
👤 بيانات آیةالله وحید خراسانی
🆔 @balagh_ir
اخلاق در خانه به سبک زندگی رضوی علیه السلام
https://eitaa.com/joinchat/4252696586Ce586060fd5
صلوات خاصه حضرت:
اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى عَلِىِّ بْنِ مُوسَى الرِّضَا الْمُرْتَضَى الاِْمامِ التَّقِىِّ النَّقِىِّ وَحُجَّتِکَ عَلى مَنْ فَوْقَ الاَْرْضِ وَمَنْ تَحْتَ الثَّرى الصِّدّیقِ الشَّهیدِ صَلوةً کَثیرَةً تآمَّةً زاکِیَةً مُتَواصِلَةً مُتَواتِرَةً مُتَرادِفَةً کَاَفْضَلِ ما صَلَّیْتَ عَلى اَحَدٍ مِنْ اَوْلِیآئِکَ
#همه_خادم_الرضاییم
🌸 #میلاد_امام_رضا علیه السلام
#امام_رضا علیه السلام
احکام
احکام شیرین
@ahkameshirin
📌جایگاه #کشاورزان از منظر امام رضا(ع)
امام #رضا(ع) در تبیین جایگاه معنوی کشاورزان و نقش آنان در بهبود تولید و تهیه مایحتاج ضروری مردم فرمود:
«کشاورزان، گنج های مردم هستند. غذاهای پاکیزه را که خداوند ارزانی داشته است، کشت می کنند. آنان در روز #قیامت، برترین مقام را دارند و به خدا نزدیک تر هستند.»
📚کلینی، الکافی، ج5، ص261، ح7.
👇👇
🌻 @ahlebait110
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#کلیپ_تصویری
💠کلیپ تصویری: نقاره میزند طوس
🌸 ای راهب کلیسا، دیگر مزن به ناقوس
🌸 خاموش کن صدا را، نقاره میزند طوس
🔸شعرخوانی سید حمیدرضا برقعی
🆔@sharafalnoor_nojavan
🌻یک رهبر نمونه
امام #رضا(علیه السلام) همانند اجداد خود، حضور حداکثری در میان مردم داشت و ضمن انجام فعالیت های متنوع اجتماعی، #اصحاب را نیز به آنها سفارش می کرد. به عنوان نمونه:
◀️برای خرید کالا در #بازار حضور می یافت؛
◀️به #عیادت عبیدالله بن حسین علوی رفت؛
◀️یونس بن یعقوب را که قبلا فَطَحی مذهب بود، #کفن کرد؛
◀️برای #شیعیان و #شفای_بیماران دعا می کرد؛
◀️بر #حقوق_اجتماعی و پرداخت اجرت کار تأکید داشت؛
◀️مردم را در منزل می پذیرفت؛
◀️ #مهمانی می داد و مهمان را #تکریم می کرد؛
◀️برای دوستان #هدیه می فرستاد،
◀️با خدمتکاران بر سر یک سفره می نشست؛
◀️کسی را از سر سفره برای کار بلند نمی کرد؛
◀️در #تشییع_جنازه مردم شرکت و شیعیان را به آن سفارش می کرد؛
◀️به نصحیت و موعظه مردم می پرداخت و برده ها را آزاد می کرد؛
◀️مردم را به رعایت حقوق اجتماعی سفارش مینمود؛
◀️ضمن پاسخگویی به نامه های شیعیان، در موضوعات اجتماعی و نظام خانواده ازجمله امر #ازدواج مشاوره می داد یا گاهی از دوستان خود مشورت می خواست.
📚شیخ صدوق، علل الشرايع، ج1، ص231.
📚شیخ صدوق، عیون اخبار الرضا، ج2، ص213؛
📚حمیری، قرب الاسناد، ص377؛
📚شیخ طوسی، تهذیب الاحکام، ج8، ص40.
📚 برقی، المحاسن، ج2، ص602.
📚بیش از 10 منبع دیگر...
@ahlebait110
https://eitaa.com/joinchat/4252696586Ce586060fd5