﷽
⚪️ مبانی انسانشناختی| بخش ششم و پایانی.
گوشهای از تفسیر انسان در دیدگاه عرفان اسلام:
تعبیری که در عرفان از انسان میشود «کَون جامع» است، یعنی «هستی با تمام مراتبش» و این تعبیر اشاره دارد به کلام امیرالمومنین علیهالسلام که فرمود: اَتَزعَمُ اَنّکَ جِرمٌ صَغیرٌ و فِیکَ انْطَوَی العَالَمُ الاَکبَر (هستی برترین در وجود انسان نهفته شده است).
محیالدین عربی، در کتاب فصوصالحکم در باره «کَون جامع» مینویسد: کَون جامع چنان جمعیتی داشت که با او سّر حق توسط حق آشکار میگشت و از این رو مظهر مشیت الهی قرار گرفت.
آدم روح عالم است؛ انسان کبیر که انسان کامل است، صورت عالم است و ملائکه بعضی ازقوای او هستند؛ خداوند با انسان به موجودات مینگرد و رحمت خود را بر آنها جاری میکند؛ در خلقت آدم، بین دو صورت وحدت و کثرت جمع شده است و این همان مقام احدیت الهی است.
نتایج، آثار و لوازم پذیرش فرضیه:
انسان، یگانه واقعیت این هستی نیست، گرچه دنیا برای زندگی او آمادهسازی شده است.
انسان باید خود را با قوانین و ساختارهای فطری طبیعی حاکم بر عالم، هماهنگ کند و حرکت بر اساس تمایلات و توهمات، او را از بین میبرد؛
بنابراین در «علم» باید به دنبال کشف واقعیتهای ناوابسته به ذهن و تمایل او برود و در این جهت، از قوانین حاکم بر ذهن و تمایلاتش نیز غافل نشود و قدرت واقعبینی و واقعگرایی را با کنترل ذهن و تمایلاتش ایجاد کند.
انسان توانایی تغییر وضعیت موجود را هم در طبیعت و هم در جامعه و هم در خودش دارد، اما با استفاده از قوانین و معادلات حاکم بر پدیدهها (چه قوانین کشف شده و چه قوانینی که بعدا کشف میشوند.)
رشد انسان، تابع برآیندگیری از نیروهای مرتبط با اوست و به هر مقدار که بر موردی تمرکز کند نیروهای وارده از آن بیشتر خواهد شد. بنابراین موفقیت در زندگی و رسیدن به رشد و کمال (اتصال به بینهایت)، نیازمند تعیین موضوع و موضعی است که باید بیشترین تمرکز نسبت به آن شکل بگیرد.
دین، معادلات حرکت انسان در شبکه هستی برای ایجاد برآیند بهسوی خداوند است.
☑️ مقایسه آموزههای انسانمحوریِ اومانیستی با انسان شبکهای در اسلام:
▪️ اصالت انسان؛ انسانمحوری در کل هستی
▫️ اصالت وجود بینهایت؛ خدامحوری در کل هستی + محوریت انسان کامل در هستی (بهعنوان خلیفهالله)
▪️ آزادیِ اراده، بهشرط عدم وجود شاکی خصوصی (لیبرالیسم)
▫️ آزادیِ اراده، بهشرط ایفای حق همه موجودات (حق بدن، حق ذهن و فکر، حق روح و قلب، حق محیط، حق خانواده، حق شهروند، حق بشریت، حق عوالم فوقانی)
▪️ یافتههای عقل تجربی، ملاک صدق و کذب (رشنالیسم)
▫️ یافتههای عقل تجربی+ یافتههای عقل برهانی+ یافتههای عقل وحیانی، ملاک صدق و کذب
▪️ فقط دنیا، نهایت رشد انسان است و معنی زندگی در لذتجویی دنیایی است. (سکولاریسم)
▫️ دنیا، ابزار و بستر رشد است و سعادت نهایی در زندگی دیگر بعد از دنیاست و معنی زندگی در اتصال به خداوند است.
▪️ حق مطلقی وجود ندارد و هر فکر و عقیدهای میتواند حق باشد و ارزش داشته باشد (پلورالیسم)
▫️ حق مطلق وجود دارد، افکار و عقیدهها میتوانند هر کدام بهرهای از حق برده باشند و میتوانند کاملا کاذب و توهم باشند و ارزش فقط مربوط به حق است.
مفاهیم کلیدی مرتبط با بحث:
پارادایم شبکهای، انسان شبکهای، علم دینی، تمدن الهی، الگوی توسعه و پیشرفت
مبانی #انسانشناسی
⚪️ تفکر و تمدن شبکهای
⚪️ @vaseti
﷽
⚪️ لایههای وجودی انسان شبکهای.
روح تمام هویت انسان است. ذهن نمودی از روح است. لایهای و طیفی از روح.
ادراکات انسان، ابتدا مستقیما توسط قلب دریافت میشوند. حواس فقط واسطه انتقال هستند نه درککننده.
ادراک قلبی دارای دو تشعشع است: تشعشع ذهنی و تشعشع احساسی.
سطحیترین و ضعیفترین تشعشع آن تصورات و خیالات هستند. هرچه عمیقتر میشود و به ادراک قلبی نزدیکتر میشود، آگاهی و درک خیالی به آگاهی و درک عقلانی نزدیک میشود.
مبانی انسانشناسی
⚪️ تفکر و تمدن شبکهای
⚪️ @vaseti
راهبردهای امیرالمومنین (ع) برای جوان معاصر ۱_2023_04_10_09_55_36_828.mp3
35.68M
﷽
⚪️ راهبردهای امیرالمومنین برای جوانان معاصر| سخنرانی اول.
◽️ سخنرانی استاد واسطی در مراسم احیای شب نوزدهم رمضان ۱۴۴۴
▫️ ۱۴۰۲/۰۱/۲۰
⚪️ تفکر و تمدن شبکهای
⚪️ @vaseti
﷽
⚪️ بینهایت.
دو خط استدلال داریم که تمام معارف و باورها به این دو خط برمیگردد:
۱. محدود، محدودکننده میخواهد.
۲. محدودکننده نهایی باید نامحدود باشد.
مفاهیم
⚪️ تفکر و تمدن شبکهای
⚪️ @vaseti
﷽
⚪️ احساس حضور خدا
اصلیترین حقیقت شبهای قدر، فعال کردن حس حضور خداست.
⚪️ تفکر و تمدن شبکهای
⚪️ @vaseti
﷽
⚪️ مهمترین مهارت زندگی از منظر امام علی علیهالسلام و سازمان یونسکو!
امام علی علیهالسلام: بهترین چیزی که من در زندگی و مهارت زندگی بخواهم برای شما بیان کنم، تقواست.
تقوا یعنی مدیریت احساس طبق رضای خدا. در راس مهارتهای زندگی در سازمان یونسکو که به کل دنیا ابلاغ شده، مهارت کنترل احساس است.
یک کلید اولیه اساسی برای مدیریت احساسات این است که عادت کنیم هر کاری میخواهیم انجام دهیم، یک دقیقه قبلش از خودمان بپرسیم: خدا از این کار راضی هست یا نه؟
#نقشهراه #نکته #مدیریت_احساس
⚪️ تفکر و تمدن شبکهای
⚪️ @vaseti
﷽
⚪️ مطالب مبانی انسانشناختی.
▫️ موقعیت انسان در هستی
▫️ eitaa.com/vaseti/244
▫️ مسائل انسانشناسی
▫️ eitaa.com/vaseti/247
▫️ اهداف انسانشناسی
▫️ eitaa.com/vaseti/248
▫️ مکاتب انسانشناسی
▫️ eitaa.com/vaseti/249
▫️ شاخصهای انسان سالم
▫️ eitaa.com/vaseti/251
▫️ انسان در عرفان و مدرنیسم
▫️ eitaa.com/vaseti/252
▫️ لایههای وجودی انسان
▫️ eitaa.com/vaseti/253
▫️ فایل متن کامل
▫️ eitaa.com/vaseti/254
▫️ تاثیر هستیشناسی بر انسانشناسی
▫️ eitaa.com/vaseti/264
⚪️ تفکر و تمدن شبکهای
⚪️ @vaseti
﷽
⚪️ شاخصهای علوی انسان رشدیافته| بخش اول.
◽️ چکیده بیانات استاد واسطی در شب ۱۹ ام رمضان ۱۴۴۴
▫️ سرشاخه و نقطه اصلی حرکت انسانها، حس مخلوق بودن است، یعنی اعتقاد به حضور خالق در زندگی داشته باشیم و این حس حضور را درون وجود خود فعال ببینیم،
▫️ آنگاه که حضور پروردگار را حس کنیم، در خواهیم یافت که حس مخلوق بودن در ذهن و وجود آدمی فعال و زنده است و هر توان موجود در شخصیت آدمی، لحظه به لحظه از یک وجود بیمنتها نشات و سرچشمه میگیرد.
▫️ اصلیترین حقیقت شبهای قدر اندیشیدن به حضور خداوند در عالم است و هدف از حضور انسانها در عالم، درک عظمت و زیبایی بینهایت حاصل از حضور پروردگار است.
▫️ ارزش شخصیت هر فرد، به میزان ادراک او از این هستی است؛ عدهای از افراد در این دنیا به تعبیر قرآن، منحصرا به دنبال زندگی رومزه و رفع نیازهای اولیه و تمایلات زندگی هستند و مقصود از گرایش به این تمایلات نیز، دستیابی به رفاه، لذت و در نتیجه راحتی و آسایش بیشتر برای آنان است.
▫️ همه ما ظهور و بروزی از آن وجود بینهایت هستیم و افضل اعمال این شبها نیز گفتوگوی با معرفت پیرامون ارتقای ادراک و فهم از پروردگار است.
▫️ فاصله همه انسانها با خداوند صرفا فاصله ادراکی و نه وجودی است و هدف از حضور در عالم، درک قدرت و زیبایی بینهایت حاصل از حضور پروردگار است.
⚪️ تفکر و تمدن شبکهای
⚪️ @vaseti
﷽
⚪️ شاخصهای علوی انسان رشدیافته| بخش دوم.
◽️ چکیده بیانات استاد واسطی در شب ۲۱ ام رمضان ۱۴۴۴
▫️ از توصیههای موکد امیرالمومنین (ع) به نسل جوان معاصر، تمرکز بر یک هدف، پرهیز از تشویش و شاخهشاخهشدن در اهداف زندگی است؛ چرا که موجب تضییع عمر میشود.
▫️ یکی از معیارهای بلوغ افراد، برخورداری از یک حس مسئولیت و تعهد اجتماعی است و انسان رشدیافته نیز احساس مسئولیت نسبت به کل هستی دارد.
▫️ توصیه امیرالمومنین(ع) به جوان معاصر، درک دانش زندگی کردن، کسب مهارت زندگی و برخورداری از افق دید والا برای آینده حیات بوده که به عنوان یکی از مهمترین شاخصهای انسان رشدیافته مطرح است.
▫️ امیرمومنان(ع) تقوا را به معنای مدیریت احساسات منطبق با رضای پروردگار میدانند و چنین بیان میدارند که بهترین مساله در زمره مهارتهای زندگی تقواست.
▫️ امیرالمومنین(ع) میفرمایند: باهوشترین مردم و نخبگان حقیقی کسانی هستند که حواس آنان به زمان انتقال از این عالم متوجه است و توشهای برای انتقال به جهان دیگر میاندیشند.
▫️ ایجاد راحتی برای خانواده و گسترش در مال به حد وسع و نیاز، لازم است اما تقاضای دائمی راحتی و آسایش بیشتر انسان را مصداق تَاجِرِ الْغُرُور خواهد کرد.
▫️ دستورالعملهای دین مبین اسلام، در جهت آن است که حس حضور خداوند را ایجاد نموده و آگاه بدان باشیم که کسب رضای خداوند متعال در پرتو حقبینی و حقمحوری است.
▫️ ارزشمندترین افراد نزد خدا آنانی هستند که بیش از همه بر هیجانات و احساسات خویش، بر اساس رضای پرودگار غلبه دارند و متاثر از هیجانات فضای رسانه قرار نمیگیرند.
⚪️ تفکر و تمدن شبکهای
⚪️ @vaseti