فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔸صهیونیست ها شبانه به محله شیخ جراح در قدس اشغالی حمله کردند
غرب آسیا
نیروی هوایی ائتلاف سعودی اماراتی آماده حملات سنگین به صنعاء می شود سعودی ها به مردم هشدار دادند که
🔸حمله جنگنده های ائتلاف سعودی اماراتی به محل وزارت ارتباطات در صنعاء
🔸 نماینده زابل در مجلس ایران تایید کرد حکومت افغانستان با بسته نگاه داشتن بند کمال خان در نقطه صفر مرزی ایران و افغانستان بزرگترین مانع در جاری شدن آب در رودخانه هیرمند است
@westanews
🔸 انبار مواد قابل اشتعال سوله های سپاه در کرمانشاه در آتش سوخت
بامداد امروز دوشنبه آتش سوزی در انبار محل نگهداری روغن موتور ومواد قابل اشتعال در یکی از مقرهای پشتیبانی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در منطقه ماهیدشت کرمانشاه موجب وارد امدن خسارت به یک سوله شده است.
این رخداد هیچ گونه تلفات جانی نداشته است.
با اقدام به موقع عوامل امدادی حاضر در محل،اتش سوزی مهار شده است.
@westanews
🔸حکومت افغانستان عمده حقابه ایران را به سمت شورهزار گود زره می فرستد
آقای وطن خواه،مدیر دفتر منابع آب مشترک وزارت نیرو:
بحث حقابه ایران مدتی است توسط وزارت امور خارجه،وزارت نیرو و نماینده ویژه رئیس جمهور پیگیری می شود
حکومت افغانستان عمده حقابه ایران را به سمت مسیر انحرافی شوره زار گودزره می فرستد
انتظار می رود ایران از همه ابزارهای دیپلماتیک و ابزارهای مختلفی که در دست دارد برای دریافت حقابه اقدام بکند
@westanews
🔸دیدار رهبران اپوزیسیون ترکیه؛ همبستگی برای شکست اردوغان و احیای نظام پارلمانی
رهبران شش حزب اپوزیسیون دولت ترکیه شنبه شب به منظور تدوین استراتژی آینده حکومت این کشور که هدف اصلی آن پایان دادن به دوران ریاست جمهوری رجب طیب اردوغان است، با یکدیگر دیدار و گفتگو کردند.
رهبران این احزاب با انتشار بیانیهای پس از صرف شام کاری اعلام کردند که ترکیه «عمیقترین بحران سیاسی و اقتصادی» تاریخ خود را تجربه میکند و سیستم اجرایی کشور مقصر اصلی آن است.
@westanews
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔸در منطقه موزیر، ستونی از ارتش روسیه با کانتینرهای غیرمعمول، احتمالا با سوخت هواپیما برای فرودگاه های صحرایی
🔸ارتش روسیه:
حمایت نظامی ناتو از اوکراین کیف را برای حل اوضاع در دونباس با زور تحت فشار قرار داده است.
غرب در حال ایجاد یک کشور ضد روسی در کیف و پایگاهی برای استقرار نیروهای ناتو در اوکراین است.
آمریکا در تلاش است تا توجه را از پیشنهادات روسیه در مورد تضمین های امنیتی منحرف کند
اگر اوکراین عضویت در ناتو را کنار بگذارد کمک زیادی به نگرانی های ما خواهد کرد
🔸وزارت خارجه ایران:
ایران با دقت و حساسیت اتفاقات در اوکراین را پیگیری میکند
ما از افزایش تنش در بین اوکراین و روسیه ابراز نگرانی میکنیم
اوراسیا نمیتواند شاهد تنش و جنگ دیگری باشد.
وزارت امور خارجه ایران ستاد ویژه ای را برای نظارت بر اوضاع اوکراین تشکیل داده است
قرار داد آبی در سال ۱۳۱۸ میان ظاهرشاه و رضاشاه برسر رودخانه هیرمند
متن کامل این قرارداد بشرح زیر است:
"قانون تصویب قرارداد تقسیم آب رود هیرمند منعقده بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی افغانستان
قرارداد تقسیم آب رود هیرمند بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی افغانستان
چون دولت شاهنشاهی ایران و دولت پادشاهی افغانستان هر دو بالسویه مایل بودند که راجع به تقسیم آب هیرمند بین دو مملکت قرار عادلانه دادهشود و برای انجام این مقصود قرارداد مخصوصی منعقد و امضاء نمایند لهذا نمایندگان مختار خود را به شرح ذیل انتخاب نمودند:
از طرف دولت شاهنشاهی ایران.
جناب آقای باقر کاظمی سفیر کبیر دولت شاهنشاهی در کابل.
از طرف دولت پادشاهی افغانستان.
عالی قدر جلالتماب علیمحمدخان وزیر امور خارجه دولت پادشاهی؛ و نمایندگان مزبور پس از تبادل اختیارنامههای خود که واجد شرایط صحت و اعتبار بودند در مواد ذیل موافقت نمودند
ماده ۱ - دولتین ایران و افغانستان موافقت مینمایند که همهساله هر مقدار آب رودخانه هیرمند که به بند کمالخان میرسد بین ایران و افغانستان از بندکمالخان به بعد بالمناصفه تقسیم شود.
ماده ۲ - برای آنکه از ده چهار برجک الی بند کمالخان زائد بر مقدار آبی که فعلاً برده میشود مصرف نگردد دولت افغانستان تعهد میکند که در فاصلهمزبور علاوه بر انهاری که جاری بوده و هست نهر دیگری احداث و حتی تعمیر ننماید.
ماده ۳ - مأمورین و میرابهای مجاز طرفین متفقاً همهساله در فصل پاییز مقدار آبی را که در بند کمالخان میرسد تعیین میکنند و از بند کمالخان تاسیخسر مقدار آبی که هر یک از طرفین به وسیله انهار منشعبه از هیرمند میبرند معلوم مینمایند و در سهم طرفین محسوب میدارند به قسمیکه ایندو سهم متساوی باشد.
صورت تقسیمات و اسامی انهار و مقدار آب هر یک از انهار طرفین را پس از تشخیص به یکدیگر ابلاغ خواهند نمود اگر بعد از این تغییری در صورتهایمزبور لازم شود که بخواهند در یکجا اضافه و در عوض جای دیگر کسر کنند به یکدیگر اطلاع خواهند داد.
ماده ۴ - دستگاهها و ادوات لازمه برای تعیین مقدار آب رودخانه و انهار طرفین را مأمورین فنی ایران و افغانستان به خرج دولتین بالمناصفه تهیه کرده ودر محلهای مناسب از بندر کمالخان به بعد نصب نموده و در صورت لزوم مجرای رودخانه را نیز از بند کوهک الی سیخسر تنظیم مینمایند.
ماده ۵ - برای اینکه تقسیم و تنظیم آب رودخانه هیرمند از بند کمالخان به وجه عادلانه که منظور این قرارداد است صورت گیرد مأمورین فنی طرفین درنقاطی که مناسب بدانند در خاکهای خود مقسمهای دائمیخواهند ساخت و مخارج ساختن این مقسمها را طرفین متعاهدین بعد از حصول توافق نظر یکدیگر در طرح آن به تناسب مقدار آبی که میبرند عهدهدار خواهند بود.
ماده ۶ - تا ساختن سد و بندهای دائمیبندهای گزی به قرار سابق ساخته خواهد شد و اگر طرفین برای بستن بندهای چوب گز ضرورت داشته باشند بهتأدیه قیمت به یکدیگر خواهند داد.
ماده ۷ - چون دهنه نهرهایی که مستقیماً از رودخانه هیرمند از بند کمالخان منشعب شده و به خاک طرفین جاری میشود خاکی میباشد برای اینکهزیاده و نقصانی در حصه هر یک از طرفین پیدا نشود دولتین متعهد میشوند که از تاریخ امضای این قرارداد منتهی تا چهار سال به مرور آن دهنه را با آجرو آهک هر یک به خرج خود به ترتیب صحیحی بسازند.
ماده ۸ - دولتین متعهد میشوند که هیچ گونه اقدامات و عملیات از بند کمالخان تا به ده دوست محمدخان و سیخسر که مقسم آخرین است نخواهندکرد که موجب نقصان یا نکث میزان سهم هر یک از طرفین بشود.
ماده ۹ - دولتین ایران و افغانستان متقابلاً موافقت مینمایند که مأمورین فنی و میرابهایی که مأمور اجرای عملیات مندرجه در این قرارداد هستند وهمچنین عملهجات مأمور بستن و ساختن و پاک کردن و تنظیم بندها و انهار بین بند کوهک الی سیخسر که اقدام به آن به موجب این قرارداد در خاکطرف مقابل مجاز شمرده شده باشد بدون اسلحه میتوانند با جواز به خاک یکدیگر بروند.
تبصره - مصالح و ادوات و اشیایی که مأمورین و عملهها برای انجام وظائف مندرجه در این قرارداد لازم دارند یا برای رفع حوائج زندگی خود در موقعخروج از سرحد همراه خود میبرند از حقوق گمرکی معاف خواهند بود.
ماده ۱۰ - در صورتی که رودخانه هیرمند بالای بند کمالخان به بستر جدیدی منتقل شود مدلول ماده اول در محل دیگر که به منزله بند کمالخان درعلاقه چخانسور فعلی باشد با موافقت دولتین اجراء و تعیین مقسم خواهد شد چنانچه پایینتر از بند کمالخان به بستر جدید منتقل و یا به بستر فعلیطوری عمیق شود که برای اراضی سیستان آبیاری ممکن نشود دولتین موافقت میکنند در این صورت برای استفاده اراضی سیستان از سهمیه آبی که درماده اول معین شده است به رضایت طرفین تحت شرایط جداگانه قراردادی بدهند.
غرب آسیا
قرار داد آبی در سال ۱۳۱۸ میان ظاهرشاه و رضاشاه برسر رودخانه هیرمند متن کامل این قرارداد بشرح زیر ا
ماده ۱۱ - هر گونه اختلافی در اجرای مقررات این قرارداد رخ دهد که میرابها و متصدیان امر از حل آن عاجز و یا از حدود اختیارات آنها خارج باشد بهمرجعیت حاکم و رئیس مالیه سیستان از طرف دولت ایران و حاکم و رئیس مالیه چخانسور از طرف دولت افغانستان یا نمایندگان آنها تصفیه خواهد شدو رأیی که این هیئت به اتفاق اتخاذ نمایند قاطع خواهد بود چنانچه موضوع مختلففیه به این طرق تا دو ماه از تاریخ بروز اختلاف حل نگردد بین مراکزطرفین به اسرع اوقات به طور قطع حل و تسویه خواهد گردید.
ماده ۱۲ - طرفین متعاهدین تعهد مینمایند که هر گاه اتباع یکی از آنها طریقه استفاده از آب رودخانه هیرمند را از بند کمالخان که در این قرارداد مندرجاست به هم بزنند یا از مقررات آن تخلف نمایند فوراً در خاک خود اقدامات لازمه را برای رفع آن به عمل آورده مقصرین را به مجازات قانونی برسانند.
ماده ۱۳ - طرفین متعاهدین در ظرف دو ماه از روز امضای این قرارداد ترتیب استفاده از آب هیرمند ازبند کمالخان و سهم خود را در خاک خود بهاطلاع مأمورین سرحدی و اهالی و ساکنین اطراف رودخانه خواهند رسانید.
ماده ۱۴ - هر یک از طرفین متعاهدین هر چه زودتر پس از امضای این قرارداد مأموری برای مراجعات و نظارت در اجرای مواد این قرارداد تعیین و کتباًبه طرف مقابل معرفی خواهند نمود.
ماده ۱۵ - این قرارداد در ظرف سه ماه از تاریخ امضای آن به تصدیق مقامات مربوطه دولتین خواهد رسید و نسخ تصدیق شده در کابل مبادله خواهدشد.
ماده ۱۶ - این قرارداد پس از مبادله اسناد صحه شده معتبر و مجراست.
این قرارداد در دو نسخه به زبان فارسی تحریر شد و هر دو نسخه آن معتبر است نظر به مراتب فوق نمایندگان مختار طرفین این قرارداد را امضاء و به مهرخود ممهور نمودند.
کابل به تاریخ شش بهمن (دلو) ۱۳۱۷
سفیر کبیر دولت شاهنشاهی ایران و وزیر امور خارجه دولت پادشاهی افغانستان
قانون معاهده راجع به آب رود هیرمند بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت افغانستان
متن "معاهده بین ایران و افغانستان راجع به آب رود هیرمند (هلمند) "
دولتین ایران و افغانستان با آرزومندی رفع دایمی کلیه اسباب اختلاف در مورد آب رود هیرمند (هلمند) و به منظور (بسایقه) حفظ روابط حسنهبینالمللی و احساسات ناشی از برادری و همسایگی تصمیم گرفتند که معاهدهای را به این منظور منعقد نمایند و نمایندگان ذیصلاح خویش را قرار ذیلتعیین کردند.
از جانب ایران:
امیر عباس هویدا نخستوزیر ایران.
از جانب افغانستان:
محمد موسی شفیع صدراعظم افغانستان؛ و هر دو نماینده اعتبارنامههای خویش را به یکدیگر ارائه نموده و آن را صحیح و معتبر شناختند و به مواد آتی موافقت نمودند.
ماده اول - الف - ۱۱ دی (۱۱ دمرغومی) - ۱۱ جدی مطابق اول جنوری - ۱۲ بهمن (۱۲ دسلواغی) ۱۲ دلو مطابق اول فبروری ۱۰ اسفند (۱۰ دکب)- ۱۰ حوت مطابق اول مارچ ۱۲ فروردین (۱۲ دوری) - ۱۲ حمل مطابق اول آپریل ۱۱ اردیبهشت (۱۱ دغوبی) - ۱۱ ثور مطابق اول مه ۱۱ خرداد(۱۱ دغبرگولی) - ۱۱ جوزا مطابق اول جون ۱۰ تیر (۱۰ دچنگانبن) - ۱۰ سرطان مطابق اول جولای ۱۰ مرداد (۱۰ دزمری) - ۱۰ اسد مطابق اولآگوست ۱۰ شهریور (۱۰ دوزی) - ۱۰ سنبله مطابق اول سپتامبر ۹ مهر (۹ دتله) - ۹ میزان مطابق اول اکتبر ۱۰ آبان (۱۰ دلرم) - ۱۰ عقرب مطابق اولنوامبر ۱۰ آذر (۱۰ دلیندی) ۱۰ قوس مطابق اول دسامبر میباشد.
در سالهای کبیسه تفاوت یک روز به موجب تقویم هجری شمسی رعایت میشود.
ب - سال "سال آب" مدتی است از اول اکتبر الی ختم سپتامبر سال مابعد.
ج - یک "سال نورمال آب" عبارت از سالی است که مجموع جریان آب از اول اکتبر تا ختم سپتامبر سال مابعد در موضع دستگاه آبشناسی دهراود بررود هیرمند (هلمند) بالاتر از مدخل بندکجکی چهار میلیون و پانصد (پنجصد) و نود هزار ایکرفیت (۴۵۹۰۰۰۰ ایکرفیت) (۵۶۶۱٫۷۱۵ میلیون مترمکعب) اندازهگیری و محاسبه شده است. مقادیر جریان ماهانه سال نورمال در پروتکل شماره یک منضمه این معاهده ذکر گردیده است.
د - دستگاه آبشناسی دهراود صرفاً به عنوان (محضاً بحیث) شاخص محاسبه جریان - به این منظور که آیا آن جریان یک سال نرمال را تشکیلمیدهد یا نمیدهد (نی) - شناخته شده است.
ماده دوم - مجموع مقدار آبی که از رود هیرمند (هلمند) در سال نرمال آب و یا سال مافوق نرمال از طرف افغانستان به ایران تحویل داده میشودمنحصر است به متوسط (اوسط) جریان ۲۲ متر مکعب در ثانیه طبق جدول شماره ده "راپور کمیسیون دلتای هلمند" مورخ ۲۸ فوریه ۱۹۵۱ مطابقتقسیمات ماهانهای که در ستون ۲ جدول مندرج ماده سوم این معاهده ذکر شده و یک مقدار اضافی متوسط (اوسط) جریان ۴ متر مکعب در ثانیهمتناسب به تقسیمات ماهانه مشمول ستون ۲ که در ستون ۳ جدول مندرج در ماده سوم توضیح گردیده و به سابقه حسن نیت و علایق برادرانه از طرفافغانستان به ایران تحویل داده میشود.
ماده سوم - الف - در ظرف ماههای سال نورمال آب یا سال مافوق نورمال مقادیر معینه آب از رود هیرمند (هلمند) که در ماده سوم این معاهده تشریحگردیده طبق ستون ۴ جدول آتی در بستر رود هیرمند (هلمند) در مواضع ذیل از طرف افغانستان به ایران تحویل داده میشود.
>جدول: دوره ۲۳ - جلد ۹ - صفحه ۴۹۳۳<
مواضع تحویلدهی قرار ذیلاند:
۱ - در موضعی که خط سرحد رود سیستان را قطع میکند.
۲ - در دو موضع دیگر بین پایه سرحدی پنجاه و یک و پنجاه و دو که در خلال مدت سه ماه بعد از انفاذ این معاهده توسط کمیساران طرفین با تثبیتفاصله و سمت هر یک از آن دو موضع از یکی از پایههای سرحدی مذکور در جایی که خط سرحد در بستر رود هیرمند (هلمند) واقع گردیده تعیینمیگردد.
تعیین آن دو موضع بعد از تصویب دولتین (حکومتین) نافذ شمرده میشود.
ب - طرفین در مواضعی که در فقره الف این ماده تذکار یافته تأسیسات مشترک و مناسب که شرایط آن مورد قبول طرفین باشد احداث (اعمار) و آلاتلازمه در آن نصب مینمایند تا مقادیر معینه آب مندرج مواد ین معاهده به صورت مؤثر و دقیق مطابق با احکام این معاهده اندازهگیری و تحویل شود.
ماده چهارم - در سالهایی که در اثر حوادث اقلیمی مقدار جریان آب از سال نرمال آب کمتر باشد و ارقام اندازهگیری دستگاه آبشناسی دهراود جریانمربوط به ماههای قبل ماه مورد بحث را نسبت به ماههای مشابه سال نرمال آب مقداری کمتری نشان دهد ارقام مندرج در ستون ۴ جدول ماده سوم بهتناسبی که در جریان واقعی ماههای ماقبل همان سال آب (در این صورت جریان ماه مارس ماقبل الی ماه مورد بحث) با ماههای مشابه یک سال نرمالآب دارد برای ماههای آینده همان سال آب تعدیل مییابد و مقادیر تعدیل شده در مواضع مندرج در ماده سوم به ایران تحویل داده میشود.
غرب آسیا
قانون معاهده راجع به آب رود هیرمند بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت افغانستان متن "معاهده بین ایران و
هر گاه در ظرف یکی از ماههای آینده بعد از ماه مورد بحث دستگاه آبشناسی دهراود مقدار آبی برابر بر آب ماه مشابه سال نرمال را نشان دهد آب موردبحث طبق ستون ۴ جدول ماده سوم تحویل میشوند.
ماده پنجم - افغانستان موافقت دارد اقدامی نکند که ایران را از حقابه آن از آب رود هیرمند (هلمند) که مطابق احکام مندرج مواد دوم و سوم و چهارماین معاهده تثبیت و محدود شده است بعضاً یا کلاً محروم سازد.
افغانستان با حفظ تمام حقوقی بر باقی آب رود هیرمند (هلمند) هر طوری که خواسته باشد از آن استفاده مینماید و آن را به مصرف میرساند.
ایران هیچ گونه ادعایی بر آب هیرمند (هلمند) بیشتر از مقادیری که طبق این معاهده تثبیت شده است ندارد - حتی اگر مقادیر آب بیشتر در دلتا سفلایهیرمند (هلمند) میسر هم باشد و مورد استفاده ایران بتواند قرار گیرد.
ماده ششم - افغانستان اقدامی نخواهد کرد که حقابه ایران برای زراعت به طور کلی نامناسب شود یا به مواد شیمیایی حاصله از فاضلاب صنایع بهحدی آلوده شود که با آخرین روشهای فنی و معمول قابل تصفیه نبوده و استعمال آب برای ضروریات معدنی ناممکن و مضر گردد.
ماده هفتم - هر نوع ابنیه فنی مشترک که احداث (اعمار) آن به منظور استحکام بستر رود در مواضعی که خط سرحد در بستر رود هیرمند (هلمند) واقعگردیده لازم دیده شود بعد از موافقت طرفین بر شرایط و مشخصات آن میتواند احداث گردد.
ماده هشتم - هر یک از طرفین یک نفر کمیسار و یک نفر معاون کمیسار از بین اتباع خود تعیین خواهد نمود تا در اجرای احکام این معاهده از جانبدولت خود نمایندگی کند. حوزه صلاحیت و وظایف این کمیسارها در پروتکل شماره یک ضمیمه این معاهده گردیده است.
ماده نهم - در صورت بروز اختلاف در تعبیر یا اجرای (تطبیق) مواد این معاهده طرفین اولاً از طریق مذاکرات دیپلماتیک - ثانیاً از طریق صرف مساعیجمیله مرجع ثالث برای حل اختلاف سعی خواهند کرد و در حالی که این دو مرتبه به نتیجه نرسد اختلاف مذکور بر اساس مورد مندرج در پروتکلشماره ۲ ضمیمه این معاهده به حکمیت محول میشود.
ماده دهم - ایران و افغانستان قبول دارند که این معاهده بیانگر (ممثل) موافقت کامل و دایمی دولتین میباشد و احکام این معاهده صرفاً (محض) درداخل حدود محتویات آن اعتبار دارد و تابع هیچ (یک) اصل (پرنسیب) یا سابقه (پرسندنت) موجود یا آینده نمیباشد.
ماده یازدهم - هر گاه خشکسال مدهش یا بروز فورسماژور (حالات مجبره) رسیدن آب را به دلتای هیرمند (هلمند) موقتاً ناممکن سازد کمیسارانطرفین فوراً به مشورت پرداخته طرح (پلان) عاجل لازمه را به منظور رفع مشکلات وارده یا تخفیف آن تهیه و و به دولتین (حکومتین) مربوطه خویشپیشنهاد مینمایند.
ماده دوازدهم - این معاهده از تاریخی نافذ میگردد که اسناد مصدقه پس از طی مراحل قانونی آن بین دولتین مبادله شود.
این معاهده به زبانهای فارسی (دری) - پشتو (پستو) و انگلیسی هر یک در دو نسخه تنظیم گردیده و دارای اعتبار مساوی میباشند در موقع صرفمساعی جمیله مرجع ثالث و رجوع به حکمیت به متن انگلیسی مراجعه میشود.
در شهر کابل به تاریخ بیست و دوم اسفند (حوت) ۱۳۵۱ هجری شمسی مطابق سیزدهم مارس ۱۹۷۳ میلادی امضاء و منعقد گردید.
غرب آسیا
توضیحات کامل درباره اوضاع آبی هیرمند
رودخانه هیرمند از ارتفاعات کوه بابا در غرب کابل و سلسله کوه های هندوکش سرچشمه می گیرد، این رود
بعد از تلاقي با رودخانه ارغنداب در قندهار وارد دشت ماگو می شود
طول این رودخانه 1100 کیلومتر برآورد شده
این رودخانه نهایتا از نقطه ای که سد کمال خان ساخته شده با تغییر مسیر طبیعی وارد غرب زابل و بند کهک می شود.
هیرمند بعد از عبور از شیلهٔ چرخ در نزدیک سیاه دک اراضی شهرهای کنگ و چخانسور در ولایت نیمروز را سیراب می کند و بعد از آن به هامون پوزک می ریزد و اگر آب مورد نیاز هامون پوزک تکمیل شود مازاد آن به هامون صابری میریزد و بعد از آن به هامون هیرمند در سیستان و بلوچستان.
رودخانه خاشرود در چخانسور نیمروز نیز به هامون پوزک میریزد و در منطقهٔ شند معصوم خان نیز رودخانه خسپاس نیز به هامون پوزک سرازیر می شود
علاوه بر رود هیرمند، رودخانه فراه رود و هاروت رود نیز به هامون صابری می ریزند
براین اساس رودخانه هیرمند اصلی ترین تامین کننده تالاب های افغانستان و ایران و همچنین آب های هامون پوزک، هامون صابری و هامون هیرمند محسوب می شود.
اما سد سازی های دولت های مختلف افغانستان بر این رود، ایجاد شاخه های مختلف آب و بسته شدن خروجی آب های سد کمال خان منجر به کاهش چشم گیر سطح آب هیرمند و قطع شدن ورودی آن به رودخانه هامون و در نتیجه هامون صابوری و هامون هیرمند در سیستان و بلوچستان شده است
خاکریز های گفته شده که مانع ورد آب به هامون هیرمند شده در هامون صابری ایجاد شده است
#ابوقاسم
اما چه حوادثی منجر شد تا سطح آبی هامون صابری و هامون هیرمند کاهش یابد
سیاست سد سازی های همسایه شرقی از سال1345(1971) با سد کمال خان آغاز شد
این سد با تمام فراز و فرودهایی که در مسیر تاسیس آن به وجود آمد اما نهایتا در سال2021 رسما افتتاح شد و بیش از 52 میلیون مترمکعب آب از رودخانه هیرمند را در خود ذخیره کرده است
سد کجکی نیز در سال 1951 توسط شرکت آمریکایی واشینگتن گروپ اینترنشنال راه اندازی شد این سد نیز حجم زیادی از رودخانه هیرمند را درکانال های کشاورزی در مناطق مختلف افغانستان منحرف ساخته است و همین امر نیز منجر به کاهش ورودی آب به رودخانه هامون شده است
البته سدهای دیگری نظیر سد سلما در ولایت هرات سد بالا بلوک در ولایت فراه سد بغرا در قندهار و غیره ساخته شده است که درکنار برداشت های غیر قانونی دیگر از مسیر رودخانه هیرمند همگی عاملی برای تنش های آبی میان ایران و افغانستان شده است.
#ابوقاسم
اخیرا و با اعتراضات صورت گرفته از جانب مردم سیستان و بلوچستان مبنی بر طلب حق آبه مشروع و قانونی ایران، مساله بی آبی هامون صابری و هامون هیرمند و خشکسالی سیستان و بلوچستان و همچنین تهدید بحران آب شرب در این منطقه به یک مساله اساسی و ملی تبدیل شده است.
البته مردم سیستان نه فقط از حقوق خود بلکه از حق آبه قانونی ملت ایران دفاع کرده اند و این دفاع ستودنی بوده و به جای امنیتی کردن آن و برخورد خشن با مردم مظلوم این منطقه جای تقدیر و تشکر دارد
همه دولت های مختلف افعانستان در ادوار گذشته در پروژه های سد سازی و انحراف آب رودخانه هیرمند وکاهش ورودی آن به دریاچه هامون دخیل بوده اند
این سیاست انحصار آب و جلوگیری از ورود آن به ایران برای دریافت امتیازات سیاسی و دریافت نفت به جای آب از ایران اتفاق می افتد و هیچ تفاوتی میان قدرت های ادوار گذشته نداشته است
تاسیس سد کمال خان و آب گیری آن در سال2021 رسما ناقض معاهده 1351 بوده است
سیاست همسایه شرقی ایران متاسفانه با دیپلماسی سرد و منفعلانه مقامات کشور روبه رو شد، مقامات ایران نتواسنتد براساس همان معاهده1351 از میزان ورودی قانونی آب هیرمند به ایران دفاع کنند و جلوی سد سازی های بی رویه و ایجاد شاخه های غیر قانونی در مسیر آب را بگیرد دقیقا همان نگرش منفعلانه ای که نسبت به سیاست آبی ترکیه و پروژه گاپ بوده و باعث تاسیس سد های غول پیکر بر رودخانه دجله و فرات شد
#ابوقاسم
غرب آسیا
سیاست سد سازی و انحراف رودخانه هیرمند برعهده همه مقامات ادوار گذشته افغانستان است.
مقامات افغانستان مسیر رودخانه هیرمند را در چند بخش تغییر داده اند.
اولین مساله تغییر مسیر رودخانه هیرمند در مرز مشترک افغانستان با ایران است
هدف از این سیاست مدیریت خروجی رودخانه هیرمند از ولایت نیمروز افغانستان بعد از استفاده کشاورزان این ولایت است برای همین مقامات افغانستان به دنبال توقف ورود هیرمند به پریان مشترک آب بودند
افغانستان با استفاده از ابزار آلات نهر لشکری در 45 کیلومتری مرز ایران را لایروبی کردند و بعد از آن برخلاف بند5 معاهدة هیرمند سازه ای درمسیر هیرمند ایجاد کردند که آب را در افغانستان هدایت کند، با آب گیری نهر لشکری و بهرهمندی مردم ولایت نیمروز از این آب نیاز افغانستان به آب پریان مشترک میان ایران و افغانستان پایان یافت.
سد کمال خان نیز مساله ای دیگری برای کنترل هیرمند در افغانستان بود باتوجه به اینکه حجم رودخانه هیرمند بیش از گنجایش سازه سد کمال خان آب داشت، مقامات افغانستان مجدادا برای جلوگیری از ورود مازاد آب به ایران دیوار خاک ریزی به طول 17 کیلومتر برای هدایت آب پشت سد کمال خان به رود بیابان و ورود خشک و خروجی آن به گود زره را تاسیس کردند.
تصاویر ماهواره ای مبنی بر سرریز کردن آب سد کمال خان و ریخته شدن آن به گود زره شاهدی بر ادعای ما است
مسیر طبیعی رودخانه هیرمند برای ورود به گود زره این بوده که بعد از ورود و پر کردن تالاب های هامون (قانون پوزک، هامون صابری و هامون هیرمند) از مسیر شیله مجدادا به خاک افغانستان باز می گشت و به گودزره می ریخت اما مشخصا مقامات افغانستان به دنبال مساله دیگری بودند و آن انحصار هیرمند درخاک افغانستان بود.
تمام خروجی آب سد کمال خان به نهر لشکری و گود زره سرازیر می شود تاکنون و برخلاف ادعاهای برخی مقامات و افراد بی سواد که البته رسانه را در دست دارند خروجی آب بند کمال خان به خاطر انحراف های شکل گرفته در مسیر رودخانه(هدایت آب به نهر لشکری، رودبیابان، رود خشک و گودزره) و همچنین سد سازی ها و خاکریز های احداثی در مسیر این رودخانه در خاک افغانستان، رودخانه هیرمند قدرت رسیدن به ایران را ندارد
درواقع سطح آب رودخانه هامون هیچ افزایشی نداشته است، این یعنی ورودی رودخانه هیرمند به آن صفر بوده
و بهانه کردن خاکریز های احداثی در هامون صابری در ایران برای جلوگیری از ورود آب هیرمند به ایران دروغ جریان تطهیر طالبان است، البته حرف های آن ها مورد پذیرش افرادی که با ابعاد قضیه آشنایی ندارند قرار می گیرد.
این افراد ظاهرا منافع ملی این کشور برایشان اهمیت ندارد.
#ابوقاسم
خیلی جالب است که در هیاهوی بحران آبی در منطقه سیستان و بلوچستان که عامل آن سیاست های غلط و خلاف قانون( مسائل انسان دوستانه پیش کش) دولت افغانستان است افرادی نظیر آقای محسن اسلامزاده و حسام الدین رضوی با یک سری اظهارات غير کارشناسی درشبکه اول سیما عامل اصلی عدم ورود آب هیرمند به هامون صابری و هامون هیرمند در ایران را خاکریز های احداثی ایران در مسیر این تالاب عنوان کرده اند.
بحران این است که افراد کم اطلاع و حتی بی سواد با فاکتور گیری سیاست های آبی غلط افغانستان در ادوار گذشته و ادامه آن توسط طالبان و صحبت درباره چرایی علت واقعی کاهش ورودی هیرمند به ایران، تطهیر گروهک تروریستی طالبان را به مسائل آبی و محیط زیستی سرایت داده اند که با واکنش صریح آقای وطن خواه مدير دفتر منابع آب مشترک وزارت نیرو مواجه شد و تاکید کرد که افغانستان (طالبان) عمده حق آبه ایران را به شوره زار گودزره می ریزد.
آقایان تورا به مقدساتی که می پرستید اینقدر با منافع این ملت بازی نکنید
تورا به مقدسات این انقلاب در عصر فناوری و ارتباطات، مخاطب خود را خر فرض نکنید
دقیقا از چه صحبت می کنید.
می خواهید به دروغ بگویید نگاه طالبان با اشرف غنی و رهبران گذشته افغانستان فرق می کند؟؟
می خواهید برای تطهیر طالبان خودمان را مقصر کنید؟
تروریست های طالبان می گویند ما به معاهدة 1351 میان دو کشور پایبند هستیم.
براساس این معاهده در هرثانیه 26 متر مکعب آب باید وارد ایران شود
در سه الي چهارماه گذشته که طالبان امور را درافغانستان به دست گرفتند قطره ای آب از رودخانه هیرمند وارد ایران نشده این یعنی بیش از 130 میلیون مترمکعب آب باید از جانب طالبان آزاد سازی شود.
یعنی اگر طالبان تمام آب ذخیر شده در سد کمال خان را هم به ایران بدهد نمی تواند جبران کسری این چند ماه را انجام بدهد.
طالبان به مانند سایر دولت های قبل در افغانستان هیچ تمایلی به دادن آب به ایران ندارد، کافی است آن ها ورودی آب به نهر لشکری و شوره زار گودزره را ببندند و تمام آب مازاد را به سمت ایران هدایت کنند تا حداقل کسری های گذشته را جبران کنند اما مطمئنا این اتفاق نخواهد افتاد
جریانی که در این سناریوی آبی همسایه شرقی مشکل را به چند خاکریز در هامون صابری ربط می دهد مطمئنا به دنبال چاره سازی و بررسی محققانه این موضوع و شفاف کردن آن برای افکار عمومی نبوده بلکه بیشتر درصدد اهداف سیاسی خود در مساله افغانستان هستند.
طبیعتا همین افراد سست عنصر و بیسواد که با سطحی نگری و حزبی نگری مسائل پیرامونی خود را تحلیل می کنند در کشور مسئولیت می گیرند و به راحتی درقبال تاراج منافع کشور کوتاه می آیند
#ابوقاسم
غرب آسیا
خیلی جالب است که در هیاهوی بحران آبی در منطقه سیستان و بلوچستان که عامل آن سیاست های غلط و خلاف قانو
نکته پایانی اینکه تنها فایده اظهارات افرادی نظیر محسن اسلامزاده بهانه ای برای مرور تاریخ است.
بیاد می آوریم این مساله را که طالبان در زمان حکمرانی خود از عوامل اصلی شکل گیری بحران آب میان ایران و افغانستان در بخشی از تاریخ بود
طالبان برخلاف معاهده1351 خروجی رود هیرمند از سد کجکی را برای مدت زیادی به روی مردم ایران بست مساله ای که منجر به اختلافات عمیق آن ها با ایران شده بود
آن ها در ساخت بند کمال خان در زمان حکمرانی خود نیز کمک شایانی به جذب سرمایه و شرکت های خارجی و داخلی برای پیشرفت در سازه سد کمال خان کردند
این مسائل گواه بر این است که سیاست آبی در افغانستان مورد پذیرش همه طرف ها دراین کشور است
اینکه عده ای خواهند طالبان را از این دشمنی ابي جدا کنند خلاف واقع است
#ابوقاسم
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
حکومت افغانستان عمده حقابه ایران را به سمت شورهزار گود زره می فرستد
آقای وطن خواه،مدیر دفتر منابع آب مشترک وزارت نیرو:
بحث حقابه ایران مدتی است توسط وزارت امور خارجه،وزارت نیرو و نماینده ویژه رئیس جمهور پیگیری می شود
حکومت افغانستان عمده حقابه ایران را به سمت مسیر انحرافی شوره زار گودزره می فرستد
انتظار می رود ایران از همه ابزارهای دیپلماتیک و ابزارهای مختلفی که در دست دارد برای دریافت حقابه اقدام بکند
غرب آسیا
حکومت افغانستان عمده حقابه ایران را به سمت شورهزار گود زره می فرستد آقای وطن خواه،مدیر دفتر منابع
این اظهارات آقای وطن خواه یعنی طالبان هیچ آبی را به سمت ایران باز نکرده و آب رهاسازی شده به خاطر سیاست های سابق دولت افغانستان در تغییر مسیر اصلی آب و هدایت آن به گود زره اصلا به ایران نرسیده است
این یعنی مانع بودن خاک ریز ها در هامون صابری سخن چرتی است که از جانب عده ای بی سواد آن هم در رسانه ملی عنوان شده است
البته برای این که این افراد بیش از گذشته ضایع شوند خاکریز ها در روز گذشته از بین رفته اند
تا آب به خیال این ها به ایران برسد
غرب آسیا
🔸توهین های سفیر روسیه تمامی ندارد خب سفیر روس ها در ایران انگار خیلی به حاشیه سازی علاقه دارد این
🔸پاسخ وزارت خارجه ایران به اجرای مراسم یادبود الکساندر گریبایدوف توسط سفیر روسیه در تهران:
هر دیپلمات برجسته و سفیر پختهای میداند که نباید اقدامی انجام دهد که احساسات مردم کشور میزبانش جریحه دار شود و این با روابط ممتاز دو کشور همخوان نیست.
این مسئله از مسیر جاری خود پیگیری شده و باز هم پیگیری می شود.
🔸روسیه:
آمریکا درحال تجهیز تروریستها برای حمله به مواضع نیروهای ایرانی و روسی در سوریه است.
🔸رئیس جمهور اوکراین: اوکراین همچنان تلاش خود را برای عضویت در ناتو ادامه خواهد داد