📂 ادامه تفسیر سوره علق
4- فرمان فرهنگی، اولین فرمان الهی
خوب، به گفته مشهور اولین آیاتی که بر پیغمبر نازل شد همین پنج آیه اول سوره «اقْرَأْ» هست. اگر گفتند درباره فرهنگ صحبت کن، یک جمله بگویید، «بِاِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَانِ الرَّحِیمِ» افتخار اسلام این است که اولین فرمانش به پیغمبر فرمان فرهنگی بود. اولین فرمان، فرمان فرهنگی بود، اولین دستور بحث فرهنگ بود، بحث سواد بود. و وقتی خدا می خواهد منت بگذارد اول مسائل روحی را مطرح می کند بعد مسئله فرهنگی را. به پیغمبر می گوید: «أَلَمْ یَجِدْكَ یَتِیمًا فَآوَى» الضحى/6 ببین یک یتیم، نیاز به محبت و عاطفه دارد، چون پدر ندارد، یا مادر ندارد محبت می خواهد. اول می گوید به روح و روان و عاطفه مردم برسید، «أَلَمْ یَجِدْكَ یَتِیمًا» بعد از یتیم می گوید «وَوَجَدَكَ ضَالًّا فَهَدَى» الضحى/7 مسئله فرهنگی است. بعد مسئله اقتصادی است «وَوَجَدَكَ عَائِلًا فَأَغْنَى» الضحى/8.
حضرت فرمود: جبرئیل گفت بخوان، گفتم نمی توانم بخوانم، سه بار من را فشار داد دیدم می توانم بخوانم. خیلی از بیسوادها در یک زمان ممکن است باسواد شوند. مثل اینکه قرآن می گوید خداوند در قیامت به مردم می گوید «اقْرَأْ كِتَابَكَ» الإسراء/14 نامه عملت را بخوان، « كَفَى بِنَفْسِكَ الْیَوْمَ عَلَیْكَ حَسِیبًا» الإسراء/14 یک «اقْرَأْ» اینجاست به کسی که امّی بود گفت «اقْرَأْ» به همه خواهند گفت «اقْرَأْ» و همه خواهند خواند ولذا قرآن می گوید وقتی افراد نگاه به پروندهشان کنند می گویند: « مَالِ هَذَا الْكِتَابِ» الكهف/49 این چه پرونده ای است قیامت برای ما باز کرده ای؟ «لَا یُغَادِرُ صَغِیرَةً وَلَا كَبِیرَةً» الكهف/49 عربی هایی که می خوانم قرآن است، «إِلَّا أَحْصَاهَا» الكهف/49 هرچه ریز و درشت است در آن ثبت شده است. پیداست همینطور که پیغمبر که درس نخوانده بود اینجا توانست بخواند ما هم هرکدام سواد نداشته باشیم آنجا خواهیم توانست بخوانیم.
خوب، اینکه می گوید «اقْرَأْ» دو تا رمز در آن است؛ یکی آنچه نازل می شود دانستنی نیست خواندنی است، یکی هم در برابر پیغمبر باید یک مکتوبی جلوه داشته باشد، یک لوحی باید باشد که خوانده شود.
خوب؛ بعد از «اقْرَأْ» می آییم می گوییم «بِاِسْمِ». یعنی اگر کاری می خواهی بکنی «بِاسْمِ رَبِّ» باشد، «بِاِسْمِ اللَّهِ» بگو. حدیث داریم حتی یک شعری می خواهی بخوانی « بِاِسْمِ اللَّهِ» بگو. غذا می خوری، تا حالا پنیر می خوردی می خواهی ماست بخوری برای هر غذا «بِاِسْمِ اللَّهِ» بگو، سوار مرکب « بِاِسْمِ اللَّهِ»، حتی آمیزش جنسی عروس و داماد، زن و شوهر می گویند « بِاِسْمِ اللَّهِ» بگو. و « بِاِسْمِ اللَّهِ» هم تاریخ قدیمی دارد. حضرت نوح هم که سوار کشتی شد « بِاِسْمِ اللَّهِ مَجْرَاهَا وَمُرْسَاهَا» هود/41 حضرت سلیمان که نامه نوشت به یک خانمی نوشت « بِاِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَانِ الرَّحِیمِ» به آن خانمی که پادشاه بود، دعوتش کرد به دین الهی، «إِنَّهُ مِنْ سُلَیْمَانَ وَإِنَّهُ بِاِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَانِ الرَّحِیمِ» النمل/30 اسم، یعنی علامت، «اقْرَأْ» یعنی بخوان ولی به رنگ خدایی بخوان.
📚درسهایی از قرآن
🔸 آیا اموری که در شب قدر مقدر می شود(از جمله عمر انسان) حتمی است؟
🔸جواب:
🔹بمرتبةٍ مِنَ الْحَتم. (مرتبه ای از حتم است)، نه حتمیای که برو برگرد نداشته و قابل تغییر نباشد.
📔در محضر علامهطباطبایی، ص٧۶
@yavaranQoran
✍نماز شبهای قدر
حتما حتما بخونین خیلی ساده است زیاد طول نمی کشه ولی اثرات و فواید زیادی داره از دست ندین👌
🌷 دو رکعت : هر رکعت بعد از حمد ۷ بار سوره توحید
🌷 بعد از #نماز : ۷۰ مرتبه ذکر «اَستَغْفِرُ اللهَ و اَتُوبُ اِلَیه»
🌷 فضیلت : حضرت محمد صلی الله علیه و آله فرمودند پیش از آنکه از جای خود برخیزد خداوند خود و والدینش را مورد بخشش قرار میدهد.
👌 زمان خواندن نماز : بعد از اذان مغرب تا قبل از نماز صبح
@yavaranQoran