🛑📸 تقویم و اوقات شرعی قم
امروز دوشنبه ۵ دی
٢ جمادی الثانی
ذکر روز: یا قاضِیَ الحاجات 💯
🔻جاماندههای حج ۹۹ در اولویت حج ۱۴۰۲
🔹سازمان حج و زیارت:افرادی که برای حج ۹۹ ثبتنام کردهاند اما موفق به اعزام نشدند، در اولویت تشرف به حج ۱۴۰۲ قرار دارند.
🔹دارندگان فیشهای حج تمتع فارغ از این که مشمولان متقاضی حج ۱۴۰۲ باشند یا نه، سریعتر به این سامانه مراجعه و اطلاعات خود را بهروز کنند.
✅کانال اخبار 20:20👇
http://eitaa.com/joinchat/1684144128C592f3e217d
هدایت شده از زینبیه مدافعان حرم بهشهر
☀️مفاتیح ☀️ جلسه29- اعمال شب جمعه -1401/9/17
استاد :سید محمد روحانی -قم .
مجری : موسه قرآن و عترت بشارت فردوس آل طاها
شروع: رمضان المبارک ۱۴۴۳ فروردین ۱۴۰۱
عناوین بحث:
فصل چهارم: فضیلت و اعمال شب و روز جمعه(۸)
اعمال شب جمعه
بسم الله الرحمن الرحیم
ایام فاطمیه و شهادت حضرت صدیقه طاهره ام الایمه النقباء النجباء جده گرامی حضرت صاحب الزمان ارواحنا له الفداء را تسلیت عرض می کنیم؛ فاطمیه اول را؛ جلسه مفاتیح شناسی رسیدیم به:
تقبیح شعر خواندن در شب جمعه
یک نکته ای در جلسه قبل سوال کردند بعضی از سروران در مورد شعر (اینکه چرا شعر خواندن در شب جمعه اینقدر تقبیح و سرزنش شده). من خلاصه اش را اشاره می کنم و اگر لازم شد بعدها مفصل در مورد این گفتگو خواهیم کرد. به صورت پرسش و پاسخ یا عناوین دیگر.
عرض کردیم شعر که گفته می شود به اصطلاح امروز ترانه و شعرهای پیش پا افتاده و خالی از محتوا، اینها مد نظر است و نهی شده. دو دسته شعر بطور کلی استثنا شده: کلمات حکمت آمیز. اینها وزنش وزن شعر است وگرنه نمی شود به اینها شعر گفت. اینها اصطلاحاً سخنان موزون هستند . اگر هم قرآن می فرماید که قرآن شعر نیست؛ یعنی قرآن بی محتوا نیست. والا غالب قرآن نثر مسجی و مقفی و بسیار زیبا است. لذا بعضی از اهل موسیقی، از موسیقی قرآن به زیبایی یاد کرده اند. بهتر از موسیقی شعر هم هست. زیباتر است. چون نثر است. یک چیزی مثلاً مثل شعر نویی که امروز هست که زیبایی های دارد که در شعر رسمی نیست. هرچند شعر رسمی هم خودش یک توانایی هایی می خواهد که از هرکسی ساخته نیست. از شعر و از وزن شعر دو تا استثنا داریم. یکی بصورت حکمش که بگوییم خارج شده؛ ولو اینکه ظاهرش هم به الفاظ شعر باشد؛ به وزن شعر باشد، مدایح و مناقب اهل بیت است که این مناقب اهل بیت ذیل معرفت اهل بیت تعریف می شود. ذیل جایگاه و مقام امامت آنها. یعنی مباحث کلامی تعریف می شود. بخشی از کلام است. بخشی از عقاید است. اگر ما عقاید را در قالب و در وزن شعر بریزیم، این مضموم نیست، چه شب جمعه و چه روز جمعه باشد شعر حساب نمی شود. شعر این است که شما یک جملات بی محتوا و بی ارزش، فقط برای تفریح و برای لذت بکار ببرید، صرفنظر از اینکه یه وقت حاوی گناه باشد. اگر گناه باشد که شب جمعه و شب شنبه اش (فرقی ندارد) و هیچ توجیه و هیچ ترخیصی درش نیست.
ادامه اعمال شب جمعه، عنوان ششم -دعاهای وارده در شب جمعه
الف: دعای همراه با استغفار:اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ بِوَجْهِکَ الْکَرِیمِ وَاسْمِکَ الْعَظِیمِ، أَنْ تُصَلِّىَ عَلىٰ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ، وَأَنْ تَغْفِرَ لِى ذَنْبِىَ الْعَظِیمَ.
خدایا! از تو میخواهم به حق ذات بزرگمنش مهمانتوازت و نام بزرگت که درود فرستی بر محمّد و خاندان محمّد و از گناهان بزرگم درگذری.
ششم آنکه بخواند دعاهای وارده در شب جمعه را. شب جمعه دعاهای بسیاری دارد. هم دعاهای کوتاه و هم دعاهای طویل و بلند. بعدش می فرماید ما به مقدار کمی از آنها اکتفا می کنیم. از حضرت صادق علیه السلام به سند درست و صحیح منقولست که هرکس در شب جمعه در سجده آخر نافله مغرب؛ نافله مغرب چهار رکعت است. در رکعت چهارم، سجده آخر؛ در آن نافله شب جمعه ( این دعا را بخواند) و آخر روایت هم می گوید که این اختصاص به شب جمعه حتی ندارد. شب جمعه تاکید دارد. هرشب مستحب است که انسان این دعا را در نافله مغرب، در سجده آخر نافله مغرب بخواند. اگر هفت بار این دعا را بخواند، آمرزیده شده باشد. این به تعبیر ما از صیغه های استغفار حساب می شود. از جملاتی است که فایده استغفار را دارد. استغفار موجب آمرزش مومن می شود. گناهان گذشته اش را خدا می آمرزد و به او گفته می شود برای آینده ات تدبیر کن. مواظب آینده باش. حالا این دعا هم این خاصیت بر آن هست؛ اعمالی که این نتیجه برایش مترتب است، اعمال خیلی مهمی است. این دعا چیه؟ دعای کوتاهی است؛ “اللهم انی اسألک بوجهک الکریم و اسمک العظیم ان تصلی علی محمد و آل محمد و ان تغفر لی ذنبی العظیم.”
خدا را به روی گرامی و کریمانه اش قسم می دهیم. به اسم بزرگش سوگند می دهیم که بر پیامبر و آل پیامبر درود بفرستد و گناه بزرگ ما را ببخشد. اینجا دوتا نکته هست؛ وجه کریم و اسم عظیم. اینها هردو حقیقتی است که اگر کسی به اینها سوگندش بدهد حاجت های بزرگ را می گیرد. از ویژگیها و از صفات کریمانه حق تعالی این است که اگر کسی معترف باشد به کرامت الهی و به بخشش پروردگار، خدای متعال می بخشد و عطا می کند. اگر از او آمرزش بخواهد می آمرزد. اگر از او صله بخواهد عطا می کند. اگر کسی به اسم بزرگ خدا؛ اسم بزرگ خدا یعنی یک حقیقتی که در آن مسایل کوچک آسان است. وقتی شما معرفت داری به اسم عظیم پروردگار، می توانید چیزهای ساده از خدا بخواهید. چیزهایی که ما می خواهیم پیش خدا آسان و قابل دسترسی است. بعد این جمله مهم است ” ان تغفر لی ذنبی العظیم” خدایا گناه بزرگ مرا. نمی گوید گناهان مرا یا گناهان بزرگ مرا؛ گناه بزرگ مرا. گناه بزرگ انسان چیه؟ از خدا دور شدن است. از ولایت الهی خارج شدن است. وقتی انسان طلب مغفرت بر این گناه بزرگ بکند، آن خورده ریزه ها، همه اینها دیگر شسته می شود. مثل یک سیل که وقتی بیاد این خس و خاشاک همه از بین می رود. دیگر چیزی سر راهش نمی ماند. چیزهای بزرگ و درخت ها و تنه ها را که می برد (خورده ریزها هم برده می شوند) لذا وقتی خدا گناه بزرگ را؛ که عبارت از اینه که انسان از تحت ولایت الهی خارج بشود؛ مسایل کوچک اینها به طریق اولی بخشیده می شود. اینها از نشانه ها و از مبشرات و رحمت و مایه مژدگانی برای مومن است. مومن همیشه باید به خدا امیدوار باشد چون خدا گناه بزرگ را می بخشد. یعنی اگر شیطان هم استغفار می کرد خدا می بخشید. کما اینکه حضرت آدم استغفار کرد و خدا بخشید. کما اینکه بسیاری از گنهکاران طلب مغفرت کردند و خدا آنها را بخشید. روی این جمله حساس باشید “ان تغفر لی ذنبی العظیم” خدایا گناه بزرگ مرا یعنی گناهی که مثل حر را، بین بهشت و جهنم گذاشته بود. مثل حضرت آدم را از بهشت بیرون کرده بود. شیطان از درگاه خدا رانده شده بود. هرکس اگر استغفار بکند از این گناه بزرگ، آن خورده ریزه ها اصلاً بهش توجه نمی شود. آنها را خدا می بخشد و می آمرزد. خُب این یک دعا.
ب: دعای اللهم انت الرًّب:
اللّٰهُمَّ أَنْتَ رَبِّى لَاإِلٰهَ إِلّا أَنْتَ، خَلَقْتَنِى وَأَنَا عَبْدُکَ وَابْنُ أَمَتِکَ، وَفِى قَبْضَتِکَ وَناصِیَتِى بِیَدِکَ، أَمْسَیْتُ عَلَىٰ عَهْدِکَ وَ وَعْدِکَ مَا اسْتَطَعْتُ، أَعُوذُ بِرِضاکَ مِنْ شَرِّ مَا صَنَعْتُ، أَبُوءُ بِنِعْمَتِکَ [بِعَمَلِى]، وَأَبُوءُ بِذَنْبِى [بِذُنوُبِى]، فَاغْفِرْ لِى ذُنُوبِى إِنَّهُ لَایَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلّا أَنْتَ.
خدایا! تویی پروردگار من، شایستهی پرستشی جز تو نیست، تو مرا آفریدی و من بندهی تو و فرزند کنیز تو و در دست قدرت توأم و زمام زندگیام به دست توست، تا توانستم بر عهد و پیمان و وعده تو روز را به شب آوردم؛ از شرّ آنچه انجام دادم به خوشبینی و خشنودی تو پناه میآورم، به نعمتت اعتراف و به گناهم اقرار کنم پس گناهانم را بیامرز، زیرا گناهان را جز تو نمیآمرزد.
توضیحات استاد: