📜▪️📜▪️📜▪️
📜▪️
#شرح_ادعیه_صحیفه_سجادیه
#اتباع_الرسل_و_مصدقوهم
📃شرح دعای چهارم صحیفه سجادیه
◀️ قسمت سوم
🖋شرح فراز سوم دعا
۳﴾✨ أَللَّهُمَّ وَ أَصْحَابُ مُحَمَّدٍ خَاصَّةً الَّذِينَ احسنوا الصَّحَابَةَ وَ الَّذِينَ أَبْلَوُا الْبَلَاءَ الْحَسَنَ فِي نَصْرِهِ ، وَ كَانَفُوهُ ، وَ أَسْرَعُوا إِلَى وِفَادَتِهِ ، وَ سَابَقُوا إِلَى دَعْوَتِهِ ، وَ اسْتَجَابُوا لَهُ حَيْثُ أَسْمَعَهُمْ حُجَّةَ رِسَالَاتِهِ.
➖ خدایا! و به ویژه اصحاب محمّد (صلی الله علیه و آله) را، آنان که شرط همنشینی با او را به خوبی پاس داشتند و کسانی که در یاری دادن به حضرتش، امتحان دادند، امتحانی نیکو؛ و او را در تمام پیشآمدها کمک کردند و به ایمان آوردنش شتافتند و برای شنیدن دعوتش، بر یکدیگر پیشی جستند و هنگامیکه دلیل پیامهایش را، به گوش آنان رساند، او را اجابت کردند و آیینش را پذیرفتند.
✍ابتدا شرحی اجمالی از فرازِ سومِ دعای چهارم صحیفه سجادیه را بیان می کنیم و سپس به تفصیل عبارات مهم دعا را شرح خواهیم داد.
✅ در فراز سوم دعا ،امام سجاد علیه السلام نگاهی ویژه به اصحاب حضرت محمد مصطفی صلی الله علیه و آله میفرمایند و در دعایشان برای اصحاب الرسل ،اصحاب پیامبر را که بهترین امت رسولان الهی هستند بخصوص دعا می فرمایند.
➖ اصحاب آخرین پیامبر که ابتلائات را به أحسن وجه پشت سر گذاشتند، در یاری پیامبر با هم معاونت و مکانفة دارند، در آمدن نزد پیامبر صلی الله علیه و آله سریع هستند ،برای استماع دعوتش از یکدیگر سبقت می جویند و آگاهانه دعوت حق را لبیک گفته، برای انجام خواسته های سفیر حق ،حرکت می کنند.
🔰 در این قسمت به شرح بیشتر عباراتی از دعا می پردازیم:
☑️✨ أَللَّهُمَّ وَ أَصْحَابُ مُحَمَّدٍ خَاصَّةً...
در فراز سوم امام سجاد علیه السلام یک نگاه ویژه از میان همه پیروان پیامبران، به اصحاب و پیروان پیامبر مکرّم اسلام دارند.
▫️ قرآن کریم در باره امت پیامبر صلی الله علیه و آله میفرماید:
✨كُنْتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ...
➖شما بهترين امّتى هستيد كه براى مردم ظاهر (وگزيده) شدهايد.
از امتی که جامع ترین کلام الهی را در دست دارند و بلند مرتبه ترین پیامبر را دارند، جز این انتظار نمیرود.
▫️خدای متعال در سوره مبارکه مائده آیه ۴۸ در باره جامع ترین کتاب آسمانی میفرماید:
✨«وَ أَنْزَلْنا إِلَيْكَ الْكِتابَ بِالْحَقِّ مُصَدِّقاً لِما بَيْنَ يَدَيْهِ مِنَ الْكِتابِ وَ مُهَيْمِناً عَلَيْه»
_ ما کتابی را به سوی تو به حق فرو فرستادیم که این کتاب، کتابهای دیگری را که پیش روی او است تصدیق میکند و (بر کتب آسمانی قبل از خود) محافظ و حاکم است.
▫️همچنین در مورد بهترین پیامبر ،آیات بسیاری به ستایش و تمجید از پیامبر اکرم ـ صلی الله علیه و آله ـ پرداخته و به بیان اوصاف و شئونات،و ذکر مقامات و مناقب و بیان عظمت روحی آن حضرت و به جلوه های مختلف شخصیتی و رفتاری ایشان اشاره فرموده است که در اینجا تنها چند نمونه از این آیات را ذکر می کنیم :
✨«یا اَیُّهااْلْنَّبیُ اِنّا اَرْسَلْناکَ شاهِداً وَ مُبَشِّراً وَ نَذیراً* وَ داعیاً اِلَی اللّهِ بِاِذْنِهِ وَ سِراجاً وَ مُنیراً».
✨«لَقَدْ جاءَکُمْ رَسولٌ مِنْ اَنْفُسِکُمْ عَزیزٌ عَلَیْهِ ما عَنِتُّم حَریصٌ عَلیْکُمْ بِاْلْمُؤمِنینْ رَئوفٌ رَحیمٌ»
✨«اِنَّ اللّهَ وَ مَلائِکَتَهُ یُصَلُّونَ عَلَی النَّبی..»
✔️ و همچنین عبارات مبارکات «خاتَمِ اْلْنَبیّینْ»، «اسوة حسنة»، «خُلِقٍ عَظیمٍ»، و آیه «اِنَّ اللّهَ وَ مَلائِکَتَهُ یُصَلُّونَ عَلَی النَّبی..» و بسیاری از تمجید ها و تکریم هایی که در قرآن در مورد وجود مبارک پیامبر صلی الله علیه و آله آمده است ،حکایت از عظمت وجود مبارک حضرت دارد .
📜▪️📜▪️📜▪️
@BahrulEilm
📜▪️📜▪️📜▪️
#شرح_ادعیه_صحیفه_سجادیه
#اتباع_الرسل_و_مصدقوهم
☑️✨الَّذِينَ احسنوا الصَّحَابَةَ...
اصحاب جمع صاحب ، از ریشه «صحب» به معنی ملازمت و همراهی با کسی یا چیزی می باشد.
📔التحقيق في كلمات القرآن الكريم ؛ ج۶ ؛ ص۱۹۱
➖احسنوا الصَّحَابَةَ،کسانی که شرط همنشینی با پیامبر را به خوبی پاس داشتند؛ و در راه پیامبر سیر می کنند و پیروی صادقانه دارند .
✔️ صحابه در این معنا به لحاظ مفهوم شامل همه کسانی می شود که تا قيامت از پیامبر تبعیت می کنند .
🖋 در اصطلاح صحابة به کسانی گفته می شود که محضر رسول خدا صلی الله علیه و آله را درک کرده اند،پیشکسوتانی که صف اول ایمان آورندگان به نبوّت پیامبر بوده و هیچگاه دست از همراهی حضرت برنداشتند.
✨وَالسَّابِقُونَ الْأَوَّلُونَ مِنَ الْمُهَاجِرِينَ وَالْأَنْصَارِ
کسانی که به خدای خود اینگونه مناجات می کردند :
✨ رَبَّنَا إِنَّنَا سَمِعْنَا مُنَادِيًا يُنَادِي لِلْإِيمَانِ أَنْ آمِنُوا بِرَبِّكُمْ فَآمَنَّا رَبَّنَا فَاغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَكَفِّرْ عَنَّا سَيِّئَاتِنَا وَتَوَفَّنَا مَعَ الْأَبْرَارِ. ﴿سوره بقرة،آیه ۱۹۳﴾
➖ در بعضی آیات قرآن کریم تعابیر زیبایی در مورد صحابة حقیقی پیامبر صلی الله علیه و آله دارد ،می فرماید:
✨لَقَدْ رَضِيَ اللَّهُ عَنِ الْمُؤْمِنِينَ إِذْ يُبَايِعُونَكَ تَحْتَ الشَّجَرَةِ فَعَلِمَ مَا فِي قُلُوبِهِمْ فَأَنْزَلَ السَّكِينَةَ ...
✔️ نکته ظریفی که در کلام مبارک امام سجاد علیه السلام بایستی مورد توجه قرار گیرد اینکه امام نفرمودند همه اصحاب پیامبر بلکه فرمودند: « أحسَنوا الصَّحَابَةَ» یعنی کسانی که در مسیر دين، پیامبر را خوب همراهی کردند.
➖تقوا پیشگانی که تا آخر عمر ملازم پیامبر بودند ؛این بزرگواران مستوجب دعا و تحسین امام سجاد علیه السلام هستند .
➖ما هم به تأسی از مولایمان علی ابن الحسین علیه السلام خود را وامدار زحمات و بزرگواری های این صحابه کرام می دانیم.
☑️✨وَ الَّذِينَ أَبْلَوُا الْبَلَاءَ الْحَسَنَ فِي نَصْرِهِ...
➖(مغفرت و رضوان)برای کسانی که در راه نصرت پیامبر به بلاء حسن مبتلا شدند،یعنی از عهده ابتلائات،در راه یاری پیامبرشان به خوبی و حَسَن برآمدند ،همه چیز را تحمل کردند ؛ناملایمات اقتصادی،خطر حضور در جنگ ها ، برخوردهای اخلاقی و...همه را تحمل کردند و بر ایمانشان پایدار بودند.
🖊«بَلی» به معنای اختبار و امتحان (التحقیق فی کلمات القرآن الکریم) و سنّت کلی خدای تعالی در همه زمان ها سنت ابتلاء است.قرآن کریم در این باره میفرماید:
✨وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِنَ الْأَمْوَالِ وَالْأَنْفُسِ وَالثَّمَرَاتِ ۗ وَبَشِّرِ الصَّابِرِينَ.
📜▪️📜▪️📜▪️
@BahrulEilm
📜▪️📜▪️📜▪️
#شرح_ادعیه_صحیفه_سجادیه
#اتباع_الرسل_و_مصدقوهم
☑️✨ «وَ كَانَفُوهُ ، وَ أَسْرَعُوا إِلَى وِفَادَتِهِ ، وَ سَابَقُوا إِلَى دَعْوَتِهِ»
➖کانفوه:مکانفة ،معاونة،یکدیگر را یاری کردن.
➖وفادة:به رسولی(به نمایندگی) آمدن نزد کسی از کلمه وفد
(منتهی الارب)
✔️ عام الوفود ،سال نهم هجری است که نمایندگان از قبایل و طوایف مختلف اطراف مدینه، برای عقد تفاهمنامه به محضر رسول خدا صلی الله علیه و آله می آمدند و اعلام اسلام می کردند و تکریم می شدند.
✔️ بنابراین « وَ كَانَفُوهُ ، وَ أَسْرَعُوا إِلَى وِفَادَتِهِ » یعنی یاری دادند پیامبر را و سرعت گرفتند در (به نمایندگی از قبیله خود )آمدن نزد پیامبر را.
☑️✨ «وَ سَابَقُوا إِلَى دَعْوَتِهِ ...»
➖برای شنیدن دعوتش، بر یکدیگر پیشی جستند و هنگامیکه دلیل پیامهایش را، به گوش آنان رساند، او را اجابت کردند و آیینش را پذیرفتند.
یاران با وفایی که از یکدیگر سبقت گرفتند در لبیک گفتن به فراخوان پیامبرشان ؛این ها در زر اندوزی و جاه طلبی با هم مسابقه نگذاشتند بلکه در مکارم و نیکبختی و هدایت با هم مسابقه دادند و بهترین یاران فرستاده خدا شدند.
✨«وَالسَّابِقُونَ الْأَوَّلُونَ مِنَ الْمُهَاجِرِينَ وَالْأَنْصَارِ وَالَّذِينَ اتَّبَعُوهُمْ بِإِحْسَانٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمْ وَرَضُوا عَنْهُ وَأَعَدَّ لَهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي تَحْتَهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا أَبَدًا ۚ ذَٰلِكَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ».
(سوره توبه ،آیه ۱۰۰)
⚜ الصّادق (علیه السلام)- إِنَّهَا نَزَلَتْ فِی عَلِیٍّ (علیه السلام) وَ مَنْ تَبِعَهُ مِنَ الْمُهَاجِرِینَ وَ الْأَنْصَارِ وَ الَّذِینَ اتَّبَعُوهُمْ بِإِحْسَانٍٍ...
📓تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۶، ص۳۰۲
✅ به فرموده امام حسن علیه السلام أمیرالمؤمنین علی علیه السلام سبقت گیرنده بر همه سابقین است« فَهُوَ سَابِقُ جَمِیعِ السَّابِقِینَ..»
📓بحار الأنوار، ج۱۰، ص۱۳۸
☑️✨ «وَ اسْتَجَابُوا ...»
➖و هنگامیکه دلیل پیامهایش را، به گوش آنان رساند، او را اجابت کردند و آیینش را پذیرفتند.
▫️به دعوت پیامبر جواب مثبت دادند ،جوابی مطابق میل و خواسته رسول خدا صلی الله علیه و آله؛و در سایه این اجابت ولبیک به مظهر اسم حیّ حضرت حق ،از حیات حقیقی برخوردار شدند .
✨«يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا استَجيبوا لِلَّهِ وَلِلرَّسولِ إِذا دَعاكُم لِما يُحييكُم ...»
_ای کسانی که ایمان آوردهاید! دعوت خدا و پیامبر را اجابت کنید هنگامی که شما را به سوی چیزی میخواند که شما را حیات میبخشد!
﴿سوره انفال ،آیه۲۴﴾
☑️✨«وَ اسْتَجَابُوا لَهُ حَيْثُ أَسْمَعَهُمْ حُجَّةَ رِسَالَاتِهِ»
➖وقتی پیامبر صلی الله علیه و آله حجت و دلیل رسالتش را به گوش مردم رساند ،عده ای لبیک گفتند و با تمام وجود به صحنه آمدند و دنبال رسول خدا حرکت کردند. این استجابت نه از سر برخورد احساسی و کورکورانه ،بلکه وقتی استجابت کردند که پیامبر حجت رسالتش را به این انسان های پاک طینت شنواند و آیات حق را برای آنان تلاوت فرمود و اصحاب, این آیات را به گوش جان می شنیدند و بر ایمانشان افزوده می شد.
✨«إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ ... إِذَا تُلِيَتْ عَلَيْهِمْ آيَاتُهُ زَادَتْهُمْ إِيمَانًا وَعَلَىٰ رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ».
⚜ علیبنإبراهیم (رحمة الله علیه)- فَإِنَّهَا نَزَلَتْ فِی أَمِیرِالْمُؤْمِنِینَ (علیه السلام) وَ أَبِیذَرٍّ وَ سَلْمَانَ وَ الْمِقْدَادِ (رحمة الله علیهم).
✔️ بزرگ مردانی که بر دعوت پیامبر صلی الله علیه و آله مبنی بر ولایت امیرالمومنین علیه السلام لبیک گفتند و بهترین معیّت را با پیامبر داشتند بعد از وفات پیامبر بر همان عهد خود باقی اند ؛ و بعد از پیامبر نیز همچنان بر صراط مستقیم استوارند .
🖊حجت پیامبر، قرآن کریم است؛ حجتی که «وَبِالْحَقِّ أَنْزَلْنَاهُ وَبِالْحَقِّ نَزَلَ ۗ» (سوره أسراء،آیه۱۰۵) جز به حق نازل نشده .اصحاب آیات را می شنیدند و می دیدند که پیامبر به آنچه بر ایشان وحی می شود عمل می کند ، و اصحاب هم به تبعیت از پیامبر به آیات حق ایمان می آوردند و به آن عمل می کردند :
✨«آمَنَ الرَّسُولُ بِمَا أُنزِلَ إِلَيْهِ مِن رَّبِّهِ وَالْمُؤْمِنُونَ كُلٌّ آمَنَ بِاللّهِ وَمَلآئِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ..»(سوره بقره،۲۸۵)
📓تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۵، ص۴۸۰
📓بحار الأنوار، ج۲۲، ص۳۲۲
🖊پایان فراز سوم
ادامه دارد...
📜▪️
📜▪️📜▪️📜▪️
@BahrulEilm
#محرم_الحرام
#امر_حمد
#مرثیه_زینبی
🏴 اشعار عقیله بنی هاشم (سلام الله علیها) خطاب به سر مبارک برادر
🔳 در بازار کوفه زمانی که حضرت زینب (سلام الله علیها) متوجه سر بریدهی برادر بالای نیزه شدند، سر به چوبهی محمل زدند، خون از پیشانی زينب کبری (سلام الله علیها) زیر مقنعه جاری گشت و روی زمین ریخت، با دلی سوزان به سر بریده اشاره کرده و با چشم گریان فریاد زدند:
▪️یا هِلالاً لَمّا استتم کمالا
▫️غالَهُ خَسفُهُ فَأَبَدا غُروبا
▪️ما تَوَهَّمتُ یا شَقیقَ فُؤادی
▫️کانَ هذا مُقَدَّراً مَکتوبا
▪️يا أخی فاطِم الصَّغيرَةَ کَلِّمها
▫️فَقَد کادَ قَلبُها أن يَذوبا
⚜ای ماهی که چون بدر کامل شد ناگهان خسوف او را ربود و غروب کرد.
⚜ پارهی دلم گمان نمیکردم سرنوشت ما این باشد، ولی مقدر و مکتوب چنین بود.
⚜ برادرم، با دختر کوچکت فاطمه سخن بگو، نزدیک است دلش از غصه و ناراحتی و فراق تو آب شود.
📓الإرشاد، ج۲، ص۱۱۷؛
📓بحارالأنوار، ج۴۵، ص۵۸-۱۷۹؛
📓لهوف، ص۱۹۰
🔳🍃🔳🍃🔳🍃🔳
@BahrulEilm
🔳⚜🔳⚜🔳⚜🔳
#صفر_المظفر
#حسینیة
#ریحانة_الحسین_مظلومة_شهيدة_أسيرة_بيدالأعداء
🔲 حالات مشابه امام حسین علیه السلام در رثای حضرت علی اکبر (علیه السلام) و در رثای حضرت رقیه (سلام الله علیها)
▪️قسمت چهارم
☑️ «قلب سوخته»
✍ در میان مصایب کربلا دو واقعه بر قلب نازنین حضرت اباعبدالله الحسین (علیه السلام) آتش زد.
🔘 یکی پس از شهادت حضرت علی اکبر (سلام الله علیه) بود:
⚜ «بِأَبِي أَنْتَ وَ أُمِّي مِنْ مُقَدَّمٍ بَيْنَ يَدِي أَبِيكَ يَحْتَسِبُكَ وَيَبْكِي عَلَيْكَ مُحْتَرِقاً عَلَيْكَ قَلْبُه» (۱)
🔘 و بار دیگر هنگام وداع با دردانه سه ساله شان حضرت رقیه (علیها السلام) بود. پس از سخنان کوتاه اما جگرسوز آن بانوی سه ساله امام فرمودند:
⚜ «لَا تُحْرِقِي قَلْبِي بِدَمْعِكِ حَسْرَةً، مَا دَامَ مِنّي الرُّوحُ فِي جُثْمَانِي» (۲)؛
_ با اشک حسرت قلبم را آتش نزن، تا وقتی که روح در بدنم میباشد.
📚 منابع ➖➖➖➖➖➖
۱)كامل الزيارات النص، ص ۲۳۹
۲)مناقب آل أبي طالب عليهم السلام لابن شهر آشوب)، ج۴، ص ۱۱۰. در این منبع نام مبارک حضرت سکینه بنت الحسین (سلام الله عليهما) آورده شده است اما بنابر نقلی، رحلت آن حضرت در سن هفتاد سالگی بوده ،است در حالیکه نخستین کسی که به آن حضرت ملحق می،شود حضرت رقية بنت الحسين (علیهما السلام) بوده اند لذا محتمل است که در اینجا یکی از القاب حضرت رقیه سلام الله علیها) مراد بوده باشد.
🔳⚜🔳⚜🔳⚜🔳
@BahrulEilm