نمایشگاه بین المللی کتاب تهران؛ فرصت ها و چالش ها (گزارشی تحلیلی از نمایشگاه سی و دوم) .pdf
386.1K
✅ نمایشگاه بین المللی کتاب تهران؛ فرصت ها و چالش ها
✍️ محمد جواد حسنی
نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران را میتوان بزرگترین رویداد فرهنگی کشوری در حوزۀ کتاب دانست. در فروردین و اردیبهشت 1398 خورشیدی، سی و دومین نمایشگاه با شعار «خواندن، توانستن است.» برگزار شد. سر مقاله «نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران؛ فرصتها و چالشها» به گزارش تحلیلی از سی و دومین نمایشگاه کتاب پرداخته بود و مزیت و اشکالات آن دوره را بیان کرده بود. امسال (1402) سی و چهارمین دوره این نمایشگاه برگزار شد، حال خیلی خوب است که آن نوشته مجددا مطالعه شود و مقایسه ای صورت بگیرد که آیا آن اشکالات برطرف گردیده و مزیت ها افزایش یافته است یا نه؟
این سرمقاله در شماره 4 مجله دانش ها و آموزه های قرآن و حدیث منتشر گردیده است برای مطالعه مستقیم می توانید بر روی نام مقاله کلیک کنید.
#کانال_علوم_و_معارف_حدیث
@MaarefHadith
هدایت شده از علوم و معارف حدیث
✅ویژگی تاریخ حدیث شیعه
از ويژگیهاى تاريخ حديث شيعه، مجموعه گرانبهايى از احاديث است كه بر اساس سؤالات نوين، پديد آمد و راهكار پاسخگويى به پرسشهاى نوين را میتوان در آن يافت. امروزه، با روششناسى پاسخهاى اهل بيت (عليهم السلام)، به هر سؤال جديدى كه پديد مىآيد، بر اساس موازين اسلام، مىتوان پاسخ داد.
📗آشنایی با حدیث ص45
@MaarefHadith
امام جعفر صادق علیه السلام:
مَنْ أَرَادَ اللَّهُ بِهِ الْخَیْرَ قَذَفَ فِی قَلْبِهِ حُبَّ الْحُسَیْنِ ع وَ حُبَّ زِیَارَتِهِ وَ مَنْ أَرَادَ اللَّهُ بِهِ السُّوءَ قَذَفَ فِی قَلْبِهِ بُغْضَ الْحُسَیْنِ وَ بُغْضَ زِیَارَتِهِ.
هر کس که خدا خیر خواه او باشد، محبت امام حسین علیه السلام و شوق زیارتش را در دل او می اندازد، و هر کس که خدا بدخواه او باشد، کینه و بغض زیارت امام حسین علیه السلام را در دل او می نهد.
📚 وسائل الشیعه،ج14، ص 496
#کانال_علوم_و_معارف_حدیث
@MaarefHadith
PE_Volume 15_Issue 58_Pages 143-163.pdf
879.3K
#مقاله_بخوانیم
📝آسیبشناسی ادراج متنی در احادیث مهدویت
✍خدامراد سلیمیان
🔰با توجه به جایگاه احادیث مهدویت، در منظومه معارفی مکتب اهلبیت:، بهره درست و صیانت از این گنجینۀ پربهاء، نیازمند زمینههایی است. یکی از این زمینهها، شناسایی آسیبها و آفتهاست؛ بدین منظور که حدیثپژوه مهدوی بتواند پیامدهای نامطلوب آنها را درحوزه فهم حدیث از میان ببرد. بررسیها حکایت از آن دارد که از آسیبهای بنیادین عارض بر احادیث مهدوی، «ادراج» به معنای وارد شدن سخن راوی یا نسخهبردار، بر فرمایش معصوم است. از آنجا که گاهی اندک دگرگونی در حدیث، ما را در رسیدن به مقصود معصوم ناکام میگذارد و سبب اختلاف دیدگاه خواهد شد، توجه به این آسیبها اهمیت ویژهای دارد. #مقاله «آسیبشناسی ادراج متنی در احادیث مهدویت» به بررسی آسیب ادراج در روایات مهدویت پرداخته است.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
هدایت شده از علوم و معارف حدیث
#چله_کلیمه
#اربعین_کلیمی
#ذی_القعده
سوالی پرسیده شده است که آیا «چله کلیمه» مورد تایید اسلام است؟
💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐
جوابی به صورت خلاصه در این باره ارائه می گردد:
چله نشینی به این معنا که انسان سعی کند چهل روز بر اعمال و رفتار خود نظارت دقیق داشته باشد تا مرتکب گناه و حرام و ترک واجب و ... نشود و یا اینکه به سفارش برخی از علما و بزرگان دین 40 روز یک عمل نیک یا دعای خاصی را با آدابش بخواند، مورد تایید اسلام است. مثلا امام باقر علیه السلام می فرماید:
«مَا أَخْلَصَ الْعَبْدُ الْإِیمَانَ بِاللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ أَرْبَعِینَ یَوْماً أَوْ قَالَ مَا أَجْمَلَ عَبْدٌ ذِکْرَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ أَرْبَعِینَ یَوْماً إِلَّا زَهَّدَهُ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ فِی الدُّنْیَا وَ بَصَّرَهُ دَاءَهَا وَ دَوَاءَهَا فَأَثْبَتَ الْحِکْمَةَ فِی قَلْبِهِ وَ أَنْطَقَ بِهَا لِسَانَه»؛ (1)
هیچ بندهای ایمان خود به خدا را در چهل روز خالص نگرداند، مگر آنکه پروردگار، او را نسبت به دنیا کم توجه کرده و دردها و درمانها را نشانش خواهد داد. سپس، حکمت در قلب او استوار شده و زبان خود را نیز به حکمت خواهد گشود.
همچنین در حدیثی از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله نقل شده است که «چهل روز عبادت خالصانه باعث سرازیر شدن چشمه های حکمت از جان انسان می شود». (2)
از سویی دیگر، کوچ کردن موسی علیه السلام به کوه طور برای مناجات با خداوند و دریافت الواح تورات، از روز اول ذی القعده آغاز شد و پس از چهل روز در روز عید قربان به پایان رسید. از کنار هم گذاشتن این دو امر و نیز روایاتی که در باره جایگاه عبادت در دهه اول ذوالحجه رسیده است، می توان نتیجه گرفت که این چهل روز زمان مناسبی برای عبادت است و در نتیجه این ایام به «چله کلیمه» یا اربعین کلیمی مشهور شده است.
البته دقت شود که اعلام این چهل روز به عنوان «چله کلیمه» نص صریح آیات و روایات نیست به عبارت دیگر «چله کلیمه» دستوری است که عرفا و فقها شیعه، از کنار هم قرار دادن چند آیه و روایت سفارش کرده اند و آیه و روایت صریح در این زمینه نداریم.
پی نوشت ها:
1-کليني، محمد بن يعقوب، الکافي، تهران: اسلاميه، چاپ چهارم، 1407ق، ج 2، ص 16.
2-شعیرى، تاج الدین، جامع الاخبار، قم: انتشارات رضى، 1405ق، ص 94.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
مَنْ زَارَهَا عَارِفاً بِحَقِّهَا فَلَهُ الْجَنَّة
هر کسی او را با معرفت و شناخت به حقّانیت او، زیارت کند، بهشت جایگاهش خواهد بود.
#کانال_علوم_و_معارف_حدیث
@MaarefHadith
#روز_دختر
🔸عن رسولالله ص: مَن کانَ لَهُ ابنَهٌ فَاللّهُ فی عَونِهِ ونُصرَتِهِ، وبَرَکَتِهِ ومَغفِرَتِهِ.
🔸پیامبر خدا صلى الله علیه و آله:
هر که دختر داشته باشد، خداوند در پى یارى، کمک، برکت و آمرزش اوست.
📗مستدرک الوسائل، ج ۱۵ ص ۱۱۵.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
#القاب_حضرت_معصومه
✅ القاب مشهور حضرت فاطمه معصوم
✍️ محمد جواد حسنی
📃 در میان مردم القابی برای معصومان علیهمالسلام و برخی از خاندان آنها معروف گشته است؛ برخی از این القاب برگرفته از روایات و زیارتنامه ها است و برخی دیگر همچون «باب الحوائج» و «اباصالح» هیچ مبنای روایی ندارند.
در مورد حضرت فاطمه دختر امام کاظم علیهالسلام (مشهور به حضرت معصومه) نیز چنین است یعنی برخی از القاب حضرت بر گرفته از روایات است و برخی نیز مشهور بین مردم است که هیچ مبنای روایی ندارد.
در زیارتنامه غیر معروفی که برای حضرت سلام الله علیها به نقل از امام رضا علیهالسلام گزارش شده، برای حضرت هشت لقب «السلام علیک ایّتها الطاهرة الحمیدة البَرّةُ الرشیدةُ التقیَّة النقیّة الرضیة المرضیة» ذکر شده است.
این زیارتنامه غیر مشهور در کتابی با عنوان «انوار المشعشعین فی شرافه قم و القمیین» نقل شده است؛ این کتاب در سال 1352 قمری توسط شیخ محمدعلی نائینی اردستانی تالیف شده، است.
اما سه لقب که نسبت به دیگر القاب برای حضرت مشهور شده، کریمه، معصومه و ستیا است.
1. کریمه از القاب مشهور و مورد استفاده برای حضرت است؛ ظاهرا این لقب به خوابی مستند است که سید محمود مرعشی نجفی، پدر آیتالله مرعشی نجفی دیده و در آن، یکی از امامان علیهمالسلام، فاطمه مدفون در قم را «کریمه اهل بیت» خوانده است.
2. معصومه یکی از القاب مشهور برای دختر امام کاظم علیهماالسلام است. برخی از عالمان نیز گفتهاند که «معصومه» مترادف و هم معنای واژه صدیقه است. (1)
در کتاب «مفتاح الجنان» -که مشخص نیست نویسنده آن کیست- گزارش وجود دارد که عنوان معصومه از طرف امام رضا علیهالسلام برای خواهرشان به کار رفته است، عبارت چنین است:
وَ فِی بَعْضِ کُتُبِ الزِّیَارَهِ أَنَّ الْإِمَامَ الرِّضَا عَلَیْهِ السَّلَامُ قَالَ لِسَعْدٍ الْأَشْعَرِیِّ: یَا سَعْدُ، عِنْدَکُمْ قَبْرٌ مِنَّا. قَالَ: فَدَتْکَ نَفْسِی تَقْصِدُ قَبْرَ فَاطِمَهَ بِنْتِ مُوسَى بْنِ جَعْفَرٍ عَلَیْهِ السَّلَامُ، قَالَ عَلَیْهِ السَّلَامُ: نَعَمْ، مَنْ زَارَهَا عَارِفاً بِحَقِّهَا فَلَهُ الْجَنَّهُ، وَ فِی مَکَانٍ آخَرَ قَالَ: مَنْ زَارَ الْمَعْصُومَهَ فِی قُمٍّ. (2)
البته این عنوان در منابع قدیمیتر وجود ندارد و نخستین بار در این کتاب آمده است. دستکم این لقب در ادبیات عالمان قرن یازدهم به بعد مانند علامه مجلسی رایج بوده و در کتابهایشان، حضرت را با عنوان فاطمه معصومه سلام الله علیها یاد کردهاند.
3. لقب مشهور دیگر «ستیا» است. این که چرا به حضرت فاطمه دختر امام کاظم علیهما السلام ستیا می گویند مشخص نیست. احتمال دارد که واژه «ستی» از کلمه «سیدتی» اخذ شده باشد. ممکن هم هست که از فرهنگ های دیگر مانند عربی (3) و هندی به زبان و فرهنگ ایران وارد شده است.
در هر صورت «ستی یا ستیا» را نمی توان لقبی برای حضرت معصومه سلام الله علیها دانست بلکه این یک عنوان محاورهای شبیه به عناوینی مانند خانم، بانو، خاتون و ... در فرهنگ ایرانیان است.
📚1. روضه المتقین فی شرح من لا یحضره الفقیه، ج5، ص345.
📚2. مفتاح الجنان، ص547.
📚 3. فرهنگ فارسی عمید، واژه ستی.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
⭕️آه اسم خدا
🔰جَعْفَرُ بْنُ يَحْيَى اَلْخُزَاعِيُّ عَنْ أَبِيه ِ قَالَ: دَخَلْتُ مَعَ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ السَّلاَمُ عَلَى بَعْضِ مَوَالِيهِ يَعُودُهُ فَرَأَيْتُ اَلرَّجُلَ يُكْثِرُ مِنْ قَوْلِ آهِ فَقُلْتُ لَهُ يَا أَخِي اُذْكُرْ رَبَّكَ وَ اِسْتَغِثْ بِهِ فَقَالَ أَبُو عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ السَّلاَمُ إِنَّ آهِ اِسْمٌ مِنْ أَسْمَاءِ اَللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ فَمَنْ قَالَ آهِ فَقَدِ اِسْتَغَاثَ بِاللَّهِ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى.
✅جعفر بن يحيى خزاعى از پدرش نقل مىكند كه مىگويد:با امام صادق عليه السّلام به نزد يكى از شيعيان براى عيادت رفتيم.ديدم كه آن مرد زياد آه و ناله مىكند.به او گفتم:اى برادر!پروردگار خود را به ياد بياور و از او كمك بخواه.امام صادق عليه السّلام فرمودند:(آه)يكى از نامهاى خداوند است، كسى كه بگويد:آه،از خداوند كمك خواسته است.
📗التوحيد (صدوق)، ج۱، ص۲۱۸.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith