#بلاغت_در_کلام_معصوم
✅ احادیث اهل بیت علیهم السلام، همچون قرآن کریم، با فصاحت و بلاغت خاصی بیان شده اند و در نتیجه باید به زیبایی های لفظی و معنوی آن ها توجه شود. استعاره، کنایه، انواع مجاز و.... از جمله قواعد بلاغی است که فراوان در کلام معصومان به کار رفته است. از این رو، در شرح احادیث ایشان باید به این جنبه از سخنان آنها توجه ویژه کرد تا به لطافتهای کلام پی بُرد.
◀️ رسول خدا می فرماید: مَا مِنْ صَلَاةٍ يَحْضُرُ وَقْتُهَا إِلَّا نَادَى مَلَكٌ بَيْنَ يَدَيِ النَّاسِ أَيُّهَا النَّاسُ قُومُوا إِلَى نِيرَانِكُمُ الَّتِي أَوْقَدْتُمُوهَا عَلَى ظُهُورِكُمْ فَأَطْفِئُوهَا بِصَلَاتِكُمْ.(1)
◀️ یعنی هيچ نمازى نيست كه وقت به جا آوردن آن فرا رسد مگر آنكه فرشتهاى آمده و در برابر مردم فرياد مي زند: اى مردم برخيزيد و به آتش هائى كه (بسبب ارتكاب گناهان) بر پُشت هاى خود افروختهايد بنگريد، پس شعله آن آتش ها را به يارى نمازهايتان خاموش کنید.
✅ در این حدیث «إِلَى نِيرَانِكُمُ» استعاره ی مصرّحه است که گناهان به آتش تشبیه شده اند. چون خاصیت گناه هلاک ساختن و نابود کردن چیزی است که در آن واقع میشود. «اَوْقَدْتُمُوها» ترشیح و ذکر چیزی است که ملایم و سازگار با مستعارمنه است. «فاطفوها» ترشیح دیگری از مستعارمنه است. امکان دارد که کلام استعاره ی تمثیلی باشد؛ به این صورت که هیأت انتزاع شده از گناهکار و آلودگی او به گناه نابود کنندهاش و تخفیف آن به وسیله ی نماز به هیأتی تشبیه میشود که از بارکننده ی آتش بر پشت خود انتزاع میگردد. پس خاموش ساختن آن با نماز خود یک حقیقت است.(2)
📚1. من لا يحضره الفقيه، ج1، ص: 208
📚2. ن.ک: راهکارهاي فهم حديث در کتاب الاربعون حديثا (اربعين) شيخ بهايي
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
قالَتْ فاطِمَهُ الزَّهْراء سلام اللّه علیها: الْبِشْرُ فِي وَجْهِ الْمُؤْمِنِ يُوجِبُ لِصَاحِبِهِ الْجَنَّةَ.
┄┅═══••✾❀✾••═══┅┄
حضرت زهرا فرمودند: تبسّم و شادمانی در برابر مؤمن موجب دخول در بهشت خواهد گشت.
📚تفسیر الامام العسکری علیه السلام، ص 354، ح 243.
┄┅═══••✾❀✾••═══┅┄
🏴ایام فاطمیه تسلیت باد.🏴
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
🏴تجلیل از فاطمیه غفلت نشود🏴
📩 پیام آیتاللهالعظمی مکارم در آستانه ایام فاطمیه:
✅ ایشان با توصیه به لزوم رعایت شیوه نامه های بهداشتی لازم، فرمودند:
باید از همه راههای ممکن برای تعظیم شعائر فاطمی استفاده کرد
┄┅═══••✾❀✾••═══┅┄
◀️ ایام فاطمیه میراث گرانسنگ ائمۀ اهل بیت علیهم السلام است که همواره تلاش داشتند یاد مادر بزرگوار خود و مظلومیتش را در خاطره ها زنده نگه دارند.
┄┅═══••✾❀✾••═══┅┄
1️⃣ ارادتمندان صدیقۀ شهیده هر جا که باشند، مراسم ایام فاطمیه را باشکوه و عظمت برگزار میکنند؛
2️⃣ تجلیل این ایام نباید مورد کمترین غفلت قرار گیرد و لازم است که از همه راههای ممکن برای تعظیم شعائر فاطمی استفاده کرد.
3️⃣ خطبا ابعاد گوناگون سیره پرافتخار بانوی مکرم اسلام خاصه ایثار و فداکاری آن شخصیت بیبدیل در راه ولایت و اسلام اصیل را به مخاطبان خود گوشزد کنند.
4️⃣ بر کسانی که تمکن مالی دارند، ضروری است که با تأسی به اهل بیت به فریاد نیازمندان برسند که بی شک مورد توجه عنایات امالائمه صدیقه شهیده فاطمۀ اطهر(س) قرار خواهد گرفت.
5️⃣ مسؤولان این ایام را سرآغاز وحدت و دوری از بگومگوهای بیحاصل بلکه مضر سیاسی قرار دهند و تا میتوانند باری از دوش مردم بزرگوار و خانوادههای محروم و آسیب پذیر بردارند.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
#در_محضر_معصوم
#محبت_حضرت_زهرا_سلاماللهعلیها
#آثار_محبت
💠عن رسول الله صلی الله علیه و آله:
يَا سَلْمَانُ حُبُّ فَاطِمَةَ يَنْفَعُ فِي مِائَةِ مَوْطِنٍ أَيْسَرُ تِلْكَ الْمَوَاطِنِ الْمَوْتُ وَ الْقَبْرُ وَ الْمِيزَانُ وَ الْمَحْشَرُ وَ الصِّرَاطُ وَ الْمُحَاسَبَةُ فَمَنْ رَضِيَتْ عَنْهُ ابْنَتِي فَاطِمَةُ رَضِيتُ عَنْهُ وَ مَنْ رَضِيتُ عَنْهُ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ وَ مَنْ غَضِبَتْ عَلَيْهِ فَاطِمَةُ غَضِبْتُ عَلَيْهِ وَ مَنْ غَضِبْتُ عَلَيْهِ غَضِبَ اللَّهُ عَلَيْهِ.
┄┅═══••✾❀✾••═══┅┄
◾️پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله:
ای سلمان #دوستی_فاطمه در صد جایگاه به حال انسان سودمند است که راحت ترین آنها عبارتاند از: مرگ، قبر، میزان، سنجش، محشر، و پل صراط و حسابکشی؛ پس دخترم فاطمه از هر کس راضی باشد، من از او خشنود میشوم و هر کس من از او راضی شوم خدا از او خرسند خواهد بود. و هر کس فاطمه از او خشمگین باشد، من بر او خشم میکنم و هر کس من بر او خشم کنم، خداوند بر او غضب میکند.
📗بحارالانوار، ج۲۷، ص۱۱۶.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
✅ دهمین شماره از فصلنامه «دانش ها و آموزه های قرآن و حدیث» منتشر شد.
این مجله نگاشته های علمی را در 28 قالب مختلف چاپ می کند؛ تنوع قالب ها علمی، از نکات بی نظیری است که علاوه بر مزیت های فراوان آن، برای اولین بار در این مجله به آن پرداخته شده است.
❓ تعریف و توضیح این قالب ها در شماره یکم (برای مطالعه اینجا کلیک کنید) و ششم (برای مطالعه اینجا کلیک کنید) مجله منتشر گردیده است.
┄┅═══••✾❀✾••═══┅┄
◀️ در شماره دهم، نگاشته هایی در قالب های: سرمقاله، مقاله سفید، مقاله شناختی، مقاله طرح علمی با این عناوین ذیل چاپ شده است: 👇👇👇
• نظامواره مدیریت تحصیلی طلبه
• گزارش رویدادهای مرتبط با جراحات امام حسین علیه السلام در روز عاشورا
• محدودیتِ تغییر شکل شیاطین جن بر مبنای متون ثقلین
• روش نیازسنجی و نظام موضوعات در کتاب «اولویتهای پژوهشی علوم و معارف حدیث»
• کارکرد «سیاق» در تفسیر قرآن با بررسی تطبیقیِ «المیزان» و «مجمع البیان» مطالعه نمونه ای جزء سی ام
• ضرورت تصویب درس «تحقیق و تصحیح نسخه های خطّی قرآنی و حدیثی»
┄┅═══••✾❀✾••═══┅┄
📡 تارنمای مجلّه www.majaleh-a.ir
💻 رایانامه majaleh.d.a@gmail.com
☎️ شماره 09214312651
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
❇️چند نکته در مورد بحار الأنوار
✍محمدباقر ملکیان
در ميان محدّثان متأخّر شيعه، شايد هيچ کس به پرکاری و در عين حال تأثيرگذاری #علامه_مجلسی رحمه الله، نباشد. در کارنامه او، علاوه بر تکنگاریهای فارسی وعربی، با نگاشتههای حديثی درازدامن هم روبرو هستیم.
متأسفانه بسياری از ما، علامه مجلسی و همه فعاليت علمی او را تنها در حلية المتقين و #بحار_الأنوار خلاصه میکنيم،
🔰در اين يادداشت قصد داریم چند نکته درباره بحار الأنوار بگويیم.
1⃣به نظر می رسد بحار الأنوار کاری ناتمام و پروندهای نبسته در کارنامه علامه مجلسی باشد.
اگر بحار الأنوار را از ابتدا تورّق کنيد میبينيد که علامه مجلسی در ذيل بسياری از احاديث، بيان و توضيحاتی دارد، که البته گاه از چند کلمه تجاوز نمیکند وگاه در حدّ يک رساله چند صفحهای است. اما اين مسلّم است که عادت او بر اين است که از کنار احاديث به همين راحتی نمیگذرد. اما در يک پنجم آخر بحار الأنوار از اين بيانات ـ حتّی در حدّ يک جمله کوتاه ـ اثری به چشم نمیخورد، که به نظر میرسد ايشان فرصت اين کار را نيافته است.
مرحوم محدث بحرانی هم به نقل از برخی مشايخ معاصرين مینويسد:
إنّ الذي خرج منها ستة عشر مجلّداً خرجت من المسودات کاملة مهذّبة، وبقي تسع مجلّدات لم تکمل من التصحيح والإيضاح. وظاهره أن التسعة التي لم تخرج من المسودات هي کتاب الإيمان والکفر، إلخ.[۱]
اين که پرونده بحار الأنوار بسته نشده، شواهد ديگری نيز دارد، که بايد در مقالهای مستقلّ بدان پرداخت.
2⃣در روزگاری که علامه مجلسی دست اندر کار تأليف بحار الأنوار است، حر عاملی هم به کار وسائل الشيعة مشغول است. بحار و وسائل در بسياری از احاديث با هم مشابهاند، يعنی مثلاً هر حديث فقهی که در قرب الإسناد آمده هم در بحار به چشم میخورد و هم در وسائل. و همين طور احاديث فقهی بسياری از مصادر ديگر.
چند سالی که به نگارش تعليقه بر وسائل الشيعة مشغول بودم، هنگام اختلاف نسخه وسائل با مصادر چاپی، خود را ملزم به مراجعه به بحار الأنوار کرده بودم. آنچه جالب توجه است اين است که معمولاً هنگام اختلاف نسخ، نسخه بحار الأنوار، صحيحترين وجه را ثبت و ضبط کرده است. البته اين نکته بايد بررسی و روشن شود که آيا صحّت نسخه بحار الأنوار ـ آن گونه که سيدنا الأستاد شبيری زنجانی در مجلس درس میگفتند ـ مستند به نسخههای صحيح است، و يا تنها تصحيحات قياسی و اجتهادی علامه مجلسی است، چنان که محدّث بحرانی، اکثر تصحيحات ملا محسن فيض در کتاب وافی را تصحيحات اجتهادی میداند. از اين رو، برای تصحيح اين مصادر (البته نه کتب اربعه) مراجعه به بحار الأنوار، پسنديده و چه بسا ضروری است.
3⃣علی رغم اين که هنگام اختلاف نسخ، ثبت بحار الأنوار نسبت به وسائل الشيعة، صحيحترين وجه است، اما علامه مجلسی در نگارش بحار الأنوار از وسائل الشيعة نيز بهره برده است. البته نه نقل روايات بلکه در توضيح و تفسير روايات. از اين روست که گاه آنچه را حر عاملی در ذيل روياتی مینگارد، علامه مجلسی ـ بعينه ـ آن را در بحار الأنوار تکرار می کند.[۲]
4⃣بسياری از مطالبی که علامه مجلسی در مرآة العقول مینگارد، همان ها را ـ بعينه ـ در توضيح وتفسير روايات بحار الأنوار تکرار میکند.[۳]
به نظر میرسد علامه مجلسی پس از نگارش مرآة العقول، در توضيح روايات کافی که در بحار آنها را آورده، از مرآة العقول بهره برده است.
📚پینوشت
۱. لؤلؤة البحرين: ص۵۷
۲. وسائلالشیعه، ج۲۵، ص۲۱۶؛ بحار الأنوار: ج۶۳، ص۲۵۲.
۳. مرآة العقول: ج۷، ص۱۰۰ = بحار الأنوار: ج۶۵، ص۳۲۹ـ۳۳۰؛ مرآة العقول: ج۷، ص۱۰۲ = بحار الأنوار: ج۶۵، ص۳۳۴.
🌐https://malekian.kateban.com/post/4476
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
هدایت شده از کانال تخصصی "علم رجال"
♨️همایش ملی «هزاره شیخ طبرسی»
❇️ این محورها عبارتند از:
🔹1. معرفی، زندگی و آثار شیخ طبرسی؛
🔹2. شیخ طبرسی و ابن شهرآشوب؛
🔹3. شیخ طبرسی و علمای دینی مازندران؛
🔹4. استادان و شاگردان شیخ طبرسی؛
🔹5. اندیشه های کلامی شیخ طبرسی در «الاحتجاج»؛
🔹6. اندیشه های فقهی شیخ طبرسی ومسائل فقهی در «الاحتجاج»؛
🔹7. تحلیل احادیث منقول در «الاحتجاج»؛
🔹8. بررسی مناظرات بین الادیانی در «الاحتجاج»؛
🔹9. تاثیر شیخ طبرسی بر عالمان پس از خود و معرفی معارف شیعی؛
🔹10. مسائل حقوقی در «الاحتجاج»؛
🔹11. محور مرحوم دکتر ابراهیم حلاجیان ( محور دانش آموزی با فرازهایی چون:مسابقه، مقاله نویسی ، پوستر، روزنامه دیواری، نقاشی ، عکاسی و ...)؛
🔹12. احداث، توسعه، تکمیل، تجهیز سالن ها و اماکن و فضاهای ورزشی به یادمان شیخ طبرسی.
🔸🔸🔸
🌐 توضیحات تکمیلی
🆔 @Rejal_science
✍ علیرضا نظری خرّم
همۀ ما فرعون را با ادعای خدایی اش می شناسیم. اما درباره اش نوشته اند که فرمانروای دلسوزی برای مردمان سرزمینش بوده است.
ساعتی پیش دیدم که سید بن طاووس در صفحۀ 359 از کتاب "المَلاحِم و الفِتَن" حکایت جالبی را به نقل از کتاب "المُعجَم البُلدان" دربارۀ فرعون گزارش کرده است.
به منبع اصلی نگاهی انداختم و دیدم جناب آقای "یاقوت حِموی" نویسندۀ کتاب "المُعجم البُلدان" که در سدۀ ششم هجری می زیسته در صفحۀ 237 از جلد سوم کتابش ذیل واژۀ "سَردوُسُ" نوشته است:
روزی از روزها فرعون به وزیر خود، هامان دستور می دهد تا به وضعیّت کم آبی در یکی از مناطق مصر رسیدگی کند.
هامان هم در پی اجرای اوامر ملوکانۀ فرمانروا، خلیجی به نام "سَردوُسُ" حفر و آب مورد نیاز روستاییان را تأمین می کند.
مردم آن نواحی نیز در ازای آبرسانی، پولی را به حکومت پرداخت می کنند (ویعطونه مالاً) هامان نیز حقابه ها را که یکصد هزار دینار شده بود بی کم و کاست برای فرعون می فرستد (یحمله الی فرعون).
در یکی از روزها فرعون رو می کند به هامان و گوید: این پول ها چیست که برایم فرستادی؟ (فساله فرعون عن ذلک). هامان نیز جریان حفر کانال و گرفتن پول ها را تعریف می کند (فاخبره بما فعل فی حفره).
فرعون که علی القاعده باید از شنیدن سخنان هامان خوشحال می شد ناگهان با حالتی برافروخته رو کرد به هامان و گفت:
مرد حسابی! تویی که خود را بزرگ و آقای مردم می دانی باید در برابر رعیّت، باملاطفت و مهربان باشی (ان یعطف علی عباده) و تا می توانی سعی کنی که به آنها دوزار و ده شاهی پول برسانی (ویفیض علیهم) نه آنکه به چِندرغاز پول در دست مردم هم نظر داشته و آنها را سرکیسه و تلکه کنی (ولا یرغب فی ایدیهم).
خیلی زود این پول ها را به مردم بازگردان (ردّ علیهم اموالهم).
نکند دلت می خواهد گردنت را بزنم؟! (یضرب عنقک).
مرد ناحسابی! بابت خدماتی که به بندگانم می رسانی از آنان پول طلب می کنی؟! (آخذ من عبیدی مالاً علی منافعهم).
دیگر تکرار نشود! زود پول ها را به صاحبانش برگردان (ردّها علیهم).
رفقای عزیزم! از اینکه بزرگی در قدّ و قوارۀ سید بن طاووس چنین حکایتی را در کتابش از فرعون نقل می کند برایم خیلی جالب توجه و درس آموز بود!
📝 بر گرفته از کانال یاداشت های یک طلبه.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
علت جهانی شدن اسلام. aytollah farhani.mp3
2.58M
◀️ علت جهانی شدن اسلام
🔊🔊🔊 بیانات آیت الله فرحانی در جمع هادیان سیاسی اهواز، 9 دی
┄┅═══••✾❀✾••═══┅┄
♻️آرنولد توین بی، در کتاب تاریخ تمدنش سه تمدن بزرگ و اثرگذار را نام می برد ؛یعنی تمدن اسلام و مسیحیت و بودا.
🔰فرق اسلام با دین بودا و مسیحیت در این است که، اسلام یک خصوصیتی داشت و آن خصوصیت ،شتاب و سرعت گسترشش در سرتاسر عالم بود.
👈🏻تمدن اسلامی در کشورهای مصر ،آندلس ، بغداد و ایران ، پنج قرن حکومت کرد.
🔅لامارتین شاعر معروف فرانسوی می گوید؛ با در نظر گرفتن سه عامل؛
پیغمبر اکرم استثنائی ترن شخصیت دنیاست:
🔹عامل اول ،عدم قدرت مادی و مالی.
🔹عامل دوم ، دشمنان داخلی علی الخصوص خانواده و قبیله ی خودش قریش.
🔹عامل سوم ، سرعت گسترش و شتاب حرکت اسلام .
💢نتیجه ی انقلاب اسلامی با مدل اندیشه ی ولائی و با محوریت امامین انقلاب یک مجموعه ی مرجع قوی را تشکیل داده است.
👈🏻تنها راه زمین زدن این انقلاب به نظر غربی ها همان راهی است که تمدن پانصد ساله ی اسلام را زمین زد.
غربی ها با حمله به اندیشه ی نورانی اسلام و مدل اصلی این اندیشه یعنی مساله ولایت می خواهند، اثر اندیشه ی اسلامی را در شکل دهی تمدن اسلامی از بین ببرند.
┄┅═══••✾❀✾••═══┅┄
با تشکر از جناب آقای نواب بهرامی جهت ارسال این مطلب.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
علوم و معارف حدیث
✅ دهمین شماره از فصلنامه «دانش ها و آموزه های قرآن و حدیث» منتشر شد. این مجله نگاشته های علمی را در
به گزارش (خبرگزاری بین المللی قرآن) ایکنا، در دهمین شماره فصلنامه علمی اختصاصی «دانشها و آموزههای قرآن و حدیث» نگاشتههایی در قالبهای سرمقاله، مقاله سفید، مقاله شناختی و مقاله طرح علمی به چاپ رسیده است.
https://iqna.ir/fa/news/3944031/
┄┅═══••✾❀✾••═══┅┄
به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، دهمین شماره از فصلنامه علمی اختصاصی «دانشها و آموزههای قرآن و حدیث» منتشر شد.
http://shabestan.ir/detail/News/1009561
┄┅═══••✾❀✾••═══┅┄
پایگاه اطلاع رسانی حدیث شیعه (حدیث نت): در دهمین شماره فصلنامه علمی اختصاصی «دانشها و آموزههای قرآن و حدیث» نگاشتههایی در قالبهای سرمقاله، مقاله سفید، مقاله شناختی و مقاله طرح علمی به چاپ رسیده است.
http://hadith.net/post/70691/
┄┅═══••✾❀✾••═══┅┄
مقالات شماره ده این مجله را می توانید در سایت مجله به صورت رایگان دانلود کنید:
آدرس http://majaleh-a.ir/current
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
#اعتبار_سنجی_احادیث_شیعه2
حجت الاسلام احسانی فر:
⬅️ اهل سنت به دلیل محرومیت از معصوم علیهم السلام چاره ای از رجوع به مباحث رجالی نداشتند
📌 کتاب «اعتبار احادیث شیعه» بزودی رونمایی خواهد شد.
🆔@tahavol_howze
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith
#حدیث_انتظار
💠عَنْ الاِمامِ الْمَهْدىّ عليه السلام فى تَوْقيعِهِ اِلى مُحَمَّدِ بْنِ عُثْمانَ: وَ اَكْثِرُوا الدُّعآءَ بتَعْجيلِ الْفَرَجِ فَاِنَّ ذلِكَ فَرَجُكُمْ.
┄┅═══••✾❀✾••═══┅┄
❇️حضرت مهدى عليه السلام در نامه مباركش به سفير خود محّمد بن عثمان: براى تعجيل فرج زياد دعا كنيد، چون همين دعا موجب فرج شماست.
📗كمال الدين: ص ۴۸۳.
#کانال_علوم_ومعارف_حدیث
@MaarefHadith