🌅 #دنیاشناسی در نهج البلاغه
7⃣1⃣ بخش هفدهم
💸 بی ارزشی رقابت های دنیایی
🌃 فریفته دنیا و زرق و برق آن شدن، بزرگ ترین آفتی است که آسایش زندگی انسان را در دنیا و آخرت تهدید میکند.
🌺 #امیرالمؤمنین علی علیه السلام در سخنانی میفرماید :
«در عزت و ناز دنیا بر یکدیگر پیشی نگیرید و فریب زینت ها و نعمت ها را نخورید. مغرور نشوید و از رنج و سختی آن ننالید و ناشکیبا نباشید؛ زیرا عزت و افتخارات دنیا پایان می پذیرد و زینت و نعمت هایش نابود میگردد. پس رنج و سختی آن تمام می شود و هر مدت و مهلتی در آن به پایان میرسد و هر موجود زنده ای در آن به سوی مرگ می رود».
🌺 ایشان در بخش دیگری می فرماید:
«شما را به ترک دنیایی سفارش می کنم که رهایتان می سازد؛ گرچه شما جدایی از آن را دوست ندارید. دنیایی که بدن های شما را کهنه و فرسوده میکند، با اینکه دوست دارید همواره تازه و پاکیزه بمانید».
📚 #خطبه_99
👈 ادامه دارد....
🔶 @Nahj_Et
🗣 آشنایی با خطبههای نهج البلاغه
5⃣ قسمت پنجم
💯 تأثیر و نفوذ #خطبه ها
🔆 خطبه های امیرالمؤمنین، در اعماق جان سالکان راه حق نفوذ میکند و تأثیر وصف ناپذیری به وجود میآورد. مانند: خطبه متقين (۱۸۳) و خطبه غرا (۸۳).
🌺 "همام" مرد زاهد و عارفی که از امام علیه السلام بیان اوصاف متقین را تقاضا نمود، ابتدا حضرت امتناع ورزید ولی او اصرار نمود. امام علی علیه السلام آن خطبه عجیب و بی نظیر و بی مانند را بیان فرمود و بیش از یک صد صفت از صفات متقین را برای او برشمرد. او پس از شنیدن آن خطبه صیحه ای زد و بر زمین افتاد و از دنیا رفت. این گونه نفوذ سخن در تاریخ سابقه ندارد.
🍀 سید رضی (ره) در ذیل خطبه غراا (۸۳) میگوید: "هنگامی که علی علیه السلام این خطبه را ایراد فرمود، بدن ها به لرزه درآمده، چشم ها گریان شدند و دل ها به اضطراب و تپش افتادند."
👈 ادامه دارد....
🔶 @Nahj_Et
202030_1696368771.mp3
1.18M
💠🔹اين گفتار حكيمانه هرچند با حكمت پيشين در يك عبارت ذكر نشده؛ ولى در واقع مكمل آن است. نخست مىفرمايد: «هرچيز كه شمرده مىشود سرانجام پايان مىگيرد»؛ (كُلُّ مَعْدُودٍ مُنْقَضٍ) . اين اشاره به قانون كلى فلسفى است كه هرچيز تحت عدد در آيد محدود است و هرچه محدود است پايان پذير است و از آنجا كه عمر انسانها تحت عدد قرار مىگيرند؛ مثلا مىگوييم: عمر شصت ساله، يا هشتاد ساله. مفهومش اين است كه هر ساعتى كه بر انسان مىگذرد تدريجا از آن كاسته مىشود و اين سرمايه به سرعت رو به فنا مىرود و مهم اين است كه گذشتن و كاستن آن در اختيار ما نيست چه بخواهيم، چه نخواهيم به سرعت در حال عبور است.
ادامه دارد.....
#حکمت_75
🔶 @Nahj_Et
🌱 #امیرالمؤمنین علی علیه السلام :
🚀 وَ تَمَسَّكْ بِحَبْلِ الْقُرْآنِ وَ اسْتَنْصِحْهُ وَ أَحِلَّ حَلَالَهُ وَ حَرِّمْ حَرَامَهُ وَ صَدِّقْ بِمَا سَلَفَ مِنَ الْحَقِّ وَ اعْتَبِرْ بِمَا مَضَي مِنَ الدُّنْيَا لِمَا بَقِيَ مِنْهَا فَإِنَّ بَعْضَهَا يُشْبِهُ بَعْضاً وَ آخِرَهَا لَاحِقٌ بِأَوَّلِهَا وَ كُلُّهَا حَائِلٌ مُفَارِقٌ
🧩 اخلاق كارگزاران حكومتی :
به ریسمان قرآن چنگ زن، و از آن نصیحت پذیر، حلالش را حلال، و حرامش را حرام بشمار، و حقی را كه در زندگی گذشتگان بود تصدیق كن، و از حوادث گذشته تاریخ برای آینده عبرت گیر، كه حوادث روزگار با یكدیگر همانند بوده، و پایان دنیا به آغازش می پیوندد، و همه آن رفتنی است.
#نامه_69
🔶 @Nahj_Et
🌠 #دنیاشناسی در نهج البلاغه
8⃣1⃣ بخش هجدهم
♨ #عبرت_از_گذشتگان
🌅 عبرت گرفتن از زندگی گذشتگان، آثار مفید و سازنده ای در اخلاق و رفتار انسان بر جای می گذارد؛ توجه و دقت در این مطلب که برخی از آنها که در مقام و ثروت دنیا غرق شده بودند، چه سریع شکوه و زندگی اشرافانه شان پایان پذیرفت و مرگ جز نامی از آنها باقی نگذاشت. آری، تغییرات و دگرگونی های دنیا بسیار است که اگر انسان در آنها بیندیشد، درس های مهمی می گیرد.
🌺 #امیرالمؤمنین علی علیه السلام می فرماید :
«آیا نشانه هایی از زندگی گذشتگان که بر جامانده، شما را از دنیاپرستی باز نمی دارد؟ اگر خردمندید، آیا در زندگانی پدرانتان آگاهی و عبرت آموزی نیست؟ مگر نمی بینید که گذشتگانتان باز نمی گردند و فرزندان شما باقی نمی مانند؟ مگر مردم دنیا را نمی نگرید که در شب و روز حالت های گوناگونی دارند: یکی می میرد و بر او می گریند؛ دیگری باقی می ماند، به او تسلیت می گویند؛ یکی دیگر بر بستر بیماری افتاده، دیگری به عیادت او می رود؛ دیگری در حال جان کندن است؛ دنیا طلب در جست و جوی دنیاست که مرگ او را در می یابد؛ و غفلت زده که مرگ او را فراموش نمی کند. بدانید که آیندگان نیز راه گذشتگان را می پویند».
📚 #خطبه_99
👈 ادامه دارد....
🔶 @Nahj_Et
202030_406897337.mp3
1.51M
💠ادامه خطبه۲۲۷
🔹آرى! خداوند از سرائر و ضمائر همه آگاه است، چرا كه او به ما از خود ما نزديكتر است، چنانكه مىفرمايد: «وَ لَقَدْ خَلَقْنَا اَلْإِنْسٰانَ وَ نَعْلَمُ مٰا تُوَسْوِسُ بِهِ نَفْسُهُ وَ نَحْنُ أَقْرَبُ إِلَيْهِ مِنْ حَبْلِ اَلْوَرِيدِ» . تفاوت ميان سرائر و ضمائر ممكن است از اين جهت باشد كه سرائر معمولا به حالات اخلاقى گفته مىشود و ضمائر به نيّاتى گفته مىشود كه انسان در دل مىپروراند و به دنبال آن حركت مىكند. گاهى اين دو واژه به معناى يكديگر نيز استعمال مىشوند. بصائر جمع بصيرة به معناى بينش است كه معمولا به بينش عقلى و فكرى اطلاق مىشود. در هر حال اين تعبيرات نيز افزون بر تكميل مفهوم اين دعا پيامى براى همه انسانها دارد و آن، اينكه در همه حال مراقب ظاهر و باطن و نيّات و اعمال خويش باشند، زيرا خداوند متعال از همۀ آنها باخبر است
پایان#خطبه_227
🔶 @Nahj_Et
🗣 آشنایی با خطبه های #نهج_البلاغه
6⃣ قسمت پایانی
🌺 موضوع #خطبه ها
🍀 در خطبه های نهج البلاغه موضوعات و میدان های متفاوتی مطرح شده است. در تقسیم بندی موضوعی می توان به نمونه های زیر اشاره کرد:
1 - توحید و خداشناسی
2 - نظم جهان و وظیفه انسان در این جهان
3 - پیامبر اسلام و اهمیت رهبری او
4 - نقش قرآن در رهبری امت اسلام
5 - حکومت و عدالت
6 - انسان و ابعاد مختلف آن
7 - تقوا و پرهیزکاری
8 - دنیا و دنیاپرستی
9 - اهلبیت و خلافت
10 - اصول اجتماعی و...
🔶 @Nahj_Et
💠🔹آنگاه در ادامه مىفرمايد: «و آنچه مورد انتظار است سرانجام فرا مىرسد»؛ (وَ كُلُّ مُتَوَقَّعٍ آتٍ) . منظور از «متوقَّع» امورى است كه به طور قطع مىدانيم در آينده رخ مىدهد؛ مانند مرگ و پايان زندگى و قيام قيامت. اشاره به اينكه كسى كه به اين امور آگاه است بايد توجه داشته باشد كه روزى مرگ دامان او را مىگيرد و روزى در دادگاه عدل الهى حضور مىيابد. به همين دليل در تفسير آيۀ شريفۀ «وَ اُعْبُدْ رَبَّكَ حَتّٰى يَأْتِيَكَ اَلْيَقِينُ» يقين را به مرگ تفسير كردهاند. آنچه امام در دو جملۀ بالا بيان فرموده در واقع اشاره به دنياى فانى و گذاران است؛
ادامه دارد.....
#حکمت_75
🔶 @Nahj_Et
🌆 #دنیاشناسی در نهج البلاغه
9⃣1⃣ بخش نوزدهم
🌍 #مردم_در_دنیا
🌌 به طور کلی مردم در دنیا دو دسته اند. دسته ای که به غیرا ز زندگی دنیوی به چیزی نمی اندیشند و همه همتشان در جمع آوری مال و ثروت متمرکز شده است. این گروه هیچ گاه آسایش و قرار ندارند و همواره در حرص و ولع به سر می برند. در مقابل، دسته ای دیگر که دنیا و امکانات آن را برای ساختن زندگی آخرت می دانند، همه سعی و تلاششان برای آبادانی جهان آخرت است. آنها با کمترین سطح زندگی دنیا آسایش و آرامش حقیقی دارند و در حقیقت، هر دو جهان از آنِ آنهاست.
🌺 #امیرالمؤمنین علی علیه السلام در این باره می فرماید :
«مردم در دنیا دو دسته اند: یکی آن فرد که در دنیا برای دنیا کارکرد و دنیا او را از آخرتش بازداشت. او بر بازماندگانش از تهی دستی هراسان و از تهی دستی خویش در امان است. این شخص زندگانی خود را در راه سود دیگران از دست می دهد. دوم آن فرد که در دنیا برای آخرت کار میکند و نعمت های دنیا نیز بدون تلاش به او روی می آورد. پس بهره هر دو جهان را چشیده و مالک هر دو جهان می گردد و با آبرومندی در پیشگاه خدا صبح می کند و حاجتی را از خدا نمی خواهد، جز آنکه روا می گردد».
📚 #حکمت_269
👈 ادامه دارد....
🔶 @Nahj_Et