✡️ عدم انطباق جشن پوریم با سیزده فروردین
1⃣ میخواهیم بهطور علمی از لحاظ محاسبات تقویمی، مصادف شدن این دو مناسبت یا عدم تقارن آن را در تقویم عبری با فارسی (شمسی) بررسی کنیم. در ابتدا لازم است تا دربارهٔ اصول محاسبات و تاریخچهٔ این دو تقویم بهطور مختصر اشاراتی جهت معرفی ذکر شود.
🗓 تقویمشناسی عبری
2⃣ #تقویم_عبری یک تقویم قمری بوده و منطبق با «حلول ماه در آسمان» است. [پس طبیعتاً این تقویم نسبت به تقویم شمسی باید چرخشی باشد.] از طرف دیگر عبرانیان موظف هستند تا مناسبتهای مذهبی خود را در فصلهای مشخص و معینی برگذار کنند. بهعنوان مثال «عید پسح» حتماً باید در فصل بهار برگزار گردد [و نباید در فصل دیگری برگزار شود.]. از این رو تقویم عبری هر دو یا سه سال بر اساس (الگویی مشخص) دارای یک ماه اضافه میباشد و سال را ١٣ ماه برگذار میکنند تا سال قمری عبری بهمرور از سال شمسی عقب نیفتد و همواره بر حدود فصول آن منطبق گردد.
3⃣ در تقویم عبری به سالهای ١٣ماهه، #سال_کبیسه گفته میشود که الگوی آن از یک دورهٔ منظم ١٩ساله پیروی میکند. یعنی سالهای سوم، ششم، هشتم، یازدهم، چهاردهم، هفدهم و نوزدهم کبیسه هستند. و بهطور کلی تقویم عبری در محدودهٔ حدود ٣٠روزه نسبت به تقویم ایرانی در نوسانی ثابت میباشد.
💥 [توضیح : اضافه کردن این ماه سیزدهم باعث میشود تا تقویم عبری با اینکه قمری است، اما تقریباً با تقویم شمسی برابر باشد. (تنها حدود یک ماه نوسان دارد.) لذا مثل تقویم «هجری قمری» نیست که در آن مثلاً ماه رمضان گاهی به فروردین میافتد و گاهی به تیر یا مهر یا دی یا… و دائم در چرخش است و هر ماه هجری قمری میتواند با هر ماهی از ماههای شمسی منطبق شود.]
🗓 دقت عملکرد تقویم عبری
4⃣ تقویم امروز یهودیانِ جهان حدود ١۶٠٠ سال پیش تدوین شده است. بر طبق دستورات تورات و علمای تلمودی، طول مدت چرخش ماه ٢٩/۵٣٠۵٩۴ روز میباشد. این عدد با دقتِ یک روز اختلاف، در هر ١٣٨٠٠ سال، با محاسبات امروزهٔ سازمان فضایی آمریکا و اروپا بسیار نزدیک است و از دقیقترین تقویمهای قمری محسوب میشود.
🗓 تقویمشناسی جلالی
5⃣ این تقویم شمسی، که در ۳ رمضان ۴۷۱ هجری قمری بهدستور پادشاه (جلالی) و توسط خیام تدوین شده است، منطبق بر «حرکت دقیق خورشید» میباشد و برای تنظیم دقیقتر خود هر چهار سال یک بار و گاهی هر ۵ سال یک بار بهصورت کبیسه درمیآید. این تقویم نیز از دقیقترین تقویمها در جهان میباشدr
✡️ بررسی انطباق جشن پوریم و سیزدهم فروردین
1⃣ براساس تقویم یهود، واقعهٔ #پوریم در ١٣ اَدار سال ٣۴٠۵ عبری معادل با ٢۵ فوریه ٣۵۵ قبل از میلاد و ۶ اسفند سال ٩٧٧ قبل از هجری شمسی، (حدود ٢٣۶٩ سال پیش) اتقاق افتاده که با تاریخ ١٣ فروردین حدود ٣٧ روز اختلاف وجود دارد. [و طبق دستور کتاب استر باید ١۴ و ١۵ آدار جشن بگیرند.] البته با توجه به «سالهای کبیسه عبری» احتمال اینکه در بعضی سالهای دیگر، این دو [پوریم و ١٣ فروردین] کمی به هم نزدیکتر شوند هست، اما در طول تاریخ، هیچگاه برهم منطبق نمیشوند. و اصولاً پوریم در یهودیت یک #عید_زمستانی است تا بهاری.
🗓 دیرینهشناسی تقویمهای عبری و شمسی
🗓 تقویم باستانی عبری
2⃣ درست است که #تقویم_عبری حدود ١۶٠٠ سال است که به اینگونه استفاده میشود، اما قبل از آن نیز قوانین و قواعد با تقویم امروز یکسان بوده و فقط برای تعیین #استهلال ماه بهجای جدول و محاسبات، از «شاهدان امین رؤیت ماه» استفاده میشده [شبیه فرایند استهلال ماه در تقویم هجری قمری] و نیز برای تعیین #سال_کبیسه نیز هر سال در زمان مناسب جلسهای گذاشته میشد که الگوی آن نیز بسیار نزدیک به الگوی ١٩سالهٔ جداول امروزی میباشد.
3⃣ بر این اساس، سال ٣۴٠۵ عبری [یعنی سال وقوع حادثهٔ پوریم] به دو دلیل کبیسه نبوده:
👈 اول: کافی است عدد ٣۴٠۵ را بر ١٩ تقسیم کنیم باقی مانده ۴ خواهد بود که جزء سالهای کبیسهٔ ١٩ساله نیست.
👈 دوم: اصل سند مگیلای استر (طومار استر) دقیقاً به ماه دوازدهم اشاره میکند. (فصل٣، آیه١٣).
4⃣ و حتی اگر بر فرض محال، آن سال، کبیسه هم بوده باشد، باز هم واقعهٔ پوریم در آن سال به ۴ یا ۵ فروردین میافتاد که باز هم با تاریخ «روز طبیعت» [١٣ فروردین] منطبق نیست.
🗓 تقویم باستانی ایرانی
5⃣ تا قبل از عمر خیام و تنظیم تقویم جلالی در ایران تقویم یزدگردی شمسی استفاده میشد که در آن بهخاطر تفاوت کبیسهگیری بهمرور، نوروز ١٨روز (گاهی تا دو ماه) نسبت به زمان واقعی به تأخیر میافتاد و بهعنوان مثال روز طبیعت [١٣ فروردین] در روز ٣١ فروردین برگذار میشد که این هم خود باز، فاصلهٔ این دو واقعه [یعنی پوریم و ١٣ فروردین] را بیشتر میکند.
6⃣ بهطور خلاصه میتوان گفت که در الگوهای باستانی تقویم ایرانی و یهودی نیز نه تنها این دو واقعه هرگز بر هم منطبق نمیشوند، بلکه اصولاً فاصلهٔ بیشتری را هم از یکدیگر دارند.
💫نماز بسیار با فضیلت و سفارش ویژه برای شب اول ماه رمضان (امشب)
🌷امام صادق علیه السلام:
هر کس در شب اول ماه رمضان دو رکعت نماز بخواند و سوره انعام را در آن قرائت کند و از خدا بخواهد او را کفایت کند، خداوند متعال او را از هر چه در آن سال بیم دارد، کفایت میکند و از همه اموری که بیم و هراس دارد و نیز از بیماری ها حفظ میکند.
(منابع: کتاب عمل الشهر - کتاب اقبال الاعمال - کتاب الدروع الواقیه ۲)
✍لازم نیست حتما در هر رکعت سوره انعام خوانده شود بلکه در یک رکعت بعد از حمد میتوان سوره انعام را خواند و در رکعت دیگر بعد از حمد سوره توحید را خواند. اگر ایستادن روی دو پا به دلیل طولانی بودن سوره سخت است میتوان وزن خود را روی یک پا قرار داد بعد مدتی روی پای دیگر. اگر این کار هم سخت است میتوان نشسته نماز را خواند.
🌼 امیرالمومنین(ع) فرمودند: جبرئیل در یکی از جنگ ها بر رسول خدا(ص) نازل شد و گفت:
خداوند به تو سلام میرساند و میفرماید: هر کس با نیت خالص(فقط برای خدا) جوشن کبیر را در آغاز ماه رمضان بخواند، خداوند متعال شب قدر را روزی او می کند و برایش هفتاد هزار فرشته می آفریند که خدا را تسبیح میگویند و تقدیس میکنند و پاداش آنان را برای او قرار میدهد.
(منبع: مصباح کفعمی ص۳۲۲)
✍ در این حدیث خدا فرموده در آغاز ماه رمضان، به همین جهت بهتر است شب اول انجام شود ولی اگر فرصت نکردیم یا یادمون رفت ،روز اول را هم تا حدی میتوان مصداق آغاز ماه رمضان در نظر گرفت و آن موقع انجام داد.
کانال رسمی استاد خسروی(نام معنوی کانال
💫نماز بسیار با فضیلت و سفارش ویژه برای شب اول ماه رمضان (امشب) 🌷امام صادق علیه السلام: هر کس در شب
🌙 نماز ماه مبارک رمضان 🌙
📿نماز شب اول:
چهار رکعت نماز، در هر رکعت یک مرتبه حمد و پانزده مرتبه سوره توحید.
✅ثواب: علی (علیه السلام) فرمود: کسی که این نماز را بخواند، خدای تعالی عطا کند به او ثواب راستگویان و شهدا، و تمام گناهان او را بیامرزد و روز قیامت از رستگاران باشد.
➖➖➖➖➖➖➖
📿 نماز دیگر شب اول ماه مبارک رمضان :
دو رکعت در شب اول ماه مبارک رمضان، در هر رکعت حمد و سوره انعام بخواند، و سوال کند که حق تعالی کفایت کند او را و نگاه دارد او را از آنچه می ترسد.
➖➖➖➖➖➖➖➖
♻️ *نماز هرشب ماه مبارک رمضان :*
در هر شب ماه رمضان (از شب اول) دو ركعت نماز در هر ركعت، حمد را یک بار و توحيد را سه بار بخواند و پس از سلام نماز بگويد:
«سُبْحانَ مَنْ هُوَ حَفيظٌ لايَغْفُلُ سُبحانَ مَنْ هُوَ رَحيمٌ لايَعْجَلُ سُبْحانَ مَنْ هُوَ قائِمٌ لايَسْهُو سُبْحانَ مَنْ هُوَ دائِمٌ لايَلْهُو»
سپس ذکر تسبیحات اربعه (سبحان الله و الحمدلله و لا اله الا الله و الله اکبر) را هفت مرتبه بگوید و آنگاه بخواند:
«سُبْحانَكَ سُبْحانَكَ سُبْحانَكَ يا عَظيمُ اغْفِرْ لِىَ الذَّنْبَ الْعَظيمَ»
در آخر ده بار صلوات بفرستد.
✅ ثواب :كسى كه اين دو ركعت نماز را به جا آورد خداوند هفتاد هزار گناه او را میآمرزد.
📿نماز روز اول:
این نماز دو رکعت است، که در رکعت اول سوره حمد و سوره فتح، و در رکعت دوم سوره حمد و هر سوره ای که خواست می خواند.
📚 نمازهای مستحبی
✍🏻عباس عزیزی
#ماه_رمضان
https://eitaa.com/Ostadkhosravi
5.38M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
رویت هلال شب اول ..
نماز اول ماه فراموش نشود ...
بیا که ترک فلک خوان روزه غارت کرد
هلال عید به دور قدح اشارت کرد
ثواب روزه و حج قبول آن کس برد
که خاک میکده عشق را زیارت کرد
مقام اصلی ما گوشه خرابات است
خداش خیر دهاد آن که این عمارت کرد
بهای باده چون لعل چیست جوهر عقل
بیا که سود کسی برد کاین تجارت کرد
نماز در خم آن ابروان محرابی
کسی کند که به خون جگر طهارت کرد
فغان که نرگس جماش شیخ شهر امروز
نظر به دردکشان از سر حقارت کرد
به روی یار نظر کن ز دیده منت دار
که کار دیده نظر از سر بصارت کرد
حدیث عشق ز حافظ شنو نه از واعظ
اگر چه صنعت بسیار در عبارت کرد
🌛 نماز آغاز ماه قمری 🌛
📿 نمازی که حضرت آیتالله بهجت به خواندن آن مداومت داشتند:
امروز یک شنبه ١۴ فرودین ١۴٠١ مصادف با روز اول ماه مبارک رمضان می باشد
➖ غسل روز اول ماه فراموش نشود
از امام جواد علیهالسلام روایت شده است:
هر گاه ماه جدید قمری آمد در روز نخست آن دو رکعت نماز بگزار و در رکعت اول آن پس از حمد ۳۰بار سورۀ توحید و در رکعت دوم پس از حمد ۳۰بار سورۀ قدر را بخوان؛ سپس صدقه بده که اگر این کار را کنی سلامتی در آن ماه را از خداوند متعال خریدهای.
و در روایتی آمده است این دعا را پس از نماز بخوان:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ وَ مَا مِنْ دَابَّةٍ فِي الْأَرْضِ إِلَّا عَلَى اللَّهِ رِزْقُهَا وَ يَعْلَمُ مُسْتَقَرَّهَا وَ مُسْتَوْدَعَهَا كُلٌّ فِي كِتَابٍ مُبِينٍ،
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ وَ إِنْ يَمْسَسْكَ اللَّهُ بِضُرٍّ فَلَا كَاشِفَ لَهُ إِلَّا هُوَ وَ إِنْ يُرِدْكَ بِخَيْرٍ فَلَا رَادَّ لِفَضْلِهِ يُصِيبُ بِهِ مَنْ يَشَاءُ مِنْ عِبَادِهِ وَ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ سَيَجْعَلُ اللَّهُ بَعْدَ عُسْرٍ يُسْرًا، مَا شَاءَ اللَّهُ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ، حَسْبُنَا اللَّهُ وَ نِعْمَ الْوَكِيلُ، وَ أُفَوِّضُ أَمْرِي إِلَى اللَّهِ، إِنَّ اللَّهَ بَصِيرٌ بِالْعِبَادِ، لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ، رَبِّ إِنِّي لِمَا أَنْزَلْتَ إِلَيَّ مِنْ خَيْرٍ فَقِيرٌ، رَبِّ لَا تَذَرْنِي فَرْدًا وَ أَنْتَ خَيْرُ الْوَارِثِينَ.
📚 کتاب بهجتالدعا، ص٣٧٨
#ماه_رمضان
#ماه_مبارک_رمضان
کانال رسمی استاد خسروی :
https://eitaa.com/Ostadkhosravi
🌙 نماز شب های ماه مبارک رمضان 🌙
📿 شب دوم :
چهار رکعت، (٢ نماز دو رکعتی ) در هر رکعت بعد از حمد بیست مرتبه سوره قدر.
✅ثواب: علی (علیه السلام) فرمود: خدای تعالی تمام گناهان او را می آمرزد و رزقش وسیع می شود و کفایت کرده می شود کار سالش.
➖➖➖➖➖➖
♻️نماز هرشب ماه مبارک رمضان :
در هر شب ماه رمضان (از شب اول) دو ركعت نماز در هر ركعت، حمد را یک بار و توحيد را سه بار بخواند و پس از سلام نماز بگويد:
«سُبْحانَ مَنْ هُوَ حَفيظٌ لايَغْفُلُ سُبحانَ مَنْ هُوَ رَحيمٌ لايَعْجَلُ سُبْحانَ مَنْ هُوَ قائِمٌ لايَسْهُو سُبْحانَ مَنْ هُوَ دائِمٌ لايَلْهُو»
سپس ذکر تسبیحات اربعه (سبحان الله و الحمدلله و لا اله الا الله و الله اکبر) را هفت مرتبه بگوید و آنگاه بخواند:
«سُبْحانَكَ سُبْحانَكَ سُبْحانَكَ يا عَظيمُ اغْفِرْ لِىَ الذَّنْبَ الْعَظيمَ»
در آخر ده بار صلوات بفرستد.
✅ ثواب :كسى كه اين دو ركعت نماز را به جا آورد خداوند هفتاد هزار گناه او را میآمرزد.
📚 نمازهای مستحبی
✍🏻عباس عزیزی
#ماه_رمضان
#ماه_مبارک_رمضان
#بهار_قرآن
https://eitaa.com/Ostadkhosravi