🤔پرسش
❓آیا راست است که اسلام می گوید نماز خواندن در خانه برای زن بهتر از نماز خواندن او در مسجد است و مسجد زن خانه اوست❕❕
💠پاسخ💠
👌به این نکته در روایاتی اشاره شده است.
🔶امام صادق علیه السلام فرمود:
« برترین مساجد زنان شما خانه های آنان است »
📚الفقیه ج1 ص238
🔷پیامبر گرامی فرمود:
« نماز زن به تنهایی در خانه مانند فضیلت نماز وی در جماعت است با بیست و پنج درجه برتری»
🗯یعنی نه تنها زن با نماز خواندن در خانه ثواب نماز جماعت را در مسجد می برد بلکه خداوند ثوابی افزون بر آن برایش در نظر گرفته است.
🔶پیامبر گرامی فرمود:
« بر زنان جمعه و جماعت فرض و لازم نیست »
📚وسائل الشیعه ج20 ص220
👌البته اگر بانوان با رعایت پوشش اسلامی در مسجد و جماعت حاضر شوند هیچ منعی ندارد و از ثواب و برکات آن بهره مند می شوند.
❗️ولی توجه به این نکته لازم است که اسلام برای ترتیب دادن جامعه ای اسلامی و به دور از فساد و فحشاء به حجاب و پوشش بانوان و عدم اختلاط آنان با مردان در جامعه اهمیت داده است تا جایی که ؛
🔶امیر مومنان به فرزندش امام حسن چنین فرمود:
«تا می توانی کاری کن که زن تو با مردان بیگانه معاشرت نداشته باشد زیرا هیچ چیز بهتر از خانه زن را حفظ نمیکند اگر بتوانی کاری کنی که جز تو مرد دیگری را نشناسد چنین کن»
📚نهج البلاۼه نامه 31
🔷امام باقر فرمود:
« زنان از جمله چیزهایی هستند که حفظ وپوشاندن انان لازم است پس انان را با در خانه بودن حفظ کنید ومستتر دارید»
📚الفقیه ج3 ص390
🔶حضرت زهرا فرمود:
«برترین زنان کسانی هستند که نه انان مردان را ببینند و نه مردان انان را ببینند»
📚کشف الغمه ج1 ص466
📚وسائل الشیعه ج20 ص67
👌بر پایه این روایات است که می گوییم تا ضرورتی مانند کسب علوم لازم برای زنان و اشتغال به مشاغلی که از غیر بانوان بر نمی آید مانند درمان بیماری های زنانه و ...پیش نیاید بهتر است که بانوان کمتر در اجتماع ظاهر شوند و بیشتر به وظائف خود که تربیت نسلی پاک و مستعد برای اداره جامعه است بپردازند.
❕آنچه امروزه به عنوان رفع محدودیت از زنان و حاضر ساختن و اختلاط زنان با مردان در جامعه و ... از طرف برخی با اغراض دنیوی صادر می شود مبنای دینی و شرعی نخواهد داشت.
📝پرسمان اعتقادی
https://t.me/joinchat/AAAAADwfNBg2bGR7EMl2NA
#شان_نزول_آیات_سوره_تحریم
🤔#پرسش
❔آیا این جریان واقعیت دارد که برخی ملحدین می گویند پیامبر در خانه حفصه با #ماریه نزدیکی کرد و به حفصه گفت به کسی چیزی نگوید او هم راز پیامبر رو بر ملا کرد پیامبر هم قسم خود نزدیک #زنانش نشود بعد خدا هم دخالت کرد و در این رابطه آیات ابتدایی سوره تحریم را نازل کرد ❗️❗️
💠#پاسخ💠
👌خداوند می فرماید ؛
«به خاطر بياوريد هنگامى را كه پيامبر يكى از رازهاى خود را به بعضى از همسرانش گفت، ولى هنگامى كه وى آن را افشا كرد و خداوند پيامبرش را از آن آگاه ساخت قسمتى از آن را براى او بازگو كرد و از قسمت ديگر خوددارى نمود هنگامى كه پيامبر همسرش را از آن خبر داد گفت چه كسى تو را از اين راز آگاه ساخته؟ فرمود خداى عالم و آگاه مرا آگاه ساخت ، اگر از كار خود توبه كنيد (به نفع شما است) زيرا دلهايتان از حق منحرف گشته و اگر بر ضد او دست به دست هم دهيد (كارى از پيش نخواهيد برد) زيرا خداوند ياور او است، و همچنين جبرئيل و #مؤمنان صالح، و فرشتگان بعد از آنها پشتيبان او هستند»
🔰تحریم 3_4
👌در شان نزول آيات فوق روايات متعددی در كتب تفسير و حديث و تاريخ شيعه و اهل سنت نقل شده است كه ما از ميان آنها آنچه مشهورتر و مناسبتر به نظر مى رسد انتخاب كرده ايم و آن اينكه:
❕«پيامبر گاه كه نزد" زينب بنت جحش" (يكى از همسرانش) مى رفت زينب او را نگاه مىداشت و از عسلى كه تهيه كرده بود خدمت پيامبر مى آورد، اين سخن به گوش" عايشه" رسيد، و بر او گران آمد، مىگويد: من با" حفصه" (يكى ديگر از همسران پيامبر ) قرار گذاشتيم كه هر وقت پيامبر نزد يكى از ما آمد فورا بگوئيم آيا صمغ" مغافير" خورده اى؟! (" مغافير" صمغى بود كه يكى از درختان حجاز به نام" عرفط" (بر وزن هرمز) تراوش مى كرد و بوى نامناسبى داشت) و پيامبر مقيد بود كه هرگز بوى نامناسبى از دهان يا لباسش شنيده نشود بلكه به عكس اصرار داشت هميشه خوشبو و معطر باشد. به اين ترتيب روزى پيامبر ص نزد" حفصه" آمد، او اين سخن را به پيامبر گفت، حضرت فرمود: من" مغافير" نخورده ام، بلكه عسلى نزد زينب بنت جحش نوشيدم، و من #سوگند ياد مى كنم كه ديگر از آن عسل ننوشم (نكند زنبور آن عسل روى گياه نامناسبى و احتمالا مغافير نشسته باشد) ولى اين سخن را به كسى مگو (مبادا به گوش مردم برسد، و به گويند چرا پيامبر
غذاى حلالى را بر خود تحريم كرده؟ و يا از كار پيامبر در اين مورد و يا مشابه آن تبعيت كنند، و يا به گوش زينب برسد و او دلشكسته شود).
👌ولى سرانجام او اين راز را افشا كرد، و بعدا معلوم شد اصل اين قضيه توطئه اى بوده است، پيامبر سخت ناراحت شد و آيات فوق نازل گشت و ماجرا را چنان پايان داد كه ديگر اين گونه كارها در درون خانه پيامبر تكرار نشود) . در بعضى از روايات نيز آمده است كه پيامبر بعد از اين ماجرا يك ماه از همسران خود كناره گيرى كرد و حتى #شايعه تصميم آن حضرت نسبت به طلاق آنها منتشر شد، به طورى كه سخت به وحشت افتادند و از كار خود پشيمان شدند.
📚بحار الانوار ج22 ص228
📚در المنثور ج6 ص239
📚صحیح بخاری ج6 ص194
📚تفسیر فی ظلال ج8 ص163
👌بدون شك مرد بزرگى همچون پيغمبر اسلام تنها به خودش تعلق ندارد، بلكه به تمام جامعه اسلامى و عالم بشريت متعلق است، بنا بر اين اگر در داخل خانه او توطئه هايى بر ضد وى، هر چند به ظاهر كوچك و ناچيز، انجام گيرد نبايد به #سادگى از كنار آن گذشت، حيثيت او نبايد نعوذ باللَّه بازيچه دست اين و آن گردد، و اگر چنين برنامه اى پيش آيد بايد با قاطعيت با آن برخورد كرد.
👌آیات فوق در حقيقت #قاطعيتى است از سوى خداوند بزرگ در برابر چنين حادثه اى، و براى حفظ حيثيت پيامبرش.
📚تفسیر نمونه ج24 ص273
❕در کنار این شان نزول مشهور شان نزول دیگری نیز برای آیات فوق ذکر شده است .
👌شیخ #طوسی در کتاب امالی خود از ابن عباس نقل می کند ؛
« حفصه رسول خدا را به همراه ماریه دید ، در حالی که آن روز ، نوبت عایشه بود ، حفصه گفت می روم به عایشه خبر می دهم ، پیامبر به او گفت از این قضیه به عایشه چیزی نگو از این پس ماریه را بر خود حرام می کنم و نزدیک او نمی روم ، اما حفصه رفت و عایشه را از این جریان #مطلع کرد ، خداوند پیامبرش را از افشاء سری که توسط حفصه صورت گرفته بود آگاه کرد ...»
📚امالی طوسی ص151
👌این شان نزول در کتاب تفسیر قمی هم ذکر شده است ، و بقیه کتب شیعه این شان #نزول را به نقل از این دو کتاب نقل کرده اند ؛
📚تفسیر قمی ج2 ص375
❕اما سند هر دو نقل ضعیف است و قابل اعتنا نیست .
👌در سند روایت شیخ طوسی عبد الله بن شبیب قرار دارد که #مجهول است .
📚مستدرکات رجال الحدیث ، ج5 ص33
👌و محمد بن محمد بن #عبدالعزیز وجود دارد که او نیز مجهول است .
📚همان مدرک ج7 ص311
👌و عبیدالله بن عبدالله وجود دارد که او نیز #ضعیف است .
📚رجال نجاشی ص231
👌ادامه پاسخ 👇👇👇
@Rahnamye_Behesht
❕ادامه 👇
👌راوی دیگر محمد بن #مسلم زهری می باشد که از اهل سنت است .
📚زبده المقال ج2 ص323
❕در سند روایت تفسیر قمی هم احمد بن محمد و حسین بن سعید وجود دارد که هر دو مجهول است .در کتاب مذکور نقل دیگری به همین مضمون آمده است که اساسا بدون #سند و مرسل است .
👌این مضمون در برخی روایات اهل سنت هم آمده است که تمام آنها یا به صورت مرسل و یا از افراد #ضعیف نقل شده است ، بنابراین بهترین و مشهور ترین شان نزول همان بود که ما نقل کردیم .
#پرسمان_اعتقادی
https://t.me/joinchat/AAAAADwfNBg2bGR7EMl2NA
#خندیدن_خدا
🤔#پرسش
❔آیا راست است که شیعه روایت دارد که خداوند می خندد مگر خدا جسم است که #بخندد ❗️❗️
💠#پاسخ💠
👌مساله خندیدن خداوند در برخی روایاتی مورد اشاره قرار گرفته است .
🔶شیخ کلینی در #کافی نقل می کند که علی علیه السلام فرمود ؛
« خداوند می خندد به کسی که در لشکر و سپاهی باشد و درنده ای یا سارقی به آنان حمله کند و او از سایرین حمایت و دفاع کند تا از مهلکه گذر نمایند »
📚الکافی ج5 ص54
👌شیخ #مفید نیز نقل می کند که علی علیه السلام فرمود؛
« سه دسته هستند که خداوند روز قیامت به آنها می خندد که یک دسته شامل کسی می شود که در بستر به همراه همسرش می باشد اما بلند می شود و وضو می گیرد و وارد مسجد شده و با خدایش مناجات می کند ...»
📚الاختصاص ص188
❕این دو روایت در منابع شیعه در مورد #خندیدن خدا آمده است که هر دو از حیث سندی ضعیف هستند .
💠در مورد روایت کتاب الکافی علامه مجلسی می گوید ؛
« این حدیث #ضعیف است »
📚مراه العقول ج18 ص398
👌روایت دوم نیز #مرسل و بدون سند است .
🔶با چشم پوشی از ضعف سند هم باید گفت که منظور از خندیدن خدا ، #پاداش دادن خدا است .
❕این که می گوید خداوند به کسی که از دیگران دفاع می کند می خندد یا به کسی که با او مناجات می کند می خندد ، یعنی به او #پاداش می دهد و اساسا خندیدن به معنای مصطلح در این موارد معنایی ندارد و تنهای معنای مناسب با آن #پاداش دادن است .
👌شیخ حر #عاملی می نویسد ؛
« تعبیر خندیدن خدا ، تعبیری مجازی است که معنایش آن است که خداوند به فعل بنده راضی است و او را دوست می دارد و به او پاداش می دهد »
📚وسائل الشیعه ج15 ص142
#پرسمان_اعتقادی
https://t.me/joinchat/AAAAADwfNBg2bGR7EMl2NA
#بشارت_خروج_ماه_صفر_دهه_محسنیه
🤔#پرسش
❔آیا پایان ماه صفر و آغاز ماه ربیع الاول شادی و تبریک دارد که امروزه این #شادی و تبریک گفتن مرسوم است ❗️❗️
💠#پاسخ💠
👌در کتاب مفاتیح نوین ، اثر فقیه ارجمند ، مکارم شیرازی چنین آمده است ؛
« ماه ربیع الاول گرچه آغاز آن آمیخته با خاطره غم انگیز و اندوهبار شهادت امام حسن #عسکری علیه السلام است ، ولی از آنجا که میلاد مبارک حضرت ختمی مرتبت رسول گرامی اسلام مطابق روایت معروف در هفدهم این ماه و طبق روایت غیر معروف در دوازدهم آن واقع شده است و میلاد امام صادق نیز در هفدهم این ماه است ، ماه شادی و جشن و سرور است ، از آنجا که هجرت پیامبر اکرم که سرچشمه دگرگونی عمیق در جهان اسلام و عزت و شوکت مسلمین شد ، و همچنین داستان لیله المبیت در شب اول این ماه واقع گردید ...در مجموع از ماههای پربرکت و پر #خاطره است که سزاوار است همه علاقه مندان مکتب اهل بیت علیهم السلام آن را ارج نهند و گرامی بدارند »
📚کلیات مفاتیح نوین ، ص614
❕البته در در ایام پایانی ماه #صفر روایتی از پیامبر گرامی منتشر می شود که فرموده اند هر کس مرا به خروج ماه صفر بشارت دهد از بهشتیان خواهد بود .
❕روایت مذکور مورد نقل شیخ #صدوق در دو کتاب علل الشرایع و معانی الاخبار قرار گرفته است اما در معنای آن #تحریف صورت گرفته است .
👌داستان از این قرار است که طبق نقل ابن عباس ؛
❕« روزی پیامبر در مسجد قبا با اصحاب خود نشسته بود ، به آنان فرمود ،نخستین فردی که اکنون بر شما وارد می شود ، از بهشتیان است ، برخی افراد چون این سخن را شنیدند بیرون رفتند تا شتابان باز گردند و به سبب این خبر از بهشتیان شوند ،پیامبر این را فهمید و به آنان که مانده بودند فرمود اکنون چند نفر بر شما در می آیند که هر یک از دیگری سبقت می جویند ، از میان آنان هر کس به من بشارت دهد که ماه #آذار تمام می شود ، اهل بهشت است ، پس آن گروه باز گشتند و وارد شدند و ابوذر نیز با آنان بود ، پیامبر به آنان فرمود ما در کدام ماه #رومی هستیم ؟ ابوذر پاسخ داد ای پیامبر خدا آذار تمام شد ، پیامبر فرمود ای ابوذر این را می دانستم اما دوست داشتم که امت من بدانند تو بهشتی ...»
📚معانی الاخبار ص204
📚علل الشرایع ج1 ص175
👌روشن می شود که بیان پیامبر یک حکم کلی و عام برای بشارت به ماه #آذار نمی باشد ، بلکه تنها برای بیان بهشتی بودن ابوذر ، مساله مربوط به بشارت دادن به ماه آذار را مطرح نمودند .
❕نکته مهمتر آنکه ماه #آذار چنان که در روایت به آن تصریح شد ، از ماه های #رومی می باشد، در حالی که ماه صفر از ماه های #قمری است و این دو ارتباطی با هم ندارند .
👌علامه #مجلسی می نویسد ؛
« ماه های رومی بر اساس حرکت خورشید شکل گرفته است و تعداد آنها دوازده ماه می باشد به این ترتیب ؛ تشرین اول ، تشرین آخر ، کانون اول ، کانون آخر ، شباط، #آذار ، نیسان ، ایار ، حزیران ، تموز ، آب ، ایلول »
📚زاد المعاد ص332
❕البته در لسان عده ای از علما از ایام ابتدایی ماه ربیع به عنوان #دهه_محسنیه ، یاد می شود و در ایام مذکور به حزن و سوگواری برای مصائب وارده به اهل بیت نبوی پس از شهادت پیامبر گرامی و کشته شدن حضرت #محسن می پردازند .
💠بی شک گریه و #عزاداری کردن برای مصائب اهل بیت علیهم السلام زمان خاصی ندارد و در تمام ایام مستحب است ، اما آنچه امروزه از آن به عنوان دهه محسنیه یاد می شود و مردم در ایام مذکور #مجبور به عزاداری و نهی از هتک #حرمت ایام مذکور می شوند ، نزد ما #موجه نمی باشد و ما در گذشته مفصلا در این رابطه توضیح داده ایم و ادله #سخنمان را بیان داشته ایم که جهت آگاهی به نمایه زیر رجوع فرمایید ؛
💠 https://t.me/Rahnamye_Behesht/5199
#پرسمان_اعتقادی
https://t.me/joinchat/AAAAADwfNBg2bGR7EMl2NA
❓پرسش
❔می گویند ایام ابتدایی ماه ربیع روزهای حزن و اندوه و عزاداری است چون در این ایام است که خلافت غصب شد و به خانه حضرت زهرا حمله شد و فرزند ایشان سقط شد .بر پایه این استدلال دهه محسنیه از ۲۸ صفر تا۸ ربیع گرفته می شود آیا این کار اشکالی دارد؟
👌پاسخ؛
❗️توجه به نکاتی چند لازم است؛
1⃣در این شکی نیست که پیامبر گرامی و اهل بیت ایشان در معرض بیشترین مصیبت ها در طول عمر شریفشان بوده اند .
❗️امام باقر فرمود:
« شدیدترین مردم از حیث بلا و مصیبت پیامبران سپس جانشینان آنها هستند»
📚الکافی ج2 ص253
👌پیامبر گرامی فرمود:
«هیچ پیامبری به مانند من مورد اذیت و مصیبت واقع نشد»
📚مناقب ابن شهر آشوب ج3 ص247
🗯مصایب پیامبر گرامی و اهل بیت ایشان اختصاص به یک روز و دو روز نبوده است بلکه انان در تمام عمر گرفتار اذیت ها و آزارها و محاصره ها و زندان ها و پرخاشگری ها و مانند آن بوده اند.
❓با این وجود آیا ما باید تمام طول سال را به خاطر مصایب آن بزرگواران عزاداری کنیم و همگان را هم تشویق به آن کنیم و از شادی کردن پرهیز دهیم در حالی که خود اهل بیت چنین نکردند❔
2⃣در روایات متعددی امر به شادی و تفریح کردن شده است که اگر بگوییم باید تمام طول سال اندوهگین و عزادار باشیم توجیه مناسبی برای روایات شادی نخواهیم داشت .جهت اگاهی به نمایه زیر رجوع فرمایید:
https://telegram.me/Rahnamye_Behesht/4106
3⃣آنچه از روایات استفاده می شود آن است که برگزاری دهه عزاداری تنها برای امام حسین توصیه شده است و دلیلی برای برقراری دهه عزاداری برای سایر اهل بیت از روایات استفاده نمی شود .جهت آگاهی به نمایه زیر رجوع کنید؛
https://telegram.me/Rahnamye_Behesht/4724
4⃣این که بخواهیم در طول سال مردم را به بهانه های مختلف وادار به برقراری مجالس عزاداری و گریه و اندوه کنیم با آن که دلیلی خاص بر این سخن از سیره اهل بیت بدست نمی آید طولی نمی کشد که این کار سبب دوری مردم از دین و احیای شعائر الهی می شود و برای مردم نوعی دل زدگی دینی ایجاد می شود و گناه آن نیز بر گردن مسببان می باشد.
❗️امام رضا فرمود:
«هرکس سنت ناپسندی بنیان نهد که سبب دوری مردم از دین شود گناه آن و گناه هرکسی که با عمل او گمراه شده است بر ذمه مسبب اصلی می باشد»
📚بحار الانوار ج2 ص24
5⃣حضرت علی فرمود:
« خداوند از بین زمینیان ما اهل بیت را برگزیده است و شیعیان ما را برایمان برگزیده که ما را یاری می دهند و با شادی ما شاد هستند و با حزن و اندوه ما اندوهگین هستند و اموال و جان های خودشان را در راه ما بذل می کنند»
📚الخصال ج2 ص635
❗️قدر مسلم از این نوع روایات آن است که شب و روز شهادت اهل بیت دارای قداست است و همگان باید احترام آن را نگه دارند و به عزاداری بپردازند اما در غیر این ساعات دلیل خاصی از روایات برای برگزاری مراسم عزاداری از اهل بیت نداریم به جز آنچه برای عزاداری کردن برای امام حسین یا فاطمه صدیقه س وارد شده است :
💠https://eitaa.com/Rahnamye_Behesht/1795
6⃣بله در طول سال هر روز و هرشبی که بر انسان می گذرد انسان می تواند مصایب اهل بیت را برای خود بازگو کند و اشک بریزد چنان که امام صادق فرمود:
« هرکس برای مصایب ما قطره اشکی بریزد خداوند صورتش را بر آتش جهنم حرام می کند و تمام گناهانش را می بخشد »
📚بحار الانوار ج44 ص285
👌اما با توجه به نکات فوق الذکر دلیلی برای اجبار مردم به برگزاری عزاداری برای اهل بیت به غیر از شب و روز شهادت آن بزرگواران نمی باشد , البته در مورد حضرت محسن س دلیل متقنی که ثابت کند ایشان در ایام ابتدایی ماه ربیع شهید شدند در دست نیست , چنان که در ذیل توضیح داده ایم :
💠https://eitaa.com/Rahnamaye_Behesht/1838
👌پرسش و پاسخ مرتبط؛
1⃣آیا حمله به خانه حضرت زهرا و شهادت ایشان مستند می باشد❓
https://telegram.me/Rahnamye_Behesht/1868
1⃣آیا شهادت حضرت محسن در روایات اهل سنت آمده است؛
https://telegram.me/Rahnamye_Behesht/784
💢پرسمان اعتقادی
https://telegram.me/Rahnamye_Behesht
#تاریخ_هجوم_به_خانه_وحی_سیاهپوشی_تا_نهم_ربیع
🤔#پرسش
❔هجوم به خانه وحی و هتک حرمت بیت نبوی و مورد ضربت قرار گرفتن حضرت زهرا دقیقا چند روز پس از شهادت پیامبر گرامی صورت گرفت ❗️آیا روزهای ابتدایی ماه #ربیع صورت گرفته است ❕آیا راست است که در روایتی آمده است که تا روز نهم ربیع باید سیاه پوش باشیم ❕آیا روایت مذکور دلالت ندارد که مصائب وارده پس از شهادت پیامبر تا روز نهم ربیع بوده است ❕❕
💠#پاسخ💠
👌روایات و نصوص تاریخی تصریح دارد که پس از شهادت پیامبر گرامی ، اهل بیت ایشان مورد هتک قرار گرفتند و فدک غصب شد و به خانه حضرت زهرا حمله شد و ایشان مورد هجوم و #ضربه قرار گرفتند و فرزندشان محسن سقط شد و علی علیه السلام دست بسته روانه مسجد شد تا به #زور با ابوبکر بیعت کند ؛
📚بحار الانوار ج28 ص175 باب 4 و ج29 ص105 باب 11
❔اما این که این حوادث چند روز پس از شهادت پیامبر گرامی صورت گرفته است ؟ #بلافاصله ؟ #دو روز ؟ #پنج روز ؟ #ده روز ؟ #بیست روز ؟ #سی روز ؟ و ...در هیچ نص تاریخی به آن تصریح نشده است و اختصاص دادن این مصائب در روزهای اول ماه ربیع #بدون_مستند و نص است.
👌 اما به هر حال این مصائب در مدت حدودا دو ماه پس از شهادت پیامبر گرامی #محقق شده است و حضرت زهرا حد اقل هفتاد روز پس از شهادت پیامبر گرامی به واسطه مصائب و ضربات وارده #شهید شدند .
❕اما این که آیا در روایتی آمده است که باید تا نهم ربیع #سیاهپوش باشیم یا خیر ؟
💠پاسخ آن است که در روایتی از امیر مومنان آمده است که فرمود ؛
« روز نهم ربیع الاول ... روز برکت و عید الله الاکبر و استجابت دعا ...و در آوردن #لباس_سیاه است ...آن روز ، روز فرح شیعه و توبه و انابه ... و روز عید اهل بیت است ...»
📚بحار الانوار ج31 ص27
💠عده ای روایت مذکور را #تضعیف می کنند اما این روایت ، روایتی صحیح است که بحث تفصیلی در مورد آن در روزهای #آتی ارائه می شود .
👌به هر حال روایت می گوید از آنجایی که روز نهم ربیع روز فرح و #شادی است ، شیعیان باید غم و غصه خود را در آن روز به دور بریزند و اگر به هر دلیلی لباس #حزن و #غم به تن دارند ، در آن روز از تن در بیارند و شاد باشند .
❕بنابراین روایت دلالتی بر سیاه پوشی آغاز ماه ربیع تا روز نهم به سبب مصائب اهل بیت پس از جریان سقیفه ندارد .
#پرسمان_اعتقادی
https://t.me/joinchat/AAAAADwfNBg2bGR7EMl2NA
#مصیبت_محسن_روز_شهادت
🤔#پرسش
❔آیا راست است که مصیبت سقیفه و شهادت حضرت محسن حتی از #مصیبت امام حسین هم بزرگتر است ❗️روز دقیق شهادت حضرت محسن چه زمانی بوده است ❕❕
💠#پاسخ💠
👌روایات متعددی تصریح دارد که مصیبت حسین علیه السلام #بالاترین مصیبت ها می باشد .
🗯امام حسن علیه السلام خطاب به امام حسین علیه السلام فرمود:
«هیچ روز و #مصیبتی مانند مصیبت تو نمی باشد»
📚امالی صدوق ص116
🔶امام صادق علیه السلام فرمود:
«مصیبت حسین #بزرگترین مصیبت هاست»
📚علل الشرایع ج1 ص225
👌امام رضا علیه السلام فرمود:
«مصیبت حسین پلک چشم ما اهل بیت را زخم کرده و اشک های ما را روان ساخته است»
📚امالی صدوق ص128
👌با این حال روایتی است که در کتاب #الهدایه_الکبری به نقل از امام صادق علیه السلام آمده است که فرمود ؛
« روز سقیفه و سوزاندن درب خانه امیر مومنان و فاطمه و حسن و حسین و زینب و ام کلثوم ، فضه و کشته شدن محسن با لگد به پهلو عظیم تر و تلخ تر از روز محنت کربلا است ، زیرا که این روز اصل و ریشه روز عذاب و سختی بر اهل بیت است »
📚الهدایه الکبری ص417
👌اگر چه مصائبی که پس از شهادت پیامبر گرامی بر اهل بیت علیهم السلام وارد شد بسیار درد ناک بوده است و غصب خلافت سرآغازی برای #مصائب اهل بیت در طول قرون متمادی تلقی می شود ، اما روایت مذکور در کتاب الهدایه الکبری بدون #سند به امام صادق نسبت داده شده است که از آنجایی که سند ندارد ، روایتی ضعیف تلقی می شود .
❕خصوصا آنکه ، مولف کتاب الهدایه الکبری ، حسین بن حمدان الخصیبی می باشد که #نجاشی می گوید او فاسد المذهب بوده و روایاتش مردود است .
📚رجال نجاشی ص67
💠در رابطه با روز شهادت حضرت محسن هم گفتنی است که آن روز #دقیقا مشخص نیست ، و روایات و سخنان علما تنها دلالت بر آن دارد که ایشان ما بین شهادت پیامبر گرامی و شهادت حضرت زهرا سقط شدند ؛
🔶 https://eitaa.com/Rahnamaye_Behesht/2301
👌اما این که آن روز دقیقا #چه روزی بوده است در روایتی به آن تصریح نشده است .
#پرسمان_اعتقادی
https://t.me/joinchat/AAAAADwfNBg2bGR7EMl2NA
سوال
یه شبهه ای که این روزا از وهابی ها میشنوم اینه که از کجا فهمیدن که فرزند امام علی پسره که اسمش را محسن گذاشتن آیا دستگاه سونوگرافی داشتن
✅پاسخ:
آن کودک را پیامبر گرامی که با وحی الهی در ارتباط بود به نام محسن نام نهاده بودند.
❗در روایتی حضرت علی فرمود:
"فرزندان خودرا قبل از آنکه متولد شوند نام نهید واگر نمی دانید پسر است یا دختر انان را به اسامی نام نهید که مشترک بین دختر وپسر است... چرا که رسول الله محسن را قبل از آنکه متولد شود نام نهاد"
📚الکافی، ج6 ص18
❗پیامبر گرامی نیز به تصریح قرآن وروایات فراوانی از کتب اهل سنت عالم به علم غیب بود.
خداوند می فرماید:
"عالم الغیب او است وکسی را بر غیبش آگاه نمی سازد مگر رسولانی که آنها را برگزیده است"( جن 26 و27)
❗مسلم و دیگران روایت کرده اند که حذیفه می گوید:
"پیامبر به من علم گذشته واینده را اموخت"
📚صحیح مسلم،ج5 ص410 ح22
📚مسند احمد،ج6 ص534 ح22770
✅پرسمان اعتقادی
🆔ایدی ما در تلگرام برای طرح سوالات از ناحیه دوستان
@poorseman
📢کانال ما در تلگرام
https://telegram.me/Rahnamye_Behesht
❓پرسش
❔آیا براستی شهادت و سقط شدن حضرت محسن در کتب سنی و تشیع آمده است❔
🗯پاسخ؛
❗️مساله سقط شدن حضرت محسن و شهادت ایشان توسط هجوم مهاجمان مورد اتفاق شیعه و سنی می باشد و جای انکار نمی باشد که ما به برخی از مدارک از کتب اهل سنت اشاره می کنیم؛
1⃣مرحوم ابن شهر آشوب از کتاب معارف ابن فتیبه از علمای برجسته اهل سنت نقل می کند :
«فرزندان فاطمه حسن و حسین و زینب و ام کلثوم و محسن بودند.همانا محسن از ضربه قنفذ کشته شد»
📚 مناقب ج3 ص132
2⃣بلاذری در انساب الاشراف خودش نقل می کند:
«فاطمه برای علی چند فرزند به دنیا آورد که عبارتند از حسن با کنیه ابا محمد و حسین با کنیه ابا عبدالله و محسن که در کودکی از دنیا رفت»
📚انساب الاشراف ج1 ص404
3⃣مسعودی می نویسد:
«آنان در هجوم خود به خانه فاطمه سیده زنان را در پشت درب چنان فشردند که محسن را سقط کرد»
📚اثباه الوصیه ص142
4⃣شهرستانی از «نظام» که از علمای برجسته اهل سنت است نقل می کند:
«همانا عمر چنان ضربه ای به شکم فاطمه در روز بیعت زد که فاطمه جنین خود را از شکم انداخت»
📚الملل و النحل ج1 ص57
5⃣ابن ابی الحدید از استادش نقیب نقل می کند که می گفت:
«پیامبر اگر در زمان فاطمه زنده بود بدون شک خون کسانی که فاطمه را ترساندند تا بچه از شکمش افتاد را مباح می کرد»
📚شرح نهج البلاغه ج14 ص192
6⃣طبری می نویسد:
«فاطمه برای او حسن و حسین و محسن را به دنیا آورد لکن محسن در کودکی از دنیا رفت»
📚ذخائر العقبی ص55
7⃣ذهبی عالم برجسته اهل سنت از احمد حماد کوفی که از حافظان اهل سنت است نقل می کند:
«بدون شک عمر چنان لگدی به فاطمه زد که محسن از او سقط شد»
📚لسان المیزان ج1 ص268
8⃣صفدی نیز در کتاب خود می نویسد:
«بدون شک عمر در روز بیعت چنان فاطمه را زد که محسن را از شکم انداخت»
📚الوافی بالوفیات ج6 ص15
9⃣ جوینی از بزرگان اهل سنت از پیامبر چنین نقل می کند که می فرمود:
« هرگاه فاطمه را می بینم به یاد مصیبت هایی که پس از من بر او وارد میشود می افتم وگویی که من خود شاهد آن اتفاقات هستم ومی بینم که ذلت به خانه او وارد شده وحرمتش را هتک نموده وحق اورا غصب وارث اورا منع وپهلویش را شکسته وجنین اورا سقط نموده اند»
📚فرائد السمطین،ج2 ص34 و35
🔟 ذهبی در شرح حال ابن ابی دارم می گوید:
«ابن ابی دارم شخصی بود که در طول عمر خود با رعایت اعتدال زندگی کرد ولی در آخرین روزهای عمرش بیشترین چیزی که برای او خوانده میشد روایات معایب بود. برای او این روایت خوانده شد و( او نیز تایید می کرد
«عمر به پهلوی فاطمه لگد زد ومحسنش را سقط نمود"
📚سیر اعلام النبلا،ج15 ص578
👌مساله سقط جنین حضرت زهرا در روایات فراوانی از کتب شیعه نیز آمده است.
1⃣1⃣مرحوم طبرسی نقل می کند که امام حسن خطاب به مهاجم خانه حضرت زهرا عرضه می داشت:
«تو کسی هستی که بر فاطمه دختر پیامبر ضربه وارد کردی تا فرزند درون شکمش را سقط کرد»
📚الاحتجاج طبرسی ج1 ص278
2⃣1⃣سلیم بن قیس نقل می کند:
«به زهرا ضربه و آسیب رساندند تا جنینش سقط شد و به واسطه این ضربه شهید شد»
📚کتاب سلیم بن قیس ج2 ص588
3⃣1⃣امام صادق فرمود:
« عمر با پایش به زهرا ضربه وارد کرد در حالی که او حامله به محسن بود و پس از آن ضربه محسن از او سقط شد»
📚الاختصاص شیخ مفید ص185
4⃣1⃣در روایت دیگر فرمود:
« قنفذ به امر عمر با شمشیر بر فاطمه ضربه وارد کرد و او محسن را سقط کرد»
📚دلائل الامامه ص134
❗️این که در برخی روایات قنفذ و در برخی مغیره و در برخی عمر را مسبب اصلی سقط جنین و شهادت حضرت زهرا معرفی می کنند اشاره است به این که ضربات همه آنها موثر بوده است.
5⃣1⃣شیخ صدوق روایت می کند که پیامبر گرامی فرمود:
«فاطمه سیده زنان عالمین و پاره تن من و نور چشم من ...می باشد پس از من حرمتش شکسته می شود و حقش غصب میشود و فرزندش سقط میشود و او ندا می دهد یا محمد اما اجابت نمیشود...»
📚امالی صدوق ص114
6⃣1⃣در روایت دیگر آمده است:
«آنان به منزل زهرا حمله کردند و سبب سقط محسن شدند»
📚بحار الانوار ج30 ص295
7⃣1⃣در کتاب ارشاد القلوب آمده است که حضرت زهرا فرمود:
«آنان سبب سقط محسن شدند بدون آنکه او جرمی کرده باشد»
📚 بحار الانوار ج30 ص350
👌پرسش و پاسخ مرتبط؛
1⃣آیا در آن زمان دستگاه سونوگرافی بود که دانستند فرزند حضرت زهرا پسر است و نامش را محسن نامیدند❓
https://telegram.me/Rahnamye_Behesht/954
✏️پرسمان اعتقادی
https://telegram.me/Rahnamye_Behesht
❓پرسش
❔برخی از کانال ها طرح می کنند روایتی که می گوید اولین کسی که در روز قیامت در مورد او دادخواهی میشود حضرت محسن است ضعیف است و قابل استدلال نیست آیا چنین است❓
🗯پاسخ؛
❗️مرحوم ابن قولویه در کامل الزیارات روایت می کند که امام صادق فرمود:
«اول کسی که در روز قیامت در مورد او دادخواهی میشود محسن بن علی است»
📚کامل الزیارات ص335
📚بحار الانوار ج28 ص64
1⃣این روایت اگر چه برخی از راویانش ضعیف هستند اما روایت صحیح می باشد به این بیان؛
💠معیار در صحت روایات اعتماد به روایت موثوق الصدوری است. یعنی اگر از هر راهی یقین یا اطمینان حاصل شود که روایت از معصوم صادر شده است آن روایت برای ما حجت است.گاهی از بررسی سندی به این نتیجه میرسیم گاهی بخاطر شهرت وعمل کردن علما به آن روایت ،گاهی به سبب موافقت آن روایت با سایر روایات، گاهی به سبب موافقت با قرآن،گاهی به سبب نقل علمای بزرگ در کتابشان با تصریح به صحت روایت و...
❗ایت الله جوادی آملی می فرماید:
"از هر راهی که اطمینان به صدور روایت از معصوم صادر شود کافی خواهد بود خواه به عدالت راوی باشد یا به وثاقت وی، به علو متن روایت باشد یا به عمل کردن فقها به متن واسناد به آن در مقام استدلال یا هر راه دیگر"
📚ادب فنای مقربان،ج1 ص87
❗آیت الله مکارم می فرماید:
"برای پذیرش حدیث وروایت معیار اصلی وثوق واعتماد به روایت است که از طرق مختلف ممکن است به وجود آید گاه سلسله سند با راویان مورد اعتماد، گاه کثرت وتعدد روایت آن هم تر کتب معتبر ومشهور وگاه محتوای بلند وعمیق "
📚پیام امام ج1 ص57
♻️مبنای قدما از بزرگان امامیه اعتماد به روایت موثوق الصدوری بوده است .توجه انان بیشتر به متن روایات بوده و بر اساس موافقت آن با کتاب و سنت و عقل و...روایت را صحیح می دانستند حتی اگر در سند ضعف وجود داشت و در صورتی که روایتی فاقد این قرائن بود ضعیف و مردود تلقی می شده است .
👌شیخ بهای الدین عاملی می نویسد:
«تقسیم خبر به چهار قسم صحیح و حسن و موثق و ضعیف میان بزرگان گذشته امامیه نظیر کلینی و ...شناخته شده نبوده است و میان انان چنین متعارف بوده است که صحیح را بر هر روایتی اطلاق می کردند که از نظر انان اقتضای اعتماد را داشت یا همراه قرائنی بود که باعث اعتماد و اطمینان به آن می شده است»
📚مشرق الشمسین ص3
🔷محمد تقی مجلسی می نویسد:
«مراد از صحیح در نزد قدمای اصحاب ما آن خبری است که با قرائن مختلف دانسته شود که از معصوم صادر شده باشد اگر چه از لحاظ سند ضعیف بوده باشد»
📚لوامع صاحب قرانی ج1 ص101
🗯علامه مجلسی می گوید:
«مسلک ما در صحت و ضعف حدیث اعتماد به روایت موثوق الصدوری می باشد»
📚ملاذ الاخیار ج1 ص21
🗯شیخ حر عاملی قرائن متعددی را که دال بر صحت خبر می باشد را ذکر می کند به این که؛
«راوی ثقه باشد- حدیث در کتب اربعه باشد- حدیث موافق قرآن باشد- موافق سایر روایات باشد- موافق با ضروریات دین باشد- موافق با مشهور علمای شیعه باشد- موافق با اجماع علمای شیعه باشد .اگر این قرائن باشد حکم به صحت روایت می کنیم اگر چه روایت مشکل سندی داشته باشد»
📚وسائل الشیعه ج30 ص219 فائده7
👌از آنچه گذشت روشن می شود که ملاک در صحت روایت بررسی سندی نمیباشد بلکه ملاک اعتماد به روایت موثوق الصدوری است به این که اگر چه ممکن است راوی ضعیف باشد اما قرائن دال بر آن است که حدیث صحیح می باشد.
♻️در زندگی روزمره ما نیز چنین است که به هر خبری که قرائن بر صحتش باشد اعتماد می کنیم اگر چه از راوی خبر در گذشته دروغ شنیده باشیم .
❗️مثلا فرد عادلی برای ما از اتفاقی خبر می دهد .پس از آن فرد دیگری که مورد وثوق ما نیست نیز همان خبر را به بیان دیگری به ما می دهد در این جا قرینه بر صحتش گفته اش وجود دارد لذا به خبر او اعتماد می شود.
💠ادامه پاسخ 👇👇👇👇
👌ادامه پاسخ 👇👇👇
💠از سوی دیگر مساله شهادت مظلومانه و سقط شدن حضرت محسن جزو ضروریات مذهب است که روایات فراوانی از کتب شیعه و سنی بر این مطلب دلالت می کند.به نمایه زیر رجوع فرمایید؛
https://telegram.me/Rahnamye_Behesht/5204
❕چون مضمون روایت مرحوم ابن قولویه در کتب فراوانی از علمای شیعه و سنی آمده است و کثرت طرق دارد و علمای بزرگ در کتبشان نقل کرده اند ضعف سند آن جبران می شود.
❓وقتی که مساله سقط شدن مظلومانه حضرت محسن ضروری مذهب باشد چه اشکالی دارد خداوند عادل در روز قیامت از قاتلان او حسابرسی کند❕
2⃣مرحوم ابن قولویه که روایت فوق الذکر را نقل کرده است از علمای بزرگ شیعه بوده است.
👌ایت الله سبحانی در مورد او می نویسد:
«شکی نیست که مولف کتاب کامل الزیارات جعفر بن محمد بن قولویه از بزرگان اصحاب در حدیث و فقه بوده است و نجاشی در مورد او گفته است که از علمای مورد وثوق ما است و او از جمله بزرگان فقه و حدیث است
📚فهرس النجاشی رقم318
❗️وشیخ طوسی هم تصریح به وثاقت و بزرگی او کرده است؛
📚الفهرس رقم141
🗯وکتاب او از مهم ترین کتب تشیع بوده که در تمسک به احادیث معتبر به آن اعتماد میشود.او در مقدمه کتابش تصریح کرده است که تمام روایاتش صحیح می باشد
📚مقدمه کامل الزیارات ص4
👌چنان که شیخ حر عاملی می گوید:
« او تصریح به صحت تمام روایاتش کرده است و همین سبب اعتبار تمام روایاتش میشود»
📚الوسائل ج20 ص68
📚کلیات فی علم الرجال ص297
👌با توجه به آنچه گذشت می گوییم :
❗️وقتی شیخ بزرگ ابن قولویه تصریح به وثاقت کتابش و اعتبار روایاتش می کند یعنی قرائن متعدد بر این امر گواهی می داده است که روایاتش از معصوم صادر شده است اگر چه برخی از راویانش ضعیف باشد زیرا ملاک این بزرگوار اعتماد به روایت موثوق الصدوری بوده است نه روایت موثوق السندی .
❗️بنابراین اشکالی بر آن روایت وارد نمی شود.
♻️پرسش و پاسخ مرتبط؛
1⃣آیا برگزاری دهه محسنیه قابل قبول است❓
https://telegram.me/Rahnamye_Behesht/5199
✏️پرسمان اعتقادی
https://telegram.me/Rahnamye_Behesht