#سلسله_نوشتاری پیرامون بازشناسی #هویت_جغرافیایی_و_تاریخی رود #فرات (۴)
#فرات به معنای #آب_بسیار_گوارا است (ابن جبیر، ۱۳۷۰). #ایرانیان هر #آب_شیرین و #گوارا و #زلال را فرات میگفتند. (مستوفی، ۱۳۶۲). #امام_علی (ع) از فرات با نام « #نطفه به معنای #آب_صاف» یاد کرده اند (نهجالبلاغه، ۱۳۶). در #تورات فرات را با نام « #پرات» خواندهاند. (سفر پیدایش، برشیت، فصل دوم) در #متون_باستانی و در #کتیبه_بیستون، این رود با همان نام فرات در #بند_هفدهم_کتیبه آمده است. فرات با فاء مضموم، معرب لفظی فارسی است به نام « #پالاذ» یا به نگارش عربی « #فالاذ_روذ» یعنی #رود_پالاد. در نثر قدیم فارسی دال و ذال به جای هم به کار برده میشد. (یاقوت حموی، بیتا، ذیل فرات ص۲۴۱) فرات به زبان #سومری «Buranunu» و به زبان #آکادی «Purattu» است. (بهمنش، ۱۳۷۴) به نوشته #بلاذری، در زمان فتح اسلامی #شهر_ابله، شهری به نام فرات وجود داشته که #مجاشع_بن_مسعود بر آنجا گمارده شد و به دستور #عمر_بن_خطاب نیز چندی #حجاج_بن_ثقفی بر این شهر ولایت داشت (بلاذری، ۱۳۶۷). #ابن_فقیه نیز از شهری به نام #فرات_بصره (بهمن اردشیر خره) نام برده و بانی آن را #اردشیر بن #بابک بن #ساسان یاد کرده است. (ابن فقیه، ۱۹۸۸؛ یاقوت حموی، بیتا، ذیل فرات، ص۲۴۲).
ادامه دارد...
منبع: دلبری، شهربانو (۱۳۹۶).
#اندیشکده_حکمرانی_آب
@WaterGovernanceThinkTankNGO
⭕️🖌 #حکمرانی_Governance
از نظر (1997,UNDP):
❇️ #قدرت_سیاسی، #اقتصادی و #نهادی برای #مدیریت_امور_یک_ملت است.
✅ این یک #مکانیزم، #فرآیند و #نهاد #درهم_تنیده است
✅ که از طریق آن #شهروندان و #گروهها #منافع خود را بیان می کنند،
✅ #حقوق و #تعهدات_قانونی خود را اجرا می کنند
✅ و #اختلاف_های خود را میانجی گری می کنند.
#اندیشکده_حکمرانی_آب
@WaterGovernanceThinkTankNGO
📔 به مناسبت #هفته_تعاون، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با همکاری خانه اندیشمندان علوم انسانی آیین #نکوداشت_مشاهیر_تعاون_و_یاریگری را برگزار می کند:
نکوداشت مقام علمی #جغرافیدان_برجسته_کشور آقای
"دکتر محمد حسین پاپلی یزدی"
🗓 شنبه ۴ شهریور ۱۴۰۲، ساعت ۱۷
🏡 تهران- خانه اندیشمندان علوم انسانی
🔹برنامه به صورت حضوری برگزار می گردد.
#اندیشکده_حکمرانی_آب
@WaterGovernanceThinkTankNGO
7.51M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
مقام معظم رهبری:
«قدر #نیروهای_انقلابی و #پُرانگیزه را هم بدانید؛ من به همهی #مسئولین سفارش میکنم».
«من می فهمم که بعضی وقتی می گویند تندروی، جریان حزباللّهی و مؤمن مورد نظرشان است؛ نه، #جریان_مؤمن را، #جریان_انقلابی را، #جوانان_حزباللّهی را متّهم نکنید به تندروی؛ اینها همان کسانی هستند که با همهی وجود، #با_همه_اخلاص_در_میدان_حاضرند، آنجایی هم که #دفاع_از_مرزها لازم باشد، #دفاع_از_هویّت_ملّی لازم باشد، #مسئلهی_جان_دادن و #خون_دادن مطرح باشد، همین ها هستند که به میدان میآیند.»
#اندیشکده_حکمرانی_آب
@WaterGovernanceThinkTankNGO
⭕️ #شیرین_سازی_آب_دریای_خزر زودبازده ترین راه تامین آب شرب
❇️ کمیسیون تلفیق:
✅ #وزارت_نیرو مکلف است تا پایان قانون #برنامه_هفتم_توسعه تمهیدات لازم را جهت #تأمین، #طراحی و #ساخت #حداقل_۸۰_درصد از #آب_شیرین_کنهای مورد نیاز #استانهای واقع در #سواحل_خلیج_فارس، #دریای_عمان و #دریای_خزر را از طریق #خرید_تضمینی_آب_شیرین شده، انجام دهد.
✅ تجمیع خرید آب شیرین کنها باید از طریق #انتقال_فناوری به داخل و از طریق #جهاد_دانشگاهی، #مراکز_پژوهشی و #دانش_بنیان و #دانشگاهها انجام شود.
✅ با پیگیریهای به عمل آمده در کمیسیون تلفیق، #استانهای_حاشیه_دریای_خزر نیز که تا پیش از این در برنامه دولت قرار نداشتند به این بند قانون اضافه شدند.
#اندیشکده_حکمرانی_آب
@WaterGovernanceThinkTankNGO
طرح كنترل فرونشست.pdf
261.9K
⭕️ #طرح_کنترل_فرونشست_زمین
و کاهش اثرات آن در کشور
✅ #لایحه_فرونشست_زمین اسفندماه سال گذشته از طریق #شورای_عالی_استانها به #مجلس_شورای_اسلامی ارائه شد که معاونت قوانین مجلس، نکاتی را ارائه نمود و ایراداتی را به آن وارد کرد که در اجلاس شورای عالی استانها، اصلاحاتی بر این لایحه اعمال گردید و مجددا برای تصویب به مجلس شورای اسلامی ارائه شد و نهایتاً در جلسه صحن علنی این لایحه اعلام وصول شد.
✅ گزارش های متعدد حاکی از #وضعیت_نامطلوب_و_بحرانی_پدیده_فرونشست در اقصی نقاط کشور است؛ به گونه ای که #چاره_اندیشی و #مدیریت_مناسب و موثر در این خصوص را به #ضرورتی_فوری و #اجتناب_ناپذیر تبدیل کرده است.
✅ پدیده فرونشست یک #بحران_ملی و یک #مساله_پیچیده و #چندبعدی است و نمی توان با #رویکردهای_سنتی_حل_مسئله، #اقدامات_جزیره_ای و #تصميم_های_کوچک و #موضعی و #پراکنده، انتظار مرتفع شدن آن را داشت.
✅ بدون شک #حل_این_بحران_ملی، بیش از هرچیز #نیازمند_هماهنگی، #همکاری و#اجماع_کلیه_نهادها و #دستگاه_های_اجرایی مرتبط و #برنامه_ریزی_جامع و #بلند_مدت است.
✅ در لایحه فرونشست زمین، #شرح_وظایف_تمام_سازمانها، #ارگانها و #شهرداریها مشخص شده است و با تصویب آن باید تمامی ارگانهای مربوطه به وظایف خود عمل کنند.
#اندیشکده_حکمرانی_آب
@WaterGovernanceThinkTankNGO
⭕️ #سلسله_نوشتاری پیرامون #دریای_کاسپین (۶)
✅ #دریاچه_خزر با #طول_تقریبی ۱۲۰۰ کیلومتر و #عرض_متوسط ۳۲۰ کیلومتر و #مساحت ۴۳۸،۰۰۰ کیلومتر مربع و #حجم ۷۸،۶۰۰ کیلومتر مکعب آب #بزرگترین_دریاچه_جهان است.
✅ در این بین، آب بیش از #۱۳۰_رودخانه به #دریای_خزر می ریزند که #بزرگترین_رودی که آب دریاچه خزر را تامین می کند #رود_ولگا در #کشور_روسیه می باشد که #سالانه_۲۴۱_کیلومتر_مربع و یا به عبارتی #۸۵_درصد آب دریای خزر را تامین می کند.
✅ از سال ۱۳۷۹ خورشیدی #۲۲_درصد از آبدهی #ولگا به #خزر معادل #سالانه #۵۲_میلیارد و #۸۰۰_میلیون_متر_مکعب کاسته شده است.
✅ #احداث_سدهای_جدید توسط روسیه با حجم فراوانی #۴۰_سد ساخته شده و #۱۸_سد در دست مطالعه و در حال ساخت بر روی رود رودخانه ولگا که قابلیت کشتیرانی دارد؛ موجب کاهش دبی آب ورودی به دریای خزر و آغاز روند عقب نشینی آب در ساحل جنوبی آن شده است.
ادامه دارد...
منبع: markuart
#اندیشکده_حکمرانی_آب
@WaterGovernanceThinkTankNGO
#سلسله_نوشتاری پیرامون بازشناسی #هویت_جغرافیایی_و_تاریخی رود #فرات (۵)
✅ فرات از مناطق شرقی ترکیه کنونی که در گذشته ناحیه پهناور ارمنیه یا ارمنستان خوانده میشد، از کوهستانهای مرتفع توروس و آنتیتوروس یا به گفته ترکها چورس سرچشمه میگیرد که اعراب آنها را جبل لکام و کوه علیق میخواندند.
✅ پس از طی مسافتی در حدود ۳ هزار کیلومتر، به خلیج فارس میریزد. به نوشته مستوفی، طول فرات در قرن هفتم ۴۰۰ فرسنگ بوده است. سرچشمه رود فرات با سرچشمه رود قزل ایرماق (دجله) و ارس یکی است. فرات در زبان نواحی ترکنشین به نام یشیل ایرماق خوانده میشود.
✅ به نوشته مستوفی، «از کوههای ارمن و قالیقیلا و ارزنالروم برمیخیزد و در اول، یک چشمه بزرگ است که ۲۵۰ گز دور دارد و چندان آب از آن بیرون میآید که گذار اسپ به دشواری دهد». تا رسیدن رود فرات به خاک شامات در گذشته و سوریه فعلی، شعبات و نهرهای بسیاری به آن میپیوندند مانند نهر ثرثار که از حوالی سنجار بیرون آمده، به فرات میریخت.
✅ در حوالی سنجار در سمت شمال شهر عرابان، دریاچهای به نام منخرق (حدود آن یک جریب) بوده که میان ماکسین و فرات قرار داشته و دارای آبی بسیار شیرین و عمیق و در سمت چپ وادیالحیال بوده که تا دشت سنجار امتداد مییافته و قبایل ربیعه در این جا ساکن بودند.
✅ در نتیجه فرات، بسیار پر آب و عریض میگردد و پس از آن با گذراندن یک مسیر از سمت شمال غرب به سوی جنوب شرق وارد عراق میگردد.
ادامه دارد...
منبع: دلبری، شهربانو (۱۳۹۶).
#اندیشکده_حکمرانی_آب
@WaterGovernanceThinkTankNGO
28.37M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
❌ #افغانستان_غول_خفته
⭕️ #طالبان پروژه احداث #کانال_قوش_تپه را در اوایل بهار #۲۰۲۲_میلادی اعلام کرد و ساخت آن چند هفته بعد در ماه (May) آغاز شد.
❌ این کانال قرار است به #طول_۲۸۵_کیلومتر در #شمال_افغانستان ایجاد شود و می تواند#۵۵۰۰۰۰_هکتار زمین کشاورزی را آبیاری کند.
⭕️ بر اساس برآوردها پس از بهرهبرداری کانال قوش تپه #کشورهای_ازبکستان_و_ترکمنستان تا ۱۵ درصد از آب #آمو_دریا را از دست خواهند داد.
❌ با اجرای این پروژه بسیار مهم و با #کشت_محصولات_استراتژیک_کشاورزی همچون (گندم، جو...) از الان افغانستان را باید یکی از #صادر_کننده_های_بزرگ_غلات نامید.
منبع: markuart
#اندیشکده_حکمرانی_آب
@WaterGovernanceThinkTankNGO
نتایج آخرین آماربرداری سراسری منابع و مصارف آب کشور
📊 #برداشت از #منابع_آب کشور حدود #۹۲_میلیارد_متر_مکعب است که در سه بخش #کشاورزی، #شرب و #صنعت به ترتیب حدود #۸۷، #۱۰ و #۳_درصد مصارف اتفاق میافتد.
📊 در مرحله سوم آماربرداری سراسری منابع مصارف آب کشور حدود #۲_میلیون_بازدید_صحرایی توسط تیمهای آماربرداری انجام شد.
📊 به طوری که در این مرحله، آمار حدود #۱_میلیون و #۴۰۰_هزار_منبع_آبی ثبت شده است.
📊 در بخش #بهرهبرداری_از_چاهها، حدود #۹۲۰_هزار_چاه_فعال و #۱۰۲_هزار_چاه_متروکه شناسایی شد که از تعداد چاههای فعال، حدود #۵۵_درصد_مجاز و #۴۵_درصد_غیر_مجاز هستند.
📊 از نظر #حجم_برداشت نیز، کاهش #حدود_۱۰_درصد نسبت به دور قبل آماربرداری در سال ۹۰-۸۹ اتفاق افتاده است و به معادل (۴۱.۵) #میلیارد_متر_مکعب رسیده است که از این میزان، سهم برداشت #چاههای_غیر_مجاز حدود #۱۹_درصد است.
#اندیشکده_حکمرانی_آب
@WaterGovernanceThinkTankNGO
فرهنگستان علوم برگزار می کند:
🔔 #تاب_آوری_اقتصادی
#منابع_آب_كشاورزی در ايران
سخنرانان:
✅ دکتر سعید یزدانی، استاد دانشگاه تهران
✅ دکتر آرش دور اندیش، استاد دانشگاه تهران
🗓 ۸ شهريور ماه ۱۴۰۲
⏰ چهارشنبه ۹:۰۰ الی ۱۱:۰۰
🏢 فرهنگستان علوم، سالن ابوریحان
#لینک_برخط جلسه:
🔗https://www.skyroom.online/ch/ias/agriculture
#اندیشکده_حکمرانی_آب
@WaterGovernanceThinkTankNGO