هدایت شده از کانال رسمی وابسته به آیت الله العظمی جوادی آملی
💠 حجاب مستور
▫️ آیه ٤٥ سوره اسراء این است كه ـ ﴿وَإِذَا قَرَأْتَ الْقُرْآنَ جَعَلْنَا بَینَكَ وَبَینَ الَّذِینَ لَا یؤْمِنُونَ بِالْآخِرَةِ حِجَابًا مَسْتُورًا﴾[1]؛ تو وقتی قرآن تلاوت می كنی بین تو و كفار یك حجابی است نادیدنی، كه خود این حجاب مستور است، نه ﴿مستوراً﴾ به معنای «ساتر» باشد، مستور به همان معنای مستور است.
▫️ حجاب دو قسم است: یك #حجاب_مستور، یك #حجاب_مشهود؛ الآن این دیوار حجاب است، آن پرده حجاب است؛ اما اینها حجاب مشهورند، حجاب مشهودند، یعنی خودشان مشهورند، معروفند، ماوراء را مستور نگه می دارند. دیوار حجابی است محسوس كه ماورای خود را مستور نگه می دارد، این حجاب را می گویند: حجاب محسوس و مشهود. امّا گناه كه حجاب است و نمی گذارد قلب معارف را بفهمد. خود این گناه حجابی است مستور، نمی فهمند كه در حجابند، گناه چون یك امر معنوی است دیدنی نیست، محسوس نیست. این حجاب مستور است.
▫️ همان بیانی كه امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) طبق نقل مرحوم صدوق در توحیدش دارد كه كسی از حضرت سؤال كرد: ما چرا توفیق #نماز_شب نداریم؟ می فرماید: گناه روز پابند شماست، این قید است، خود این #گناه_حجابی_است مستور[2]. به امام رضا (سلام الله علیه) عرض كردند: ما چرا خدا را نمی بینیم؟ وقتی آن شخص با امام هشتم (سلام الله علیه) به استدلال نشست حضرت برای او براهین اقامه كرد و فرمود: خدا كه غائب نیست، تو محجوبی! اگر گناه نمی كردی، با #چشم_دل می دیدی[3]. اگر محسوس باشد كه خدا نیست، #مشهود_با_جان است و جان اگر محجوب باشد نمی بیند، گرچه تبهكاران در قیامت خدای قهّار را می بینند، خدا را به عنوان منتقم و به عنوان قهّار مشاهده می كنند، می گویند: ﴿رَبَّنَا أَبْصَرْنَا وَسَمِعْنَا﴾[4] امّا خدای رحمان را و آن مراحل عالیه و أسماء كامله خدای سبحان را، گرچه همه كامل است ولی آن أسماء برتر را اینها مشاهده نمی كنند ﴿إِنَّهُمْ عَنْ رَبِّهِمْ یوْمَئِذٍ لَمَحْجُوبُونَ﴾[5]؛ در قیامت هم اینها محجوبند، با اینكه آن روز روز لقاست! روز شهود است! اگر كسی با حجاب از اینجا رفت، با گناه از اینجا رفت، در قیامت هم أسماء جمالیه خدا را ملاقات نمی كند، فقط جلالیه و قهر را، آن هم به صورت جهنّم مشاهده می كند، می گوید: ﴿رَبَّنَا أَبْصَرْنَا وَسَمِعْنَا﴾ مع ذلك ﴿الرَّحْمَنُ﴾ را دیگر ملاقات نمی كند، ﴿إِنَّهُمْ عَنْ رَبِّهِمْ یوْمَئِذٍ لَمَحْجُوبُونَ﴾، پس حجاب دو قسم است.
ـ خدای سبحان فرمود: تو وقتی قرآن خواندی ما بین تو و بین این بداندیشان یك حجابی آویخته می كنیم كه این حجاب مستور است.
[1] . سوره إسراء، آیه 45.
[2] . توحید شیخ صدوق، ص 97؛ «وَ جَاءَ رَجُلٌ إِلَى أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ ع فَقَالَ یا أَمِیرَ الْمُؤْمِنِینَ إِنِّی قَدْ حُرِمْتُ الصَّلَاةَ بِاللَّیلِ فَقَالَ لَهُ أَمِیرُ الْمُؤْمِنِینَ ع أَنْتَ رَجُلٌ قَدْ قَیدَتْكَ ذُنُوبُك».
[3] . توحید شیخ صدوق، ص 252؛ «إِنَ الِاحْتِجَابَ عَنِ الْخَلْقِ لِكَثْرَةِ ذُنُوبِهِمْ».
[4] . سوره سجده، آیه 12.
[5] . سوره مطففین، آیه 15.
#سالروز_شهادت_علی_بن_موسی_الرضا_علیه_السلام
#شهود
#حجاب_گناه
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 سوره مبارکه بقره
جلسه 171
🆔 @a_javadiamoli_esra
moredi_1391 ss.mp3
7.68M
💠 صوت #درس_اخلاق
#آرشیوی
🔹 تاریخ: 1389/07/01
#نهج_البلاغه_خطبه232
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
moredi_1391 p2.pdf
172.8K
💠 متن #درس_اخلاق
#آرشیوی
🔹 تاریخ: 1389/07/01
#نهج_البلاغه_خطبه232
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
هدایت شده از کانال رسمی وابسته به آیت الله العظمی جوادی آملی
💠 حیات طیّبه
🔸 ذات اقدس الهی وقتی جریان مستضعفین را تشریح می كند به مسلمین صدر اسلام می فرماید ﴿وَاذْكُرُوا إِذْ أَنْتُمْ قَلِیلٌ مُسْتَضْعَفُونَ فِی الْأَرْضِ تَخَافُونَ أَنْ یتَخَطَّفَكُمُ النَّاسُ فَآوَاكُمْ وَأَیدَكُمْ بِنَصْرِهِ وَرَزَقَكُمْ مِنَ الطَّیبَاتِ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ﴾؛[1] به مسلمین فرمود یادتان باشد شما گروه كمی بودید شما را تضعیف كرده بودند، پناه نداشتید، از نصرت برخوردار نبودید، ذات اقدس الهی به شما پناه داد، شما را یاری كرد، از طیبات شما را برخوردار كرد تا شما شاكر باشید. اگر مستضعفین صدر اسلام با پشت سر گذاشتن رنج های #جهاد_و_هجرت توانستند پناهی پیدا كنند، معلوم می شود كه مستضعف رایگان مستكبر را به خاك نمی سپارد، این ﴿وَ اذْكُرُوا إِذْ أَنْتُمْ﴾ همواره زنده است.
🔸 این آیه را خدا به محرومین صدر اسلام می گوید؛ محرومین صدر اسلام از افرادی بودند كه زندگی آنها بسیار ساده بود. ما می خواهیم راحت زندگی كنیم، اما نمی دانیم #رفاه ما در چیست. اگر گوش به حرف #انسان_های_كامل بدهیم، اینها درون دنیا و بیرون دنیا را بهتر از هر كسی می دانند؛ اینها به ما فرمودند اگر بخواهی آسوده زندگی كنی ساده زندگی كن! اولاً #فرهنگ_تجمل را طرد كن، اینقدر عالی بیندیش [چون] كه جمال در بیرون فضای جان كسی نیست. اگر بخواهید #شرافتمندانه زندگی كنید #ساده زندگی كن. اگر بخواهی راحت زندگی كنی ساده زندگی كن. در كریمه سوره نحل كه فرمود: ﴿مَنْ عَمِلَ صالِحًا مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثی وَ هُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْیینَّهُ حَیاةً طَیبَةً﴾،[2] #حیات_طیبه را به قناعت تفسیر كردند.
🔸 یك انسان #قانع ساده زیست #مرفه است. این كریمه درباره مستضعفین صدر اسلام است، ذات اقدس الهی به این مستضعفین میگوید من شما را از طیبات برخوردار كرده ام، شما #شاكر باشید. آزادی یك روزی طیب است، آشنا بودن به طرز زندگی یك زندگی طیب است، #ساده_زندگی_كردن یك زندگی طیب است، منزه بودن از لوث یك زندگی طیب است، فرمود شما مستضعف بودید ما شما را پناه دادیم و از طیبات برخوردارتان كردیم، شما #شاكر باشید. پس مستضعف در #فرهنگ_قرآن مشخص است كه چه گروهیاند و #برنامه_حكومتی_ولی_عصر (ارواحنا فداه) هم مشخص است كه چگونه است.
🔸 از ابی عبدالله حسین ابن علی ابن ابیطالب (روحی و ارواح العالمین لمضجعه الشریف الفدا) سؤال كردند #ولی_عصر خصوصیات او چیست؟ حضرت مهدی برنامه او چیست؟ او را با چه بشناسیم؟ فرمود: «وَ تَعْرِفُهُ بِالْحَلَالِ وَ الْحَرَامِ وَ بِحَاجَةِ النَّاسِ إِلَیهِ وَ لَا یحْتَاجُ إِلَى أَحَدٍ»؛[3] فرمود امام زمان را با این سه شاخصه می شناسید: او احكام الهی حلال و حرام خدا را می داند و همه مردم به او نیازمندند و او محتاج به احدی نیست، این می شود انسان كامل. اگر چنانچه به ما فرمودند قرآن #حبل_الله است كه یك طرفش به دست شماست تا تلاوت و تعلیم كتاب و حكمت و تزكیه و تفسیر و تأویل را بیابید و طرف دیگرش به دست ذات اقدس الهی است هر چه این طناب را بگیرید باز بار معنوی همراهش هست، درباره وجود مبارك ولی عصر هم می خوانیم: «أَیْنَ السَّبَبُ الْمُتَّصِلُ بَیْنَ الْأَرْضِ وَالسَّماءِ».[4] #ولی_عصر رابط بین جهان فعلی و ذات اقدس الهی است این #انسان_كامل است كه همه این عمودین را طی كرده است.
[1]. سوره انفال، آیه26.
[2]. سوره نحل، آیه97.
[3]. الغیبة للنعمانی، ص242.
[4]. المزار الكبیر (لابن المشهدی)، ص579.
#هجرت_پیامبر_اکرم_از_مکه_به_مدینه
#طرد_فرهنگ_تجمل
#قناعت
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 سخنرانی در نیمه شعبان
تاریخ: 1369/12/11
🆔 @a_javadiamoli_esra
هدایت شده از کانال رسمی وابسته به آیت الله العظمی جوادی آملی
استغفار پیامبر برای مؤمنین.mp3
681.9K
💠 روز دوم ماه #ربیع_الاول 1443
🔸 استغفار پیامبر (ص) برای مؤمنین
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_esra
هدایت شده از کانال رسمی وابسته به آیت الله العظمی جوادی آملی
💠 استغفار پیامبر (ص) برای مؤمنین
🔸 فرمود: ﴿فَاعْلَمْ أَنَّهُ لا إِلهَ إِلاَّ اللّهُ وَ اسْتَغْفِرْ لِذَنْبِكَ وَ لِلْمُؤْمِنینَ وَ الْمُؤْمِناتِ﴾[1] خدای سبحان به پیامبر امر كرد كه برای زن ها و مردهای با ایمان #استغفار بكن، یقیناً پیامبر استغفار می كند، چون مأمور به استغفار است. انسان باید به حدی باشد كه لااقل پیامبر برای او استغفار بكند! این انشاء و دستور [است]، آن گزارش و خبر را هم كه ذات اقدس الهی داده است كه ﴿الَّذینَ یحْمِلُونَ الْعَرْشَ﴾ فرشته های حامل عرش اینها كه ﴿یسَبِّحُونَ بِحَمْدِ رَبِّهِمْ﴾ اینها ﴿یسْتَغْفِرُونَ لِلَّذینَ آمَنُوا﴾[2] خب اگر فرشته ها از بوی بد می فهمند ما در درون ما چه خبر است وجود مبارك پیامبر یقیناً می فهمد.
🔸 اگر در دو جای سوره مباركه «توبه» فرمود: ﴿قُلِ اعْمَلُوا فَسَیرَی اللّهُ عَمَلَكُمْ وَرَسُولُهُ﴾[3] خدا می بیند و پیامبر می بیند، پیامبر هم می بیند هم از این بوی بد متوجه می شود كه فلان شخص چه نیتی كرده است. خب اگر ما آن حضرت آزار كردیم «یؤذون الله و یؤذون رسول الله»[4] شد باز برای ما استغفار می كند؟ بهترین راه این است كه ما در درونمان یك روضه ای از #ریاض_جنت باشد كه هم وجود مبارك رسول گرامی برای ما استغفار بكند، هم فرشته ها برای ما استغفار بكنند و اگر لغزشی داشتیم با #استغفار این ذوات قدسی ـ ان شاء الله ـ برطرف می شود.
1. سوره محمد(ص)،آیه19.
2. سوره غافر، آیه7.
3. سوره توبه، آیه105؛ آیه94.
4. سوره احزاب، آیه57؛ ﴿إِنَّ الَّذِینَ یؤْذُونَ اللَّهَ وَرَسُولَهُ لَعَنَهُمُ اللَّهُ فِی الدُّنْیا وَالْآخِرَةِ وَأَعَدَّ لَهُمْ عَذَابًا مُهِینًا﴾.
#روضه_ای_از_ریاض_جنت
#بوی_بد_گناه
#جبران_لغزش_ها
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 دیدار مسئولان آموزش و پرورش و امور تربیتی با حضرت استاد
تاریخ: 1385/03/11
🆔 @a_javadiamoli_esra
khoms_129 ay sss s.mp3
3.85M
💠 صوت درس خارج فقه #خمس
🔹 جلسه : 129
تاریخ تدریس: 1372 الی 1374
#حضرت_آيت_الله_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
khoms_129p2.pdf
164.9K
💠 متن درس خارج فقه #خمس
🔹 جلسه : 129
تاریخ تدریس: 1372 الی 1374
#حضرت_آيت_الله_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
anbiya_015 ads ss.mp3
6.16M
💠 صوت درس تفسیر سوره مبارکه #انبیاء
🔹 جلسه: 15
تاریخ: 1389/07/13
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
anbiya_015p2.pdf
177.2K
💠 متن درس تفسیر سوره مبارکه #انبیاء
🔹 جلسه: 15
تاریخ: 1389/07/13
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
هدایت شده از کانال رسمی وابسته به آیت الله العظمی جوادی آملی
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠 وعده الهی
🔹 شما از هیچ چیزی نهراسید، فقط از خدا! به هیچ چیزی #امید نداشته باشید، مگر به خدا!
🔹 مرحوم کلینی (رِضْوَانِ اللَّهِ عَلَیه) در جلد هشت کافی،[1] یعنی روضه کافی از وجود مبارک معصوم (سَلامُ الله عَلَیه) نقل می کند که حضرت به یکی از اصحاب و شاگردان خود فرمود: اگر من بگویم تو درس خود را بخوان، تو کار علمی خود را انجام بده، هزینه تو با من! آیا آرام می شوی؟ عرض کرد، آری «یا بْنَ رَسُولِ اللَّه»! معصوم یا پسر معصوم وقتی عهده دار هزینه من باشد، به من بگوید تو درس خود را بخوان هزینه تو به عهده من، یقیناً من مطمئن هستم. فرمود همین #وعده را خدا به شما داد، ما که هر چه داریم از ناحیه خداست! مگر خدا وعده نداد و نفرمود شما «الْعِلْم... الدُّعَاةُ إِلَی دِینِه»؟![2] به دنبال علم بروید! مگر نفرمود تحصیل علم واجب است؟ مگر نفرمود تا نفَس می کشید، به دنبال سواد بروید؟ نه بی راهه بروید، نه راه کسی را ببندید! فقط سواد و سواد و سواد و سواد، آنچه را آموختید، #عمل_کنید، آنچه را عمل کردید، با عمل خود به جامعه #منتقل_کنید، زبان شما هم مانند عمل شما مبلّغ باشد. فرمود همین وعده را خدا به شما داد چرا آرام نمی شوید؟[3]
[1]. ر.ک: الكافی (ط ـ الإسلامیة)، ج8، ص49.
[2]. الخصال، ج1، ص186و187.
[3]. منیة المرید، ص160; «أَنَّ اللَّهَ تَعَالَی قَدْ تَكَفَّلَ لِطَالِبِ الْعِلْمِ بِرِزْقِهِ خَاصَّةً عَمَّا ضَمِنَهُ لِغَیرِهِ».
آپارات با کیفیت مناسب:
https://aparat.com/v/KvPzh
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 سخنرانی عمومی
تاریخ: 1395/05/24
🆔 @a_javadiamoli_esra
هدایت شده از کانال رسمی وابسته به آیت الله العظمی جوادی آملی
💠 فیض الهی
🔹 از سابق می گفتند انسان وقتی نزد مولا می رود, چیزی باید به عنوان هدیه ببرد كه آنجا نباشد, یك؛ نبودن آن هم كمال باشد نه نقص, دو. ما اگر نزد ذات اقدس الهی می رویم كه باید برویم حتماً نباید با دست خالی برویم و باید چیزی ببریم, اگر آن چیز علم و عمل و تلاش و كوشش باشد كه اینها همه #نعمت_های_الهی است, یك; ﴿ما بِكُمْ مِنْ نِعْمَةٍ فَمِنَ اللَّهِ﴾,[1] دو; پس چیزی ما آنجا نبردیم كه نباشد! معدن علم آنجاست, معدن كمال آنجاست, معدن قدرت آنجاست. آنچه او به ما داد كه نباید به عنوان زادراه یا به عنوان هدیه به پیشگاه او ببریم، آنجا جز فقر و عجز و ذلّت نیست، اگر گفتند: «در كوی او شكسته دلی می خرند و بس»[2] یعنی همین. ما #قلب_سالم آوردیم و سلامتِ او در شكستگی آن است, فقر و فلاكت و مسكنت آوردیم، این «مَولای یا مَولای أنتَ الخالِقُ وَ أنَا المَخلُوقُ, أنتَ القَوی وَ أنَا الضَعیفُ»[3] همین است; یعنی به بارگاه الهی عجز و مسكنت و ضعف و جهل و جهالت و «وَ ارحَم عَبدَكَ الجَاهِلَ»,[4] یعنی من جهل آوردم, شما با علم آن را حل كنید. اگر كسی ـ خدای ناكرده ـ بگوید ما چند سال زحمت كشیدیم علمی اندوختیم یا فلان كار خیر را انجام دادیم ـ بارها به عرضتان رسید ـ این طرز تفكّر, اسلامی حرف زدن و قارونی فكر كردن است, مگر قارون غیر از این می گفت كه ﴿إِنَّما أُوتیتُهُ عَلی عِلْمٍ عِنْدی﴾[5] من خودم زحمت كشیدم این را پیدا كردم؟! اگر كسی اسلامی حرف زد باید اسلامی فكر كند، اگر گفت من مسلمانم باید بگوید «مَا بِنَا مِن نَعمَةٍ فَمِنكَ»[6] نباید بگوید ما سی چهل سال زحمت كشیدیم علم پیدا كردیم, چه كسی این نعمت را داد؟ چه كسی این توفیق را داد؟ داشتن استاد خوب نعمت است، داشتن شاگرد خوب نعمت است, داشتن هم بحث خوب نعمت است, داشتن هم حجره خوب و رفیق خوب نعمت است ﴿ما بِكُمْ مِنْ نِعْمَةٍ فَمِنَ اللَّهِ﴾، اینكه گفتند #اهل_محاسبه باشید یعنی همین.
🔹 مگر می شود انسان یك رفیق خوبی, هم بحث خوبی, شاگرد خوبی, استاد خوبی, كتاب خوبی نصیب او بشود و #فیض_الهی نباشد؟! اگر ذات اقدس الهی بخواهد یك دانشجو یا طلبه ای را خوب بپروراند, همه این وسایل را برای او فراهم می كند؛ رفیق خوب, هم حجره خوب, هم اتاق خوب, استاد خوب, شاگرد خوب, كتاب خوب برای او فراهم می كند طولی نمی كشد كه او استاد حوزه و دانشگاه می شود، دیگر نباید بگوید ما چند سال زحمت كشیدیم عالِم شدیم, در تمام این مدت ها دیگری بود كه او را راهنمایی می كرد «مَا بِنَا مِن نَعمَةٍ فَمِنكَ».
[1] . سوره نحل، آیه53.
[2] . دیوان حافظ، غزل شماره39.
[3] . المزار الکبیر(لابن المشهدی)، ص174 و 175.
[4] . الاقبال، ج1، ص136.
[5] . سوره قصص، آیه78.
[6] . مصباح المتهجد، ج1، ص63.
#فکر_قارونی
#نعمت_های_الهی
#هدیه_به_بارگاه_الهی
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 درس اخلاق
تاریخ: 1393/02/18
🆔 @a_javadiamoli_esra
khoms_130 ay sss s.mp3
3.65M
💠 صوت درس خارج فقه #خمس
🔹 جلسه : 130
تاریخ تدریس: 1372 الی 1374
#حضرت_آيت_الله_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
khoms_130p2.pdf
164.7K
💠 متن درس خارج فقه #خمس
🔹 جلسه : 130
تاریخ تدریس: 1372 الی 1374
#حضرت_آيت_الله_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross