💠 لطف الهی
🔸 اگر کسی گناهی انجام بدهد، حالا یا روی سهو است یا روی نسیان است یا روی اکراه است، الجاء است، اضطرار است و مانند آن، اینها که با #حدیث_رفع [1] برداشته می شود. اگر کسی واقعاً معصیت میکند یعنی چه؟ یعنی علم دارد، عذر ندارد، جهل و سهو و نسیان نیست، اضطراری هم ندارد، الجائی هم ندارد، اکراهی هم در کار نیست و علم دارد. معنای آن این است که خدایا من میدانم تو گفتی این کار را نباید بکنی، ولی من انجام می دهم! شما هر گناهی را تحلیل بکنید یک شرک مستور و ضعیفی داخل آن هست.
▫️ پرسش: کسی که با اتّکا به رحمت الهی دارد و گناه می کند ... .
▫️ پاسخ: اتّکای کاذب است، یک #غرور_کاذب است؛ «غرّته نفسه» این #مغرور است، در آیات هم هست که اینها استغفار را به استهزا گرفتند.[2] به چه کسی امیدواری؟ صریحاً در برابر او داری می ایستی!
🔸 بنابراین این یک شرک ضعیفی است که در پایان سوره مبارکه «یوسف» دارد که ﴿وَ مَا یؤْمِنُ أَكْثَرُهُم بِاللَّهِ إِلّا وَ هُم مُشْرِكُونَ﴾،[3] این است که حضرت فرمود اگر کسی زبانش باز باشد در قیامت بتواند بگوید «لا اله الا الله»، «دَخَلَ الْجَنَّة»،[4] چون عمده این است که ﴿مَنْ جاءَ بِالْحَسَنَةِ﴾؛[5] کسی حسنه دستش باشد، نه «من فَعل الحسنه»! چنین چیزی را که قرآن وعده نداد، نفرمود هر کسی در دنیا کار خوبی کرده درب بهشت روی او باز است! فرمود وقتی می آید دستش پُر باشد. اگر وعده داده بود که اگر کسی در دنیا کار خوبی کرده، بعد هر کاری مثلاً کرده باشد، ما درب بهشت را به روی او باز می کنیم، بله چنین چیزی خوب است؛ اما چنین وعده ای را که نداد. فرمود وقتی می آیی، باید دستش پُر باشد، ﴿مَنْ جاءَ بِالْحَسَنَةِ﴾، آن وقت ما بررسی می کنیم، ده برابر هم می دهیم و درب بهشت را هم باز می کنیم؛ البته لطف خدا حساب دیگری دارد، ولی این شخص نمی تواند مغرور باشد. این استغفار را به #استهزا گرفته، در روایات هم هست.
▫️ خدا سیدنا الاستاد را غریق رحمت کند! این را هم در یکی از جاهای المیزان[6] بیان کردند کسی از همان اوّل قصدش این است که معصیت بکند بعد بگوید من استغفار می کنم این دو تا گناه کرده: یکی اینکه معصیت کرده؛ دیگر اینکه استغفار را به استهزا گرفته است. چگونه شما در برابر مولا می ایستی و بعد میگویی من عذرخواهی می کنم! این مگر بشر عادی است؟ این دو تا گناه کرده!
#لطف_الهی بکند کار خویش ٭٭٭ نکته سربسته چه گویی خموش! [7]
کسی درباره ذات اقدس الهی که نمی تواند تصمیم بگیرد، ولی ما از آن نظر که بنده هستیم وظیفه ما این است.
[1]. وسائل الشیعة، ج15، ص369.
[2]. سوره روم، آیه10.
[3]. سوره یوسف، آیه106.
[4]. التوحید (للصدوق)، ص27.
[5]. سوره انعام، آیه160.
[6]. المیزان فی تفسیر القرآن، ج1، ص166.
[7]. دیوان حافظ، غزل284.
#غرور_کاذب
#بندگی
#استغفار
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 درس تفسیر سوره مبارکه جمعه جلسه 5
تاریخ: 1397/01/20
🆔 @a_javadiamoli_doross
سلمان و اباذرها.mp3
1.48M
💠 روز دوازدهم ماه #ربیع_الثانی 1442
🔹 سلمان و اباذر زمانه
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
💠 سلمان و اباذر زمانه
🔹 اینکه خدا به این مردم جاهلی عرب می گفت که ﴿صُمٌّ بُكْمٌ عُمْی﴾[1] اینها کَر و کورند، به چه مناسبت کر و کورند؟ فرمود چرا کوه را نمی بینید؟ آنها کوه را می دیدند! فرمود شما کور هستید! کسی تابلو را ببیند و نقاش را نبیند، کور است. دانشگاه های ما که باید اسلامی بشود! الآن لاشه علوم در دانشگاه ها تدریس می شود؛ زمین شناسی داریم، دریاشناسی داریم، صحراشناسی داریم، خداشناسی نداریم! ادر هنرکده ها یک تابلو را که می بینند، فوراً از نقاش حق شناسی می کنند، این است که قرآن می فرماید اینها کور هستند، این است که می فرماید مرگ بر این انسان![2] این نقش به این زیبایی را می بیند اما پی به نقاش نمی برد. وقتی دانشگاه ها اسلامی میشود که علم، #علم_دینی باشد نه لاشه دانش تدریس بشود.
▫️ می فرماید که خود انسان را نگاه کنید ﴿مِنْ أَی شَیءٍ خَلَقَهُ﴾؛[3] چرا انسان را نمی بینید؟ اینها که انسان را نمی بینند، چیست؟ الآن صدها دانشگاه درباره بدن انسان کار می کنند، هنوز بسیاری از بیماری ها کشف نشده! بسیاری از داروها کشف نشده! فقط یک قطره آب که بیشتر نبود، یک قطره آب می شود اینطور؟! آن هم تازه بدن! آن ﴿وَ نَفَخْتُ فیهِ مِنْ رُوحی﴾[4] که حساب دیگری است، اگر کسی انسان را ببیند، آفریدگار انسان را نبیند کور است! دانشگاه وقتی اسلامی می شود که دانش اول و آخرش باشد؛ چه کسی آفرید؟ برای چه چیزی آفرید؟ آن وقت [از] چنین دانشگاهی #سلمان و #اباذر در می آید.
🔹 به برکت خونهای پاک شهدا که باید میوه طیب و طاهر بدهد، دانشگاه های ما مثل حوزه علمیه خواهد بود؛ چه اینکه بسیاری از اینها چنین هستند! اینها هم برای ما درس است! در پایان زیارتنامه ها چه می گوییم؟ می گویم «طِبْتُمْ وَ طَابَتِ الْأَرْضُ الَّتِی فِیهَا دُفِنْتُمْ»؛[5] شما طیب و طاهر شدید و کشور را پاک کردید. کشور را باران پاک نمی کند، #خون پاک می کند. از استعمار و ترامپ ها و مانند آنها این آلودگی ها و این #انجاس را باران پاک نمی کند، فقط خون پاک می کند «طِبْتُمْ وَ طَابَتِ الْأَرْضُ الَّتِی فِیهَا دُفِنْتُمْ». مگر باران قدرت دارد استکبار را پاک بکند؟ استحمار را پاک بکند؟ استذلال را پاک بکند؟ این خون است که پاک می کند.
▫️ [توضیح مطلب] یک بخش را روایات دارد ـ که عِدل قرآن فرمودند ـ یک بخشی هم خود قرآن؛ فرمود کشوری که خون داد پاک شد، وظیفه ما که در این کشور پاک به سر می بریم چیست؟ ﴿وَ الْبَلَدُ الطَّیبُ یخْرُجُ نَباتُهُ بِإِذْنِ رَبِّهِ﴾[6] یکی قرآن است، یکی آن عِدل قرآن که معصوم فرمود؛ فرمود کشوری که خون داد پاک شد، قرآن می گوید کشور پاک باید میوه پاک بدهد، میوه پاک چیست؟ #استقلال است، #عظمت است، #رونق_تولید است، #خودکفایی است؛ یعنی واقعاً این ایران بزرگ و ایرانی بزرگوار اگر بیفتد در تولید ما دیگر از #تحریم هراسی نداریم.
[1]. سوره بقره، آیه 18.
[2]. سوره عبس، آیه 17؛ ﴿قُتِلَ الْإِنْسَانُ مَا أَكْفَرَهُ﴾.
[3]. سوره عبس، آیه 18.
[4]. سوره حجر، آیه29؛ سوره ص، آیه72.
[5]. مصباح المتهجد و سلاح المتعبد، ج2، ص723.
[6]. سوره اعراف، آیه58.
#شهید
#علم_دینی
#رونق_تولید
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 درس تفسیر سوره مبارکه عبس جلسه 5
تاریخ: 1398/09/13
🆔 @a_javadiamoli_doross
soom_192 ss.mp3
3.43M
💠 صوت درس خارج فقه #صوم
🔹 جلسه : 192
تاریخ تدریس: 1375 الی 1377
#حضرت_آيت_الله_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
soom_192p2.pdf
166K
💠 متن درس خارج فقه #صوم
🔹 جلسه : 192
تاریخ تدریس: 1375 الی 1377
#حضرت_آيت_الله_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
room-21p2.pdf
216.7K
💠 متن درس تفسیر سوره مبارکه #روم
🔹 جلسه: 21
تاریخ: 1391/12/02
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
room-21ads ss.mp3
6.22M
💠 صوت درس تفسیر سوره مبارکه #روم
🔹 جلسه: 21
تاریخ: 1391/12/02
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
moredi_3682 ss.mp3
13.17M
💠 صوت سخنرانی #مجازی یازدهمین گردهمایی اساتید علوم عقلی
با ششمین ویژه برنامه بزرگداشت علامه طباطبایی
🔹 تاریخ: 1399/08/29
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
moredi_3682 p2.pdf
241.7K
💠 متن سخنرانی #مجازی یازدهمین گردهمایی اساتید علوم عقلی
با ششمین ویژه برنامه بزرگداشت علامه طباطبایی
🔹 تاریخ: 1399/08/29
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
💠 علم فطری
🔸 علم قبل از جهل است یعنی چه؟ ذات اقدس الهی قبل از اینکه جاهل را خلق بکند، #عالم را خلق کرد؛ زیرا آدم (سلام الله علیه) که #عالم به اسمای الهی بود ﴿وَ عَلَّمَ آدَمَ الأسْماءَ﴾،[1] قبل از دیگران خلق شده است و در درون ما قبل از اینکه ما فراموش بکنیم، جاهل بشویم و تجاهل بکنیم، علم را خلق کرده است: ﴿وَ نَفْسٍ وَ ما سَوَّاها ٭ فَأَلْهَمَها فُجُورَها وَ تَقْواها﴾،[2] انسان قبل از اینکه جاهل بشود، #عالم بود و #عالم به دنیا آمد. جهل یک سلسله غرایز و اغراضی است که روی علم را پوشانده است؛ لذا حضرت فرمود: «لِأَنَ الْعِلْمَ کَانَ قَبْلَ الْجَهْلِ»، ما قبل از اینکه جاهل بشویم، #عالم بودیم.
🔸 وظیفه علما این است که هم از آن سابقه خود پاسداری کنند و هم از سابقه #ساختار_خلقت حمایت کنند، نگذارند جهل پیدا شود، چون اگر ـ خدای ناکرده ـ جامعه ای جاهل بود، هم بی راهه می رود، هم راه دیگران را می بندد و اگر #عالم بود نه بی راهه می رود و نه راه دیگران را می بندد؛ لذا همه ما موظف هستیم که آن مهمان را در کنار میزبان حفظ بکنیم.
▫️ یک سلسله علومی است که مهمان ما هستند؛ یعنی ما آنچه که در حوزه ها می خوانیم یا در دانشگاه ها یاد می گیریم اینها مهمان هستند. میزبان و صاحبخانه آن #علم_فطری است که فرمود: ﴿وَ نَفْسٍ وَ ما سَوَّاها ٭ فَأَلْهَمَها فُجُورَها وَ تَقْواها﴾.
🔸 اگر ما در حوزه و دانشگاه، علمی تحصیل کردیم که با صاحبخانه بسازد، راحت زندگی می کنیم و هیچ غوغایی در درون ما نیست و هیچ چیزی هم ما را نمی فروشد و ما هم خود را به هیچ چیزی نمی فروشیم، زیرا صاحبخانه درِ این خانه را محکم بسته است و مزاحم را راه نمی دهد؛ ولی اگر ـ خدای ناکرده ـ مهمانی دعوت کردیم که با صاحبخانه نساخت، اولین ضرر را خود ما می کنیم.
🔸 یک بیان نورانی امیر مؤمنان (سلام الله علیه) دارد که فرمود: «رُبَّ عَالِمٍ قَدْ قَتَلَهُ جَهْلُهُ وَ عِلْمُهُ مَعَهُ [لَمْ ینْفَعْهُ] لَا ینْفَعُه»؛[3] چه بسا عالمان حوزه و یا دانشگاه اند که درس خوانده اند و عالم هستند، ولی #کشته_جهل هستند؛ در جهاد درون، جهل اینها بر اینها مسلط شد و آنها را از پا درآورد، «رُبَّ عَالِمٍ قَدْ قَتَلَهُ جَهْلُهُ وَ عِلْمُهُ مَعَهُ [لَمْ ینْفَعْهُ] لَا ینْفَعُه». در بخشی دیگر فرمود: «کَمْ مِنْ عَقْلٍ أَسِیر تَحْتَ هَوَی أَمِیر»؛[4] چه بسیار عقل هستند که در آن نبرد داخلی و جهاد درونی به اسارت نفس درمی آیند، به اسارت غرور و خواسته ها درمی آیند و آنچه را که می خواهند بر عقلشان حاکم است.
▫️ بنابراین وظیفه عالمان [عبارت است از] میزبان را شناختن، یک؛ مهمانی دعوت کردن که با میزبان بسازد، دو؛ وقتی حرم امن خود را پاسداری کردند به دیگران بپردازند و آن اینکه دیگران را #عالم بکنند.
[1]. سوره بقره، آیه31.
[2]. سوره شمس، آیه7 و 8.
[3]. نهج البلاغة(للصبحی صالح)، .حکمت107.
[4]. نهج البلاغة(للصبحی صالح), حکمت211.
#روز_بزرگداشت_شیخ_مفید
#کشته_جهل
#اسارت_نفس
#وظیفه_علما
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 درس اخلاق
تاریخ: 1398/05/17
🆔 @a_javadiamoli_doross
soom_193 ss.mp3
4.05M
💠 صوت درس خارج فقه #صوم
🔹 جلسه : 193
تاریخ تدریس: 1375 الی 1377
#حضرت_آيت_الله_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
soom_193p2.pdf
172.3K
💠 متن درس خارج فقه #صوم
🔹 جلسه : 193
تاریخ تدریس: 1375 الی 1377
#حضرت_آيت_الله_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
ankaboot_01ads ss.mp3
4.26M
💠 صوت درس تفسیر سوره مبارکه #عنکبوت
🔹 جلسه: 1
تاریخ: 1391/09/11
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross
ankaboot_01p2.pdf
197.2K
💠 متن درس تفسیر سوره مبارکه #عنکبوت
🔹 جلسه: 1
تاریخ: 1391/09/11
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_doross