💠 حیات انسانی
🔹 یک وقت از محضر حضرت آیت الله العظمی #بهجت (قدس الله نفسه الزّکیة) سؤال شد چه کار کنیم که خدمت حضرت برسیم؟ فرمود: بزرگان گفتند شما #آدم_خوبی_باشید حضرت شما را می بیند، عمده آن است که او ما را ببیند، نه ما او را ببینیم! کم نبودند کسانی که در مسجد پیامبر که بعد از مسجدالحرام مهم ترین مسجد روی زمین است و نماز پنج وقت را پشت سر حضرت می خواندند، گاهی با حضرت مصافحه می کردند، حضرت را پنج بار در شبانه روز می دیدند، این پیغمبر خدا بود، اما پیغمبر آنها را نمی دید! این بزرگوار فرمودند که بزرگان اهل معرفت می گفتند شما آدم خوب باشید حضرت شما را ببیند، وگرنه صرف #دیدن_ظاهری حضرت چه اثر دارد؟! مگر نبودند در صدر اسلام کسانی که پیامبرشان را می دیدند ولی حُسن خاتمه نداشتند؟! پس عمده آن است که او ما را ببیند نه ما او را ببینیم.
🔹 ما درباره خدای سبحان بارها می گوییم «یا الله»، اما او باید با ما حرف بزند. فرمود خدا با بعضی ها #حرف نمی زند بعضی ها را #نگاه نمی کند، با اینکه او ﴿بِكُلِّ شَیءٍ بَصیر﴾[1] است! ﴿عَلَی كُلِّ شَیءٍ شَهِیدٌ﴾[2] است! مگر می شود چیزی معلوم خدا نباشد؟! مشهود خدا نباشد؟! مُبصَر خدا نباشد؟! مسموع خدا نباشد؟! این شدنی نیست. در چند جای قرآن فرمود خدا با بعضی ها حرف نمی زند ﴿لاَ یكَلِّمُهُمُ اللّهُ یوْمَ الْقِیامَةِ﴾،[3] خدا یک عده را نگاه نمی کند ﴿لاَ ینْظُرُ إِلَیهِمْ﴾.[4] این تکلم تشریفی است، این #نظر_تشریفی برای خواص است؛ خلیفه خدا هم این چنین است، با اینکه هر کاری می کنیم او می بیند ﴿وَ قُلِ اعْمَلُوا فَسَیرَی اللَّهُ عَمَلَكُمْ وَ رَسُولُهُ وَ الْمُؤْمِنُون﴾[5] که به اهل بیت (علیهم السلام) تفسیر شده است،[6] هر کار بکنیم به اذن خدا آنها می بینند، اما آن نگاه تشریفی را، آن نگاه تکریمی را با خواص دارند، فرمودند شما در مسیرتان باشید ولیّ عصر نگاه می کند و آن #زندگی_عقلی می شود. وقتی حیات، حیات عقلی و انسانی شد، مرگ هم مرگ انسانی است.
[1]. سوره ملک، آیه19.
[2]. سوره مائده، آیه117؛ سوره حج، آیه17 و ... .
[3]. سوره بقره، آیه174.
[4]. سوره آل عمران، آیه77.
[5]. سوره توبه، آیه105.
[6]. تفسیر القمی، ج1، ص304.
#سالروز_درگذشت_آیت_الله_العظمی_بهجت
#نظر_تشریفی
#حیات_عقلی
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 درس اخلاق
تاریخ: 1388/02/31
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 عبد الهی
◼️ حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی (مدظله العالی)
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 کالای ابدی
🔹 گرچه این تشبیه گویای تام نیست، اما می توان به عنوان تقریب ذهن گفت، اگر گفتند دو دو تا چهارتا چند سالش است؟ می گوییم این ثابت است نه ساکن! چون ساکن نیست، نه متزمّن است، نه متمکّن. زمان و زمین ندارد، خسته نمی شود، چون ثابت است. ما به دارالقرار بار می یابیم و قرار می گیریم و ثابت می شویم، نه ساکن! لذا در ما خستگی نیست. این تعبیر دل پذیر قرآن که ﴿كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ﴾[1] ما را می رساند به اینکه هرگز نمی میریم، نه «هرگز نمیرد آنکه دلش زنده شد به عشق»،[2] آنها یک زندگی برتر و والاتری دارند.
🔹 طبق بیانی که مرحوم کلینی (رِضْوَانِ اللَّهِ تَعَالَی عَلَیه) در جلد دوم اصول کافی از معصوم (سَلامُ الله عَلَیه) نقل می کند، می فرماید کسی که #عاشقانه خدا را عبادت کند، این فاضل ترین و برجسته ترین و بزرگوارترین مردم است، امام معصوم فرمود: «أَفْضَلُ النَّاسِ مَنْ عَشِقَ الْعِبَادَةَ فَعَانَقَهَا وَ أَحَبَّهَا بِقَلْبِهِ وَ بَاشَرَهَا»؛[3] فاضل ترین مردم کسی است که به نماز #عشق_بورزد، به عبادت که خدمت خلق است، عشق بورزد، با او معانقه کند، دست به گردن باشند، مباشرت کنند. از این بیان نورانی امام که کلینی نقل کرد، خیام و امثال خیام تربیت شدند که می گوید:
خاطر خیاط عقل گرچه بسی بخیه زد ٭٭٭ هیچ قبایی ندوخت لایق بالای عشق[4]
عقل هر چه بخواهد حکیمانه و فیلسوفانه بیندیشد و خیاطی کند، قبایی که به اندام رسای عشق باشد نمی تواند بدوزد. این بیان نورانی امام است که فرمود: «أَفْضَلُ النَّاسِ مَنْ عَشِقَ الْعِبَادَةَ فَعَانَقَهَا وَ أَحَبَّهَا بِقَلْبِهِ وَ بَاشَرَهَا».
🔹 سخن #دل_پذیر خدای عالم و #آدم_آفرین این است که انسان مرگ را می میراند. ما هستیم و مرگ نیست و برای أبد میمانیم و ثابت هستیم. یک موجود ثابت أبدی، #کالای_ابدی می خواهد. آن کالای أبدی #عقل سالم است و #قلب سالم است و #عمل سالم است و #سیاست سالم است و #اقتصاد سالم است و #جامعه سالم است. چقدر امام باقر(سَلامُهُ اللَّهِ وَ صَلَوَاتُ عَلَیه) سخنان زیبا فرمود که «لَا عِلْمَ كَطَلَبِ السَّلَامَةِ وَ لَا سَلَامَةَ كَسَلَامَةِ الْقَلْبِ وَ لَا عَقَلَ كَمُخَالَفَةِ الْهَوَی ... وَ لَا مَعْرِفَةَ كَمَعْرِفَتِكَ بِنَفْسِك»![5] این بیان ها نشان می دهد که معرفت شناسی و عترت شناسی و معادشناسی در دامنه توحید و وحی و نبوت شناسی از #بهترین_علوم_و_معارف هستند که هم دنیای ما را تأمین می کنند هم آخرت ما را. هرگز نگوییم فلان شخص چنین کرد، فلان شخص چنین میگوید. همواره بگوییم #خدا_چنین_فرمود، پیامبر او چنین آورد، ائمه چنین گفتند، علی و اولاد علی (صَلَوَات اللَّهِ وَ سَلامُه عَلَیهِمْ أَجْمَعِین) چنین گفتند.
[1]. سوره آل عمران، آیه185؛ سوره انبیا، آیه35.
[2]. غزلیات حافظ، غزل شماره11؛ «هرگز نمیرد آن که دلش زنده شد به عشق ٭٭٭ ثبت است بر جریده عالم دوام ما».
[3]. الكافی (ط ـ الإسلامیة)، ج2، ص83.
[4]. دیوان اشعار عطار، غزل شماره449.
[5]. تحف العقول، ص286.
#روز_بزرگداشت_حکیم_عمر_خیام
#عبادت_عاشقانه
#فاضل_ترین_مردم
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 پیام موضوعی
تاریخ: 1396/09/15
🆔 @a_javadiamoli_esra
#جرم_فلسطینی
این #فلسطینی_ها جرمشان فقط #اسلام است! وگرنه برای این سرزمین اند، اهل این سرزمین اند، هزارها سال در همین منطقه زندگی می كردند، پدرانشان در همین سرزمین زندگی می كردند؛ منتها #جرمشان این است كه #اسلام آوردند.
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 سوره مبارکه اسراء جلسه 13
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 امانت الهی
🔹 از اعضا و جوارح انسان سؤال نمی كنند برای اینكه اینها مسئولعنه اند، مسئول خود انسان است! نه سر انسان، نه دست انسان، نه چشم و گوش انسان، نه ریه و روده انسان، خود انسان است! خود انسان همان #فؤاد اوست. خب اگر خود انسان مسئول است دیگر نمی تواند مسئول عنه باشد، از خود انسان سؤال می كنند خودت را چه كردی این است معنایش یا ما دوتا خود داریم؟ یك #خود_حیوانی داریم كه با او داریم زندگی می كنیم و یك #خود_الهی داریم كه ﴿نَفَخْتُ فِیهِ مِن رُّوحِی﴾[1] این ضمیر متكلّم وحده ﴿رُّوحِی﴾ برای خداست، این روح به آنجا بر می گردد.
🔹 این خودِ حیوانی ما كه وهم و خیال است حیوانات هم دارند، شهوت و غضب است حیوانات هم دارند، این سیرك بازی ها و تمرین های طنزآمیزی كه بعضی از انسان ها دارند قوی ترش را شما می بینید درباره حیوانات به كار می برند، آنها هم قابل تعلیم و تربیت این چنینی هستند. ما یك #خود_حیوانی داریم كه در سوره مباركه «آلعمران» مشخص شد، فرمود هر وقت صحبت جبهه و جنگ و #حفظ_نظام می شود اینها فقط به فكر خودشان اند ﴿أَهَمَّتْهُمْ أَنْفُسُهُمْ﴾[2] همین هایی كه قرآن می فرماید اینها فقط به فكر خودشان اند، در سوره «حشر» فرمود اینها خودشان را فراموش كردند ﴿لاَ تَكُونُوا كَالَّذِینَ نَسُوا اللَّهَ فَأَنسَاهُمْ أَنفُسَهُمْ﴾[3] معلوم می شود ما دوتا خود داریم؛ یك #خود_الهی داریم كه امانت خداست برای ما نیست، یك #خود_حیوانی داریم كه ماییم و مكلّف هستیم.
🔹 اینكه در تعبیرات قرآن كریم آمده است اینها به خودشان #ظلم كردند، در بحث های قبل هم داشتیم كه ظالم و مظلوم دو لفظ است دو مفهوم است الاّ ولابد دو مصداق می خواهد. عالِم و معلوم دو لفظ است دو مفهوم است ممكن است یك مصداق بخواهد شخص به خودش عالم باشد، اما شخص به خودش ظالم باشد مستحیل است؛ زیرا ظالم حدّی دارد، مظلوم محدوده ای دارد، هر كس از حدّ خودش پا درازتر كند وارد گلیم دیگری بشود این را ظلم می گویند، تجاوز از حد است. ما دو خود داریم یك خود حیوانی كه همین عادی است و درك می كنیم و تكلیف هم با همین است، یك خود الهی داریم كه #امانة_الله است و برای ما نیست، آن چراغی است كه خدا به ما داد تا ما با او راه را ببینیم و چاه را تشخیص بدهیم. اگر بر خلاف دستور الهی انجام دادیم به او ظلم كردیم و اگر بر خلاف دستور الهی انجام دادیم در قیامت ما را به محكمه می آورند می گویند با او چه كردی این فؤادی كه من به تو دادم با او چه كردی؟ «كان الإنسان عن السمع مسئولا، عن البصر مسئولا، عن الفؤاد مسئولا» گاهی انسان به #فؤاد ظلم می كند می شود ﴿وَلكِنْ أَنْفُسَهُمْ یظْلِمُونَ﴾[4] گاهی باید پاسخ بدهد كه در این ﴿رُّوحِی﴾ كه به یا اضافه شده #روح_الله است، روح الله را به ما تملیك نكردند، به ما امانت دادند، این چراغ را خدا روشن كرد كه ما با این چراغ راه را ببینیم و راه را طی كنیم. به ما می گویند چرا این فتیله را پایین كشیدی ﴿قَدْ خَابَ مَن دَسَّاهَا﴾[5] به ما می گویند چرا این چراغ را دفن كردی ﴿قَدْ خَابَ مَن دَسَّاهَا﴾ به ما می گویند چرا از نورش استفاده نكردی ﴿كُلُّ أُوْلئِكَ﴾[6] یعنی «كلّ واحد من السمع و البصر و الفؤاد یكون مسئولاًعنه و یصیر الانسان مسئولاً عن السمع عن البصر عن الفؤاد» حالا روشن شد كه ما هر كار خلافی كه انجام می دهیم ـ گذشته از اینكه اعضا و جوارح شاهدند ـ داریم به آن روحی كه #روح_الله است خیانت می كنیم، ظلم می كنیم، آن وقت از ما سؤال می كنند كه این روح را چه كار كردی؟!
[1] . سوره حجر، آیه 29؛ سوره ص، آیه 72.
[2] . سوره آلعمران، آیه 154.
[3] . سوره حشر، آیه 19.
[4] . سوره آلعمران، آیه 117.
[5] . سوره شمس، آیه 10.
[6] . سوره اسراء، آیه 36.
#چراغ_الهی
#ظلم_به_خود
#مسئول
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 سوره مبارکه نور ـ جلسه 11
تاریخ: 1390/08/02
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 برده داری قرن بیستم
🔹 احتلال و اشغال سرزمین موروثی #فلسطین توسط اسرائیل غاصب و صهیونیست، نمونه بارزی از #برده_داری_قرن_بیستم است.
ملّتی را از خانه خود آواره كردن و بیگانه را بجای آشنا نشاندن و قیم #مردم_مظلوم_فلسطین شدن و بجای آنان اندیشیدن، همه از آثار مشؤوم #بردگی قرن اخیر است.
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 کتاب ولایت فقیه ـ ص47
🆔 @a_javadiamoli_esra