💠 مفاتیح الحیات
#شماره18
#فضیلت_تعلیم_و_تعلم
🔸 امام باقر (علیه السلام) می فرماید: پاداش کسی که علم را آموزش می دهد مانند پاداش كسی است كه علم می آموزد و او بر كسی كه می آموزد برتری دارد، پس دانش را از صاحبان آن (دانشوران) فرا گیرید و به برادرانتان به گونه ای که عالمان به شما یاد داده اند آموزش دهید.[1]
[1] . إِنَّ الَّذِى یعَلِّمُ الْعِلْمَ مِنْكُمْ لَهُ مِثْلُ أَجْرِ الَّذِى یتَعَلّمه وَ لَهُ الْفَضْلُ عَلَیهِ، فَتَعَلَّمُوا الْعِلْمَ مِنْ حَمَلَةِ الْعِلْمِ وَ عَلِّمُوهُ إِخْوَانَكُمْ كَمَا عَلَّمَكُمُوهُ الْعُلَمَاءُ (مستطرفات السرائر، ص595).
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
#هر_روز_با_مفاتیح_الحیات
📚 مفاتیح الحیات ص 80.
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 حضور آیت الله العظمی جوادی آملی در مراسم ختم برادر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی
▫️ مراسم بزرگداشت مرحوم عزیز مکارم برادر آیت الله العظمی مکارم شیرازی از مراجع عظام تقلید، عصر سه شنبه با حضور جمعی از مراجع، علما، روحانیون، مسؤولان و اقشار مختلف مردم در مسجد حضرت موسی بن جعفر (علیه السلام) قم برگزار شد.
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 کذّاب
🔹 [امام علی (علیه السلام) به امام حسن (علیه السلام] فرمود پسرم! «یا بُنَی إِیاكَ وَ مُصَادَقَةَ الْأَحْمَقِ»؛ اگر بخواهی دوست کسی باشی کسی که گرفتار حُمق است با #آدم_احمق دوستی نکن. «فَإِنَّهُ یرِیدُ أَنْ ینْفَعَكَ فَیضُرَّكَ»، چون حُمق دارد این نمی فهمد خیر و شرّ چیست! حَسَن و قبیح چیست! زشت و زیبا چیست! صدق و کذب چیست! حق و باطل چیست!
▫️ اینها #ترازو است! ما تا نفهمیم «الحق ما هو؟ الباطل ما هو؟ الصدق ما هو؟ الکذب ما هو؟ الخیر ما هو؟ الشرّ ما هو؟ الحسن ما هو؟ القبیح ما هو؟» راه بسته است. فرمود او چون نمی فهمد به تو آسیب می رساند. با کسی که عاقل نیست دوستی نگیر! دوستی نکن! دوست نباش!
🔹 «فَإِنَّهُ یرِیدُ أَنْ ینْفَعَكَ فَیضُرَّكَ وَ إِیاكَ وَ مُصَادَقَةَ الْبَخِیلِ»؛ با آدم #بخیل دوست نباش، چرا؟ «فَإِنَّهُ یقْعُدُ عَنْكَ أَحْوَجَ مَا تَكُونُ إِلَیهِ»؛ به هر حال ما در روزگار یک فراز و فرود ـ که از تعبیرات لطیف شیخ عطار است در منطق الطیر خود این اصطلاح فراز و فرود[1] ـ زندگی همین است. به هر حال انسان تنها که نمی تواند زندگی کند، یک وقت احتیاج به چیزی دارد. یک آدم بخیل در سخت ترین حالت، آدم را تنها می گذارد. «فَإِنَّهُ یقْعُدُ عَنْكَ أَحْوَجَ مَا تَكُونُ إِلَیهِ»؛ در شدیدترین حالتی که تو به او احتیاج داری او خودش را جدا می کند و از تو فاصله می گیرد.
🔹 «وَ إِیاكَ وَ مُصَادَقَةَ الْفَاجِرِ»؛ با آدم فاسق، #گناهکار رفاقت نکن! «فَإِنَّهُ یبِیعُكَ بِالتَّافِهِ»؛ چون آدم فاسقی است به اندک چیزی شما را می فروشد. بنا شد علیه شما حرف بزند، با اندک چیزی! شما را از دست دیگران هم بگیرد، به اندک بهایی این کار را می کند.
🔹 «وَ إِیاكَ وَ مُصَادَقَةَ الْكَذَّابِ»؛ از آدم #دروغگو مخصوصاً کذّاب، فاصله بگیر. «فَإِنَّهُ كَالسَّرَابِ یقَرِّبُ عَلَیكَ الْبَعِیدَ وَ یبَعِّدُ عَلَیكَ الْقَرِیبَ»؛[2] آدم دروغگو مثل سراب است. سراب همین است که آدم در کرانه افق انسان خیال میکند آب است، بعد «إِذَا جَاءَهُ لَمْ یجِدْهُ شَیئا»؛ می بیند آب نیست. آدم دروغگو دور را نزدیک، نزدیک را دور؛ موجود را معدوم و معدوم را موجود نشان می دهد و انسان را فریب می دهد.
▫️ به هر کاذبی نمی گویند کذّاب. یک وقت است که کسی پردروغ است که یا صیغه مبالغه است یا حرفه است، میشود کذّاب. یک وقت است نه، یک خبر تلخ #دروغ_مهم می گوید. در همان صحنه می شود کذّاب. این جریان جعفر کذّاب این طور نبود که او مرتّب دروغ می گفت و دروغ پیشه بود، این طور نبود. یک کار سنگینی که نباید می کرد و آن داعیه مثلاً امامت و ولایت بود، با همان کار کذّاب شده است. اگر کسی یک کار خلاف ناروایی بکند می شود ﴿أَفَّاكٍ أَثیمٍ﴾، می شود کذّاب و مانند آن.
[1]. دیوان اشعار عطار، غزل337؛ «ز سرگشتگی زیر چوگان چرخ ٭٭٭ چو گویی ندانی فراز از فرود».
[2]. نهج البلاغه، حکمت37.
#ترازوی_انتخاب_دوست
#اوصاف_احمق_فاسق_بخیل_دروغگو
#یک_دروغ_بزرگ
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 درس اخلاق
تاریخ: 1397/08/24
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 مفاتیح الحیات
#شماره19
#یادگیری_علوم_مورد_نیاز
🔸 توجه جامعه اسلامی به علوم مورد نیاز و فراگیری آن ها، از ضرورت ها و موجب حفظ عزت و قدرت مسلمانان است. از امیرمؤمنان (علیه السلام) در این خصوص چنین نقل شده است: علم و دانش قدرت است، هر كس به آن دست یابد، غلبه می یابد و هر كس به آن دست نیابد زیر سلطه قرار می گیرد.[1]
[1] . العلمُ سُلطان، مَن وَجدَهُ صالَ به ومَن لم یجِدهُ صیلَ علیه (شرح نهج البلاغة، ابن ابیالحدید، ج20، ص319).
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
#هر_روز_با_مفاتیح_الحیات
📚 مفاتیح الحیات ص 80.
🆔 @a_javadiamoli_esra
#آثار_جدید
#تفسیر_تسنیم
✅ تازه های نشر ✅
📚 « تفسیر تسنیم جلد 59 »
📗آیه 50 تا 118 سوره مبارکه مؤمنون
📗آیه 1 تا 34 سوره مبارکه نور
♦️ منتشر شد.
🏷خرید اینترنتی: b2n.ir/g78668
📞دفتر فروش آثار: 02537842461
🌐 Nashresra.ir
📱 @nashresrair
◀️ ارتباط با ما:
@nashresra_ir_admin
💠 مقدمه عاقل شدن
🔹 تمام این درسخواندن ها #نردبان است؛ این کتاب قرآن کریم چقدر بوسیدنی است! فرمود علم چیز خوبی است بر همه واجب است عالِم بشوند درست است، اما نردبان است و بر همه لازم است نردبان تهیه کنند این نردبان #مقدمه است که از کجا بالا برویم؟ فرمود: ﴿وَ تِلْكَ الأمْثَالُ نَضْرِبُهَا لِلنَّاسِ وَ مَا یعْقِلُهَا إِلاّ الْعَالِمُونَ﴾[1] ما #عقل می خواهیم علم نمی خواهیم! ما بالارفتن می خواهیم نردبان نمی خواهیم! این نردبان برای این است که انسان بالا برود علم برای اینکه #عاقل بشود فرمود: ﴿وَ مَا یعْقِلُهَا إِلاّ الْعَالِمُونَ﴾ یعنی علم مقدمه است برای عقل و عقل هم که وجود مبارک حضرت معرفی کرد فرمود: «مَا عُبِدَ بِهِ الرَّحْمَان وَ اکْتُسِبَ بِهِ الْجنان».[2]
🔹 پس آیه قرآن دارد که علم نردبان است برای اینکه ﴿وَ تِلْكَ الأمْثَالُ نَضْرِبُهَا لِلنَّاسِ وَ مَا یعْقِلُهَا إِلاّ الْعَالِمُونَ﴾ پس معلوم می شود علم #نردبان_عقل باید باشد و معیار آن است و هدف حوزوی ها و دانشگاهی های اسلامی این است که انسان بشود ولی خدا و ولی خدا هم همین است. اگر کسی ولی او شد حالا در دنیا برکاتش را دارد آخرت برکاتش را دارد ولی #از_علم_به_عین_آمد، نصیب ولی خدا می شود؛ یعنی به ما گفتند «علم الدراسة» را تعیین کنید تا آن جایی که ممکن است، ولی اگر به آن اوج رسیدید مجتهد شدید این «علم الدراسة» وسیله است برای چه؟ برای #علم_الوراثة. «علم الوراثة» همین است که انسان ولی او بشود. کم نبودند مردان بزرگ حتی زنان بزرگ که ائمه (علیهم السلام) می فرمودند: «مِنَّا اهلَ البَیت»[3] حالا درباره سلمان[4] شهرت پیدا کرده درباره بعضی از محدّثین همین شهر قم ائمه فرمودند فلان محدّث «مِنَّا اهلَ البَیت»؛[5] یعنی ﴿أَوْلَی النَّاسِ بِإِبْراهیمَ لَلَّذینَ اتَّبَعُوهُ﴾ است «إِنَّ أَوْلَی النَّاسِ بِالْأَنْبِیاءِ أَعْلَمُهُمْ بِمَا جَاءُوا بِهِ» است. چون هیچ فرقی بین وجود مبارک #امام_زمان و ائمه قبلی که نیست! اگر امام صادق به بعضی از شاگردانش فرمود: «هو منّا اهل البیت»، حالا ما چرا نرسیم به جایی که حضرت به ما بفرماید فلان کس «منّا اهل البیت»؟! برای اینکه این راه باز است آدم حیف است این مقام را برای چیزهای بی ارزش از دست بدهد!
🔹 این بیانات نورانی حضرت امیر راه گشاست خودشان این راه را رفتند، یک؛ شاگردان مخصوص به دنبال اینها این راه را رفتند، دو؛ به همه ما سفارش می کنند که بیایید، سه. حضرت امیری که کلّ دنیا برای او سهل است که «لَوْ أُعْطِیتُ الْأَقَالِیمَ السَّبْعَة» من هرگز ستم نمی کنم،[6] او میفرماید بعضی از دوستان ما کسانی بودند که وقتی من آنها را می دیدم یک مرد بزرگی را می دیدم «كَانَ [یعَظِّمُهُ] یعْظِمُهُ فِی عَینِی صِغَرُ الدُّنْیا فِی عَینِهِ»؛[7] من وقتی این بزرگوار را می دیدم یک شخص باعظمتی را مشاهده می کردم، این از شاگردان حضرت بود! پس می شود که انسان به جایی برسد با اینکه نه امام است و نه امامزاده به جایی برسد که #امام_زمانش بگوید او یک مرد بزرگی است، این راه باز است!
[1]. سوره عنکبوت، آیه43.
[2]. تفسیر نور الثقلین، ج5، ص382.
[3]. کتاب سلیم بن قیس الهلالی، ج2، ص905.
[4]. عیون أخبار الرضا علیه السلام، ج2، ص64.
[5]. الإختصاص، النص، ص68.
[6]. الأمالی( للصدوق)، النص، ص623.
[7]. نهج البلاغة(للصبحی صالح)، حکمت289.
#نردبان_عقل
#اهل_بیت_ائمه_علیهم_السلام
#علم_الوراثه
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 درس اخلاق
تاریخ: 1398/09/28
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 مفاتیح الحیات
#شماره20
#یادگیری_علوم_مورد_نیاز
🔸 رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) در حالی وارد مسجد شد که در آن دو مجلس برقرار بود: یکی مجلس #درس_معارف_دینی و دیگری #مجلس_دعا. آن حضرت فرمود: هر دو مجلس فرجامی نیک دارند؛ در یکی خدا را می خوانند و در دیگری دانش و احكام دین می آموزند و به ناآگاهان یاد می دهند، این مجلس [دینآموزان] برتری دارد! من برای #تعلیم فرستاده شده ام. سپس در كنار آنان نشست.[1]
[1] . خَرَجَ رَسُولُ اللَّهِ(صلی الله علیه و آله و سلم) فَإِذَا فِى الْمَسْجِدِ مَجْلِسَانِ: مَجْلِسٌ یتَفَقَّهُونَ وَ مَجْلِسٌ یدْعُونَ اللَّهَ وَ یسْأَلُونَهُ، فَقَالَ: كِلا الْمَجْلِسَینِ إِلَی خَیرٍ؛ أَمَّا هَؤُلاءِ فَیدْعُونَ اللَّهَ وَ أَمَّا هَؤُلاءِ فَیتَعَلَّمُونَ وَ یفَقِّهُونَ الْجَاهِلَ، هَؤُلاءِ أَفْضَلُ، بِالتَّعْلِیمِ أُرْسِلْتُ، ثُمَّ قَعَدَ مَعَهُمْ (منیة المرید، ص106).
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
#هر_روز_با_مفاتیح_الحیات
📚 مفاتیح الحیات ص 81
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 مظهر اسمای الهی
🔸 حضرت معصومه (سلام الله علیها) دارای #حق_شفاعت است و کسی حق شفاعت دارد که در کنار عدالت الهی از #مظاهر_اسمای_حسنای_خدا باشد. خداوند اگر با عدل خودش با ما رفتار بكند بسیاری از ما آسیب می بینیم، ولی اگر رحمت او ضمیمه عدل او بشود این كار را شفاعت می گویند.
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 سخنرانی عمومی
تاریخ: 1378/05/02
🆔 @a_javadiamoli_esra
28.85M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💠 روز اول ماه #ذی_القعده 1442
🔸 برکت فاطمه معصومه (سَلامُ الله عَلَيْها)
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 برکت فاطمه معصومه (سَلامُ الله عَلَیها)
🔸 وجود مبارک #فاطمه_معصومه_سلام_الله_علیها از آن جهت که در بیت امامت، ولایت، رسالت و کرامت به دنیا آمده است، #یک_فخر است؛ ولی بهره برداری متقابل این کریمه از این ذوات قدسی، فخر دیگری است. بودند کسانی که از همین خاندان به دنیا آمدند، برادر امام رضا (سَلامُ الله عَلَیه) هم بودند، ولی مورد عنایت آن حضرت قرار نگرفتند؛ اما وقتی خود آن حضرت، در زیارت کریمه اهل بیت به ما میگوید به #فاطمه_معصومه_سلام_الله_علیها عرض ادب کنید و بگویید: «السَّلَامُ عَلَیكِ یا بِنْتَ وَلِی اللَّهِ السَّلَامُ عَلَیكِ یا أُخْتَ وَلِی اللَّهِ السَّلَامُ عَلَیكِ یا عَمَّةَ وَلِی اللَّه»؛[1] یعنی از هر سه جهت، شما از حوزه ولایت بهره بردید؛ #بنت_ولایت هستید، #اخت_ولایت هستید، #عمه_ولایت هستید. نه تنها او دختر موسی بن جعفر است، #دختر_ولی_الله است. بعضی ها دختر موسی بن جعفر بودند، فرزند موسی بن جعفر بودند، ولی شاید فرزند «ولی الله» نبودند.
🔸 صِرف اینکه از نظر شناسنامه ای کسی دختر امام باشد یا خواهر امام باشد دخیل نیست. وجود مبارک #فاطمه_معصومه_سلام_الله_علیها طبق این زیارت مأثوری که هست، نشان می دهد که از سه مجرا از فیض خاص ولایت برخوردار بود. اینکه علم از قم نشأت می گیرد به جهان می رسد، اینکه #امام_انقلاب باید از قم برخیزد، اینکه هم اکنون هم مسئولیت اساسی علمی و ثِقْل علمی به عهده قم هست، اینها به #برکت_مضجع_نورانی همین ذات مقدسه است.
[1]. زاد المعاد ـ مفاتیح الجنان، ص548.
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 سخنرانی در جمع خادمین حرم حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها
تاریخ: 1396/05/04
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 مفاتیح الحیات
#شماره21
#یادگیری_علوم_مورد_نیاز
🔸 امام كاظم (علیه السلام) می فرماید: رسول خدا (صل الله علیه و آله و سلم) وارد مسجد شد و دید گروهی گرد مردی را گرفته اند. پرسید: او کیست؟ گفتند: علاّمه است ای رسول خدا! آن حضرت پرسید: در چه چیزی علاّمه است؟ گفتند: نسب های عرب و تاریخ آن ها و ایام جاهلیت و شعر و ادبیات عربی را می داند. رسول خدا (صل الله علیه و آله و سلم) فرمود: این، دانشی است که هر كس آن را نداند برای او زیانی ندارد و هر كس آن را بداند برای او سودی ندارد.[1] كنایه از این كه مسلمان و جامعه اسلامی باید برای فراگیری دانش، اولویت بندی كند و به دانشی بپردازد كه برای دنیا و آخرت او سودمند باشد یا زیانی را بزداید.
[1] . مستطرفات السرائر، ص627.
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
#هر_روز_با_مفاتیح_الحیات
📚 مفاتیح الحیات ص 81 و 82
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 اربعین کلیمی
🔹 حضرت کلیم الهی موسی (سلام الله علیه) که از اول ذی القعده #مهمان_الهی در طور شد و بعد دَه شب هم اضافه شد چهل شب شد، آنها که اهل سیر و سلوک و اربعین گیری هستند از همین #اربعین_کلیمی خیلی استفاده می کنند؛ گرچه اربعین برای همه مدت سال است؛ اما از اول ذی قعده تا پایان دهه ذی حجّه این چهل شبانه روز فرصت مناسبی است که «مَنْ أَخْلَصَ لِلَّهِ أَرْبَعِینَ یومَاً»،[1] « مَن أَصبَحَ للهِ أَربَعِینَ صباحاً»،[2] آن وقت «فَجَّرَ اللهُ ینَابِیعُ الْحِكْمَةِ مِنْ قَلْبِهِ عَلَی لِسَانِه». بسیاری از علما شاگرد همین اربعین بودند! همه درس ها که در کتاب ها نبود، اگر همه درس ها در کتاب ها بود باید محدود می شد؛ اینکه این همه علمای بزرگ مطالب تازه و جدید آوردند، چه در اصول دین چه در فروع دین، چه در اخلاقیات چه در حقوق، بخش وسیعی از اینها شاگرد همین اربعین بودند که از اول ذی قعده شروع می شد تا پایان ذی قعده می شود یکماه، آن دهه ذی حجّه که ضمیمه آن می شد چهل روز که ﴿وَ وَاعَدْنَا مُوسَی ثَلاَثِینَ لَیلَةً وَ أَتْمَمْنَاهَا بِعَشْرٍ فَتَمَّ مِیقَاتُ رَبِّهِ أَرْبَعِینَ لَیلَةً﴾.[3]
🔹 مستحضرید که خدای سبحان آن جایزه خاص را فقط به مردان الهی می دهد. #مردان_الهی کسانی اند که محبوبی و مطلوبی غیر از خدا ندارند. نگاه کنید این حدیث شریف درباره «مَنْ أَخْلَصَ لِلَّهِ أَرْبَعِینَ یومَاً» تا کجا #اخلاص را بُرد. یک وقت است که کسی آدم خوبی است می خواهد به علوم برسد به معارف برسد، قرآن را بفهمد ولایت را بفهمد این مخلِص نیست برای اینکه او به دنبال عالِم شدن است. اگر غرض کسی این باشد که ولایت را بفهمد، نبوت را بفهمد، قرآن را بفهمد، چهل شبانهروز هم با اخلاص باشد گفتند به او چیزی نمی دهند، برای اینکه به دنبال عالِم شدن خودش است! کسی چهل شبانه روز هیچ نخواهد الا #لقاء_الله، وگرنه او به دنبال قصد این است که عالِم بشود! این اخلاص نشد. این قدر کار دقیق است! این قدر #صراط باریک است! این صراط که باریک است رقیق است دقیق است که به هیچ وجه قابل حساب نیست.
🔹 خیلی از ما خیال می کنیم برای اینکه به بهشت برویم می توانیم اربعین داشته باشیم از جهنم نجات پیدا کنیم، نه! «مَنْ أَخْلَصَ لِلَّهِ أَرْبَعِینَ یومَاً» هیچ چیزی نمی خواهد جز #لقای_الهی. من از خدا جز خدا چیزی نخواهم!
[1]. جامع الأخبارالشعیری)، ص94؛ ملاذ الاخیار فی فهم تهذیب الاخبار، ج14، ص347.
[2]. ملاذ الاخیار فی فهم تهذیب الأخبار، ج14،ص 346.
[3]. سوره اعراف، آیه142.
#شاگردان_اربعین
#اخلاص
#لقای_الهی
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 .سوره فجر جلسه 1
تاریخ: 1398/11/23
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 تبیین شاخصه های وجودی و عظمت مقام حضرت معصومه (سلام الله علیها)
🔸 پایگاه اطلاع رسانی اسراء-سرویس #دین_و_اندیشه: از وجود مبارک امام رضا (سلام الله علیه) روایتی به ما رسیده است که فرمود: اگر کسی خواهرم کریمه اهلبیت #فاطمه_معصومه را «عارفاً بحقّها» زیارت کند بهشت برای او ثابت است؛ معلوم می شود کریمهٴ اهلبیت فاطمهٴ معصومه (سلام الله علیها) حقّی دارد که بعضی از زائران به حقّش عارف هستند و برخی عارف نیستند.
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
#سرویس_دین_و_اندیشه
لینک خبر:
yun.ir/w46gxd
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 مفاتیح الحیات
#شماره22
#یادگیری_علوم_مورد_نیاز
🔸 امیرموٴمنان (علیه السلام) می فرماید: بهترین آموختنی ها برای #جوانان_و_نوجوانان چیزهایی است كه در بزرگسالی به آن نیازمند می شوند؛[1] نیز می فرماید: در كودكی دانش بیاموزید تا در بزرگی به آن شرف یابید.[2]
[1] . اَوْلَی الأشْیاءِ اَنْ یتَعَلَّمَهَا الأحْداثُ الاَْشْیاءُ الَّتى اِذا صارُوا رِجالاً احْتاجُوا اِلَیها (شرح نهج البلاغة، ابن ابیالحدید، ج20، ص333).
[2] . تَعَلّمُوا العِلْم صِغَاراً، تَسُودَوا بِهِ كِبَاراً (شرح نهج البلاغة، ابن ابیالحدید، ج20، ص267).
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
#هر_روز_با_مفاتیح_الحیات
📚 مفاتیح الحیات ص 82
🆔 @a_javadiamoli_esra