💠 آیت جهانی
🔹 ﴿وَاذْكُرْ فِی الْكِتَابِ مَرْیمَ﴾،[1] در قرآن كریم از راه های متعدّدی معارف الهی به وجود مبارك پیغمبر (صلّی الله علیه و آله و سلّم) القا می شود تا از آن راه جامعه بشری هم به #علوم_گوناگون از راه های مختلف برخوردار بشود؛ یكی از آن معارف قصص انبیای الهی است و بازگویی جریان انبیاء و اولیای الهی از راه اعلام به غیب به وجود مبارك آن حضرت رسیده است، هم آن حضرت عالِم شد، هم به امّت اسلامی اعلام كرد و هم #اسوه ای برای دیگران شد. #تذكره_انبیاء چندین خاصیت دارد؛ برجسته ترین خاصیتش آن است كه وجود مبارك پیغمبر (صلّی الله علیه و آله و سلّم) هم #عالم_به_غیب می شود و هم مطمئن است كه #امدادهای_غیبی او را تنها نمی گذارد، هم مطمئن می شود كه در سایه استقامت #پیروزی قطعی است و هم مطمئن می شود كه #پیام او «الی یوم القیامه» می ماند.
🔹 یكی از آن جریان ها مربوط به عیسی (سلام الله علیه) است، چون عیسی و مادرش (سلام الله علیهما) مجموعاً #یك_معجزه جهانی اند كه خدا درباره این دو بزرگوار فرمود: ﴿وَجَعَلْنَا ابْنَ مَرْیمَ وَأُمَّهُ آیةً﴾،[2] همان طوری كه طوفان نوح آیت جهانی است، این مادر و فرزند دوتایی با هم #آیت_جهانی اند ﴿وَجَعَلْنَا ابْنَ مَرْیمَ وَأُمَّهُ آیةً﴾. عیسی (سلام الله علیه) بدون پدر به دنیا بیاید معجزه است، مریم (سلام الله علیها) بدون همسر مادر بشود معجزه است، مجموعه این دو معجزه یك #اعجاز_جهانی است. درباره معجزات انبیای دیگر چنین تعبیری نشده است، فقط درباره طوفان حضرت نوح است.
🔹 فرمود در قرآن یا در این سوره كه جزئی از قرآن است جریان مریم را متذكّر باش؛ یعنی هم به #ذُكرت می آوریم كه تو عالِم می شوی، هم به #ذِكرت می آوریم كه این الفاظ را باید بگویی، خودت توجه كنی و جامعه را هم به اینها متوجّه كنی، اینها را یادآور باش ﴿وَاذْكُرْ فِی الْكِتَابِ مَرْیمَ﴾.
[1] . سوره مریم، آیه 16.
[2] . سوره مؤمنون، آیه 50.
#میلاد_حضرت_عیسی_علیه_السلام
#تذکره_انبیاء
#ذُکر_و_ذِکر
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 سوره مبارکه مریم ـ جلسه 13
تاریخ: 1388/07/25
🆔 @a_javadiamoli_esra
جایگاه مردم در نظام دینی.mp3
1.83M
💠 روز دهم ماه #جمادی_الاول 1442
🔸 جایگاه مردم در نظام دینی
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 جایگاه مردم در نظام دینی
🔸 وجود مبارک حضرت امیر یک بیان نورانی در همان عهدنامه ای که برای مالک مرقوم فرمودند ذکر کردند؛ فرمودند مالک! ما قیام نکردیم که خودمان آزاد شویم، ما را خدا #بنده آفرید، ما قیام کردیم که دین را آزاد کنیم «فَإِنَّ هَذَا الدِّینَ قَدْ كَانَ أَسِیراً فِی أَیدِی الْأَشْرَارِ یعْمَلُ فِیهِ بِالْهَوَی وَ تُطْلَبُ بِهِ الدُّنْیا»؛[1]
▫️ مطلب دیگری که در آن نامه مرقوم فرمودند این است که فرمود مالک! اینکه ما می گوییم حق مردم، برای مردم و باید برای مردم کار کرد، معنای آن این نیست که مردم مصرف کننده هستند به سود مردم کار کنیم و برای رفاه مردم کار کنیم؛ یک وقت است که می گوییم به سود این بچه های دبستانی باید کار کرد، خدمت کرد، برای اینها تلاش و کوشش کرد و خدمات داد، یا به بیمارستان خدمات داد، به افراد عقب افتاده خدمات داد، این یک نحو «حقالناس» است؛ امّا حضرت امیر اینها را نمی خواهد بگوید، می خواهد بگوید که مردم #باربر نیستند، مردم حامل سیاست های دینی هستند، #ستون_دین هستند و این ستون را باید محکم نگه داشت! شما نماز را محکم دارید، چرا؟ برای اینکه ستون دین است! شما اگر نماز را محکم نداشتید، دلتان می خواهد ﴿تَنْهی عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْكَر﴾ باشد؟! نماز را اقامه کنید، نه نماز را بخوانید! این بارها به عرض شما رسید، اینکه در هیچ جای قرآن ندارد که نماز بخوانید، برای اینکه این کتاب، کتاب حکیم است ﴿وَ الْقُرْآنِ الْحَكِیمِ﴾[2] و حرف کتاب حکیم حکیمانه است. اگر دین می گوید: «الصَّلَاةُ عَمُودُ الدِّین»،[3] اگر این دین به ما بگوید نماز بخوان، معلوم می شود که حرف آن حکیمانه نیست، برای اینکه ستون که خواندنی نیست؛ امّا وقتی می گوید ﴿أَقیمُوا الصَّلاةَ﴾[4] و ﴿یقیمُونَ الصَّلاةَ﴾،[5] ﴿مُقِیمَ الصَّلاة﴾[6] این حرفها هماهنگ است، پس این میشود کتابِ حکیم، وجود مبارک حضرت امیر وقتی مالک را به مصر فرستاد، فرمود بالاخره میخواهی بمانی یا نمیخواهی بمانی؟ اگر میخواهی بمانی ستون میخواهی، ستون سیاست و ستون حکومت، مردم عاقل فهمیده و خردورز هستند. اگر نظام شما نظام دینی است مردمی که خفیف نیستند، عاقل هستند، عالِم و عادل هستند می توانند نظام را نگه بدارند. اگر ـ خدای ناکرده ـ شستشوی مغزی دادی و هر چه خواستی به این مردم گفتی، این مردم دیگر ستون نیستند، پوک میشوند! فرمود تا میتوانی فهم، تا میتوانی علم، تا میتوانی خرد، تا میتوانی برهان، این ستون را قوی و محکم نگه بدار!
🔸 بنابراین دو نگاه است: یک نگاه این است که ما باید به مردم خدمت کنیم که این وظیفه همه ماست؛ امّا نگاه دوم این است که مردم مصرف کننده نیستند، مهمترین خدمتی که ما باید به مردم کنیم، عقلانیت و خردورزی مردم است! وجود این فرهیختگان و نخبگان که به لطف الهی انقلاب اسلامی تا حدودی خدمت کرده است، ما قبلاً این قدر فرهیخته و نخبه نداشتیم؛ ولی توقع این است که ـ إن شاء الله ـ بیشتر باشند. اگر ـ خدای ناکرده ـ سطح فکر مردم پایین بیاید ﴿فَاسْتَخَفَّ قَوْمَهُ فَأَطاعُوهُ﴾ هست، چه اینکه الآن شما در کشورهای غرب همین را میبینید، با اینکه اینها از امکانات زیادی هم برخوردار بودند؛ ولی اگر نماز بخواهد ﴿تَنْهی عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْكَرِ﴾ باشد، نمازِ خواندنی این عرضه را ندارد، نمازِ اقامه شده این هنر را دارد که ﴿تَنْهی عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْكَرِ﴾ باشد.
▫️ اگر مردم بخواهند نظام را نگه دارند، مردمی که مصرف کننده هستند نمی توانند، اینکه ما فقط به این فکر باشیم که به مردم فقط خدمات دهیم، این نمیتواند #ستون_دین باشد. حضرت نفرمود که مردم ستون کشور هستند! این بیان صریح حضرت در همان نامه مالک است که فرمود: «وَ إِنَّمَا [عَمُودُ] عِمَادُ الدِّینِ»؛ نظام دینی بر دوش مردم است! مردم عاقل، مردم فرهیخته، مردم نخبه و خردورز دین خود را حفظ میکنند که نشانه آن هم همین دفاع مقدس ده ساله است، نه هشت ساله! برای اینکه ما دو سال گرفتار جنگ داخلی بودیم، با همه مشکلات این مردم بودند که حل کردند! در برابر این مردم واقع باید #خضوع کرد!
[1]. نهج البلاغه، نامه53.
[2]. سوره یس، آیه2.
[3]. المحاسن، ج1، ص44.
[4]. سوره بقره، آیه43.
[5]. سوره بقره، آیه3.
[6]. سوره ابراهیم، آیه40.
#ستون_دین
#خضوع_در_برابر_عقل
#عالم_عاقل_عادل
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 سوره مبارکه غافر ـ جلسه 20
تاریخ: 1393/11/27
🆔 @a_javadiamoli_esra
نقص علم بدون دین و دین بدون علم.mp3
1.27M
💠 روز یازدهم ماه #جمادی_الاول 1442
🔹 نقص علم بدون دین و دین بدون علم
#آيت_الله_العظمی_جوادی_آملی
🆔 @a_javadiamoli_esra
💠 نقص علم بدون دین و دین بدون علم
🔹 فرمود: ﴿وَلُوطاً﴾ یعنی «أرسلنا لوطاً» [که] لوط هم می شود جزء #مرسلین ﴿إِذْ قَالَ لِقَوْمِهِ إِنَّكُمْ لَتَأْتُونَ الْفَاحِشَةَ مَا سَبَقَكُم بِهَا مِنْ أَحَدٍ مِنَ الْعَالَمِینَ﴾؛[1] فرمود آنها به یك سیئه بی سابقه ای مبتلا بودند، این كار را شما چرا انجام میدهید؟! شما آن راه كه حفظ نسل است ـ ﴿نِسَاؤُكُمْ حَرْثٌ لَكُمْ﴾[2] برای #فرزند_صالح است ـ آن را رها كردید و از طرفی هم ﴿وَتَقْطَعُونَ السَّبِیلَ﴾[3] هم كه به همین معنا ذكر شده است مناسب است، [البته] برخی ها گفتند اینها گذشته از اینكه به یكدیگر اكتفا می كردند، رهگذرها و عابرین را هم مورد صدمه قرار می دادند و راهزنی هم داشتند كه ﴿وَتَقْطَعُونَ السَّبِیلَ﴾ به آن معنا هم ذكر شده است،[4] اینها مقابل هم نیستند كه ما بگوییم یا آن معناست یا این معناست، ممكن است به هر دو جنایت تن در داده باشند؛ هم راهزنی كرده باشند و راه دیگران را گرفته باشند، راه افراد را می بستند و به آنها اهانت می كردند و هم اینكه راه تولید را می بستند ﴿أَءِنَّكُمْ لَتَأْتُونَ الرِّجَالَ وَتَقْطَعُونَ السَّبِیلَ﴾
🔹 می بینید اگر #علم باشد و #دین نباشد چه خطر دارد، #دین باشد و #علم نباشد هم چه خطر دارد؛ اگر دین باشد و علم نباشد جریان گالیله سوزی و رسوایی قرون وسطا را به همراه دارد. علم باشد و دین نباشد جنگ جهانی اول و جنگ جهانی دوم را به همراه دارد، انسان جرأت نمی كند بگوید تلفات این دو جنگ چقدر بود! اینكه می بینید الآن اروپا به حسب ظاهر #دموكراسی را پذیرفته این بر اساس #ترس است، نه بر اساس #عقل! از بس آدم كشتند نرم شدند! دینِ بی علم گالیله را می سوزاند، علمِ بی دین دو جنگ جهانی را ایجاد می كند. اینكه انسان قبر انبیا را می بوسد و در و دیوار این حرم را می بوسد برای همین جهت است، اینها انسان را #آدم كردند! الآن مگر ژاپن از نظر صنعت عقبافتاده است؟ ولی بدترین خرافات و بت پرستی در گوشه و كنار همین ژاپن هست، در چین هست، اینكه آدم این كتاب را بالای سر می گذارد [برای همین جهت است]. این بالای سر گذاشتن [قرآن] تنها برای شب های قدر نیست، همیشه #قرآن_بالای_سر ماست، اینها آمدند بشر را آدم كردند! فرمود این كارها چیست كه شما می كنید؟ کارهایی است که حیوانات هم نمی کنند! فرزند را شما باید حفظ بكنید، #نسل_آینده را حفظ بكنید ﴿أَءِنَّكُمْ لَتَأْتُونَ الرِّجَالَ وَتَقْطَعُونَ السَّبِیلَ﴾.
[1]. سوره عنکبوت، آیه28.
[2]. سوره بقره، آیه223.
[3]. سوره عنکبوت، آیه29.
[4]. ر.: التبیان فی تفسیر القرآن، ج8، ص202; ر.ك: مجمعالبیان، ج8، ص440.
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 سوره مبارکه عنکبوت ـ جلسه 8
تاریخ: 1391/09/20
🆔 @a_javadiamoli_esra
تازه های نشر؛
جلد سی و سوم کتاب «رحیق مختوم» منتشر شد
جلد 33 کتاب ارزشمند «رحیق مختوم» شرح حکمت متعالیه، اثر گرانقدر حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی، با همکاری پژوهشگاه علوم وحیانی معارج و مرکز بین المللی نشر اسراء، منتشر شد.
جلد سی و سوم از مجموعه مجلدات کتاب رحیق مختوم، به شرح بخش 3 از جلد ۸ کتاب شریف اسفار می پردازد.
علاقهمندان به تهیه آثار آیتالله العظمی جوادی آملی میتوانند به سایت www.nashresra.ir مراجعه کنند.
تازه های نشر؛
انتشار جلد یازدهم کتاب «ادب فنای مقربان» اثر آیتالله العظمی جوادی
یازدهمین جلد از کتاب «ادب فنای مقربان» اثر آیتالله العظمی جوادی آملی از سوی مرکز بین المللی نشر اسراء چاپ و منتشر شد.
این اثر، شرح زیارت جامعه کبیره امام هادی(علیه السلام) می باشد و بیانگر ویژگی های ممتاز و مقامات منیع امامان معصوم علیهم السلام است که برای زائران آن ذورات قدسی، زمینه ساز معرفت برتر و بیانگر آداب حضور در آستان و پیشگاه آن مقربان درگاه الهی است.
معارف فراوان و سودمند این زیارت نامه، به شرح و تفسیر عمیق نیاز دارد تا هم حقیقت مقامات آن بزرگواران و هم میزان اثرگذاری آنان در همه عوالم هستی، هم چیستی بهره مندی زائران از ولایت ایشان به درستی تبیین و روشن گردد.
علاقمندان جهت تهیه این اثر می توانند به سایت مرکز بین المللی نشر اسراء به آدرس www.nashresra.ir مراجعه نمایند.