#یک_آیه_یک_تدبر 87
🔳 97/02/22
(✨📖✨وقُلْ لِعِبَادِي يَقُولُوا الَّتِي هِيَ أَحْسَنُ إِنَّ الشَّيْطَانَ يَنْزَغُ بَيْنَهُمْ إِنَّ الشَّيْطَانَ كَانَ لِلْإِنْسَانِ عَدُوًّا مُبِينًا) ﴿53 - اسرا﴾
🌻و به بندگانم بگو آنچه را كه بهتر است بگويند كه شيطان، ميانشان را به هم مىزند زيرا شيطان همواره براى انسان دشمنى آشكار است.🌻
♻️ میدانیم اکثر دعواها و اختلافها از طریق زبان، شعلهور میشوند. وقتی اختلافی بین دو نفر ایجاد میشود، هرگز بار اول به سمت هم با مشت و لگد حمله نمیکنند. بلکه برای سخن گفتن با هم میروند ولی در وسط سخن، یکی از طرفین را شیطان گمراه میکند که سخن بیربطی بگوید، یا سخن منطقی را قبول نکند، یا دشنام و بد دهانی انجام دهد و از اینجا است که آیه اشاره دارد مواظب گفتار خود باشید که شیطان در شما نفوذ نکند تا از مسیر حقیقت دور شوید.
♻️ چه بسیار مشکلات و اختلافی بزرگ که با گفتمان صحیح، حل شده است و چه بسیار مشکلات کوچک که با گفتار ناصحیح و شیطانی بزرگتر شدهاند و لاینحل گشتهاند.
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
#یک_پند_یک_معرفت 59
🔳 97/02/22
✳️ ای محمد (ص) کسانی که به خاطر محبت من با هم دوستی میکنند و فقط برای رضایت من تلاش میکنند، محبت بین آنها هم قطعی است و من پی در پی بر دانش آنها میافزایم. محبت من در محبت کردن شما به بینوایان و نزدیک شدن به آنهاست. بینوایانی که به اندک امور دنیوی خرسند هستند و بر گرسنگی شکیبا هستند و بر من خشم نمیگیرند. اهل دنیا، خواب و خوراک و خشم و خندهشان زیاد و خرسندیشان کم و نارضایتیشان از من زیاد است. نه عذرخواهی از کسی میکنند و نه عذرخواهی کسی را قبول میکنند، هنگام عبادت تنبلی میکنند و هنگام معصیت پر تلاش هستند. سودی به مردم ندارند و آرزوهای طولانی در سر دارند. ✳️
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
🌹تفکیک ماهرانه نیک و بد🌹
🔳 97/02/23
🔷🔹 گویند شناخت یک چیز ممکن نیست؛ مگر آنکه ضد آن شناخته شود.
🔷🔹 مرز بین برخی رفتارها، بسیار نزدیک و این رفتارها و مفاهیم، در دل هم هستند و خوشا به حال کسی که این دو را بتواند بشناسد و از هم تفکیک کند.
🍃 بین حماقت و شجاعت: گاهی انسان کاری شجاعانه را انجام میدهد، کافی است اندکی بیشتر جلو برود و دچار حماقت شود.
مثال: کارگری در کارخانه شجاعانه از حق خود دفاع میکند ولی اگر اندکی زیادهروی و افراط کند و سبب اخراج خودش شود که حماقت محسوب میشود.
🍃 بین حیا و خجالتی بودن تفاوت است.
🍃 بین ترس و احتیا: برای شناخت ترس باید احتیاط را شناخت و برعکس.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_پند_یک_معرفت 60
🔳 97/02/23
✳️فاطمه به مریم میگوید: «از خدا به زور بچه نخواه! اگر به زور بخواهی بچه میدهد ولی بزرگ که شد ممکن است لال باشد، بسپار به مصلحت خودش!!!»
یک نکته بسیار مهم در باب خدا شناسی این است که برخی از ما بر این باوریم که نباید چیزی را به زور از خدا بخواهیم، اگر بخواهیم خدا میدهد ولی چیز دیگری از ما میگیرد!!!
این باور و برداشت از توحید یک برداشت کاملاً سطحی و غلط است؛ چرا که خداوند را با چنین تصوری در مقام انفعال قرار میدهیم، یعنی چنین میخواهیم وانمود کنیم که خدا در برابر انسان و درخواست نیازهای او (العیاذ بالله) در رودربایستی میماند و اگر در رودربایستی بماند، حاجت ما را بر آورده میکند ولی از جای دیگری، تلافی میکند تا ما بدانیم، اشتباه کردهایم و چیزی را به اصرار از او خواستهایم. تمام افعال الهی از روی حکمت و اراده است.✳️
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
#یک_آیه_یک_تدبر 88
🔳 97/02/24
(✨📖✨ويَمْنَعُونَ الْمَاعُونَ)
( ۷ - ماعون)
⚡️و از [دادن] زكات [و وسايل و مايحتاج خانه] خوددارى مىورزند.⚡️
🔰 این آیه در سوره ماعون اشاره دارد به نمازگزارانی که در صورت مراجعه همسایه برای گرفتن ابزارآلات مانند، بیل، تیشه، ریسمان و... مانع شده و مراجعه کننده را دست خالی رها میکنند.
💦 1- در صورت مراجعه همسایه برای گرفتن ابزارآلات به طور امانی اگر این وسایل را داریم به او بدهیم و هرگز نباید نگاه کنیم که مراجعه کننده غنی است یا فقیر؟ خسیس است خودش نمیخرد یا ندارد بخرد؟ آیا ما اگر مراجعه کنیم او به ما میدهد وسیلهای یا نمیدهد؟
💦 2- از امام صادق (ع) در تفسیر این آیه سوال شد و پاسخ دادند که اگر گیرنده امانت در نگهداری امانت یا برگشت امانت سستی و قصور میکند، میتوانیم ندهیم.
⁉️ حال اگر مطمئن هستیم که همسایهای در امانت خیانت میکند و نمیخواهیم وسیلهای به او بدهیم و از ما انبردست بخواهد چه کنیم؟
♻️ در مواردی که فرد در امانت خیانت میکند، نباید پنهان کاری کرد و دروغ گفت. باید گفت: دفعه پیش فلان چیز را شکستی من شرمندهام. در این حالت هم فرد اشتباه خود را میفهمد، هم طلبکار نمیشود و هم سوءتفاهم رفع میشود. ممکن است آن لحظه ناراحت شود و قهر کند ولی بعداً وقتی مرور کند قطعا از رک گفتن ما ناراحت نخواهد شد. اگر هم ناراحت شد٬ نباید به آن ناراحتی بها دهیم؛ چون باید به اشتباه خود پی ببرد و رفتارش را اصلاح کند.
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
#یک_لغت_قرآنی 21
🔳 97/02/24
📖 اصهر: در لغت به بیابانی میگویند که انسان از ترس جانش نتواند شب بخوابد.
🔅 معمولا کسی را برای نماز شب بیدار میکنند که شب از خوف الهی در بالش سر گذاشته باشد چنین کسانی بعد از خواب همیشه بیدار میشوند و میخوابند و در حالت ترس همراه با حلاوتِ خاصی، شب را سحر میکنند. معمولا کسی که چنین خوفی زمان خواب نداشته باشد، بیداری عبادت شبانه، برای او ممکن نیست.
🔅 فرض کنیم صبح ساعت 6 بلیط هواپیما داریم، طبیعی است از خوفِ خواب ماندن چنین بیداری شبانه به ما دست خواهد داد.
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
🌹مشخصات یک حدیث معتبر🌹
🔳 97/02/25
1✨رجال: منبع حدیث و مردی که حدیثی را نقل میکند از این بُعد که دارای چه شخصیتی باشد و مورد وثوق باشد یا نه در علم حدیث بسیار مهم است.
📌مثال: احادیث ابوهریره در فقه شیعه از قابلیت روایی برخوردار نیست.
2✨سند: اینکه حدیثی از کدام کتاب نقل میشود بسیار مهم است.
📌مثال: اصول کافی در نقل حدیث به مراتب از بحارالانوار معتبرتر است.
3✨دلالت: منطقی بودن و تطبیق حدیث با آیات قرآن و احادیث معتبر دیگر. گاهی حدیث ممکن است سندش ضعیف باشد ولی از دلالت بیشتری برخوردار باشد.
4✨تواتر: اینکه یک حدیث در چند کتاب معتبر و از زبان چند رجال معتبر نقل شده باشد، اعتبار حدیث را بیشتر میکند.
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
#یک_پند_یک_معرفت 61
🔳 97/02/25
✳️ خداوند اراده می کند اختیار نمی کند. اختیار برای کسی است که بین توان و ناتوانی محصور است. او هر چه بخواهد اسباب اش فراهم اوست. مانند پادشاهی که در ملک خود هر جا اراده کند حاضر می شود. خداوند تدبر می کند نه تفکر. تفکر حالت میان انتخاب بد و خوب است. تدبر، هنر و علم چیدن اسباب عالم است.✳️
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
🌹 اسرار و مقدمات استجابت یک دعا در کلام امام صادق (ع) 🌹
🔳 97/02/26
🔆🔅در حدیثی از حضرت امام صادق (ع) شرایط استجابت دعا به شرح ذیل است که با تفصیل و مثال بیان میشود:
🔰1- ابتدا رو به قبله ایستاده (اولویت در نماز شب و مکان تاریک) و خدا را با جمیع صفات بزرگ و زیبا یاد میکنیم. هر اندازه معرفت خدا بیشتر داشته باشیم موفقتر خواهیم بود.
🔰2- نعمتهای خدا را ذکر میکنیم. هر اندازه بتوانیم نعمتهای بیشتری از خدا به یاد بیاوریم ارتباط بیشتر و سریعتر خواهد بود.
💎مثال: یاد بیاوریم نعمت خدا را که گناه کردیم ولی آبروی ما را نبرد، در حالی که میتوانست ببرد.
🔰3- برای هر نعمت، سجده شکری به جا میآوریم. در قیام نعمت را بر زبان آورده و بلافاصله برای شکر این نعمت به سجده میافتیم.
🔰4- بر محمد و آل محمد (ص) و انبیای الهی (که یاد داریم) و سپس ملائک مقرب بهویژه جبرییل و میکاییل و اسرافیل و عزراییل درود و سلام میفرستیم.
🔰5- گناهان خود را یاد میکنیم و اقرار و در هر یاد کردنِ گناه، شرم میکنیم. هر اندازه گناهان بیشتری از خود تفکر کنیم و بیان کنیم سریعتر و بیشتر ارتباط با خدا برقرار خواهیم کرد.
🔰6- استغفار و توبه از تک تک گناهان خواهیم کرد.
🔰7- به ناتوانی خود در گناه نکردن اعتراف و ضعفمان در برابر شیطان اقرار کرده و به خدا پناه برده و از او طلب یاری برای ترک گناه و حفظ ما از شر شیطان خواهیم کرد.
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
#یک_پند_یک_معرفت 62
🔳 97/02/26
✳️ عموماً ما صفت بیخیالی را برای کسی به کار میبریم که او به مسائل پیرامون خود بیتفاوت است و آن را نشان کمعقلی طرف میدانیم در حالیکه کاملاً در اشتباه هستیم. برخی از افراد که آنها را به بیخیالی متهم میکنیم، واقعبینترین انسانها هستند که حقیقت زندگی را درک کردهاند. دنبال مسائل بیارزش نمیروند و گوش به حرفهای بیارزش مردم نمیدهند. آنها در دنیایی که سرشار از شناخت و حقیقت دنیا و زندگی است و برای خود ساختهاند زندگی میکنند.✳️
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
#یک_آیه_یک_تدبر 89
🔳 97/02/27
✨📖✨ قَالَ رَبِّ إِنِّي أَخَافُ أَنْ يُكَذِّبُونِ
موسی عرض کرد:
ای پروردگار، از آن میترسم که فرعونیان سخت مرا تکذیب کنند. (12 - الشعراء)
✨📖✨ وَيَضِيقُ صَدْرِي وَلَا يَنْطَلِقُ لِسَانِي فَأَرْسِلْ إِلَىٰ هَارُونَ (13 - الشعراء)
و سينهام تنگ مىگردد و زبانم باز نمىشود، پس هارون را (نيز) رسالت بده (تا مرا يارى كند.)
💦 1- کسی که در برابر تکذیب کنندگان، تبلیغ دین میکند، یا با بیدینها به مناظره میرود، باید این شرط را داشته باشد، باید سینهاش گشاد باشد. یعنی در برابر هر سخن یا قیاس نادرستی آشفته نشود. چون اگر آشفته شود و کم بیاورد، به ضررِ دینی قدم گذاشته است که آن را تبلیغ میکند.
💦 2- مراد از گشادی سینه، در معنی دوم، ریختن علم الهی است که در سینه انسان ریخته میشود. چنانچه حضرت علی (ع) به کمیل میگفت: علم بر سینه من سنگینی میکند، کاش کسی را پیدا میکردم به او بگویم. پس، کسی که علم الهی نداشته باشد، با خواندن چند مسئله و چند کتاب ورق زدن نباید در برابر معاندان دین ظاهر شده و دین را تبلیغ کند. چون اگر در پاسخ سوالی، نتواند جواب بدهد و مغلوب شود آبروی دین میرود.
💦 3- گاهی مُبَلِّغ، علم دارد ولی بیان درستی ندارد. چنین کسی هم که دارای بیان ضعیف و نارسا است نباید در زمینه تبلیغ دین فعالیت کند.
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
#یک_پند_یک_معرفت 63
🔳 97/02/27
✳️در کلام حضرت حق، اکرام درحق یتیمان توصیه و امر شده است، مسکین و مستمند چون سن رشد را طی کردهاند، دنبال خوراک و طعام و آسایش هستند. اما یتیم چون در سن رشد است، دنبال اکرام و احترام و نوازش و تبسم و بگو بخند است. چه بسا نیازهای عاطفی و کمبودهای ناشی از نبود پدر بر سر یک یتیم، بیشتر از نبود غذا و گرسنگی، اثر بد و سختی داشته باشد. ✳️
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
#یک_آیه_یک_تدبر 90
🔳 97/02/28
(✨📖✨ومِنْ آيَاتِهِ يُرِيكُمُ الْبَرْقَ خَوْفًا وَطَمَعًا وَيُنَزِّلُ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَيُحْيِي بِهِ الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِقَوْمٍ يَعْقِلُون)َ ﴿24 - روم﴾
⚡️و از نشانههاى او [اينكه] برق را براى شما بيمآور و اميدبخش مىنماياند و از آسمان به تدريج آبى فرو مىفرستد كه به وسيله آن زمين را پس از مرگش زنده مىگرداند در اين [امر هم] براى مردمى كه تعقل مىكنند قطعا نشانههايى است. (الروم۲۴)⚡️
💦 1- اگر اندکی در این آیه دقت کنیم، موضوع آیه رعد و برق است و باران که زمین را زنده میکند. اما در آخر آیه میفرماید: نشانههایی در این آیه برای عاقلان است. پس این آیه عمیق و دارای بطن خاصی است.
💦 2- بنا به اشارهی صریح آیه و اثبات عینی و عقلی بشر، ابتدا قبل از باران رعد و برق میزند و صدای غرش آن بر انسان ترس و خوف ایجاد میکند که مبادا سیلاب جاری شده و خانه ما را ویران و محصولات کشاورزی و دام را تلف کند و بعد از خوف رعد و برق، بارانِ رحمت نازل شده و نعمت حق در رودها جاری میشود.
💦 3- انسان نیز برای ورود به بهشت باید از خدا خوف کند. انسان اگر در دنیا از خدا خوف کند و در خوف زندگی کند با مرگ و لحظه دیدن عزرائیل تمام خوف او پایان یافته و ملکالموت به آرامی جان او را میگیرد.
یعنی، برای مؤمن، لحظه مرگ و خاتمه دنیا، لحظه اتمام خوف او وصالِ او به رحمت ابدی حضرت حق است و بر کسی که از خدا خوف نداشته و هرطور که هوای نفس از او خواسته زندگی کرده است، لحظهی مرگ لحظه تمام شدن آرامش و وصول او به خوف و عذاب ابدی الهی است که با مقدمهی جان دادن سخت، این خوف در او ایجاد خواهد شد.
💦 4- اگر در این آیه دقت کنیم ابتدا خوف، سپس رحمت میآید. پس اگر انسان در دنیا از خدا خوف کند دارای دو سود است.
👈نخست، خوف در این دنیا عقلی است. یعنی خوف کنندگان از خدا در ذهن و درون خود میترسند که این به مراتب سبکتر است از خوفی که از حضرت حق در ظالمان پس از مرگشان ایجاد خواهد کرد؛ چون آن خوف لمسی و حسی است. کسی که از زندان بترسد و خطا نکند این ترس به مراتب سبکتر از آن است که خطا کند و زندانی شود و در محیط زندان بترسد.
👈سود دوم خوف از خدا در دنیا، این است که زمان این خوف نسبت به زمان کسی که از خدا خوف نمیکند کمتر است. چند روز زندگی دنیا کجا و هزاران سال عذاب برزخی کجا؟؟!!
💦 5- در آیه 22 سوره زمر میفرماید:
(✨📖✨اللَّهُ نَزَّلَ أَحْسَنَ الْحَديثِ کِتاباً مُتَشابِهاً مَثانِيَ تَقْشَعِرُّ مِنْهُ جُلُودُ الَّذينَ يَخْشَوْنَ رَبَّهُمْ ثُمَّ تَلينُ جُلُودُهُمْ وَ قُلُوبُهُمْ إِلي ذِکْرِ اللَّهِ ذلِکَ هُدَي اللَّهِ يَهْدي بِهِ مَنْ يَشاءُ وَ مَنْ يُضْلِلِ اللَّهُ فَما لَهُ مِنْ هاد)
⚡️خدا قرآن را که بهترین سخن است فرو فرستاده است؛ کتابى که بخشهایى از آن شبیه یکدیگر است و در معنى به یکدیگر باز مىگردند. (برخى از آنها برخى دیگر را تفسیر مىکند.) کتابى که با شنیدن آیات آن، پوست کسانى که از پروردگارشان مىهراسند، بر اندامشان جمع مىشود، سپس پوستشان و دلشان به یاد خدا نرم میگردد و بدان آرامش مىیابد. این است هدایت خدا که هر کس را بخواهد بدان راه مینماید، و هر که را خدا به گمراهى کشد، او را هیچ هدایت کنندهاى نخواهد بود.⚡️
💎 در این آیه به صراحت میفرماید: که از معرفت خدا از روی کتاب خدا، خوف در انسان حاصل میشود و سپس خدا این خوف را به رحمت و آرامش مبدل میکند. به عبارت بهتر محبت و امیدی که بر پایه خوف، ناشی از محبت و امید نباشد، امید نیست. اصولا امید زمانی معنی پیدا میکند که خوفی وجود داشته باشد. انسان سالم امیدی به سلامتی خود نمیتواند داشته باشد چون سالم است. پس محبت به خدا بدون خوف محبت نیست بلکه، نوعی دلخوش کردن است.
🍃 حب خدا مقدمهای برای وصول به معرفت است. حب زمینه و ابزار وصل است که به تنهایی اجر ندارد. اما خوف به تنهایی اجر دارد. حبی که باید از خوف رسید.
🍃 مست لا یعقل خدا را دوست دارد و میگوید خدا من را میبخشد این حب بر پایه و منبعث از خوف نیست. و سودی هم در تقوی ندارد. حبی که بعد از خوف حاصل میشود، منظورِ خداست که مایه آرامش است.
🍃 حب خدا برای وصل خوب است ولی مأجور نیست.
(ولمن خاف مقام ربه جنتان) آمده و (لمن حب مقام ربه جنتان) هیچ جا نیامده حب خدا ثواب است. چون حب به خدا زیاد معرفت نمیخواهد ولی خوف خدا نیاز درک مقام خداست.
🍃 کسی که مقام خدا را درک کند ابتدا به خوف میرسد. حب بدون خوف بیپایه و غیر پایدار است.
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
#یک_داستان_یک_پند 677
🔳97/02/28
⭕️ جوانی نزد پدرِ پیر خود نشسته بود. جوان از پدر خود سوال کرد، ای پدر! اگر روزی تاجر شوم، میخواهم همه ثروتم را در راه خدا ببخشم، گناه نکردهام؟ چون حضرت حق در وصف مومنین در قرآن فرموده: در بخشش حد وسط را رعایت میکنند.
(✨📖✨والَّذِينَ إِذَا أَنفَقُوا لَمْ يُسْرِفُوا وَلَمْ يَقْتُرُوا وَكَانَ بَيْنَ ذَٰلِكَ قَوَامًا)
(فرقان_67)
💦پدرِ پیر گفت: فرزندم اگر کسی تمام ثروت خود را در راه خدا ببخشد، بدان این کار از اختیار و عهده انسان بر نمیآید. اگر کسی که چنین بخششی کند، قطع یقین خدا بوده که این بخشش را انجام داده است نه او.
💦 و خدا نیز برای کاری که خودش به دست بشر انجام میدهد، هرگز بشر را مجازات نمیکند. چنانچه اهل بیت نیز همه ثروت خود را در راه خدا بخشیدند.
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
#یک_آیه_یک_تدبر 90
🔳 97/02/28
(✨📖✨ومِنْ آيَاتِهِ يُرِيكُمُ الْبَرْقَ خَوْفًا وَطَمَعًا وَيُنَزِّلُ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَيُحْيِي بِهِ الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِقَوْمٍ يَعْقِلُون)َ ﴿24 - روم﴾
⚡️و از نشانههاى او [اينكه] برق را براى شما بيمآور و اميدبخش مىنماياند و از آسمان به تدريج آبى فرو مىفرستد كه به وسيله آن زمين را پس از مرگش زنده مىگرداند در اين [امر هم] براى مردمى كه تعقل مىكنند قطعا نشانههايى است. (الروم۲۴)⚡️
💦 1- اگر اندکی در این آیه دقت کنیم، موضوع آیه رعد و برق است و باران که زمین را زنده میکند. اما در آخر آیه میفرماید: نشانههایی در این آیه برای عاقلان است. پس این آیه عمیق و دارای بطن خاصی است.
💦 2- بنا به اشارهی صریح آیه و اثبات عینی و عقلی بشر، ابتدا قبل از باران رعد و برق میزند و صدای غرش آن بر انسان ترس و خوف ایجاد میکند که مبادا سیلاب جاری شده و خانه ما را ویران و محصولات کشاورزی و دام را تلف کند و بعد از خوف رعد و برق، بارانِ رحمت نازل شده و نعمت حق در رودها جاری میشود.
💦 3- انسان نیز برای ورود به بهشت باید از خدا خوف کند. انسان اگر در دنیا از خدا خوف کند و در خوف زندگی کند با مرگ و لحظه دیدن عزرائیل تمام خوف او پایان یافته و ملکالموت به آرامی جان او را میگیرد.
یعنی، برای مؤمن، لحظه مرگ و خاتمه دنیا، لحظه اتمام خوف او وصالِ او به رحمت ابدی حضرت حق است و بر کسی که از خدا خوف نداشته و هرطور که هوای نفس از او خواسته زندگی کرده است، لحظهی مرگ لحظه تمام شدن آرامش و وصول او به خوف و عذاب ابدی الهی است که با مقدمهی جان دادن سخت، این خوف در او ایجاد خواهد شد.
💦 4- اگر در این آیه دقت کنیم ابتدا خوف، سپس رحمت میآید. پس اگر انسان در دنیا از خدا خوف کند دارای دو سود است.
👈نخست، خوف در این دنیا عقلی است. یعنی خوف کنندگان از خدا در ذهن و درون خود میترسند که این به مراتب سبکتر است از خوفی که از حضرت حق در ظالمان پس از مرگشان ایجاد خواهد کرد؛ چون آن خوف لمسی و حسی است. کسی که از زندان بترسد و خطا نکند این ترس به مراتب سبکتر از آن است که خطا کند و زندانی شود و در محیط زندان بترسد.
👈سود دوم خوف از خدا در دنیا، این است که زمان این خوف نسبت به زمان کسی که از خدا خوف نمیکند کمتر است. چند روز زندگی دنیا کجا و هزاران سال عذاب برزخی کجا؟؟!!
💦 5- در آیه 22 سوره زمر میفرماید:
(✨📖✨اللَّهُ نَزَّلَ أَحْسَنَ الْحَديثِ کِتاباً مُتَشابِهاً مَثانِيَ تَقْشَعِرُّ مِنْهُ جُلُودُ الَّذينَ يَخْشَوْنَ رَبَّهُمْ ثُمَّ تَلينُ جُلُودُهُمْ وَ قُلُوبُهُمْ إِلي ذِکْرِ اللَّهِ ذلِکَ هُدَي اللَّهِ يَهْدي بِهِ مَنْ يَشاءُ وَ مَنْ يُضْلِلِ اللَّهُ فَما لَهُ مِنْ هاد)
⚡️خدا قرآن را که بهترین سخن است فرو فرستاده است؛ کتابى که بخشهایى از آن شبیه یکدیگر است و در معنى به یکدیگر باز مىگردند. (برخى از آنها برخى دیگر را تفسیر مىکند.) کتابى که با شنیدن آیات آن، پوست کسانى که از پروردگارشان مىهراسند، بر اندامشان جمع مىشود، سپس پوستشان و دلشان به یاد خدا نرم میگردد و بدان آرامش مىیابد. این است هدایت خدا که هر کس را بخواهد بدان راه مینماید، و هر که را خدا به گمراهى کشد، او را هیچ هدایت کنندهاى نخواهد بود.⚡️
💎 در این آیه به صراحت میفرماید: که از معرفت خدا از روی کتاب خدا، خوف در انسان حاصل میشود و سپس خدا این خوف را به رحمت و آرامش مبدل میکند. به عبارت بهتر محبت و امیدی که بر پایه خوف، ناشی از محبت و امید نباشد، امید نیست. اصولا امید زمانی معنی پیدا میکند که خوفی وجود داشته باشد. انسان سالم امیدی به سلامتی خود نمیتواند داشته باشد چون سالم است. پس محبت به خدا بدون خوف محبت نیست بلکه، نوعی دلخوش کردن است.
🍃 حب خدا مقدمهای برای وصول به معرفت است. حب زمینه و ابزار وصل است که به تنهایی اجر ندارد. اما خوف به تنهایی اجر دارد. حبی که باید از خوف رسید.
🍃 مست لا یعقل خدا را دوست دارد و میگوید خدا من را میبخشد این حب بر پایه و منبعث از خوف نیست. و سودی هم در تقوی ندارد. حبی که بعد از خوف حاصل میشود، منظورِ خداست که مایه آرامش است.
🍃 حب خدا برای وصل خوب است ولی مأجور نیست.
(ولمن خاف مقام ربه جنتان) آمده و (لمن حب مقام ربه جنتان) هیچ جا نیامده حب خدا ثواب است. چون حب به خدا زیاد معرفت نمیخواهد ولی خوف خدا نیاز درک مقام خداست.
🍃 کسی که مقام خدا را درک کند ابتدا به خوف میرسد. حب بدون خوف بیپایه و غیر پایدار است.
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
#یک_داستان_یک_پند 677
🔳 97/02/28
⭕️ جوانی نزد پدرِ پیر خود نشسته بود. جوان از پدر خود سوال کرد، ای پدر! اگر روزی تاجر شوم، میخواهم همه ثروتم را در راه خدا ببخشم، گناه نکردهام؟ چون حضرت حق در وصف مومنین در قرآن فرموده: در بخشش حد وسط را رعایت میکنند.
(✨📖✨وَالَّذِينَ إِذَا أَنفَقُوا لَمْ يُسْرِفُوا وَلَمْ يَقْتُرُوا وَكَانَ بَيْنَ ذَٰلِكَ قَوَامًا)
(فرقان_67)
💦پدرِ پیر گفت: فرزندم اگر کسی تمام ثروت خود را در راه خدا ببخشد، بدان این کار از اختیار و عهده انسان بر نمیآید. اگر کسی که چنین بخششی کند، قطع یقین خدا بوده که این بخشش را انجام داده است نه او.
💦 و خدا نیز برای کاری که خودش به دست بشر انجام میدهد، هرگز بشر را مجازات نمیکند. چنانچه اهل بیت نیز همه ثروت خود را در راه خدا بخشیدند.
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
🌹آثار اشک و گریه معنوی بر انسان🌹
🔳 97/02/29
کسانی که صاحب اشکهای معنوی باشند؛ یعنی در خشیت و خوف و شوق خدا گریه کنند، معمولاً این اشکها تأثیری بر زندگی انسان دارد که به اختصار میپردازیم:
💧1✨ این گروه دارای اکوی صدای جذاب و گیرایی میشوند.
💧2✨ به علت گریه، برخی مواد سمی از خون با اشک چشم دفع میشود و نیز فشار روحی کمتر شده و خواب شیرین و آسانتر میشود.
💧3✨ این افراد راحتتر و زیباتر میخندند و خندهشان دلنشین و تبسمشان برای بیننده شیرین میشود.
💧4✨ این افراد از قدرت چشم و انرژیِ مثبتِ چشمی برخوردار میشوند. نگاهشان نافذ میگردد و جذب میکنند.
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
🌐 #آیا_می_دانیم؟ 52🌐
🔳 97/02/29
🌗«دار» به معنی خانه است و جایی که دیوار دارد. از بهشت در قرآن به «دارالسلام» و «دارالیقین» نام برده شده است. از جهنم به «دارالبوار» و آخرت به نام «دارالاخره» و «دارالقرار». نکته بسیار عمیق اینکه، از دنیا اصلاً بهعنوان «دار» استفاده نشده است. و این یعنی در نظر قرآن و خدا، دنیا خانه نیست محل گذر است.🌗
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
#یک_پند_یک_معرفت 64
🔳 97/02/30
✳️ از دعای هر کسی میتوان فهمید که سطح معنویت و درک او چه اندازه است. همیشه دعاهای سنگین از صاحبان معرفت سنگین و عمیق بر میخیزند. کسی که در دعای خود میگوید: «خدایا بر من توفیق اطاعت و عبادت عنایت کن.» در دل این دعا، دعای مادی و دنیوی هم مستور است، چون کسی که توفیق اطاعت و عبادت طلب میکند، قطعا عبادت بدون عافیت و فراغت خاطر از مشکلات ممکن نیست. پس به حالت پوشیده، از خدا میخواهد تن سالم و روزی آسان و کفاف دنیوی به او عنایت کند. بهترین دعاها آن هستند که خیر عقبی را با خیر دنیا بخواهیم. خیر دنیا در عقبی پوشیده و در بطن آن باشد. یا مثلا کسی که در دعای خود میگوید: «خدایا مرا از شر تکبر و حسادت و طمع دنیا و شر شیاطین دور ساز.» کسی که از شر شیطان در این دنیا محفوظ بماند، عقل و اندیشه او الهی خواهد بود و تصمیمات دنیوی او هم سرشار از خیر و برکت برای خودش و دیگران خواهد بود.✳️
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
#یک_آیه_یک_تدبر 91
🔳 97/02/31
✨📖✨ و قالَ الشَّيْطانُ لَمَّا قُضِيَ الْأَمْرُ إِنَّ اللَّهَ وَعَدَكُمْ وَعْدَ الْحَقِّ وَ وَعَدْتُكُمْ فَأَخْلَفْتُكُمْ وَ ما كانَ لِي عَلَيْكُمْ مِنْ سُلْطانٍ إِلَّا أَنْ دَعَوْتُكُمْ فَاسْتَجَبْتُمْ لِي فَلا تَلُومُونِي وَ لُومُوا أَنْفُسَكُمْ ما أَنَا بِمُصْرِخِكُمْ وَ ما أَنْتُمْ بِمُصْرِخِيَّ إِنِّي كَفَرْتُ بِما أَشْرَكْتُمُونِ مِنْ قَبْلُ إِنَّ الظَّالِمِينَ لَهُمْ عَذابٌ أَلِيمٌ (22 - ابراهیم)
⚡️و (چون كارِ كيفر و پاداش به اتمام رسد) شيطان (از روى ملامت به دوزخيان) گويد: همانا خداوند به شما وعده داد، وعده راست و من به شما وعده دادم، ولى با شما تخلّف كردم، من بر شما تسلّطى نداشتم، جز آنكه شما را دعوت كردم و شما (به ميل خود) استجابت كرديد. پس مرا ملامت و نكوهش نكنيد و خود را سرزنش كنيد. (در اين روز) نه من مىتوانم فريادرس شما باشم و نه شما فريادرس من. من از اينكه مرا پيش از اين شريك خدا قرار داده بوديد، بيزارم. قطعاً براى ستمگران عذاب دردناكى است.
💦 1- شیطان قدرت اجرایی و اسباب اجرا ندارد و تمام خواستههای خود را به دست انسان انجام میدهد و او را برای تحقق اهدافش اجیر میکند؛ یعنی شیطان برای رسیدن به هدفش، از ارادهی انسان استفاده میکند. در حالیکه خدا ابزارهای اجرایی برای کسی که مطیع او شود، دارد. یکی از این ابزارهای الهی در کمک به انسان در صورت اجابت فرمان خدا، فرشتگان هستند.
✨📖✨ هوَ الَّذي أَنزَلَ السَّكينَةَ في قُلوبِ المُؤمِنينَ لِيَزدادوا إيمانًا مَعَ إيمانِهِم ۗ وَلِلَّهِ جُنودُ السَّماواتِ وَالأَرضِ ۚ وَكانَ اللَّهُ عَليمًا حَكيمًا (4 - فتح)
⚡️او کسی است که آرامش را در دلهای مؤمنان نازل کرد تا ایمانی بر ایمانشان بیفزایند؛ لشکریان آسمانها و زمین از آن خداست و خداوند دانا و حکیم است.
💦 2- شیطان فقط انسان را با وسوسه کردن و یا با زیبا نشان دادن عمل بد، یا ترساندن از وعدههایی که خدا قطعی فرموده است، اعمال نفوذ میکند. قدرت و دامنهی نفوذش در قلب و عقل انسان است.
💦 3- برای همین امر است که مؤمن باید هم ایمان و هم علم داشته باشد؛ چون بدون علم و ایمان، تشخیص ترفند و ابزارهای شیطان برای مسلمان امری محال است و تاکنون تمام ضربههایی که اسلام خورده است، از مسلمانان بیایمان و جاهل خورده است؛ چون زود بازیچهی شیطان قرار میگیرند.
💦 4- برای همین است که به فرمایش امام علی (ع): خداوند ثروت را به دوست و دشمن خود میبخشد؛ ولی ایمان و علم را فقط به دوستانش میبخشد؛ پس اگر در دین علم نداشته باشیم، هرگز احتمال شناخت شیطان و تشخیص راههای نفوذ او بر ما ممکن نخواهد بود.
💦 5- حال سؤال اینجاست برخی که سواد و یا فرصت ندارند که دنبال علم بروند، ولی ایمان دارند تکلیف آنها چیست؟ خداوند به واسطه ایمانشان به آنها فرقان عنایت میکند، تا خوب را از بد تشخیص دهند. هر چند عطای فرقان برای مؤمنانی که اهل علم هستند لازم و ضروری است، ولیکن برای مؤمنان بدون شرایط کسب علم ضروریتر است.
فرقان در سه چیز است؛ اول علم، دوم شناخت دوست از دشمن، سوم پیشبینی برخی اتفاقات در آینده.
🔰 در آیه 169 سورهی بقره اگر دقت کنیم، یکی از ابزارهایی که شیطان انسان را گمراه میکند تا در مورد خدا بد فکر کرده و سوءظن کند، نداشتن علم است. شیطان از «نداشتن علم» استفاده کرده، انسان چون درباره افعال خدا نمیداند و قضاوت ظاهری میکند، شیطان از نداشتن علم او سوء استفاده کرده و او را دچار تردید میکند.
✨📖✨ إنَّمَا يَأْمُرُكُمْ بِالسُّوءِ وَالْفَحْشَاءِ وَأَنْ تَقُولُوا عَلَى اللَّهِ مَا لَا تَعْلَمُونَ (169 - بقره)
💎 همانا (شيطان)، شما را فقط به بدى و زشتى فرمان مىدهد و اينكه بر خداوند چيزهايى بگوييد كه به آن آگاه نيستيد.
🍃 کسی میداند که قطع صلهرحم گناه است، شیطان به او میگوید: خانه خواهرت نرو چون شوهرش به تو بیاحترامی میکند.
این فرد چون در باب صلهرحم علمش ناقص است شیطان از طریق نبود علم، وارد قلب و ذهن او شده و برنده میشود.
چون این شخص فقط بر گناه بودنِ قطعِ صلهرحم آگاه است. از شرایط صلهرحم ناآگاه و دچار جهل است. مثال: برادر بزرگتر گمان میکند باید اول برادر کوچکترش صلهرحم کند و...
🍃شخصی میداند اگر کسی را که به او بدی کرده ببخشد خوب است، ولی بدیهای او را شیطان در ذهن این فرد میآورد تا مانع بخشش شود. در اینجا شیطان با ابزار وسوسه ورود کرده است.
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
🌹اخلاص در عمل چیست🌹
🔳 97/03/01
✍فرض کنید در تهران هستید و یکی از دوستان قدیمی از شهرستان به تهران میآید و شب مهمانِ خانه شما میشود. اولین چیزی که برای شما سوال میشود این نکته است که این دوست قدیمیتان به چه علت به تهران سفر کرده است؟
👈اگر حس کنید دل دوستتان برای دیدن شما تنگ شده و بهخاطر همین، رنج راه را تحمل کرده و تهران آمده است این عمل او خالصترین عمل است که فقط برای کسب رضایت شما بوده است.
👈حال فرض کنید اگر بدانید این دوستتان تهران آمده است تا به پزشکی جهت درمان مراجعه کند و هدف از سفر او به تهران به نیت دیدن شما نبوده است و بیشتر برای کم کردن هزینه مسافرخانه و غذا... به خانه شما آمده است، در این حالت هر چند شما از اینکه دوستتان یاد شما کرده است خوشحال میشوید ولی این عمل او چون خالص برای شما نیست، زیاد محلی به این حرکت دوست خود قائل نمیشوید.
🍃حضرت حق هم همینطور است. کسی مریض میشود و آزمایش خون میدهد و چون میترسد که مبادا بیماری صعبالعلاج بگیرد، پس گناه نمیکند و صدقه میدهد. این کجا و آن کجا که کسی در حال تندرستی بهخاطر شکر نعمت تندرستی از گناه میترسد؟
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
🌐 #آیا_می_دانیم؟ 53🌐
🔳 97/03/01
🌗حکم تماس با بدن نامحرم در مکه و مدینه از ۱۰۰ تا ۴۰۰ ضربه شلاق و تحمل ۲ تا ۶ ماه زندان و بلند کردن کفش در مقابل مرقد مطهر پیامبر اکرم (ص) و قبور خلفا تا بیش از ۷۰ روز حبس، است. در فرهنگ عرب بلند کردن کفش به طرف کسی توهین قلمداد میشود، به همین دلیل در چند سال اخیر تعدادی از زائران به این اتهام که در مقابل مرقد مطهر پیامبر اکرم (ص) و قبور خلفا، کفش خود را بالا گرفتهاند، بازداشت شده و مدتی (بیش از ۷۰ روز) را در بازداشتگاه به سر بردهاند.🌗
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
#یک_آیه_یک_تدبر 92
🔳 97/03/02
✨📖✨ أوَلَمْ يَرَوْا إِلَى الْأَرْضِ كَمْ أَنْبَتْنَا فِيهَا مِنْ كُلِّ زَوْجٍ كَرِيمٍ ﴿7 - شعرا﴾
⚡️مگر در زمين ننگريستهاند كه چهقدر در آن از هر گونه جفتهاى زيبا رويانيدهايم.
⭕️ «کریم» به روزی و رزقی گفته میشود که علیرغم بخشیدن از آن کم نمیشود؛ برای همین در قرآن واژهی رزقِ عظیم بکار نرفته است.
⭕️ خداوند در قبال ثروتی که به مؤمن میدهد و او میبخشد، جای آن را پر میکند که «رزقِ کریم» میگویند.
👈 در این آیه هم مراد گیاهانی هستند که انسان از آنها برداشت میکند ولی آنها کریمانه جای برداشت را پر میکنند؛ مانند انواع کشتزارهای سبزیجات.
در آیه دیگر میفرماید:
✨📖✨ وأَنْبَتْنَا فِيهَا مِنْ كُلِّ زَوْجٍ بَهِيجٍ (7 - ق)
⚡️و از هر نوع گياه بهجت انگيز رويانديم.
⭕️ برخی درختان و گیاهان و گلها هستند که هر چند برای انسان سودی خوراکی ندارند ولی انسان با دیدن این گیاهان دچار شادی و نشاط عمیقی میشود.
👈 دستهی دیگر از گیاهان که اسرار آفرینش دارند، این گیاهان هستند.
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی