#یک_داستان_یک_پند 1157
🔳 00/12/18
✍دو دوست برای کارگری به باغی رفتند. یک دوست شکمپرست بود که ناهارش با صاحبکار بود و از دستمزد او کم میکرد، و دوست دیگر ناهار از منزل میآورد تا دستمزد کامل بگیرد. صاحب باغ هم ولخرج بود و هرچه داشت صرف عیش و نوش خود میکرد. روزی به کارگری که ناهار نمیخورد بساط ناهار پهن کرد و برای آزارش به او گفت: برای که جمع میکنی، خسیس نباش؟
🌘کارگر گفت: من جمع میکنم برای شب که به منزل میروم از جمع کردۀ خود نزد اهل بیت بهره برم و خواهرزادۀ یتیمی دارم که در منزل هر شب منتظر من است. من برای خانۀ دیگری که دارم (آخرت) جمع میکنم؛ پس من خسیس نیستم. تو خسیس هستی که به خود رحم نمیکنی و خانهای جز دنیا بر خود نمیبینی که برای آن خانه سخاوتی کنی. من برای دستمزد کار میکنم، ولی دستمزد تو همان لذتی است که در حال از دنیا میبری.
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
✨در من لایحضره الفقیه از امام صادق علیه السَّلام آمده است:
🔥بر قلۀ هر پلی شیطانی است، چون به آن رسیدی بگو: "بِسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ" تا شیطان از تو کوچ کند.
📌اگر در حدیث دقت کنیم در ارتفاع، چشم انسان سیاهی میرود و ترس وجودش را میگیرد. این ترس از وسوسۀ شیطان برای خودکشی اوست، برای همین اکثر کسانی که قصد خودکشی دارند شیطان آنان را برای اجرای دعوت خود به سمت ارتفاع و بلندی میکشاند.
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
#یک_داستان_یک_پند 1158
🔳 00/12/19
✍تاجر جوانی در شام بود که مالالتجارهای را که به او میرسید مدتدار و نسیه به مردم شهر میداد تا تجارت کنند و برخی بدهی او را نمیدادند و تاجر با اینکه میتوانست آنان را زندانی کند ولی هرگز چنین نمیکرد. هر کسی بر شام مالالتجارهای از شهر دیگر میآورد دنبال آن مرد جوان میگشت تا با او معامله کند. روزی دوستی از او پرسید: چرا کسی را به خاطر بدهیاش زندان نمیکنی تا دیگر بدهکاران هم بترسند و بدهی خود بیاورند؟ تاجر جوان گفت: شبی قرآن میخواندم که به این آیه رسیدم:
✨📖✨ وَإِنْ كَانَ ذُو عُسْرَةٍ فَنَظِرَةٌ إِلَىٰ مَيْسَرَةٍ ۚ وَأَنْ تَصَدَّقُوا خَيْرٌ لَكُمْ ۖ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ (280 - بقره)
⚡️و اگر (کسی که از او طلبکار هستید) تنگدست شود به او مهلت دهید تا توانگر گردد، و بخشیدن آن (به هنگام تنگدستی وی) به رسم صدقه، برای شما بهتر است اگر (به مصلحت خود) دانایید.
💎که خدای من به من امر کرده بود در دنیایی که خودش زندان است کسی را برای آن زندانی نکنم و مراعات کنم زندانیان دنیا را که از تنگدستی طلب مرا نمیدهند. چون بعد از خواندن قرآن به خواب رفتم هاتفی مرا در رؤیا گفت: ای بندۀ ما! تا زمانی که در دنیا، بندهای از ما را برای طلبات زندانی نمیکنی، بدان من هم دنیا را بر تو هرگز زندان نخواهم کرد و وقتی از طلب خویش در حق بندگان ناتوان ما میگذری من نیز طلب خویش از عبادت تو، که تو را برای آن خلق کردهام خواهم گذشت.
🤲گفتم: خدایا! مرا ببخش که زیاد اهل ذکر تو در مسجد و محراب و با تسبیح نیستم و مرا به خاطر فراموشی ذکر خود در دنیا به ضنکا و سختی معیشت که تو بر فراموشکاران ذکر خود در قرآن وعده دادهای مبتلا مساز. ندا آمد: ای جوان! تو با مراعات بندگان تنگدست ما در ذکر ما هستی، بالاترین ذکری که خود از آن غافلی....
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
#یک_لغت_قرآنی 95
🔳 00/12/20
🌟انظار:
به مهلتی گفته میشود که در آن از سوی حقتعالی هیچ گونه توبه و یا بازگشتی بر صاحب مهلت داده نشده است.
✨📖✨ بَلْ تَأْتِيهِمْ بَغْتَةً فَتَبْهَتُهُمْ فَلا يَسْتَطِيعُونَ رَدَّها وَ لا هُمْ يُنْظَرُونَ (40 - انبیاء)
⚡️آرى اين مجازات الهى بصورت ناگهانى به سراغشان مىآيد و مبهوتشان مىكند آن چنان كه توانايى بر دفع آن ندارند و به آنها مهلت داده نمىشود.
✨📖✨ فَمَا بَكَتْ عَلَيْهِمُ السَّمَاءُ وَالْأَرْضُ وَمَا كَانُوا مُنْظَرِينَ (29 - دخان)
⚡️پس نه آسمان برآنان گریست و نه زمین و (هنگام نزول عذاب هم) مهلت نیافتند.
🔥چون شیطان با علم و عمد نافرمانی خداوند را کرد پس مهلتی که به شیطان داده شده است در آن توبه و بازگشت به هیچ وجه معنایی ندارد و "انظار" به نوعی مهلتی است که فرجام آن عذاب قطعی دارد.
✨📖✨ قَالَ إِنَّكَ مِنَ الْمُنْظَرِينَ ( 15 - أعراف)
⚡️خدا فرمود: البته مهلت خواهی داشت.
💎حضرت حق تعالی وقتی برای بدهکار واژه "انظار" را بکار میبرد بعد آن لغت مَيْسَرَةٍ (توانایی و امکان) را میآورد. یعنی به شخص بدهکار برای زمانی که در توان دارد فرصت برگشت بدهید. اگر فرصتی دادید که برای او بازپرداخت آن میسر نبود، بر او انظار نکنید و زمان را نبندید.
✨📖✨ وَ إِنْ كانَ ذُو عُسْرَةٍ فَنَظِرَةٌ إِلى مَيْسَرَةٍ (280 - بقره)
⚡️اگر (بدهكار،) قدرت پرداخت نداشته باشد، او را تا هنگام توانايى، مهلت دهيد!
🌟مهلت:
در مهلت، زمان برای بازگشت به سوی خدا و دور شدن از عذاب الهی داده شده است و عذاب قطعی نیست و انسان برای دوری از عذاب زمان دارد.
✨📖✨ فَمَهِّلِ الْكَافِرِينَ أَمْهِلْهُمْ رُوَيْدًا (17 - طارق)
⚡️پس اندکی کافران را مهلت ده و آنها را فرو گذار. (تا وقت کیفرشان فرا رسد)
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
#احادیث_سفر
✍در کتاب من لایحضره الفقیه درباره سفر از امام صادق علیه السَّلام آمده است:
🌏سفر قطعهای از عذاب است، چون یکی از شما سفرش تمام شد سریع به سمت خانواده خود برود.
📌مثال، کسی ده روز در زیارت بوده است هنگامی که به شهر خود برگشت، در آنجا به دنبال کاری نرود و سریع به منزل خود برگردد و خانوادهاش را ملاقات کند، سپس دنبال کار خود برود.
🍃و در حدیثی دیگر حضرت فرمودند: چون در سفر رفتید، یکی را پیدا کنید که تمام مخارج و هزینهها به دست او باشد و کسی تنهایی خرج کسی نکند (مگر خودش بگوید من بر شما احسان میکنم) محبوبترین جمع در سفر چهار نفر هستند و اگر بیش از هفت نفر شد جاروجنجال میشود. (صلاح نیست)
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
#یک_داستان_یک_پند 1159
🔳 00/12/21
✍محسن، همراه مرضیه همسرش و فرزندان روز جمعه را منزل پدر رفته است. محسن در باغچه و حیاط خانه کمی کار میکند و لباسهایش کثیف میشود. مصطفی پدر محسن، در خلوت به پسرش میگوید: پسرم! منزل رفتی لباسهای خودت را، خودت بشوی و نگذار همسرت لباسهایت را بشوید. محسن میگوید: چرا پدر جان؟ این چه حرفی است؛ مگر از مرضیه بدی دیدهای و یا چیزی شنیدهای که ناراحتی؟ پدر میگوید: نه هرگز! او دختر مهربان و مؤمنه من است. اگر لباسهایی که در خانه پدرت با کار کردن برای من کثیف کردهای را بدهی همسرت بشوید، شیطان بر او خواطر میزند و او را نسبت به من بدبین میکند و خانه ما و مرا باعث رنج خویش میداند و از من و خانۀ من دوری میکند.
💢عنایت داشته باشیم این نکته اخلاقی را میتوان به خیلی از امورات زندگی تعمیم داد. مثال، اگر در آپارتمان در منزل خود مجلس مذهبی برگزار میکنیم بعد از رفتن میهمانها راه پله را نظافت کنیم تا دیگران به اسلام بدبین نشوند.
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
✨امام رضا علیه السَّلام میفرمایند:
علت غسل میت آن است که وجودش از آلودگیها و بیماریها پاک شود و منی و نجاستی که زمان مرگ از او خارج شده است از او دور گردد چون او به ملاقات فرشتگان میرود و با اهل آخرت در تماس قرار میگیرد.
📖بحار الأنوار
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
پیامبر گرامی اسلام صَلی الله عَلیه وَ آلهِ وَ سَلّم فرمودند:
🌟وقتی کسی که اخلاق و دین او در حد رضایتبخش است به خواستگاری میآید به او زن دهید وگرنه فساد زمین را میگیرد.
📖نهج الفصاحه
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
#یک_پند_یک_معرفت 221
🔳 00/12/21
✍در من لایحضره الفقیه آمده است: مردی به امام صادق علیه السَّلام عرض کرد: مردم میگویند رسول خدا (ص) فرمودند: گرفتن صدقه برای کسی که چهار ستون بدنش سالم است و بینیاز، حلال نیست. حضرت فرمودند: پیامبر (ص) غنی و بینیاز را فرمودهاند و برای کسی که بدن او سالم است را نفرموده است.
✅این حدیث بیانگر این امر است که ممکن است در خانهای مرد خانه به علت تنپروری و تنبلی با وجود سلامتی سر کار نرود، ولی فرزند کوچک و همسری داشته باشد که همسرش برای سیر کردن شکم خود و دخترش مجبور به کار کردن در مشاغل پایین مانند نظافت خانه باشد، برای چنان خانوادهای در حد خوراک و پوشاک که در زندگی تلف نشوند و دچار آسیب اجتماعی نگردند، طبق حدیث میتوان زکات داد.
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
🌷نبی مکرم اسلام (ص) فرموند :
🔥هر کس آبروی (حتی) زن بدنامی را ببرد، نزد خدا معصیت همبستری با او را برای خود ثبت میکند.
📕نهجالفصاحه
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
☘️امام باقر علیه السَّلام میفرمایند:
🔍اگر کسی بدون دیدار با فروشنده و صحبت با او چیزی بردارد و یا بگذارد و یا چیزی که ندیده است بخرد، این خرید جایز نیست.
📚الخصال شیخصدوق
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
🍀نبی مکرم اسلام (ص) میفرمایند:
⚰️جایز نیست بدون إذن صاحب عزا، انسان تشییع جنازهای که رفته است را ترک کند.
📚الخصال شیخصدوق
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی