#یک_لغت_قرآنی 95
🔳 00/12/20
🌟انظار:
به مهلتی گفته میشود که در آن از سوی حقتعالی هیچ گونه توبه و یا بازگشتی بر صاحب مهلت داده نشده است.
✨📖✨ بَلْ تَأْتِيهِمْ بَغْتَةً فَتَبْهَتُهُمْ فَلا يَسْتَطِيعُونَ رَدَّها وَ لا هُمْ يُنْظَرُونَ (40 - انبیاء)
⚡️آرى اين مجازات الهى بصورت ناگهانى به سراغشان مىآيد و مبهوتشان مىكند آن چنان كه توانايى بر دفع آن ندارند و به آنها مهلت داده نمىشود.
✨📖✨ فَمَا بَكَتْ عَلَيْهِمُ السَّمَاءُ وَالْأَرْضُ وَمَا كَانُوا مُنْظَرِينَ (29 - دخان)
⚡️پس نه آسمان برآنان گریست و نه زمین و (هنگام نزول عذاب هم) مهلت نیافتند.
🔥چون شیطان با علم و عمد نافرمانی خداوند را کرد پس مهلتی که به شیطان داده شده است در آن توبه و بازگشت به هیچ وجه معنایی ندارد و "انظار" به نوعی مهلتی است که فرجام آن عذاب قطعی دارد.
✨📖✨ قَالَ إِنَّكَ مِنَ الْمُنْظَرِينَ ( 15 - أعراف)
⚡️خدا فرمود: البته مهلت خواهی داشت.
💎حضرت حق تعالی وقتی برای بدهکار واژه "انظار" را بکار میبرد بعد آن لغت مَيْسَرَةٍ (توانایی و امکان) را میآورد. یعنی به شخص بدهکار برای زمانی که در توان دارد فرصت برگشت بدهید. اگر فرصتی دادید که برای او بازپرداخت آن میسر نبود، بر او انظار نکنید و زمان را نبندید.
✨📖✨ وَ إِنْ كانَ ذُو عُسْرَةٍ فَنَظِرَةٌ إِلى مَيْسَرَةٍ (280 - بقره)
⚡️اگر (بدهكار،) قدرت پرداخت نداشته باشد، او را تا هنگام توانايى، مهلت دهيد!
🌟مهلت:
در مهلت، زمان برای بازگشت به سوی خدا و دور شدن از عذاب الهی داده شده است و عذاب قطعی نیست و انسان برای دوری از عذاب زمان دارد.
✨📖✨ فَمَهِّلِ الْكَافِرِينَ أَمْهِلْهُمْ رُوَيْدًا (17 - طارق)
⚡️پس اندکی کافران را مهلت ده و آنها را فرو گذار. (تا وقت کیفرشان فرا رسد)
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
#احادیث_سفر
✍در کتاب من لایحضره الفقیه درباره سفر از امام صادق علیه السَّلام آمده است:
🌏سفر قطعهای از عذاب است، چون یکی از شما سفرش تمام شد سریع به سمت خانواده خود برود.
📌مثال، کسی ده روز در زیارت بوده است هنگامی که به شهر خود برگشت، در آنجا به دنبال کاری نرود و سریع به منزل خود برگردد و خانوادهاش را ملاقات کند، سپس دنبال کار خود برود.
🍃و در حدیثی دیگر حضرت فرمودند: چون در سفر رفتید، یکی را پیدا کنید که تمام مخارج و هزینهها به دست او باشد و کسی تنهایی خرج کسی نکند (مگر خودش بگوید من بر شما احسان میکنم) محبوبترین جمع در سفر چهار نفر هستند و اگر بیش از هفت نفر شد جاروجنجال میشود. (صلاح نیست)
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
#یک_داستان_یک_پند 1159
🔳 00/12/21
✍محسن، همراه مرضیه همسرش و فرزندان روز جمعه را منزل پدر رفته است. محسن در باغچه و حیاط خانه کمی کار میکند و لباسهایش کثیف میشود. مصطفی پدر محسن، در خلوت به پسرش میگوید: پسرم! منزل رفتی لباسهای خودت را، خودت بشوی و نگذار همسرت لباسهایت را بشوید. محسن میگوید: چرا پدر جان؟ این چه حرفی است؛ مگر از مرضیه بدی دیدهای و یا چیزی شنیدهای که ناراحتی؟ پدر میگوید: نه هرگز! او دختر مهربان و مؤمنه من است. اگر لباسهایی که در خانه پدرت با کار کردن برای من کثیف کردهای را بدهی همسرت بشوید، شیطان بر او خواطر میزند و او را نسبت به من بدبین میکند و خانه ما و مرا باعث رنج خویش میداند و از من و خانۀ من دوری میکند.
💢عنایت داشته باشیم این نکته اخلاقی را میتوان به خیلی از امورات زندگی تعمیم داد. مثال، اگر در آپارتمان در منزل خود مجلس مذهبی برگزار میکنیم بعد از رفتن میهمانها راه پله را نظافت کنیم تا دیگران به اسلام بدبین نشوند.
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
✨امام رضا علیه السَّلام میفرمایند:
علت غسل میت آن است که وجودش از آلودگیها و بیماریها پاک شود و منی و نجاستی که زمان مرگ از او خارج شده است از او دور گردد چون او به ملاقات فرشتگان میرود و با اهل آخرت در تماس قرار میگیرد.
📖بحار الأنوار
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
پیامبر گرامی اسلام صَلی الله عَلیه وَ آلهِ وَ سَلّم فرمودند:
🌟وقتی کسی که اخلاق و دین او در حد رضایتبخش است به خواستگاری میآید به او زن دهید وگرنه فساد زمین را میگیرد.
📖نهج الفصاحه
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
#یک_پند_یک_معرفت 221
🔳 00/12/21
✍در من لایحضره الفقیه آمده است: مردی به امام صادق علیه السَّلام عرض کرد: مردم میگویند رسول خدا (ص) فرمودند: گرفتن صدقه برای کسی که چهار ستون بدنش سالم است و بینیاز، حلال نیست. حضرت فرمودند: پیامبر (ص) غنی و بینیاز را فرمودهاند و برای کسی که بدن او سالم است را نفرموده است.
✅این حدیث بیانگر این امر است که ممکن است در خانهای مرد خانه به علت تنپروری و تنبلی با وجود سلامتی سر کار نرود، ولی فرزند کوچک و همسری داشته باشد که همسرش برای سیر کردن شکم خود و دخترش مجبور به کار کردن در مشاغل پایین مانند نظافت خانه باشد، برای چنان خانوادهای در حد خوراک و پوشاک که در زندگی تلف نشوند و دچار آسیب اجتماعی نگردند، طبق حدیث میتوان زکات داد.
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
🌷نبی مکرم اسلام (ص) فرموند :
🔥هر کس آبروی (حتی) زن بدنامی را ببرد، نزد خدا معصیت همبستری با او را برای خود ثبت میکند.
📕نهجالفصاحه
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
☘️امام باقر علیه السَّلام میفرمایند:
🔍اگر کسی بدون دیدار با فروشنده و صحبت با او چیزی بردارد و یا بگذارد و یا چیزی که ندیده است بخرد، این خرید جایز نیست.
📚الخصال شیخصدوق
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
🍀نبی مکرم اسلام (ص) میفرمایند:
⚰️جایز نیست بدون إذن صاحب عزا، انسان تشییع جنازهای که رفته است را ترک کند.
📚الخصال شیخصدوق
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
#مناجات
✨💎✨ معبودا! دلی که در دنیا به یاد تو و روز ملاقات (مرگ) تو سرمست و خوش نباشد دل نیست، تکه گوشتی است که برای خوردن و خوابیدن و شهوترانی چون بهایم و چهارپایان درون سینه میتپد. خدایا! تپش قلب عاشقانت به دست توست، قلب بیتاب عاشقان راستین خویش را به عزت و جلالات قسم میدهم تا روز مرگشان در دستان خود آرامششان فرما، چرا که دلی را که تو را شناخت و از همه چیز در راه تو و برای رضای تو گذشت، اگر از دستان نور خویش به خاطر معصیت صاحب دل رهایش کنی چون مرغ سربریدهای است که در تلاطم است. خدایا! بر دل بیقرار عاشقانت از کرمات ترحم فرما و مدارا کن!!!
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
#یک_سنت_نبوی (ص) 49
🔳 00/12/22
✨📖✨ لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِمَنْ كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيرًا (21 - احزاب)
⚡️یقیناً برای شما در (روش و رفتار) پیامبر خدا (ص) الگوی نیکویی است برای کسی که همواره به خدا و روز قیامت امید دارد؛ و خدا را بسیار یاد میکند.
🌘نبی مکرم اسلام (ص) در زمان نزول باران در زیر باران ایستاده و لباس و محاسن خویش را زیر آب باران خیس میکردند و میفرمودند: آب باران برای حیوانات (زودتر از آب روزی انسان میبارد، چون حیوانات معصیت خداوند نمیکنند) از زیر عرش معلی فرو میریزد. (علت شفابخش بودن آب باران هم در سنت نبوی این امر است)
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی
#یک_داستان_یک_پند 1160
🔳 00/12/22
✍مردی جوانش به دست جوان شروری کشته شد. زمان قصاص رسید، جوان ملتمسانه پای چوبۀ دار درخواست عفو جان خویش از او میکرد. پدرش آنگاه از خون فرزندش گذشت. به او گفتند: روزی پشیمان میشوی، روزی خواهی دید این جوان قابل عفو نبود و فرد دیگری را کشت. مرد گفت: روزی اگر ببینم او فرد دیگری را کشته است قطعا پشیمان میشوم که چرا امروز او را بخشیدهام. این پشیمانی بر من آسانتر است از پشیمانی از اینکه او را قصاص کرده باشم و روزی بگویم اگر او را قصاص نمیکردم به عنوان انسان درستکاری در جامعه زندگی میکرد. گاهی بین دو پشیمانی یکی از دیگری برای انتخاب بهتر است.
🍀در اصول کافی از امام باقر علیه السَّلام آمده است: پشیمانی که از گذشتی بر انسان آید بهتر از آن پشیمانی است که از یک کیفر و عذاب بر انسان وارد شود.
🆔 @akhlaghmarefat
داستان ها و پندهای اخلاقی