آرشیو پرسمان
#پاسخ_به_شبهات_وهابیت جلسه: 5⃣ مورخ: پنجشنبه 1401/01/14 ارائه دهنده: حجت الاسلام مومنی موضوع: ز
پایان جلسه پنجم از مباحث پاسخ به شبهات وهابیت
آرشیو پرسمان
🌸مهم ترین هشتک ها🌸 سلام و عرض ادب هشتک های جدید و مهم رو مجددا جهت تسهیل در سرچ کردن مطالب اساتی
دوستان برای دسترسی به بحث های گروه به هشتک ها در پیام سنجاق شده مراجعه بفرمایید 👆
#پاسخ_به_شبهات_وهابیت
جلسه: 6⃣
مورخ: پنجشنبه 1401/01/25
ارائه دهنده:
حجت الاسلام مومنی
موضوع: توسل
👇👇👇
رضا مومنی:
سلام علیکم
با آرزوی قبولی طاعات وعبادات اعضای محترم،با ادامه ی شبهات وهابیت در خدمت دوستان هستیم
بحث امشب ما پیرامون این مطلب هست که آیا توسل به انبیاء واولیا الهی شرک است؟
در این باره محمد بن عبدالوهاب ميگويد:توسل به ميت و طلب حاجت از او همان چيزي است كه بت پرستان در زمان جاهليت انجام ميدادند.
واستدلال به این آیه ی قرآن کرده اند که خطاب مشرکین به بت هاست
مَا نَعْبُدُهُمْ إِلَّا لِيقَرِّبُونَا إِلَي اللَّهِ زُلْفَي. (زمر: ۳)
اينها را نمي پرستيم مگر به خاطر اينكه ما را به خداوند نزديك كنند.
دوستان جوابی قرآنی یا روایی به ذهنشون میرسد؟
تا شما به پاسخ فکر میکنید معنای توسل را میگم
توسل در لغت «از وسيله گرفته شده و وسيله به معناي درجه و قرب است. وقتي گفته ميشود واسل به معناي كسي است كه به سوي خدا راغب است و در اصطلاح به معناي چيزي است كه سبب نزديكي به غير ميشود. در روايت نيز آمده است: «اللهمَّ آتِ محمداً الوَسِيلَة» كه مراد، قرب به خداست، ولي گفته اند به معناي شفاعت در قيامت است.
ما نمونه هایی از توسل در قرآن کریم داریم
حنیفه زاده:
مثل توسل برادران یوسف به پدر
قالوا یا ابانا استغفرلنا
رضا مومنی:
من جمله
خداوند در قرآن چنين كاري را جايز دانسته است و ماجراي توسل برادران خطاكار يوسف به حضرت يعقوب را چنين بيان ميكند: قَالُواْ يا أَبَانَا اسْتَغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا إِنَّا كُنَّا خَاطِئِينَ قَالَ سَوْفَ أَسْتَغْفِرُ لَكُمْ رَبِّي إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ. (يوسف: ۹۷ و ۹۸) (فرزندان يعقوب به پدر خويش) گفتند: اي پدر، از خداي بزرگ، بخشايش گناهان ما را بخواه كه ما در اشتباه به سر ميبرديم. (يعقوب) گفت: به زودي، از پروردگار خود براي شما بخشايش ميخواهم كه او بسيار آمرزنده و مهربان است.
احسنت
حنیفه زاده:
این ادعاشون هم با آیات قران در تعارض هست
رضا مومنی:
دوستان دقت داشته باشید که از اين آيه به روشني درمي يابيم كه فرزندان يعقوب به دعا و استغفار پدر خويش متوسل شدند و آن را وسيله بخشودگي خود دانستند. به او گفتند اي پدر، تو براي ما از خدا طلب بخشش كن. حضرت يعقوب نيز نه تنها به توسل آنان اعتراض نكرد، بلكه به آنها وعده دعا و استغفار هم داد و گفت: به زودي براي شما بخشش ميطلبم. اگر اين كار شرك بود، آن حضرت به فرزندانش ميگفت چرا مشرك شده ايد؟ من چه كاره ام؟ برويد از خدا بخواهيد تا شما را ببخشد.
بله نه تنها با قرآن بلکه باروایاتی از خود اهل سنت که در جواز توسل است که می آوریم در ادامه...
حنیفه زاده:
مثل آنچه احمدبن حنبل نقل کرده در مسند خودش
رضا مومنی:
بله شافعی و ابن شیبه و.....هم نقل کرده اند
حنیفه زاده:
اللهم انی اسئلک بحق السائلین علیک و بحق ممشای هذا
رضا مومنی:
همچنین در قرآن داریم
يا أَيهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اتَّقُواْ اللّهَ وَابْتَغُواْ إِلَيهِ الْوَسِيلَةَ. (مائده: ۳۵)
اي كساني كه ايمان آورده ايد، پرهيزكاري پيشه كنيد و به سوي خدا وسيله اي انتخاب كنيد. اين آيه ميگويد به سوي خدا، وسيله اي برگزينيد، اما مصداق را بيان نفرموده است كه چه چيزي ميتواند وسيله به سوي خدا باشد. ازاين رو، شخص مسلمان ميتواند به انواع وسايل عبادي متوسل شود. يكي از راههاي رسيدن به خدا، بخشش گناهان و تقرب به او و توسل به رسول خدا صلي الله عليه و آله است
احسنت
وَلَوْ أَنَّهُمْ إِذ ظَّلَمُواْ أَنفُسَهُمْ جَآؤُوكَ فَاسْتَغْفَرُواْ اللّهَ وَاسْتَغْفَرَ لَهُمُ الرَّسُولُ لَوَجَدُواْ اللّهَ تَوَّابًا رَّحِيمًا. (نساء: ۶۴) و اگر آنان هنگامي كه به خود ستم كردند (، از راه خود برگشته و) نزد تو ميآمدند و از خداوند مغفرت ميخواستند و پيامبر هم براي آنان استغفار ميكرد، قطعاً خداوند را توبه پذير و مهربان مييافتند. در آيه اي ديگر كساني را كه از اين كار سر باز ميزنند و خود را نيازمند دعاي رسول خدا صلي الله عليه و آله و طلب استغفار او نمي دانند، منافق ناميده است. وَإِذَا قِيلَ لَهُمْ تَعَالَوْا يسْتَغْفِرْ لَكُمْ رَسُولُ اللَّهِ لَوَّوْا رُؤُوسَهُمْ وَرَأَيتَهُمْ يصُدُّونَ وَهُم مُّسْتَكْبِرُونَ. (منافقون: ۵)
واما چند نمونه از روایات در باب جواز توسل
حنیفه زاده:
و این طلب استغفار اختصاص به زمان حیات رسول ندارد
رضا مومنی:
بله اتفاقا وهابیت یک اشکال به همین بحث حیات دارد
احمد بن حنبل، در مسند خود از عثمان بن حنيف چنين روايت ميكند: اِن رَجُلاً ضَريرَ البَصَرِ أتيَ النبيَّ صَلَّي الله عَلَيه وَ سَلَّم فَقالَ ادْعُ اللهَ أنْ يُعافيَني، قال إن شئتَ دَعوتُ لك وَ اِن شِئتَ أخّرتُ ذلك فَهُو خَيْرٌ، فقالَ أدْعُه فَأمَرَه أنْ يَتَّوَضّأ فَيَحسُنُ وُضوئَه فَيُصلِّي رَكْعتينِ وَ يَدعُو بِهذَا الدّعاءِ اللّهمّ إني اَسئلُك وَ اَتوَجَّه إليكَ بنبيّك مُحْمَّدٍ نَبِّي الرَّحمةِ يا مُحمّدُ اِنّي تَوجّهتُ بِك الَي رَبّي في...
مردي نابينا نزد پيامبرگرامي اسلام آمد و گفت: از خدا بخواه تا مرا عافيت بخشد. پيامبر فرمود: اگر ميخواهي، دعا كنم و اگر مايل باشي، به تأخير مياندازم كه اين بهتر است. مرد نابينا گفت: دعا كن. رسول خدا صلي الله عليه و آله به او فرمان داد تا وضو بگيرد و در وضوي خود دقت كند و دو ركعت نماز بگزارد و چنين دعا كند: پروردگارا! من از تو درخواست ميكنم و به وسيله محمد، پيامبر رحمت، به تو روي ميآورم. اي محمد، من در مورد نيازم به وسيله تو به پروردگار خويش متوجه ميشوم تا حاجتم را برآورده فرمايي. خدايا! او را شفيع من گردان. به خدا قسم ما هنوز از آنجا متفرق نشده بوديم و مدت ماندن ما زياد هم طول نكشيده بود كه ديديم مرد نزد ما آمد (و چنان شفا يافت) گويا هرگز نابينا نبود.
منبع:احمد بن حنبل، مسند، ج۴، ص۱۳۸.
بله اما ابن تیمیه برخلاف اجماع اهل سنت وبرخلاف روایات متواتر فتوا به حرمت توسل میدهد که این فتوای او باتوجه به سیره و روایات منقول باطل است
از نظر ابن كثير دمشقي، شاگرد ابن تيميه نيز اين حديث صحيح است.
نکته ی دیگر این که از اين روايت بر ميآيد كه توسل به پيامبر گرامي، براي برآورده شدن نياز جايز است. حتي رسول خدا صلي الله عليه و آله به جاي آنكه خود براي آن مرد دعا كند يا همچون حضرت يعقوب بفرمايد: من به زودي برايت دعا ميكنم تا شفا بيابي، چنين نكرد، بلكه به آن مردِ نابينا دستور داد تا آن گونه دعا كند و با وسيله قرار دادن پيامبر بين خود و خدا از پروردگار جهان، نياز خود را بخواهد و او چنين كرد و شفا يافت. ازاين رو، پيامبر اسلام چگونگي توسل خود را به درگاه الهي به اين صحابي و امت خود آموخت.
حنیفه زاده:
در اینجا توسل به ذات حضرت بوده
رضا مومنی:
روایتی دیگر
دليل ديگر كه بر توسل به پيامبر پس از رحلت آن حضرت دلالت دارد، اين روايت است: عَنْ مالكِ الدّار قالَ: أصابَ النَّاسَ قَحْطٌ في زَمَنِ عُمرَفَجاءَ رَجلٌ إليَ قَبر النَّبي صَلَي اللّهُ عَليه وَ سَلَّم فقالَ: يا رَسولَ اللّهِ، اِسْتَسْقِ لِأمّتك فَإنَّهم قَد هَلَكوا، فأتَي الرَّجلُ في المْنامِ فَقيلَ لَه: أئتِ عُمَر فَاقْرئهُ السَّلامَ وَ أخبِرهُ أنَّهم مُسقَون.
مالك ميگويد: در زمان عمر مردم به خشك سالي مبتلا شدند. مردي بر سر قبر پيامبر اسلام رفت وگفت: اي رسول خدا صلي الله عليه و آله براي امتت باران بطلب، زيرا آنان نابود شدند. آنگاه به خواب رفت. در خواب به او گفته شد نزد عمر برو و سلام برسان و به او خبر بده كه سيراب خواهند شد.
منبع:ابن ابي شيبه، المصنف، ج۷، ص۴۸۲؛ فتح الباري، ج۲، ص۴۱۲.
از منظر رهبر مذهب شافعي نيز اصل توسل پذيرفتني است. وي در دو بيت، به اين حقيقت اشاره ميكند: آل النَّبي ذَريعتي هُم إليه وسيلَتي أرجو بِهم اعطي غداً بيدي اليمين صحيفتي
منبع:احمد بن حجر هيتمي، الصواعق المحرقه، ج۲، ص۵۲۴.
دوستان یک اشکال مهم ممکن است گفته شود: توسل به دعای صالحان، در صورتی بی اشکال است که کسی که به او توسل میجوییم در قید حیات باشد، ولی اکنون که انبیا و اولیا از جهان رخت بربسته اند، چگونه توسل به آنان میتواند مفید و عین توحید باشد؟!!
حنیفه زاده:
در اینجا السائلین عام هست همه سائلین از زمان حضرت آدم تا کنون، حتی ملائکه و اجنه رو هم شامل میشه
پس اختصاص به احیاء نداره
رضا مومنی:
بله درسته پاسخ خوبی بود
یک پاسخ هم در همین روایت دومی بود که گفتم توسل بعد از حیات نبی بوده
در پاسخ به این سؤال یا ایراد، یادآور میشویم مؤثر و مفید بودن توسل دو شرط بیشتر ندارد: ۱ فردی که به وی توسل میجویند، دارای علم و شعور و قدرت باشد. ۲ میان توسل جویندگان و او ارتباط برقرار باشد و در توسل به انبیا و اولیایی که از جهان درگذشته اند، هر دو شرط فوق (درک و شعور، و وجود ارتباط میان ما و آنان) به دلایل روشن عقلی و نقلی، تحقق دارد.
وجود حیات برزخی یکی از مسایل مسلّم قرآنی و حدیثی است در جایی که، به گفته قرآن، شهدای راه حق حیات و زندگی دارند، مسلّماً پیامبران و اولیای خاص الهی که بسیاری از ایشان خود نیز شهید شده اند از حیات برتر و بالاتری برخوردارند.
دوستان بحث بنده تمام شد امیدوارم استفاده ی کافی برده باشید بیش از این وقت بزرگواران را نمیگیرم
التماس دعا از بزرگوارن شب خوبی داشته باشید درپناه حق یاعلی
آرشیو پرسمان
#پاسخ_به_شبهات_وهابیت جلسه: 6⃣ مورخ: پنجشنبه 1401/01/25 ارائه دهنده: حجت الاسلام مومنی موضوع: ت
پایان جلسه 6 پاسخ به شبهات وهابیت
آرشیو پرسمان
🌸مهم ترین هشتک ها🌸 سلام و عرض ادب هشتک های جدید و مهم رو مجددا جهت تسهیل در سرچ کردن مطالب اساتی
دوستان برای دسترسی به بحث های گروه به هشتک ها در پیام سنجاق شده مراجعه بفرمایید 👆