۹ مداحی سیاسی با موضوع حجاب
#نوحه #هیئت
🔺رسانه بافتار
🆔https://eitaa.com/joinchat/4285857982C557b3c5b35
بافتار
موضوع «حجاب» از جمله موضوعاتیست که همواره مورد توجه مداحان و نوحهسرایان بوده است. نوحههایی با موضوع حجاب صرفا برای سالهای اخیر نیست و از قدیم، مداحیهایی برای این موضوع خوانده شده است. در اشعار قدیمیتر، معمولا حجاب به صورت مستقل، موضوع محوری نوحهها نبوده و بیشتر در آنجایی که از حضرت زهرا و حضرت زینب (سلام الله علیهما) یاد میشد، از حجاب نیز یاد شده است. در این نوحهها، به حجاب، بیشتر به عنوان یک مسئله فقهی و یک ارزش اخلاقی توجه شده؛ اما در آثار جدید، با توجه به هجمههایی که در یک سال اخیر به امر حجاب صورت گرفته، مواجهه با حجاب به عنوان یک «امر سیاسی» و نماد اسلام سیاسی میباشد. به عنوان مثال نوحه «واجب الهیه حجاب بندهها» با مداحی مسعود پیرایش و «چادر» با صدای حسین طاهری که در روزهای بلوا خوانده شدهاند، دارای چنین ویژگی میباشند.
آثاری که در این فرسته گردآوری شده، گلچینی از نوحههاییست که با موضوع حجاب خوانده شدهاند. با توجه به اهمیت بیش از پیش این موضوع، انتظار میرفت که نوحههای بیشتری با نگاه سیاسی تولید شود و اشعار هم شاعرانهتر و عاری از شعارزدگی باشند اما نتیجه بررسیها چندان راضیکننده نیست.
لازم به ذکر است که با توجه به انتشار متداول نوحهها، شاعران برخی از قطعهها مشخص نمیباشد.
شُکوه گُردآفریدان
بازنمایی حماسه زن ایرانی در ۱۰ نقاشی
🔺رسانه بافتار
🆔https://eitaa.com/joinchat/4285857982C557b3c5b35
بافتار
🔹بازنمایی روانهای لطیف اما خستگیناپذیر زنان سرزمین ما، از سالهای پایان دهۀ ۱۳۵۰ در متفاوتترین جلوههای تاریخ نقاشی ایرانی رقم خورده است. بخشی از این آثار، متعلق به نسل اول گروهی از «نقاشان مسلمان» میباشد که حوزۀ هنر و اندیشۀ اسلامی (حوزۀ هنری کنونی) را پایهگذاری کردند. در آنها، بانوان با چهرههایی موقر و متین و در پوشش کامل پدیدار شدهاند؛ بیآنکه بر عناصری تکیه شده باشد که جذابیتهای ظاهری زنانه را تداعی کنند. آنها به چشمانتظاری یا بدرقه یا دلتنگی برای عزیزان خود و پشتیبانی از آنها میپردازند که به دفاع از سرزمین خود برخاستهاند. هرگز در پیکرهبندی کالبدشان، با وجود اندوه، حالتی از سرافکندگی و بیثباتی نداشته و معمولاً درحال قیام و ایستاده تصویر شدهاند و حتی در حالت نشسته هم، مقاومبودنشان حس میشود. چنین نمود شکوهمندانهای، تداوم حماسۀ رزمندگان را این بار با میدانداری زنان به خاطر میآورد. گاهی این حماسه، در فضای سرشار از طراوت و حتی نزدیک به آسمان به تصویر کشیده شده و طبعاً تکیه بر چنین صحنهپردازیهایی، بدون تأثیر از باورهای دینی و گرایشهای انقلابیِ خالقانشان در آن روزگار نبوده است.
🔹برجستگی عینی این شکوه و مقاومت را میتوان حتی در توصیف غزالۀ علیزاده (نویسنده و داستاننویس)، از فرازونشیبهای تحولساز همان دوران نیز مشاهده کرد: «من فکر میکنم که ملت ایران، بهخصوص زنان ایرانی، تجربههای خارقالعادهای را مثل انقلاب و بلافاصله بعداز آن جنگ، پشت سر گذاشتند. ...این واقعۀ تاریخی [= انقلاب]، باعث شد که هرکدام وضعیّت جدیدی در خودمان کشف کنیم. زن، جنس اعجابآوری برای تحول ژرف و پایداری در برابر آن بود. تکتک زنان ایرانی، در گرداب این شرایط هم جرئت خودشان را نشان دادند و هم صبوری عجینشده با ذات زنان را.» (گفتوگو با رادیوی بینالمللی فرانسه، ۱۳۷۴/۶/۱۶)
🔹با احترام به مقام تمامی بانوان ارجمند میهنمان، شما را به تماشای ده تابلوی نقاشی، با مضمون ایستادگی زنان ایرانی دعوت میکنیم.
🔹پینوشت: نگارۀ طرح جلد، ازسوی زندهیاد حبیباللّه صادقی، به شیوۀ رنگوروغن روی بوم و در سال ۱۳۷۹ خلق شده است.
گمنامان نیکنام
نقش بسیجیان در ۹ نگاره و نگاشته
🔺رسانه بافتار
🆔https://eitaa.com/joinchat/4285857982C557b3c5b35