🔴فاجعهای ملی و ردپای یک حکومت خائن
🔻نگاهی گذرا به نقش رژیم پهلوی در فاجعه آتشسوزی سینما رکس/١
▫️پس از آتشسوزی #سینما_رکس_آبادان حکومت پهلوی تلاش کرد مسئولیت این جنایت را به گروههای مبارز و انقلابیون مذهبی منتسب کند اما اقدامات حکومت برای اینکه مخالفان خود را عامل این جنایت معرفی کند با روشن شدن جزئیات حادثه نتیجه عکس داد.
▪️ جزئیاتی نظیر قفل بودن دربهای خروجی، کیفیت مواد آتشزا، تأخیر ده دقیقهای در خبر کردن آتشنشانی، نبود آب در شیرهای آتشنشانی یکی از بزرگترین #پالایشگاههای_نفتی_جهان، نزدیکی شهربانی با محل سینما و توضیحات کارشناسان؛ همگی مبین دست داشتن ساواک و شهربانی در آتشسوزی سینما رکس بود.
▫️با اوجگیری دامنه اعتراضات مردم نسبت به عملکرد حکومت در قبال آتشسوزی سینما رکس، برخی از سردمداران حکومت پهلوی برای پاک کردن جنایت به دخل و تصرف در حقایق پرداختند.
▪️ #هوشنگ_نهاوندی (وزیر علوم کابینه شریف امامی) در کتاب «آخرین روزهای پایان سلطنت و درگذشت شاه» در حالی که سعی میکند به تبرئه حکومت پهلوی از این جنایت بپردازد، مطالبی را بیان میکند که نمایانگر چهره حقیقی ماجراست :
▫️ «حکومت با بیخیالی به این ماجرا پرداخت به گونهای که گویا یکی از حوادث معمول رخ داده است. از مطبوعات خواستند که زیاد به این ماجرا بند نکنند و مطبوعات نیز تقریبا همینگونه رفتار کردند. این روش برخورد افکار عمومی را شگفتزده و منزجر ساخت. اعلیحضرتین در #نوشهر بودند نه نخستوزیر و نه وزیری از دولت او به خود زحمت رفتن به آبادان را نداد...
▪️این ادعای نهاوندی که حکومت به #مطبوعات دستور داده که به فاجعه سینما رکس نپردازند نشان میدهد که رژیم پهلوی میدانست با زنده نگه داشتن این جنایت بزرگ در اذهان عمومی، پس از چندی سرنخها به دولت، ساواک و شهربانی ختم خواهد شد. وگرنه دست و پاهای مذبوحانهای که حکومت برای مقصر جلوه دادن #انقلابیون_مذهبی زد، اگر واقعیت داشت به دلیل اوجگیری نهضت امام خمینی میتوانست به عنوان فرصتی برای ضربه زدن به نهضت از آن استفاده کند. اما رژیم میدانست این دست و پا زدنها بیش از هر چیز شرایط را برای غرق شدن سلطنت فراهم میکند. (برگرفته از مقاله بررسی حادثه آتشسوزی سینما رکس آبادان در ٢٨مرداد١٣۵٧، فصلنامه تخصصی پانزده خرداد، ش۵٢)
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
🔴عوامل جنایت اعتراف میکنند
🔻نگاهی گذرا به نقش رژیم پهلوی در فاجعه آتشسوزی سینما رکس/٢
▫️ #پرویز_راجی (آخرین سفیر شاه در لندن) در خاطرات خود در ٢۵مرداد١٣۵٧ (سه روز قبل از فاجعه سینما رکس) مینویسد:
▪️ «در ملاقات با #هوشنگ_انصاری (وزیر دارایی) به او گفتم: اعلیحضرت فعلا چارهای ندارد جز اینکه خونسردی خود را حفظ کند؛ اوضاع را به حال خود بگذارد و در خصوص خونریزی و خرابکاری مخالفان دست به تبلیغات بزند تا بلکه #طبقه_متوسط از خواب غفلت بیدار شده، به عواقب سلطه اجامر و اوباش (!) پی ببرند. وقتی کارد به استخوان همه رسید، میبایست یک واقعه قهرآمیز و مرگبار و ویرانگر را بهانه قرار دهد، به عکسالعمل محکم و چشمگیری دست بزند، ارتش را به صحنه آورد و با هر مقدار خشونت که لازم باشد، به سرکوبی مخالفان بپردازد.
▫️شواهد و قرائن نشان میدهد که ساواک طی برنامهای با همین اهداف، آتش کشیدن سینما رکس آبادان را طراحی کرده؛ #محمدحسن_ناصری معروف به عضدی (معاون کمیته مشترک ضدخرابکاری ساواک)، #ناصر_نوذری معروف به رسولی (شکنجهگر ساواک)، #مجتهدی معروف به دکتر مجیدی(بازجوی ساواک) و #سعدی_جلیلی_اصفهانی معروف به بابک (متخصص مواد منفجره و تخریب ساواک) درست در یک روز قبل از حادثه سینما رکس. وارد آبادان میشوند. در روز ٢٧مرداد نیز محمدرضا شاه طی مصاحبهای میگوید:
▪️ «من از فاجعه بزرگی که ارتجاع سیاه برای ایجاد وحشت بزرگ در این مملکت به وجود میآورد، میترسم.»
موضعگیری زودهنگام قبل از روشن شدن جزئیات حادثه در رسانههای داخلی و خارجی، عاملین این جنایت را به عناوینی نظیر خرابکار خواندن که اصطلاح ساواک در مقابل انقلابیون مذهبی بود، بدون اعلام نظر کارشناسان و ارائه مدارک مستند در این زمینه، دلیل دیگری بر دخالت دولت در آتشسوزی سینما رکس آبادان است.
▪️ #منوچهر_آزمون (معاون اجرایی نخستوزیر در زمان شریف امامی) در اعترافات خویش در دادگاه انقلاب اسلامی اظهار میدارد:
«سینما رکس را به دستور مستقیم شاه آتش زدند. نخستوزیر (آموزگار) روحش هم خبر نداشت. وقتی به او خبر دادیم، رنگش مثل گچ سفید شد؛ دستور مستقیم شاه بود.»(برگرفته از مقاله بررسی حادثه آتشسوزی سینما رکس آبادان در ٢٨مرداد١٣۵٧، فصلنامه تخصصی پانزده خرداد، ش۵٢)
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
سيد مصطفى خمينى در زندان
نهضتخوانی؛ بازخوانی گزیدهای از کتاب نهضت امام خمینی/60
🔹در سپيده دم روز 13 آبانماه 43 اهالى شهر مذهبى قم كه چشم از خواب گشودند، شهر را در اشغال نظاميان دژخيم و خونآشام شاه ديدند كه به هيچكس اجازه سر بيرون آوردن از خانه را نمىدادند. صحن مطهر، منازل علما و مقامات برجسته روحانى را تحت كنترل و محاصره قرار داده بودند.
🔸ساعت تقريباً 9 صبح را اعلام مىكرد كه حاج سيد مصطفى خمينى از منزل بيرون آمد و به منظور ملاقات و گفتگو با مقامات روحانى قم راهى خانۀ آنان شد. عدهاى از اهالى محل و روحانيان كه توانسته بودند خود را به منزل امام برسانند، او را همراهى مىكردند. حاج سيد مصطفى پس از ملاقات با يكى از مقامات روحانى به نام حاج شيخ هاشم آملى به تنهايى، و از بیراهه ـ براى جلوگيرى از جلب نظر مأموران ـ خود را به منزل آقاى نجفى مرعشى رسانيد (آقاى نجفى از او تقاضاى ملاقات فورى كرده بود) ليكن هنوز چند لحظهاى از ورود او به منزل آقاى نجفى نگذشته بود كه يكباره كماندوها از بام و ديوار وارد منزل شدند و حاج سيد مصطفى را دستگير كردند و به شهربانى قم بردند و ساعتهاى متمادى او را در آنجا تحت بازداشت نگه داشتند و عصر همان روز او را به تهران انتقال دادند و به زندان قزل قلعه گسيل داشتند و به اتهام
«اقدام بر ضد امنيت داخلى» بازداشت كردند. فرداى آن روز حكم قرار بازداشت را به او ارائه دادند.
حاج سيد مصطفى در زير آن قرار نوشت:
بسمه تعالى
43.8.14
به اصل قرار و كيفيت بازداشت و به قرار بازداشتكننده شديداً معترضم.
سيد مصطفى خمينى (نهضت امام خمینی، ج1، صص1059-1058)
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
روزشمار انقلاب اسلامی
🗓30مرداد1357
🔹1- #آیتالله_محمدصدوقی در اطلاعیهای فاجعه سینما رکس آبادان را از جنایتهای رژیم شاه خواند.
🔸2- گروه #فلاح با انتشار اعلامیهای به مناسبت فاجعه آتش سوزی سینما رکس آبادان و با اشاره به جنایتهای عدیده رژیم شاه، اعلام کرد که رژیم همیشه کشتار مردم بیپناه را درخیابانها و کوچهها به نام انقلابیون وانمود کرده است.
🔹3- هفتهنامه اشپیگل چاپ آلمان گفت و گوی خبرنگار خود را با آقای #شریعتمداری به چاپ رساند. آقای شریعتمداری در این مصاحبه با استقرار حکومت نظامی و تغییر تاریخ شمسی و قمری به میلادی مخالفت کرده و درباره خواسته امام که تغییر حکومت در ایران بود، اعلام داشت مایل نیست اظهار نظر کند.
منبع: روزهای حماسه و نور، ج1، ص438
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
واكنش مردمى در برابر تبعيد امام
نهضتخوانی؛ بازخوانی گزیدهای از کتاب نهضت امام خمینی/61
🔹دستگيرى و تبعيد امام، موج خشم و نگرانى در مجامع مذهبى و روحانى پديد آورد. حوزههاى علمى درسهاى خود را تعطيل كرد. پيشنمازها در #قم، #مشهد، #تهران، #اصفهان، #شيراز، #يزد، #كرمان، #دزفول، #اهواز، #محلات، #نيريز، #لار، #نجفآباد، #داراب، #فسا، #جهرم، #سبزوار، #خمين و ... به عنوان اعتراض به تبعيد غيرقانونى امام از برگزارى نماز جماعت خوددارى كردند.
🔸ملت غيور و فداكار ايران، با دريافت خبر تبعيد غيرقانونى امام در برخى از مراكز و اماكن دست به اعتصاب و تظاهرات استنكارآميز زد. در تهران و قم و برخى از شهرستانها، بازارها تعطيل شد و تظاهراتى در بازار تهران و خيابانهاى آن حومه روى داد.
🔹حوزه قم بىدرنگ به صدور اعلاميهاى دست زد. بنا بر گزارش ساواک اين اعلاميه بيش از يک نسخه نبوده و منتشر نشده است.
🔸روحانيان بهبهانى مقيم حوزه قم نيز طى طومارى به رئيس جمهور تركيه، مقام علمى و روحانى امام را به مقامات آن كشور گوشزد كردند و مسئوليت دولت تركيه را در قبال او يادآور شدند.
🔹در سمنان نيز برخى از جوانان مذهبى و روحانى، مانند علىاكبر ادب، محمدحسن اخترى، محمدحسن آبادى و على قصنوهى اعلاميه دستنويسى به شرح زير به برخى از خيابانها و ميادين سمنان الصاق كردند.(نهضت امام خمینی، ج1، صص1064-1061)
برای مطالعه تفصیلی واکنش روحانیت و مردم نسبت به تبعید امام ر.ک: نهضت امام خمینی، ج1، صص1072-1064)
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
روزشمار انقلاب اسلامی
🗓31مرداد1357
🔹صبح امروز اعلامیهای با عنوان «وقایع سینما رکس آبادان» و «از پنجههای خونین رژیم خون میبارد» در سلف سرویس دانشکده ادبیات دانشگاه پهلوی شیراز مشاهده شد.
🔸در سال 15:30 مراسمی در یزد با سخنرانی آیتالله صدوقی درباره فاجعه سینما رکس آبادان در مسجد حظیره برگزار شد.
🔹اعلامیهای زیر عنوان «فاجعهنامه آبادان» با امضای «جوانان مسلمان آبادان» با این پرسش که «مسئول قتل عام سینما رکس آبادان چه کسی است؟» منتشر شد.
🔸صبح امروز خبرنگار روزنامه کیهان که به منظور تهیه عکس به گورستان شهر آبادان رفته بود توسط عدهای از خانوادههای قربانیان مورد ضرب و جرح قرار گرفت. خانواده قربانیان اعلام داشتند که روزنامه کیهان حقیقت را درباره آتشسوزی آبادان نگفته است.
منبع: روزهای حماسه و نور، ج1، ص442-441
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
آزادى سيد مصطفى خمينى
نهضتخوانی؛ بازخوانی گزیدهای از کتاب نهضت امام خمینی/62
🔹شاه بر آن شد با ترفندهاى فريبنده، خشم و عصيان تودههاى مسلمان ايران را كه تا سرحد انفجار فزونى يافته بود تخفيف بخشد و از قبح و خيانت احياى رژيم كاپيتولاسيون و تبعيد امام تا حدى بكاهد، از اين رو، درست در همان روزى كه #حسنعلى_منصور در مجلس سنا به دروغپردازىهايى مبنى بر موافقت امريكا با سلب مصونيت از اتباع امريكايى در ايران در صورت تشخيص دولت ايران، پرداخته بود، فرزند امام، حاج سيد مصطفى را از زندان قزلقلعه آزاد كرد تا حسن نيت! خود را براى مردم ثابت كند و اميد بازگشت امام و الغاى رژيم كاپيتولاسيون را در
دلها پديد آورد و تودهها را به اينگونه اميدها سرگرم و دلخوش سازد و از حركت و شورش بازدارد.
🔸با اين وجود، به منظور از بين بردن هرگونه اثر و يادگارى از امام (بويژه يادگارى كه بتواند بخشى از رسالت پدر را بر دوش گيرد و رابط نيروهاى انقلابى و امام باشد و مركزيتى براى طلاب جوان مبارز پديد آورد) بر آن شد كه حاج سيد مصطفى را نيز به دست خود او و به اسم ديدن پدر،
از ايران بيرون كند.
🔹 #سرهنگ_مولوى پيش از آزاد كردن او از زندان با او ملاقات كرد و پيشنهاد داد در صورتى كه بخواهد مىتواند به تركيه برود و از امام ديدن كند. حاج سيد مصطفى روى نگرانىهايى كه از سرنوشت پدر داشت، اين پيشنهاد را پذيرفت و سرهنگ مولوى نيز بىدرنگ دستور داد كه براى او پاسپورت صادر كردند و بليت هواپيما براى روز 13 دىماه 43 (29 شعبان 1384) «رزرو» نمودند تا پس از ديدار با خانواده خود در روز مقرر به تركيه پرواز كند!
🔸 #حاج_سيد_مصطفى پس از گذرانيدن 57 روز در زندان، روز چهارشنبه 8 دى ماه 43 از زندان آزاد و ساعت 4 بعدازظهر آن روز وارد قم شد. پس از ورود به قم، ابتدا به زيارت #حضرت_معصومه (ع) رفت و علىرغم اينكه ورود او به قم بدون اطلاع قبلى بود هزاران نفر از اهالى شهر و روحانيان در آستانۀ مقدسه در اطراف او اجتماع كردند و با #شعارهاى_انقلابى، بار ديگر وفادارى خود را نسبت به امام و راه او نشان دادند و تا منزل او را همراهى كردند. اين استقبال در آن شرايط خفقانبار، براى رژيم خيلى گران و نگران كننده بود، از اين رو سرهنگ مولوى هنگام آزادى او چندين بار تأكيد كرده بود كه طورى وارد قم شود كه سر و صدا ايجاد نكند.
🔹حاج سيد مصطفى پس از ورود به قم و ملاقات با اساتيد و فضلاى حوزه علميه و مشاوره و تبادل نظر با آنان در مورد مسافرت خويش به تركيه به اين نتيجه رسيد كه اين مسافرت طبق خواست رژيم است كه مىخواهد او را با پاى خود و بىسر و صدا تبعيد كند و بدينوسيله زمينه را براى از بين بردن آثار و علائم راه و مرام امام بتدريج آماده سازد. از اين رو، از اين مسافرت بهكلى منصرف شد.
🔸سرهنگ مولوى كه از حاج سيد مصطفى به اصطلاح قول گرفته بود كه يک روز پيش از موعدى كه براى حركت او به #تركيه معين شده است در #تهران حاضر شود، آنگاه كه از رفتن او به تهران در موعد مقرر خبرى نشد، تلفنى با او تماس گرفت و با لحنى بىادبانه و گستاخانه با او گفتگو كرد و او را به سبب نرفتن به تهران در موعد مقرر مورد اهانت قرار داد. البته پاسخ تندترى از حاج سيد مصطفى خمينى دريافت كرد و سخنانى ميانشان رد و بدل شد كه بازگو كردن آن در اين دفتر نشايد.
🔹بيش از ساعت و اندى از مكالمۀ تلفنى نامبرده با حاج سيد مصطفى نگذشته بود كه يكى از مأموران عالیرتبه ساواک به نام #سرهنگ_ميرافضلى وارد قم شد و با حاج سيد مصطفى ملاقات كرد و كوششى فراوان به عمل آورد تا شايد بتواند او را به مسافرت به تركيه راضى كند، ولى هر چه بيشتر كوشش كرد، كمتر نتيجه گرفت و سرانجام مأيوس و سرخورده بازگشت.
🔸شاه نمىخواست احساسات و عواطف ملت ايران را با تبعيد رسمى حاج سيد مصطفى بيش از پيش جريحهدار كند. از اين رو، كوشيد كه با واسطهتراشى و پند و اندرز و به عنوان دلسوزى او را بر آن دارد كه با پاى خود روانه تبعيدگاه شود! و در نظم و امنيت كشور اخلال نكند! ليكن چه توان كرد كه حاج سيد مصطفى تصميم گرفته بود كه به پند و اندرز دلالان ظلمه گوش فرا ندهد!(نهضت امام خمینی، ج1، صص1100-1099)
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
روزشمار انقلاب اسلامی
🗓1شهریور1357
🔹 #جمشید_آموزگار تصمیم به استعفا گرفت و آن را به #محمدرضا_پهلوی ابلاغ کرد.
🔸از ساعت 13:15 الی 14:15 مراسمی در تهران با حضور حدود 2 هزار نفر در مسجد ارک برگزار گردید. سخنران این مراسم آقای شاهرخی بود.
🔹در ساعت 23:30 مراسمی در رشت با حضور جمعی حدود 2هزار نفر در یکی از مساجد برگزار شد. در این مراسم آقای صادق احسانبخش سخنرانی کرد.
منبع: روزهای حماسه و نور، ج1، ص445 - 447
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
اطلاعیه شهید لاجوردی در خصوص توقیف روزنامه میزان؛ ارگان نهضت آزادی
🔴سالروز شهادت اسدالله لاجوردی
«بسمه تعالی
امت قهرمان و متعهد ایران نظر به اینکه روزنامههای #آرمان_ملت، #انقلاب_اسلامی، #جبهه_ملی، #میزان با نشر مقالات تشنجزا و مخل به مبانی اسلامی و حقوق عمومی جامعه نوپا و انقلابی مردم مسلمان ایران بالاخص در زمان جنگ با ایجاد جو مسموم و اختلافانگیز موجب اعتراض و شکایت اقشار مختلف مردم شدهاند و هیئت سه نفره حل اختلاف نیز تخلف آنها را محرز دانسته لذا تا اطلاع ثانوی روزنامههای فوقالذکر توقیف و موضوع تحت رسیدگی و پیگرد قانونی میباشد. ضمنا نشریات نامه مردم و عدالت که در حال توطئه خزنده علیه جمهوری اسلامی و مبانی مقدس اسلام میباشند نیز تا اطلاع ثانوی توقیف میباشند»(روزنامه جمهوری اسلامی، 1360.3.18، ص4)
پینوشت:
اختلافافکنیهای نهضت به اصطلاح آزادی در زمان جنگ یکی از موضوعات مهم و البته مغفول تاریخی است. این اختلافافکنیها پس از توقیف ارگان #نهضت_آزادی نیز ادامه یافت و پس از فتح خرمشهر صبغهای جدید یافت. گفتنی است امام خمینی با آنکه پس از فتح خرمشهر مخالف ادامه جنگ بودند اما با احترام به دیدگاه متخصصین نظامی و سیاسی رأی خود را اعمال نکردند و هیچگاه راه تضعیف نیروهای داخلی را پی نگرفت. (ر.ک: روزگار قائممقامی، صص269-265)
#شهید_لاجوردی
#نهضت_آزادی
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
🔘رنج شهید لاجوردی از بیعملی مسؤولین در برابر انحرافات فکری
🔻بازخوانی گزیدهای از وصیتنامه دردمندانه شهید لاجوردی/١
▫️ «... خدايا! خوب میدانی آنچه را هم اکنون به قلم میآورم مدتهای مديدی است در درونم میگذرد و بر سر چند راهههای حيرت ندانم چيست؟ چه بايد کرد؟ امور به کجا میانجامد؟
▪️چگونه است که با نام اسلام و در زی اسلاميت #شعارهای_مردم_فريب خالی محتوا، رواج پيدا میکند و آنها که مسئوليت جلوگيری از #انحراف_افکار را دارند ساکت مینشينند! و سهل است، بعضاً تاييد هم میکنند و هزاران سؤال، که هر کدام راهی را ايجاب و خطی را ترسيم میکند، قرار گرفتهام. اما خوشبختانه چون #مقلد_امام_عزيز هستم، راه سعادت برايم روشن است و از خدا میخواهم اگر عمری بود، توفيق عمل بدان را پيدا کنم .
🔴 ١ شهریور سالروز شهادت سیداسدالله لاجوردی
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db