پیام تسلیت مقام معظم رهبری بهمناسبت شهادت اسدالله لاجوردی
بسماللهالرّحمنالرّحیم
من المؤمنین رجال صدقوا ما جاهدوا الله علیه فمنهم من قضی نحبه و منهم من ینتظر و ما بدّلوا تبدیلا
▫️شهادت سید بزرگوار و مجاهد فی سبیلالله مرحوم آقای حاج #سیداسدالله_لاجوردی که از چهرههای منور انقلاب و پیشروان #جهاد فی سبیلالله بود بار دیگر ارج و قدرِ سربازان دیرین اسلام و مبارزان سختکوش راه آزادی را در خاطرهها زنده ساخت. منافقان کوردل و خیانتپیشه با این جنایت عمق کینه خود را نسبت به #یاران_صادق امام امت و خدمتگزاران حقیقی مردم آشکار کردند و چهرهی منفور خود را تیرهتر و منفورتر ساختند.
▪️این شهید عزیز در تمام دوران مبارزات اسلامی به اخلاص و صبر و مقاومت و روشنبینی شناخته شده بود. در راه خدا بلاهای بزرگ را به جان میخرید و در میدانهای سخت حاضر بود. پس از پیروزی انقلاب در همهی مسؤولیتهایی که در راه خدمتگزاری به مردم و کشور به او محول شد با قدرت و ایثار و بهدور از اغراض و مطامع مادی ادای وظیفه کرد و هیچگاه خستگی به خود راه نداد.
▫️شهادت در راه خدا اجر بزرگی است که خدای شاکر علیم به این انسان مؤمن و بااخلاص مرحمت فرمود. خداوند روح مطهر او را با اجداد طیبین و طاهرینش محشور فرماید.
▪️اینجانب شهادت این برادر ارجمند را به خانوادهی گرامی و دوستان همرزم و همسنگرش و به همهی ملت ایران تبریک و تسلیت عرض میکنم.
والسّلام علی عبادالله الصالحین
سید علی خامنهای
۷۷/۶/۲
🔴 ١ شهریور سالروز شهادت سیداسدالله لاجوردی
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
گزیدهای از دیدار مقام معظم رهبری با خانواده شهید لاجوردی/صفحه نخست
▫️این سرنوشت افتخارآمیزى که آقاى لاجوردى پیدا کردند، سرنوشتى است که مایه حسرت و غبطه همهى کسانى است که در این راه بودهاند. خب، بنده خیلى متأثّر شدم از شهادت آقاى لاجوردى -از دست دادن ایشان و فقدان ایشان، خیلى براى ما سنگین بود؛ یک عنصر مؤمن، کارآمد، صادق و ریشهدارِ در این زمینهى انقلابى و مبارزات؛ امثال ایشان واقعاً عناصر #بسیار_کمیاب و مغتنمى هستند و از دست دادنشان سخت است- ولیکن درعینحال به نظرم رسید که حیف بود آقاى لاجوردى جور دیگرى از دنیا میرفت. آن آدم، آن #عنصر_مستحکم، #پولادین، آن نیّت صادق، با آن سابقهى مبارزات، واقعاً حقّش بود و شایسته این مقام والاى شهادت بود. و شما خانمشان و فرزندانشان بدانید -که البتّه میدانید هم؛ میدانم برای شماها این معارف، روشن و واضح است- ماها غبطه میخوریم به حال ایشان و حقیقتاً اگر هرکدام از ماها -خود بنده و میدانم همفکرانِ ما هم یقیناً همه همینجور هستند- بدانند که میتوانند با یک عملى، با یک حرکتى، با یک هزینهاى -هر جور هزینهاى- آنها هم یک چنین سرنوشتى را به دست بیاورند، لحظهاى را دریغ نخواهند کرد و تأمّل نخواهند کرد که آن هزینه را بکنند تا اینکه آنچنان سرنوشتى براى آنها هم رقم بخورد. شهادت خیلى مقام بالایى است و بسیار ارزشمند است؛ و خلاصه، خاصّان درگاه الهى به مقام شهادت میرسند. یعنى من میخواهم این را عرض کنم، علاوه بر اینکه خود شهادت، وسیله قرب به پروردگار است، یک مایه والایى از قرب الهى لازم است تا انسان به شهادت برسد؛ بدون این مقدّمه، کسى [به آن] دست نخواهد یافت.
▪️البتّه زحمات ایشان را هیچ نمیشود توصیف کرد. خود من از وقتى که به یاد مىآورم آشنایى با مرحوم شهید لاجوردى را -که خیال میکنم از نزدیک و بهصورت مشخّص از سالهاى اواسط دههى ۴۰ بوده، حالا دقیقاً یادم نیست چه سالى بود امّا از هر وقتى که یادم مىآید- ایشان را در حال #مبارزه_صادقانه به یاد مىآورم. من یادم هست که آنوقتها یک جریانى اتّفاق افتاده بود و مرحوم لاجوردى و اینها به یک جایى حمله کرده بودند؛ قبلش ایشان زندان بودند، بعدش هم باز براى مدّت کوتاهى دستگیر شدند؛ در جمع دوستانِ ما گفته میشد این مرد، #مرد_پولادین است؛ این مرد، آدم خستهنشو است؛ تصویرى که از آقاى لاجوردى در ذهن ما بود، همین تصویر یک انسان خستهنشوی صادقِ با استقامت [بود]. البتّه دوستان ما در آن زمان خیلى بودند و آدمهاى صادقِ مؤمنِ ثابتقدم در میان آنها کم نبود؛ [امّا] مرحوم لاجوردى چهره برجستهاى بود.
▫️بعد از انقلاب هم همینجور بود. ایشان از اوّلِ انقلاب تا همین شهادتشان همیشه در راه مستقیم، در صراط مستقیم حرکت کردند و ذرّهاى انحراف پیدا نکردند از طریق مستقیم و خطّ صحیح. کار را ایشان براى خدا میکرد، اهل تظاهر، اهل نشان دادن نبود؛ براى خدا کار را قبول میکرد، براى خدا کار را انجام میداد؛ براى همین هم بود که هیچ ملاحظهاى نمیکرد. بعضىها در کار، ممکن است ملاحظه وجهه را بکنند، ملاحظه شأن و آبرو را بکنند، [امّا] بعضىها هستند که نه، این ملاحظه را نمیکنند و #شهید_عزیزِ_ما، شهید لاجوردى، ازاینقبیل بود؛ آدمى نبود که ملاحظه گفتن این و آن، وجاهت پیش این و آن را بکند، محض «خدمت» براى ایشان مطرح بود. حقیقتاً اخلاصى که ایشان داشتند، خیلى اخلاص بالایى بود.
🔴 ١ شهریور سالروز شهادت سیداسدالله لاجوردی
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
گزیدهای از دیدار مقام معظم رهبری با خانواده شهید لاجوردی/صفحه دوم
▪️من از همسر ایشان -خانم محترم ایشان- هم باید تشکّر کنم که در همه این مراحل، همراه لاجوردى بودند. من کاملاً میدانم که اگر همسرى همفکر و همراه نباشد، آنجور باقى ماندنِ در خطّ درست، کار آسانى نیست. سختىها را با هم تحمّل کردید، رنجها را با هم بردید؛ حالا یک رنج اضافى هم شما و بقیّه اعضاى خانواده دارید میبرید؛ یعنى شهید وقتىکه شهید شد، مسئلهاش تمام شد -یعنى مبارزهاش در هنگام شهادت دیگر تمام میشود- لکن مبارزه وابستگان به شهید ادامه دارد و این مبارزه را باید با همان صداقت، با همان اخلاص پیش ببرند؛ امتحان بزرگ الهى است؛ این را، هم براى شما عرض میکنم، هم براى خانم #شهید_اسماعیلى و فرزندان ایشان و خانواده ایشان عرض میکنم، هم براى خانواده #شهیدمسعودى عرض میکنم. بعد از شهادت شهید که او رفت به آن نشئه دیگر، حالا نوبت شما است که ادامه بدهید، اگرچه قبلاً هم شما در داخل رنجهاى مبارزه بودید. امیدواریم که انشاءالله خداوند به شما کمک کند...
▫️بههرحال حرفِ تشکّرآمیز از شهداى عزیز و خانوادههایشان خیلى زیاد است که اگر بخواهیم همه را بگوییم، بایستى خیلى چیزها بگوییم. امیدواریم خداوند انشاءالله درجات ایشان را عالى کند و با اجداد طاهرینش محشورش کند؛ یقیناً هم محشور است، من شک ندارم که الان ایشان در اَطائب بارگاههاى قدس، با بهترین بندگان شایسته خدا و فرشتگان خدا مسلّماً محشور است و روحش متنعّم است. و خوشا به حالش! آقاى لاجوردى واقعاً مزد خودش را گرفت و امروز روح ایشان در عالم #ملکوت، شاکر و سپاسگزار خداوند است که او را چنین توفیقى داد و چنین موهبت بزرگى را بخشید؛ همچنین این شهداى عزیز دیگرى که با ایشان به شهادت رسیدند -هم شهید اسماعیلى که با ایشان هم من دورادور آشنایىهایى دارم، اگرچه از نزدیک [ارتباط نداشتم]، البتّه بارها پیش من آمده بودند ظاهراً با جمعهایى، لکن من دقیقاً و مشخّصاً چهرهى ایشان به یادم نیست لکن میشناسم ایشان را، در #انجمن_اسلامى و #دادگسترى و در خدماتى که داشتند و تلاشى که ایشان براى سالمسازى محیط دادگسترى داشتند، اتّفاقاً همین اواخر هم یک نامهاى جماعتشان براى من نوشته بودند که ایشان امضا کرده بودند، شاید حدود سه ماه قبل بود؛ و همچنین آن شهید عزیز دیگر، آقاى مسعودى- همه اینها متنعّمند به نِعَم الهى و خانوادههایشان بایستى خدا را شاکر باشند که این نعمت را به عزیزانشان بخشید. البتّه براى شماها سخت است، شکّى نیست؛ خب فقدان این عزیزان دشوار است منتها خودتان را تسلّا بدهید به الطاف الهى دربارهى این عزیزان. انشاءالله امیدواریم که خداوند همهی شما را موفّق و مؤیّد بدارد. اینجا ما شهید زنده هم خیلى داریم؛ اغلب همین آقایانى که اینجا هستند، شهداى زندهاند.
▪️تصدیق میکنم که این خانوادهها -که با بعضىشان ما از نزدیک هم آشنا بودهایم و هستید- خیلى حق دارند به گردن همه ما و واقعاً چراغ شهدا را و چراغ شهادت را اینها روشن نگه داشتهاند؛ انشاءالله که موفّق و مؤید باشید.
🔴 ١ شهریور سالروز شهادت سیداسدالله لاجوردی
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥روایت شهید لاجوردی از شهادت یک پاسدار برای نجات جان فرزند خردسال مسعود رجوی
🔴یکم شهریور سالروز شهادت سیداسدالله لاجوردی
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔻حمایت روزنامه آلمانی از تروریسم در ماجرای شهادت سیداسدالله لاجوردی
🔴یکم شهریور سالروز شهادت سیداسدالله لاجوردی
مقام معظم رهبری :
▫️من این درد درونی خودم را فراموش نمیکنم که در یکسال و نیم پیش، وقتی که شهید عالیمقام و #سیّد_عزیز و بزرگوار، شهید لاجوردی به شهادت رسید - کسی که چهره بسیار درخشانی بود و بسیار کسان از مجاهدات او در دوران مبارزات و در دوران اختناق خبر ندارند که این مرد چه کرد و کجاها بود و چگونه زندگی کرد؛ چه زندانهایی کشید و چه زحمتهایی متحمّل شد.
▪️ بعد از انقلاب نیز بیتظاهرترین کارها را که سختترین هم بود، بر دوش گرفت و آخر هم شهید شد - یکی از
روزنامههای #آلمان نوشت #ترور_لاجوردی، ترور نیست! یعنی آنها عنوان ترور را هم عوض کردند؛ چرا؟ چون به وسیله #ناراضیان_داخلی انجام گرفته است!
▫️تبلیغات رسانههای دنیا این است. امپراتورىِ استکبارىِ خبرىِ مسلّط بر افکار عمومی دنیا این است
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
توصیه مقام معظم رهبری به سینماگران در خصوص پرداختن به زندگی شهید لاجوردی
...یک کاری برای آقای لاجوردی بکنید. لاجوردی از آن شخصیتهایی است که شایسته است برایش کار بشود. لاجوردی کسی است که ما قبل از انقلاب توی دوستان مبارزی که عدهای از بازاریها هم در میان آنها بودند. به مرحوم لاجوردی میگفتیم "مرد پولادین"؛ آن روز، یعنی سالهای ۵۲ و ۵۳. یعنی واقعاً یک عنصر پولادین بود...(1395.12.1)
🔴یکم شهریور سالروز شهادت سیداسدالله لاجوردی
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
وساطت منتظری برای آزادی یک تروریست و رنجنامه تاریخی شهید لاجوردی پیرامون آن
نوشین نفیسی از اعضای مرکزی گروهک تروریستی #پیکار بود که در تابستان 1361 بازداشت و به جرم کشتار مردم بیگناه محکوم به اعدام شد اما پدر نوشین نفیسی پزشک آقای حسینعلی منتظری بود و کارشکنیهای آقای منتظری در راه اجرای عدالت به همین واسطه آغاز شد و در نهایت حکم نوشین نفیسی اجرا نشد.
شهید لاجوردی نیز در پشت برگه حكم آزادی نوشین نفیسی كه به وی ابلاغ شده بود، نوشت:
«زندانی #نوشین_نفیسی یكی از خبیثترین و متعصبترین افراد نادری است كه در زندان تحمل كیفر مینماید، ولی با شیوههای منافقانه، بهدروغ خود را بریده نشان میدهد. بدیهی است كسی كه از مركزیت جناحِ انقلابی منشعب از #پیكار_مرتد_محارب باشد، آزادیاش چه مقدار برای جامعه خطرناک است، ولی چه میشود كرد؟ چون دستور آزادیاش صادر شده، چارهای جز آزاد كردن نیست. (گرچه با تمام وجود مخالف آزادیاش هستم و معتقدم اگر قرار باشد مركزیت سازمان الحادی با آن همه جنایت و آمریت در كشتار مردم مسلمان و بیگناه و ... داشتن همه وزر و وبال اعضا و هواداران اعدام شده سازمانش، آزاد شود، پس ...؟!! خدایا تو شاهدی با دیدن این نامه و تبعیض غیرقابل تصور، مرگ خود را از تو خواستم!) لذا با سپردن كفیل و وثیقهای معادل یک میلیون تومان آزاد شد.»
🔴یکم شهریور سالروز شهادت سیداسدالله لاجوردی
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
🔴رسانه پرقدرت تشیع
⚫️نقش حضرت امام سجاد علیهالسلام در حوادث پس از عاشورا
مقام معظم رهبری:
«بعد از آنکه قضیه کربلا انجام گرفت - آن فاجعه بزرگ اتفاق افتاد - و فداکاری بینظیر اباعبداللَّه (علیهالسّلام) و اصحاب و یاران و خانوادهاش در آن محیط محدود واقع شد، حادثه اسارتها پیام را باید منتشر میکرد و خطبهها و افشاگریها و حقیقتگوئیهای #حضرت_زینب (سلام اللَّه علیها) و #امام_سجاد (علیه الصّلاة و السّلام) مثل یک #رسانه_پرقدرت باید فکر و حادثه و هدف و جهتگیری را در محدوده وسیعی منتشر میکرد؛ و کرد.»(1387.11.28)
#شهادت_امام_سجاد
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
مرد پولادین
پرونده ویژه بنیاد تاریخپژوهی به مناسبت سالگرد شهادت سیداسدالله لاجوردی
اطلاعیه شهید لاجوردی در خصوص توقیف روزنامه میزان؛ ارگان نهضت آزادی
رنج شهید لاجوردی از بیعملی مسؤولین در برابر انحرافات فکری
پیشبینی سرنوشت اپوزوسیوننماهای داخلی توسط شهید لاجوردی
دغدغه شهید لاجوردی نسبت به تکرار مشروطه
دعای انقلابی شهید لاجوردی
پیام تسلیت مقام معظم رهبری بهمناسبت شهادت اسدالله لاجوردی
گزیدهای از دیدار مقام معظم رهبری با خانواده شهید لاجوردی/صفحه نخست
گزیدهای از دیدار مقام معظم رهبری با خانواده شهید لاجوردی/صفحه دوم
🎥روایت شهید لاجوردی از شهادت یک پاسدار برای نجات جان فرزند خردسال مسعود رجوی
🎥حمایت روزنامه آلمانی از تروریسم در ماجرای شهادت سیداسدالله لاجوردی
توصیه مقام معظم رهبری به سینماگران در خصوص پرداختن به زندگی شهید لاجوردی
وساطت منتظری برای آزادی یک تروریست و رنجنامه تاریخی شهید لاجوردی پیرامون آن
🔴یکم شهریور سالروز شهادت سیداسدالله لاجوردی
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
تبعيد بىبازگشت
نهضتخوانی؛ بازخوانی گزیدهای از کتاب نهضت امام خمینی/63
🔹 در روز 13 دى ماه 43 (29 شعبان 84) رئيس ساواک قم همراه با عدهاى از مأموران خود كه همگى لباس شخصى بر تن داشتند، در حدود ساعت 11:45صبح، كه رفت و آمد در خيابانها كمتر صورت مىگرفت به خانه امام يورش بردند و #حاج_سيدمصطفى را دستگير و بىدرنگ روانه تهران كردند. يورش ناگهانى و وحشيانه «ساواكىها» به منزل امام براى دستگيرى حاج سيد مصطفى سبب ترس و وحشت همسر او شد كه با سقط جنين و كسالت ممتدى همراه بود و ضايعاتى به بار آورد كه بهبود نيافت.
🔸حاج سيد مصطفى خمينى را پس از اعزام به تهران به باشگاه نخستوزيرى بردند و در بامداد روز 14 دى ماه 43 در ساعت 530، با هواپيما او را به استانبول اعزام داشتند و از آنجا نيز با هواپيماى ديگرى به اقامتگاه امام در شهر #بورسا تبعيد كردند. تبعيدى كه هيچگاه بازگشت نداشت.(نهضت امام خمینی، ج1، صص1100)
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
روزشمار انقلاب اسلامی
🗓2شهریور1357
🔹بنا بر گزارش خبرگزاری فرانسه، تظاهراتی با حضور 100نفر از دانشجویان ایرانی در خیابان های پاریس برپا شد. تظاهرات کنندگان پس از یک ساعت رژه در خیابان، پراکنده شدند.
🔸عصر امروز 3 نفر از اهالی شهرستان دماوند - استان سمنان - به اتهام توزیع اعلامیه امام دستگیر شدند.
منبع: روزهای حماسه و نور، ج1، ص448
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
پرواز تبعید
نهضتخوانی؛ بازخوانی گزیدهای از کتاب نهضت امام خمینی/64
🔹تاريخ، صبحدم روز چهارشنبه 13 آبانماه 1343 (29 جمادىالثانى 1384) را اعلام مىكرد. هواپيماى هركولس نيروى هوايى ارتش شاهنشاهى ايران كه حامل مرجع امت و رهبر انقلاب اسلامى امام خمينى بود، از #فرودگاه_مهرآباد به سوى #تركيه به پرواز درآمد. يكى از مقامات ساواک به نام سرهنگ افضلى، امام را در اين سفر همراهى مىكرد...
🔸آنگاه كه هواپيما اوج گرفت، امام به سرهنگ افضلى كه در كنارش نشسته بود، روكرد و گفت:
«آيا شما مىدانيد كه من به جرم دفاع از حيثيت ارتش و استقلال وطنم تبعيد مىشوم؟» گويا امام مىدانست كه ساواک سرگرم تنظيم اطلاعيهاى است مبنى بر اينكه:
🔹... چون رويه آقاى خمينى و تحريكات مشارٌاليه بر عليه منافع ملت و امنيت و استقلال تماميت ارضى كشور تشخيص داده شد؛ لذا در تاريخ 13 آبان ماه 1343 از ايران تبعيد گرديد.
🔸امام مخصوصاً بر كلمه «استقلال» تكيه مىكند و به سرهنگ افضلى مىگويد:
«به جرم دفاع از استقلال وطنم تبعيد مىشوم». آقاى سرهنگ افضلى كه گويا انتظار روبهرو شدن با چنين سؤالى را نداشت، بىاختيار جابهجا شد و با صدايى گرفته پاسخ داد: «تا روزى كه به امريكا احتياج داريم، ناچاريم يک سرى آوانسهايى به آنها بدهيم»!
امام بىدرنگ پاسخ داد: «يعنى حتى نواميس مملكت خود را نيز در اختيار آنان قرار دهيم؟»
🔹سرهنگ افضلى پاسخى نتوانست بدهد، ليكن با حركت سر به اين پرسش پاسخ مثبت داد!
🔸سرهنگ افضلى در گزارش خود به تهران تنها به آوردن اين جمله بسنده كرده است:
... اولين صحبت ايشان خطاب به اينجانب در هواپيما اين بود كه من براى دفاع از وطنم تبعيد شدم...
🔹هواپيماى نظامى مزبور، پس از سه ساعت و سى دقيقه پرواز، در ساعت 11:30 در فرودگاه #آنكارا بر زمين نشست. در سالن فرودگاه، مأموران امنيتى تركيه كه به استقبال آمده بودند، پس از گفتگو با سرهنگ افضلى، امام را به اتفاق نامبرده سوار اتومبيل كردند و پس از طى 35 كيلومتر مسافت فرودگاه تا آنكارا، امام را مستقيماً به هتل بلوار پالاس، طبقه چهارم، اتاق شماره 514، كه قبلاً آماده شده بود، بردند.
🔸از آنجا كه اين هتل در مركز شهر قرار داشت و مخبرين داخلى و خارجى در آن كشور براى به دست آوردن صحت و سقم شايعه تبعيد امام سخت كنجكاو شده بودند، مأموران امنيتى تركيه به منظور هرچه بيشتر پوشيده نگه داشتن محل سكونت امام، در ساعت 2 بعدازظهر روز پنجشنبه 14 آبان ماه (30 جمادى الثانى) با مراقبت كامل و طرح پيشبينى شده، او را به يكى از ساختمانهاى فرعى خيابان آتاتورك به نام Fotoetem منتقل كردند.(نهضت امام خمینی، ج2، صص13-11)
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
روزشمار انقلاب اسلامی
🗓3شهریور1357
🔹مراسمی در بندرعباس با حضور 500نفر و با سخنرانی آقای حسن حمایتی در مسجد فاطمیه برگزار شد.
🔸از ساعت 13:45 الی 15:30 مراسمی در تهران با حضور جمعی حدود 2500 نفر و با سخنرانی آقای صادقی در مسجد صاحب الزمان(عج) برگزار گردید.
🔹در ساعت 22:30 تظاهراتی با حضور 500 نفر در خیابان چهارمردان قم برپا شد. عده ای از تظاهرکنندگان شیشه های چندین بانک و مغازه را شکستند. در این تظاهرات 100نفر دستگیر شدند.
منبع: روزهای حماسه و نور، ج1، ص451-453
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
آموزش زبان ترکی در اولین ساعات تبعید به ترکیه
نهضتخوانی؛ بازخوانی گزیدهای از کتاب نهضت امام خمینی/65
🔹امام در همان اولين ساعتهاى ورود به تركيه، به آموختن زبان تركى پرداخت، چه آنكه مردان خدا در همه جا و در همه حال از وظيفه دانشپژوهى و فرمان مقدس «اطلبوا العلم من المهد الى اللحد» غفلت ندارند و از هر فرصتى استفاده مىكنند. ديگر آنكه امام مىخواست با فراگيرى زبان تركى، رسالت خود را در ميان ترکزبانان دنبال كند.
🔸اهتمام و توجه ويژه امام به فراگيرى زبان تركى، گماشته ايرانى او، آقاى سرهنگ افضلى را سخت به وحشت انداخت كه مبادا با آموختن زبان، بتواند با مردم ترک ارتباط برقرار سازد و مبارزه را در تبعيدگاه نيز دنبال كند. از اينرو، در گزارشى به تهران نوشت: «نبايد وى را تنها گذاشت»! متن گزارش چنين است:
🔹... روحيه شخص مورد نظر نسبت به روز اول بهتر است و در محل جديد، برنامه روزانهاش بيشتر استراحت و تلاوت قرآن و اداى نماز و صرف غذاست و گاهگاهى هم كلمات تركى را يادداشت مىنمايد، ولى نبايد وى را تنها گذاشت.... (نهضت امام خمینی، ج2، ص14)
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
روزشمار انقلاب اسلامی
🗓4شهریور1357
🔹در ساعت 2:30 بامداد پس از پایان مراسم احیاء در کاشان، حدود 3هزار نفر از مردم هنگام خروج از مسجد گذرباباولی تظاهراتی برپا کردندکه با حمله مأموران مواجه شدند.
🔸خبرگزاری های خارجی از قول منابع رسمی اعلام کردندکه پنجم شهریور ماه جعفر شریف امامی از اعضای کابینه، دولت خود را به محمدرضا پهلوی اعلام خواهد کرد.
🔹در ساعت 2:30 بامداد پس از پایان مراسم احیاء در قم 300 نفر از صحن حضرت معصومه(س) خارج شدند و تظاهراتی کردند.
منبع: روزهای حماسه و نور، ج1، ص455
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
اولین دولت بی حال
🔻تحلیل جامع از پیشینه و کارکرد نهضت آزادی و دولت موقت در نگاه حجت الاسلام والمسلمین سید حمید روحانی
بهمناسبت سالروز مرگ ابراهیم یزدی
⏬بخش اول
🔹جبهه ملی و نهضت آزادی که سرآمد سایر گروهها بودند به شاه #وفادار بودند.
🔸اگر شما کتابهایی را هم که الان نهضت آزادی منتشر کرده است ملاحظه کنید میبینید كه در #اساسنامه آنها آمده است که باید نظام شاهنشاهی همیشه برقرار باشد و خاندان پهلوی #نسل_به_نسل به #سلطنت ادامه بدهند.
🔹 نخستین اختلاف آنها با امام در این زمینه بود که آنها طرفدار نظام شاه بودند و فقط حرفشان این بود که شاه باید طبق قانون اساسی سلطنت بکند نه حکومت.
🔸آنها قانون اساسی را قبول داشتند و تا آخر هم نسبت به قانون شاهنشاهی و #نظام_مشروطه_سلطنتی وفادار ماندند حتی در سال1357 که فریاد «مرگ بر شاه» درسراسر کشور طنینانداز شده بود #مهندس_بازرگان به نوفللوشاتو رفت که با امام ملاقات کند و از ايشان بخواهد که شاه را بیرون نکند يعنی آنها تا این حد نسبت به نظام شاهنشاهی وفادار بودند.
🔹این یک موضوع بود که باعث اختلاف بین آنها و امام بود چون امام از آغاز هدف #براندازی داشت اما آنها با #سرنگونی_شاه موافق نبودند.
🔸دومين موضوعی كه بین امام و آنها تضاد ايجاد كرده بود اين بود كه امام با شعار «#نه_شرقی_نه_غربی»به صحنه آمدند و در جهت مبارزاتشان به هیچ قدرت خارجیای اتکا نداشتند و معتقد بودند که بیگانگان هیچوقت به ما وفادار نخواهند بود و ما را در جهت رسیدن به اهداف ملی و دینیمان یاری نخواهند کرد اما این تز در میان گروهها كاملاً جا افتاده بود که برای مبارزه با دیکتاتور حاکم باید به یک قدرت خارجی اتکا داشت. آنها خواهان آزادی انتخابات، مطبوعات، قلم و بیان در چارچوب #قانون_اساسی بودند اما معتقد بودند که اگر کمک خارجی و حمایت بیگانگان نباشد آنها در همین چارچوب هم نمیتوانند به مبارزه ادامه بدهند.
🔹البته این تز تنها در ایران نبود؛ در مدتی كه من در #نجف در خدمت امام بودم گاهی به دفاتر سازمانهای آزادیبخش میرفتیم اولین سؤالی که آنها از ما میپرسيدند این بود كه «شما در مبارزاتتان از قدرت و پشتیبانی کدام #قدرت_خارجی برخوردار هستید؟» وقتی جواب میدادیم که ما جز به خدا و ملت به هیچ قدرتی اتكا نداريم آنها باور نمیکردند و تعجب میکردند. حتی یادم است كه در #لبنان یکبار با يك گروه از مائوئيستها ملاقات داشتیم. آنها از ما همین سؤال را پرسيدند وقتی جواب دادم: اتکا و تکیهگاهمان خدا و ملت است. يكی از آنها با پوزخندی گفت: شما اصلا #سیاست را نفهمیدهاید.
🔸حتی بزرگترين انتقادی كهگروههای مذهبی کشورهای اسلامی مانند #اخوانالمسلمین، #حزبالدعوه و #حزبالتحریر_اسلامی به امام داشتند اين بود كه امام لبه تیز حمله را متوجه #امریکا و #انگلیس کردهاند و در نتیجه در آینده، شوروی در ایران پیروز خواهد شد و این دليل دومی بود که امام با این گروهها اختلاف نظـر داشتند زيرا امام میگفتند ما در پیشبرد اهدافمان نه تنها به هیچ قدرت خارجیای نیاز نداریم بلکه آنها ما را بدبخت خواهند کرد و اتکا به قدرت خارجی یک نوع #انتحار است.
🔹 آنها بر این باور بودند که بدون #اتکا به قدرتهای خارجی نمیتوان در ایران #مبارزه کرد.
📖 ماهنامه اندیشه و راهبرد، شماره ۵، صص ۲۰-۱۸
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
🔰ریشههای سازشطلبی و التقاط در دولت موقت
🔻تحلیل جامع از پیشینه و کارکرد نهضت آزادی و دولت موقت در نگاه حجت الاسلام والمسلمین سید حمید روحانی
بهمناسبت سالروز مرگ ابراهیم یزدی
⏬بخش دوم
🔹در جریان کاپیتولاسیون که در سال 1343 اتفاق افتاد و رژیم شاه به اتباع امریکایی درایران #مصونیت داد امام تنها شخصیتی بودند که عکسالعمل نشان دادند و اعتراض کردند اما نه جبهه ملی، نه نهضت آزادی، نه آنهایی که دم از #ناسیونالیسم میزدند و نه آنهایی که #شعار میدادند «چو ایران نباشد تن من مباد!»در این قضیه نفس نکشیدند
🔸چه حرفشان این بود كه هرگونه موضعگیری علیه #کاپیتولاسیون موضعگیری علیه امریکا است و ما بدون #سیاست_امریکا نمیتوانیم زنده بمانیم؛ این اختلاف دوم بود.
🔹مسئله سوم اين بود كه گروههای سیاسیای كه اعتقاد به #مذهب داشتند و ملی- مذهبی خوانده میشدند معتقد نبودند که اسلام میتوان پاسخگوی مشکلات جامعه باشد و یا اینکه میتواند انقلابی را به ثمر برساند.
🔸 نظرشان این بود كه برای پیشبرد اهداف سیاسی باید از ایسمهای وارداتی کمک گرفت لذا آنها را #التقاطی میخواندند چون آنها میگفتند اسلام يك دین مترقی است اما دین مبارزه نیست و ما برای مبارزه باید از مارکسیسم و #لیبرالیسم کمک بگيريم.
🔹امام توانستند بدون وام گرفتن از #مکاتب_وارداتی، اسلام را عرضه بدارند و آن هيجان و موج انقلابی را به وجود بیاورند.
🔹وقتی انقلاب به اوج خودش رسید و نهضت امام فراگیر شد گروهها و احزاب سیاسی دیدند كه چارهای ندارند جز اینکه بیایند و به این موج بپیوندند البته اول شروع کردند به دنبال كردن #سیاست خودشان اما امام با ايشان برخورد کردند.
🔸شما اگر الان به کتاب نهضت امام یا به کتاب صحیفه امام مراجعه کنید میبينيد كه اعلامیههای #نهضت_آزادی و جبهه ملی در چارچوب #قانون_اساسی است و امام در آنجا گفتند: «کسانی که تا دیروز ساکت بودند و یا با رژیم همراه بودند امروز از این #فرصت استفاده کردند و با دم زدن از قانون اساسی میخواهند مجرم اصلی را از سقوط نجات بدهند.اگر دست از این #توطئهها برندارند با اینها برخورد خواهم کرد.»
🔸 یادم است كه وقتی كه ما با امام در نجف بودیم پیامی از داریوش فروهر، دکتر سنجابی و مهندس بازرگان برای امام آمد كه گفته بودند: «ما تسلیم هستیم و هر چه شما بگویید ما اجرا میکنیم» منظورم این است كه آنها ناچار شدند به #موج بپیوندند. حتی این را به شما بگویم كه وقتی آقای مهندس بازرگان در سال 57 به نوفللوشاتو آمدند و از امام خواستند كه شاه را بیرون نکنند، امام به شدت با ايشان برخورد کردند و گفتند: «کسی که دستش تا مرفق به خون ملت ایران آغشته است ما چگونه میتوانیم به این آدم بگوییم آقا بفرما بنشین بالا الواطیات را بکن، شاه باش و در کارهای اجرايی دخالت نکن؟ کدام وجدان، کدام انسانیت، کدام اخلاق و كدام دین اجازه میدهد كه چنین جانی بالفطرهای را کنار نزنيم؟» مهندس بازرگان بدون خداحافظی از ديدن امام برگشت؛ برخورد بدی کرد.
🔹 نهضت آزادی خارج کشور كه همین آقای ابراهیم یزدی و آقای قطبزاده بودند دیدند كه این حرکت مهندس بازرگان باعث میشود كه آنها در جامعه بیاعتبار بشوند و سقوط کنند در نتيجه علیه مهندس بازرگان اعلاميه دادند و حرکت او را محکوم کردند و گفتند: «ما به آیتالله خمینی وفادار هستیم و هر چه ایشان بگوید اجرا میکنیم.»
🔸 من الان اعلامیهشان را دارم منظورم این است كه آنها تا این حد در مسئله پیوستن به موج ملت خودشان را ناگزیر میدیدند، اما بعد از انقلاب کمکم ماهیتها رو شد.
🔹 دولت موقت آقای مهندس بازرگان كه متشكل از خود ايشان، ابراهیم یزدی به عنوان وزیر خارجه و آقای شهید چمران بود به الجزاير رفتند و با برژینسکی، مشاور کارتر، #ملاقات کردند.
📖 ماهنامه اندیشه و راهبرد، شماره ۵، صص ۲۰-۱۸
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
🔴دروغ ابراهیم یزدی توسط امام تکذیب شد!
🔻آیا ابراهیم یزدی در سفر امام به پاریس نقشی داشت؟
بهمناسبت سالروز مرگ ابراهیم یزدی
🔹تحریف نهضت امام خمینی (ره) از زمان حیات ایشان آغاز شده بود و کسانی که به دنبال احراز مناصب مختلف بودند میدانستند بدون اینکه خود را از یاران نزدیک امام جا بزنند به جایگاههای سیاسی حساس دست نخواهند یافت.
🔸یکی از #تحریفات_آشکار در تاریخ انقلاب اسلامی که بارها و بارها تکذیب شده؛ ادعای #ابراهیم_یزدی مبنی بر نقش وی در انتخاب #پاریس به عنوان تبعیدگاه سوم امام خمینی بود اما در مقابل امام خمینی قدس سره الشریف این ادعا را با صراحت رد میکنند.
🔹ایشان «حفظ جان یاران از تعرض #عوامل_حکومتی_عراق» را یکی از علل و عوامل خروج از عراق و حرکت به سمت #کویت، برمیشمارد و تصریح میکند که ابتدا تصمیم به حضور در کویت نیز به صورت موقّتی بوده تا بعداً به یکی از کشورهای اسلامی مهاجرت کنند امّا پس از برخورد دولت کویت، و احتمال بروز برخوردها و محدودیّتهای مشابه در سایر دول اسلامی، تصمیم به سفر به پاریس گرفتهاند. البته امام (ره) تأکید میکند که این تصمیم «بدون هیچ فکر و سابقه ذهنی» بوده و آن را ناشی از اراده و تقدیر الهی بر شمرده است.
🔸ایشان همچنین در بیانات خود، تصریح میکند که تا انتخاب محل جدید، موقتّاً به #فرانسه سفر کرده بودند و در جای دیگر بر این معنا تأکید میکنند که « ما هیچ بنا نداشتیم كه به پاریس برویم.»
🔹همان گونه که میبینید، در کلمات امام خمینی (ره) هیچ اشارهای به تأثیرگذاری ایرانیان مقیم فرانسه بر مهاجرت ایشان به آن جا، به چشم نمیخورد! با این وجود، برخی از چهرههای سیاسی (مانند دکتر ابراهیم یزدی) ادّعا کردهاند که طرح مهاجرت به پاریس را آنها مطرح کردهاند.
🔸ابراهیم یزدی در خاطراتش چنین مینویسد:
«در آخرین مرحله نیز، هنگامی که توافق سه دولت ایران، عراق و آمریکا برای خاموش کردن صدای خمینی، موجب شد که ایشان تصمیم به ترک عراق بگیرند، توسط آقای #دعایی از من خواستند که به ایشان بپیوندم. مورّخان و تحلیلگران #تاریخ_انقلاب گفته و نوشتهاند که اگر من به #نجف نمیرفتم و آقای خمینی را همراهی نمیکردم، و اگر دولت کویت مانع ورود آقای خمینی و همراهانش به کویت نمیشد،.... جنبش به احتمال زیاد در همان سطح محدود ملّی باقی میماند. یکی از دستاوردهای این ارتباط سازمانیافته، سفر آقای خمینی به پاریس بود.
🔹یزدی در جای دیگر، ابتکار سفر به پاریس را از خود معرّفی میکند و مینویسد:
«حاج احمد آقا گفتند که آقا با پیشنهاد شما برای سفر به پاریس موافقت کردهاند...بعد از آن که آقای خمینی پیشنهاد سفر به پاریس را پذیرفتند، در مورد جوّ سیاسی ایرانیان مقیم پاریس صحبت شد.»
🔸او در جای دیگر در تاریخ ٨۵/١١/٢٢ در گفتگو با #آفتاب، همین مدّعا را مطرح میکند و میگوید:
«[بعد از بازگشت از مرز کویت]، در #هتل_بصره بود که ایشان [امام] به من گفتند: من نظر تو را در باره رفتن به پاریس پذیرفتم. امّا به این شرط که وابسته به گروهی نباشم و در خانه کسی وارد نشویم.»
🔹این قبیل مدّعاهای غیرمستند جناب دکتر یزدی تا کنون از سوی افراد مختلف رد شده است که از آن جمله میتوان به مرحوم #فردوسیپور و #سیّداحمد_خمینی (به عنوان دو تن از همراهان امام در سفر به پاریس) اشاره کرد. امّامهمتر از همه، بیانِ صریحِ امام خمینی (ره) در وصیتنامه الهی-سیاسیشان است که به منظور جلوگیری از سوء استفاده از این موضوع، همه ادّعاهای دروغ در مورد اثرگذاری اطرافیان(غیر از سیّداحمد) در سفر به پاریس را رد میکند و چنین میفرماید:
🔸«از قرار مذكور، بعضی ها ادّعا كردهاند كه رفتن من به پاریس به وسیله آنان بوده، این دروغ است. من پس از برگرداندنم از كویت، با مشورت احمد پاریس را انتخاب نمودم، زیرا در كشورهاى اسلامى احتمال راه ندادن بود؛ آنان تحت نفوذ شاه بودند ولى پاریس این احتمال نبود.» (نقدی بر مدخل امام خمینی در دایرة المعارف تشیع، ص ١٣٣-١٣٠)
🔻 رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
🔴آمریکا؛ ناتوانی بازرگان و یاری ابراهیم یزدی
🔻بهمناسبت سالروز مرگ ابراهیم یزدی
🔸«ما در برخورد با مشکلات مسائل زیادی داریم، اول، اینکه #دولت_موقت نسبتا ناتوان است، #بازرگان دائم از دست کمیتهها و فدائیان شکایت و ناله میکند، اما اینطور که به نظر میرسد از جلوگیری فعالیت آنها ناتوان است. فقط منظره دفتر او که توسط درخواستکنندهها اشغال شده است، سمبل ناتوانی و عجز اوست.
🔹ثانیا هم #یزدی و هم #انتظام که در گذشته دائما در موضع یاری به ما بودهاند در نتیجه بیمبالاتی جیم بیل در مجله تایم «شروع به حمله نمودهاند» خصوصا یزدی که به نظر میرسد برای اثبات اینکه «طرفدار آمریکا نیست-تکرار میشود، نیست- منتهی درجه سعی خود را به عمل میآورد و بنابراین اجازه میدهد که اذیتهایی به اسم او صورت بگیرد.» (اسناد لانه جاسوسی، ج۲، ص١٢۵)
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
بازدیدهای حسابشده امام در ترکیه
نهضتخوانی؛ بازخوانی گزیدهای از کتاب نهضت امام خمینی/66
🔹نگرانى مقامات ايران و تركيه آنگاه فزونى يافت كه ديدند امام خمينى حاضر نيست در محل تبعيد به صورت زندانى بماند و مرتب پيشنهاد بيرون رفتن و بازديد از خيابانها و مراكز ديدنى شهر را مىدهد.
🔸در تاريخ 16 آبانماه (2 رجب)، طبق پيشنهاد امام (بنا به گزارش سرهنگ افضلى)، حدود 40 دقيقه با اتومبيل از شهر آنكارا ديدن كرد و در تاريخ 19 آبان ماه (5 رجب) نيز به اتفاق دو نفر مأمور ترک و سرهنگ افضلى، از بلوار آتاتورک و قسمتى از شهر قديمى آنكارا، ديدار به عمل آورد.
🔹امام همانند ديگر رهبران جهان در راه پيشبرد آرمانهاى مقدس خود، نيازى اصولى به سير و سياحت و مطالعه در آفاق و انفس و اندوختن تجربه داشت و از اين رو، نمىخواست فرصتى را كه به يمن تبعيد به دست آورده است، بىنتيجه از دست بدهد. در همين دوره بود كه امام بر مزار چهل تن از عالمان شهيدى كه به دست مصطفى كمال از پا درآمده بودند، حضور يافت و از روح بزرگ آنان در راه رسالت مقدسى كه بر عهده داشت، الهام گرفت...
🔸ليكن ساواک اين فرصت را نيز از امام دريغ داشت و از بازديد امام از مراكز ديدنى تركيه جز در مواردى كه نمايندگانى از طرف علما و روحانيان ايران به ملاقات امام مىآمدند، جلوگيرى كرد؛ و از طرف ديگر براى درهم شكستن روح زنده و مقاوم امام، دستور داد كه امام را به بهانه آنكه پوشيدن لباس روحانيان ايران، در تركيه ممنوع است، خلع لباس كنند!! از اينرو، علىرغم امتناع و مخالفت شديد امام، مأموران گماشتۀ ساواک، با كمال گستاخى و جسارت، امام را از پوشيدن لباس مقدس خود بازداشتند و مجبور كردند كه لباس روحانيان كشور تركيه را بر تن كند! و براى اينكه اين ظلم و اهانت آنان نسبت به امام در ميان مردم ايران منعكس نشود، آنگاه كه نمايندهاى از مقامات روحانى ايران را به ملاقات امام مىآوردند، به امام فرصت مىدادند كه لباس خود را بر تن كند!(نهضت امام خمینی، ج2، ص15)
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
روزشمار انقلاب اسلامی
🗓5شهریور1357
🔹اعلامیهای با امضای #علمای_مبارز_ایرانی مقیم #بیروت درباره تفاوت های اصولی آقای شریعتمداری با امام در امر مبارزه با رژیم شاه، منتشر گردید.
🔸از ساعت 21:45 الی 22:45 مراسمی در تهران با حضور جمعی حدود 3500 نفر در مدرسه الزهرا خیابان شاهپور(وحدت اسلامی) برگزار شد. آقای #سیدهادی_خسروشاهی سخنران این مراسم بود. بنابر گزارش روزنامه کیهان پس ار پایان این مراسم حدود 4 هزا نفر از مردم تظاهراتی برپا کردند که با هجوم مأموران مواجه شدند.
منبع: روزهای حماسه و نور، ج1، ص462-464
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
ابراهیم یزدی.pdf
1.4M
شصت سال در سودای سوسیالیسم
پیرامون ارتباطات تأملبرانگیز ابراهیم یزدی
🔹بررسی شبکه انسانی و ارتباطی شخصیتهای سیاسی، یکی از مهمترین راههای کشف مرام و مسلک سیاسی واقعی آنهاست؛ چه اینکه در عالم سیاست و در زیست سیاستمدارانه، ارتباطات، تعیینکنندهترین عامل در کنشگری سیاسی است.
🔸 #ابراهیم_یزدی یکی از مرموزترین چهرههای تاریخ معاصر ایران است که با وجود عملکرد سیاسی سؤالبرانگیزش در دوران نهضت امام خمینی(ره) سالیانِ سال در آزادی کامل به انتشار آرا و روایتهای خاص خود مشغول بود و تا آخرین سالهای عمر ارتباطات پیچیده و پردامنه خود را حفظ کرد. تحلیل کارنامه سیاسی و شخصیت ابراهیم یزدی، نیازمند بازخوانی دقیق عملکرد اوست. گرچه روایت وی از وقایع دهههای پیشین، مورد نقد بسیار است، اما در بازشناسی شبکه ارتباطی و بستر فعالیت سیاسی او، یکی از بهترین منابع محسوب میشود.
🖇ضمیمه: مقاله «شصت سال در سودای سوسیالیسم؛ مروری بر شخصیت سیاسی- فکری و شبکه ارتباطی ابراهیم یزدی با تأکید بر کتاب شصت سال صبوری و شکوری»، سهراب مقدمی شهیدانی، فصلنامه تخصصی پانزده خرداد، شماره48، تابستان 1395.
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
بهروایت اسناد آمریکا: سازشکاری بازرگان -یزدی و مقاومت امام خمینی
🔹اميرانتظام، مقام برجسته #نهضت_آزادی در بعدازظهر 3 فوريه خواستار ملاقات فوری با مقام سياسی؛ #استمپل گرديد. #انتظام در آغاز ملاقات گفت كه در تاريخ 2فوريه طی يک ملاقات دو ساعته با #بختيار توانسته است موافقت وی را در رابطه با دو پیشنهاد مصالحهگرانه جلب نمايد طبق يکی از اين پيشنهادات بختيار میبايد به عنوان نخستوزير ابقاء گرديده و فوراً رفراندومی را برگزار كند تا مشخص شود كه آيا كشور ايران خواستار سلطنت است يا جمهوری اسلامی. بر اساس راهحل دوم بختيار بايد از سمت خويش استعفا داده و در حين برگزاری رفراندوم موردنظر تنها به ايفای نقش ناظر بر جريانات اكتفا كند...
🔸در ملاقات بعدی كه در ساعت 10شب همان روز با خمينی و حاميان مهم وی برگزار شد، مهندس #بازرگان به عنوان رهبر نهضت آزادی خواستار پذيرش يكی از این دو راهحل پيشنهادی گرديد. پس از ملاقاتی طولانی و طاقتفرسا (كه انتظـام نیز در آن حضور داشت) خمينی اعلام نمود كه نمیتواند هيچيک از آن دو راه را بپذيرد. از آنجا كه بختيار توسط شاه به سمت كنونی منصوب شده نمیتواند به عنوان نخستوزير قابل قبول واقع شود. دولت ايران بايد به همراه شورای نايبالسلطنه از صحنه كنار شود زيرا «نامشروع و غيرقانونی» میباشـد. بنابراين تنها راهحل موجود اعلام دولت موقت اسلامی برای نظارت بر رفراندوم میباشد...
🔹مقام سفارت در عين آرامش به تندی عكسالعمل نشان داد و يادآور شد كه در اين صورت يا جنگ داخلی رخ خواهد داد و يا اينكه حداقل ارتش عليه خمينی حركت میكند. انتظام در پاسخ گفت «درست است اما از دست ما چه كاری برمیآيد؟« در پاسخ به همين سئوال شخص انتظام اظهار داشت: «در اين جا تنها خمينی است كه میتواند تصميم بگيرد، او میداند كه حداقل يكی از مشاورانش (يعنی يزدی) خواستار مصالحه است. ديگـر رهبران مذهبي حاضر در جلسه سخنرانی مخالف مصاف و درگيری بودند، اما نيروی شخصيت خمينی و لجاجت صرف وی در نهايت بر نظريات ديگران غالب گرديد.(اسناد لانه جاسوسی، ج10، ص35)
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
دیدگاه مطبوعات فارسی و انگلیسی در خصوص وابستگی یزدی به آمریکا
🔹در مطبوعات فارسی و در مطبوعات انگليسی درباره نظرات #جيمز_بيل در #مجله_تايم گزارشاتی درج شده است. اين گزارشات حاكی از آن است كه در دولت فعلی (ايران- م) چندين دستيار وزير «طرفدار آمريكا» وجود دارد. (هماكنون ارتباط آشكار يا با سفارت آمريكا و يا با حكومت آمريكا در نظر عدهای از ايرانيان شبيه به بيماری مزمن جذام است.)
🔸در اين اوضاع و احوال كه از #يزدی به عنوان «طرفدار آمريكا» و «انتظام» به عنوان شخصی كه تا حد ممكن آمريكايی شده است ياد میشود، انتظار نمیرود كه هيچگونه كمکی به آن دو بشود.(اسناد لانه جاسوسی، ج10، ص189)
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db